Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015: Ο "ΤΕΛΑΛΗΣ" ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ σας ενημερώνει - ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΕΥΣΗΣ και ΔΡΑΣΗΣ...

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015


Ο "ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ


Γιάννης Τσετσέλης" 


σας ενημερώνει...

     ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΕΥΣΗΣ και ΔΡΑΣΗΣ...
 
 Η ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ

( Έτος 3ο -ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 - Aρ. Φύλλου 31

Όταν ο Δήμος Αρχ.Ολυμπίας, οιυπεύθυνοι κρατικοί παράγοντες, η τοπική κοινωνία και η Κοινότητα  κοιμούνται και αδιαφορούν, εμείς επαγρυπνούμε και ενδιαφερόμαστε...
Και δια της εφημερίδας με τον ανωτέρω τίτλο:

 Θα σας ενημερώνουμε για μικρά και μεγάλα 

θέματα της κωμόπολης και θα επεμβαίνουμε


ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
            Γιατί διαλέξαμε, αυτό το περίεργο τίτλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας;
            Ο Γιάννης Τσετσέλης, για όσους δεν τον γνώρισαν, ήταν μια εμβληματική μορφή, μια «γραφική» (με την πιο καλή έννοια) φιγούρα της παλιάς καλής Δίβρης που έζησε και άφησε το ίχνος του επί πολλές δεκαετίες τον περασμένο αιώνα. Ενδεχομένως το όνομα «Τσετσέλης» να έχει περάσει σε πολλούς με κάποια απαξία, ως ενός φτωχού, καταφρονεμένου και όχι έξυπνου συμπολίτη μας. Ήταν όμως, από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που άφησαν εποχή στην ιστορική κωμόπολη. Ελπίζουμε να δοθεί ευκαιρία να γράψουμε για την ψυχοσύνθεση, την καλοσύνη και να ξετυλίξουμε κάποιες ενδιαφέρουσες σημαντικές πτυχές της πολυσήμαντης αυτής προσωπικότητας, με τη διήγηση περιστατικών (το πλείστον σπαραξικάρδιων)  που σημάδεψαν όχι μόνο τον ίδιο αλλά όλη την τοπική κοινωνία της Δίβρης. Σήμερα θα περιοριστούμε σε λίγα.
            Ξεκινώντας αυτή τη μόνιμη ενημερωτική στήλη κάνουμε γνωστό στους εκλεκτούς αναγνώστες της «ΝΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ», ότι ο Γιάννης Τσετσέλης ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο επίσημος εκφωνητής, ο τελάλης της Δίβρης, δηλ. ο άνθρωπος που διαλαλούσε με την χαρακτηριστική και πολλές φορές ακατάληπτη φωνή του («ψεύδιζε» λίγο), όλα τα σημαίνοντα γεγονότα και τις ανακοινώσεις (ως είδος μεγαφώνου) που αφορούσαν τοπικά προβλήματα της Κοινότητας, χαρούμενα ή άσχημα νέα της ζωής της κωμόπολης, η αναγγελία προσωπικής εργασίας, η διανομή νερού για άρδευση κλπ, κλπ. Ήταν με λίγα λόγια η φωνή της συνείδησης της «Αγοράς» της Δίβρης. Ο ίδιος σχεδόν μοναχικός στη ζωή του και πάμφτωχος, για πολλές δεκαετίες ήταν ο «θεληματάς» (κι εδώ με την καλή έννοια) για να εξασφαλίζει τον επιούσιον άρτον και μάλιστα έχει μείνει παροιμιώδες σε διβριώτες και παραθεριστές (στους οποίους ήταν συμπαθέστατος) το περιβόητο «τσετσελόσημο» όπως είχε καθιερωθεί να λέγεται το φιλοδώρημα ή μπουρμπουάρ που έπαιρνε   ευχαρίστως όποιο κι αν ήταν και χωρίς γογγυσμόν…

Τα θέματα που θα παρουσιάζουμε θα είναι τηλεγραφικά διατυπωμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα συλλέγουμε, μαζί με τις συνοδεύουσες φωτογραφίες (παλιές και σημερινές) Σε μερικά θα υπάρχει μεγαλύτερη έκταση, ιδίως όταν υπάρχουν γραπτά ντοκουμέντα. Η χαρακτηριστική φωνή του αείμνηστου Γιάννη Τσετσέλη θα αντηχεί στεντόρεια σε λόγγους και λαγκαδιές όπως τότε, τον παλιό καλό καιρό…        Συνεχίζουμε.


 Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ο τελάλης της Δίβρης, Γιάννης 
Τσετσέλης» ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, ΤΩΡΑ ΜΕ 
ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΔΙΒΡΗ»

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015


Φωτο – Ρεπορταζ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΕΥΣΗΣ και ΔΡΑΣΗΣ...
Μετά 55 χρόνια ευρύτερων κοινωνικών αγώνων και μετά 40 χρόνια ενασχόλησης με τα ζωτικά προβλήματα της Δίβρης και της Ορεινής Ηλείας, οδεύω πλέον σε αναγκαστική ...δημιουργική «αγρανάπαυση» προς λύπην αληθινών φίλων και χαράν άσπονδων τοιούτων!...  
Και ο νοών, νοείτω. Σ.Σ.


ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΕΜΑΛ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΤΕ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ....
(
https://m.youtube.com/watch?v=T-f-vQX942I)
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, Τραγούδι Αλίκη Καλαγιόγλου, στίχοι Νίκος Γκάτσος)

Διάλεξα σήμερα (την 20η Σεπτεμβρίου, του σωτηρίου έτους 2015, σημαδιακή μέρα εθνικών -και σημαντικών- εκλογών)....
Διάλεξα το εμβληματικό τραγούδι του Μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους Νίκου Γκάτσου...
Διάλεξα την εικόνα του τραγοπόδαρου θεού των "ιερών Λαμπείων Ορέων" Πανός...

Να αναγγείλω, ότι θα σταματήσω να ..."παρενοχλώ" (όπως ο Λαμπειεύς θεός Παν, την θεά του έρωτος) τους εκλεκτούς συμπολίτες μου... 
Και επίσης θα σταματήσω να ..."αγραυλώ" (όπως ο θεός Παν, με την σύριγγα-φλογέρα του σε λόγγους και βουνούς) τις κατά νόμον Κρατικές και Δημοτικές υπηρεσίες...
Εννοώ, βεβαίως:
Για τα κοινά θέματα και ζωτικά προβλήματα της πατρώας γης...
Και τούτο, γιατί τόσο οι συμπολίτες μου, όσο και οι κατά νόμον υπηρεσίες δεν θέλουν να ζουν και να βουλεύονται με αρετήν και τόλμην, αλλά πλειστάκις "εξομοιούνται τοις καταβαίνουσιν εις λάκκον"....
(Υ. Γ. ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως, ο «Τελάλης» θα εξακολουθήσει να ...τελαλίζει τα καλώς ή κακώς κείμενα, μόνο που θα λείπει ο αγωνιστικός διεκδικητικός χαρακτήρας και θα παραμείνει απλά ο  ενημερωτικός και ...διασκεδαστικός)


v Ένας Διβριώτης Ομογενής στην Αμερική, ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚ. ΔΑΝΙΚΑΣ, ευεργέτης της γενέτειρας Διβρης πριν 100 χρόνια ακριβώς!!!...
Αθάνατη Δίβρη, στον αιώνα τον άπαντα.


(ακριβής μετάφραση)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΑΝΙΚΑΣ
Γεννημένος περί της 29 Φεβρουαρίου 1884 στην Δίβρη Ηλείας, Ελλάδα. Πέθανε τον Μάρτιο 22,1921 στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, ΗΠΑ.
Πηγές αναφέρουν ότι ταξίδεψε με την Αυστριακή Γραμμή  και έφθασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης,  περί την 22η ημέρα του Απριλίου 1906.
Ενεπλάκη σε επιχειρήσεις εστίασης και ήταν ιδιοκτήτης πολλών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Grand Ocean CAFE, που βρίσκεται στην οδό δέκατη πέμπτη αρ 927 (άλλες πηγές αναφέρουν ότι ήταν Δέκατη έβδομη Οδός) στο Ντένβερ του Κολοράντο.
Απεβίωσε σε νεαρή ηλικία, στο Νοσοκομείο Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, μετά από μια εγχείριση που είχε οφείλεται σε ασθένεια που διήρκεσε αρκετές εβδομάδες.
Η διαθήκη του περιελάμβανε μια διάταξη δωρεάς, σύμφωνα με το άρθρο αυτό, ποσού $ 25.000 (αξίας $ 302,592.78 το 2015), στη γενέτειρά του Δίβρη, Ηλείας. Σύμφωνα με ένα άλλο άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 3 Απριλίου 1921 στην έκδοση του,οι δημοτικές αρχές στην Διβρη ήταν σε θέση να παράσχουν προίκες για τα ορφανά και φτωχά κορίτσια στην έκταση που δεν θα υπερβαίνουν τα $ 500 για κάθε ένα (αξίας $ 6,051.85 το 2015).
(Υ. Γ. ΣΗΜΕΙΩΜΑ:  Το ανωτέρω εκπληκτικό δημοσίευμα-Διαθήκη του 1915 δημοσιευμένη το 1921, μας έστειλε ο φίλος ερευνητής κ. Λεωνίδας Καρνάρος. Υπενθυμίζουμε ένα άλλο Δανίκα ευεργέτη, τον μεγαλέμπορο της Πάτρας Γεώργιο Δανίκα – δεν γνωρίζουμε αν ήταν της ίδιας οικογένειας- που κι αυτό το έτος 1907 διέθεσε το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 2 εκατομμυρίων Ευρώ, σημερινά λεφτά, για την κατασκευή του Υδραγωγείου της «Εισβοράς» και της βρύσης της «Ράχης» στους Λαζαράδες)


v Ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, με πρωτοφανή αντιεκπαιδευτική παρέμβαση, θέλει να καταργήσει το αρχαιότερο ιστορικό Σχολείο της Ηλείας, αυτό της Λαμπείας, και ενεργεί εις βάρος των μαθητών μιας ορεινής και άγονης περιοχής!...


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ       Εξαιρ. ΕΠΕΙΓΟΝ                             
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
 ΛΑΜΠΕΙΑ 27063 - Τηλ. 6972295293                                                                                       
Αρ. πρωτ. 2256                                   Λαμπεία (Δίβρη) 15  Σεπτεμβρίου 2015

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Προς
1. την Υπουργό Παιδείας κ. Κιάου
2. τον Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας κ. Χασάπη
3. τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδος

ΚΟΙΝΟΠ:    α. Δήμαρχο και Δημ. Συμβούλιο Αρχ. Ολυμπίας 
                   β. Γυμνάσιο-Λύκειο Λαμπείας
                     γ. Θεματικό Αντιδήμαρχο ΔΕ Λαμπείας κ. Β. Αρβανίτη
                     δ. Πρόεδρο Τοπ. Κοινότητας  Λαμπείας κ. Δ. Αβράμη
                     ε.  Ενδιαφερόμενους Πολιτιστικούς Συλλόγους και άλλους φορείς
         στ. Δ/ντή 2ου Γραφείου Εκπαίδευσης Ηλείας

ΘΕΜΑ: Ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, με πρωτοφανή αντιεκπαιδευτική παρέμβαση, θέλει να καταργήσει το αρχαιότερο ιστορικό Σχολείο της Ηλείας, αυτό της Λαμπείας, και ενεργεί εις βάρος των μαθητών μιας ορεινής και άγονης περιοχής!...
            Οι γονείς και κάτοικοι της πλέον ορεινής περιοχής της Ηλείας (πρώην Δήμοι Λαμπείας και Λασιώνος του νυν Δήμου Αρχ. Ολυμπίας) είναι ανάστατοι και εξοργισμένοι γιατί ο Δ/ντής της Β΄θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας  κ. Δημητρέλλος, προέβη σε μια πρωτοφανή αντιεκπαιδευτική ενέργεια.

Ο συγκεκριμένος Δ/ντής παρά το αίτημα και την επιθυμία των γονέων έδωσε   εντολή (του τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» )  να απαγορευτεί η εγγραφή μαθητών της Τοπικής Κοινότητας Αντρωνίου Αρχ. Ολυμπίας στο Γυμνάσιο –Λύκειο Λαμπείας (Δίβρης) που απέχει μόνο 15 χλμ, και να εγγραφούν στο Γυμνάσιο-Λύκειο Σιμόπουλου που απέχει από το Αντρώνι 35 χλμ και μάλιστα είναι σε άλλο Δήμο, αυτόν της Αμαλιάδας(!!!).
Να σημειώσουμε, τόσο οι τοπικοί και δημοτικοί παράγοντες όσο και οι θιγόμενοι γονείς διαμαρτυρήθηκαν εντόνως και εμείς σε παρελθόντα χρόνο, εκφράζοντας τα αισθήματα με σειρά εγγράφων μας  και τεκμηριωμένων προτάσεών μας αρμοδίως και  προς τον κ. Δ/ντή, ζητήσαμε την αναβάθμιση  του Γυμνασίου- Λυκείου Λαμπείας. Μας αγνόησε και αντ΄ αυτού έκανε το ακριβώς αντίθετο.
Παρακαλούμε θερμά όπως παρέμβετε άμεσα για να αποκατασταθεί η τάξη και να ικανοποιηθεί το δημόσιο αίσθημα και το αίτημα των γονιών.
Επισυνάπτουμε, για υπενθύμιση παλιότερο πλήρες ΥΠΟΜΝΗΜΑ μας γα το θέμα.   
Με τιμή
ο πρόεδρος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ»
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(ιατρός, εκδότης του ιστορικού-λαογραφικού περιοδικού «ΔΙΒΡΗ», πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»)
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο
(Υ. Γ. ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Το ανωτέρω, που εστάλη πριν την «αλλαγή πλεύσης...» πήρε μεγάλη δημοσιότητα (εφημ. «ΠΡΩΙΝΗ», Ρ/Σ ΙΟΝΙΟΝ FM, Portal ILIALIVE, AMALIADA NEWS, ODIGOS GR, κ.α.) και υπήρξε απάντηση από τον Σύλλογο Διδασκόντων (sic!) του Γυμνασίου Λυκείου, που πήραν βεβαίως  πληρωμένη ανταπάντηση... Διαβάστε και κρίνετε)

Η απάντηση του «Συλλόγου Διδασκόντων»
Στις Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015, ο χρήστης ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΠΕΙΑΣ <mail@gym-lampeias.ilei.sch.gr> έγραψε:
Κύριε Σωτηρόπουλε,

Προς αποκατάσταση της αλήθειας με το παρόν θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι δύο μαθήτριες της τοπικής κοινότητας του Αντρωνίου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας φοιτούν ήδη στο σχολείο μας από την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς καθώς ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Δημητρέλλος ενέκρινε άμεσα τη μεταγραφή τους από το ΓΕΛ Σιμόπουλου στο Γυμνάσιο Λ.Τ. Λαμπείας, βασιζόμενος στο ότι η χιλιομετρική απόσταση της κατοικίας των μαθητριών από τη Λαμπεία είναι μικρότερη από την απόσταση από το Σιμόπουλο. Με τον τρόπο αυτό ενισχύθηκε το μαθητικό δυναμικό του σχολείου μας. Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα διαμαρτυρίας-καταγγελίας.

Ο σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου Λ.Τ. Λαμπείας
----------------------------------------------------------------
Η δική μας ανταπάντηση
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
Ομολογώ ότι με εξέπληξε και η ταχύτητα της αντίδρασης και το ευχάριστο της είδησης ότι οι δυο μαθήτριες από το Αντρωνι έχουν ήδη εγγραφεί και φοιτούν στο Σχολείο σας (μας).
Προφανώς, η πληροφόρηση που είχαμε ήταν (καθ´ υμάς) εσφαλμένη και αφού το διασταυρώσουμε θα ζητήσουμε δημόσια συγνώμη και θα κοινοποιήσουμε τη συγγνώμη μας στους αποδέκτες της Επιστολής διαμαρτυρίας-καταγγελίας μας. Και θα εγκαλέσουμε τις πηγές των πληροφοριών μας.
Θα θέλαμε όμως, να μας γνωρίσετε και διευκρινίσετε ορισμένα θέματα:
1. Λάβατε ένα επίσημο έγγραφο με αρ. πρωτοκόλλου και την υπογραφή του εκ του νόμου υπευθύνου του Συλλόγου μας. Απάντησε, όχι ο κατά νόμον υπεύθυνος Διευθυντής του Σχολείου αλλά ο Σύλλογος Διδασκόντων, χωρίς καν αριθμό πρωτοκόλλου... Αυτή είναι η τακτική και η δεοντολογία που διέπει το εκπαιδευτικό σας ίδρυμα;
2. Εάν, όπως αναφέρετε, ο Διευθυντής κ. Δημητρέλος ενέκρινε "άμεσα" την εγγραφή των μαθητριών, τότε γιατί υπήρξαν διαμαρτυρίες γονέων, τοπικών και δημοτικών αρμοδίων;
3. Γιατί, στην προκειμένη περίπτωση δείξατε τόση ευαισθησία για άμεση απάντηση, άνω σε προηγουμένη έγγραφά μας με περιεχόμενο σχετικό με το ανακύψαν θέμα, που έχετε λάβει το 2012 (όπως το επισυναφθέν στη διαμαρτυρία μας) και επόμενα έγγραφα για υπενθύμιση το 2013 και 2014, μας αγνοήσατε και δεν απαντήσατε;

Μετά τιμής
Ο πρόεδρος του "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ"
Σωτήρης Σωτηρόπουλος


v Ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας και η ΔΕΥΑ ΑΟ «δεν βάζει μυαλό»...
Μια χιουμοριστική επιστολή, για την νέα απόπειρα να πάρουν το νερό από τα σπίτια 2 συνοικιών να το πάνε στα γρέκια!!...
Υπόψιν αποκλειστικά: στον κ. Δήμαρχο και Διευθυντή ΔΕΥΑ ΑΟ
Κύριοι
Αναγκάζομαι εκ των πραγμάτων να επικοινωνήσω μαζί σας, με τον ανορθόδοξο αυτό τρόπο, που φαίνεται με την εν θεματι, κωμικοτραγική φράση.
Και εξηγούμαι.
Σήμερα πληροφορούμαι, οτι συνεχίζετε την προεκλογική σας ρουσφετολογική πρακτική, απλώνοντας στους δρόμους της Λαμπειας (κατά μήκος της Ε.Ο. 111) μονοσωληνιο αγωγό για να μεταφέρετε νερό σε ποιμνιοστάσια και μάλιστα απο Υδραγωγεία πόσιμου νερού. Δηλαδή συνεχίζετε  .... " το βιολί, βιολακι" σε πιο παράνομη και ασύδοτη μορφή εκείνης που επιχειρήσετε πριν τις εκλογές!!...
Μάλιστα, επειδή η πελατειακή-ρουσφετολογική σας ή εν πάση περιπτώσει αφελής, ανόητη και επικίνδυνη χειρονομία σας αυτή, αφορά αγαπητούς δικούς μου γείτονες (που ζητιάνε νερό για τα γρεκια τους, που σημειωθείτω δεν διαθέτουν προϋποθέσεις για παροχή νερού) και δεν θέλω να τους εκθέσω και στενοχωρήσω γιατί τους εκτιμώ, προς στιγμήν απευθύνομαι σε σας, να σας τονίσω, απλά, γιατί "δεν βάζετε μυαλό"!!!..
1. Σπαταλάτε δαπάνες του Δήμου (που βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση)  και της ΔΕΥΑ, ΤΟΠΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΑΓΩΓΟ, χωρίς να υπάρχει λόγος, αφού δεν υπάρχει στην περιοχή σταγόνα διαθέσιμο νερό... Εκτός και πάρετε το νερό από τα σπίτια 2 συνοικιών (Γκρουστάδες-Καρυανάδες)  που όλο το καλοκαίρι είπαν το νερό νεράκι, γιατί τα περισσότερα σπίτια είχαν μεγάλη λειψυδρία. 

2. Κάνετε έργο, χωρίς καμιά τεχνική, περιβαλλοντική Μελέτη (γνωρίζετε η "μαϊμού" μελέτη είναι εκκρεμής και ο Δήμος και άλλοι είναι υπόλογος ενώπιων της Δικαιοσύνης και της Διοίκησης....) Επίσης, δεν υπάρχει καμιά δανειοδότηση από την ΔΕΣΕ, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Δασαρχείο κλπ κλπ, που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις... 
3. Εκκρεμούν στους Οικονομικούς Εισαγγελείς και τους Ποινικούς Εισαγγελείς παρόμοιες δικές σας ενέργειες (ποιμνιοστάσια Κουμανι, Φολοης, Περσαινας κλπ) καθώς και τα θέματα προμήθειας που θα ξανασκαλισουμε με αφορμή τα καινούργια...
Εν τέλει. Και για τελευταία φορά, προειδοποιούμε:
Το παρόν σημείωμα, είναι για σας. Τον κ. Δήμαρχο και την ΔΕΥΑ, σαν ένα προληπτικό ενημερωτικό και συμβουλευτικό μέτρο.
Αν βεβαίως, συνεχίσετε το "ίδιο βιολί", θα μας δώσετε αιτία και αφορμή να επισημοποιήσουμε (με επίσημα έγγραφα σε όλους τους Διοικητικούς, Δικαστικούς, Ελεγκτικούς θεσμούς) με στοιχεία , ζητώντας να άρετε παρόμοιες ενέργειες. Επιθυμούμε το θέμα να παραμείνει μεταξύ μας, ως ένδειξη καλής θέλησης τουλάχιστον από την πλευρά μας..
Διαφορετικά, γνωρίζετε πολύ καλά το δρόμο που εμείς θα ακολουθήσουμε.

Ο πρόεδρος του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
Υ. Γ. Και για να εξηγούμεθα. Η κοινοποίηση απο σας του παρόντος σε κάποιους συμπολίτες μου , θα επιφέρει την δική μας άμεση αντίδραση, για τα περεταίρω ....
(Υ. Γ. ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Παραδόξως, το ανωτέρω παρά τον χιουμοριστικό-σκωπτικό χαρακτήρα του είχε ένα απροσδόκητο αποτελέσματα. Προς μεγάλη έκπληξη, με πήρε τηλέφωνο ο Δήμαρχος κ. Θύμιος Κοτζάς και προσπάθησε να μου δικαιολογήσει (κάπως απολογητικά, αλλά μάλλον έχοντας «μαύρα μεσάνυχτα» για το θέμα ή εκ πονηρίας) τα αδικαιολόγητα. Πάντως συμφωνήσαμε σαν ...δημιουργικοί «φίλοι» που είμαστε, να τα πούμε από κοντά και επί τόπου... Πλάκα δεν έχει;)


v ΜΙΑ ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ (πολιτική) ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ!!!...
(προεκλογικόν "αφήγημα")
Ποτέ δεν έκρυψα τις πολιτικές-ιδεολογικές μου θέσεις και απόψεις, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές της ασήμαντης πορείας της ζωής μου.... Που δεν άλλαξαν άδω και 57 χρόνια (όταν πρωτο-βγήκα στους κοινωνικούς αγώνες στα συλλαλητήρια για το Κυπριακό) και παραμένουν σταθερές...
Εγκατέλειψα ("κλώτσησα") αξιώματα και κυβερνητικές θέσεις, όταν μου προσφέρθηκαν αφειδώς και "κρέμασα την κάπα μου ψηλά"....
Τον τελευταίο καιρό -όπως το δημοσιοποίησα- εκτέθηκα συνειδητά στην στήριξη του "νέου φαινομένου" της πολίτικης ζωής στη χώρα μου...
Έκανα το καθήκον μου. Πλην, από σήμερα μέχρι τις εκλογές αλλά και λίγο μετά, επιλέγω να σιωπώ. ...Αιδημόνως, και αναμένω...
Επειδή έχω " καεί στο χυλό, φυσάω τώρα και το γιαούρτι" (εννοώ, περίπτωση Ανδρέα Παπανδρέου), προτιμώ σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα φάση, αντί να πολιτικολογώ, να παραθέσω δυο σημαντικές για μένα εικόνες που βλέπετε παρακάτω...

Η πρώτη εικόνα είναι δυο "Ήλιοι της Βεργίνας" που φωτογράφησε ο Διβριωτης ορειβάτης Γιάννης Βασιλόπουλος στα δικά μας "Ιερά Λάμπεια Όρη" και
Η δεύτερη εικόνα από την περιήγηση που έκανα στο Βυζαντινό ναό της Αγ. Τριάδας Διβρης στη εκπομπή "ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ", στις 12 Αύγουστου...

v ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ...
Συγχαρητήρια στον «ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ»
. Θυμήθηκα τα νιάτα μου που είχαμε συστήσει τη "ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ" που λειτούργησε για 3 χρόνια στο ΤΖΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (1979-1983). Η «Τράπεζα» αυτή είχε ολιγόχρονη διάρκεια, όσο περίπου και η ζωή της «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΡΕΙΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ» (στην οποία ήμουν πρόεδρος) και είχε σημαντική επιτυχία και προσφορά στους συμπολίτες Ορεινούς Ηλείους. Πλην η εθελοντική αυτή δράση σταμάτησε νωρίς...
Ευχόμαστε Καλή επιτυχία στην νέα προσπάθεια.
 Και βεβαίως, καλό θα ήταν να γίνει κάτι παρόμοιο και πιο ουσιαστικό στη Δίβρη, σε συνεργασία με κάποιο Νοσοκομείο της περιοχής (Πατρών ή Πύργου)
v Στην Κερτίζα (Αγ. Κυριακή) στο πρώην Δημοτικό Σχολείο, στεγάζεται το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» του Συλλόγου της...
Μια αξιόλογη προσπάθεια του Συλλόγου των Κερτιζαίων, είναι η διαμόρφωση του κτιρίου του Δημοτικού τους Σχολείου (που δυστυχώς έχει καταργηθεί) για να στεγάσει μια πνευματική εστία. Τα εγκαίνια έγιναν στις 16 Αυγούστου 2015 με επιτυχία και συμμετοχή.
 Ευχόμαστε και ελπίζουμε αυτή η εστία να γίνει κέντρο προόδου, μορφώσεως και ανάδειξης της λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού και όχι να μετατραπεί αποκλειστικά ως χώρος περίεργων και σύγχρονων γλετζέδικων εκδηλώσεων «τσικνοχοιροφαγίας», όπως δυστυχώς έχουν γίνει σε άλλα χωριά. Και βεβαίως να μη αλλοιωθεί ο κτιριακός χαρακτήρας του Σχολείου, γιατί κανένας δεν ξέρει αν στο μέλλον και σε καλλίτερες συνθήκες επαναλειτουργήσει το Σχολείο τους....   

v Αποτελέσματα εθνικών εκλογών στη ΔΙΒΡΗ και την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΜΠΕΙΑΣ (Δίβρη-Νουσά-Μοστενίτσα)...
ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ ( ψήφισαν 338)
ΣΥΡΙΖΑ:  111 (32,8%)
ΝΔ: 105 (31,1%)
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ:20 (5,9%)
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 45 (13,3%)
ΚΚΕ: 13 (3,8%)
ΠΟΤΑΜΙ: 7 (2%)
ΑΝΕΛ: 6 (1,8%)
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 5 (1,5%)
............................................................
ΛΑΕ: 7 (2%)

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΜΠΕΙΑΣ (Δίβρη, Ορεινή, Αστράς)
ΣΥΡΙΖΑ:  34,58%
ΝΔ: 31,56%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ:8,46%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 12,63%
ΚΚΕ: 3,59%
ΠΟΤΑΜΙ: 2,15%
ΑΝΕΛ: 2,58%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 1,15%
............................................................
ΛΑΕ: 1,43
(Υ. Γ. ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Στη «αγλαή» Δίβρη και την εξ ίσου «ευτυχή» Δημοτική Ενότητα Λαμπείας, βλέπουμε ότι ξέφυγαν από τα πανελλαδικά αποτελέσματα (ισχυρή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΧΑ)

v Η πολύπαθη 111 Ε.Ο. (κατ΄ ευφημισμόν Εθνική Οδός) συντηρείται μετά 50-60 χρόνια, σε ένα μικρό κομμάτι της...
Η Εθνική Οδός 111 (τώρα Ε.Ο.33) είναι στενά συνδεδεμένη με τη Δίβρη και τους Διβριώτες της Πατρας (κυρίως) αλλά και της Αθήνας. Σχεδόν ένα αιώνα πριν ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ ¨Η ΑΓ.ΤΡΙΑΣ¨» (από το 1928!!)  έκανε τιτάνιο αγώνα για τη σύνδεση της Δίβρης με την Πάτρα. Υπάρχει στο Αρχείο μου, όλο το δημοσιογραφικό υλικό από τις εφημερίδες «ΝΕΟΛΟΓΟΣ» και «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» με ντοκουμέντα όλων των εποχών για την προσπάθεια της διβριώτικης παροικίας της Πάτρας και της Αθήνας με μπροστάρηδες τους Συλλόγους που μέσα σε τρεις δεκαετίες αγώνων κατάφεραν να τεθεί σε κυκλοφορία η 111 Ε.Ο. την 10 ετία 1960-70... Αλλά φευ!, από τότε εγκαταλείφτηκε στην τύχη του ο ζωογόνος αυτός οδικός άξονας για τα χωριά της ορεινής Ηλείας-Αχαΐας-Αρκαδίας....
Η ΠΕΕΔ και το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» που πήρε την σκυτάλη της διεκδίκησης από τους ιστορικούς Συνδέσμους της Πάτρας και της Αθήνας (που είχαν πρωταγωνιστές τους προέδρους τους Βασίλη Ρουμελιώτη και Νίκο Σωτηρόπουλο και τον επικεφαλής της «Επιτροπής Πόλης Πατρών για την 111 Ε.Ο." δικηγόρο-δημοσιογράφο Δημήτρη Λάγαρη) και την τελευταία 40 ετία με σειρά αγωνιστικών παρεμβάσεων και εγγράφων διαμαρτυριών ζητούσαμε την συντήρηση και αναβάθμιση της οδικής αυτής αρτηρίας.
Κάποια στιγμή, ερρίφθη η ιδέα να γίνει οδός ταχείας κυκλοφορίας που εγκαταλείφτηκε. Στη συνέχεια ξεκίνησε η προμελέτη για οδός Β΄ κατηγορίας και αυτό έμεινε στη μέση λόγω οικονομικών δυσκολιών....
Και φτάσαμε, φέτος να αρκεστούμε σε μια συντήρηση ενός κομματιού με το γλίσχρο ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ επί Γενικού Γραμματέα του κ. Κατσιφάρα. Και εδώ υπήρξε καταλυτική παρέμβαση του φίλου διβριώτη Μηχανικού κ. Χρυσ. Ταβλά για να διατεθεί το ποσό αυτό στο χειρότερο κομμάτι της οδού που είναι από Πανόπουλου μέχρι Δάφνη, όπερ και γίνεται, ευτυχώς....

Ο περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας  που μάλιστα έχει συγγενικές ρίζες στη Δίβρη (η γιαγιά του ήταν από το Καρλετσαίικο σόι) επισκέφτηκε και επιθεώρησε τα έργα, στα οποία προΐσταται ο Μηχανικός Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φάρες Μπεσαράτ (Ιορδανός την καταγωγή) ο οποίος πρέπει να ομολογήσουμε είναι συνεπέστατος και ενεργεί άψογα στην παρακολούθηση για την σωστή κατασκευή του έργου...
(Υ. Γ. ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Στη Δίβρη, πληροφορούμεθα  ότι ο κ. περιφερειάρχης είχε κάποιες περίεργες συναναστροφές και ...φωτογραφήσεις, όπως γίνεται συνήθως με τους «παράγοντες» και τους αυτοαποκαλούμενους παραγοντίσκους....)


Ο δικός μας "δανεικός" λογότυπος....

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Οι χαιρετισμοί-ομιλίες ΣΤΟ Β΄ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ-ΓΙΟΡΤΗΣ ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ στις 22 Αυγούστου 2015...



Οι χαιρετισμοί-ομιλίες
ΣΤΟ Β΄ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ-ΓΙΟΡΤΗΣ ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ στις 22 Αυγούστου 2015
§  απόλαυση μουσικής πανδαισίας
§  επιστημονικό μάθημα τοπικής ιστορίας
§  υποχρεωτικές διευκρινήσεις

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όπως είχαμε γράψει, ως συνέχεια  προηγούμενης δημοσίευσης -σε ανάρτηση 27 Αυγούστου- παραθέτουμε όλα τα κείμενα των χαιρετισμών και ομιλιών μετά την απομαγνητοφώνηση, για τους φίλους μας που δεν κατόρθωσαν να παρακολουθήσουν τις εργασίες της ΗΜΕΡΙΔΑΣ και το μουσικό πρόγραμμα της ΓΙΟΡΤΗΣ. Και κάποιες άλλες απαραίτητες πληροφορίες. Διαβάστε...)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ από τον πρόεδρο του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» Σωτήρη Σωτηρόπουλο

Αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητοί φίλοι και φίλες της Δίβρης, εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Σας καλωσορίζω, στην όμορφη και ιστορική κωμόπολή μας και χαιρετίζουμε την παρουσία σας στην σημερινή ΓΙΟΡΤΗ – ΗΜΕΡΙΔΑ.
Ιδιαιτέρως, ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνουν να είναι εδώ παρόντες:
-Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο κ. Θύμιο Κοτζά για την σημερινή του παρουσία και ευελπιστούμε αυτή να σηματοδοτεί καλλίτερες μέρες για την Δίβρη μας, από εδώ και πέρα... Εμείς σεβόμαστε τον θεσμό του πρώτου πολίτη του Δήμου και με τον Δήμαρχο παρά τις διαφωνίες μας, μας ενώνει ναι δημιουργική φιλία.
-Ευχαριστούμε τον θεματικό Αντιδήμαρχο της ΔΕ Λαμπείας κ. Βασίλη Αρβανίτη
-Ευχαριστούμε την Δημοτική Σύμβολυλο κ. Μαρία Πατσή και τους Συμβούλους της Τοπικής Κοινότητας Λαμπείας
-Ευχαριστούμε τους προέδρους: Του «Συνδέσμου των εν Πάτραις Λαμπειέων» κ. Άγγελο Ηλιόπουλο και του «Συλλόγου Διβρωτών Αθήνας» κ. Γιάννη Αμπατζή
-Ευχαριστούμε τον ιερέα π. Κων. Αρβανίτη
-Ευχαριστούμε και όσους ήρθαν από μακριά  για την σημερινή Εκδήλωση, από την Ιταλία, από την Πάτρα, τον Πύργο, την Αμαλιάδα, Τα Κρέσταινα, τα Μακρίσια, την Δερβινή, Το Δούκα, τα Τσίπιανα, την Γιάρμενα, την Νουσά...
-Ευχαριστούμε και σας όλους μαζί και τον καθένα χωριστά για την τιμή που μας κάνετε με την παρουσία  σας εδώ.

            Φίλες και φίλοι
Πριν μπούμε στο ΜΟΥΣΙΚΟ μας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΟΜΙΛΙΑ του ιστορικού θέματος που θα ακούσετε, θα ήθελα εκ μέρους του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ», όχι μόνο να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας αλλά και να ΑΦΙΕΡΩΣΟΥΜΕ την σημερινή μας εκδήλωση στους δυο σημαντικούς παράγοντες που είναι και οι κύριοι και πραγματικοί συντελεστές της σημερινής ΓΙΟΡΤΗΣ – ΗΜΕΡΙΔΑΣ, χωρίς τους οποίους εμείς το φετινό καλοκαίρι, δεν θα κάναμε τίποτα.
Αναφέρομαι, όπως θα καταλάβατε:
Πρώτον, η ΑΦΙΕΡΩΣΗ γίνεται, στον εκλεκτό ειδικό επιστήμονα Δόκτορα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Οθωμανολόγο  κ. Γεώργιο Λιακόπουλο, που ήλθε επί τούτου για να κάνει την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ιστορικού θέματος για την ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΒΡΗ του έτους 1461, στον από ετών γκαρδιακό φίλο μας και λάτρη της Δίβρης κ. Αθανάσιο Φωτόπουλο Καθηγητή της Νεώτερης ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρο της «Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών, επί του Νεώτερου Ελληνισμού» ο οποίος παρακάλεσε και φρόντισε να έλθει εδώ ο κ. Λιακόπουλος και στον εκλεγέντα  πανηγυρικά μόλις προ μηνός φέρελπι νέο επιστήμονα και φλογερό υποστηριχτή του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ», Επίκουρο Καθηγητή της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διβριώτη εκ μητρός, κ. Νίκο Αναστασόπουλο (ο οποίος θα συντονίσει τις εργασίες της ΗΜΕΡΙΔΑΣ, γιατί ο κ. Φωτόπουλος λόγω εκτάκτου γεγονότος –όχι υγείας- δεν θα μπορέσει να είναι σήμερα μαζί μας).
Και Δεύτερον, η ΑΦΙΕΡΩΣΗ γίνεται στις Διβριώτισσες και τους Διβριώτες τρίτης γενιάς που πονάνε τον ευλογημένο τούτο τόπο, ακόμη περισσότερο και από μας που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και μένουμε εδώ. Είναι η γενναιόδωρη κ. Αγγελική Μανιαδάκη, κόρη της Μαρίκας Αγγελοπούλου και εγγονή του φωτισμένου δάσκαλου Μιχάλη Αγγελόπουλου –«Μαραθιά», μαζί με την εκ Τσιπιάνων έλκουσας την καταγωγή κ. Βικυς Κουρνούτου-Λυμπέρη που προσφέρουν απλόχερα και ΔΩΡΕΑΝ εξ ολοκλήρου την αποψινή ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ  με τους εκλεκτούς μουσικούς που σε λίγο θα παρουσιάσουμε. Οι δυο αναφερθείσες κυρίες δωρήτριες  συνοδεύονται από τους εκλεκτούς συζύγους τους και όλο το «Αγγελοπουλαίϊκο-Μαραθαίϊκο» σόι, όπου προεξάρχει ο Ναύαρχος κ. Γιάννης Γεωργίου Αγγελόπουλος  που φέρει και τον ουσιαστικό τίτλο-αξίωμα του Αρχιεπιστολέως του Πολεμικού μας Ναυτικού, δηλ. κατέχει την τρίτη τη τάξει θέση μετά τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Θέλω να κλείσω αυτό το μέρος  της εισαγωγής μου, και να σας ενημερώσω ότι η κ. Αγγελική Μανιαδάκη δώρισε στο «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» προ 3 μηνών το εξαιρετικό ηλεκτρικό Πιάνο που βλέπετε, μεγάλης χρηματικής αξίας, εις πείσμα των παντός είδους δυσκολιών που περνάμε ως λαός και έθνος σαν σημείο αντίστασης και μεγαλοψυχίας σε εκείνους που θέλουν να μας ταπεινώσουν.  Αλλά η ΔΩΡΕΑ αυτή είναι προ παντός προϊόν μεγαλύτερης συναισθηματικής αξίας ως χειρονομία της αγνής λαϊκής ψυχής, προσφορά προς την γη των επιφανών προγόνων της και σε ανάμνηση των υπέροχων στιγμών των παιδικών της χρόνων που περνούσε τα καλοκαίρια στη Δίβρη.  Επίσης η κ. Αγγελική, δώρισε για τον εμπλουτισμό της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ» ένα θησαυρό σπάνιων βιβλίων παλαιών εκδόσεων, από το 1838 έως το 1950 που είχε ο παππούς της δάσκαλος Μιχάλης Αγγελλόπουλος, και που τώρα και στο εξής θα κοσμούν την Βιβλιοθήκη μας.



Τελειώνοντας, αυτόν τον κάπως μεγάλο αλλά απαραίτητο πρόλογο, θέλω από το βήμα αυτό να πώ ακόμη μερικά λόγια, γιατί που ξέρεις μπορεί να μη ξανασυναντηθούμε σε τέτοιες Εκδηλώσεις.
Τέτοιες χειρονομίες πολιτιστικής ανάτασης και απαντοχής, σαν τις παραπάνω, ήταν που και στο παρελθόν σχεδόν 4 δεκαετίες και μάλιστα σε εποχές  με «παχειές τις αγελάδες», ήσαν που μας έδιναν κουράγιο και πνοή, μας σφυρηλατούσαν τη θέληση να πραγματοποιούμε,  εδώ σε αυτή την πνευματική, μορφωτική, πολιτιστική εστία και ΗΜΕΡΙΔΕΣ και ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ και ΣΥΝΕΔΡΙΑ ακόμη και διεθνή, και τα ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ με συναυλίες (Δόμνα Σαμίου, Λάκης Χαλκιάς, Χρίστος Πανούτσος, Βασίλης Σμάνης κ.ά.), με διάσημα Χορευτικά, Θεατρικά και Εικαστικά δρώμενα, Λαογραφικές και Φωτογραφικές εκθέσεις, με ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ και κυρίως Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης σε σημαντικές προσωπικότητες της Διβρης που καταύγασαν και καταυγάζουν όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο. Και για όλα αυτά, εμείς στηριχτήκαμε αποκλειστικά στην  εθελοντική προσφορά και δράση, χωρίς την προσφυγή και την απομύζηση του κρατικού κορβανά που ως γνωστόν, τόσα χρόνια τώρα  σίτιζε ασύδοτα τους ατζέντηδες της αρπαχτής για να παράγουν και δίνουν  ποικιλώνυμα πολιτιστικά σκουπίδια, εις βάρος της τσέπης και της ψυχής των φορολογουμένων πολιτών.
Θα ήθελα επίσης, με την σημερινή ευκαιρία  να εκφράσω και προσωπικά τις άπειρες ευχαριστίες μου για την επί 37 ολόκληρα χρόνια συμπόρευση, υλική και ηθική στήριξη αλλά και συνεργασία  στο περιοδικό μας «ΔΙΒΡΗ» 

που φέτος μετά 4 σχεδόν δεκαετίες συνεπούς και συνεχούς εκδοτικής πορείας «εξεμέτρησεν το ζην». Δηλαδή, σταμάτησε οριστικά να κυκλοφορεί από τον περασμένο Δεκέμβρη, θύμα κι αυτό μιας ανάλγητης οικονομικής πολιτικής και οδυνηρής  κοινωνικής συμπεριφοράς την τελευταία πενταετία, με την κρίση που έπληξε όχι μόνο τα νοικοκυριά, την υγεία, την παιδεία αλλά και ό,τι έχει σχέση με το πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες. Και ακόμη να πω, ότι πέρα από τα τόσα καλά και συγκινητικά λόγια που εισπράξαμε από συνδρομητές και αναγνώστες γιαυτό τον μικρό άθλο που επετέλεσε η «ΔΙΒΡΗ» , είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι συμπολίτες και φίλοι που μας ζητάνε επιμόνως, να ξανακυκλοφορήσουμε το περιοδικό μας, με την ενίσχυση του δικού τους οβολού από το υστέρημα τους...  Όμως πρέπει να πούμε με ειλικρινή και φιλική πατριωτική διάθεση ότι, «το πλοίον  δεν έχει γυρισμόν»  και ο καλός τους λόγος μένει βαθιά χαραγμένος στα μύχια της καρδιάς μας.
Όμως, παρακαλούμε όλους σας, φεύγοντας να πάρετε το τελευταίο 146ο τεύχος της «ΔΙΒΡΗΣ», δωρεάν φυσικά, για να το έχετε ως ενθύμιο αιώνιας  αγάπης κι απαντοχής... 

Και τώρα λίγα διαδικαστικά και άκρως απαραίτητα, για το χρονοδιάγραμμα και κάποια άλλα της αποψινής εκδήλωσης
·        Θα ξεκινήσουμε με το Α΄ Μέρος του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, που έχετε στα χέρια σας. Οι μουσικοί μας θα σας εξηγήσουν το περιεχόμενο και θα ....αυτοπαρουσιαστούν
·        Στη συνέχεια ο ειδικός Οθωμανολόγος κ. Γεώργιος Λιακόπουλος θα μας φωτίσει για την Δίβρη του 1460-1463, και ο Καθηγητής κ. Αναστασόπουλος, θα συντονίσει τη συζήτηση
·        Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το Β΄ Μέρος του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
·        Κατόπιν όπως είμαστε θα μεταβούμε στην επάνω αυλή για να γευτούμε το καθιερωμένο «διβριώτικο φίλεμα», με την πεντανόστιμη μπομπότα που μας έφτιαξε, όπως κάθε χρόνο, ο καλλιτέχνης αρτοποιός Τάσος Καρνάρος από την Κρέστενα (και είναι εδώ μαζί μας)  συνοδευόμενη με το αρωματικό τουλουμοτύρι από διβριώτικο σπίτι, τα ξακουστά ντόπια γλυκά (χαλβάς, κουραμπιέδες και καρυδόπιττα) που έφτιαξαν και προσφέρουν οι κυρίες Ρίτσα Αναστασοπούλου-Τσίγκανου και Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, το ντόπιο ρακί που πρόσφερε ο κ. Φάνης Δανίκας και τα λοιπά αναψυκτικά
·        Και τέλος να πούμε ότι όπως κάθε χρόνο, βάζουμε στο λότο ένα ωραίο οικολογικό ποδήλατο και όποιος από σας προαιρείται μπορεί να πάρει λαχνό του ενός ευρώ... Και μη ξεχάσετε φεύγοντας, να πάρετε ΔΩΡΕΑΝ το  τελευταίο τεύχος του περιοδικού «ΔΙΒΡΗ», ως ενθύμιον και όποιος επιθυμεί το βιβλίο Ιστορίας «Η ΔΙΒΡΗ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ» στην συμβολική τιμή των 10 Ευρώ (από 30 Ευρώ που είχε αρχικά), προσφορά μόνο για σας...   
Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι να περάσετε καλά απόψε


ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ-ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ κείμενο προγράμματος μουσικής βραδιάς Δίβρης, από την διβριώτισσα 3ης γενιάς Εκπαιδευτικό κ. Αγγελική Μανιαδάκη

    Καλησπέρα σε όλους σας.
Ευχαριστώ από καρδιάς τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου  για τα καλά του λόγια  και την τιμή που απέδωσε στο πρόσωπό μου, στην οικογένειά μου και κυρίως στους προγόνους μου. Κυρίως όμως τον ευχαριστώ που μου δίνει την ευκαιρία ν'απευθύνω πατριωτικό χαιρετισμό στους Διβριώτες και τις Διβριώτισσες και να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι ανάμεσά σας  για να περάσουμε μια όμορφη βραδιά πολιτισμού σ'αυτό το υπέροχο φυσικό περιβάλλον.
   Θέλω να σας  εκμυστηρευτώ πως  βρισκόμενη στη Δίβρη ανασύρω αναμνήσεις της παιδικής και νεανικής μου ηλικίας μέσα από τις μυρωδιές του βουνού και την γεύση της βανίλιας,του γλυκού από τριαντάφυλλο και του διβριώτικου χαλβά, όπως ο ήρωας του μεγάλου γάλλου συγγραφέα των αρχών του περασμένου αιώνα, του Μαρσέλ Προύστ, ο οποίος στο περίφημο έργο του ''Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο'', θυμάται την παιδική  του ηλικία πίνοντας τσάι και τρώγοντας κέικ.
   Και ενώ ένα βιωμένο γεγονός  είναι χρονολογικά, οντολογικά, πραγματικά πεπερασμένο,
 τελειωμένο, όμως ένα γεγονός  αναπολούμενο είναι ένα γεγονός δίχως χρονικά όρια και επομένως δυνητικά αενάως αναβιούμενο. Έτσι αναπολώντας  τα περασμένα τα ξαναζούμε κερδίζοντας σε ζωή.
    Από την άλλη και η Τέχνη μας βοηθά να περάσουμε από τον κόσμο των πραγμάτων σ'έναν κόσμο σταθερό κι αναλλοίωτο. Κι επειδή δημιουργώντας ξανακερδίζουμε τον χαμένο χρόνο της ζωής μας, οφείλουμε στον εαυτό μας να δημιουργούμε διαρκώς  νέες συνθήκες καλής ζωής ,νέα ευτυχή γεγονότα ,τα οποία αναπολώντας αργότερα θα τα ξαναζούμε παρατείνοντας έτσι επί μακρόν την ούτως ή άλλως πεπερασμένη ζωή μας.
    Απόψε ,λοιπόν, δημιουργούμε ένα ευτυχές γεγονός ανθρωπισμού και ζωής κερδίζοντας τον χαμένο μας χρόνο και υπό αυτήν την έννοια η βραδιά αποκτά μεγάλη σημασία και για τους  νέους και για εμάς τους μεγαλύτερους.
    Ας την απολαύσουμε και ας ευχηθούμε στον πρόεδρο  του Πνευματικού Κέντρου κ.Σωτηρόπουλο υγεία και αντοχή για να προσφέρει μελλοντικά  στη Δίβρη πολλές παρόμοιες βραδιές πολιτισμού.


    Κι αρχίζει η βραδιά μας  με το πρώτο μουσικό μέρος, όπου θ' ακούσουμε στο πιάνο την κ.Βίκυ Κουρνούτου-Λινάρδου να ερμηνεύει το έργο της  Αντιγόνης  Παπαμικροπούλου ''Το κλάμα του βοσκού'' βασισμένο στο δημοτικό τραγούδι ''Μπήκαν κλέφτες  στο μαντρί κι έκλεψαν το λαγιαρνί''.
    Στη  συνέχεια η κ. Βενίτα Λινάρδου θα ερμηνεύσει το έργο της  Αντιγ. Παπαμικροπούλου ''Ελληνοπούλαμ'γειά σου'' βασισμένο στο δημοτικό τραγούδι ''Εκίνησε η λεβεντουργιά κι όλα τα παλληκάρια''.
   

   Το πιάνο θα συνοδεύσει ο κ.Σωτήρης Καφούσιας με το ακορντεόν του και ο κ.Γιώργος Γιαννόπουλος με ένα μπουζούκι. Δυστυχώς για σοβαρούς λόγους υγείας δεν θα συνοδεύσει και η κιθάρα, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά στο πρόγραμμα, χωρίς αυτό να σημαίνει και έκπτωση στην ποιότητα  της ακρόασης.


    Στο  δεύτερο μουσικό μέρος θ'απολαύσουμε έργα του Μάνου Χατζηδάκι
  1)''Μια πόλη μαγική''(σε στίχους του ίδιου του συνθέτη στο αντίστοιχο τραγούδι)
            Ερμηνεύει η κ.Αγγελική Κουρνούτου-Μπα'ι'ρακτάρη
   2)''Πάει ο καιρός''(στ.Νίκου Γκάτσου)
             Ερμηνεύει η κ.Βενίτα Λινάρδου
   3)''Χασάπικο 40''(στ.Νίκου Γκάτσου)
              Ερμηνεύει η κ.Βίκυ Κουρνούτου-Λινάρδου
   4)''Τα παιδιά κάτω στον κάμπο''(στ.Μ.Χατζηδάκι)
               Ερμηνεύει η κ.Αγγελική  Κουρνούτου
   5)''Εφτά τραγούδια θα σου πω''(στ.Μιχ.Κακογιάννη)
                Ερμηνεύει η κ.Βενίτα Λινάρδου
   6)''Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι''(στ.Νότη Περγιάλη)
                 Ερμηνεύει η κ.Βίκυ Κουρνούτου
   7)''Η προδοσία''(στ.Μ.Χατζηδάκι)
                 Ερμηνεύει η κ.Βίκυ Κουρνούτου
   8)''Τ'αστέρι του βοριά''(στ.Νίκου Γκάτσου)
                Ερμηνεύει η κ.Αγγελική Κουρνούτου
   9)''Καλυμνιώτικο''(στ.Νίκου Γκάτσου)
                Ερμηνεύει η κ.Βίκυ Κουρνούτου
  10)''Η μπαλάντα του Ούρι''(στ. Νίκου Γκάτσου)
                 Ερμηνεύει η κ.Βίκυ Κουρνούτου
  11)''Θάλασσα πλατιά''(στ.Γ.Ρούσσου)
                Ερμηνεύει η κ.Βενίτα Λινάρδου
                                      και
  12)''Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων''(στ.Άρη Δαβαράκη)
                 Ερμηνεύει η κ. Βίκυ Κουρνούτου


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, από τον Συντονιστή της ΗΜΕΡΙΔΑΣ Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νίκο Αναστασόπουλο

Κυρίες και Κύριοι,
Ο μήνας Αύγουστος, τόσο για την Δίβρη όσο φυσικά και για τους Διβριώτες, κατέχει ξεχωριστή θέση στη συλλογική μας μνήμη, καθώς πραγματοποιούνται σταθερά, τα τελευταία, τουλάχιστον, 10 έτη οι πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου της Δίβρης. Βεβαίως, στο διάστημα αυτό, η ιστορική μνήμη των συγκεκριμένων πολυποίκιλων ιστορικών ζητημάτων παρέμεινε ζωντανή, χάρη τόσο στον πλούσιο σχετικό γραπτό και προφορικό λόγο των συμμετεχόντων στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις.
Επιθυμώ, μάλιστα, να υπογραμμίσω ιδιαίτερα την παρουσία του καθηγητή Θανάση Φωτόπουλου, ο οποίος ανέδειξε άγνωστες πτυχές της νεότερης ελληνικής ιστορίας για την Δίβρης. Σε προσωπικό επίπεδο, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ, ειδικώς, με την ιστορία της μεγάλης πολιτικής οικογένειας Πετραλιά της Δίβρης καθώς και με ζητήματα που αφορούν την ίδρυση του πρώτου Σχολείου της ελεύθερης Ηλείας στη Δίβρη το 1828, το Υποδιδασκαλεία Λαμπείας το 1900, την παρουσία των διβριωτών στην Αμερική και τη συμβολή της οικογενείας Αγγελόπουλου στην ίδρυση της μεγάλης Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ ή την παρουσία στο χρόνο του Ειρηνοδικείου Λαμπείας.

Έτσι, εν πρώτοις, μέσα στην προηγούμενη δεκαετία μπορέσαμε, σε ικανό πιστεύω βαθμό, να ερευνήσουμε, να προβάλλουμε και να αναδείξουμε ζητήματα που αφορούν την ιστορική παρουσία της Δίβρης και των Διβριωτών από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα. Σήμερα, ωστόσο, θα μεταφέρουμε τη σκέψη μας 554 χρόνια πίσω και ειδικότερα, το 1463, όπου στο πρώτο οθωμανικό φορολογικό κατάστιχο της Πελοποννήσου της περιόδου εκείνης, αναδεικνύεται η μεγάλη Δίβρη της επαρχίας Αγίου Ηλία.
Την σχετική ανακοίνωση θα μας την πραγματοποιήσει, σήμερα, ένας εξαιρετικός συνάδελφος και καλός φίλος, όπου έχουμε, ειλικρινώς, την τιμή και την χαρά να ευρίσκεται στη Δίβρη και στο Πνευματικό Κέντρο απόψε, ο διδάκτορας του Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γιώργος Λιακόπουλος. Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους και άριστους επιστήμονες Οθωμανολόγους που διαθέτουμε στην Ελλάδα με λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Αγγλία, πολυγραφότατο και πολύγλωσσο. Προτού, λοιπόν, προχωρήσουμε στην παρουσίαση του εξαιρετικά ενδιαφέροντος ιστορικού θέματος και αγνώστου, έως σήμερα, για την ιστορία της Δίβρης, θα σας παρουσιάσω τον αποψινό προσκεκλημένο μας.
Ο κ. Γεώργιος Λιακόπουλος γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Οθωμανική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ της Άγκυρας. Το 2009 έλαβε διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Royal Holloway, University of London. Η διατριβή που εκπόνησε υπό την εποπτεία της καθηγήτριας κας Ιουλιανής Χρυστοστομίδου αφορά την πρώιμη Οθωμανική Πελοπόννησο μέσα από την μαρτυρία του πρώτου οθωμανικού φορολογικού καταστίχου της Πελοποννήσου ΤΤ10-1/14662 το 1460 – 1463 (ευρίσκεται υπό έκδοση).
Η ερευνητική του δραστηριότητα εντοπίζεται στο χώρο της οθωμανικής καταστιχολογίας, της ιστορικής γεωγραφίας και της οθωμανικής επιγραφικής στον ελλαδικό χώρο. Έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ενώ έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ουγγαρίας και της Μαλαισίας. Έχει διδάξει σε ακαδημαϊκό επίπεδο τουρκική γλώσσα καθώς και οθωμανική παλαιογραφία.
Παράλληλα, έχει μεταφράσει στην Ελληνική οθωμανικές εφημερίδες ελλήνων εκδοτών στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και οθωμανικές επιγραφές και έγγραφα. Τέλος, δημοσιεύματά του, μεταξύ άλλων, αφορούν α) Οθωμανικές επιγραφές της Μεσσηνίας, β) τις οθωμανικές επιγραφές της Υπάτης, γ) τους Φράγκους, τους Βενετούς και τους Οθωμανούς στην Αρκαδία (1204-1830)» και την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή στην πρώιμη οθωμανική Πελοπόννησο.


ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ, από τον Ιστορικό-Οθωμανολόγο, PhD Roayal Holloway, University of London Δρ Γεώργιο Λιακόπουλο, με θέμα:
Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΒΡΗ της επαρχίας Αγίου Ηλία στο πρώτο οθωμανικό φορολογικό κατάστιχο της Πελοποννήσου, ΤΤ10-1/14662 (1460-1463)[1]

Η Πελοπόννησος, με εξαίρεση τους βενετικούς θύλακες της Μεθώνης, της Κορώνης, της Μονεμβασίας, του Άργους και του Ναυπλίου, κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς με την εκστρατεία του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄ το 1460. Πρώτο μέλημά τους υπήρξε η εγκατάσταση διοίκησης και φρουρών στην νεοκατακτηθείσα περιοχή και η καταγραφή και το μοίρασμα των φοροπροσόδων της με τη μορφή τιμαρίων στους τιμαριώτες σπαχήδες. Τα στοιχεία της πρώτης αυτής απογραφής συγκεντρώθηκαν στο υπό εξέταση κατάστιχο ΤΤ10-1/14662. Πρόκειται για ένα αναλυτικό φορολογικό κατάστιχο (mufaṣṣal taḥrir defteri/defter-i ḫaḳanī) 284 σελίδων. Σώζεται διασπασμένο σε δύο τμήματα: (α) ΤΤ10 στα Πρωθυπουργικά Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινούπολης και (β) 1/14662 στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Βουλγαρίας, Αγ. Κύριλλος και Μεθόδιος, Σόφια. Δυστυχώς το χειρόγραφο δεν σώζεται ακέραιο· μεταξύ των σελίδων που λείπουν είναι και οι πρώτες, που θα έφεραν, ως είθισται, τη σουλτανική υπογραφή, το όνομα του απογραφέα, την ημερομηνία σύνταξης και το νομικό κώδικα (ānūnnāme) για τη φορολόγηση της Πελοποννήσου. Από παλαιογραφικά στοιχεία, δηλαδή το είδος γραφής tevḳiʿ και το υδατογράφημα του χαρτιού, τεκμαίρεται ότι πρόκειται για έγγραφο του 15ου αιώνα. Το κατάστιχο σημειώνει πως ο κυβερνήτης του Μοριά ήταν ο Sinān Beg bin Elvān Beg,[2] ο οποίος σύμφωνα με οθωμανικά χρονικά κράτησε αυτή τη θέση μεταξύ των ετών 1460-1463. Το γεγονός ότι το Άργος, που παραδόθηκε στον οθωμανικό στρατό το 1463, δεν καταγράφεται και το ότι τριάντα οκτώ κάστρα που στη λίστα του Stefano Magno είχαν κατακτηθεί από τους Βενετούς το 1463 σημειώνονται ως υπόχρεα φόρου στους Οθωμανούς μας οδηγεί στη χρονολόγηση του κατάστιχου στα έτη 1460-1463, δίχως να είμαστε σε θέση να προτείνουμε με ασφάλεια πιο συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τα οθωμανικά φορολογικά κατάστιχα κατέγραφαν τις φορολογήσιμες πληθυσμιακές μονάδες: εστίες/νοικοκυριά (ḫāne), εργένηδες (mücerred) και χήρες (bīve), εφόσον αυτές διατελούσαν αρχηγοί εστιών, και, κατόπιν, αναλυτικά τις φοροπροσόδους κάθε οικισμού. Πρέπει εξ αρχής να σημειώσουμε ότι αυτές οι καταστιχώσεις δεν αποτελούν πληθυσμιακές απογραφές και δεν πρέπει να εξετάζονται ως τέτοιες. Ωστόσο, η σύγκρισή τους με άλλες σύγχρονες πηγές μπορεί να δώσει πιο στέρεες βάσεις για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Στο όνομα κάθε τιμαριώτη αναγράφεται η επαρχία (nāḥiyyet) και οι οικισμοί (arye) των οποίων την φοροπρόσοδο λαμβάνει αντί ετήσιου μισθού για τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του προς το κράτος. Η αναλυτική κατάσταση των αρχηγών των εστιών κάθε οικισμού ακολουθείται από το συνολικό φόρο που βαραίνει τον οικισμό και από τον επιμερισμό του σε κάθε φορολογήσιμη εργασία.
Η εικόνα που μας δίνει το ΤΤ10-1/14662 είναι αυτή της ύστερης βυζαντινής Πελοποννήσου, καθώς συντάχθηκε την επαύριον της οθωμανικής κατάκτησης. Ενδεικτική είναι η έλλειψη μουσουλμανικού ή τουρκικού πληθυσμού, εκτός βεβαίως από τη στρατιωτική τάξη των τιμαριωτών. Το σύνολο του φόρου που υποχρεούνταν να αποδίδουν ετησίως οι επαρχίες που καταγράφονται στο σωζόμενο τμήμα του κατάστιχου ανέρχεται σε 1.187.112 ακτσέδες ή περίπου 27.932 χρυσά δουκάτα. Όλοι οι υπολογισμοί γίνονται σε ακτσέδες, το ασημένιο οθωμανικό νόμισμα (ἄσπρον, asper). Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η αναφορά γίνεται πιθανότατα στον ακτσέ που κόπηκε στο νομισματοκοπείο των Σερρών το 1460-1461 με επίσημο βάρος 0.952gr και ισοτιμία με το βενετικό δουκάτο 42-43:1.
Ο Οθωμανός γραφέας (kātib, il yazıcısı), πιθανότατα με τη συνοδεία ενός βοηθού που γνώριζε την κατά τόπους γλώσσα, επισκεπτόταν έναν προς έναν τους οικισμούς κάθε επαρχίας και κατέγραφε όλους τους κατοίκους με φοροδοτική υποχρέωση σύμφωνα με το σύστημα που αναφέρθηκε. Η ανθρωπωνυμική αξία αυτών των κατάστιχων είναι σπουδαία. Στα κατάστιχα που συντάχθηκαν αμέσως μετά την οθωμανική κατάκτηση μιας βυζαντινής χώρας τα άτομα καταγράφονται με το όνομα και το επώνυμό τους, δηλαδή σύμφωνα με τον βυζαντινό τρόπο. Αντίθετα, σε μεταγενέστερα κατάστιχα ο τύπος καταγραφής είναι: τάδε γιος του τάδε (π.χ. Yorgi veled-i Petros). Στο υπό εξέταση έγγραφο ο συντάκτης φαίνεται πως σημείωσε με ιδιαίτερη προσοχή τα ελληνικά ονόματα καθώς χρησιμοποιεί γράμματα της Αραβικής για να αποδώσει φθόγγους της Ελληνικής που απουσιάζουν από την Τουρκική Τα ελληνικά ονόματα καταγράφηκαν όπως τα άκουσε ο γραφέας, ένα στοιχείο ιδιαίτερα χρήσιμο για τους γλωσσολόγους στην προσπάθεια ανασύστασης της υστερομεσαιωνικής προφοράς. Σε πολλές περιπτώσεις τα ονόματα, αναγκαστικά, υπέστησαν τροποποιήσεις, ώστε να εναρμονιστούν με την τουρκική φωνητική.
Το σωζόμενο τμήμα του κατάστιχου ακολουθεί την εξής γεωγραφική οργάνωση: η Πελοπόννησος χωρίζεται σε δεκαεπτά επαρχίες. Συνήθως κάθε επαρχία ξεκινά με την απογραφή της πρωτεύουσάς της (nefs-i x). Εκτός από οικισμούς σημειώνονται και καλλιεργήσιμες γαίες (mezraʿa). Στο τέλος της λίστας των οικισμών υπολογίζεται ο συνολικός μισθός του τιμαριώτη, από τους οικισμούς που νέμεται. Με την ίδια λογική καταγράφονται και οι υπόλοιποι τιμαριώτες, ώσπου να ολοκληρωθεί η απογραφή της επαρχίας.

Η Μεγάλη Δίβρη (Miġali Ẕivri, σημ. Λάμπεια) απογράφεται στην επαρχία του Αγίου Ηλία. Ανήκε στο ζεαμέτι του Paşa Yiğit veled-i Ḳaragöz Beg bin Yuvan (αλβανικής ή σλαβικής καταγωγής), αξίας 66.415 ακτσέδων με 22 χωριά.
Σημειώνονται τα ονόματα εκατόν ενός αρχηγών εστιών, δεκαοκτώ άγαμων ενήλικων ανδρών και δύο χηρών:
Δημήτρης Περδικάρης, Γιάννης Περδικάρης, Βασίλης Περδικάρης, Θόδωρος Τσιρίνας, Θεοτόκης Περδικάρης, Γιάννης Περδικάρης, Δημήτρης Μπιτσίκουλος, Νικόλας Περδικάρης, Γιάννης Τσιρίνας, Γιάννης Κουρής, Μανώλης Βασιλάκης, Γιάννης Μαυρόπουλος, Δημήτρης αδελφός του, Παπαγιάννης Μαυρόπουλος, Γιώργης Γούμενος, Μιχάλης Στατικόπουλος, Ακίνδυνος Μαυρηγιάννης, Παπαανδρέας Κουρούστας, Γιώργης Δώνης, Δημήτρης Δώνης, Αθανάσιος Δημητρίτσης, Κώστας Σουλιμάς, Νικόλας αδελφός του, Κοσμάς Λουτσιτός, Γιάννης Ρανδωνάς, Νικόλας αδελφός του, Γιώργης Καργιάνας, Θεοτόκης Πετρόπουλος, Γιάννης Φούσκαρης, Γιάννης Σιμιδούλας, Θόδωρος αδελφός του, Μιχάλης Ράφτης, Δημήτρης Δαξόπουλος, Δημήτρης Φάλτσας, Γιάννης Εξαρχόπουλος, Γιάννης Ανδρόπουλος, Μιχάλης Χάρκας, Γιάννης υιός του, Γιάννης Μοναγρίδας, Δημήτρης αδελφός του, Γιάννης Λάζαρος, Γιώργης Λάζαρος, Γιάννης αδελφός του, Κώστας Στράζης, Νικόλας αδελφός του, Θεοτόκης Ανδρόπουλος, Γιάννης Λάζαρος, Νικόλας αδελφός του, Βασίλης αδελφός του, Αλέξης αδελφός τους, Βασίλης Σουλιμάς, Δημήτρης Αναστάσης, Μιχάλης Καλογηράς, Θόδωρος Γεωργόπουλος, Γιάννης Γεωργόπουλος, Νικόλας Γεωργόπουλος, Σταμάτης Παπαγεωργόπουλος, Γιώργης Καλογηράς, Θόδωρος Καλογηράς, Γιώργης Δραγοβίτης, Νικόλας Μιχαλίτσης, Δημήτρης αδελφός του, Βασίλης Δραγοβίτης, Μιχάλης Αθανασόπουλος, Γιάννης Αθανασόπουλος, Σταμάτης Αθανασόπουλος, Γιώργης Παύλος, Γιώργης Πρωτοπαπαδόπουλος, Θόδωρος Περιστερίτσης, Ανδρέας Νομικόπουλος, Κώστας Μοναγρίδας, Μαστρογιάννης Μοναγρίδας, Κώστας Πρωτόπαπας, Γιάννης Αθανασόπουλος, Μανώλης Καλογηράς, Θόδωρος Σιμίδουλος, Γιάννης Σουγλής, Νικόλας Πάτρας, Θόδωρος αδελφός του, Σταμάτης Εξαρχόπουλος, Νικόλας Πλατίνδρος, Γιάννης Κακούτσης, Κώστας Κατσιπόδης, Νικόλας Ρανδωνάς, Δημήτρης αδελφός του, Νικόλας Πρωτοδικόπουλος, Ανδρώνης Αθανάσιος, Γιάννης Γυμνοσοφιστής, Παπαδημήτρης Μοναγρίδας, Βασίλης Στράζης, Μιχάλης υιός του, Κοσμάς Λοντζίνος, Γιάννης Ρανδωνάς, Νικόλας αδελφός του, Στάθης Μεταξάς, Δημήτρης Παπασιμόπουλος, Γιάννης Χαράρας, Χαρτοφύλακας Μερκούρης, Διάκος Τσαβιάς, Θόδωρος Γαβρίλης, Θόδωρος Πετρόπουλος· άγαμοι: Θόδωρος Περδικάρης, Κώστας Καργιάνας, Πέτρος Πετρόπουλος, Θόδωρος Δαξόπουλος, Θεοτόκης Φάλτζας, Μανώλης Μοναγρίδας, Δημήτρης Λάζαρος, Δημήτρης αδελφός του Γιώργη Λαζάρου, Δημήτρης Νικόλας, Στάθης Παπασιμόπουλος, Σταμάτης Γεωργόπουλος, Νικόλας Καλογηράς, Θόδωρος Μοναγρίδας, Κώστας Αθανασόπουλος, Γιώργης Τυροζούμης, Θόδωρος Κακατήρας, Γιάννης Αγήρης, Νικόλας Ποδοχτύπος· χήρες: Θοδώρα σύζυγος του Νικόλα, Άντρω σύζυγος του Σχολαριά.
Εστίες: 101, άγαμοι: 18, χήρες: 2
Φοροπρόσοδος: 10787, σπέντζα: 2987,            τιμαριωτικά αμπέλια: στρέμματα 3 [φόρος] 720, τιμαριωτικές μουριές: ρίζες 115 [φόρος] 350, τιμαριωτικά οπωροφόρα δέντρα: ρίζες 15 [φόρος] 30, δεκάτη αμπελιών: 1980, δεκάτη σιταριού: 3000, δεκάτη κριθαριού: 458, δεκάτη ακατέργαστου μεταξιού: 644, δεκάτη φρούτων: 58, φόρος γάμου: 100, φόρος κρασιού: 170, δεκάτη λιναριού: 200, ιδιοκτησία του Παπαγεωργόπουλου στο προαναφερθέν χωριό: μύλος 1 φόρος 30, ιδιοκτησία του Κώστα Κατσιπόδη στο προαναφερθέν χωριό: μύλος 1 φόρος 30, ιδιοκτησία του Παπαδημήτρη στο προαναφερθέν χωριό: μύλος 1 φόρος 30.[3]
Η επαρχία του Αγίου Ηλία είναι πέμπτη στη σειρά μεγέθους αποδιδόμενου φόρου στην Πελοπόννησο με 75.920 ακτσέδες και δεύτερη σε φοροδοτική ικανότητα κατοίκων με μέσο όρο 111,81 ακτσέδων/οικογένεια (εάν εξαιρέσουμε τον Μυστρά, όπου απογράφεται μόνο το χωριό Βρίνικο με ιχθυοκαλλιέργειες αξίας 800 ακτσέδων).
Η Δίβρη είναι μια κωμόπολη με 103 οικογένειες, πέντε φορές μεγαλύτερη από τον πελοποννησιακό μέσο όρο των 20,84 οικογενειών/οικισμό. Ανήκει στο 10% των ελληνικών οικισμών άνω των 100 εστιών (16 πόλεις). Εφόσον δεχθούμε τον συντελεστή πέντε ατόμων ανά οικογένεια και τεσσάρων ανά οικογένεια χηρών, ο συνολικός της πληθυσμός υπολογίζεται, με κάθε επιφύλαξη, σε 531 άτομα. Οι κάτοικοί της είναι σχετικά εύποροι με φοροδοτική ικανότητα 104,73 ακτσέδων/οικογένεια, μεγαλύτερης του μέσου όρου της Πελοποννήσου (92,79). Αποδίδει τον τρίτο μεγαλύτερο φόρο στην επαρχία της. Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι χαρακτηριστικό δείγμα του βασικού οικιστικού μοντέλου της Πελοποννήσου των μέσων του δεκάτου πέμπτου αιώνα, δηλαδή της ως επί το πλείστον τειχισμένης κωμόπολης ή πόλης, που ανάγεται στη φραγκο-βυζαντινή εποχή. Τα μεγάλα τιμάρια ιδρύθηκαν γύρω από τέτοιες οχυρές θέσεις.


[1] Το παρόν κείμενο αποτελεί την περίληψη της ομότιτλης εισήγησης που έγινε στη Δίβρη, την 22α Αυγούστου 2015, στα πλαίσια ημερίδας του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης. Επιθυμώ από αυτήν τη θέση να εκφράσω εγκάρδιες ευχαριστίες στον πρόεδρο, κύριο Σωτήρη Σωτηρόπουλο, για την ευγενική του πρόσκληση και τη φιλοξενία. Τα στοιχεία που παρατίθενται έχουν αντληθεί από το υπό έκδοση έργο Georgios C. Liakopoulos, A Study of the Early Ottoman Peloponnese in the Light of an Annotated editio princeps of the TT10-1/14662 Ottoman Taxation Cadastre (ca. 1460-1463) (London: Royal Asiatic Society, İstanbul: Tarih Vakfı).
[2] TT10, σ. 76.
[3] 1/14662, σσ. 58-59.


ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ
Α΄ Το καθιερωμένο «διβριώτικο φίλεμα»
          Στην επάνω αυλή του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΈΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ»
            Όπως κάθε χρόνο βασικό «έδεσμα» στη κατάληξη του ψυχαγωγικού Προγράμματος της Εκδήλωσης, ήταν η προσφορά της παραδοσιακής «μπομπότας με το τουλουμοτύρι» που όλοι –μα όλοι- απόλαυσαν αρκούντως.
            Επίσης τα ξακουστά διβριώτικα γλυκά, γνήσιος χαλβάς χωριάτικος, κουραμπιέδες και καρυδόπιτα.

            Ακόμη το ντόπιο ρακί (τσίπουρο) και τα αναψυκτικά.
 Β΄ Εκείνοι που βοήθησαν και πρόσφεραν εθελοντικά
            Εμείς έχουμε σαν αρχή μας, να στηριζόμαστε  για τη πραγματοποίηση όλων των Εκδηλώσεών μας στο διάβα των 40 χρόνων, στην αγνή και ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά και δράση. Το ίδιο και την φετινή χρονιά έγινε και από τη θέση αυτή οφείλουμε να αναφέρουμε και να ευχαριστήσουμε τους απλούς συντελεστές που βοήθησαν:
-Τον φίλο και μόνιμο συμπαραστάτη κ. Τάσο Αναστασόπουλο που με εμένα τον γράφοντα, σηκώσαμε το μεγαλύτερο βάρος των χειρονακτικών εργασιών
-Τον φίλο Γιάννη Μαρκόπουλο («Ταμπουρόγιαννη») δραστήριο πολίτη της Γιάρμενας (έχει την εξαιρετική ταβέρνα «Οι κένταυροι») που πρόσφερε δωρεάν τα καθίσματα
-Τον εξ Αμαλιάδας φίλο (θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του) για την προσφορά του ποδήλατου που βάλαμε στο λότο
-Τον καλλιτέχνη-φωτογραφο Δημήτρη Ηρ. Σωτηρόπουλο που επιμελήθηκε το καλαίσθητο φυλλάδιο κα την αφίσα της ΗΜΕΡΙΔΑΣ-ΓΙΟΡΤΗΣ μας
-Τις κυρίες Ρίτσα Τσιγκάνου-Αναστασοπούλου, Μαρία Σωτηροπούλου-Αρβανίτη (οι δυο τους παρασκεύασαν και τα διβριώτικα γλυκα), Ελένη-Βούλα και Τασία Καρπέτα που βοήθησαν στην προσφορά του «φιλέματος»
-Τον Γιώργο Γατσούλη (γαμπρό του Χαρ. Πετρόπουλου) που εγκατέστησε τις ηλεκτρολογικές-μικροφωνικές εγκαταστάσεις και διέθεσε δικό του μεγάφωνο.
-Τον Δημητράκη Αν. Ζαχαριά για την βοήθειά του, ... στις βαριές δουλειές
 Γ΄ Οικονομικός απολογισμός
            Όπως συνηθίζουμε κατά πάγια τακτική μας (αν και δεν έχουμε υποχρέωση, καθόσον η είσοδος είναι ελεύθερη και τα προσφερόμενα είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ) κάνουμε και λεπτομερή Οικονομικό Απολογισμό, όχι τόσο για να μάθουν το συνολικό ποσό της δαπάνης οι συμπολίτες μας, όσο για να μάθουν πως μπορεί κάποιος φορέας να κάνει παρόμοιες Εκδηλώσεις (μικρότερες ή μεγαλύτερες) με ελάχιστα χρήματα και όχι με τα χιλιάδες Ευρώ από τον Δημοτικό ή Κρατικό κορβανά (δηλ. τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών) που νέμονται ή ροκανίζουν οι επιτήδειοι ατζέντηδες της αρπαχτής, ακόμη και ξένοι ή ντόπιοι επιχειρηματίες και μάλιστα με την ευλογία της Δημοτικής Αρχής ή τοπικών παραγόντων
Λοιπόν:
            Το συνολικό κόστος δεν υπερέβη το ποσό των 700 Ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται:
1. Η εκτύπωση των έγχρωμων φυλλαδίων και αφισών και άλλων εντύπων
2. Οι Προσκλήσεις και τα ταχυδρομικά της αποστολής τους
3. Το αποχαιρετιστήριο δείπνο 17 φιλοξενούμενων (ομιλητών, μουσικών και εν γένει δωρητών)

4. Το «τουλουμοτύρι», τα αναψυκτικά, τα μιας χρήσεως ποτήρια κλπ  και η μεταφορά των καθισμάτων
5. Τα γλυκά ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΆ. Η μπομπότα ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ. Το ρακί ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ. Το ποδήλατο  για το λότο ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ. Τα καθίσματα ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.
6. Η διαμονή 12 φιλοξενούμενων στο σπίτι του γράφοντος (πρώην «Ξενώνα ΔΙΒΡΗ») ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.
            Πως εξασφαλίστηκε το δαπανηθέν ποσό των 700 Ευρώ;
 ΕΝΑ "οικολογικό ΠΟΔΗΛΑΤΟ" και ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ έλυσαν το οικονομικό πρόβλημα μιας ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ...
Τελικά, με πολύ εθελοντική δουλειά, μεράκι, έφεση για κοινωνική προσφορά και δράση και ένα "...οικολογικό λότο" (λαχνός) για οικονομική ενίσχυση, μπορείς να κάνεις ένα σημαντικό πολιτιστικό δρώμενο...
Αυτό έγινε στη Διβρη στις 22Αυγουστου, στην ΗΜΕΡΙΔΑ-ΓΙΟΡΤΗ....
Πέραν των άλλων σημαντικών (πρωτόγνωρη για την κωμόπολη ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ προσφορά και ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ) που αναδείξαμε παραπάνω, οι οργανωτές (ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ) κατάφεραν να αντιμετωπίσουν και το οικονομικό πρόβλημα με ένα ΠΟΔΗΛΑΤΟ στο λότο που συνοδευόταν με την δωρεάν ΠΡΟΣΦΟΡΑ του βιβλίου της Ιστορίας "Η ΔΙΒΡΗ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ" ....
Με απλά λόγια, ο λαχνός απέφερε το ποσό των 550 Ευρώ, χωρίς να γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια και ...πίεση. Να σημειωθεί ότι κάθε λαχνός είχε αντίτιμο το 1 ευρώ. Πλην οι περισσότεροι, έπαιρναν 10 λαχνούς και άνω οπότε αποκτούσαν δωρεάν  και το Βιβλίο Ιστορίας (διετέθησαν περίπου 40 βιβλία) και αυτό ήταν το πλέον ευχάριστο γιατί επετεύχθη πέραν του οικονομικού και  ο πνευματικός σκοπός (της γνώσης της τοπικής Ιστορίας, δηλ. «το τυχερόν μετά του ωφελίμου»).
Ε!, και το υπόλοιπο των 150 Ευρώ για να συμπληρωθεί το δαπανηθέν ποσό των 700 Ευρώ, βρέθηκε πολύ εύκολα....

Υ.Γ. Βεβαίως για να μη ξεχνάμε (παρότι αναφέρθηκε στη 
προλογική ομιλία) 

ο κύριος όγκος της ΔΑΠΑΝΗΣ ήταν και αυτός ΔΩΡΕΑΝ 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ. Το δωρηθέν ηλεκτρικό πιάνο αξίας περίπου 

1500 Ευρώ, το συνολικό Μουσικό Πρόγραμμα κλπ, κλπ.


ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!...