Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

"ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ¨διβρη¨"- τι γράφαμε πριν 37 χρόνια!...

ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "διβρη"


Τι γράφαμε το 1978 (πριν 37 χρόνια) για την προέλευση της ονομασίας της Δίβρης Ηλείας!...

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εγκαινιάζουμε σήμερα, μια αναδρομική παράθεση κειμένων από το μη εκδιδόμενο πλέον περιοδικό μας "ΔΙΒΡΗ" για να ξαναθυμηθούμε, τι γράφαμε τότε και τι λέμε τώρα για πολύ σοβαρά θέματα... Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι τότε, στα πρώτα βήματα κυκλοφορίας της "ΔΙΒΡΗΣ" -Χρόνος 1ος, Τεύχος 2, Δεκέμβρης 1978-, ο εκδότης καταπιάνεται με κάποιο θράσος ομολογουμένως, με σοβαρά θέματα, όπως π.χ. με την ονομασία και ιστορία της Δίβρης και γράφει τις μέχρι τότε απόψεις (από γραπτά κείμενα και την παράδοση από στόμα σε στόμα...). Και είναι αλήθεια, ότι δεν πέφτει και πολύ έξω. Αλλά στο μεταξύ προέκυψαν νέα πιο τεκμηριωμένα στοιχεία και καταστάσεις με αποκαλύψεις (όπως η πλήρης γνώση της αδελφής Δίβρης Βορ. Ηπείρου και το δικό της ιστορικό αποτύπωμα από δικούς της ανθρώπους, οι επιστημονικές Ανακοινώσεις του Οθωμανολόγου Δρ Γεωργ. Κολιόπουλου για την Δίβρη του έτους 1461, που σχεδόν επιβεβαιώνουν την τοπική μας παράδοση κλπ)
Παρακάτω, αναδημοσιεύουμε λίγες σελίδες, από το κύριο άρθρο και την στήλη "ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ" που αξίζει να διαβάσουμε...)

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ...





ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: (Ορισμένα σημεία που διαφοροποιήθηκαν, με τα σωστά, μετά 37 χρόνια)
1. Το όνομα της Δίβρης σε Λαμπεία, δεν έγινε μεταπολεμικά, αλλά στον μεσοπόλεμο δηλ. το 1928, σε Πρινόφυτο και όχι εσφαλμένα σε "Κρινόφυτο" (που και στη Δίβρη φυτρώνουν κρίνοι). Αλλά οι δαιμόνιοι διβριώτες κατάφεραν εντός του 1928, να γίνει άμεση μετονομασία σε Λαμπεία (ή Λάμπεια στα χαρτιά)
2. Ο Δήμος Λαμπείας με τα 14 χωριά δεν καταργήθηκε το 1944 αλλά το 1912 επί Ελ. Βενιζέλου (άσχετα αν διατηρησε τις δομές του μέχρι το 1950)
2. Τότε το 1978, μη γνωρίζοντας την καθαρά ελληνόφωνη Δίβρη της Βορ.Ηπείρου, αναφερόμαστε στην υπαρκτή Άνω και Κάτω Δίβρη αλβανόφωνη πόλη και Επαρχία στα σύνορα Αλβανίας και Σκοπίων (για τους "Διβραλίδες" αυτούς έχουμε γράψει στη "ΔΙΒΡΗ")
3. Είναι λάθος ότι δεν υπάρχουν σλάβικα τοπωνύμια στη Δίβρη. Υπάρχουν όπως σε όλη την Ελλάδα όπως π.χ. Αμπλινιτσι κλπ., Αρβανίτικα δεν υπάρχουν.
4. Εκπληκτική η παράδοση που μας αφηγήθηκε ο αείμνηστος Μίμης Κουτσόπουλος (ως προς την ονομασία των συνοικιών) που επιβεβαιώνει η πρόσφατη επιστημονική Ανακοίνωση

Θα συνεχίσουμε με επιλογή, σημαντικών θεμάτων που ενδιαφέρουν...













1 σχόλιο:

  1. Επειδή για κάθε ερεύνα χρειάζεται κόπος μεράκι και θυσίες, οφείλω να πω ένα μεγάλο μπράβο για τους κόπους τις θυσίες. Επειδή όμως νεότερα στοιχεία μαρτυρούν ότι τα συμπεράσματα είναι λάθος, με όλο το σεβασμό προς τον κόπο που έριξες, και επειδή όλα αυτά ανακυκλώνονται και γεμίζουν το διαδίκτυο με λάθος πληροφορίες, θα πρότεινα να βάλεις στην αρχή αυτού του κειμένου μια ενημέρωση για τα λάθος συμπεράσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή