Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Με επιτυχία έγινε η ΗΜΕΡΙΔΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΓΙΟΡΤΗ στη Δίβρη


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ          ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «διβρη»
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ                  ΙΣΤΟΡΙΚΗ  ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»                     ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ  ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 20 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στη Δίβρη (Λαμπεία) Ηλείας,  ΗΜΕΡΙΔΑ και ξεχωριστή ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΓΙΟΡΤΗ με πολιτιστικό–αθλητικό, κοινωνικό και ειρηνιστικό περιεχόμενο με θέμα:

«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ»
Το πάνελ των εκλεκτών ομιλητών. Στο βήμα ο κ. Γ. Βασιλακόπουλος, από δεξιά η κ. Μ. Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, ο κ. Ν. Αναστασόπουλος , ο κ. Λ. Βάσσης και ο πρόεδρος της ΠΕΕΔ Σ. Σωτηρόπουλος
Μίλησαν οι εκλεκτές και γνωστές προσωπικότητες του Αθλητισμού, των Γραμμάτων και του Ειρηνιστικού Κινήματος:
·         Ο κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Μπάσκετ) με θέμα: «Σύγχρονη κοινωνία και Αθλητισμός»
·         Ο κ. Λαοκράτης Βάσσης, συγγραφέας - πρόεδρος της Εταιρείας Παιδείας και Πολιτισμού «Εντελέχεια» με θέμα: «Αρχαία Ολυμπία – Ολυμπιακό ιδεώδες και μαθητιώσα νεολαία»
·         Η κ. Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, συγγραφέας -πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής Απειλής, Ελληνικού κλάδου της IPPNW (Διεθνούς Οργάνωσης βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης το 1985) με θέμα: «Πόσο ειρηνική είναι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας μετά το Τσέρνομπιλ και την Φουκουσίμα»
·         Ο κ. Νίκος Αναστασόπουλος, Λέκτορας της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων με θέμα: «Γιώργος Βασιλακόπουλος, ένας συμπατριώτης που γράφει ιστορία στον Αθλητισμό»
Παράλληλα απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον συμπολίτη μας (Διβριώτη την καταγωγή) κ. Γιώργο Βασιλακόπουλο για τις μεγάλες υπηρεσίες του στον αθλητισμό αλλά και την αμέριστη βοήθεια του στην Λαμπεία και την Ηλεία.
Ο κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ Σωτ. Σωτηρόπουλο
Ένα σημαντικό και εκλεκτό πλήθος κόσμου από όλες τις γωνιές της Ηλείας, της γειτονικής Αχαΐας και άλλα πολλά μέρη συνέρευσαν στο Γήπεδο μπάσκετ της Δίβρης και παρακολούθησαν τις βαρυσήμαντες ομιλίες καθηλωμένοι επί 3 και πλέον ώρες στις καρέκλες τους. Όπως γίνεται σε παρόμοιες ποιοτικού επιπέδου εκδηλώσεις έλαμψαν δια της απουσίας τους οι πολιτικές, νομαρχιακές και περιφερειακές Αρχές (προφανώς την ίδια ώρα παραβρίσκονταν σε γάμους, βαφτίσια και τέτοιου είδους υψιπετείς συνάξεις…)
Το εκλεκτό ακροατήριο παρακολουθεί με προσοχή τους ομιλητές

Μεστό περιεχομένου χαιρετισμό απηύθυνε και κήρυξε την έναρξη των εργασιών ο Δήμαρχος της παγκόσμιας Ολυμπιακής πρωτεύουσας κ. Ευθύμιος Κοτζιάς, ο οποίος με θερμά λόγια τόνισε την ανάγκη προσοχής στην ιστορική περιοχή της Λαμπείας.
Βαρυσήμαντες προτάσεις και δηλώσεις έκανε στην ομιλία του ο τιμηθείς κ. Γ. Βασιλακόπουλος που μεταξύ άλλων: προέτρεψε το δήμαρχο της περιοχής «να ξεκινήσει εκστρατεία ακόμα και για την αφαίρεση του ονόματος της Ολυμπίας από τη ΔΟΕ». Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στον αθλητισμό τόνισε πως «έχει γίνει σημείο συνάντησης του υπόκοσμου με το νεοπλουτισμό. Στο χώρο του λεγόμενου αθλητισμού, κυριαρχούν ο τζόγος και η αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών του ανθρώπου, το ντόπινγκ».
Σε μια αποστροφή της ομιλίας του δήλωσε πως πλέον «ζούμε το τέλος του τέλους του αθλητισμού και παίρνω την ευθύνη αυτών που λέω».
            Ο κ. Λαοκράτης Βάσσης στην εμπνευσμένη ομιλία του έκανε μια σημαντική και ρηξικέλευθη  πρόταση, παροτρύνοντας τον Δήμαρχο της Αρχ. Ολυμπίας να ξεκινήσει πιλοτικά από τα Σχολεία του Δήμου του πνευματική μαθητική Ολυμπιάδα με προοπτική σιγά-σιγά να εξελιχθεί σε πανηλειακή, παμπελοποννησιακή, πανελλήνια και τελικά παγκόσμια. Υποσχέθηκε ότι εάν υλοποιηθεί κάτι τέτοιοι θα έχει τη αμέριστη οργανωτική στήριξη από τα μεγάλα ιδιωτικά «Εκπαιδευτήρια Γείτονα».
            Η κ. Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου με συγκλονιστικά στοιχεία και εικόνες από την Χιροσίμα-Τσέρνομπιλ-Φουκουσίμα εντυπωσίασε  το ακροατήριο δίνοντας της πραγματική διάσταση των κινδύνων από την δήθεν «ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας»  και τις άμεσες επιπτώσεις της ραδιενέργειας στην υγεία των ανθρώπων όπου γης.
            Και τέλος ο κ. Νίκος Αναστασόπουλος έδωσε με γλαφυρό και συγκροτημένο τρόπο τη προσωπική και αθλητική διαδρομή και προσφορά του τιμώμενου  κ. Γ. Βασιλακόπουλου, αποδώσας την ύψιστη τιμή που του χρωστά η ιδιαίτερη πατρίδα του Δίβρη.
            Προλογικά ο πρόεδρος της ΠΕΕΔ και του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ εκδότης του περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος αφού αναφέρθηκε στην πολιτιστική-κοινωνική και πατριωτική προσφορά και δράση του διοργανωτή Συλλόγου δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «δεν ακολουθήσαμε την «πεπατημένη» της εξάρτησης από κατευθυνόμενες και ανταποδοτικές (σε ψήφους ή επιδαψιλεύσεις) κρατικοδίαιτες χορηγίες που τα αποτελέσματά τους βλέπουμε  και πληρώνουμε σήμερα στις κρίσιμες στιγμές που περνάμε σα λαός και έθνος. Φρονούμε ότι πρέπει να επανέλθουμε σε Εκδηλώσεις βασισμένες στον ανιδιοτελή εθελοντισμό, τις προσωπικές θυσίες και το περίσσευμα της λαϊκής μας απαντοχής και αλληλεγγύης». Και ανακοίνωσε ότι η ΠΕΕΔ και το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ αφιερώνει την Εκδήλωση στους μεγάλους και μικρούς ευεργέτες που γεννήθηκαν ή έλκουν την καταγωγή από τη Δίβρη, αναφερθείς εν τάχει σε αυτούς.
Λεβέντικοι πελοποννησιακοί χοροί από το χορευτικό του
Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου

            Το ψυχαγωγικό μέρος απόλαυσαν οι παρόντες με το εκπληκτικό χορευτικό του ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΥΡΓΟΥ που χάρισαν πελοποννησιακούς και λαϊκούς χορούς. Η εκ Δίβρης έλκουσα την καταγωγή  Πρόεδρος του Λυκείου κ. Τούλα Καλαμπόκα απηύθυνε θερμό χαιρετισμό και παρέλαβε τιμητικό δίπλωμα συμμετοχής.
            Στο τέλος όλοι οι παραβρεθέντες απόλαυσαν  την λαχταριστή πατροπαράδοτη μπομπότα με το τουλουμοτύρι, τα ξακουστά διβριώτικα γλυκά, το ντόπιο τσίπουρο εκφράζοντας χίλιες ευχαριστίες στους διοργανωτές.

Δίβρη 22 Αυγούστου 2011

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΕΔ και του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ

2 σχόλια:

  1. 'Η πλατεία ήταν γεμάτη...."
    Ο τίτλος του γνωστού τραγουδιού τού Δ. Σαββόπουλου, με ό,τι αυτό συμβολίζει, ταιριάζει στην πράγματι πετυχημένη εκδήλωση της Δίβρης, που έγινε το Σάββατο 20/08/2011.
    Σε μια ιδιαίτερη ελληνική και παγκόσμια συγκυρία, όπου κυριαρχεί αντί του σκοπού η σκοπιμότητα, το άμεσο και προσωπικό συμφέρον και κυρίως το οικονομικό όφελος, πρωτοβουλίες σαν και αυτή της Δίβρης, δεν είναι μόνο χρήσιμες αλλά και αναγκαίες.
    Ξεχασμένες διαχρονικές αξίες, όπως της ειρήνης, του ολυμπισμού, αξιοπρέπειας, της ανιδιοτέλειας, του εθελοντισμού, του αγώνα και της τιμής, αναδείχθηκαν εκεί. Εθισμένοι, πολλοί από μας, στα προβαλλόμενα τηλεοπτικά σκουπίδια, της ασχήμιας και της ευτέλειας, ξανανιώσαμε πολίτες -και μάλιστα όλου του κόσμου-που υπερασπίζονται ιδεώδη και αξίες (όχι χρηματιστηριακές!)πανανθρώπινες.
    Ο λόγος των διαλεχτών ομιλητών λιτός και μεστός από νοήματα, ανταποκρινόταν σε ένα ακροατήριο υποψιασμένων πολιτών, οι οποίοι έφθασαν εκεί από όλα τα μέρη της Ηλείας.
    Η εφηβική και δημιουργική "τρέλα" του Σωτήρη Σωτηρόπουλου και των συντρόφων του, κρατά για πολλά χρόνια τη δάδα της ελπίδας ψηλά. Αγωνίζονται για έναν κόσμο καλύτερο, για έναν κόσμο δικαιότερο και τελικά, για έναν κόσμο ομορφότερο.
    Στάθης Χριστοδουλόπουλος
    Μακρίσια Ν. Ηλείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Στάθη
    "Οι σκέψεις ενός πολίτη" (στη ομώνυμη ιστοσελίδα σου)δίνουν και το στίγμα της γνήσιας λαϊκής ψυχής ενός Μακρισαίου που αναπέμπει θυμίαμα ορθολογισμού και λεβεντιάς, αντίδοτα στους εξαθλιωτές ψυχών και συνειδήσεων.
    Σ΄ ευχαριστώ για τα λόγια σου -λίαν υπερβολικά, αλλά- βάλσαμο και κινητήρια δύναμη για νέες δημιουργικές "τρέλες", πλήν-αλίμονο- όχι εφηβικές... Ψάχνουμε εναγωνίως τον σκυταλοδρόμο της συνέχειας να παραδώσουμε. Είθε να ξεπεταχτεί μπροστά μας.
    Ο Κώστας, ας είναι καλά που γνωριστήκαμε
    Σωτ. Σωτηρόπουλος ΔΙΒΡΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή