Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019 ο "ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ Γιάννης Τσετσέλης" ενημερώνει για τα νέα της Δίβρης (και τα Εκλογικά)

(Φωτ. Γιαννη Βασιλόπουλου)

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ  2019
ο "ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ
Γιάννης Τσετσέλης"
ενημερώνει για  τα νέα της Δίβρης
(και τα Εκλογικά)

Η ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ
( Έτος 7ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019 - Aρ. Φύλλου 73)

Όταν ο Δήμος Αρχ.Ολυμπίας, οιυπεύθυνοι κρατικοί παράγοντες, η τοπική κοινωνία και η Κοινότητα  κοιμούνται και αδιαφορούν, εμείς επαγρυπνούμε και ενδιαφερόμαστε...
Και δια της εφημερίδας με τον ανωτέρω τίτλο:
 Θα σας ενημερώνουμε για μικρά και μεγάλα 

θέματα της κωμόπολης 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
            Γιατί διαλέξαμε, αυτό το περίεργο τίτλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας;
            Ο Γιάννης Τσετσέλης, για όσους δεν τον γνώρισαν, ήταν μια εμβληματική μορφή, μια «γραφική» (με την πιο καλή έννοια) φιγούρα της παλιάς καλής Δίβρης που έζησε και άφησε το ίχνος του επί πολλές δεκαετίες τον περασμένο αιώνα. Ενδεχομένως το όνομα «Τσετσέλης» να έχει περάσει σε πολλούς με κάποια απαξία, ως ενός φτωχού, καταφρονεμένου και όχι έξυπνου συμπολίτη μας. Ήταν όμως, από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που άφησαν εποχή στην ιστορική κωμόπολη. Ελπίζουμε να δοθεί ευκαιρία να γράψουμε για την ψυχοσύνθεση, την καλοσύνη και να ξετυλίξουμε κάποιες ενδιαφέρουσες σημαντικές πτυχές της πολυσήμαντης αυτής προσωπικότητας, με τη διήγηση περιστατικών (το πλείστον σπαραξικάρδιων)  που σημάδεψαν όχι μόνο τον ίδιο αλλά όλη την τοπική κοινωνία της Δίβρης. Σήμερα θα περιοριστούμε σε λίγα.
            Ξεκινώντας αυτή τη μόνιμη ενημερωτική στήλη κάνουμε γνωστό στους εκλεκτούς αναγνώστες της «ΝΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ», ότι ο Γιάννης Τσετσέλης ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο επίσημος εκφωνητής, ο τελάλης της Δίβρης, δηλ. ο άνθρωπος που διαλαλούσε με την χαρακτηριστική και πολλές φορές ακατάληπτη φωνή του («ψεύδιζε» λίγο), όλα τα σημαίνοντα γεγονότα και τις ανακοινώσεις (ως είδος μεγαφώνου) που αφορούσαν τοπικά προβλήματα της Κοινότητας, χαρούμενα ή άσχημα νέα της ζωής της κωμόπολης, η αναγγελία προσωπικής εργασίας, η διανομή νερού για άρδευση κλπ, κλπ. Ήταν με λίγα λόγια η φωνή της συνείδησης της «Αγοράς» της Δίβρης. Ο ίδιος σχεδόν μοναχικός στη ζωή του και πάμφτωχος, για πολλές δεκαετίες ήταν ο «θεληματάς» (κι εδώ με την καλή έννοια) για να εξασφαλίζει τον επιούσιον άρτον και μάλιστα έχει μείνει παροιμιώδες σε διβριώτες και παραθεριστές (στους οποίους ήταν συμπαθέστατος) το περιβόητο «τσετσελόσημο» όπως είχε καθιερωθεί να λέγεται το φιλοδώρημα ή μπουρμπουάρ που έπαιρνε   ευχαρίστως όποιο κι αν ήταν και χωρίς γογγυσμόν…

Τα θέματα που θα παρουσιάζουμε θα είναι τηλεγραφικά διατυπωμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα συλλέγουμε, μαζί με τις συνοδεύουσες φωτογραφίες (παλιές και σημερινές) Σε μερικά θα υπάρχει μεγαλύτερη έκταση, ιδίως όταν υπάρχουν γραπτά ντοκουμέντα. Η χαρακτηριστική φωνή του αείμνηστου Γιάννη Τσετσέλη θα αντηχεί στεντόρεια σε λόγγους και λαγκαδιές όπως τότε, τον παλιό καλό καιρό…        Συνεχίζουμε.

 Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ο τελάλης της Δίβρης, Γιάννης 
Τσετσέλης» ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, ΤΩΡΑ ΜΕ 
ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΔΙΒΡΗ»


Η «ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ» του «ΤΕΛΑΛΗ»
ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ...

Με το Μάρτη στο δάχτυλο

Της Μαρίας Αρβανίτη  Σωτηροπουλου

 Ίσως να μην άξιζε να καρτερούμε τους ανθούς της μέλισσας τώρα που οι μέρες λίγνεψαν και ψήλωσαν σα στάχυα πεινασμένα. Ίσως η αυγή να μας συντρόφευε στ’ απορημένα βλέφαρα της καρτερίας. Η αριθμητική νικήθηκε απ’ της ελπίδας το φτεροκόπημα. Η αλήθεια διπλομανταλώθηκε στην κόψη της σιωπής. Το άρωμα του κρίνου πρόδωσε της άνοιξης τον ψίθυρο κι ο ύπνος μας τραβάει ατ’ ανοιχτά, εξαφτέρουγα τρεχαντήρια. Το ξεχασμένο ποτήρι στη γωνιά πληγώνει την ευαισθησία του καθωσπρεπισμού μας κι αυτά τα ρούχα που ξεχειλίζουν στα συρτάρια μετρούν την εγκατάλειψη. Κείνα τα αποκαμωμένα παπούτσια στο παρκέ βουλιάζουν στάζοντας την κούραση της ημέρας. Οι νύχτες οι παρθενικές βρόγχος στο λαιμό κι αυτό το φως της μέρας, που δε λέει να τελειώσει, προκαλεί για απόδραση τελειωτική. Μάταια συλλαβίζουν τα καναρίνια στο μπαλκόνι. Κανείς δεν ακούει τη φλυαρία του γαρύφαλλου. Οι γλάστρες στεγνές απ’ τον ίδρω της νύχτας κι οι αυλόθυρες σφαλιχτές στου διαβάτη τη χαρά. Κάποια ταξίδια που μαράθηκαν πριν ανηφορίσουμε της ανάγκης τα στενά. Κάποια λιμάνια βαλτωμένα που θάμπωσαν τις αστραφτερές προθέσεις μας, κάποιοι βουρκωμένοι ουρανοί που φυλάκισαν τις ευαισθησίες μας. Κάποια σιωπηλή άνοιξη που φτερούγισε δίχως ν’ ασπαστεί τη μέρα της Λαμπρής, κείνο το αυγό που κουράστηκε να καρτερεί το βράδυ της Ανάστασης, κείνο το μαχαίρι που στόμωσε στην κόψη της ελπίδας, κείνο το παιδί που βιάστηκε να γεννηθεί κι η θλίψη που δεν κουράζεται να παραμονεύει πίσω απ’ τα πατζούρια της αμφιβολίας.Με το Μάρτη στο δάχτυλο ψυχανεμίζομαι την αμφισημία του.



                       ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ
v ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ….ΕΓΚΩΜΙΟΝ !...
Πως απεδόθη στην κοινωνία «λευκός ως η περιστερά» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αρχ.  Ολυμπίας στο Δικαστήριο Πύργου
Θεωρώ, σκόπιμο να ενημερώσω (και από αυτή τη σελίδα) για το πως αντιμετωπίζουν ακόμη και οι Δικαστικές Αρχές τα τοπικά περιβαλλοντικά και υγειονομικά προβλήματα (εγκλήματα θα έλεγα) εις βάρος της υγείας του κοσμάκη. Ένα μικρό δείγμα  ασυδοσίας και εγκληματικής αδιαφορίας των Δημοτικών (και Κοινοτικών) μας αρχόντων που μένει ατιμώρητο, που αποθαρρύνει ακόμη και τους συνεπείς πολίτες και τους απομακρύνει από κάθε συμμετοχή και προσπάθεια....
Εγώ πάντως επιμένω ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια και στο τέλος κάτι θα γίνει. Διαβάστε το ενημερωτικό σημείωμα που έστειλα (όπου δει) αμέσως μετα την πρωτοφανή έκβαση της Δίκης στον Πύργο ....

ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Του Σωτήρη Σωτηρόπουλου, πολίτη και δημότη*
Στις 14 Φεβρουαρίου 2019 εκδικάστηκε στον Πύργο μια υπόθεση με κατηγορούμενο τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο του Δήμου μας κ. Γεωργακόπουλο για τα βουνά τα σκουπίδια το καλοκαίρι του έτους 2015 (πριν 4 χρόνια!), και ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας ήμουν εγώ, γιατί εκ καθήκοντος ως πρόεδρος του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ (με ρητή εντολή, αλλά και εξουσιοδότηση από τον «Κανονισμό Λειτουργίας» του), ως δημότης, ως ενεργός πολίτης και γιατρός, διαμαρτυρηθήκαμε στις καθύλην αρμόδιες Αρχές, με το κατωτέρω έγγραφο που παρακαλώ να διαβάσετε. Ο Εισαγγελέας Ηλείας, αυτεπαγγέλτως έστειλε στο εδώλιο του κατηγορούμενου μόνο τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Γεωργακόπουλο και όχι μαζί με το συνένοχό του και άμεσα υπεύθυνο Δήμαρχο κ. Κοτζά γιατί έτσι έκρινε…. Ας είναι.
Το σχετικό  απόσπασμα του υπ. αρ. 2270/24-11-2019 εγγράφου μας:
«ΚΑΤΑ
Του Δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας Ευθυμίου Κοτζά και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Καθαριότητας Γεωργίου Γεωργακόπουλου για πρόκληση μεγίστου κινδύνου στην Υγεία των συνδημοτών μας, καθόσον η αποκομιδή των σκουπιδιών στην ιδιαίτερη πατρίδα μας Λαμπεία αλλά και σε όλο τον Δήμο έχει να γίνει εδώ και τρεις μήνες.

 Ο Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος με την ολιγωρία και εγκληματική αδιαφορία τους να απομακρύνουν τους τόνους των σκουπιδιών από την ιδιαίτερη πατρίδα μας και τις άλλες Κοινότητες του Δήμου:
            α) Θέτουν σε άμεσο και διαρκή κίνδυνο την υγεία των συνδημοτών μας και ιδιαιτέρως τις ευπαθείς ομάδες των κατοίκων (παιδιά, γέροντες, χρόνιους ασθενείς)
            β) Προκαλείται λόγω της μακροχρόνιας παραμονής των σκουπιδιών μόλυνση όλων υδροφόρων στρωμάτων της λίαν υδατοβριθούς περιοχής της Λαμπείας, όχι μόνο στα βεβαρυμμένα Υδραγωγεία πόσιμου νερού της Λαμπείας αλλά και λόγω της ανεξέλεγκτης διασποράς σε ρέματα που καταλήγουν στο ποταμό Ερύμανθο στο πόσιμο νερό των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Ολυμπίας-Ηλείας που υδρεύονται από αυτόν.  
            γ) Δημιουργείται αφόρητη κατάσταση από την δυσοσμία, την αντιαισθητική εμφάνιση όχι μόνον στους ατυχείς κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Λαμπείας αλλά και τους επισκέπτες (η Λαμπεία είναι τουριστικός προορισμός) και τους χιλιάδες διερχόμενους δια της Ε.Ο. 111 Πατρών-Τριπόλεως και της οδού Αρχ. Ολυμπίας-Καλαβρύτων, πλήττοντας και την τοπική Οικονομία»
Η ΔΙΚΗ ΣΤΙΣ 14-2-2019
            Έγινε πράγματι μια εξαιρετική και πρωτότυπη Δίκη που τα είχε όλα και πρέπει να εγγραφεί εις τας δέλτους και τα χρονικά της δίκαιης απονομής Δικαιοσύνης. Απέδειξε η Ελληνική Δικαιοσύνη του Πύργου ότι είναι πράγματι και άτεγκτη και τυφλή.
Εντελώς συνοπτικά:
1.    Ξεκίνησε (περιέργως και χωρίς τα συνηθισμένα) με μια μακρόσυρτη  προ-αγόρευση ο συνήγορος του κατηγορούμενου μεγαλοδικηγόρος του Πύργου κ. Αντωνόπουλος που εκτός των άλλων επιχειρημάτων του υπέρ του πελάτη του, είπε με άνεση πολλά και διάφορα μέχρι την δική του οικογενειακή του ιστορία κλπ, κλπ. Και οι δικαστές της έδρας τον άκουσαν με θρησκευτική ευλάβεια… Και στο τέλος της προ-αγόρευσης είπε και το εξής αμίμητο «όλα όσα έχει καταγγείλει ο κ. Σωτηρόπουλος είναι αληθή» !!... (σ.σ. τότε άρχισαν «να με τρώνε τα φίδια» εμένα…)
2.    Εκλήθην εγώ στο βήμα και ορκίστηκα στο ιερόν Ευαγγέλιον να πω την αλήθεια και μόνη την αλήθεια….. Και άρχισα όπως είχα καθήκον και υποχρέωση προς τους συμπολίτες να απαριθμώ και να «βομβαρδίζω» (τρόπος του λέγειν) την έδρα όχι μόνο με τα δικά μου επιχειρήματα ως ενεργός πολίτης και γιατρός υπερασπιζόμενος την υγεία των συμπολιτών μου αλλά με έγγραφα και «φοβερά ντοκουμέντα» των ίδιων των Κρατικών υπηρεσιών και άφθονο φωτογραφικό υλικό που ήσαν οι αψευδείς μάρτυρες του  τι συνέβη τότε το 2015 αλλά και όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα… Και νάσου να προσκομίζω στην έδρα των δικαστών φωτογραφίες με τους τόνους των σκουπιδιών και κυρίως με τα καμένα σκουπίδια που τότε «ντουμάνιαζαν» την ατμόσφαιρα με καρκινογόνες  διοξίνες που εισέπνεαν οι ατυχείς Διβριώτες, με τα ψοφίμια μέσα στα ποτάμια κλπ... Και νάσου να τους παρουσιάζω πακέτο με τις εξετάσεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών των ετών από το 2013 μέχρι το 2018  με την τριτοκοσμική κοπρανώδη μόλυνση του πόσιμου νερού λόγω επηρεασμού των υδροφόρων οριζόντων και από τα αλλοιωμένα σκουπίδια,  με επακολουθήσασες γαστρεντερίτιδες… Και νάσου (το σπουδαιότερο) να παρουσιάζω 4 επιτόπιες αυτοψίες των Κρατικών Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος με διαπιστώσεις πιο τραγικές από τις δικές μας για τα σκουπίδια παντού σε όλη τη Δίβρη και τα ρέματα…. Και νάσου να τους καταθέτω και  επίσημο έγγραφο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, όπου ο κατηγορούμενος κ. Γεωργακόπουλος παραπληροφορεί με ψεύδη αυτές τις Υπηρεσίες ότι δήθεν «έστελνε συνεχώς μισθωμένα μηχανήματα που καθάριζαν από τα σκουπίδια» (!!!)….. Όλα τα είπα με την άνεσή μου, χωρίς να με διακόπτουν (σ.σ. «τα φίδια» συνέχισαν να με τρώνε…)
3.    Και ενώ περίμενα να αρχίσουν (όπως συνηθίζεται σε τόσο σοβαρές υποθέσεις) να αρχίσουν οι δικαστές της έδρας (η Πρόεδρος, οι δυο δίπλα της και ο Εισαγγελέας) τις ερωτήσεις σε μένα υπήρξε «σιγή ασυρμάτου»!!... Καμιά ερώτηση από την κ. Πρόεδρο  και τους δυο άλλους δικαστές και μια πολύ χαλαρή ερώτηση από τον κ. Εισαγγελέα… Και η αποθέωση. Όταν ήρθε η ώρα  του συνηγόρου κ. Αντωνόπουλου (που με γνωρίζει και τον γνωρίζω από άλλες δικαστικές υποθέσεις, όπου σχεδόν με εξύβριζε με χίλια δυο έωλα δικολαβικά τερτίπια) περίμενα να με «ξετινάξει» στις ερωτήσεις, με αφήνει άναυδο όταν λέει: «Κυρία Πρόεδρε, δεν έχω να κάνω καμιά ερώτηση» !!!.... (σ.σ. τότε ήταν που τα  «φίδια» με κατασπάραξαν…)
4.    Περίμενα κι εγώ στη συνέχεια (όπως γίνεται) να παρουσιαστούν οι μάρτυρες υπεράσπισης που υπήρχαν εκεί. Μεταξύ άλλων είδα τον νέο υποψήφιο Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γεωργιόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Λαμπείας κ. Αρβανίτη, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Πύργου κ.ά. Αλλά δεν προτάθηκαν ούτε παρουσιάστηκαν γιατί προφανώς δεν χρειαζόντουσαν , καθότι ένας τέτοιος Αντιδήμαρχος σαν τον κ. Γεωργακόπουλο  ήταν τόσο καθαρός και αθώος που δεν είχε χρείαν άλλων μαρτύρων!!…
5.    Εκλήθη στο βήμα ο κατηγορούμενος κ. Γεωργακόπουλος. Μέσα σε δυο λεπτά είχε «καθαρίσει»…. Αφού ψέλλισε δυο  δικαιολογίες περί δήθεν «δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, όλη η Ηλεία δεν είχε να πάει πουθενά τα σκουπίδια», χωρίς να υποστεί την βάσανο των ερωτήσεων από την έδρα, ξανακάθισε στη θέση σαν άρχοντας….
6.    Και ήρθε η ώρα της ετυμηγορίας. Ο κ. Εισαγγελέας με άνεση ανέπτυξε ένα σύντομο  γενικό σκεπτικό και χωρίς πολλές περιστροφές έκανε την πρότασή του: «Αθώος ο κατηγορούμενος» !....
7.    Ο συνήγορος κ. Αντωνόπουλος στην κανονική αγόρευσή του με  την «αβάντα» πλέον της αθωωτικής πρότασης του Εισαγγελέα , άρχισε να λέει ότι είπε στην αρχική προ-αγόρευσή του… Και τι δεν είπε μεταξύ άλλων,  ότι «από την εποχή του Ομήρου υπήρχαν σκουπίδια και ο εκλήθη ο Ηρακλής να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία», ότι «ο πατέρας του αγωνίστηκε για τα σκουπίδια του Πύργου» και άλλα εντελώς άσχετα… Και στο τέλος επανέλαβε με στόμφο αυτό το αμίμητο που είπε στη αρχή: «ο γιατρός ο κ. Σωτηρόπουλος., έχει πολλές ευαισθησίες και οι καταγγελίες του είναι ακριβείς και δεν αμφισβητούμε ούτε κεραίαν από αυτά που λέει» !!!!... Εδώ, η υπόθεση έπιασε ταβάνι…..
8.    Τέλος, οι τρεις δικαστές συνεσκέφθηκαν επί της έδρας πίσω από τα χαρτιά τους για δευτερόλεπτα και η Πρόεδρος   είπε ανέτως την ετυμηγορία της μονολεκτικά: «Αθώος»………
Έτσι έληξε μια ακόμη σημαντική Δίκη όπου, οι Δικαστές του Πύργου απέδωσαν «λευκόν ως περιστεράν» τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Γεωργακόπουλο, ώστε να συνεχίσει το θεάρεστον Δημοτικό λειτούργημά του τώρα υπό την σκέπη του νέου υποψήφιου Δημάρχου κ. Γεωργιόπουλου (αφού προ ημερών  «πήδηξε με ευκολία το παλούκι» και μετανάστευσε από τον σημερινό Δήμαρχο Κοτζά) και θα είναι δίπλα στον δικό μας κ. Αρβανίτη…. Προς δόξαν και τιμήν όλων  ημών των συνδημοτών της Αρχ. Ολυμπίας, δηλ του πρώτου τη τάξει Δήμου της χώρας.
Εκείνο όμως που θα μείνει στα χρονικά της Δικαιοσύνης του Πύργου είναι ότι αυτή είναι πράγματι «τυφλή» (όπως πρέπει να είναι). Δεν είδε τίποτα, άσε τη δική μου μαρτυρία που δεν μετράει σε τέτοιες δίκες, δεν είδε όμως (καθότι τυφλή και άτεγκτη) ούτε τα επίσημα Κρατικά έγγραφα με τις κοπρανώδεις μολύνσεις του πόσιμου νερού, ούτε τις αυτοψίες  των αρμόδιων Κρατικών Υπηρεσιών, ούτε τις φωτογραφίες, ούτε τις καρκινογόνες διοξίνες, ούτε ακόμη τις ψευδείς παραπληροφορήσεις του κ. Αντιδημάρχου (σ.σ. για τις οποίες βεβαίως και πάλι είναι υπό δικαστική διερεύνηση, αυτεπαγγέλτως…).
Και σωστά έπραξαν κατά συνείδηση (και μάλιστα σε τόσο άψογη διαδικασία) οι Δικαστές του Πύργου που έκαναν μια πραγματικά δίκαιη Δίκη.

Και βεβαίως, με το απίθανο το πρωτοφανές που δεν έχει ξαναγίνει. Να έχει απόλυτο δίκιο ο καταγγέλλων (δηλ εγώ), να είναι σωστά αυτά που αναφέρει για τον κατηγορούμενο, αλλά ο τελευταίος να αθωώνεται πανηγυρικά!!!.....»
Όμως όπως είπε και ο ταπεινός μυλωνάς της Γερμανίας στον Αυτοκράτορα «Υπάρχουν και Δικαστές στο Βερολίνο» … Και εμείς θα ψάξουμε να τους βρούμε.

v ΝΕΑ για τις προσεχείς Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές του Μαΐου…..
Παρότι πλησιάζουν οι Εκλογές για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και την Κοινότητα Λαμπείας, τα νέα μετά την «θορυβώδη» αρχική εξαγγελία είναι πολύ φτωχά, εκτός από τις απίθανες  «ποδοσφαιρικές» μετεγγραφές των σημερινών δημοτικών συμβούλων από τον ένα συνδυασμό στο άλλο…..

            Α΄ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΊΑΣ
·         Ο νέος υποψήφιος Δήμαρχος κ. Γ. Γεωργιόπουλος, καταφέρνει και παίρνει σχεδόν τα 3/5 των Δημοτικών Συμβούλων του σημερινού Δημάρχου κ. Θ. Κοτζά και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, μεταξύ των οποίων και ο προσφάτως αθωωθείς πανηγυρικά στο Δικαστήριο του Πύργου Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, δάσκαλος κ. Γεωργακόπουλος 
Υποδέχονται ως θριαμβευτή (!!) τον Δήμαρχο Κοτζά, όταν εξέρχεται
του Δικαστηρίου που τον παρέπεμψε για κακούργημα, γιατί έριξε
τα σκουπίδια στον Αλφειό (συνελήφθη ως "τσιλιαδόρος") 
Δεξιά στο κύκλο ο πρόσφατα αθώος Αντιδήμαρχος κ. Γεωργακόπουλος
(που από τον Κοτζά μεταπήδησε στον Γεωργιόπουλο) και αριστερά στον
κύκλο ο τότε Αντιδήμαρχος Λαμπειας κ. Γαλυφας (που παραμένει στον Κοτζά) 

για να «κοσμήσει» δεόντως, το νέο ψηφοδέλτιο που επαγγέλλεται να  φέρει το καινούργιο στο Δήμο!!...


·         Ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Ευθ. Κοτζάς, άργησε λίγο να ανακοινώσει την κάθοδό του, αλλά τραυματισμένος σοβαρά από την απώλεια του μεγαλύτερου αριθμού των Συμβούλων του που πήγαν με τον κ. Γεωργιόπουλο, πέρασε στην αντεπίθεση με τον μηχανισμό (της «συμφοράς» για τα προβλήματα του Δήμου) που διαθέτει, με πρωταγωνιστές βεβαίως τα πιο προβεβλημένα «λουλούδια» (γνωστούς και μη εξαιρετέους Συμβούλους) που του έμειναν, προσπαθεί για να διασωθεί….
Από το στενό επιτελείο του Κοτζα, (μένουν κ.κ. Δεββές,
Γιαννακόπουλος), ένας μεταπήδησε "λευκανθείς"

(δικαστικώς) στον Γεωργιόπουλο (κ. Γεωργακόπουλος)  



 (Δείτε μερικές φωτογραφίες που παραθέτουμε Αποδεικνύουν πως «θα αλλάξει ο Μανωλιός και θα βάλλει τα ρούχα του αλλιώς»)….

Από την παράταξη Παπαηλιού (δεξιά ο κ. Σ. Παπαηλιου) 
και από την παράταξη Κοτζά (αριστερά κ. Σιάκουλης)
μεταπήδησαν  στον 
Γεωργιόπουλο

Τα στελέχη κ. Αντωνοπούλου και κ. Σιάκουλης
όταν ήταν με τον Κοτζά, τώρα μεταπήδησαν στον Γεωργιόπουλο....
Η κ. Αντωνοπολου, από τον Κοτζά, μεταπήδησε στον
Γεωργιόπουλο...

Και ο δικός μας Αντιδήμαρχος κ. Αρβανίτης μεταπήδησε
από την παράταξη του Κοτζά στον Γεωργιόπουλο
·         Ο πρώην Δήμαρχος κ. Γ. Αηδόνης, με τα γνωστά «παλιά υλικά» που διαθέτει δίνει τον αγώνα του, στηριζόμενος περισσότερο στην κομματική του βάση….
Όλο το παλιό επιτελείο του πρώην Δημάρχου κ. Αηδόνη
(κάποιοι απο αυτούς μεταπήδησαν στον Γεωργιόπουλο)
Διακρίνονται και δυο από την περιοχή μας στην πρώτη γραμμή
(εκ δεξιών και εξ ευωνύμων) ο κ. Παναγιωτης Παπαζαφείρης
και η κ. Μαρία Πατσή...

·         Ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Γ. Τζαβάρας, αθόρυβος θα διεκδικήσει το μικρό μερίδιο που ανήκει στην παράταξή του, σταθερό εδώ και χρόνια...


Μια ..."εμβληματική" φωτογραφία εκείνων των Δημοτικών αρχόντων 
που μας πρόκοψαν.... τα προηγούμενα 
χρόνια (κατά σειρά: Κοτζας, 
Αηδόνης, Τζαβάρας, Παπαηλιού)
·         Τέλος,  ο νεοεισελθών στον εκλογικό στίβο γράφων δηλ. εγώ, ο κ. Σωτ. Σωτηρόπουλος της «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΊΑΣ-ΟΡΕΙΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ», 


μετά την πανηγυρική αποδοχή  που έτυχε (Α΄ ΒΗΜΑ) με την εξαγγελία της υποψηφιότητας, στο Β΄ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΒΗΜΑ (αυτό της Πρόσκλησης για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου της ανατροπής) όπου τέθηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής των 27 υποψηφίων Συμβούλων, αργά και σταθερά γίνεται η μεγάλη προσπάθεια…. Και αν ευοδωθεί εντός του Μαρτίου, θα προχωρήσει στο Γ ΄ ΒΗΜΑ (Διακήρυξη Προγράμματος γενικών θέσεων)…

Πάντως, στον πρώτο τη τάξει Δήμο της χώρας (της παγκόσμιας Ολυμπιακής πρωτεύουσας) συμβαίνουν και ακούγονται περίεργες διεργασίες (περί «ανίερων συμμαχιών» πριν ή μετά τις εκλογές) που δεν τιμούν το μεγάλο όνομα της Αρχ. Ολυμπίας και δεν αξίζουν στον πολύπαθο λαό της περιοχής μας…. Ίδωμεν.

            Β΄ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΜΠΕΙΑΣ (Δίβρης)
Μετά την μοναδική σύναξη που έγινε τα Χριστούγεννα στο «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ», όπου έγινε ενημέρωση και τέθηκαν οι βάσεις για ένα αυτόνομο και συναινετικό ψηφοδέλτιο για το μέλλον της ιστορικής κωμόπολης, δεν υπάρχουν νεότερα…
Ακούγονται, κάποια «λόγια του καφενείου» για κάθοδο και άλλων συνδυασμών (ενταγμένων σε παρατάξεις υποψήφιων Δημάρχων ή  αυτόνομα) αλλά τίποτα το συγκεκριμένο…
Μάλιστα, μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε (βλ. παρακάτω) 
Η επίμαχη (και προσωρινά) ελπιδοφόρα φωτογραφία

αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι κάτι καλό ξεκινάει, αλλά μετά έγινε διάψευση. Η είδηση αυτή πέρασε στην δική μου ιστοσελίδα με το εξής σχόλιο:

«Μια ευχάριστη σύναξη και είδηση για την ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΜΠΕΙΑΣ !!..
Επι τέλους, με χαρούμενα πρόσωπα (και το καθιερωμένο τραπέζωμα) διαβαίνουν τον Ρουβικωνα οι συμπατριώτες, σαλπίζοντας το γνωστό σύνθημα.. "Ο κύβος ερρίφθη").. Να δούμε τι θα πουν οι χήνες του Καπιτωλίου!!"
 (σ.σ. επειδή με ρωτούν για τις «χήνες»…, εξηγώ ότι στο Καπιτώλιο της Ρώμης οι χήνες με τις φωνές τους προειδοποιούσαν τους φρουρούς και τους ξυπνούσαν, ότι πλησίαζαν οι εχθροί …)
            Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι  θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια (ανεξάρτητα με τις προτιμήσεις που έχει ο καθένας μας για τον κεντρικό Δήμο Αρχ. Ολυμπίας) γιατί η κατάσταση στην Κοινότητα έχει φτάσει στο απροχώρητο…

v Δύσκολος ο φετινός χειμώνας στα χωριά μας.  Μεγάλες καταστροφές στα πεδινά, λίγες στα ορεινά…
Τελικά για φέτος είχαμε αρκετά χιόνια που όχι μόνο ομόρφυναν τα χωριά μας, αλλά και γέμισαν τους ταμιευτήρες στα βουνά μας με κρυστάλλινο νερό (που βέβαια βγαίνει καθαρό από τον βράχο, αλλά φτάνει μολυσμένο στο ποτήρι μας, λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας των υπεύθυνων του Δήμου)….
Είχαμε όμως μεγάλες καταστροφές από την θεομηνία, λόγω των βροχών σε πολλά ημιορεινά και πεδινά χωριά του Δήμου (όπως π.χ. στην Καυκωνία και αλλού)
Στη Δίβρη υπήρξαν μικρο-κατολισθήσεις βράχων που αποκαταστάθηκαν.  Δυστυχώς στον αγωγό του νερού στον «Πάνω Γαβροβίκο» έπεσε ένας βράχος και έκοψε τον σωλήνα (που ήταν αγκυρωμένος στο βράχο) με αποτέλεσμα να κοπεί το νερό στη βρύση, που σύντομα θα αποκατασταθεί…

v Η «γαλαντομία» των υπεύθυνων Δήμου και Κοινότητας στο «Αυτόνομον Κρατίδιον της Δίβρης»!...
Μια σπουδαία πληροφορία!!!....Εξυπηρέτηση των Διβριωτών για το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, αλλά με πολλά ερωτηματικά.
Είδαμε την παρακάτω Ανακοίνωση 

και "χαρήκαμε χαράν μεγάλην", καθότι φέρνει στο σπίτι μας μια χρήσιμη υπηρεσία.... Και μπράβο στους εμπνευστές και εξ υπηρετούντες, τους συμπολίτες μας....
Τώρα, τα εύλογα ερωτηματικά:
1ον : Γιατί μια ΙΔΙΩΤΙΚΗ επιχείρηση, όπως είναι η «Κοιν. Σ.Επ eco διβρη», να στεγαστεί στο πρώην Δημαρχείο (Κοινοτικό Κατάστημα) με δωρεάν παροχή Γραφείου, ρεύματος, θέρμανσης κλπ. Ως Επιχείρηση δεν έχει Γραφείο δικό της στη Δίβρη;
2ον: Επειδή ο επικεφαλής της Επιχείρησης είναι (κατά πληροφορίες μας) και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στην παράταξη του κ. Γεωργιοπουλου, δεν φοβάται μήπως παρεξηγηθεί ότι παρέχει την "διευκόλυνση" για προεκλογικούς λόγους;
3ον: Είναι αλήθεια (ας μας πληροφορήσει ο Δήμαρχος, ο τοπικός Αντιδήμαρχος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας) ότι και άλλος ιδιώτης δικηγόρος άλλες μέρες και ώρες έχει εγκατασταθεί στο Κοινοτικό Κατάστημα πάλι για το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ;
Τι είναι δηλαδή το Δημόσιο (Κοινοτικό) κτίριο "μπατε σκύλοι αλέστε και αλεστικό μη δίνετε";;;
Μόνο σε μια περίπτωση θα ήταν δικαιολογημένη μια τέτοια περίπτωση. Όταν θα πήγαινε ο κάθε δημότης και εξυπηρετούταν εντελώς ΔΩΡΕΑΝ για όλα που θα πλήρωνε σε κάποιον ιδιώτη για το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.
Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς...
Υ. Γ Άλλωστε η Δίβρη είναι γαλαντόμα και σε άλλους ιδιώτες που έρχονται και φιλοξενούνται δωρεάν εδώ και πολλά χρόνια π.χ. στο Γυμνάσιο για ιδιωτικά μαθήματα Αγγλικών ή άλλων μαθημάτων, και καίνε πετρέλαιο και ηλεκτρικό στην "υγεία του κοροϊδου" δημότη που τα πληρώνει και μάλιστα με απανωτίμι.... Ακόμη απαράδεκτη ήταν και εγκατάσταση του Εργολάβου της Ανάπλασης στο πρώην Δημαρχείο....
(σ. Μόνο ο παπάς της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής που δεν παίρνει λεφτά, δικαιούται φιλοξενία στο Δημοτικό Σχολείο)

Περιμένουμε απαντήσεις

v Ο θάνατος ενός αιωνόβιου δένδρου!
Ένα αιωνόβιο δένδρο, ένα από τα ορθόκορμα κυπαρίσσια που είναι στο οικόπεδο Ζαφειροπουλου (Γκόπη), έγειρε από τον άνεμο!!...
Οι υπεύθυνοι της Αστυνομίας και της Τοπικής Κοινότητας Δίβρης, έκριναν ότι είναι επικίνδυνο και έσπευσαν να το κόψουν χτες...
Βεβαίως, και ελπίζουμε οι αρμόδιοι (Δασαρχείο κλπ) να έλαβαν γνώση της κοπής και να έδωσαν την άδεια.
Το κυπαρίσσι (θηλυκό) αυτό ύψους 15-20 μέτρων μαζί με το άλλο το αρσενικό που είναι στην κοίτη του ρέματος μπορούν να χαρακτηριστούν ως "μνημεία της φύσης" και τα καμαρώναμε και νομίζουμε οτι η κλίση που πήρε έχει την αιτία του, δηλ στην πρόσφατη βαθιά εκσκαφή που έγινε στη βάση του, από τα μηχανήματα που διαμόρφωσαν τελευταία το οικόπεδο για πάρκινγκ... Στη διάρκεια αυτής της διαμόρφωσης πέρα από την κακή  ενέργεια μη προσοχής στη διαφύλαξης της σταθερότητας του απολεσθέντος δένδρου, έριξαν πολλά μπάζα και ογκώδεις βράχους απρόσεκτα, μέσα στο ρέμα με επιπτώσεις.
Θα το εξετάσουμε το θέμα, γιατί είναι κρίμα κι άδικο, καθότι τέτοια αιωνόβια δένδρα πρέπει να προστατεύονται. Αν μη τι άλλο...
Δείτε την 1η φωτ πως ήταν περήφανο πριν 




και την 2η (σημερινή') πως είναι κατακρεουργημένο ξάπλα από το αλυσοπρίονο...\
Κρίμα!!!....


v ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας...
Διαβάσαμε στο διαδίκτυο και τις εφημερίδες τις εξαγγελίες του Περιφερειάρχη κ. Απ. Κατσιφάρα για την Υγεία στην ΠΔΕ με υποσχέσεις (και βεβαίως εν όψει των Εκλογών), αλλά πουθενά δεν είδαμε να αναφέρει κάτι για την παροχή στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας στην περιοχή μας. Του στείλαμε το παρακάτω, με δυο ερωτήματα διαχρονικά:
«Κύριε Περιφερειάρχη
Μια και ξεκινήσατε με την Υγεία της ΠΔΕ, δυο ερωτήματα προς απάντηση:
1. Γιατί η ορεινή Λαμπεια το 1955 είχε Γιατρό, μαία, αδελφή νοσοκόμα και 6 κλίνες βραχείας νοσηλείας και σήμερα δεν έχει ούτε ένα γιατρό για μια συνταγή;
2. Γιατί δεν επεμβαίνετε στο μέγα σκάνδαλο υπεξαίρεσης και σφετερισμού της μεγάλης ΔΩΡΕΑΣ ΨΥΧΑΛΙΝΟΥ στο Νοσοκομείο Πύργου από το 1999; και πότε θα τιμωρηθούν οι ένοχοι;
Απαντήστε»
Και δυστυχώς, μέχρι τώρα ούτε φωνή ούτε ακρόαση….
v ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
-Έφυγε η Ελένη Κουτσοπουλου-Ασημακοπούλου, ετών 87 από τους Γκρουστάδες Δίβρης και κηδεύτηκε στην Αθήνα όπου διέμενε.
-Έφυγε η Αρετή (Ρούλα) Ζαφειροπούλου-Μπορδόκα, ετών 88 από τους Περδικαράδες Δίβρης και κηδεύτηκε στην Αθήνα όπου διέμενε.
-Έφυγε η Ειρήνη Γ. Πετροπούλου, ετών 58 από τους Λαζαράδες Δίβρης, όπου και κηδεύτηκε 
Ευχόμαστε στους οικείους τους,  ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ να ξεπεράσουν το γεγονός της απώλειας και να έχουν παντοτινή ΘΥΜΗΣΗ ...

Μνήμη Αρετής ΜΠΟΡΔΟΚΑ (ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ)....
Έφυγε από κοντά μας μια αγαπημένη και ξεχωριστή συμπατριώτισσα, η Αρετή (εμείς τη προσφωνούσαμε Ρούλα) σύζυγος του αείμνηστου Καθηγητή μου Κωνσταντίνου Μπορδόκα και κόρη του Θάνου και της Γεωργίας Ζαφειρόπουλου.
Η Ρούλα ήταν σωστή αρχόντισσα, μια διβριώτισσα της παλιάς καλής κοινωνίας της κωμόπολης που στεκόταν περήφανη, συγκροτημένη και προσηνής δίπλα στον σημαντικό σύζυγό της.
Απόχτησαν δυο σπουδαία παιδιά, διακεκριμένους επιστήμονες την Γεωργία και τον Άρη που τους βλέπουμε στις φωτογραφίες να παραλαμβάνουν την τιμητική πλακέτα για τον φωτισμένο πατέρα τους Κωνσταντίνο Μπορδόκα που απονείμαμε εμείς στην Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά σε Εκδήλωση που κάναμε... 



v Προαναγγελία καλοκαιρινών ΕΚΔΗΛΏΣΕΩΝ του "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ"...
Όπως κάθε χρόνο, για λόγους συνέπειας και προετοιμασίας, αναγγέλλουμε τις ημερομηνίες πραγματοποίησης των ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΏΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
-το Σάββατο 17 Αυγούστου στον υπαίθριο χώρο του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (ώρα 7-10μμ).

-την Κυριακή 18 Αυγούστου στο Θεατράκι του "ΛΟΖΙΣΣΟΥ" (ώρα 12-4μμ)...
Το Πρόγραμμα προσεχώς.

Σημείωση: Εμείς κάναμε την Ανακοίνωση αυτή στις 26 Φεβρουαρίου.
Επειδή μετά από δυο ημέρες (28 Φεβρουαρίου) είδαμε μια Ανακοίνωση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ  ΑΘΗΝΑΣ που λέει ότι και εκείνοι θα κάνουν την καλοκαιρινή Εκδήλωσή τους την ίδια μέρα δηλ. το Σάββατο βράδυ 17 Αυγούστου, τους ενημερώσαμε, επειδή έχει ξανασυμβεί η «σύμπτωση»,  ότι «…η ημερομηνία έχει ήδη κλείσει από μας για τις 17 Αυγούστου. Και επειδή δεν θέλουμε να στερήσουμε το δικαίωμά τους να κάνουν όποτε θέλουν την δική τους Εκδήλωση, δεν πειράζει αφού εμείς την πραγματοποιούμε από ώρα 7 έως 10 το βράδυ, εκείνοι ξεκινάνε μετα τις 11, θα μπορούν όλοι οι συμμετέχοντες στην δική μας Εκδήλωση, να μεταβούν στην δική τους»…..  


ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ
από την χιονισμένη πανέμορφη Δίβρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου