Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2014, ΣΑΣ ΜΙΛΑΕΙ «ο τελάλης της Δίβρης Γιάννης Τσετσέλης»...

ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΘΑ ΣΑΣ ΜΙΛΑΕΙ
«ο τελάλης της Δίβρης Γιάννης Τσετσέλης»


Η ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ

( Έτος 2ο - Aρ. Φύλλου 16

Όταν ο Δήμος Αρχ.Ολυμπίας, οιυπεύθυνοι κρατικοί παράγοντες, η τοπική κοινωνία και η Κοινότητα  κοιμούνται και αδιαφορούν, εμείς επαγρυπνούμε και ενδιαφερόμαστε...
Και δια της εφημερίδας με τον ανωτέρω τίτλο:

 Θα σας ενημερώνουμε για μικρά και μεγάλα 

θέματα της κωμόπολης και θα επεμβαίνουμε

ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
            Γιατί διαλέξαμε, αυτό το περίεργο τίτλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας;
            Ο Γιάννης Τσετσέλης, για όσους δεν τον γνώρισαν, ήταν μια εμβληματική μορφή, μια «γραφική» (με την πιο καλή έννοια) φιγούρα της παλιάς καλής Δίβρης που έζησε και άφησε το ίχνος του επί πολλές δεκαετίες τον περασμένο αιώνα. Ενδεχομένως το όνομα «Τσετσέλης» να έχει περάσει σε πολλούς με κάποια απαξία, ως ενός φτωχού, καταφρονεμένου και όχι έξυπνου συμπολίτη μας. Ήταν όμως, από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που άφησαν εποχή στην ιστορική κωμόπολη. Ελπίζουμε να δοθεί ευκαιρία να γράψουμε για την ψυχοσύνθεση, την καλοσύνη και να ξετυλίξουμε κάποιες ενδιαφέρουσες σημαντικές πτυχές της πολυσήμαντης αυτής προσωπικότητας, με τη διήγηση περιστατικών (το πλείστον σπαραξικάρδιων)  που σημάδεψαν όχι μόνο τον ίδιο αλλά όλη την τοπική κοινωνία της Δίβρης. Σήμερα θα περιοριστούμε σε λίγα.
            Ξεκινώντας αυτή τη μόνιμη ενημερωτική στήλη κάνουμε γνωστό στους εκλεκτούς αναγνώστες της «ΝΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ», ότι ο Γιάννης Τσετσέλης ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο επίσημος εκφωνητής, ο τελάλης της Δίβρης, δηλ. ο άνθρωπος που διαλαλούσε με την χαρακτηριστική και πολλές φορές ακατάληπτη φωνή του («ψεύδιζε» λίγο), όλα τα σημαίνοντα γεγονότα και τις ανακοινώσεις (ως είδος μεγαφώνου) που αφορούσαν τοπικά προβλήματα της Κοινότητας, χαρούμενα ή άσχημα νέα της ζωής της κωμόπολης, η αναγγελία προσωπικής εργασίας, η διανομή νερού για άρδευση κλπ, κλπ. Ήταν με λίγα λόγια η φωνή της συνείδησης της «Αγοράς» της Δίβρης. Ο ίδιος σχεδόν μοναχικός στη ζωή του και πάμφτωχος, για πολλές δεκαετίες ήταν ο «θεληματάς» (κι εδώ με την καλή έννοια) για να εξασφαλίζει τον επιούσιον άρτον και μάλιστα έχει μείνει παροιμιώδες σε διβριώτες και παραθεριστές (στους οποίους ήταν συμπαθέστατος) το περιβόητο «τσετσελόσημο» όπως είχε καθιερωθεί να λέγεται το φιλοδώρημα ή μπουρμπουάρ που έπαιρνε   ευχαρίστως όποιο κι αν ήταν και χωρίς γογγυσμόν…

Τα θέματα που θα παρουσιάζουμε θα είναι τηλεγραφικά διατυπωμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα συλλέγουμε, μαζί με τις συνοδεύουσες φωτογραφίες (παλιές και σημερινές) Σε μερικά θα υπάρχει μεγαλύτερη έκταση, ιδίως όταν υπάρχουν γραπτά ντοκουμέντα. Η χαρακτηριστική φωνή του αείμνηστου Γιάννη Τσετσέλη θα αντηχεί στεντόρεια σε λόγγους και λαγκαδιές όπως τότε, τον παλιό καλό καιρό…        Συνεχίζουμε.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Φωτο – Ρεπορταζ

v  Το πόσιμο νερό όλων των Υδραγωγείων της Δίβρης, Αμυγδαλής, Ορεινής και Αστρά έχει σοβαρή μικροβιολογική μόλυνση!!!.
            Η ιστορία της ακαταλληλότητας και κακής ποιότητας του πόσιμου νερού στη Δίβρη και την ευρύτερη περιοχή είναι γνωστή εδώ και 15 χρόνια, που ναι μεν βγαίνουν πεντακάθαρα από το βράχο, αλλά φτάνουν μολυσμένα και επικίνδυνα στο ποτήρι μας. Όπως επίσης είναι γνωστά και ξακουστά το κρύα, κρυστάλλινα νερά των 100 και πλέον πηγών και βρυσών της και γιαυτό σπεύδουν να τα απολαύσουν ακόμη και από μακρινούς τόπους. Η ΠΕΕΔ και το «ΠΜΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» θέλοντας να προστατέψει την υγεία ντόπιων και περαστικών, αλλά και να διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού αυτή την μεγάλη προίκα που τόσο απλόχερα μας έχει χαρίσει η φύση, έχει αποδυθεί σε ένα αγώνα να πίνουν οι συμπολίτες μας καθαρό αυτό το θείο δώρο. Θεωρεί λοιπόν χρέος και καθήκον να ενημερώσει τους συμπολίτες, ότι και στην παρούσα Δημοτική αρχή (όπως και στις προηγούμενες) προσπάθησε από το ξεκίνημα της θητείας της να της υπενθυμίσει την υποχρέωση που έχει για την παροχή καθαρού πόσιμου νερού στους δημότες της. Αλλά εις μάτην... Έτσι, συνέχεια πολλών προηγούμενων έστειλε και το παρακάτω τελευταίο επίσημο έγγραφο που αξίζει το κόπο να διαβάσετε.  

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ     Εξαιρετικώς  ΕΠΕΙΓΟΝ
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία – Τηλ.6972295293                 Λαμπεία (Δίβρη) 27-2-2014
  Αρ. πρωτ. 2182

                        `           Προς
       1. Τον Δήμαρχο και το  Δημοτικό Συμβούλιο Αρχ. Ολυμπίας
       2. ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 
1) Γεν. Γραμματέα Αποκεντρ. Διοίκησης Πελ/νήσου - Δυτ. Ελλαδας - Ιονίο
2) Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Απ. Κατσιφάρα
3) Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας (αρμόδιο Δ/νσης Υγιεινής) κ. Χαρ. Καφύρα
4) Δ/ντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αρχ. Ολυμπίας, κ. Ελ. Βελησσάρη
5) Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Αρχ. Ολυμπίας (για εισαγωγή στο ΔΣ)

ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Α. ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ, ΑΜΥΓΔΑΛΗΣ, ΟΡΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΑ ΕΧΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΜΟΛΥΝΣΗ (!!!).
Γιαυτό έκρυβε ο Δήμος (ακόμη και μετά την Εισαγγελική παραγγελία) τα προηγούμενα χρόνια τις εξετάσεις του νερού των Υδραγωγείων που είχαν πάρει τα Κρατικά Εργαστήρια ΚΕΔΥ Αθηνών, και έδιναν τις (δήθεν καθαρές) εξετάσεις ενός οινολόγου του Πύργου!...
Οι κουβέντες μας είναι καθαρές, κρυστάλλινες. Όπως καθαρά, κρυστάλλινα θέλουμε να είναι τα ξακουστά νερά των αείρροων πηγών της Δίβρης και των άλλων χωριών της ορεινής Ηλείας και του Δήμου μας, γιαυτό και αγωνιζόμαστε εδώ και 15 χρόνια με διαρκή ενημέρωση των συμπολιτών μας, για την προστασία της υγείας τους. Δυστυχώς οι δημοτικοί μας άρχοντες δεν βάζουν μυαλό παρά τις καταδίκες από τα Δικαστήρια προηγούμενων Δημάρχων και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας να πράξουν τα νόμιμα, εύκολα και αυτονόητα... Δηλαδή, αρκεί μια απλή περίφραξη στα 10-15 μέτρα από την πηγή υδρομάστευσης και την Δεξαμενή αποθήκευσης με καλό συρματόπλεγμα, μια καλή γράνα γύρω-γύρω για να εμποδίζει τα βρόχινα νερά να μπαίνουν μέσα και μια πέτρα ασβέστη στη Δεξαμενή και το νερό παραμένει γάργαρο και καθαρό... Απλά και μη δαπανηρά πράγματα δηλαδή.
Οι δημοτικοί άρχοντές μας, όχι μόνο δεν εφαρμόζουν ό,τι προβλέπουν αυστηρά  οι Νόμοι του κράτους και της Ε.Ε. (καθ’οσον είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν και να τηρούν) που είναι κάποιοι Κανόνες Υγιεινής απαράβατοι, αλλά δεν πράττουν ούτε τα ανωτέρω πρακτικά και στοιχειώδη που αναφέραμε. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε μπροστά μας.  Βρίσκονται πλέον στα χέρια μας τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών που είναι χειρότερες και από αυτές των τριτοκοσμικών χωρών της Αφρικής. (βλ. επισυναπτόμενες φωτοτυπίες αποτελεσμάτων των Κρατικών Εργαστηρίων με τα συμπεράσματα και τις αυστηρές οδηγίες και ευθύνες)  
Εμείς με σοβαρό αίσθημα ευθύνης προσφύγαμε στον Εισαγγελέα για να τις πάρουμε (γιατί αρνιόταν ο Δήμαρχος και η ΔΕΥΑ να μας δώσει τα αποτελέσματα και στη συνέχεια αρνήθηκαν  να υπακούσουν ακόμη και στον κ. Εισαγγελέα, ανοήτως και με την σπάθη της δικαιοσύνης να επικρέμαται τώρα επί της κεφαλής των)   και δημοσιεύσαμε  τις φωτοτυπίες των εξετάσεων των Κρατικών Εργαστηρίων ΚΕΔΥ Αθηνών (των μόνων αξιόπιστων και νόμιμων) που πήραμε από τον Αντιπεριφρειάρχη Ηλείας. Είδαμε με έκπληξη αυτό που φοβόμαστε, ότι όλα μα όλα τα εξετασθέντα πόσιμα νερά της περιοχής μας είναι μολυσμένα. Μερικά μάλιστα σε πολύ επικίνδυνο βαθμό, και όπως είπε προ ετών ο απεσταλμένος ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Υγείας ότι «δεν κάνουν ούτε για την τουαλέτα» (!!!) .
 Συγκεκριμένα:
-Τα νερά από όλα τα Υδραγωγεία της Δίβρης: «Μοριός», Χλοβοτίτσι», «Πλάκας», «Αμπλινίτσι», «Εισβοράς», «Αβόρου», έχουν μικροβιολογική επιβάρυνση.
-Τα νερά των Υδραγωγείων Αμυγδαλής (Μπαρμπότας) και Καλλιμάνι, έχουν μικροβιολογική επιβάρυνση.
-Τα νερά Υδραγωγείων Ορεινής «Αγιασμός» και Αστρά «Γυφταπήδημα», έχουν μικροβιολογική επιβάρυνση.
Ενημερώσαμε εκ καθήκοντος  και δώσαμε μια συμβουλή στους συμπολίτες μας,
αφού δεν τη δίνει ο υπεύθυνος Δήμος ότι, δεν  χρειάζεται ούτε πανικός ούτε υπερβολική ανησυχία. Όπως επίσης δεν χρειάζεται αδράνεια, «ωχαδερφισμός» και εφησυχασμός. Βλέπουμε πολλούς Διβριώτες να τρέχουν στον «Κάτω Γαβροβίκο» (την μόνη μη μολυσμένη βρύση, γιατί η πηγή υδρομάστευσής της δεν πλησιάζεται από ζώα και ανθρώπους) να παίρνουν νερό. Υπερβολικό κι αυτό. Επειδή έχουμε πολλά και τρεχούμενα νερά (και όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας «νερό τρεχούμενο, πάντα καθαρούμενο») ο κίνδυνος μειώνεται στο ελάχιστο... Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει βέβαια τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το νερό στα δίκτυα είναι λίγο, εγκλωβισμένο και στάσιμο, οπότε οι γαστρεντερίτιδες (ιδιαίτερα στα ευπαθή παιδάκια και τους αδύναμους γέροντες) πάνε σύννεφο και μπορεί να οδηγήσουν κατ΄ ευθείαν στα Νοσοκομεία...
Στη συνέχεια  να δώσουμε και μια ενδιαφέρουσα και συγκλονιστική πτυχή  του θέματος.
Β. Οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι ύδρευσης του δήμου Αρχ. Ολυμπίας (Δήμαρχος και ΔΕΥΑ) μοιράζουν κάποια «προεκλογικά δώρα» (;) με έκτακτα και  περίεργα έργα ύδρευσης, ενώ αδιαφορούν για τα υπάρχοντα εκκρεμή και αναγκαία. 
Με την αλλαγή λίγο πριν τα Χριστούγεννα της νέας Διοίκησης της ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας (νέος πρόεδρος  ο κ. Λινάρδος), παρατηρούμε μια περίεργη «κινητικότητα» γύρω από τα ευαίσθητα θέματα ύδρευσης, ιδιαιτέρως στην περιοχή των χωριών της Ορεινής Ηλείας. Και λέμε περίεργη, γιατί ξαφνικά τους έπιασε η ψυχοπόνεση για τα σοβαρά θέματα της ύδρευσης, ενώ τόσα χρόνια αδιαφορούσαν εγκληματικά για την υγεία των κατοίκων και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να εισπράττουν (μερικές φορές διπλά!) το «επαχθές» χαράτσι που υπερδιπλασίασαν μέσα σε τρία χρόνια και να αφήνουν Υδραγωγεία και δίκτυα στην τύχη τους. Λοιπόν τώρα, πληροφορούμεθα ότι ο νέος πρόεδρος περιδιαβαίνει τα χωριά και υπόσχεται «λαγούς με πετραχήλια» για την αναμόρφωση των δικτύων και άλλα ...«ρηξικέλευτα» έργα ύδρευσης... Ελπίζουμε να είναι καλές και αγαθές οι προθέσεις και οι υποσχέσεις και να μην είναι κάποιες προεκλογικές «φούσκες» μέχρι τον Μάιο, όπως ισχυρίζονται οι υποψιασμένοι δημότες.
Ορισμένες υποσχέσεις που δόθηκαν και δίνονται και που μάθαμε από δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι: α) Ξεκίνησαν και είναι σε εξέλιξη τα έργα ύδρευσης της Αμυγδαλής (Μπαρμπότας) από το αντλιοστάσιο του Καλλιμανίου (και όχι από φυσική ροή) με δαπάνη ύψους 194.000 Ευρώ, β) Δίνονται υποσχέσεις για αλλαγή των  αμιαντοσωλήνων σε πλαστικές (σωστά) του δικτύου της «Αγοράς» γ) Δίδονται υποσχέσεις ότι θα πάνε νερό με σωλήνες Φ63 (!!!) στα «Καλύβια Γκρουστάδων από το δίκτυο του «Αβόρου» (που υδρεύει τώρα τις συνοικίες «Γκρουστο-Καρυανάδες») και κάποιες άλλα έργα στα άλλα χωριά π.χ. Αστρά, Κούμανι κλπ... 
Και εδώ εξηγούμεθα και προειδοποιούμε, προς πάσαν κατεύθυνση.
Όποια από τα έργα αυτά γίνονται από παράνομες δαπάνες (με «ξένα κόλυβα» δηλαδή και αλλαγή κωδικών) π.χ. από το «Ταμείο Μολυβιάτη» που είναι μόνο για πυρόπληκτες περιοχές θα πάνε στον Οικονομικό Εισαγγελέα (ήδη οι περιπτώσεις αυτές αρμοδίως με επίσημη καταγγελία από την «Κίνηση για την Ηλεία μας» και Συλλόγους από τις πυρόπληκτες περιοχές οδεύουν προς τον Οικονομικό Εισαγγελέα) για τα περαιτέρω...
Όποια από τα υποσχόμενα έργα ύδρευσης  αυτά, γίνονται χωρίς πλήρη και τεκμηριωμένη Μελέτη (ακόμη και περιβαλλοντικών επιπτώσεων κλπ), θα σταματήσουν εν τω γεννάσθαι. Όχι πλέον έργα με μελέτες «μαϊμού» και καλοπληρωμένες, όπως καλή ώρα σαν αυτή των 11.700 Ευρώ για την δήθεν ύδρευση «Καλυβίων Γκρουστάδων» από το ανύπαρκτο νερό του «Πάνω Γαβροβίκου» που ήδη βρίσκεται υπό έλεγχο...
Όποια από τα υποσχόμενα έργα ύδρευσης  γίνονται χωρίς την εφαρμογή του Νόμου «περί Υδάτων» που προβλέπει αυστηρά η υδροληψία να γίνεται μόνο από  την αποκλειστική υδατολεκάνη απορροής των νερών είναι παράνομα. Και όχι από άλλη υδατολεκάνη, όπως λ.χ. θέλουν και υπόσχονται ανέξοδα για νερό στα «Καλύβια  Γκρουστάδων» σε απόσταση 5-6-χιλιομέτρων, που απαγορεύεται από το Νόμο. Εκτός από το γεγονός, ότι θα μείνουν χωρίς νερό τα πάνω σπίτια των συνοικιών Γκρουστάδων και Καρυανάδων, που και τώρα ακόμη δεν έχουν νερό το καλοκαίρι!!... Ας τολμήσουν λοιπόν.  
Γ. Και τώρα, το πολύ σημαντικό που είναι το πιο ουσιαστικό και επί πλέον  θέμα ηθικής τάξεως. Τώρα θέλουν να ρίξουν το «ανάθεμα» στους τσοπάνηδες ότι δήθεν αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για την μόλυνση του νερού και να τους βάλουν απέναντι σε μας που  αποκαλύψαμε το έγκλημα εις βάρος της υγείας των κατοίκων!!...
Δυστυχώς, ακούσαμε από τον νέο πρόεδρο της ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας κ. Λινάρδο να δηλώνει δημοσίως ενώπιον των συμπολιτών του Κουμανιωτών, επί λέξει: «Επειδή έγινε καταγγελία στον Εισαγγελέα (σ.σ. εννοώντας το ΥΠΟΜΝΗΜΑ του «Πνευματικού Κέντρου Δίβρης» στον κ. Εισαγγελέα για το μολυσμένο πόσιμο νερό της Δίβρης) εγώ για να φυλάξω τις πλάτες μου (sic!), έκανα αναφορά στον Εισαγγελέα, ότι ενώ το νερό είναι καθαρό, φταίνε τα ποιμνιοστάσια που είναι δίπλα και πρέπει να φύγουν...». Τάδε έφη με στόμφο ο νεόκοπος πρόεδρος της ΔΕΥΑ και δεν ξέρουμε αν εκφράζει και τον υπεύθυνο Δήμαρχο κ. Ευθ. Κοτζιά αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο... Ελπίζουμε πως όχι.
Γιατί αν αυτή είναι η υπεύθυνη θέση του Δημάρχου του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, τότε ας μας επιτραπεί να τους υπενθυμίσουμε τα εξής απλά και κατανοητά:
Πριν να προχωρήσουν στην εξαγγελία ή υλοποίηση των άνω έργων ύδρευσης, που δικαίως οι συνδημότες μας τα χαρακτηρίζουν ως «προεκλογικά δώρα»  εν όψει των εκλογών του Μαΐου, και πριν ο κ. πρόεδρος της ΔΕΥΑ (και κατ΄ επέκταση ο κ. Δήμαρχος) «φυλάξουν τις πλάτες τους» από τον κ. Εισαγγελέα,   θα πρέπει να  απαντήσουν στα παρακάτω:
·        Γιατί μέχρι τώρα (ή τουλάχιστον έστω και τώρα) δεν εξασφαλίζουν την ποιότητα και καταλληλότητα του πόσιμου νερού τους δημότες τους που πίνουν νερό που δεν είναι «ούτε για τουαλέτες», με άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους;;
·        Γιατί δεν βάζουν μέσα στη γη τους σωλήνες ύδρευσης της βρύσης «Λίμνα» Γκρουστάδων που «βόσκουν» στην ύπαιθρο εδώ και πέντε χρόνια (!!) και μάλιστα όταν πριν ένα χρόνο η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει υποβάλει πλήρη  Τεχνικοοικονομική Μελέτη και Έκθεση;
·        Γιατί δεν επισκευάζουν τα δίκτυα ύδρευσης «Αγοράς» (θέση Αγγελόπουλου-Βέρροιου) και «Γκρουστάδων» (θέση Αλεξανδρόπουλου) που είναι σπασμένα εδώ και δυο χρόνια και το νερό τρέχει στα ρέματα; Γιατί δεν βελτιώνουν τα δίκτυα των άλλων συνοικιών ή χωριών (π.χ. του Περαμαχαλά ή το Υδραγωγείο Τσιπιάνων κ.ά.) που με την πρώτη βροχή τροφοδοτούν τον  κόσμο με λασπόνερο;
·        Γιατί αφήνουν τα λύματα όλων των σπιτιών της Τ.Κ. Νεράιδας να τρέχουν μέσα στα νερά του αισθητικού ποταμού Σελείεντα (Πηνειακού Λάδωνα);  
Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα δεκάδες ή εκατοντάδες «παρατράγουδα» που ο χώρος δεν επιτρέπει ή δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και θέλουν θεραπεία, αλλά ο Δήμος και η ΔΕΥΑ «αγρόν αγοράζουν»...
Τέλος, η αήθης αναφορά και το κουτοπόνηρο «κόλπο» να φορτώσουν στους τσοπάνηδες, τις δικές τους αμαρτίες και ανεπάρκειες για το μολυσμένο πόσιμο νερό της Δίβρης και έτσι να βάλουν εμάς απέναντί τους δηλώνουμε, ότι νυχτωθήκανε μακρυά και θα πληρώσουν ακριβά την κουτοπονηριά τους. Γιατί, και βέβαια οι τσοπάνηδες έχουν τη δική τους ευθύνη (γιατί φτιάχνουν τους στάβλους τους δίπλα στα Υδραγωγεία), αλλά η απομάκρυνσή τους είναι ευθύνη των Υπουργείων Γεωργίας και Υγείας, της Περιφέρειας αλλά και του ίδιου του Δήμου που ήθελε μέχρι τώρα  «να χαϊδεύει τα αυτιά» τους. Αλλά τώρα νομίζει ότι βρήκε την ευκαιρία να «παίξει παιχνίδι» –ίσως προεκλογικό-  και κατασυκοφαντεί τον πρόεδρο του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» ότι δήθεν καταγγέλλει «επωνύμως» τους τσοπάνηδες της Δίβρης (άλλος ένας λόγος για την παραπομπή των συκοφαντών στον κ. Εισαγγελέα) με ανεπίτρεπτες απρέπειες και ψευδολογίες που έχουν ξεσηκώσει τους κατοίκους της Λαμπείας...
Μετά την έκθεση των ανωτέρω

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ και ΕΠΕΡΩΤΑΜΕ
ΚΑΙ καλούμε έστω και τώρα τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο (μετά την εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και λήψη απόφασης)  να απαντήσει υπεύθυνα τι πρόκειται να πράξει για τα ανωτέρω αναφερόμενα, το συντομότερο δυνατόν. Αναμένουμε.
Το παρόν κοινοποιείται όπου δει (σε προϊστάμενες και συναρμόδιες υπηρεσίες) για τις δικές τους κατά Νόμον και την Δεοντολογία ενέργειες.         

Μετά τιμής,
ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(εκδότης του περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» - μεϊλ: sotxsot@gmail.com
Υ.Γ. 1. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο
Υ.Γ.2.  Παρακαλείται ο κ. Πρόεδρος του ΔΣ να διανείμει το παρόν σε όλα τα μέλη του ΔΣ


v Ώπα!.. ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΊΑΣ...

Διαβάστε το παραπάνω πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας "ΠΑΤΡΙΣ" Πύργου (που θεωρείται η ναυαρχίδα της έντυπης ενημέρωσης στην Ηλείας) για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας, ως αναγνώστες με κρίση και νου... Λοιπόν, η "ΠΑΤΡΙΣ" επιλέγει να προβάλει δια υπερμεγέθους φωτογραφίας τον σημερινό Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας κ. Κοτζιά (κατά τα άλλα συμπαθέστατο με φωτογένεια και με προσόν τα λίγα λόγια, μέχρι αφωνίας...) και στις εσωτερικές σελίδες με εγκώμια τόσα και τέτοια που θα πρέπει όλοι οι άλλοι υποψήφιοι στις μικρότερες φωτογραφίες -και όσοι άλλοι το τολμήσουν- να ...λακίξουν και να αφήσουν το πεδίο ελεύθερο στον περιούσιο της εφημερίδας... Αναρωτηθήκατε γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Προς τι αυτές οι υμνωδίες και αγιογραφίες στον εκλεκτό της εφημερίδας; Νομίζετε ότι θα του κάνει καλό; Ας μου επιτραπεί μια πρόβλεψη, μάλλον θα του κάνει κακό. Γιατί ο απερχόμενος Δήμαρχος θα μπεί πλέον στο μικροσκόπιο των "επιτευγμάτων" της λίαν πρόσφατης θητείας του και στην βάσανο της προεκλογικής διαδικασίας κριτικής για τα πολλά και ποικίλα ..."ράμματα της γούνας" του. Δηλονότι της πανθομολογούμενης κατάρρευσης στον Καιάδα της ανυποληψίας του αγλαού Δήμου της παγκόσμιας Ολυμπιακής πρωτεύουσας, κατά πως λένε οι χειμαζόμενοι δημότες του... Προσωπικά, με θάρρος και παρρησία ό,τι είχα να πω, το έχω πει με την υπογραφή μου. Τώρα, αυτή η πρωτοσέλιδη αγιογραφία και η συνοδεύουσα υμνωδία, που προσπαθεί η καλή εφημερίδα να διαπράξει εις βάρος της ισηγορίας μεταξύ και των υπόλοιπων υποψήφιων, δίνει λαβές για άλλες ερμηνείες... Και εν τέλει, οψόμεθα εις Φιλίππους!, για να φωτίσουμε αυτές τις ερμηνείες. Ίδωμεν.

v Ξεκινήσανε με φούρια τα «Δημαρχιακά» στο Δήμο μας, με εμφανίσεις των υποψηφίων μνηστήρων του δημαρχιακού θώκου  της παγκόσμιας Ολυμπιακής πρωτεύουσας. Οι πρώτοι υποψήφιοι με τον χρησμό της Πύθίας: «ήξεις αφήξεις ...ουκ εν των εκλογικώ πεδίω θνήξεις»!... Δηλώνουν όλοι «ανεξάρτητοι»...
Οι δικές μας πληροφορίες και εκτιμήσεις:
-Πολύ ενωρίς ξεκίνησε την κούρσα ο κ. Σκαρτσιάρης, π. δημοτικός σύμβουλος Πύργου (καταγωγή από Βίλιζα) προερχόμενος από το χώρο της ΝΔ, αλλά βλέπουμε τώρα κάποια σημεία κόπωσης...
-Έγκαιρα ξεκίνησε και ο πρώην Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας ο γιατρός κ. Αηδόνης που συνεχίζει τις περιοδείες του σε χωριά του Δήμου (δυο φορές επισκέφτηκε τη Δίβρη και τον υποδέχτηκε η δημοτική σύμβουλος Λαμπείας κ. Μ. Πατσή). Λέγεται ότι παρότι προέρχεται από το χώρο της ΝΔ, δεν θα έχει την επίσημη στήριξή της...
-Από τους πρώτους επίσης στον προεκλογικό στίβο ο δικηγόρος κ. Γεωργιόπουλος, π. Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών (καταγωγή από Μουριά) προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος δίνει υπερκομματικό στίγμα...
-Πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο εκπαιδευτικός κ. Φλέσσας προερχόμενος από τον χώρο της ΝΔ, έχει θητεύσει δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος με τον κ. Αηδόνη, τώρα είναι δημοτικός σύμβουλος με τον κ. Παντελάκο, προσέγγισε την δημοτική παράταξη του Σύριζα και εν τέλει αποφάσισε να διεκδικήσει μόνος τον Δήμο...
-Ο σημερινός Δήμαρχος κ. Κοτζιάς (καταγωγή από Λούβρο) από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και το επιτελείο του ως ομάδα, δεν ανακοίνωσε ακόμη υποψηφιότητα αλλά είναι βέβαιον ότι θα κατέβει. Υπάρχει μια πληροφορία ότι ίσως έλθει σε συμφωνία και σύμπραξη με τον επίσημο εκ της Ν. Δημοκρατίας...
-Το ΚΚΕ ανακοίνωσε τον δικό της υποψήφιο, τον κ. Τζαβάρα για την διεκδίκηση μιας έδρας.
-Και μόνο η νεοσυσταθείσα Δημοτική παράταξη του Σύριζα Αρχ. Ολυμπίας, μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, εάν και εφόσον θα κατεβάσει δικό της κομματικό υποψήφιο ή θα στηρίξει πρόσωπο ευρύτερης κοινής αποδοχής...
Λίγη υπομονή λοιπόν, σε 10 ημέρες το πολύ θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε επίπεδο υποψηφίων Δημάρχων.
Στην Δίβρη ακούγονται πολλοί ψίθυροι για διάφορές  υποψηφιότητες δημοτικών και τοπικών συμβούλων. Ακόμη υπάρχει μια πρωτόγνωρη ενωτική προσπάθεια, ώστε να έχει επιτέλους ο τόπος μας σωστή εκπροσώπηση στο Δήμο, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη τοπική στήριξη... Άμποτε
           
v Και πάλι ρωτάμε: Θα χαθεί τελικά το 1 εκατομμύριο Ευρώ για την περιβόητη «ανάπλαση» του κεντρικού δρόμου  της Δίβρης;;;    
Και πάλι ουδέν νεώτερον για το πολυδιαφημισμένο και εξαγγελμένο από 3ετίας έργο «Ανάπλαση κεντρικού δρόμου Δίβρης», αφού  η προθεσμία έναρξης των εργασιών έληξε στο τέλος του περασμένου χρόνου και μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε αν έχουν προχωρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες προώθησης του έργου ή αν χάθηκε το έργο!!!...
Περιμένουμε υπομονετικά να δούμε την εξέλιξη του θέματος. Ας θυμηθούν οι συμπολίτες μας Διβριώτες και δημότες Αρχ. Ολυμπίας τι έλεγε με στόμφο και κατηγορηματικότητα, πριν 1 και 2 και 3 χρόνια ο Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κ. Θύμιος Κοτζιάς σε όλες τις εκδηλώσεις και τα γιορτάσια της Δίβρης («Σεργιάνι», Αγ. Παντελεήμονα, Εκδήλωση της ΠΕΕΔ στο Γήπεδο «Γεώργιος Βασιλακόπουλος»), στις εφημερίδες του Πύργου κλπ,  ότι το έργο ξεκινάει αμέσως ... Μην το είδατε; Όχι μόνο μας ενέπαιζαν ότι θα γίνει σε μήκος 2 χιλιομέτρων (από τον «Γαβροβίκο» στο «Μοριό») αλλά τώρα το ...κόντυναν στα 500 μέτρα (!!), όχι μόνο μας ενέπαιζαν ότι σε λίγους μήνες θα περπατάμε στον πεζόδρομο της αισθητικής ομορφιάς και της αναψυχής, αλλά τώρα μένουμε στο περίμενε. Τέτοια ανεπάρκεια, τέτοια ανικανότητα να πάει και να μην έρθει.  Δεν φτάνει που η περιβόητη μελέτη των 60.000 Ευρώ (που η σημερινή Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών την χαρακτήρισε δημοσία ως «μια απλή ζωγραφιά»!!, δηλ. τίποτα και χρειαζόταν αναμόρφωση) έγινε  χωρίς διαγωνισμό... Δεν φτάνει  που  τώρα η Δημοτική Αρχή παράτυπα και παράνομα την τεμαχίζει και την πληρώνει  με 7 ή 8 ή 9 κλπ  χιλιάδες Ευρώ κάθε φορά, δηλ. εμείς οι δημότες και φορολογούμενοι πολίτες πληρώνουμε τα σπασμένα των ανοησιών των Δημοτικών μας αρχόντων... Δεν φτάνει που δεν έχουν ακόμη ζητήσει την σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών εκεί που θα περάσει η πεζοδρόμηση... Δεν φτάνουν όλα αυτά, τώρα κινδυνεύουμε να χάσουμε και το μοναδικό έργο που θα γινόταν στη Δίβρη και θα άλλαζε την όψη της ”Αγοράς» και θα δημιουργούσε προοπτικές για το μέλλον της Δίβρης.
Αυτή την πλήρη –και συνειδητή θα προσθέταμε εμείς- εγκατάλειψη της ιστορικής κωμόπολης, δεν την φανταζόμαστε... 

v ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Θάνατοι:
-Έφυγε η Νικολέτα Δέρβου, υπεραιωνόβιος 105 ετών, από τον Περαμαχαλά Δίβρης, όπου και κηδεύτηκε.
-Έφυγε ο Θοδωρής Ζαφειρόπουλος (Λαλάς) 91 ετών, από τους Περδικαράδες Δίβρης, όπου και κηδεύτηκε
-Έφυγε ο Παναγιώτης Ανδρ. Πατσής 92 ετών, από τους Γκρουστάδες Δίβρης, όπου και κηδεύτηκε  
           
v Η πολύπαθη («φονική παγίδα») εθνική οδός 111 Πατρών-Τριπόλεως. Επιστολή  για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας
 (σ.σ. Το παρακάτω πήρε μεγάλη δημοσιότητα στον τοπικό Ηλειακό και Αχαϊκό Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και είχε άμεση ανταπόκριση από την Περιφέρεια, αφενός γιατί στις 24—2-2014, δηλ. δυο μέρες μετά εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή το κονδύλιο των 4,5 εκατ. Ευρώ και αφετέρου κατέφθασε στη Δίβρη, κλιμάκιο μηχανικών για επιτόπια αυτοψία... Και «ο άγιος φοβέρα θέλει»!..)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ           Εξαιρ. ΕΠΕΙΓΟΝ
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία – Τηλ.6972295293                 Λαμπεία (Δίβρη) 22-2-2014
  Αρ. πρωτ. 2181

                        `           Προς
                        Τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας
                        κ. Απόστολο Κατσιφάρα – ΠΑΤΡΑ

Η ΠΟΛΥΠΑΘΗ («ΦΟΝΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ») ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ 111 ΠΑΤΡΩΝ-ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΣΑΣ!...
           
Αξιότιμε κε Περιφερειάρχη
            Εδώ και χρόνια, απευθυνόμαστε στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια ενός κατ΄ ευφημισμόν Εθνικού δρόμου (της Ε.Ο. 111 που συνδέει την Πάτρα με την το κέντρο της Πελοποννήσου, περνώντας από Αχαΐα, Ηλεία και Αρκαδία) με μέγιστη κίνηση τροχοφόρων και εξυπηρέτηση μεγάλου πληθυσμού των πλέον ορεινών Δήμων.
            Εδώ και χρόνια, επισημαίνουμε τις ευθύνες της Πολιτείας και τις δικές σας για τους κινδύνους που καραδοκούν στην αδιάβατη πλέον σημαντική αυτή οδική αρτηρία, αφού κινδυνεύει σε καθημερινή βάση η ζωή των ανθρώπων που κινούνται με τα τροχοφόρα οχήματα, αλλά οι εκκλήσεις μας σταματάνε στου «κουφού την πόρτα»!...
            Επίσης εδώ και πολύ καιρό, οι υπηρεσίες σας με επίσημα έγγραφα (Τεχνική Υπηρεσία, π.χ. υπεύθυνος μηχανικός κ. Σχίζας κ.ά.) μας εμπαίζουν από πέρυσι ότι «εντός του Ιουλίου του 2013, ξεκινάνε οι εργασίες επισκευής κλπ, κλπ» αλλά ακόμη δεν είδαμε τίποτα. Αλλά και σεις προσωπικά πριν λίγο καιρό Κε Περιφερειάρχη, σε συγκέντρωση των Ηλείων στην Αθήνα (για την «Ολυμπία Οδό») δημόσια και σε μας υποσχεθήκατε ότι «ήδη έχουν κοπεί  4,5 εκατομμύρια ευρώ και οσονούπω ξεκινάνε ο εργασίες»....
            Αντ΄ αυτών τι είδαμε; Να καταφτάνει στη Δίβρη (όπου είναι το χειρότερο  κομμάτι Πανόπουλο-Δίβρη-Τριπόταμα με τις «φονικές» λακούβες), ένα μηχάνημα ανασφάλτωσης να προβαίνει 1-2 μέρες στο «ξύσιμο» 50 μ. του οδοστρώματος και να αναχωρεί αμέσως προς άγνωστη κατεύθυνση... Δηλαδή καθαρός εμπαιγμός. Και μάλιστα, όπως διαπιστώνουμε γίνονται κάποιες εργασίες ανασφάλτωσης στην αρχή της Ε.Ο. 111 κοντά την Πάτρα μέχρι Τριταία (ίσως εκεί υπάρχει εκ μέρους σας, μεγαλύτερη ευαισθησία λόγω καταγωγής σας) και σε σημεία, όχι επικίνδυνα όπως στο ε ντος της Ηλείας κομμάτι που είναι σε άθλια κατάσταση (!!).
            Κε Περιφερειάρχη
            Αιτούμεθα, και απαιτούμε να σκύψετε με προσοχή στο μέγα πρόβλημα και να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες, να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης της «λαβωμένης» Ε.Ο. 111, κυρίως εκεί που έχει καταστεί «φονική παγίδα» για οχήματα και ανθρώπους. Διαφορετικά θα φέρετε ακέραιη την ευθύνη, τυχόν ατυχημάτων αλλά και θα εισπράξετε την δίκαιη αγανάκτηση  και οργή των κατοίκων που εξυπηρετούνται από τη τόσο σημαντική αυτή οδική αρτηρία. Περιμένουμε.
Μετά τιμής,
ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(εκδότης του περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» - μεϊλ: sotxsot@gmail.com
Υ.Γ. το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο

v Βγήκε η τελική Απόφαση του Εφετείου Πατρών για την κληρονομιά της εκ Δίβρης αείμνηστης δασκάλας Πόπης Πεντοβώλου, που δικαιώνει πανηγυρικά τον φτωχό οικοδόμο Παύλο Κουκούνα...
 Ακούσαμε από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΙΟΝΙΟΝ FM την ανωτέρω είδηση  στη  σχετική εξαιρετική ενημερωτική εκπομπή «Αποκαλύψεις». Συγχαίρουμε και τον δημοσιογράφο κ. Μάκη Νοδαρο που ανέδειξε την πρωτάκουστη υπόθεση και τον δικηγόρο κ. Μανώλη που με ωραίο τρόπο ανέπτυξε την νομική πλευρά αλλά και το ίδιο τον ταλαιπωρημένο πολίτη κ. Κουκουνα κληρονόμο που με αξιοπρέπεια και σεμνότητα είπε  τις απόψεις του. Επειδή, ως συμπατριώτες (είχε καταγωγή από τη Διβρη και άφησε περιουσία  εκεί) της σπουδαίας δασκάλας Πόπης Πεντοβώλου γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα, να προσθέσουμε ότι ο κληρονόμος Παύλος Κουκουνας ήταν από μικρό παιδάκι στο σπίτι Πεντόβωλα, ορφανός και τίμιος  εξυπηρέτησε τα μέγιστα την οικογένεια και την αείμνηστη δασκάλα, γιαυτο και του άφησε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία της... Μπορεί το 11ετές μαρτύριο του κ. Κουκούνα να τέλειωσε στα δικαστήρια που τον έσυρε η Μητρόπολη Ηλείας, αλλά τα τραύματα που υπέστη (οικογενειακά, ψυχολογικά, κοινωνικά, οικονομικά κλπ) δεν επουλώνονται, δεδομένου πλέον ότι η αξία αυτής της περιουσίας σήμερα έχει εξανεμιστεί... Εκείνο πάντως  που μένει είναι το μίσος και η αντιχριστιανική συμπεριφορά εκ μέρους κάποιων ιερωμένων και λαϊκών που ψευδομαρτύρησαν στα δικαστήρια. Εμείς τι να πούμε πλέον...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου