Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ» ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!...

Αυτού το επιπέδου Πολιτιστικές Εκδηλώσεις γίνονταν στο "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ"
σε καθαρά εθελοντική βάση κοινωνικής προσφοράς, σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας.
Και  αυτά πριν ακόμη γίνει ο ενιαίος "Καλλικρατικός" Δήμος και χωρίς χορηγίες εκ μέρους του Δήμου.

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ» ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!...
Μια μικρή «κριτική» …ανατομία των φετινών εκδηλώσεων

            Με πολλή περίσκεψη και προβληματισμό γράφουμε το παρόν σημείωμα. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί για χρόνια. Είναι αλήθεια, ότι οι καλοκαιριάτικες γιορτές (συνδυαζόμενες κυρίως με τοπικές θρησκευτικές γιορτές-πανηγύρεις) με κορύφωση το Δεκαπενταύγουστο (τη «Λαμπρή» του καλοκαιριού) υπήρξαν από αιώνων κύριο συστατικό στοιχείο του κοινωνικού πολιτισμού των χωριών μας που ήταν «στο αίμα» μας (θα λέγαμε σήμερα στο DNA μας). Εμείς το παραλάβαμε από τους παλιότερους και θα το παραδώσουμε στις επερχόμενες γενιές. Ήταν κάποτε οι εκδηλώσεις αυτές όχι μόνο ψυχαγωγικές, θρησκευτικές-κατανυκτικές αλλά κυρίως κοινωνικές που ενδυνάμωναν τον ιστό της οικογένειας, της φιλίας, της αλληλεγγύης και τελικά της ψυχολογικής ανάτασης των ξωμάχων της ζωής που κατάφερναν τις στιγμές αυτές να «συγχρωτιστούν» με το ντόπιο   αρχοντολόϊ  (εκμεταλλευτικό ως επί το πλείστον το υπόλοιπο χρονικό διάστημα) ως ίσοι προς ίσους, να ξεδώσουν για λίγο, να συναντηθούν  για …«προξενιά» και παντρολογήματα, να τακτοποιήσουν τις μεταξύ τους συναλλαγές…
            Τα τελευταία όμως, 30-40 χρόνια οι τοπικές αυτές γιορτές άλλαξαν άρδην χαρακτήρα. Μέχρι το 1975 είτε «κρατήθηκαν με τα δόντια», είτε ατόνησαν, είτε και εξαφανίστηκαν. Μετά την λεγόμενη Μεταπολίτευση υπήρξε μια «φωτεινή» δεκαετία (1975-1985) με πρωτεργάτες τους τοπικούς ή τους ξενιτεμένους πολιτιστικούς Συλλόγους, οι οποίοι κυρίως σε βάση ανιδιοτελούς εθελοντικής προσφοράς, μπορούμε να πούμε έκαναν μικρά θαύματα. Αναβίωσαν παλιές παραδοσιακές γιορτές που είχαν σβήσει, έφεραν στα χωριά μας αξιόλογα μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, έκαναν επιμορφωτικά σεμινάρια, λαογραφικές εκθέσεις, επιστημονικά συνέδρια για την τοπική Ιστορία και τον Πολιτισμό,  με προσωπικές θυσίες και συλλογικό-ενωτικό πνεύμα.
Μετά ξεκίνησε το «πολιτιστικό» μπάχαλο, για να χρησιμοποιήσουμε λαϊκή γλώσσα… Οι περισσότεροι Σύλλογοι των χωριών μας –κυρίως στην Αθήνα και μεγάλες πόλεις- μεταβλήθηκαν σε κομματικά παραμάγαζα των βουλευτάδων, νομαρχαίων και λοιπών παραγόντων που τους τροφοδοτούσαν με τον πακτωλό των ευρωπαϊκών (δηλ. των «Κουτόφραγκων») και εθνικών (δηλ. των συνεπών Ελλήνων φορολογούμενων) χρημάτων και έκαναν  γιορταστικές φιέστες με μόνο αντάλλαγμα το λιβάνισμα των ερίφηδων αυτών ή την παροχή της εκλογικής  ψήφου τους… Έχουμε στα χέρια μας μια λίστα (επίσημο έγγραφο) τέτοιων χορηγιών με γαλοντόμες παροχές 1έως 10 εκατομμύρια δραχμές από τον αλήστου μνήμης Υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Πάχτα σε Συλλόγους της Ηλείας (μεταξύ αυτών και ενός της Δίβρης) που ήσαν είτε «πεθαμένοι» (ανενεργείς), είτε παντελώς ανύπαρκτοι (χωρίς καν Καταστατικά), αλλά πρόθυμα κομματικά «λιβανιστήρια»…   Στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι Δήμοι που κατασπατάλησαν αλόγιστα (σε ημέτερους ατζέντηδες της μίζας και της αρπαχτής) ιλιγγιώδη κονδύλια που πήγαν κυριολεκτικά στο αέρα. Και θα δώσουμε μόνο δυο φωναχτά παραδείγματα: Τοπική γιορτή στη Δίβρη –που μεταβλήθηκε σε «γυφτοπανήγυρο» κόστισε στον έλληνα φορολογούμενο γύρω στις 25.000 Ευρώ και ένα λεγόμενο «Φεστιβάλ Τσίπουρου» στο Κακοτάρι (που τελικά δεν έγινε) κόστισε στον φορολογούμενο δημότη 20.000 Ευρώ!!... Πλήρωνε αβέρτα το έρμο το Κράτος (δηλ. εμείς) και οι ατυχείς πολίτες και δημότες …απολάμβαναν τα «αγαθά» της ψευτοκουλτούρας, των καψουροτράγουδων της συμφοράς και εν γένει των πολιτιστικών σκουπιδιών. Και όλα αυτά τα πολιτιστικά εγκλήματα, επιτελούνταν  χωρίς να υπάρχει ίχνος εθελοντικής ανιδιοτελούς προσφοράς (όλα γίνονται επί πληρωμή …«εις υγείαν του κορόϊδου»), εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Και ήρθε η εποχή της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και της βασανιστικής για όλους μας «Μνημονιακής» καταιγίδας. Αντί να υπάρξει συμμάζεμα, νοικοκύρεμα, περισυλλογή και έξαρση εθελοντικής δράσης και ανιδιοτελούς προσφοράς μερικοί (με πρωταγωνιστές και πάλι τους Δήμους) συνέχισαν το «βιολί, βιολάκι»… Ας επικεντρωθούμε όμως στον δικό μας Δήμο της Αρχ. Ολυμπίας και ειδικότερα στην πατρώα γη της ορεινής Ηλείας που έχουμε γνώση και πληροφόρηση.
Δεν πρόκειται εδώ, να μπούμε σε λεπτομέρειες. Ούτε σκοπός του παρόντος σημειώματος είναι να προσωποποιήσουμε και να κατηγορήσουμε κάποιους για το είδος των εκδηλώσεων που τους αρέσει ή αρέσει στο φιλοθεάμον κοινό που απευθύνονται. Μόνο που οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, πολύ περισσότερο οι Δήμοι –που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα- πρέπει να έχουν υποχρεωτικά πρώτα και κύρια παιδαγωγικό, μορφωτικό, παραγωγικό και αναπτυξιακό ρόλο να επιτελέσουν με τις Εκδηλώσεις αυτές. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα παρατηρούμε σε αρκετές περιπτώσεις ή να συνεχίζουν να σπαταλούν ό,τι έχει απομείνει στο «ταμείο» ή κατεβάζουν το πολιτιστικά επίπεδο πολύ χαμηλά, επιβαρύνοντας την δύσκολη θέση του δεινά χειμαζόμενου σήμερα συνέλληνα και συμπολίτη.
Λοιπόν, εν τάχει και με ένα καλοπροαίρετο μικρό σχολιασμό που αποτελεί τη δική μας θέση, θα παραθέσουμε πληροφορίες μαζί κάποιες φωτογραφίες και αφίσες που περιέπεσαν στην αντίληψή μας (μέσα από το Ίντερνετ) από τις φετινές εκδηλώσεις. Πρέπει να ενημερώσουμε ότι η «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ» και το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» το φετινό καλοκαίρι, κάναμε πολιτιστική …«αγρανάπαυση» για οικονομικούς λόγους (καθότι εμείς ποτέ δεν είχαμε «γαλαντόμους» κρατικούς χορηγούς, οι γιορτές μας ήταν προϊόν προσωπικών θυσιών και συγκινητικών συνεισφορών αλληλεγγύης συμπατριωτών και φίλων της Δίβρης)  και οι εκδηλώσεις μας ήταν πάντα ΔΩΡΕΑΝ για όλους. Έτσι τώρα δικαιωματικά, μπορούμε με το δικό μας μάτι (και τον δικό μας τρόπο σκέψης και κρίσης) να κάνουμε εντελώς πρόχειρα μια μικρή «ανατομική» παρουσίαση, χωρίς φόβο και πάθος.
Βέβαια δεν θα κάνουμε καμιά αναφορά στις από ετών καθιερωμένες εκδηλώσεις του κέντρου του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας με τον τίτλο «Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας» που γίνονται με τους επώνυμους καλοπληρωμένους καλλιτέχνες και που την φετινή χρονιά συνοδεύτηκαν από συνεχείς αναβολές και ματαιώσεις προγραμμάτων (π.χ. Φραγκούλης, Πρωτοψάλτη κλπ), κάτι που δείχνει και το μέγεθος της ανευθυνότητας και της έλλειψης σοβαρότητας –και σε αυτόν τομέα- του σημερινού Δήμου.
            Η αναφορά μας θα γίνει για κάποιες εκδηλώσεις στις κατά τόπους Κοινότητες (όχι όλες) της ορεινής ή ημιορεινής περιοχής του Δήμου που λάβαμε γνώση.

α. ΔΙΒΡΗ 27 Ιουλίου: ΓΙΟΡΤΗ «ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ» ΣΤΑ ΕΛΑΤΑ
Εδώ θα είχαμε να πούμε πολλά. Πλην, παραχωρούμε το βήμα σε ένα «ποιητή εκ του προχείρου» που περιγράφει με το δικό του ιδιαίτερο (έμμετρο) λόγο τα συμβάντα εκεί. Ανοίξτε την ιστοσελίδα http://sotirissotiropoulos.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html , διαβάστε και δεν θα μετανιώσετε…

β. ΔΙΒΡΗ 12 Αυγούστου: «Λαϊκό Πανηγύρι» από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ο Σύλλογος (2ος) αυτός της Δίβρης, καθιέρωσε εδώ και πολλά χρόνια (χωρίς να υπάρχει παράδοση) την γιορτή αυτή το Δεκαπενταύγουστο στην πλατεία της κωμόπολης, φέρνοντας ένα δημοτικό ή λαϊκό μουσικό συγκρότημα και προσφέροντας φαγητό (φέτος για πρώτη φορά γουρνοπούλα Βλαχέρνας) και ποτό επί πληρωμή βεβαίως, πράττουσα ως μια «ταβέρνα η ¨Καλή Καρδιά¨»… Για φέτος οι υπεύθυνοι του Συλλόγου ήταν πιο οργανωμένοι, είχαν καλό μουσικό δημοτικό συγκρότημα αυτό του Δαλιάνη, παρέλασαν και χόρεψαν επίσης με τοπικές φορεσιές οι χορευτικές ομάδες της Δίβρης και του Κούμανι.

 Ευχάριστη έκπληξη (και θετικό σημείο συναίνεσης για την προσδοκώμενη  επανένωση των Συλλόγων) ήταν το μεγάλο πανό της σκηνής με τις δυο εμβληματικές μεγάλες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1950 από τη δράση του τότε δραστήριου «Συνδέσμου των εν Αθήναις Λαμπειέων», του οποίου ο «Σύλλογος Διβριωτών Αθήνας» αποτελεί  την τυπική μεν (πλην ολίγον …πραξικοπηματική) συνέχεια. Η συμμετοχή του κόσμου (προφανώς λόγω οικονομικής κρίσης) μικρή.

γ. ΔΙΒΡΗ 18 Αυγούστου: το 10ο «ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» από το Δήμο Αρχ. Ολυμπίας.
Έχει γίνει πλέον «θεσμός» η Εκδήλωση αυτή που πρωτοξεκίνησε πριν 10 χρόνια με την σημαντική συμβολή ενός καθηγητή-γυμναστή του Γυμνασίου Λαμπείας και χοροδιδάσκαλου, του  κ. Σ. Τσαντήλα.

 Μια καλή φολκλορική παρουσίαση παραδοσιακών χορών από όλη σχεδόν την Ελλάδα με την συμμετοχή των χορευτικών ομάδων της Δίβρης, του Κούμανι, του Στρούσι, της Ανδραβίδας, της Κυπαρισσίας κ.ά. που δίνουν μια ξεχωριστή νότα στην περιοχή μας. Φρονούμε όμως, ότι η επανάληψη των ίδιων και των ίδιων κάθε χρόνο κουράζει και δεν προσφέρει πλέον τίποτα παραπάνω, εάν δεν συνοδεύεται και διανθίζεται  με κάποιο νέο «πολιτιστικό δρώμενο». Φέτος παρουσίασαν μια "ξαναζεσταμένη σούπα" - φιέστα, ,με παρέλαση και δεκάρικους λόγους Δημάρχου, Αντιπεριφερειάρχη, Βουλευτίνας χωρίς κουβέντα κάποιου από την φιλοξενούσα κωμόπολη της Δίβρης!!... Τέτοια κατάντια, τι άλλο να πούμε. Μάλιστα θα λέγαμε ότι αποτελεί πρόκληση στους χαλεπούς οικονομικούς καιρούς που περνάμε η κατασπατάληση από τον Δήμο σημαντικών κονδυλίων σε διάφορους επιτήδειους. Ήδη  έχουμε στα χέρια μας αποδείξεις και πληροφορίες (μέσω της ιστοσελίδας «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» του ΥΠ.ΕΣ και άλλες πηγές) τις περσινές υπέρογκες δαπάνες περί τα 15.000 Ευρώ αλλά και τις φημολογούμενες για φέτος 10.000 Ευρώ, για μια εκδήλωση 3 ωρών, όπου τα χορευτικά συμμετέχουν αφιλοκερδώς… Πολύ γαλαντόμος είναι ο Δήμος μας για το εν λόγω «ΧΟΡΕΤΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ», όταν δεν διέθεσε δεκάρα τσακιστή για τη γιορτή στον Άγιο Παντελεήμονα (που είναι και η μοναδική τοπική γιορτή της Δίβρης) ή στον άλλο Σύλλογο της Δίβρης που ζήτησε ενίσχυση (αν και διαφωνούμε οι Σύλλογοι να «ζητιανεύουν» το δημόσιο χρήμα).

δ. ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑ 3-4 Αυγούστου: «2ήμερο Φεστιβάλ για την παράδοση και το περιβάλλον» από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ «ΟΛΩΝΟΣ».
Την έδρα του Δήμου (παλιό Δημαρχείο) επέλεξε και πάλι ο κατ΄επίφασιν …ορεινός «Ολωνός» να πραγματοποιήσει μια πομπώδη εκδήλωση-«μαμούθ», με πολυποίκιλη θεματολογία (έκθεση αγροτικών προϊόντων, ειδών λαϊκής τέχνης, ψωμιά, παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί, συμμετοχή του Γραικάνικου συγκροτήματος από την Νότιο Ιταλία κλπ) με ομιλητές και χαιρετισμούς από επίσημους Έλληνες αλλά και Ιταλούς προσκεκλημένους (Εισαγγελέας από Καλαβρία και Καθηγητής με θέματα την παράδοση και την ολυμπιακή εκεχειρία). Τα χαρακτηριστικά και τα …περίεργα αυτής της Εκδήλωσης ήταν τα παρακάτω που είχαν όλα τα «προσόντα» μιας ακόμη φιέστας-προβολής και εντυπωσιασμού εκ μέρους του εν λόγω Συλλόγου. Και το λέμε αυτό γιατί συνέβη κάτι το απίθανο και απερίγραπτο που μπορεί να γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες. 

Δεν μπορεί π.χ. να γίνει κατανοητό πως είναι δυνατόν  να είναι τόσοι πολλοί «συνδιοργανωτές» 18 τον αριθμό!!!... Δήμος, Περιφέρεια, επαγγελματικοί και επιστημονικοί Σύλλογοι αλλά και καμιά 10ριά πολιτιστικοί Σύλλογοι (μεταξύ των οποίων ένας της Δίβρης!, που περιέργως προτίμησε την Ολυμπία και όχι τη Δίβρη)… Εκείνο όμως που είναι ακόμη πιο «φανταχτερό» (ξεπέρασε ακόμη και τους σπόνσορες κάποιου μελό-σίριαλ της τηλεόρασης) ήταν οι χορηγοί – σπόνσορες της φιέστας που έδωσαν το κάτι τις τους. Καμιά 30ριά (αριθμός 30!!!) χορηγοί, μεταξύ των οποίων καφενέδες, κομμωτήρια, δικηγόροι και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο καθείς… Όσο για την συμμετοχή του κόσμου; Ε!, κάποιοι ελάχιστοι, κυρίως περαστικοί παρακολούθησαν τα πολλαπλά «δρώμενα», ενώ και μόνον τα μέλη των Διοικητικών   Συμβουλίων των 18 «συνδιοργανωτών» να πήγαιναν θα γέμιζε ασφυκτικά ο περιορισμένος χώρος. Για να δούμε του χρόνου, τι θα δούμε…

ε. ΦΟΛΟΗ (ΓΙΑΡΜΕΝΑ) 11 Αυγούστου: «Ομαδική έκθεση Ζωγραφικής και Φωτογραφίας» από τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΟΛΟΗΤΩΝ «Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ».

Μια πρωτότυπη και αισθησιακή Εκδήλωση στην πλατεία του χωριού, με πρωτοβουλία του κ. Δημήτρη Παπαϊωάννου που παρουσίασε εξαιρετικές φωτογραφίες από την χλωρίδα του οροπεδίου της Φολόης και πίνακες ζωγραφικής μεταξύ των οποίων και του εκ Δούκα διάσημου ζωγράφου Ιωάννη Σπηλιόπουλου. Μια εκδήλωση σημαντική και ποιοτική που αξίζει επαίνων.

στ. ΔΟΥΚΑ 12 Αυγούστου: «Αφιέρωμα σε Ανθρώπους της καθημερινής ζωής του χωριού Δούκα» από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΟΥΛΙΩΤΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι Δουκαίοι, άξιοι εκπρόσωποι του πάλαι ποτέ ξακουστού ιστορικού Δούκα πραγματοποίησαν μια ακόμη σημαντική Εκδήλωση (πέρυσι το θέμα ήταν οι σημαντικές ιστορικές και πνευματικές προσωπικότητες με καταγωγή από το Δούκα) που φέτος αναφερόταν στους ανθρώπους της καθημερινής ζωής που άφησαν εποχή στο παρελθόν με τα ταπεινά, πλην σπουδαία επαγγέλματα που ασκούσαν τον παλιό καλό καιρό του χωριού, τότε που ήταν σε άνθηση το ιστορικό χωριό. Τέτοιες εκδηλώσεις και αφιερώματα ταιριάζουν σε συμπολίτες που σέβονται την παράδοση και την ιστορία του χωριού τους και δεν αναλώνονται σε θλιβερές «τραγουδιάρες» φιέστες… Μπράβο τους.

ζ. ΑΝΤΡΩΝΙ 12-18 Αυγούστου: «Γιορτές 2012 στο Αντρώνι» από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΝΤΡΩΝΙΟΥ.

 Με πλούσιο πρόγραμμα οι φετινές πολυήμερες εκδηλώσεις του τοπικού Συλλόγου. Εθελοντικές δράσεις καθαρισμού του περιβάλλοντος, ποιητική βραδιά, αθλοπαιδιές και ποδόσφαιρο, έκθεση παλιάς φωτογραφίας, καραγκιόζης, πεζοπορικό πέρασμα στο τοπικό φαράγγι Αντρωνίου. Δεν παρέλειψαν να καλέσουν και δημοτικό μουσικό συγκρότημα με επικεφαλής τον γνωστό τραγουδιστή Λάλεζα, με γουρνοπούλες και λοιπά παραλειπόμενα, επί πληρωμή βεβαίως....  Αλλά περιέλαβαν και (κι εδώ επί πληρωμή παρακαλώ!!..) διαγωνισμούς χαρτοπαιξίας (δηλωτής) και τρίποντων στο μπάσκετ που κατά την ταπεινή μας γνώμη, χάλασαν και υποβάθμισαν το υπόλοιπο πρόγραμμα.

Τελειώνουμε αυτή την «κριτική» …ανατομική περιήγηση με την ευχή και την προσδοκία,  η βασανιστική για όλους μας πρόσφατη οικονομική κρίση αλλά και η από ετών κρίση θεσμών και αξιών, να γίνουν αιτία αφύπνισης των συνανθρώπων και συμπολιτών μας. Είναι ευκαιρία να αναβαπτιστούμε στα αγνά νάματα της λαϊκής ψυχής που μας άφησαν ως ιερές παρακαταθήκες οι σοφοί πρόγονοί μας, για να ξεπεράσουμε αυτόν τον πολιτιστικό και οικονομικό «Ρουβίκωνα» που είναι μπροστά μας και να σταθούμε όρθιοι στις δύσκολες μέρες που περνάμε… Άμποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου