Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ "ΑΘΛΙΟΙ" ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ...


Οι «Άθλιοι» της Υγείας, 
… ο μύθος του χτυπήματος
του «δράκου» της πολυφαρμακίας 
και του «θαυματοποιού» ΕΟΠΥ!...

           
Γράφει ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος*
            Δανείστηκα την προεξάρχουσα λέξη του τίτλου από το παγκόσμιο λογοτεχνικό αριστούργημα του Βίκτωρος Ουγκώ «Οι Άθλιοι» (των Παρισίων) αλλά και του δικού μας μεγάλου πεζογράφου Ιωάννη Κονδυλάκη «οι άθλιοι την Αθηνών», μόνο και μόνο για να δώσω έμφαση στο γραπτό μου και να προσελκύσω την προσοχή του αναγνώστη. Γιατί εκείνοι οι «Άθλιοι» είχαν αγνή ψυχή, είχαν πόνο και φιλότιμο, είχαν ανθρωπιά και σεβασμό στις ηθικές αξίες που διαχρονικά μας πότισαν, μας γαλούχησαν με πανανθρώπινες δημοκρατικές  ιδέες και απαντοχές…
            Οι σημερινοί «Άθλιοι» της Υγείας που με την φτωχή μου γραφίδα θα αποτυπώσω στα επόμενα, είναι εκείνοι που καθημερινά εγκληματούν εις βάρος της υγείας του άτυχου συνέλληνα, είναι εκείνοι που εν 21ω αιώνι  αυθαιρετούν ασύδοτα και παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια  στις πλάτες του χειμαζόμενου άρρωστου πολίτη, είναι εκείνοι που ψευδολογούν ασύστολα και κοροϊδεύουν, είναι τέλος εκείνοι που ως μίσθαρνα όργανα της ΔΝΤ και «Τροϊκανής» λαίλαπας του στερούν το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η «υγειά» τους…
            Πριν ένα και πλέον έτος έγραψα ένα άλλο σχετικό κείμενο με τίτλο «Η άθλια συνταγογραφία - Oι γιατροί του ΙΚΑ-«πρωταθλητές» της κομπίνας και η άφατη υποκρισία των Παπανδρέου – Λοβέρδου - Κουτρουμάνη…» (βλ.http://sotirissotiropoulos.blogspot.com/2010/11/blog-post_05.html), όπου περιέγραψα το  θλιβερό φαινόμενο της πολυφαρμακίας, την «ιστορική» διαδρομή του (κυρίως τους φταίχτες)  και τις συνέπειες που προκαλεί. Εκεί διεκτραγωδώ με στοιχεία, παλιές αμαρτίες των υπεύθυνων της Πολιτείας από την σκοπιά και την εμπειρία που απόκτησα με τις κατά καιρούς ιδιότητές μου που παραθέτω (κατ΄ ανάγκην) στο τέλος του κειμένου.
            Όμως στο παρόν σημείωμα, θα προσπαθήσω όσο συνοπτικά μπορώ, να πω δυο λόγια για τα σημερινά τεκταινόμενα στο ευαίσθητο χώρο της Υγείας, γιατί πλέον έχουμε φτάσει κατά το κοινώς λεγόμενο «στον πάτο του βαρελιού», για να μη πω ότι έχει τρυπήσει και αυτός ο πάτος… Και εξηγούμαι.
            Το τι συμβαίνει στον τομέα της παρεχόμενης Νοσοκομειακής περίθαλψης σήμερα, δεν θα κομίσω γλαύκαν εις Αθήνας, αφού μπορεί ο καθένας να το νοιώσει (δεν το εύχομαι) σε κάθε επίσκεψή του στα νοσοκομεία μας και δεν έχομε χρείαν άλλων μαρτύρων… Εκεί που   θέλω να επικεντρώσω είναι σε δύο σοβαρά και επίκαιρα θέματα, αυτό του δήθεν χτυπήματος της πολυφαρμακίας και του νεοπαγούς όρου ΕΟΠΥ (Εθνικός Οργανισμός Πρωτοβάθμιας Υγείας), ως θεσπισθέντος (δήθεν) να φέρει την κοσμογονία στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Και να αποκαλύψω εν ολίγοις την υποκρισία, την κουτοπονηριά και εν τέλει την αναλγησία των εξουσιαστών μας, σημερινών «Αθλίων» της Υγείας. 
           Και οι εξουσιαστές μας σήμερα στο χώρο της Υγείας είναι ο επί της Υγείας Υπουργός Λοβέρδος (ο λαλίστατος και αποκληθείς «κύριος ¨δεν υπάρχει σάλι層) και ο πρώην μεγαλοσυνδικαλιστής ως Υπουργός Εργασίας Κουτρουμάνης, τεχθείς εις τον δοκιμαστικό σωλήνα των Τηλεκαναλιών… Και φυσικά όλοι οι προηγούμενοι (κάποιοι διάττοντες Μόσιαλοι κλπ) και βεβαίως οι παρατρεχάμενοι δορυφόροι τους. 

Πως (δεν) «χτυπήθηκε» στην ουσία ο δράκος της πολυφαρμακίας
            Το ότι η χώρα μας, όλες τις προηγούμενες δεκαετίες έχει καταρρίψει το θλιβερό ρεκόρ της πολυφαρμακίας είναι γεγονός αναμφισβήτητο (σχετικά γράφω στο άνω αναφερθέν άρθρο μου). Όμως, σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εικονική πραγματικότητα που μας παρουσιάζουν με χίλια δυο τερτίπια  οι επίσημοι (σε πλήρη  υποτέλεια στους «Τροϊκανούς» αφέντες τους) κυβερνητικοί εκπρόσωποι στο χώρο της Υγείας, σερβίρουν ασύστολα ψεύδη στον χειμαζόμενο πολίτη, τον παραπλανούν αλλά το χειρότερο παράλληλα του στερούν το απαραίτητο φάρμακό τους. 
            Καθημερινά μας βομβαρδίζουν από τα ΜΜΕ ότι πλέον  κτυπήθηκε ο δράκος της πολυφαρμακίας, ότι οι δαπάνες για την φαρμακευτική περίθαλψη στους Έλληνες έπεσαν κατακόρυφα, ότι ανακάλυψαν κομπίνες στην προμήθεια των φαρμάκων (που πράγματι είναι γεγονός) και τώρα με τον ηλεκτρονικό τρόπο διαγωνισμών επιτυγχάνονται 80-90% (sic!) εκπτώσεις, ότι δήθεν «πιάσανε» τα πιράνχας (πόσες φορές το έχουμε ακούσει, εσείς τα είδατε;) ότι, ότι, ότι… Λοιπόν, πράγματι οι υπέρογκες φαρμακευτικές δαπάνες (απότοκες της επαχθούς πολυφαρμακίας) μειώθηκαν δραστικά τον τελευταίο χρόνο. Αλλά γιατί μειώθηκαν; Ας πούμε τους πραγματικούς λόγους.
            Πρώτον:   Η ανεπάρκεια της παρεχόμενης ιατρικής περίθαλψης (έλλειψη γιατρών, ταλαιπωρία σε ουρές στο ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία) αναγκάζουν τον άρρωστο, αν έχει τη δυνατότητα, να αγοράσει από την τσέπη  του το φάρμακο από το ράφι του φαρμακοποιού. Άρα αυτό το ποσό δεν λογίζεται στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.
            Δεύτερον:  Η άρνηση πλέον του Κράτους να χορηγεί (η περιβόητη λίστα αλλά και οι τελευταίες εντολές του Υπουργείου Υγείας) ακόμη και πολύ απαραίτητα φάρμακα (αντιπυρετικά, αντιβηχικά, αντιφλεγμονώδη κλπ), και πάλι αναγκάζει τον άρρωστο –εάν έχει τη δυνατότητα- να το αγοράσει από το ράφι του φαρμακοποιού.  Και αυτό το ποσό δεν λογίζεται στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.
            Τρίτον και σπουδαιότερον: Οι Έλληνες εκεί που τους κατάντησαν οι κυβερνώντες την τελευταία διετία, λόγω της φτώχειας, της περικοπής των μισθών, λόγω της τρομακτικής ανεργίας, πλέον κάνουν «αναγκαστική» αποχή όχι μόνο από την πολυφαρμακία στην οποία είχαν εθιστεί, αλλά δεν αγοράζουν (δεν έχουν ούτε τη ιδία συμμετοχή να πληρώσουν) στερούνται ακόμη και το λίαν απαραίτητο φάρμακο που χρειάζονται.
            Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που μειώθηκαν οι φαρμακευτικές δαπάνες και όχι ή δήθεν σωστή πολιτική που ακολουθούν. Και ας μη κοροϊδεύουν τους ατυχείς πολίτες με δήθεν ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και τερατώδεις εκπτώσεις, γιατί ή είναι «μαϊμού» ή το χειρότερο είναι εγκληματικά ανεύθυνοι και ταΐζουν τον κόσμο επικίνδυνες φτηνές φαρμακευτικές ουσίες.

Το νέο απατηλό εφεύρημα του «θαυματοποιού» ΕΟΠΥ
            Σήμερα η παρεχόμενη πρωτοβάθμια περίθαλψη και ιατρική φροντίδα έχει φτάσει στο ναδίρ. Δυστυχώς είχαν αγνοηθεί επί δεκαετίες συνετές και επίσημες φωνές ειδημόνων (αναφέρω ενδεικτικά τα ονόματα των σοβαρών οραματιστών ιατρών και Υπουργών Υγείας, του αείμνηστου Σπύρου Δοξιάδη και του Παρασκευά Αυγερινού) αλλά και απλών θεραπόντων της δημόσιας Υγείας κάποιων συνδικαλιστών (σε αυτούς περιλαμβάνεται και η …αφεντιά μου) που από την πρώτη σύλληψη του ΕΣΥ, φώναζαν να εφαρμοστεί πρώτα η ενιαία Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και στη συνέχεια η Νοσοκομειακή. Αλλά επεκράτησαν οι λαϊκιστές και οι θιασώτες της εκλογομαγειρίας… (επί αείμνηστου Υπουργού Γεννηματά, η πρωτοβάθμια φροντίδα σταμάτησε στα δαπανηρά Κέντρα Υγείας με κηπουρούς μόνο, αλλά πάντως …εκλογικά ωφέλιμη).
Και ω! του θαύματος, εκείνοι που «ουκ ηβουλήθησαν συνιέναι» τότε,  έρχονται σήμερα ως υποτελείς εντολοδόχοι των  εξ Εσπερίας  και πέραν του Ατλαντικού  αφεντικών, δήθεν να ενοποιήσουν τα πάμπολλα (και εν πολλοίς αναποτελεσματικά) Ταμεία Υγείας  σε ένα, τον πολυδιαφημισμένο ΕΟΠΥ εν μια νυκτί!!... Δηλαδή, πάνε ξυπόλυτοι στ΄ αγκάθια. Και θα εξηγηθώ επιγραμματικά:
Πρώτον: Βλέπουμε ότι δεν υπήρξε καν στοιχειώδης προετοιμασία, τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην συνεργασία με τους λειτουργούς της Υγείας που θα κληθούν να εφαρμόσουν το «μεγαλόπνοο» πείραμα. Αποτέλεσμα, καθημερινές τροποποιήσεις, υπαναχωρήσεις στην εφαρμογή αλλά και ανοικτά μέτωπα με γιατρούς, φαρμακοποιούς (συνεχείς απεργίες), νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό Υγείας που σε πολλές περιπτώσεις κάνουν 5-10 μήνες να τους πληρώσουν (Ερρίκος Ντυνάν, ΕΚΑΒ, ΟΠΑΔ κλπ) .
Δεύτερον: Αντί να φροντίσουν να έχουν στο σύστημα της πρωτοβάθμιας υγείας, τους πιο σωστούς και αποδοτικούς λειτουργούς, δηλ. επιστημονικά επαρκείς και καλά αμειβόμενους γιατρούς, δημιουργούν ένα ιατρικό σώμα λούμπεν προλετάριων με 10 Ευρώ «το κεφάλι» (αμοιβή κατ΄επίσκεψη) που θα δέχονται τον οποιοδήποτε ασθενή στα ιδιωτικά ιατρεία τους, μαζί με την προσωπική τους πελατεία!!...
Τρίτον: Το πολύπαθο ΙΚΑ που ενσωματώνεται στον ΕΟΠΥ, αποτελεί την ραχοκοκαλιά της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και καλύπτει το 80% των ασφαλισμένων Ελλήνων. Τώρα οι εναπομείναντες 4.000 γιατροί του ΙΚΑ (οι περισσότεροι με την αποικιακού σύμβαση έργου, ενώ έχουν 10-15-20 χρόνια υπηρεσίας) από τους 10.000 που χρειάζονται με τα διεθνή στάνταρς, καλούνται κι αυτοί να πάρουν μερικά «κεφάλια» των 10 Ευρώ στα ιδιωτικά τους ιατρεία, έτσι για να μεταφερθούν οι άθλιες περιβόητες ουρές του ΙΚΑ στις σκάλες των πολυκατοικιών, αλλά τώρα και επ΄ αμοιβή!!...
Τέταρτον και χείριστον: Οι ελάχιστοι συνέλληνες που «κρατάει» ακόμη η τσέπη τους θα προσέρχονται στα πολυτελή ιατρεία των μεγαλογιατρών (αυτοί δεν χάνονται, ούτε πιάνονται) και θα απολαμβάνουν τα αγαθά της παροχής υγείας. Η συντριπτική όμως πλειοψηφία του λαού που πένονται και πάσχουν θα συνωθούνται ως ένα τραγικό νούμερο στα ιατρεία των συμβεβλημένων γιατρών  του ΕΟΠΥ, για να τύχουν μιας αστραπιαίας εξέτασης του ενός το πολύ δύο λεπτών, να παίρνουν μια ηλεκτρονική συνταγή …και ο θεός βοηθός!. Αρκεί να πούμε ότι η ορθόδοξη, δεοντολογικά σωστή ιατρική εξέταση Ιπποκρατικής αντίληψης, πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 15-20 λεπτά της ώρας (αυτό είναι και το καθιερωμένο μέτρο διεθνώς, εκεί όπου ασκείται σωστή ιατρική). Άρα, ο γιατρός σε καλές συνθήκες δεν θα πρέπει να βλέπει στο ημερήσιο ωράριο εργασίας του πάνω από 15-20 ασθενείς, γιατί πέραν αυτού του αριθμού μηδενίζεται το επιστημονικό του έργο και καταντάει πολύ επικίνδυνο. Εδώ με τον διαβόητο ΕΟΠΥ και με την συμμετοχή και την εκμετάλλευση επιλησμόνων και επίορκων (στον Ιπποκράτη) γιατρών εκ των προθύμων, απλά θα βλέπουμε  μια θλιβερή «περατζάδα» και γαία πυρί μυχθήτω…

 Έτσι «χωρίς περίσκεψιν, χωρίς αιδώ», χωρίς προετοιμασία με μοναδικό στόχο να βρούνε και από  το φάρμακο και από τις ιατρικές επισκέψεις, το ισοδύναμο ποσό για να «μπουκώσουν» τα αδηφάγα στόματα των δανειστών μας, οι «Αθλιοι» της Υγείας καταπατούν το ιερά και όσια του πολυτιμότερου αγαθού του Έλληνα και τον οδηγούν στην κοινωνική εξαθλίωση και ταπείνωσή του. Όμως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, γιατί η αδούλωτη ψυχή του υγειονομικά χειμαζόμενου πολίτη αφυπνίζεται και οσονούπω θα δώσει την απάντησή του στους ολετήρες. Κυριακή, κοντογιορτή λοιπόν και ίδωμεν!...

* Ο γράφων υπηρετήσας επί 36 συναπτά έτη ως γιατρός και 30 από τη θέση του μαχόμενου «ΙΚΑτζή» γιατρού στην πρώτη γραμμή σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες συνοικίες (Πειραιάς-Καμίνια), τιμημένος από τους συναδέλφους μου ως επικεφαλής της συνδικαλιστικής ηγεσίας τους επί 10 έτη (1975-1984, Πρόεδρος ΣΕΥΠΙΚΑ και Ομοσπονδίας ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), εκπρόσωπος όλων των Υγειονομικών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, γνωρίζω τα θέματα Υγείας και αυτό της συνταγογραφίας και τις λοιπές κομπίνες κυρίως στο πολύπαθο ΙΚΑ. Επί πλέον θητεύσας επί 9 συναπτά έτη (1975-1983, τόσο άντεξα) ως …«κομματικός πατριώτης» και κυρίως επί 5ετία ως Γραμματέας της Επιτροπής Υγείας του σήμερα κυβερνώντος κόμματος του ΠΑΣΟΚ (δηλ. στην πλέον νευραλγική θέση), αλλά και «δοτός» πρόεδρος του «ΤΖΑΝΕΙΟΥ» Νοσ/μείου, ξέρω τι λέω και τι γράφω για τις παρεμβάσεις και του «ιστορικού», του «βαθέος» και του «σύγχρονου» ΠΑΣΟΚ αλλά και των ενδιάμεσων Κυβερνήσεων της ΝΔ, στα συγκεκριμένα θέματα.

1 σχόλιο:

  1. Η γραφίδα σου, αγαπητέ μου Σωτήρη, αποτυπώνει την τραγική κατάσταση του συστήματος υγείας. Ένα σύστημα που έγινε νόμος-πλαίσιο(1983)από τον Παρασκευά Αυγερινό, υπουργό υγείας στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο καταγγελτικός αυτός λόγος βγαίνει από έναν άνθρωπο με πολλαπλή και ανιδιοτελή προσφορά(το βιογραφικό, για όποιον ξέρει να "διαβάζει", είναι αψευδής μάρτυρας).Ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, ανήκει σ΄ αυτούς που "βάλανε την έγνοια προσκεφάλι και["καλοσύνη"] δεν τους άγγιξε καμιά"
    Αντίθετα, οι δειλοί, βουβοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, τους άγγιξε το ....θαύμα!
    Μια ένσταση: δεν πιάσαμε ακόμη πάτο
    Επειδή τίποτα δεν πάει χαμένο, συνέχισε!
    Με ιδιαίτερη εκτίμηση
    Στάθης Χριστοδουλόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή