Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

"...ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΙΔΙΑ" ΤΟΤΕ ΗΡΩΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΗΡΩΪΚΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ...

Το έπος του 1940, οδηγός για την ανατροπή  και συνείδηση για το νέο μεγάλο ΟΧΙ στην επιχειρούμενη εθνική υποτέλεια
   
Το Ηρώον στη Δίβρη (έργο του γλήπτη Ευ. Αρμακόλα) με τα ονόματα των πεσόντων στους
πολέμους 1912-1922 και 1940-41. Δίπλα το Μνημείο των διβριωτών οπλαρχηγών και αγωνιστών του 1821
Σήμερα 28η Οκτωβρίου 2011, ζήσαμε πρωτόγνωρες στιγμές σα λαός και έθνος. Εύγλωττες οι εικόνες από την τηλεόραση που ο κάθε συνέλληνας την ερμήνευε κατα το δοκούν... Ακούστηκαν νηφάλιες έως ακραίες απόψεις.

Δεκάδες συμπολίτες μας Διβριώτες  όχι μόνο πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο αλλά και  έπεσαν ηρωικά
και άφησαν εκεί τα ιερά τους κόκκαλα, όπως ο Θόδωρος Κων/νου Γαρδίκης.

    Δόθηκε ευκαιρία  στους λογής "υπερπατριώτες" και ελληνάρες να αθρώσουν τον καταγγελτικό λόγο τους με διθυράμβους στην μεταξική δικτατορία... Δόθηκε η ευκαιρία στους ψυχορραγούντες κυβερνητικούς υποτελείς της Τρόϊκα να αποδώσουν και να χρεώσουν τις πανελλαδικές αυθόρμητες λαϊκές εκδηλώσεις  και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες στους "συνήθεις ύποπτους" ενός μικρού κόμματος... Δόθηκε η ευκαιρία στους γνωστούς και χρυσοπληρωμένους ραδιοτηλεοπτικούς "ντελάληδες" να υψώσουν το νάνο ανάστημά τους και να ...κατακεραυνώνουν την δήθεν ασέβεια στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, παραβλέποντας και υποτιμώντας το κύμα της λαϊκής οργής που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα... 
     Δόθηκε όμως και η ευκαιρία να ακουστούν σοβαρές και σημαντικές φωνές που αποτελούν το απαύγασμα της εθνικής μας συνείδησης και αυτογνωσίας. Προσωπικά προσχωρώ σε μια φωνή όπως αυτή του επιζώντος ήρωα  και θρύλου της Εθνικής Αντίστασης Μανώλη Γλέζου, που παραθέτω αυτούσια χωρίς να τολμώ να τη σχολιάσω:

Το πραγματικό μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου"

Ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος

"Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940.Πριν 71 χρόνια, ο ελληνικός λαός, είπε όχι στον εισβολέα. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη και όπως μαθαίνω και στην Πάτρα και στο Ηράκλειο και στο Βόλο και στα Τρίκαλα και σ άλλα μέρη, ο λαός, διατρανώνει το ΟΧΙ του στην υποταγή της χώρας στην τρόικα και τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο.

Η κυβέρνηση υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρήσει. Στην ουσία το επίσημο κράτος αποσύρθηκε, αυτοκαταλύθηκε. Οι πολιτικοί φορείς και οι πολιτικές οργανώσεις παρήλασαν μπροστά στο Λαό.

Δεν θα συμφωνήσω με τους χαρακτηρισμούς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει όμως και ο ίδιος να κατανοήσει ότι είναι ανεπίτρεπτο να καλύπτει με το κύρος του την πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση."


    Ο κάθε πολίτης εν μέση δημοκρατία (όση ακόμη έχουμε την πολυτέλεια να απολαμβάνουμε) μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Η αγανακτισμένη απο το τσουνάμι των απεχθών οικονομικών μέτρων κοινή γνώμη, μπορεί πολλές φορές να ξεφεύγει των ορίων της ευπρέπειας και της κοσμιότητας ή ακόμη να παρυσφρίουν ανάμεσά της ύποπτα, προβοκατόρικα και σε διατεταγμένη υπηρεσία στοιχεία. Αλλά όλοι έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε την καθολική λαϊκή δυσαρέσκεια και να απομονώνουμε τα λογής "σταγονίδια" που χαλάνε το κλίμα της γενικής θέλησης για ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού και μετάβαση με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο  στο δρόμο που αξίζει να διαβαίνει η σύγχρονη Ελλάδα...
   Είναι ακόμη μια μοναδική ευκαιρία για τους σημερινούς συμπατριώτες μας, να δώσουμε όσες φωτογραφίες έχουμε (βλ. ανωτέρω και κατωτέρω) στη διάθεσή μας από το Αλβανικό μέτωπο.

   Και ένα συγκινητικό περιστατικό που αφορά τους διβριώτες. Τότε στρατεύτηκαν αρκετοί συμπατριώτες μας για το μέτωπο και πήγαν όλοι μαζί (όπως συνηθιζόταν) σε ένα λόχο και είχαν μάλιστα την ευχέρεια να ορίζουν και ένα εξ αυτών ως "αρχηγό" για να ρυθμίζει τις καθημερινές ανάγκες τους. Λοιπόν, λίγο πριν αναχωρήσει ο λόχος των διβριωτών στα προωθημένα τμήματα, δόθηκε η εντολή από τον λοχαγό να επιλεγεί ένας που θα μείνει στα μετόπισθεν, στους φούρνους. Τότε ο "αρχηγός" των διβριωτών στρατευμένων Νίκος Σωτηρόπουλος, πρότεινε να μείνει πίσω εκείνος που ήταν παντρεμένος και είχε αφήσει πίσω δύο μικρά παιδιά (μια κόρη τριών ετών και ένα βρέφος ολίγων μηνών)
Ο Λάμπης Σωτηρόπουλος έγινε φούρναρης, χάρη στην μεγαλοψυχία των συμπατριωτών του..
Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες και ομόφωνα επέλεξαν τον ανωτέρω εικονιζόμενο Χαράλαμπο Γ. Σωτηρόπουλο που ήταν τυχερός και γλίτωσε τις μεγαλές ταλαιπωρίες των άλλων... 





Ανάμεσα στους στρατευμένους στον πόλεμο του ΄40 ήταν  και οι αναγραφόμενοι άνω πεσόντες: Θ.Κ.Γαρδικης,Ι.Δ. Πετρόπουλος και ο Γ.Μ.Μαράζης. Σ΄αυτούς ξεχώρισε ένας παράτολμος και ηρωϊκός διβριώτης, ο Θόδωρος Κων. Γαρδίκης που σκοτώθηκε (σύμφωνα με διηγήσεις) την ώρα που έκανε ένα μεγάλο άλμα να ξεπεράσει  το συρματόπλεγμα και η φονική σφαίρα τον βρήκε στον αέρα... Γιαυτό και τιμήθηκε με ιδαίτερο μετάλειο ανδραγαθίας.
    Τιμή και δόξα στους αθάνατους ήρωες του έπους του 1940. Ας είναι παράδειγμα και οδηγός στις σημερινές γενιές. Στις σημερινές δύσκολες στιγμές που περνάμε σας λαός και έθνος, για να βγούμε από τις συμπληγάδες πέτρες που μας έχουν ρίξει άφρονες πολιτικοί και εξαθλιωτές ψυχών και συνειδήσεων. Τα "παιδιά της Ελλάδος παιδιά" που χιλιοτραγουδήθηκαν με την φωνή της μεγάλης Σοφίας Βέμπο, ας γίνουν φωτεινοί σηματοδότες για την σύγχρονη ελληνική νεολαία που σήμερα διαμαρτυρήθηκε με το δικό τους τρόπο, να αφυπνιστεί και να μεγαλουργήσει...

2 σχόλια:

  1. Αντι για αλβανικό μέτωπο, η αλβανικά βουνά....δε θα ήταν καλύτερα να ααφερόμαστε στα βουνά της Βορείου Ηπείρου;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ, πλην έτσι έχει επικρατήσει ναλέγεται. Άλλωστε η ουσία δεν αλλάζει. Αλλα είναι τ´ άλλα... Μη ξεχνάμε ότι η προέλαση ξεπέρασε και το ποταμό Γενούσο και μακάρι οι ονοματοθεσίες να έγραφαν την ιστορία. Αυτή την γράφει το αίμα εκείνων που έπεσαν ηρωικά, και η ψυχή έκείνων που φυλάνε Θερμοπύλες ακόμη και σήμ´ερα που ανάβουν το καντήλι και μέσα στα σύνορα στην Βορειοηπειρωτική γη σε Αλβανικό κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή