Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣΤΕΡΟ «ΓΙΔΟΣΤΡΑΤΟ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!...



ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣΤΕΡΟ  «ΓΙΔΟΣΤΡΑΤΟ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!, ΔΑΠΑΝΗΣ 180.000 ΕΥΡΩ...
Μνημείο ανοησίας και πρόκλησης εν μέσω οικονομικής κρίσης

Στη Δίβρη (Λαμπεία) Ηλείας, ο ΕΟΤ το έτος 2003 (εποχή των «παχειών αγελάδων») επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ δια του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γεωργακόπουλου διέθεσε ποσόν άνω του ενός εκατομμυρίου Ευρώ για την ανακατασκευή-αναπαλάιωση του «Αρχοντικού Πετραλιά» που δώρισε στο Δήμο Λαμπείας η πρώην Υπουργός της ΝΔ κ. Φάνη Πετραλιά (πατρογονικό της σπίτι).
Μια φωτογραφία του Επαμεινώνδα Πετραλιά (Προέδρου της  Ελληνικής
Ολυμπιακής Επιτροπής) με τη σύζυγό του και τις δωρήτριες του
"αρχοντικού" στη Δίβρη, κόρες του Φάνη και Ουρανία Πετραλιά
Πράγματι το σημαντικό αυτό αρχοντικό, την επόμενη 4ετία έγινε ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό κόσμημα με προορισμό -όπως γράφει και η πινακίδα στην είσοδό του- να χρησιμοποιηθεί για την «Προσέλκυση Διαχείρισης και Πληροφόρησης επισκεπτών περιοχής Αρχαίας Ολυμπίας»  ως «Μουσείο και Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης»... Έως εδώ καλά (σ.σ. τι καλά δηλαδή, η εξήγηση στη συνέχεια).
Η πινακίδα έξω από το "αρχοντικό Πετραλιά", όπου αναγράφεται ο φορέας ΕΟΤ,
και η συγχρηματοδότηση ΕΣΠΑ, ΕΠΑΝ και εθνικών πόρων
Επειδή υπήρχε ανάγκη κατασκευής και ενός δρόμου της προκοπής για την πρόσβαση στο κτίριο, ξαφνικά το έτος 2010 αναγγέλλεται από τον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας ότι υπάρχει διαθέσιμο κονδύλιο 180.000 Ευρώ για «Κατασκευή οδού προσπέλασης στο Μουσείο Περιβαλλοντικής ενημέρωσης Αρχοντικό Πετραλιά».  Από εδώ και στο εξής αρχίζει μια καταπληκτική ιστορία τρέλας που ως κατάληξη έχει και δικαιολογεί τον τίτλο του παρόντος σημειώματος. Με λίγα λόγια, συνέβησαν τα εξής καταπληκτικά:
Μικρό ιστορικό
1. Κάπως αργά το έτος 2012 αποκαλύπτουμε εντελώς τυχαία (με ειλικρινή ομολογία της Δ/ντριας Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας) ότι το κονδύλιο των 180.000 Ευρώ είναι από τα χρήματα του «Ταμείου Μολυβιάτη» (που ως γνωστόν προορίζονταν αποκλειστικά για τις πυρόπληκτες περιοχές μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007), ενώ η Δίβρη δεν επλήγη ουδέ κατ΄ ελάχιστο από τις πυρκαγιές (!!!).
2. Γνωσοποιείται επισήμως ότι το έργο που έχει αποφασιστεί να γίνει δεν αφορά καμιά «οδό προσπέλασης» αλλά κατασκευή ενός πλακόστρωτου σε ήδη υπάρχοντα αμαξιτό δρόμο μήκους περίπου 70-80 μέτρων, που θα συνδέει το ανακατασκευασμένο «αρχοντικό Πετραλιά» με τα απέναντι ευρισκόμενα άλλα 2 σπίτια της οικογένειας Πετραλιά στη συνοικία «Λαγκάδα». Στον οποίο δρόμο σημειωθείτω δεν περπατάει κανένας άνθρωπος, αλλά (μέχρι τώρα και προς το παρόν) μόνο τα γιδοπρόβατα ενός τσοπάνη που έχει εκεί κοντά το «γρέκι» του (!!!).
Το ανακαινισμένο από  ΕΟΤ "αρχοντικό Πετραλιά" δαπάνης πάνω από 1 εκατομ. Ευρώ...
3. Εμείς με τεκμηριωμένα στοιχεία (πριν αποκαλύψουμε την πηγή χρηματοδότησης του έργου, εκ του «ταμείου Μολυβιάτη») διαμαρτυρηθήκαμε με πληθώρα εγγράφων μας, ζητώντας τα χρήματα να διατεθούν όχι για την κατασκευή του εντελώς άχρηστου «πλακόστρωτου», αλλά  για την κατασκευή του δρόμου πρόσβασης από άλλο σημείο (συνέχεια, της υπάρχουσας βατής ατελούς οδού Αγ.Κων/νος-Αγ. Ανδρέας–«αρχοντικό Πετραλιά») που θα γινόταν «με ένα τριαντάφυλλο» και θα εξυπηρετούσε άριστα τους επισκέπτες. Καθόσον η επιλογή του άλλου δρόμου (αυτού που συναντά το «πλακόστρωτο») έχει λίαν επικίνδυνη κατωφέρεια-ανωφέρεια, με κλίση μέχρι 60% (!!!).
4. Όταν αποκαλύψαμε το σκάνδαλό διάθεσης των 180.000 Ευρώ από το «Ταμείο Μολυβιάτη», διαμαρτυρηθήκαμε σε όλες τις αρμόδιες Αρχές και παράλληλα με επίσημη καταγγελία (μαζί με άλλα σκανδαλώδη στη Ηλεία, με πρωτοβουλία της «Κίνησης για την Ηλεία μας» που αφορούσε την παράνομη διάθεση των χρημάτων του «Ταμείου Μολυβιάτη») έγινε προσφυγή και στους Οικονομικούς Εισαγγελείς. Αυτό ήταν... Ασμένως ο Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, φοβούμενος τις συνέπειες, εσπευσμένα κάνει «αναμόρφωση του προϋπολογισμού» και αλλάζει την πηγή χρηματοδότησης, δηλ. αλλάζει τον Κωδικό από ΣΑΕΠ 401 (Ταμείο Μολυβιάτη) ως εξής: «Την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για αλλαγή πηγής χρηματοδότησης στον Κ.Α02.30.7323.100 με τίτλο «Κατασκευή οδού προσπέλασης στο μουσείο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αρχοντικού Πετραλιά (ΣΑΕΠ 401), πιστώσεως 180.000,00€ από την εκ παραδρομής εγγεγραμμένη χρηματοδότηση ΣΑΕΠ 401 στην ορθή χρηματοδότηση ΠΔΕ στο προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα οικονομικού έτους 2013.» (βλ. «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ΑΔΑ: ΒΙ6ΤΩΨ5-5Μ3). 
Προφανώς κάποιο άλλο έργο, ...«κλαίει» τα χρήματα αυτά (!!!). Εμείς μεν δικαιωθήκαμε, αλλά βρήκαν από αλλού τα χρήματα για την γαλαντόμα ρουσφετολογική-πελατειακή εξυπηρέτηση...

Η προκλητική και ανόητη κατασκευή του πολυτελούς «γιδόστρατου»...
            Ας ξεχάσουμε προς στιγμήν τα ανωτέρω «θαυμάσια» του Ελληνικού Κράτους και του Δήμου της Αρχ. Ολυμπίας και ας έρθουμε σε αυτό καθαυτό το «έργο»
Α) Σε πρόσφατη επίσκεψή μας, στο έργο που ξεκίνησε πριν ένα μήνα περίπου για να δούμε τι γίνεται εκεί, βρεθήκαμε μπροστά σε μια κατάσταση που δεν πιστεύαμε στα μάτια μας... Είναι αδύνατο να περιγράψουμε τι είδαμε και πως αισθανθήκαμε. Ίσως οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες να αποδίδουν σε ένα μικρό βαθμό το μέγεθος του πρωτοφανούς και σκανδαλώδους έργου,
Οι θηριώδεις μάντρες (σαν τα οχυρά του Ρούπελ) που έγιναν χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος!...
 ως και το μέγεθος της ανοησίας και της αναλγησίας απέναντι στα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη και μάλιστα αυτή την εποχή που υποφέρει τα πάνδεινα. Ας εξηγηθούμε εν ολίγοις.
            Είδαμε να γίνονται μέχρι στιγμής  (χωρίς κανένα απολύτως λόγο) κάποιοι θηριώδεις τοίχοι δήθεν αντιστήριξης (μάντρες), ανάντι και κατάντι του προϋπάρχοντος δρόμου όπου θα γίνει η «πλακόστρωση», μήκους περίπου 40 μέτρων ο καθένας και ύψους 2-3 μέτρων και πάχους 0,5-1μέτρο (!!!). 
Άλλη μια άποψη, που δείχνει το μέγεθος της ανοησίας...
Κάποιος το χαρακτήρισε ως το «νέο Παλαμήδι» ή "οχυρό του Ρούπελ"... Και να σκεφτεί   κανείς ότι υπολείπονται άλλες τόσες μάντρες στο υπόλοιπο τμήμα του σύγχρονου ...«μνημειώδους έργου». Και υποθέτουμε (με μέτριους υπολογισμούς) ότι τα 180.000 Ευρώ θα πάνε μόνο στις θηριώδεις μάντρες, οπότε θα χρειαστούν κι άλλα «ξένα κόλλυβα» και βεβαίως οι εργολάβοι και άλλοι ατζέντηδες,  ...«θα κάνουν πάρτι» (!!!)
            Β) Εδώ θα πρέπει ότι επισημάνουμε ότι, το έτος 2012 εμείς ως «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ», μετά από επίμονη προσπάθεια προσκαλέσαμε τον Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας κ. Κοτζά ο οποίος μαζί με την Δ/ντρια Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Βελλησσάρη ήρθε και επισκεφτήκαμε επί τόπου την περιοχή και το ίδιο το «αρχοντικό Πετραλιά» και ζητήσαμε: α) να μη γίνει το περιβόητο «πλακόστρωτο» γιατί δεν εξυπηρετεί τίποτα β) να διατεθούν τα χρήματα για την κατασκευή του αμαξιτού δρόμου πρόσβασης, όπως περιγράφτηκε ανωτέρω από Αγ. Κω/νο-Αγ. Ανδρέα 
Η πλέον ιδανική λύση που πρότεινε το "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ"
η πρόσβαση προς το "αρχοντικό Πετραλιά", από τον Αγ. Κω/νο-Αγ. Ανδρέα

με λίγα χρήματα και τα υπόλοιπα που θα μείνουν να γίνει το απαραίτητο σύντομο μονοπάτι από την κεντρική πλατεία της Δίβρης μέχρι το «αρχοντικό Πετραλιά», μήκους 50 μέτρων δηλ. εκεί που υπήρχε παλιά το μονοπάτι και γ) να αξιοποιηθεί το ανακατασκευασμένο-αναπαλαιωμένο κτίριο του «αρχοντικού Πετραλιά» και να λειτουργήσει άμεσα ως Πολιτιστικό Κέντρο Δίβρης, με αίθουσα Εκδηλώσεων, δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου και Εκθετήριο Ολυμπιακών κειμηλίων (όπως αρχικά είχε προτείνει η δωρήτρια κ. Φάνη Περραλιά), σε σύνδεση με την Αρχ. Ολυμπία.
            Δυστυχώς όχι μόνον δεν  έγιναν αποδεκτές οι λογικές προτάσεις μας, αλλά συνέβησαν τα ανωτέρω περιγραφέντα σκανδαλώδη και το ωραίο κτίριο που κόστισε πάνω από 1 εκατομμύριο Ευρώ ρημάζει αχρησιμοποίητο. Και το πλέον χειρότερο. Μας δηλώθηκε από τον Δήμαρχο και την Δ/ντρια Τεχνικών Υπηρεσιών ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω «γιατί έχουμε έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης του έργου», δηλ. οι άνθρωποι είχαν ενδεχομένως έτοιμους και τους εργολάβους και τους λοιπούς ατζέντηδες για να εφορμήσουν για το ...«πάρτι» της κατασκευής του ακριβοπληρωμένου «γιδόστρατου», προς δόξαν της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος... Αλλά για το τελευταίο, θα επανέλθουμε συντόμως.

Η ευθύνη των τοπικών παραγόντων και το ευτράπελον της ιστορίας...
            Συμπερασματικά.
            Εμείς πράξαμε το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε τα δέοντα για την αναζήτηση και τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών για το εν λόγω έργο, το χαρακτηρισμένο ως σκάνδαλο. Αλλά πλέον η ζημιά έγινε...
            Δυστυχώς, συμμέτοχοι στο ανοσιούργημα είναι  και οι τοπικοί αιρετοί της Κοινότητας Λαμπείας (σημερινοί, χτεσινοί και του πρώην Δήμου Λαμπείας), αλλά και κάποιοι πατριωτικοί Σύλλογο ως και εκείνοι που αυτοαποκλήθηκαν ως «Επιτροπή Διαβούλευσης και στήριξης Διβριωτών», που όχι μόνον συναίνεσαν αλλά και σιωπούν, ακόμη και τώρα που βλέπουν τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη να πηγαίνουν στο αέρα...
            Βεβαίως, εμείς είμαστε βέβαιοι ότι εκείνοι που ξεκίνησαν και ζήτησαν το ακατανόητο ρουσφέτι από τον πρώην Δήμαρχο Λαμπείας και τον σημερινό Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας  για να γίνει το περιβόητο «πλακόστρωτο», θα είχαν τους «λόγους» τους.  Ίσως να μη μπορούν να συνειδητοποιήσουν ή και να μη ξέρουν ότι στο σημείο που γίνεται το έργο, σήμερα περπατάνε μόνο γιδοπρόβατα και μάλιστα βόσκουν στον περιβάλλοντα χώρο του «αρχοντικού» (τα οποία κατά πως συνηθίζουν, ρυπαίνουν αρκούντως) και όχι άνθρωποι
Ο γραμματέας της βασιλικής αυλής Θάνος Πετραλιάς και
βουλευτής Αχαϊοήλιδος (παππούς της κ. Φάνης Πατραλιά)
με τον βασιλιά Κωνσταντίνο...
Ένας ακόμη ευγενής  από την αρχοντική οικογένεια των
Πετραλαίων, από αυτούς που περιδιάβαιναν στο παρελθόν
στην περιοχή της Λαγκάδας....  
 περιπατητές ή κυρίες με κρινολίνα του αγλαού και ενδόξου παρελθόντος της Δίβρης όπου οι ευγενείς πολιτικοί και ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί άνδρες και οι ερίτιμες κυρίες των ιστορικών οικογενειών των Πετραλαίων, των Ξουραίων, των Μουρτζιναίων και άλλων επιφανών οικογενειών, περιδιάβαιναν κάποτε εκεί περήφανοι και καμαρωτοί!...


Τέλος, για να σοβαρευτούμε. Το περικαλλές αυτό αρχιτεκτόνημα που ο ΕΟΤ με εθνικά και ευρωπαϊκά χρήματα δημιούργησε, το «αρχοντικό Πετραλιά», τώρα μένει αναξιοποίητο, πλήρως εγκαταλελειμμένο
Το νεο-ανακαινισμένο αρχοντικό αρχίζει και ρημάζει από την εγκατάλειψη...
 και η φθορά του χρόνου αρχίζει να γίνεται φανερή. 
Θα μπορούσε να γίνει ένας πολιτιστικός φάρος για την Δίβρη και όλη την γύρω περιοχή και ένας ξεχωριστός επισκέψιμος χώρος για τουρίστες (κυρίως σε συνδυασμό με την Αρχ. Ολυμπία), 
Μια άποψη του καταπληκτικού εσωτερικού χώρου του "αρχοντικού" που
πεισματικά και ανόητα μένει αναξιοποίητος...
μοχλός για την αναπτυξιακή πορεία της ιστορικής κωμόπολης... Αντ΄ αυτού οι Δημοτικοί και Τοπικοί μας άρχοντες «σφυρίζουν αδιάφορα» ή παρανομούν εξυπηρετώντας την εκλογική πελατεία τους, σιγοντάροντας παράλληλα τις εργολαβικές συνήθεις πρακτικές... 
Οψόμεθα. 

2 σχόλια:

  1. Ίσως οι τοπικοί <>να έχουν σκοπό να κατασκευάσουν Ελικοδρόμιο ,οπότε δεν θα χρειάζεται δρόμος πρόσβασης και θα είναι αρκετό το πλακώστροτο για βόλτες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο Λεωνιδας Καρνάρος
    κ. Σωτηρόπουλε,
    Είχα μέχρι πρότινος την αφελή αντίληψη ότι οι νεοέλληνες δεν παράγουν παροιμιώδεις φράσεις, όπως π.χ. «καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε να είχαμε και κανά….κ.λπ». Όμως έπεσα έξω γιατί δεν υπολόγισα ότι ένα υπέροχο και κοφτερό μυαλό, όπως ο Γεώργιος ο Β΄ (ή Γιωργάκης ή Georgios) Παπανδρέου θα έγραφε ιστορία με το «Λεφτά υπάρχουν». Γι’ αυτό μην ακούσω από κανέναν κακιά κουβέντα κατά του «Γιωργάκη» γιατί θα του βάλω πιπέρι στο στόμα.
    Λεφτά υπάρχουν φίλε μου, για κάθε έργο και κάθε μα…ία που θα έρθει στην ευφυή κεφάλα του καθενός, αρκεί να είναι αιρετός ή καρεκλοκένταυρος. Γιατί βέβαια δε μιλάει για δικά του λεφτά, αλλά για τα λεφτά των κορόιδων που θα κληθούν να πληρώσουν τα «μαρμαρένια αλώνια» για να κάνουν πασαρέλα οι συμπαθέστατες κατσίκες του χωριού σου.
    Και καλά ο δήμαρχος αρχαίας Ολυμπίας, εκείνη η Φάνη Πετραλιά που βρίσκεται; Από τότε που έχασε το βουλευτιλίκι και την υπουργική θεσάρα, χάθηκε από το προσκήνιο. Λες και ζει σε άλλη χώρα. Δεν μπορεί να κάνει κάποια παρέμβαση για να μη διασύρεται το όνομα της οικογένειάς της από ένα «κωλόσπιτο», όπως έλεγε και ο μακαρίτης ο Γιαννόπουλος;
    Με συγχωρείς που έγινα λίγο σκληρός, αλλά να, ετοιμάζομαι να πάω στην τράπεζα να πληρώσω τα κερατιάτικα του ΕΝΦΙΑ και είμαι «λίγο» …φτιαγμένος!!
    Λεωνίδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή