Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΚΚΛΗΣΗ να ξαναφτιάξουμε την ιστορική βρύση του «Πάνω Γαβροβίκου» Γκρουστάδων Δίβρης...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ                              
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία τηλ 6972295293                                      Δίβρη (Λαμπεία) 4 -9-2013
            Αρ. πρωτ. 2129

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΕΚΚΛΗΣΗ
στους απανταχού
ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ
Να ξαναφτιάξουμε την ιστορική βρύση του
«Πάνω Γαβροβίκου» Γκρουστάδων Δίβρης

Μικρό ιστορικό
            Στη Δίβρη, υπάρχουν δυο βρύσες με το όνομα «Γαβροβίκος» με άριστο κρυσταλλένιο και ξακουστό νερό. Και οι δυο βρίσκονται στο περίφημο αισθητικό δάσος εκ γάβρων (επιστημονικό όνομα carpinus betullus), εξ ου και η ονομασία τους.
Το αισθητικό δάσος του "Λοζίσσου" (αρχαία Φολόη) απ΄  όπου διερχόταν ο πρώτος δρόμος προς Δίβρη.
Στη διαδρομή αυτή, πριν τους Γκρουστάδες ήταν και η κρυσταλλένια βρύση "Πάνω Γαβροβίκος"
Ο «Κάτω Γαβροβίκος» στην είσοδο της κωμόπολης επί της Ε.Ο. 111 η οποία είναι πιο παλιά (την περιγράφει γλαφυρά ο διάσημος γιατρός-περιηγητής Χρ. Κορύλλος, στο βιβλίο του «ΑΠΟ ΠΑΤΡΩΝ ΕΙΣ ΚΑΛΑΜΑΣ» που εκδόθηκε το έτος 1891) αλλά δυστυχώς την 10ετία του 1960 το αριστουργηματικό  αρχιτεκτονικό κτίσμα καταστράφηκε ολοσχερώς με την ανακατασκευή της Ε.Ο. και αντικαταστάθηκε με ένα απλό τσιμεντένιο κουβούκλιο.
Ο «Πάνω Γαβροβίκος» έγινε με το ίδιο ακριβώς αρχιτεκτονικό σχέδιο του άλλου Γαβροβίκου το έτος 1926 με ΔΩΡΕΑ των εν Αμερική Γρουσταδιωτών αδελφών Παπανδρικόπουλων εις μνήμην του πατέρα τους Κώστα (βλέπετε τη φωτογραφία, η οποία ευτυχώς διασώθηκε από τον αείμνηστο Δήμαρχο Τάση Καζάζη).
 
Έτσι ακριβώς θα γίνει και ο νέος "Πάνω Γαβροβίκος". Έτσι ακριβώς θα κάνουμε κι εμείς τα εγκαίνια. Άμποτε...
Η καλλίπετρη αυτή βρύση βρισκόταν εκεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας τους 1970, στο δρόμο που οδηγεί από την συνοικία Γκρουστάδων προς το περίφημο πλάτωμα «Λοζίσσος» του  δάσους των γάβρων που βρίσκεται σε υψόμετρο 1000μ. Μια μεγάλη κατολίσθηση τέλος του ΄70 παρέσυρε και την βρύση ολόκληρη στο κάτωθεν ευρισκόμενο ομώνυμο ρέμα. Ο Σύλλογός μας τότε περισυνέλεξε πέτρα-πετρα αλλά και τους δυο καντάλους με θρησκευτική ευλάβεια, για να ξαναστήσει την περίφημη βρύση με γενναιόδωρη δαπάνη ενός σπουδαίου ευπατρίδη συμπατριώτη, του αείμνηστου  Βασίλη Πατσή. Δυστυχώς, κάποιες εργολαβικές «αμαρτίες» αλλά και μικρόψυχες αντιδράσεις στάθηκαν αιτία και δεν πραγματοποιήθηκε τότε η διακαής επιθυμία όλων μας, να φτιαχτεί η αγαπημένη μας βρύση.

Γιατί τόση αγάπη και προσμονή για να ξαναφτιαχτεί η ιστορική βρύση του «Πάνω Γαβροβίκου»
Αξίζει εδώ να πούμε δυο λόγια, γιατί λατρευόταν η βρύση αυτή όχι μόνο από τους Γκρουσταδιώτες αλλά και όλους τους Διβριώτες και κυρίως τους παραθεριστές της κωμόπολης. Δεν ήταν μόνο ότι έδινε επί αιώνες το ζείδωρο, κρυσταλλένιο νερό η βρύση αυτή στην συνοικία που κουβαλούσαν με τις βαρέλλες και τα βαρέλια «ζαλιά» οι νοικοκυρές. Ήταν το σημείο αναφοράς και συνάντησης νέων και γέρων, ανδρών και γυναικών. Προς τα εκεί περπατούσαν, στην λεγόμενη «οδό των νεανικών ερώτων, αλλά και των διανοουμένων» (έτσι την έλεγαν) που ξεκινούσε από την πλέον όμορφη, την πλέον «αριστοκρατική» συνοικία της Δίβρης, τους Γκρουστάδες και κατέληγε στον θρυλικό «Λοζίσσο». Ιστορικά μάλιστα ο δρόμος αυτός (πριν γίνει η δημοσία οδός από Πύργο-Πάτρα –αυτοκινητόδρομος από το 1905), ήταν ο δρόμος που ήρθαν οι πρώτοι οικιστές της Δίβρης πιθανότατα τον 10ο αι μ.Χ., ήταν ο καρόδρομος που χρησιμοποιούσαν οι αγωνιστές του 1821 για να «φωλιάσουν» με σιγουριά στην ελεύθερη από Τούρκους Δίβρης αλλά και χρησιμοποιούσαν οι επισκέπτες, όπως ο βασιλιάς Όθων και η Αμαλία την δεκαετία του 1830…

Στη βρύση αυτή γινόντουσαν τις καλοκαιρινές συναντήσεις των ερωτευμένων νέων, εκεί περιδιάβαιναν προσωπικότητες και διανοούμενοι παραθεριστές (που έγραφαν τις δημιουργίες τους, π.χ. οι Πυργιώτες Τάκης Δημόπουλος συγγραφέας, Τάκης Δόξας ποιητής, ο Διβριώτης Βάσσος Στεφανόπουλος ποιητής και πολιτικός, ο δάσκαλος και ποιητής Γιάννης Διαμαντόπουλος κ.ά) εκεί  σύχναζαν ζωγράφοι, Καθηγητές της Ιατρικής, Αστρονόμοι και τόσοι άλλοι. Εκεί νεαρές κοπέλες από Πύργο και Πάτρα έπαιζαν με τα μουσικά τους όργανα και χαίρονταν τη φύση…
Φωτογραφία της δεκαετίας του 1920. Μια όμορφη παρέα νεαρών κοριτσιών
από τη Δίβρη (μεταξύ αυτών και η Ανθούλα Παπακωνσταντοπούλου -μετέπειτα
σύζυγος του Δημάρχου Τάση Καζάζη) και παραθεριστριών με την κιθάρα και το
μαντολίνο τους , διασκεδάζουν κοντά στον "Πάνω Γαβροβίκο
Και όλα αυτά βεβαίως το πρώτο ήμισυ του περασμένου αιώνα και μέχρι το 1965. Μετά ήρθαν χρόνοι δίσεχτοι και μαζί η κατολίσθηση και η καταστροφή της βρύσης.

Και τώρα, η ΕΚΚΛΗΣΗ 
στους απανταχού συμπατριώτες και φίλους για να ξαναφτιάξουμε, ακριβώς όπως ήταν, την βρύση της καρδιάς μας!...
Κύριος σκοπός της Επιστολής αυτής είναι να απευθυνθούμε σε όλους  τους συμπολίτες Γκρουσταδιώτες, τους  απανταχού Διβριώτες αλλά και τους φίλους μας να συνδράμουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους για να κατασκευαστεί η βρύση όπως ακριβώς πρωτοφτιάχτηκε το 1926, αφού έχουμε την μεγάλη τύχη της φωτογραφίας των εγκαινίων της  που βλέπετε. Η ΠΕΕΔ και το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» έχει φροντίσει και εξασφάλισε τις πελεκητές πέτρες που χρειάζονται και τον ένα εκ των δυο καντάλων της παλιάς βρύσης (τον άλλο κάνταλο κάποιοι ανόητοι τον έκλεψαν, προφανώς να τον εκποιήσουν ή για την …βίλα τους).
Έχουμε συναίσθηση ότι οι συμπολίτες και φίλοι, βρίσκονται σήμερα σε δεινή οικονομική θέση. Αλλά εμείς τολμάμε να κάνουμε έργα   ευποιίας ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη εποχή, γιατί έτσι το έργο αυτό θα έχει μεγαλύτερη αξία και θα μείνει στην αιωνιότητα. Το σημείο ανέγερσης του νέου «Πάνω Γαβριβίκου» είναι σταθερό και ιδανικό γιατί αφενός μεν θα είναι πολύ στέρεο έδαφος και αφετέρου υπάρχει προοπτική να γίνει μια μεγάλη ξύλινη εξέδρα στα έναντι ευρισκόμενα πλατάνια (βλέπετε φωτογραφία),
 
Το στέρεο σημείο (αμέσως μετά το ρέμα), όπου θα ανεγερθεί ο νέος "Πάνω Γαβροβίκος",
ακριβώς στο παλιό αρχιτεκτονικό σχέδιο. Και απέναντι κάτω από τα πλατάνια θα γίνει
ξύλινη εξέδρα για την αναψυχή των επισκεπτών.
 με τη δημιουργία ενός ωραίου και αισθητικού χώρου αναψυχής για τους μελλοντικούς επισκέπτες, αναβιώνοντας όσο μπορούμε το αγλαό και αξέχαστο παρελθόν.


ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ
ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΟΒΟΛΟ ΤΟΥΣ (ΜΙΚΡΟ Ή ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ «ΠΑΝΩ ΓΑΒΡΟΒΙΚΟΣ» ΓΚΡΟΥΣΤΑΔΩΝ ΔΙΒΡΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΩΣ ΧΩΡΟΥ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Τα εμβάσματα μπορούν να αποστέλλονται  στην Ταχυδρομική διεύθυνση:
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 ΛΑΜΠΕΙΑ

Με ευχαριστίες και πατριωτικούς χαιρετισμούς
Ο πρόεδρος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
Σωτήρης Σωτηρόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου