Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015: Ο "ΤΕΛΑΛΗΣ" ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ σας ενημερώνει - ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΕΥΣΗΣ και ΔΡΑΣΗΣ...

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015


Ο "ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ


Γιάννης Τσετσέλης" 


σας ενημερώνει...

     ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΕΥΣΗΣ και ΔΡΑΣΗΣ...
 
 Η ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ

( Έτος 3ο -ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 - Aρ. Φύλλου 31

Όταν ο Δήμος Αρχ.Ολυμπίας, οιυπεύθυνοι κρατικοί παράγοντες, η τοπική κοινωνία και η Κοινότητα  κοιμούνται και αδιαφορούν, εμείς επαγρυπνούμε και ενδιαφερόμαστε...
Και δια της εφημερίδας με τον ανωτέρω τίτλο:

 Θα σας ενημερώνουμε για μικρά και μεγάλα 

θέματα της κωμόπολης και θα επεμβαίνουμε


ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
            Γιατί διαλέξαμε, αυτό το περίεργο τίτλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας;
            Ο Γιάννης Τσετσέλης, για όσους δεν τον γνώρισαν, ήταν μια εμβληματική μορφή, μια «γραφική» (με την πιο καλή έννοια) φιγούρα της παλιάς καλής Δίβρης που έζησε και άφησε το ίχνος του επί πολλές δεκαετίες τον περασμένο αιώνα. Ενδεχομένως το όνομα «Τσετσέλης» να έχει περάσει σε πολλούς με κάποια απαξία, ως ενός φτωχού, καταφρονεμένου και όχι έξυπνου συμπολίτη μας. Ήταν όμως, από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που άφησαν εποχή στην ιστορική κωμόπολη. Ελπίζουμε να δοθεί ευκαιρία να γράψουμε για την ψυχοσύνθεση, την καλοσύνη και να ξετυλίξουμε κάποιες ενδιαφέρουσες σημαντικές πτυχές της πολυσήμαντης αυτής προσωπικότητας, με τη διήγηση περιστατικών (το πλείστον σπαραξικάρδιων)  που σημάδεψαν όχι μόνο τον ίδιο αλλά όλη την τοπική κοινωνία της Δίβρης. Σήμερα θα περιοριστούμε σε λίγα.
            Ξεκινώντας αυτή τη μόνιμη ενημερωτική στήλη κάνουμε γνωστό στους εκλεκτούς αναγνώστες της «ΝΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ», ότι ο Γιάννης Τσετσέλης ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο επίσημος εκφωνητής, ο τελάλης της Δίβρης, δηλ. ο άνθρωπος που διαλαλούσε με την χαρακτηριστική και πολλές φορές ακατάληπτη φωνή του («ψεύδιζε» λίγο), όλα τα σημαίνοντα γεγονότα και τις ανακοινώσεις (ως είδος μεγαφώνου) που αφορούσαν τοπικά προβλήματα της Κοινότητας, χαρούμενα ή άσχημα νέα της ζωής της κωμόπολης, η αναγγελία προσωπικής εργασίας, η διανομή νερού για άρδευση κλπ, κλπ. Ήταν με λίγα λόγια η φωνή της συνείδησης της «Αγοράς» της Δίβρης. Ο ίδιος σχεδόν μοναχικός στη ζωή του και πάμφτωχος, για πολλές δεκαετίες ήταν ο «θεληματάς» (κι εδώ με την καλή έννοια) για να εξασφαλίζει τον επιούσιον άρτον και μάλιστα έχει μείνει παροιμιώδες σε διβριώτες και παραθεριστές (στους οποίους ήταν συμπαθέστατος) το περιβόητο «τσετσελόσημο» όπως είχε καθιερωθεί να λέγεται το φιλοδώρημα ή μπουρμπουάρ που έπαιρνε   ευχαρίστως όποιο κι αν ήταν και χωρίς γογγυσμόν…

Τα θέματα που θα παρουσιάζουμε θα είναι τηλεγραφικά διατυπωμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα συλλέγουμε, μαζί με τις συνοδεύουσες φωτογραφίες (παλιές και σημερινές) Σε μερικά θα υπάρχει μεγαλύτερη έκταση, ιδίως όταν υπάρχουν γραπτά ντοκουμέντα. Η χαρακτηριστική φωνή του αείμνηστου Γιάννη Τσετσέλη θα αντηχεί στεντόρεια σε λόγγους και λαγκαδιές όπως τότε, τον παλιό καλό καιρό…        Συνεχίζουμε.


 Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ο τελάλης της Δίβρης, Γιάννης 
Τσετσέλης» ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, ΤΩΡΑ ΜΕ 
ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΔΙΒΡΗ»

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015


Φωτο – Ρεπορταζ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΕΥΣΗΣ και ΔΡΑΣΗΣ...
Μετά 55 χρόνια ευρύτερων κοινωνικών αγώνων και μετά 40 χρόνια ενασχόλησης με τα ζωτικά προβλήματα της Δίβρης και της Ορεινής Ηλείας, οδεύω πλέον σε αναγκαστική ...δημιουργική «αγρανάπαυση» προς λύπην αληθινών φίλων και χαράν άσπονδων τοιούτων!...  
Και ο νοών, νοείτω. Σ.Σ.


ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΕΜΑΛ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΤΕ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ....
(
https://m.youtube.com/watch?v=T-f-vQX942I)
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, Τραγούδι Αλίκη Καλαγιόγλου, στίχοι Νίκος Γκάτσος)

Διάλεξα σήμερα (την 20η Σεπτεμβρίου, του σωτηρίου έτους 2015, σημαδιακή μέρα εθνικών -και σημαντικών- εκλογών)....
Διάλεξα το εμβληματικό τραγούδι του Μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους Νίκου Γκάτσου...
Διάλεξα την εικόνα του τραγοπόδαρου θεού των "ιερών Λαμπείων Ορέων" Πανός...

Να αναγγείλω, ότι θα σταματήσω να ..."παρενοχλώ" (όπως ο Λαμπειεύς θεός Παν, την θεά του έρωτος) τους εκλεκτούς συμπολίτες μου... 
Και επίσης θα σταματήσω να ..."αγραυλώ" (όπως ο θεός Παν, με την σύριγγα-φλογέρα του σε λόγγους και βουνούς) τις κατά νόμον Κρατικές και Δημοτικές υπηρεσίες...
Εννοώ, βεβαίως:
Για τα κοινά θέματα και ζωτικά προβλήματα της πατρώας γης...
Και τούτο, γιατί τόσο οι συμπολίτες μου, όσο και οι κατά νόμον υπηρεσίες δεν θέλουν να ζουν και να βουλεύονται με αρετήν και τόλμην, αλλά πλειστάκις "εξομοιούνται τοις καταβαίνουσιν εις λάκκον"....
(Υ. Γ. ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως, ο «Τελάλης» θα εξακολουθήσει να ...τελαλίζει τα καλώς ή κακώς κείμενα, μόνο που θα λείπει ο αγωνιστικός διεκδικητικός χαρακτήρας και θα παραμείνει απλά ο  ενημερωτικός και ...διασκεδαστικός)


v Ένας Διβριώτης Ομογενής στην Αμερική, ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚ. ΔΑΝΙΚΑΣ, ευεργέτης της γενέτειρας Διβρης πριν 100 χρόνια ακριβώς!!!...
Αθάνατη Δίβρη, στον αιώνα τον άπαντα.


(ακριβής μετάφραση)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΑΝΙΚΑΣ
Γεννημένος περί της 29 Φεβρουαρίου 1884 στην Δίβρη Ηλείας, Ελλάδα. Πέθανε τον Μάρτιο 22,1921 στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, ΗΠΑ.
Πηγές αναφέρουν ότι ταξίδεψε με την Αυστριακή Γραμμή  και έφθασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης,  περί την 22η ημέρα του Απριλίου 1906.
Ενεπλάκη σε επιχειρήσεις εστίασης και ήταν ιδιοκτήτης πολλών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Grand Ocean CAFE, που βρίσκεται στην οδό δέκατη πέμπτη αρ 927 (άλλες πηγές αναφέρουν ότι ήταν Δέκατη έβδομη Οδός) στο Ντένβερ του Κολοράντο.
Απεβίωσε σε νεαρή ηλικία, στο Νοσοκομείο Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, μετά από μια εγχείριση που είχε οφείλεται σε ασθένεια που διήρκεσε αρκετές εβδομάδες.
Η διαθήκη του περιελάμβανε μια διάταξη δωρεάς, σύμφωνα με το άρθρο αυτό, ποσού $ 25.000 (αξίας $ 302,592.78 το 2015), στη γενέτειρά του Δίβρη, Ηλείας. Σύμφωνα με ένα άλλο άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 3 Απριλίου 1921 στην έκδοση του,οι δημοτικές αρχές στην Διβρη ήταν σε θέση να παράσχουν προίκες για τα ορφανά και φτωχά κορίτσια στην έκταση που δεν θα υπερβαίνουν τα $ 500 για κάθε ένα (αξίας $ 6,051.85 το 2015).
(Υ. Γ. ΣΗΜΕΙΩΜΑ:  Το ανωτέρω εκπληκτικό δημοσίευμα-Διαθήκη του 1915 δημοσιευμένη το 1921, μας έστειλε ο φίλος ερευνητής κ. Λεωνίδας Καρνάρος. Υπενθυμίζουμε ένα άλλο Δανίκα ευεργέτη, τον μεγαλέμπορο της Πάτρας Γεώργιο Δανίκα – δεν γνωρίζουμε αν ήταν της ίδιας οικογένειας- που κι αυτό το έτος 1907 διέθεσε το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 2 εκατομμυρίων Ευρώ, σημερινά λεφτά, για την κατασκευή του Υδραγωγείου της «Εισβοράς» και της βρύσης της «Ράχης» στους Λαζαράδες)


v Ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, με πρωτοφανή αντιεκπαιδευτική παρέμβαση, θέλει να καταργήσει το αρχαιότερο ιστορικό Σχολείο της Ηλείας, αυτό της Λαμπείας, και ενεργεί εις βάρος των μαθητών μιας ορεινής και άγονης περιοχής!...


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ       Εξαιρ. ΕΠΕΙΓΟΝ                             
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
 ΛΑΜΠΕΙΑ 27063 - Τηλ. 6972295293                                                                                       
Αρ. πρωτ. 2256                                   Λαμπεία (Δίβρη) 15  Σεπτεμβρίου 2015

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Προς
1. την Υπουργό Παιδείας κ. Κιάου
2. τον Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας κ. Χασάπη
3. τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδος

ΚΟΙΝΟΠ:    α. Δήμαρχο και Δημ. Συμβούλιο Αρχ. Ολυμπίας 
                   β. Γυμνάσιο-Λύκειο Λαμπείας
                     γ. Θεματικό Αντιδήμαρχο ΔΕ Λαμπείας κ. Β. Αρβανίτη
                     δ. Πρόεδρο Τοπ. Κοινότητας  Λαμπείας κ. Δ. Αβράμη
                     ε.  Ενδιαφερόμενους Πολιτιστικούς Συλλόγους και άλλους φορείς
         στ. Δ/ντή 2ου Γραφείου Εκπαίδευσης Ηλείας

ΘΕΜΑ: Ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, με πρωτοφανή αντιεκπαιδευτική παρέμβαση, θέλει να καταργήσει το αρχαιότερο ιστορικό Σχολείο της Ηλείας, αυτό της Λαμπείας, και ενεργεί εις βάρος των μαθητών μιας ορεινής και άγονης περιοχής!...
            Οι γονείς και κάτοικοι της πλέον ορεινής περιοχής της Ηλείας (πρώην Δήμοι Λαμπείας και Λασιώνος του νυν Δήμου Αρχ. Ολυμπίας) είναι ανάστατοι και εξοργισμένοι γιατί ο Δ/ντής της Β΄θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας  κ. Δημητρέλλος, προέβη σε μια πρωτοφανή αντιεκπαιδευτική ενέργεια.

Ο συγκεκριμένος Δ/ντής παρά το αίτημα και την επιθυμία των γονέων έδωσε   εντολή (του τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» )  να απαγορευτεί η εγγραφή μαθητών της Τοπικής Κοινότητας Αντρωνίου Αρχ. Ολυμπίας στο Γυμνάσιο –Λύκειο Λαμπείας (Δίβρης) που απέχει μόνο 15 χλμ, και να εγγραφούν στο Γυμνάσιο-Λύκειο Σιμόπουλου που απέχει από το Αντρώνι 35 χλμ και μάλιστα είναι σε άλλο Δήμο, αυτόν της Αμαλιάδας(!!!).
Να σημειώσουμε, τόσο οι τοπικοί και δημοτικοί παράγοντες όσο και οι θιγόμενοι γονείς διαμαρτυρήθηκαν εντόνως και εμείς σε παρελθόντα χρόνο, εκφράζοντας τα αισθήματα με σειρά εγγράφων μας  και τεκμηριωμένων προτάσεών μας αρμοδίως και  προς τον κ. Δ/ντή, ζητήσαμε την αναβάθμιση  του Γυμνασίου- Λυκείου Λαμπείας. Μας αγνόησε και αντ΄ αυτού έκανε το ακριβώς αντίθετο.
Παρακαλούμε θερμά όπως παρέμβετε άμεσα για να αποκατασταθεί η τάξη και να ικανοποιηθεί το δημόσιο αίσθημα και το αίτημα των γονιών.
Επισυνάπτουμε, για υπενθύμιση παλιότερο πλήρες ΥΠΟΜΝΗΜΑ μας γα το θέμα.   
Με τιμή
ο πρόεδρος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ»
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(ιατρός, εκδότης του ιστορικού-λαογραφικού περιοδικού «ΔΙΒΡΗ», πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»)
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο
(Υ. Γ. ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Το ανωτέρω, που εστάλη πριν την «αλλαγή πλεύσης...» πήρε μεγάλη δημοσιότητα (εφημ. «ΠΡΩΙΝΗ», Ρ/Σ ΙΟΝΙΟΝ FM, Portal ILIALIVE, AMALIADA NEWS, ODIGOS GR, κ.α.) και υπήρξε απάντηση από τον Σύλλογο Διδασκόντων (sic!) του Γυμνασίου Λυκείου, που πήραν βεβαίως  πληρωμένη ανταπάντηση... Διαβάστε και κρίνετε)

Η απάντηση του «Συλλόγου Διδασκόντων»
Στις Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015, ο χρήστης ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΠΕΙΑΣ <mail@gym-lampeias.ilei.sch.gr> έγραψε:
Κύριε Σωτηρόπουλε,

Προς αποκατάσταση της αλήθειας με το παρόν θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι δύο μαθήτριες της τοπικής κοινότητας του Αντρωνίου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας φοιτούν ήδη στο σχολείο μας από την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς καθώς ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Δημητρέλλος ενέκρινε άμεσα τη μεταγραφή τους από το ΓΕΛ Σιμόπουλου στο Γυμνάσιο Λ.Τ. Λαμπείας, βασιζόμενος στο ότι η χιλιομετρική απόσταση της κατοικίας των μαθητριών από τη Λαμπεία είναι μικρότερη από την απόσταση από το Σιμόπουλο. Με τον τρόπο αυτό ενισχύθηκε το μαθητικό δυναμικό του σχολείου μας. Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα διαμαρτυρίας-καταγγελίας.

Ο σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου Λ.Τ. Λαμπείας
----------------------------------------------------------------
Η δική μας ανταπάντηση
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
Ομολογώ ότι με εξέπληξε και η ταχύτητα της αντίδρασης και το ευχάριστο της είδησης ότι οι δυο μαθήτριες από το Αντρωνι έχουν ήδη εγγραφεί και φοιτούν στο Σχολείο σας (μας).
Προφανώς, η πληροφόρηση που είχαμε ήταν (καθ´ υμάς) εσφαλμένη και αφού το διασταυρώσουμε θα ζητήσουμε δημόσια συγνώμη και θα κοινοποιήσουμε τη συγγνώμη μας στους αποδέκτες της Επιστολής διαμαρτυρίας-καταγγελίας μας. Και θα εγκαλέσουμε τις πηγές των πληροφοριών μας.
Θα θέλαμε όμως, να μας γνωρίσετε και διευκρινίσετε ορισμένα θέματα:
1. Λάβατε ένα επίσημο έγγραφο με αρ. πρωτοκόλλου και την υπογραφή του εκ του νόμου υπευθύνου του Συλλόγου μας. Απάντησε, όχι ο κατά νόμον υπεύθυνος Διευθυντής του Σχολείου αλλά ο Σύλλογος Διδασκόντων, χωρίς καν αριθμό πρωτοκόλλου... Αυτή είναι η τακτική και η δεοντολογία που διέπει το εκπαιδευτικό σας ίδρυμα;
2. Εάν, όπως αναφέρετε, ο Διευθυντής κ. Δημητρέλος ενέκρινε "άμεσα" την εγγραφή των μαθητριών, τότε γιατί υπήρξαν διαμαρτυρίες γονέων, τοπικών και δημοτικών αρμοδίων;
3. Γιατί, στην προκειμένη περίπτωση δείξατε τόση ευαισθησία για άμεση απάντηση, άνω σε προηγουμένη έγγραφά μας με περιεχόμενο σχετικό με το ανακύψαν θέμα, που έχετε λάβει το 2012 (όπως το επισυναφθέν στη διαμαρτυρία μας) και επόμενα έγγραφα για υπενθύμιση το 2013 και 2014, μας αγνοήσατε και δεν απαντήσατε;

Μετά τιμής
Ο πρόεδρος του "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ"
Σωτήρης Σωτηρόπουλος


v Ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας και η ΔΕΥΑ ΑΟ «δεν βάζει μυαλό»...
Μια χιουμοριστική επιστολή, για την νέα απόπειρα να πάρουν το νερό από τα σπίτια 2 συνοικιών να το πάνε στα γρέκια!!...
Υπόψιν αποκλειστικά: στον κ. Δήμαρχο και Διευθυντή ΔΕΥΑ ΑΟ
Κύριοι
Αναγκάζομαι εκ των πραγμάτων να επικοινωνήσω μαζί σας, με τον ανορθόδοξο αυτό τρόπο, που φαίνεται με την εν θεματι, κωμικοτραγική φράση.
Και εξηγούμαι.
Σήμερα πληροφορούμαι, οτι συνεχίζετε την προεκλογική σας ρουσφετολογική πρακτική, απλώνοντας στους δρόμους της Λαμπειας (κατά μήκος της Ε.Ο. 111) μονοσωληνιο αγωγό για να μεταφέρετε νερό σε ποιμνιοστάσια και μάλιστα απο Υδραγωγεία πόσιμου νερού. Δηλαδή συνεχίζετε  .... " το βιολί, βιολακι" σε πιο παράνομη και ασύδοτη μορφή εκείνης που επιχειρήσετε πριν τις εκλογές!!...
Μάλιστα, επειδή η πελατειακή-ρουσφετολογική σας ή εν πάση περιπτώσει αφελής, ανόητη και επικίνδυνη χειρονομία σας αυτή, αφορά αγαπητούς δικούς μου γείτονες (που ζητιάνε νερό για τα γρεκια τους, που σημειωθείτω δεν διαθέτουν προϋποθέσεις για παροχή νερού) και δεν θέλω να τους εκθέσω και στενοχωρήσω γιατί τους εκτιμώ, προς στιγμήν απευθύνομαι σε σας, να σας τονίσω, απλά, γιατί "δεν βάζετε μυαλό"!!!..
1. Σπαταλάτε δαπάνες του Δήμου (που βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση)  και της ΔΕΥΑ, ΤΟΠΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΑΓΩΓΟ, χωρίς να υπάρχει λόγος, αφού δεν υπάρχει στην περιοχή σταγόνα διαθέσιμο νερό... Εκτός και πάρετε το νερό από τα σπίτια 2 συνοικιών (Γκρουστάδες-Καρυανάδες)  που όλο το καλοκαίρι είπαν το νερό νεράκι, γιατί τα περισσότερα σπίτια είχαν μεγάλη λειψυδρία. 

2. Κάνετε έργο, χωρίς καμιά τεχνική, περιβαλλοντική Μελέτη (γνωρίζετε η "μαϊμού" μελέτη είναι εκκρεμής και ο Δήμος και άλλοι είναι υπόλογος ενώπιων της Δικαιοσύνης και της Διοίκησης....) Επίσης, δεν υπάρχει καμιά δανειοδότηση από την ΔΕΣΕ, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Δασαρχείο κλπ κλπ, που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις... 
3. Εκκρεμούν στους Οικονομικούς Εισαγγελείς και τους Ποινικούς Εισαγγελείς παρόμοιες δικές σας ενέργειες (ποιμνιοστάσια Κουμανι, Φολοης, Περσαινας κλπ) καθώς και τα θέματα προμήθειας που θα ξανασκαλισουμε με αφορμή τα καινούργια...
Εν τέλει. Και για τελευταία φορά, προειδοποιούμε:
Το παρόν σημείωμα, είναι για σας. Τον κ. Δήμαρχο και την ΔΕΥΑ, σαν ένα προληπτικό ενημερωτικό και συμβουλευτικό μέτρο.
Αν βεβαίως, συνεχίσετε το "ίδιο βιολί", θα μας δώσετε αιτία και αφορμή να επισημοποιήσουμε (με επίσημα έγγραφα σε όλους τους Διοικητικούς, Δικαστικούς, Ελεγκτικούς θεσμούς) με στοιχεία , ζητώντας να άρετε παρόμοιες ενέργειες. Επιθυμούμε το θέμα να παραμείνει μεταξύ μας, ως ένδειξη καλής θέλησης τουλάχιστον από την πλευρά μας..
Διαφορετικά, γνωρίζετε πολύ καλά το δρόμο που εμείς θα ακολουθήσουμε.

Ο πρόεδρος του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
Υ. Γ. Και για να εξηγούμεθα. Η κοινοποίηση απο σας του παρόντος σε κάποιους συμπολίτες μου , θα επιφέρει την δική μας άμεση αντίδραση, για τα περεταίρω ....
(Υ. Γ. ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Παραδόξως, το ανωτέρω παρά τον χιουμοριστικό-σκωπτικό χαρακτήρα του είχε ένα απροσδόκητο αποτελέσματα. Προς μεγάλη έκπληξη, με πήρε τηλέφωνο ο Δήμαρχος κ. Θύμιος Κοτζάς και προσπάθησε να μου δικαιολογήσει (κάπως απολογητικά, αλλά μάλλον έχοντας «μαύρα μεσάνυχτα» για το θέμα ή εκ πονηρίας) τα αδικαιολόγητα. Πάντως συμφωνήσαμε σαν ...δημιουργικοί «φίλοι» που είμαστε, να τα πούμε από κοντά και επί τόπου... Πλάκα δεν έχει;)


v ΜΙΑ ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ (πολιτική) ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ!!!...
(προεκλογικόν "αφήγημα")
Ποτέ δεν έκρυψα τις πολιτικές-ιδεολογικές μου θέσεις και απόψεις, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές της ασήμαντης πορείας της ζωής μου.... Που δεν άλλαξαν άδω και 57 χρόνια (όταν πρωτο-βγήκα στους κοινωνικούς αγώνες στα συλλαλητήρια για το Κυπριακό) και παραμένουν σταθερές...
Εγκατέλειψα ("κλώτσησα") αξιώματα και κυβερνητικές θέσεις, όταν μου προσφέρθηκαν αφειδώς και "κρέμασα την κάπα μου ψηλά"....
Τον τελευταίο καιρό -όπως το δημοσιοποίησα- εκτέθηκα συνειδητά στην στήριξη του "νέου φαινομένου" της πολίτικης ζωής στη χώρα μου...
Έκανα το καθήκον μου. Πλην, από σήμερα μέχρι τις εκλογές αλλά και λίγο μετά, επιλέγω να σιωπώ. ...Αιδημόνως, και αναμένω...
Επειδή έχω " καεί στο χυλό, φυσάω τώρα και το γιαούρτι" (εννοώ, περίπτωση Ανδρέα Παπανδρέου), προτιμώ σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα φάση, αντί να πολιτικολογώ, να παραθέσω δυο σημαντικές για μένα εικόνες που βλέπετε παρακάτω...

Η πρώτη εικόνα είναι δυο "Ήλιοι της Βεργίνας" που φωτογράφησε ο Διβριωτης ορειβάτης Γιάννης Βασιλόπουλος στα δικά μας "Ιερά Λάμπεια Όρη" και
Η δεύτερη εικόνα από την περιήγηση που έκανα στο Βυζαντινό ναό της Αγ. Τριάδας Διβρης στη εκπομπή "ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ", στις 12 Αύγουστου...

v ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ...
Συγχαρητήρια στον «ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ»
. Θυμήθηκα τα νιάτα μου που είχαμε συστήσει τη "ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ" που λειτούργησε για 3 χρόνια στο ΤΖΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (1979-1983). Η «Τράπεζα» αυτή είχε ολιγόχρονη διάρκεια, όσο περίπου και η ζωή της «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΡΕΙΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ» (στην οποία ήμουν πρόεδρος) και είχε σημαντική επιτυχία και προσφορά στους συμπολίτες Ορεινούς Ηλείους. Πλην η εθελοντική αυτή δράση σταμάτησε νωρίς...
Ευχόμαστε Καλή επιτυχία στην νέα προσπάθεια.
 Και βεβαίως, καλό θα ήταν να γίνει κάτι παρόμοιο και πιο ουσιαστικό στη Δίβρη, σε συνεργασία με κάποιο Νοσοκομείο της περιοχής (Πατρών ή Πύργου)
v Στην Κερτίζα (Αγ. Κυριακή) στο πρώην Δημοτικό Σχολείο, στεγάζεται το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» του Συλλόγου της...
Μια αξιόλογη προσπάθεια του Συλλόγου των Κερτιζαίων, είναι η διαμόρφωση του κτιρίου του Δημοτικού τους Σχολείου (που δυστυχώς έχει καταργηθεί) για να στεγάσει μια πνευματική εστία. Τα εγκαίνια έγιναν στις 16 Αυγούστου 2015 με επιτυχία και συμμετοχή.
 Ευχόμαστε και ελπίζουμε αυτή η εστία να γίνει κέντρο προόδου, μορφώσεως και ανάδειξης της λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού και όχι να μετατραπεί αποκλειστικά ως χώρος περίεργων και σύγχρονων γλετζέδικων εκδηλώσεων «τσικνοχοιροφαγίας», όπως δυστυχώς έχουν γίνει σε άλλα χωριά. Και βεβαίως να μη αλλοιωθεί ο κτιριακός χαρακτήρας του Σχολείου, γιατί κανένας δεν ξέρει αν στο μέλλον και σε καλλίτερες συνθήκες επαναλειτουργήσει το Σχολείο τους....   

v Αποτελέσματα εθνικών εκλογών στη ΔΙΒΡΗ και την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΜΠΕΙΑΣ (Δίβρη-Νουσά-Μοστενίτσα)...
ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ ( ψήφισαν 338)
ΣΥΡΙΖΑ:  111 (32,8%)
ΝΔ: 105 (31,1%)
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ:20 (5,9%)
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 45 (13,3%)
ΚΚΕ: 13 (3,8%)
ΠΟΤΑΜΙ: 7 (2%)
ΑΝΕΛ: 6 (1,8%)
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 5 (1,5%)
............................................................
ΛΑΕ: 7 (2%)

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΜΠΕΙΑΣ (Δίβρη, Ορεινή, Αστράς)
ΣΥΡΙΖΑ:  34,58%
ΝΔ: 31,56%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ:8,46%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 12,63%
ΚΚΕ: 3,59%
ΠΟΤΑΜΙ: 2,15%
ΑΝΕΛ: 2,58%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 1,15%
............................................................
ΛΑΕ: 1,43
(Υ. Γ. ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Στη «αγλαή» Δίβρη και την εξ ίσου «ευτυχή» Δημοτική Ενότητα Λαμπείας, βλέπουμε ότι ξέφυγαν από τα πανελλαδικά αποτελέσματα (ισχυρή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΧΑ)

v Η πολύπαθη 111 Ε.Ο. (κατ΄ ευφημισμόν Εθνική Οδός) συντηρείται μετά 50-60 χρόνια, σε ένα μικρό κομμάτι της...
Η Εθνική Οδός 111 (τώρα Ε.Ο.33) είναι στενά συνδεδεμένη με τη Δίβρη και τους Διβριώτες της Πατρας (κυρίως) αλλά και της Αθήνας. Σχεδόν ένα αιώνα πριν ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ ¨Η ΑΓ.ΤΡΙΑΣ¨» (από το 1928!!)  έκανε τιτάνιο αγώνα για τη σύνδεση της Δίβρης με την Πάτρα. Υπάρχει στο Αρχείο μου, όλο το δημοσιογραφικό υλικό από τις εφημερίδες «ΝΕΟΛΟΓΟΣ» και «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» με ντοκουμέντα όλων των εποχών για την προσπάθεια της διβριώτικης παροικίας της Πάτρας και της Αθήνας με μπροστάρηδες τους Συλλόγους που μέσα σε τρεις δεκαετίες αγώνων κατάφεραν να τεθεί σε κυκλοφορία η 111 Ε.Ο. την 10 ετία 1960-70... Αλλά φευ!, από τότε εγκαταλείφτηκε στην τύχη του ο ζωογόνος αυτός οδικός άξονας για τα χωριά της ορεινής Ηλείας-Αχαΐας-Αρκαδίας....
Η ΠΕΕΔ και το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» που πήρε την σκυτάλη της διεκδίκησης από τους ιστορικούς Συνδέσμους της Πάτρας και της Αθήνας (που είχαν πρωταγωνιστές τους προέδρους τους Βασίλη Ρουμελιώτη και Νίκο Σωτηρόπουλο και τον επικεφαλής της «Επιτροπής Πόλης Πατρών για την 111 Ε.Ο." δικηγόρο-δημοσιογράφο Δημήτρη Λάγαρη) και την τελευταία 40 ετία με σειρά αγωνιστικών παρεμβάσεων και εγγράφων διαμαρτυριών ζητούσαμε την συντήρηση και αναβάθμιση της οδικής αυτής αρτηρίας.
Κάποια στιγμή, ερρίφθη η ιδέα να γίνει οδός ταχείας κυκλοφορίας που εγκαταλείφτηκε. Στη συνέχεια ξεκίνησε η προμελέτη για οδός Β΄ κατηγορίας και αυτό έμεινε στη μέση λόγω οικονομικών δυσκολιών....
Και φτάσαμε, φέτος να αρκεστούμε σε μια συντήρηση ενός κομματιού με το γλίσχρο ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ επί Γενικού Γραμματέα του κ. Κατσιφάρα. Και εδώ υπήρξε καταλυτική παρέμβαση του φίλου διβριώτη Μηχανικού κ. Χρυσ. Ταβλά για να διατεθεί το ποσό αυτό στο χειρότερο κομμάτι της οδού που είναι από Πανόπουλου μέχρι Δάφνη, όπερ και γίνεται, ευτυχώς....

Ο περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας  που μάλιστα έχει συγγενικές ρίζες στη Δίβρη (η γιαγιά του ήταν από το Καρλετσαίικο σόι) επισκέφτηκε και επιθεώρησε τα έργα, στα οποία προΐσταται ο Μηχανικός Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φάρες Μπεσαράτ (Ιορδανός την καταγωγή) ο οποίος πρέπει να ομολογήσουμε είναι συνεπέστατος και ενεργεί άψογα στην παρακολούθηση για την σωστή κατασκευή του έργου...
(Υ. Γ. ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Στη Δίβρη, πληροφορούμεθα  ότι ο κ. περιφερειάρχης είχε κάποιες περίεργες συναναστροφές και ...φωτογραφήσεις, όπως γίνεται συνήθως με τους «παράγοντες» και τους αυτοαποκαλούμενους παραγοντίσκους....)


Ο δικός μας "δανεικός" λογότυπος....

2 σχόλια:

 1. Δεν μπορώ ούτε καν να φανταστώ ότι ο αγωνιζόμενος Σωτήρης θα ιδιωτεύσει. Είναι και θα παραμείνει Εραστής και οραματιστής μιας ανθρώπινης κοινωνίας. Είσαι και παραμένεις ο Έφηβος της αθωότητας της δημιουργικής δεκαετίας του '60. Λίγα λόγια του Σαββόπουλου διάλεξα ως ελάχιστη τιμή για ό,τι μας προσφέρεις:
  Εμείς, του `60 οι εκδρομείς,
  απόμακροι εξ αρχής
  εκτός παραδομένου κόσμου εμείς,
  ανήλικοι διαρκώς,
  μα κι απ’ το καθεστώς
  αμόλυντοι ευτυχώς, εμείς.

  Εμείς, μιας δίψυχης ωδής
  παράλογα ανοιχτής,
  με συμπεριφορές ανατροπής,
  και της βαθιάς μας ζωής
  της συντηρητικής,
  εμείς οι εκκρεμείς.

  Χρονιές, με αίμα και φωτιές
  και Χούντας κι Ιουλιανές,
  και της μεταπολίτευσης φωνές,
  αυτού του συρφετού,
  του δημοκρατικού
  του νέου εγωισμού, εμείς.

  Εμείς, υπόγειας διαδρομής,
  το `83 παχείς,
  με "Τραπεζάκια Έξω" ευτυχείς,
  σε κύμα ξαφνικό, στο "Ολυμπιακό",
  στο απόλυτο κενό.

  Ο ιερέας χρυσώ κεκοσμημένος,
  η κιμωλία, οι συλλαβές, ο δάσκαλος Φωτίου
  κι ο στρατιώτης ακίνητος
  και μόνο αυτός ο ήχος σημαίας και ιστίου.
  Εδώ η μνήμη έχει ένα κενό.
  Πώς αποσχηματίσθη αίφνης;
  Υπνώθη σε καρέκλα σωματείου
  ή πήγε και απετάγη;
  Η μνήμη κρυπτοελογοτομήθη.
  Πώς σκέπττονται οι άλλοι;
  Όπως νομίζουν το σκότος
  δε χρεώνεται αλλού.
  Τι φταίνε τώρα οι μαύροι κυβερνώντες,
  τα "Κάππα", τα "ΠΑΣΟΚ" και τα "Νου Δου;"
  Εμείς το εμφυσήσαμε το νέφος
  που εντός του επωάσθηκαν όλοι αυτοί,
  εμείς με τις αιώνιες τις δυσθυμίες μας
  με το κενό και με το αμφισβητώ
  σαν πετρωμένοι μέσα στο καθιστικό
  να ζεις τον θάνατό σου,
  για τους άλλους, δεν έχει τέτοιο επάγγελμα εδώ,
  δεν έχει πια τραγούδι θεϊκό.

  Χιονιάς, βραδιές αστροφεγγιάς,
  το βούισμα της συκιάς,
  σ’ αυτή την ηλικία, ή μιλάς
  της καθεμιάς γενιάς
  καινούριας και παλιάς,
  ή κλείνεις και σιωπάς, για μας.

  Σχεδόν 55 ετών,
  με μπλοκ επιταγών,
  χωρίς κανένα αντίκρισμα εξόν
  την γη του θησαυρού,
  τους τίτλους τ’ ουρανού
  το αίμα του Θεού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ και εκλεκτε (το εννοώ) φιλε Σταθη
  Τα λιγα εκ καρδίας προλογικά εσώψυχα λόγια σου, βάλσαμο και διαρκές ελιξήριο. Εάν δεν σε ηξερα τόσο καλά (παροτι λιγες οι στιγμές της εκ του σύνεγγυς γνωριμίας μας) θα το εξελάβαινα ως υπερβολή. Όμως ένας Μακρισαίος απο τα γενοφασκια του αγωνιστής της ζωής και δια βίου εραστής του πνεύματος δεν λέει λογια του αέρα... Ως εκ τουτου δέχομαι την τιμή ππυ μου κάνεις, με συγκίνηση κι αγαπη, συνοδεία των μελωδικών στίχων....
  Σταθη μου, παροτι το αναφέρεις δεν προκειται να ιδιωτευσω (δεν μπορω, να παραβώ την Αριστοτελική επιταγή...), απλά, επειδη η ζωή εχει ένα πεπερασμένο όριο, θα πάψω να ασχολούμαι με τα μικρά και καμιά φορά ποταπά και κατ´ Αναγκην τους μικρούς και ποταπούς ανθρώπους, που μου ...ροκάνιζαν πολύτιμο χρονο. Ίσως, να δοθεί χρονος για περισυλλογή και αυτοκριτική για τα δικά μου λαθη...
  Όπως εγραψα και στον αγαπητό Κωστα, ελπιζω του χρονου να σας δεχτώ στη Διβρη, μαζι (με την ...μπομποτα) και με δικη σου Εισήγηση στο πάνελ των ομιλητών, με θέμα επιλογής σου....

  ΑπάντησηΔιαγραφή