Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΨΕΥΔΟΜΕΝΟΣ ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΒΟΗΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΦΟΛΟΗΣ...


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ                                                              
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία Τηλ 6972295293                   Λαμπεία (Δίβρη) 2 Σεπτεμβρίου 2011
   Αρ. πρωτ. 2006

Το θεσπέσιο δάσος της Κάπελης (Φολόης) στην ησυχία του.

ΑΝΑΦΟΡΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Κατά του Δασάρχη Πύργου και κατά παντός υπευθύνου

Προς
1.    Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Παπακωνσταντίνου
2.    Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο
3.    Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος κ. Κατσιφάρα
4.    Ειδική Γραμματέα Επιθερώρησης Περιβάλλοντος κ. Καραβασίλη
5.    Ειδικό Γραμματέα Δασών – ΥΠΕΚΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας κ. Κοτζιά


ΘΕΜΑ:  Ο Δασάρχης Πύργου ψεύδεται ασυστόλως και παραπλανά προϊστάμενές του αρχές, σε σωρεία παρανομιών και καταστροφικών παρεμβάσεων στο δρυοδάσος της Φολόης Ηλείας που έγιναν με την πραγματοποίηση εκεί του διαβόητου Music and Cultural Festival από 25 Ιουλίου μέχρι 2 Αυγούστου 2011

ΣΧΕΤΙΚΑ:
α) Τα υπ. αρ. 1990/18-7-2011, 1993/22-7-2011 και 1999/2-8-2011 δικά μας έγγραφα
β) Το υπ. αρ. 3041/12-8-2011 έγγραφο του Δασάρχη Πύργου
γ) Το υπ. αρ. 72209/22-8-2011 έγγραφο του Δ/ντή Συντον. και Επιθ/σης Δασών Δυτ. Ελλάδας
δ) Το υπ. αρ. 2389/ 9-8-2011 της Δ/ντριας Δασών Ν. Ηλείας
ε) Το υπ. ρ. 1057/20-7-2011 έγγραφο του γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι αρμόδιοι
            Εμείς ως ενεργοί πολίτες και εκ καθήκοντος ταγμένοι στην προστασία του περιβάλλοντος και των δασών μας από τις 18 Ιουλίου 2011με τα άνω σχετ (α) έγγραφά μας, απευθυνθήκαμε σε Σας και στον Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας, ζητώντας να μάθουμε «Ποιος έδωσε άδεια για την πραγματοποίηση του θηριώδους Φεστιβάλ στο θεσπέσιο δρυοδάσος της Φολόης Ηλείας;» και προειδοποιώντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε την «βάρβαρη» κατάληψη και την ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίησή του». Αλλά και δίδοντας τα πρώτα στοιχεία για παράνομες παρεμβάσεις στο δάσος και κινδύνους καταστροφής του.
            Δυστυχώς, με εξαίρεση την Ειδική Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ουδείς ευαισθητοποιήθηκε, όχι μόνο να απαντήσει σε μας αλλά και να ερευνήσει την διαμαρτυρία μας.
            Αντιθέτως, «εν κρυπτώ και παραβύστω» –όπως εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε- δόθηκε άδεια από τον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας (χωρίς να συνεδριάσει και αποφασίσει κατά Νόμον το Δημοτικό του Συμβούλιο) αφού προηγήθηκε προφορική άδεια από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Καφύρα (επίσης χωρίς να συνεδριάσει και αποφασίσει κατά Νόμον το Περιφερειακό Συμβούλιο) ως «καταστήματος Υγειονομικού ενδιαφέροντος» (sic!).
            Και ένα μήνα μετά την καταγγελία μας, έρχεται πλέον στα χέρια μας το άνω σχετ. (β) επίσημο υπ. αρ. 3041/12-8-2011 έγγραφο του Δασάρχη Πύργου κ. Διον. Θωμόπουλου που απευθύνεται προς τις προϊστάμενές του αρχές του ΥΠΕΚΑ με το οποίο ψευδόμενος ασυστόλως (θα αναφερθούμε παρακάτω) βεβαιώνει ότι: « Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε εντός γεωργικής έκτασης 80 στρεμμάτων στις παρυφές του δρυοδάσους Φολόης... Από συνεχείς αυτοψίες που διενεργήσαμε εντός του δρυοδάσους Φολόης δεν διαπιστώσαμε καμιά ζημιά ή επιβάρυνση. Συγκεκριμένα διαπιστώσαμε ότι είχαν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας καθώς και όλα τα απαραίτητα μέτρα  για την συγκέντρωση και αποκομιδή των απορριμμάτων…».
Παράλληλα στο έγγραφό του αυτό επισυνάπτει ένα άλλο σημαντικό και αποκαλυπτικό έγγραφο άνω σχετ.(ε) με ημερομηνία 20 Ιουλίου, το υπ. αρ. 1057/20-7-2011 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ στο οποίο σε τέσσερις αράδες αναγράφεται επί λέξει: «ο ΕΟΤ θέτει υπό την αιγίδα του το Μουσικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία από 27 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου 2011» (η υπογράμμιση δική μας).
Ασύστολα ψεύδη και παραπλανητικές διαβεβαιώσεις
α. Το εν θέματι Music and Cultural Festival, χωρίς εμείς να κρίνουμε τη καλλιτεχνική του αξία παρά μόνο τις τυχόν κοινωνικές του επιπτώσεις στην περιοχή μας, προετοιμάστηκε περίπου 8 μήνες πριν την πραγματοποίησή του (βλ. ιστοσελίδα www.antroni.gr  2-8-2011) και πολυδιαφημίστηκε τουλάχιστον 1-2 μήνες πριν με αφίσες που κατέκλυσαν Αθήνα, Θεσ/νίκη και άλλες πόλεις, σε όλες τις ιστοσελίδες και τον Τύπο (όπως π.χ. «ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ» 6 Ιουλίου 2011, «ΑΝΤΡΩΝΙ» και «ΚΟΥΜΑΝΙ ΚΙ ΑΝΔΡΩΝΙ», τοπικές εφημερίδες Ηλείας «ΠΑΤΡΙΣ» κ.α. από τις αρχές Ιουλίου 2011). Άρα ξεκίνησαν τις διαδικασίες, διαφημίσεις κλπ, όπως προπωλήσεις εισιτηρίων μέσω της ιστοσελίδας του Music and Cultural Festival προτού λάβουν τις …«αδειες».
Ιδού! οι εγκαταστάσεις των κατασκηνωτών πελατών μέσα στο δάσος, κατά την έναρξη
του Φεστιβάλ, αψευδείς μάρτυρες κατακεραυνώνουν
τον ψευδόμενον ασυστόλως Δαασάρχη Πύργου

β. Τώρα μαθαίνουμε,  από το υπ. ρ. 1057/20-7-2011 έγγραφο του γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ ότι η (υποτιθέμενη) άδεια από τον ΕΟΤ δόθηκε με την άφατη προχειρότητα του εν λόγω εγγράφου, εσπευσμένως ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη δηλ. στις 20 Ιουλίου 2011 (δηλ. αμέσως μετά την δική μας ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ) και μάλιστα με το αξιοπρόσεχτο ότι το Φεστιβάλ «θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία» (!!!). Έτσι γενικώς στην Αρχαία Ολυμπία (ούτε καν στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας) και χωρίς να αναφέρεται στο δάσος της Φολόης, που είναι μακριά περίπου 30 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία.
Βεβαίως εκτός αυτής της «πονηρής» γενικής διατύπωσης περί Αρχ. Ολυμπίας (υποπτευόμαστε παραπλάνησαν και τις υπηρεσίες του ΕΟΤ ή οι ίδιες πιέστηκαν και συνηγόρησαν;) και τα αδιανόητα «περί  καταστήματος Υγειονομικού ενδιαφέροντος», αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχει ο Γεν. Γραμματέας του ΕΟΤ (εκτός βεβαίως του μουσικο-καλλιτεχνικού μέρους που έχει λόγο) να δίδει άδειες και «αιγίδα», όταν η αποκλειστική ευθύνη για την χορήγηση άδειας είναι του ΥΠΕΚΑ (μετά βεβαίως πρόταση του τοπικού Δασαρχείου και λοιπών συναρμόδιων Υπηρεσιών)  καθότι η περιοχή του δρυοδάσους της Φολόης έχει χαραχτηριστεί ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και NATURA 2000;
γ. Ερχόμαστε τώρα, στην ουσία της καταγγελίας μας για τα ασύστολα ψεύδη και παραπλανητικές διαβεβαιώσεις του κ. Δασάρχη Πύργου, τις οποίες δυστυχώς ελαφρά τη καρδία υιοθέτησαν και οι άμεσα προϊστάμενες αρχές Δ/νση Δασών Ηλείας και Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Αποκεντρωμένης Δ/σης Πατρών (άνω σχετ. γ και δ). Παραθέτουμε συντριπτικά στοιχεία αλλά και φωτογραφίες (που αποστέλλονται μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου σε όσες διευθύνσεις έχουμε) που αποτελούν τους πλέον αψευδείς μάρτυρες.
γ1. Διατείνεται ο κ. Δασάρχης (και οι προϊστάμενοί του) ότι «το Φεστιβάλ έγινε εντός ιδιόκτητης γεωργικής έκτασης 80 στρεμ. που είναι στις παρυφές του δάσους». Πράγματι οι εγκαταστάσεις των εξεδρών και ηχητικών συνόλων έγιναν σε …«ιδιόκτητη» γη κάποιου ντόπιου κατοίκου, οποίος σύμφωνα με γνώστες της περιοχής παιδιόθεν, έχει καταπατήσει το δάσος και έχει κόψει δεκάδες ή εκατοντάδες δρυς. Και αυτό μπορεί κάλλιστα να πιστοποιηθεί από αεροφωτογραφίες της ΓΥΣ 1945, 1960, 1986 (που εμείς διερευνήσαμε) αλλά και από τους εν δυνάμει «Δασικούς Χάρτες» που οσονούπω θα τεθούν εν ισχύει (και αυτό είναι δικό σας καθήκον να ερευνήσετε). Από τον κ. «ενοικιαστή» ο υπογράφων δέχτηκε και σοβαρές απειλές!!!.  Όσον αφορά το ψεύδος περί «παρυφών του δρυοδάσους» που λένε οι δασικοί λειτουργοί εντεταλμένοι για την φύλαξη των δασών μας, αρκεί να ανοίξετε το Google για να δείτε ποια είναι η αλήθεια.
Ιδού και η αεροφωτογραφία με τα σημεία εγκατάστασης μέσα στο δασος. Εδώ έχει γίνει το έγκλημα της καταστροφής. Εκατοντάδες δέντρα (δρυς) κόπηκαν από καταπατητές για να γίνει το ξέφωτο που φαίνεται.
Αεροφωτογραφίες της ΓΥΣ 1945,1960, 1986 αποκαλύπτουν ότι εκεί ήταν παρθένο δασος!...
γ2. Εκτός από τους επισκέπτες-πελάτες του Μουσικού Φεστιβάλ (που πήγαν επί πληρωμή) μεταξύ 27 Ιουλίου και 1 Αυγούστου, από τις 25 Ιουλίου μέχρι 3 Αυγούστου προσκεκλημένοι από τους οργανωτές πήγαν και εγκαταστάθηκαν μέσα στο δάσος κάτω από τις δρυς οι κατασκηνωτές (επίσης πελάτες), όπως περίτρανα αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες (κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ) που σας επισυνάπτουμε και οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε όλες τις ιστοσελίδες, με τοποθέτηση σκηνών και πρόχειρων βοηθητικών χώρων από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ. Αυτές τις εγκαταστάσεις δεν είδαν στις αυτοψίες τους οι δασικοί του Δασαρχείου Πύργου; Προφανώς είχαν σκόπιμη και επιλεκτική αβλεψία.
Φωτογραφία μετά τη λήξη του Φεστιβάλ δείχνει που κατασκήνωσαν οι πελάτες,
κάτω από τα δέντρα μέσα στο δάσος
Επίσης όπως θα δείτε στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες (που ελήφθησαν μετά το Φεστιβάλ) οι εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής ήσαν κάτω από τις δρυς μέσα στο δάσος. Ούτε αυτό είδαν οι υπάλληλοι του Δασαρχείου Πύργου.
Μια ακόμη αποκαλυπτική φωτογραφία που είχαν εγκαταστήσει (μέσα στο δάσος)
τους χώρους εστίασης και αναψυχής. Φαίνονται στο βάθος τα υλικά κατασκευής.
γ3. Διατείνεται ο κ. Δασάρχης ότι δεν διαπιστώθηκε «καμιά ζημιά ή επιβάρυνση του δάσους και έγινε αποκομιδή των απορριμμάτων». Το ψεύδος αυτό καταρρίπτεται επίσης από την επισυναπτόμενη φωτογραφία με σκουπίδια που προέρχονταν από το Φεστιβάλ καταμεσής του δάσους ρυπαίνοντάς το, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ileia live.gr όπου αναφέρεται ότι: «Ούτε το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σπάνια δάση στα Βαλκάνια, δεν γλίτωσε από την ασυνειδησία των ανθρώπων. Άγνωστοι πέταξαν μεγάλες σακούλες με σκουπίδια μέσα στο δρυοδάσος της Φολόης σε μικτή απόσταση από τον ποταμό Ερύμανθο μέσα στους σάκους με τα σκουπίδια, …υπάρχουν υλικά και άλλα αντικείμενα που φέρεται να έχουν χρησιμοποιηθεί στο μουσικό φεστιβάλ που έγινε πρόσφατα στο Κούμανι και σε μικρή απόσταση από το σημείο που βρέθηκαν πεταμένα τα σκουπίδια.06/08/2011 - 09:18| και 12/08/2011)»  και μάλιστα συνοδεύεται από δηλώσεις και βίντεο του Δημοτικού Συμβούλου της Αρχ. Ολυμπίας κ. Καρκούλια που βεβαιώνει κατηγορηματικά για τα σκουπίδια από το Φεστιβάλ (βλ. εφημ. «ΠΡΩΤΗ» Πύργου 6-8-2011 και ιστοσελίδες «ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ», ileia Live.gr, Antroni.gr κλπ). Δεδομένου ότι η άνω φωτογραφία δημοσιεύτηκε πριν υπογραφεί το έγγραφο από τον κ. Δασάρχη γιατί δεν πήγε επί τόπου να διαπιστώσει την αλήθεια; Προφανώς, κάλυψαν «εν ψυχρώ» τέτοιες επιβαρύνσεις στο δάσους.
Και η πλέον θλιβερή εικόνα. Τα σκουπίδια από το Φεστιβάλ (με τα χαρακτηριστικά  σήματα κλπ)
πεταμένα λίγο παρακάτω μέσα στα δέντρα και κοντά στον ποταμό Ερύμανθο!!..
            δ. Τέλος, θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε και στους φόβους μας για τις κοινωνικές επιπτώσεις του Φεστιβάλ, και την εμπορευματοποίησή του.  Ως προς το δεύτερο σίγουρα υπήρξε, καθόσον μάθαμε ότι το εισιτήριο ήταν υπερβολικά ακριβό καθώς και τα προσφερόμενα ποτά κλπ (δεν γνωρίζουμε περί αυτού τι έπραξε η αρμόδια φορολογική υπηρεσία) αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Εκεί που θα σταθούμε είναι στο πρώτο, δηλ. τις κοινωνικές επιπτώσεις. Μας ανησύχησαν, χωρίς να έχουμε προσωπική γνώμη, οι δηλώσεις Δημοτικού Συμβούλου της Αρχ. Ολυμπίας σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (11-8-2011) που είπε μεταξύ άλλων: «Πάρτι του χάρου» χαρακτήρισε το πάρτι που έγινε μέσα στο δάσος στο Κούμανι, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρης Αναστασόπουλος αφήνοντας αιχμές για τα όσα συνέβησαν εκεί, βασιζόμενος σε μαρτυρίες νεαρών από τον Πύργο που συμμετείχαν σε αυτό…» (ileia live.gr). Τι εννοούσε άραγε ο κ. Σύμβουλος με το «Πάρτι του χάρου»; Εσείς, και κυρίως το υπουργείο Πολιτισμού που έθεσε υπό την αιγίδα του το διαβόητο Φεστιβάλ, ας το ερευνήσει κατά Νόμον και συνείδηση.
            Κυρίες και Κύριοι Αρμόδιοι
            ΖΗΤΑΜΕ ως ενεργοί πολίτες της συντεταγμένης Πολιτείας, μετά την έκθεση των ανωτέρω να ερευνήσετε το θέμα, να αποδώσετε τις ευθύνες όπου ανήκουν και λάβουμε απαντήσεις.

Μετά τιμής
Ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(ιατρός, εκδότης του ιστορικού-λαογραφικού περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Κοινωνική Ένωση Αναδημιουργίας)

Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου