Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ «ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑΣ» του Αδώνιδος και το όνειδος για δήθεν αναμόρφωση της Υγείας!...



Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ «ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑΣ» του Αδώνιδος και το όνειδος για δήθεν  αναμόρφωση της Υγείας!...

Του Σωτήρη Σωτηρόπουλου*
Αυτές τις μέρες, στον ορυμαγδό των σκόπιμα όψιμων αποκαλύψεων Χρυσαυγήτικων εγκληματικών πράξεων και της επίσης σκόπιμης επιμένουσας «θεωρίας των δύο άκρων», νάσου και η γραφική φιγούρα της πολιτικής που έχει θρονιαστεί στην οδό Αριστοτέλους (Υπουργείο Υγείας) ως ο πλέον κατάλληλος υποτελής της Τροϊκανής και ΔΝΤ υπερκυβέρνησης της δύσμοιρης χώρας μας, ο οποίος προσφάτως ξιφούλκησε λάβρος και παρουσιάζεται ως ο νέος αναμορφωτής της Υγείας!…
            Και βέβαια, εγώ ως «παλαιός των ημερών» της Υγείας** (για να δανειστώ τον παραφρασμένο τίτλο από το ομώνυμο αριστούργημα του συμπατριώτη μου, από τη Δίβρη Ηλείας, Παύλου Μάτεσι), στο παρόν σημείωμα δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τον άνδρα και τις αστείες έως επικίνδυνες στημένες τσιριμόνιες του, όπως π.χ. με την ιστορία του «λαμογιού» συνδικαλιστή του Νοσ/μείου «ΣΩΤΗΡΙΑ», όπου σε σχεδόν διακαναλική (sic!) από τα MME συνέντευξη, βγήκε να παρουσιάσει τον επίορκο συνδικαλιστή ως Συριζαίο ενώ ήταν παντεταρισμένος και εκλεγμένος με την στήριξη της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ούτε με άλλες ήσσονος σημασίας μικροπρεπείς συμπεριφορές του στο χώρο των Υγειονομικών και των Νοσοκομείων. Άλλος πιο σοβαρός, είναι σκοπός του παρόντος.
            Διαβάσαμε και ακούσαμε πλειστάκις τον τελευταίο μήνα ότι: «Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει πλέον στα χέρια του το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για την υποστήριξη της Μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) –του το παρέδωσε το πρωί της Παρασκευής ο επικεφαλής, καθηγητής Πολιτικής Υγείας, κ. Κυριάκος Σουλιώτης», αραδιάζοντας ένα «Δεκάλογο» (ως «10 άξονες» αναγράφονται) που εμείς του δίνουμε τον αδόκιμο ίσως και χοντροκομμένο τίτλο της «μπουρδολογίας», γιατί δεν μπορέσαμε να βρούμε μια πλέον πρόσφορη λέξη που να γίνεται κατανοητή από τον απλό πολίτη, και παράλληλα να αποδίδει το μέγεθος των ανοησιών, ανακριβειών και κυρίως των επικίνδυνων δοξασιών που διέπει το κείμενο – πόρισμα που συνέταξε, λέει, μια Επιτροπή με επικεφαλής τον νέο και εν πολλοίς άγνωστο «σοφό» της Υγείας κ.  Κυριάκο Σουλιώτη. Ποιος άραγε είναι ο πολύς κ. Σουλιώτης; Ας προσέξουμε λίγα από το ατομικό βιογραφικό του, για να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα: Αναγράφεται λοιπόν μεταξύ πολλών άλλων:  «Ο Κυριάκος Σουλιώτης είναι Λέκτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος)…Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος στη Διοίκηση του ΙΚΑ και στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, Προϊστάμενος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Διοικητικός Διευθυντής στο ΜΗΤΕΡΑ (Όμιλος ΥΓΕΙΑ),  Τακτικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Α΄ ΠΕΣΥΠ Αττικής,  Διευθύνων Σύμβουλος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Ταμείου Υγείας του Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ). Σήμερα είναι Πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ)…» και άλλα πολλά. Δηλαδή ο νέος «σοφός» της Υγείας, είναι λίγο ή πολύ από όλα, σε όλα τα …«μαγαζιά»!... Πότε στη Δημόσια Υγεία (ΙΚΑ, Υπουργείο Υγείας), πότε στην Ιδιωτική Υγεία ( «ΜΗΤΕΡΑ»-«ΥΓΕΙΑ», «ΩΝΑΣΕΙΟ»), μετά πάλι Δημόσιο (ΠΕΣΥΠ), μετά ημι-δημόσιο (ΤΥΠΕΤ Εθνικής Τράπεζας) και τέλος Πρόεδρος του εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσόντος ΟΠΑΔ !!!... Νομίζω τόσους και τέτοιους τίτλους και αξιώματα θα ζήλευαν και οι πλέον  φιλόδοξοι ή μωροφιλόδοξοι επικεφαλής ολοκληρωτικών καθεστώτων. Ας είναι…
            Και ας έλθουμε τώρα στις «σοφίες του «Δεκαλόγου» (δηλ. των δέκα αξόνων) που περιέχονται στο Πόρισμα που προόρισται να «αναμορφώσει» τα κακώς κείμενα στο χώρο της Υγείας. Θα μπορούσα με μεγάλη ευκολία, λόγω των εφοδίων που έχω από  την πολύχρονη εμπειρία και θητεία μου εδώ και 40 χρόνια στα πλέον δύσκολα μετερίζια της Υγείας** (συνδικαλιστικά, διοικητικά, ιατρο-κοινωνικά) να απαντήσω σε ένα προς ένα στους δέκα «άξονες» και να αναλωθώ χωρίς λόγο σε φαιά ουσία αλλά και  να καταλάβω  πολύτιμο χώρο του προς δημοσίευση κειμένου μου στα ΜΜΕ. Δεν θα το κάνω, σεβόμενος το εαυτό μου και τους αναγνώστες. Θα κάνω όμως κάτι άλλο, πιο επαγωγικό και ωφέλιμο ενημερώνοντας με όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια τον Έλληνα συμπολίτη μου που χειμάζεται δεινά και βλέπει καθημερινά να συννεφιάζει ο ουρανός του και να απαξιώνεται το πολυτιμότερο αγαθό η υγεία του, σε μια διαρκή ταλαιπωρία χωρίς τελειωμό:
            1. Αν ανατρέξει κανείς, στα «Μέτρα Προστασίας της Υγείας» του μεγάλου οραματιστή της Υγείας και πραγματικού δημοκράτη, σοφού Καθηγητή Παιδιατρικής και Υπουργού Υγείας της ΝΔ (1977) αείμνηστου Σπύρου Δοξιάδη, αλλά και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Ν. 1397/83 περί ΕΣΥ του σπουδαίου αγωνιστή της δημοκρατίας Υπουργού Υγείας του ΠΑΣΟΚ (1981) Παρασκευά Αυγερινού, θα δούμε ότι οι περιβόητοι «δέκα άξονες» δεν είναι παρά κακή αντιγραφή δηλ. μια πρόχειρη καρικατούρα περιεχομένου των ανωτέρω που δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν και να επιβάλλουν οι δυο ανωτέρω ογκόλιθοι της Δημόσιας Υγείας που και οι δυο (τυχαίο;) εξοβελίστηκαν από τα ίδια τους τα κόμματα, όταν τόλμησαν να τα εφαρμόσουν… Ας αναλογιστούμε, ότι τώρα στην καρέκλα που κάθονταν αυτές οι μυθικές μορφές της πολιτικής Υγείας κάθεται ένας Άδωνις  Γεωργιάδης… Όνειδος  για την εποχή μας.
            2. Και στις πιο άγριες και δύσκολες εποχές της μετεμφυλιοπολεμικής Ελλάδας, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι εν έτει 2013, ακόμη και οι καρκινοπαθείς θα στερούνταν τα φάρμακά τους και θα υποβάλλονταν σε υποχρεωτική ευθανασία (ή καλλίτερα σε δυσθανασία)!!!.
            3. Εξαγγέλλουν ότι θα εφαρμόσουν το θεσμό του «οικογενειακού γιατρού» (!!). Αλήθεια με ποιους γιατρούς; Αφού εκείνοι που μπορούν να επιφορτιστούν το ρόλο του σωστού (σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα) οικογενειακού γιατρού, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα (οι γιατροί Γενικής Ιατρικής είναι ελάχιστοι και ανεκπαίδευτοι, οι Παθολόγοι επίσης). Άρα; Γνωστά φληναφήματα που τα έχουμε ακούσει πλειστάκις και από προηγούμενους «Αδώνιδες» της συμφοράς, στο χώρο  της Υγείας…
            4. Κορδακίζονται και παραπληροφορούν ότι καταπολέμησαν την πολυφαρμακία (!!). Ουδέν τούτου αναληθέστερον και ανοητότερον. Απλά, δεν χτύπησαν εκεί που έπρεπε την (πράγματι, κακώς υπάρχουσα) πολυφαρμακία, αλλά κατέβασαν δραματικά τα επίπεδα των δαπανών εκεί που τους πρόσταξαν τα αφεντικά της Τρόϊκας με ένα αλχημικό, εγκληματικό για την υγεία των Ελλήνων τρόπο: α) στερώντας το φάρμακο στους πενόμενους συμπολίτες μας. Δηλαδή, βγάζοντας από τη λίστα χιλιάδες σημαντικά θεραπευτικά πρώτης ανάγκης φάρμακα (αναλγητικά, αντιβηχικά, αντιόξινα κ.ά.) που τα αγοράζουν –όσοι έχουν-  οι συνέλληνες από το ράφι του Φαρμακοποιού,  β) μη βρίσκοντας γιατρό (λόγω οικονομικής ανέχειας ή  λόγω απολύσεων γιατρών από το Ταμείο Υγείας τους) γ) τελευταία, με την αντιεπιστημονική και ολοκληρωτικής νοοτροπίας επιβολή  των διαβόητων «γεννοσήμων» και δ) τέλος με την οικονομική εξαθλίωση των ανθρώπων, που κατάντησαν να μη έχουν ούτε τη συμμετοχή να πληρώσουν και καταφεύγουν σε «ματζούνια» ή κομπογιαννίτικες θεραπείες…
            5. Οι ανόητοι και άσχετοι, προβλέπουν την μετατροπή των Ιατρείων του ΙΚΑ (που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης σε 8 εκατ. Ασφαλισμένους και  μετονόμασαν σε …ΕΟΠΥΥ) αφού στο μεταξύ τα διέλυσαν και αποψίλωσαν από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τώρα –άκουσον, άκουσον- θέλουν να λειτουργούν από 12ωρη βάση σε 24ωρη, με μειωμένο προσωπικό, με αυξημένους ασθενείς και με ωράριο εργασίας γιατρών από 5,5 ώρες σε  8,5 ώρες!!!.. Αλλά  θλιβεροί ανοήμονες νέοι «σοφοί» της Υγείας, δεν γνωρίζετε το στοιχειώδες ότι ο γιατρός του ιατρείου (που εξετάζει συνεχώς τον ένα μετά τον άλλο ασθενή) δεν μπορεί να δεί πάνω από 20 ασθενείς και να δουλέψει πάνω από 5 ώρες, γιατί μετά το όριο αυτό μηδενίζεται η επιστημονική απόδοσή του και γίνεται επικίνδυνος για τον εξεταζόμενο ασθενή; Ασφαλώς το γνωρίζετε, αλλά συνειδητά εγκληματείτε εις βάρος του ασθενούς και εις βάρος τυ εργαζόμενου γαιτρού.
            6. Και το τελευταίο.

 Η πολυδιαφημισμένη «ηλεκτρονική συνταγογραφία», που εφαρμόστηκε, όπως εφαρμόστηκε, τι απέφερε στην ιατρική επιστήμη, τον χειμαζόμενο Έλληνα πολίτη και τι στην εθνική οικονομία; Απολύτως τίποτα, το αντίθετο μάλιστα. Στην εθνική οικονομία μηδαμινά, αφού όπως ανέφερα παραπάνω οι δαπάνες μειώθηκαν για άλλους επαχθείς λόγους (που και που συλλαμβάνουν κανένα υπερσυνταγογράφο γιατρό, έτσι για να κάνουν ντόρο…). Στην ιατρική επιστήμη και τον ασθενή έχει λίαν αρνητικές επιπτώσεις, γιατί αφότου ο γιατρός εγκατέλειψε το από αιώνων χειρόγραφο R/p (ρέτσι πε) αναγραφής εντός ελαχίστου χρόνου της συνταγής και ασχολείται με τον Η/Υ με κατασπατάληση εργατοωρών (μη ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι παλιοί γιατροί είναι άσχετοι ή ανεπίδεκτοι ηλεκτρονικής διαχείρισης) για να γράψει μια συνταγή, δεν προλαβαίνει να εξετάσει τον άρρωστο με αυτονόητο τον κίνδυνο για την υγεία του!!!...
            Τελειώνοντας, εγώ είπα αυτά που είχα να πω έστω και περιορισμένα…
           
 Όμως, μια μεγάλη Ελληνίδα 
η κ. ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ-ΓΛΥΚΑΤΖΗ (εφημερίδες) είπε:
                Όσον αφορά στον υπουργό Υγείας η κ. Αρβελέρ τον αποκάλεσε «παράδειγμα βλακείας» καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «υπουργώ σημαίνει υπηρετώ».

*Ιατρός, Εκδότης του ιστορικού λαογραφικού περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» (τηλ. 6972295293, μειλ: sotxsot@gmail.com)
** Γραμματέας του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ (όταν συντασσόταν ο Ν. 1397/83 για το ΕΣΥ), επί επικεφαλής της ηγεσίας των Γιατρών του ΙΚΑ (1975-1981), Πρόεδρος του ΤΖΑΝΕΙΟΥ Γ.Ν. Πειραιώς (1981-82)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου