Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ-ΟΡΕΙΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ, ΩΡΑ …ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ!!..

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ-ΟΡΕΙΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ, ΩΡΑ …ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ!!..
 (θλιβερά προεκλογικά παραλειπόμενα, ευτράπελα γεγονότα στο Δήμο της παγκόσμιας Ολυμπιακής πρωτεύουσας)

Γράφει ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος*
 «Κι ενωθήκετε με τους παντίδους, ν΄ αφανίσετε και πατρίδα και θρησκείαν και πατριωτισμόν…». 
 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ-Απομνημονεύματα)
Είναι αλήθεια ότι κάποιοι ρομαντικοί από εμάς τους ορεινούς Ηλείους κάναμε το υπέρ πάντων αγώνα για το αυτοδιοικητικό μέλλον της περιοχής μας. Ο αγώνας μας ανιδιοτελής, γνήσιος και δυναμικός για το όνειρο του «ορεινού Δήμου» απέτυχε, γιατί οι κομματικοί γκαουλάϊτερ και οι καθέξιν κατευθυνόμενοι τοπάρχες εξουσιαστές μας έθαψαν αυτό το όνειρο, στο βωμό της προσωπικής τους ιδιοτέλειας και λησμοσύνης στο πατριωτικό  καθήκον. Είχαμε όμως τουλάχιστον, την εύνοια  της τύχης να ενταχτούμε στο Δήμο της παγκόσμιας Ολυμπιακής πρωτεύουσας. Σήμερα, ζούμε στιγμές «απείρου κάλλους» με τα προεκλογικά συμβαίνοντα στον νέο «Καλλικράτειο» Δήμο της Αρχ. Ολυμπίας που τόσο ταιριάζουν  με εκείνα που έγραψε γλαφυρά και αιχμηρά πριν 160 τόσα χρόνια, ο μεγάλος Γιάννης Μακρυγιάννης.
            Οι προσεχείς δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου με τον καινούργιο Νόμο «Καλλικράτης» θα μείνουν στην «ιστορία» και τα εκλογικά χρονικά της περιοχής μας. Ενώ θα περίμενε κανένας να επικρατήσουν νέα ήθη και νέες πρακτικές (άλλωστε αυτό «ευαγγελιζόταν» ο νέος νόμος και οι εμπνευστές του…, τρομάρα μας), βρεθήκαμε μπροστά σε θλιβερά και ευτράπελα γεγονότα στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων των εκλογικών Συνδυασμών που ναι μεν είναι τραγελαφικά και διασκεδαστικά πολλές φορές, από τη άλλη προκαλούν θλίψη και κατήφεια για το μέλλον του ιστορικού τόπου μας. Πρωταγωνιστές και πάλι εκείνοι (κυρίως οι υπεύθυνοι και οι παρατρεχάμενοι των δύο μεγάλων Κομμάτων εξουσίας), που ενώ έχουν φέρει τη χώρα στο χείλος της αβύσσου και τον απλό καθημερινό πολίτη σε απόγνωση και δυστυχία, θέλουν τώρα να ποδηγετήσουν και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Ας δούμε με εντελώς τυχαία αξιολόγηση και σειρά, μερικά από εκείνα τα απίθανα που συνέβησαν μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές:
1. Δύο πρώην επιτυχημένοι ορεινοί Δήμαρχοι, ριψάσπιδες της «ορεινής ιδέας» αυτομόλησαν, ό ένας της Φολόης στο …«σοσιαλιστικό» στρατόπεδο και ο άλλος της Λασιώνος στο σπίτι του!!!. Κρίμα. Οι ψηφοφόροι των χωριών μας,  τους είχαν τιμήσει με την εμπιστοσύνη τους και θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν για την ιδέα  του πολιτισμένου αναπτυξιακού μετώπου της ορεινής Ηλείας στο νέο «Καλλικράτειο» Δήμο της Αρχ. Ολυμπίας, όπως τους έγινε πρόταση (θερμή παράκληση) από τους ρομαντικούς της ιδέας... Εκείνοι προτίμησαν «το αδειανό πουκάμισο» της εξουσίας ή της φυγής!!!... «Εκ γαρ του τελευταίου εκβάντος έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται», φίλοι μου.
2. Δήμαρχος δήμου της πλέον ορεινής Ηλείας που δικαίως έχει λάβει τον τίτλο του «νεκροθάφτη» του ορεινού Δήμου (που όλοι προσδοκούσαμε, και κυρίως εξ αιτίας του δεν έγινε) κομματικός υποψήφιος «σοσιαλιστικού» Συνδυασμού, έκανε τα αδύνατα δυνατά και προωθούσε να μπει στο ψηφοδέλτιο άλλος Δήμαρχος επίσης της ορεινής Ηλείας που κατά γενική ομολογία Ηλείων και Αχαιών είναι «το όνειδος της περιοχής» (σ.σ. κατά σύμπτωση έτσι είχε αποκαλέσει ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ στενό συγγενικό του πρόσωπο, …ως «το όνειδος της οικογένειας»!)..  Αγνοί οπαδοί, σημαντικοί συμπολίτες της ορεινής Ηλείας, επειδή έφριξαν με την συμμετοχή στο Πασοκικό Συνδυασμό του ανωτέρω περιγραφέντος ως «όνειδος της περιοχής» Δημάρχου (ο οποίος σημειωθείτω ανήκει  κομματικά στο αντίπαλο κόμμα, που τον απέρριψε!!..) κίνησαν γη και ουρανό να μη συμπεριληφθεί στο Συνδυασμό. Συνάντησαν «τοίχο» και σε Νομαρχιακό επίπεδο Ηλείας και σε κεντρικό των Αθηνών. Η απάντηση ήταν «θα φέρει ψήφους» (sic!). Ντροπή και θλίψη.
3. Ο νυν υποψήφιος Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας του κομματικού «σοσιαλιστικού» Πασοκικού Συνδυασμού την ημέρα και ώρα που γινόταν στην έδρα του, την Αρχ. Ολυμπία, η μεγαλύτερη Εκδήλωση της χρονιάς, αυτή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ζ΄ ΕΠΚΑ και οπωσδήποτε έπρεπε να είναι παρών εκεί, ο κύριος αυτός συνοδευόμενος από πρώην δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας και τον δήμαρχο-«νεκροθάφτη» του ορεινού Δήμου  βρισκόταν στον Αστρά (Νουσά) και έτρωγαν γίδα βραστή, διασκεδάζοντας με το ανωτέρω περιγραφέν «όνειδος της περιοχής»!!!... Κρίμα, γιατί είχε τη φήμη σοβαρού ανθρώπου.
4. Στην άλλη πλευρά του λόφου, δηλ. του υποψήφιου Δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας του ετέρου κομματικού «φιλελεύθερου» Νεοδημοκρατικού ψηφοδελτίου τα τραγελαφικά δεν υπολείπονται, ούτε κατά κεραίαν του αντίπαλου. Εκείνος περιμάζεψε, όσα «αποκαΐδια» του αντίπαλου έμειναν παραπονεμένα ή «θυμωμένα»… Είδαμε σημεία και τέρατα (κυρίως από σημερινό ορεινό Δήμο), να παρελαύνουν ξεδιάντροπα αλλά  με άνεση στο Συνδυασμό του, ενεργά «σκληρά σοσιαλιστικά» στελέχη που μέχρι χτες μπαινόβγαιναν στα Πασοκικά  Γραφεία και έλυναν κι έδεναν!!.
Τι να πει κανείς για το ήθος ή το έθος; Εν μια νυκτί «οι Πασόκοι γεγόνασιν  Νεοδημοκράτες και τούμπαλιν» για μια θέση στον εξουσιαστικό «ήλιο» της σκοτεινιάς και του κακού συναπαντήματος !!... Κάποιοι υποψήφιοι σε κομματικά ψηφοδέλτια, πρόσωπα ανυπόληπτα, ακόμη και ύποπτοι (και με τη βούλα της Αστυνομίας) ως ασχολούμενοι με το σπορ των "ψυχοαπολαυστικών" ουσιών, μπήκαν για  να μας εκπροσωπήσουν…
5. «Βάρα εσύ πόχεις το αυγό»!!... Ξαναθυμηθήκαμε πάλι αυτές τις προεκλογικές μέρες την φράση αυτή από το κανίσκι της λαϊκής θυμοσοφίας: -Το αφεντικό του αμπελιού κάλεσε εργάτες να το σκάψουν και κρυφά έδωσε στο καθένα και από ένα αυγό, δήθεν μόνο σ΄ αυτόν… Λοιπόν την ώρα που έσκαβαν πήγε και έλεγε «βάρα (δηλ. σκάψε) εσύ που έχεις τ΄ αυγό». Και ως εκ θαύματος όλοι οι εργάτες έσκαβαν μετά μανίας, γιατί οι ατυχείς νόμιζαν ότι το αφεντικό τον περιποιήθηκε περισσότερο από τον άλλον». Έτσι λοιπόν και οι δυο υποψήφιοι Δήμαρχοι των κομματικών ψηφοδελτίων είπαν χωριστά και κρυφά στον καθένα, «σε θέλω υποψήφιο και  θα σε κάνω Αντιδήμαρχο στο πρώην Δήμο σου, αλλά θέλω να δουλέψεις πολύ». Και όλοι το έχαψαν το παραμύθι και όχι μόνο μπήκαν στα κομματικά ψηφοδέλτια, αλλά και πούλησαν την ψυχή τους και τον τόπο τους για …«μια χούφτα»  μωροφιλοδοξίες, και βεβαίως θα μείνουν με το αυγό στο χέρι...
Έρρωσθε, ερίφηδες και ερίφισσες της ιστορικής περιοχής μας!... Στενοχώρια, θυμός κι απογοήτευση διακατέχει τους περήφανους κατοίκους ενός Δήμου που πρέπει να είναι το κόσμημα της χώρας μας και ο πρώτος πρεσβευτής στο παγκόσμιο στερέωμα.
Εμείς οι απλοί πολίτες τι να πούμε πλέον;  Κρίμα και πάλι κρίμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου