Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Η «μαγική βραδιά» Πολιτισμού και Μουσικής πανδαισίας στη Δίβρη, στις 19 Αυγούστου 2017 !...


Η «μαγική βραδιά» Πολιτισμού και Μουσικής πανδαισίας στη Δίβρη, στις 19 Αυγούστου 2017 !...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ «ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΉ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ (ΠΙΑΝΟ) ΜΠΑΜΠΗ ΒΕΛΗΣΣΑΡΙΟ (ΤΡΑΓΟΥΔΙ)…

            Αυτό που έγινε το βράδυ του Σαββάτου 19 Αυγούστου στην κωμόπολη της Δίβρης, στα πλαίσια των Εκδηλώσεων του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» δεν έχει ξαναγίνει (έτσι είπαν πολλοί)…. Πολλοί έπαινοι με εγκωμιαστικούς χαρακτηρισμούς, όπως η ομοθυμαδόν έκφραση «ήταν μια μαγική βραδιά» ή η ακόμη πιο έγκυρη και απρόσμενη άποψη του διεθνούς φήμης πιανίστα κ. Δαυίδ Ναχμία που είπε: «Ήταν από τις λίγες φορές που είδα ένα κοινό, καλοντυμένο να παρακολουθεί με τέτοια προσοχή, και να σιγοτραγουδάει».

Και συνέχισε χαριεντιζόμενος: «Από εδώ και πέρα θα λέμε "Σαβουάρ Διβρ" αντί Σαβουάρ Βιβρ!!!..,,»!!!...
Όντως, τη βραδιά αυτή η  Μεγάλη Δίβρη ΜΟΡΕΟΣ , βρήκε ξανά τις μεγάλες δόξες της.....

Και πράγματι, η ωραία βραδιά κύλισε ευχάριστα, επαγωγικά και δημιουργικά στην διάρκεια ενός τριώρου (7:30 νέως 10:30) σύμφωνα με το προαναγγελθέν Πρόγραμμα και καθήλωσε στο φιλοθεάμον κοινό στις θέσεις του να παρακολουθεί με κατάνυξη καταχειροκροτώντας.
Τα 300 περίπου καθίσματα του αίθριου με την εξέδρα στην κάτω αυλή του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, δίπλα στην «ρεματιά των αηδονιών», γέμισαν από νωρίς, ο καιρός ήταν ιδεώδης και παρακολούθησαν με κατάνυξη την όλη Εκδήλωση.
Στην έναρξη ο Πρόεδρος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» καλωσόρισε τους καλεσμένους απευθύνοντας τον χαιρετισμό (που παρατίθεται πιο κάτω) και ξεκίνησε το κυρίως Πρόγραμμα.

·         Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ: Στην αρχή, έγινε σε μια σεμνή τελετή η Βράβευση τεσσάρων φιλοδιβριωτών Εκπαιδευτικών (οι προ 40 ετών υπηρετήσαντες στη Δίβρη κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος ως καθηγητής και ο κ. Τάσος Βασιλείου ως δάσκαλος και οι κ. Λαοκράτης Βάσσης και κ. Αγγελική Μανιαδάκη ως οι καλλίτεροι πρεσβευτές της Δίβρης)

 με την προσφώνηση από τον Πρόεδρο του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, την απονομή τιμητικής πλακέτας και την αντιφώνηση των τιμώμενων προσώπων (λεπτομέρειες κατωτέρω)

·         Η ΟΜΙΛΙΑ: Στη συνέχεια ο Φιλόλογος-συγγραφέας και διανοητής κ. Λαοκράτης Βάσσης σε μια εμπνευσμένη και συγκλονιστική ομιλία του με θέμα «Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ στην Οικονομική, Ηθική και Πνευματική κρίση»,

 καθήλωσε επί 15 λεπτά το ακροατήριο και καταχειροκροτήθηκε.
Η ομιλία του κ. Λαοκράτη Βάσση, θα δημοσιευτεί προσεχώς μετά την απομαγνητοφώνησή της, γιατί μίλησε από στήθους   .
·         
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Και ήρθε η μεγάλη στιγμή της βραδιάς. Ανέβηκαν στο πάλκο οι κορυφαίοι του μουσικού πενταγράμμου ο κ. Δαυίδ Ναχμίας στο πιάνο ο κ. Μπάμπης Βελησσάριος τραγούδι, αφού προηγήθηκε σύντομη αναφορά για τους μουσικούς από την Φιλόλογο κ. Αγγελική Μανιαδάκη. Ασφαλώς και δεν μπορούμε να περιγράψουμε αυτή την μουσική μυσταγωγία που πρόφεραν οι διαπρεπείς μουσικοί μας που έθελξαν στον υπέρτατο βαθμό το ακροατήριο. 

Τα 15 περίπου τραγούδια τους αφιερωμένα στο μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι με το τίτλο «Στην εποχή του Μάνου» και εκτάκτως με δυο τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και ένα αισθαντικό ιταλικό ακούστηκαν και σιγοτραγουδήθηκαν από όλο το ενθουσιώδες ακροατήριο… Η ανωτέρω αναγραφείσα φράση του διάσημου πιανίστα κ. Δαυίδ Ναχμία τα λέει όλα….

·         ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ: Μέσα στη αίθουσα του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ είχε στηθεί από την συντηρήτρια έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων κ. Διαμαντούλα Σ. Σωτηροπούλου μια πρωτότυπη Έκθεση Βιβλίων (χρονολογίας από το 1830 έως το 1950) από τη Συλλογή της  κ. Αγγελικής Μανιαδάκη που εντυπωσίασε τους πάντες.

 Έγινε παρουσίαση από την κ. Δ. Σωτηροπούλου, αναφορά από τον πρόεδρο του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και σύντομη μεστή ομιλία από την κάτοχό και δωρήτρια των βιβλίων κ. Αγγ. Μανιαδάκη

·         Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΕ ΤΑΜΠΛΩ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ: Στον επάνω αύλειο χώρο του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, είχαν αναρτηθεί τα σπουδαιότερα ιστορικά ντοκουμέντα αναφερόμενα στην Δίβρη,

 από την αρχαιότητα μέχρι το 1873: Τα ιερά Λάμπεια Όρη, το όρος Φολόη και την αρχαία πόλη Λαμπία (από αρχαίους συγγραφείς), τα πρώτα γραπτά κείμενα για την Δίβρη (1461, 1535), και πολλά άλλα ιστορικά ντοκουμέντα 1821, 1828, 1873 κλπ

·         Τέλος, Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ «ΔΙΒΡΙΩΤΙΚΟΥ ΦΙΛΕΜΑΤΟΣ»: Πλέον, έχει καθιερωθεί σε κάθε ετήσια Εκδήλωσή μας 

η προσφορά της λαχταριστής μπομπότας με το τουλουμοτύρι, τα ξακουστά διβριώτικά γλυκά, το ντόπιο ρακί-τσίπουρο, το κρασί από το «Κτήμα Μερκούρη» και αναψυκτικά που τίμησαν δεόντως όλοι οι συνδαιτυμόνες…

Η ΡΟΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Α΄.  Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του προέδρου του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

«Εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας
Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι της Δίβρης
Για μια ακόμη χρονιά, βρισκόμαστε σε αυτόν εδώ το χώρο του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» -δημιούργημα των απανταχού γενναιόψυχων φιλοπόλιδων Διβριωτών-για να αναπέμψουμε θυμίαμα στην αγνή λαϊκή ψυχή του απλού ανθρώπου αυτής της πάλαι ποτέ ένδοξης και ιστορικής κωμόπολης που προσπαθεί και πάλι να σταθεί στα πόδια της.

Ας φτερουγίσει τώρα για λίγο η σκέψη μας στον ηρωικό λαό της Βαρκελώνης Ισπανίας για συμπαράσταση,  που πριν μέρες δοκιμάστηκε σκληρά από τα δολοφονικά χτυπήματα των απάνθρωπων τζιχαντιστών της ISIS.... 

Και να επανέλθουμε στα δικά μας
Και φέτος συνέχεια των Εκδηλώσεων των 40 περίπου προηγούμενων χρόνων, θέλουμε  να δώσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, μια μικρή πνευματική ανάσα στην ασφυκτική και ρυπογόνο ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει και μας πνίγει τις δύσκολες μέρες που περνάμε. Διαλέξαμε τον δύσκολο ανηφορικό δρόμο της πνευματικής ανάτασης κι απαντοχής από τον εύκολο και  ψυχοφθόρο δρόμο της σύγχρονης ζωής που κάποιοι ηθελημένα προτιμούν ή αν θέλετε άλλοι μας έχουν επιβάλει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο…
Η φετινή μας Εκδήλωση-Γιορτή, όπως διαβάσατε στο Πρόγραμμα, φιλοδοξεί να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στόχο –αυτό θα φανεί στη συνέχεια- και να αποζημιώσει όλους εσάς που προστρέξατε στο κάλεσμά μας.
Δεν θέλω να προκαταλάβω την δική σας κρίση και τα δικά σας συμπεράσματα, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι με την σημερινή μας Εκδήλωση φτάνουμε στο αποκορύφωμα –και ίσως το τέρμα- της δικής μας εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς και δράσης, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε, ως το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για την αγαπημένη γενέτειρα και τους κατοίκους της.
Οι περισσότεροι από σας γνωρίζετε, ότι όλα αυτά τα χρόνια αποφύγαμε την πεπατημένη οδό των συνήθων Αυγουστιάτικων πανηγυριών της λεγόμενης μπουζουκο-τσικνοχοιροφαγίας (που επιβαρύνουν το φτωχικό βαλάντιο των χειμαζόμενων συμπολιτών μας ή το χειρότερο,  επιδοτούνται από Δήμους και Περιφέρειες για πελατειακούς λόγους, με λεφτά του φορολογούμενου πολίτη) και στηριχτήκαμε στις δικές μας δυνάμεις και την συγκινητική εθελοντική συνεισφορά συμπατριωτών και φίλων της Δίβρης.

Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω μια έκτατη Ανακοίνωση. Η προγραμματισμένη και αναγγελθείσα για αύριο 2η μέρα-Γιορτή στον δημιουργούμενο χώρο Αναψυχής και κατασκήνωσης  «Πάνω Γαβροβίκος-Λοζίσσος» στο ομώνυμο αισθητικό δάσος, ματαιώνεται λόγω ανυπέρβλητων δυσκολιών. Ελπίζουμε να γιορτάσουμε και να εγκαινιάσουμε τον χώρο πολύ σύντομα, όταν τελειώσουν τα εν εξελίξει έργα ανάπλασης και αρθούν οι δυσκολίες. Ήδη είναι έτοιμο ένα πανέμορφο καλλίπετρο θεατράκι χωρητικότητας 180 ατόμων σε υψόμετρο 1000μ., με θέα σε όλη τη Δίβρη.


Τελειώνοντας, και για να ξεκινήσει το κυρίως Πρόγραμμα:
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς και τον καθένα χωριστά,  για την συγκινητική παρουσία σας.

Να ευχαριστήσουμε για την ιδιαίτερη τιμή που μας κάνουν να παρίστανται:
-Τον θεματικό Αντιδήμαρχο Δημ. Ενότητας Λαμπείας κ. Βασίλη Αρβανίτη
-Τον συμπολίτη Δήμαρχο Αιγάλεω κ. Δημ. Μπίρμπα
-Τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας κ. Δημ. Μανώλη
-Τον αιδ. Ιερέα Λαμπείας π. Κων/νο Αρβανίτη
-Τον Πρόεδρο του «Συνδέσμου των εν Πάτραις Λαμπειέων» κ. Αγγ. Ηλιόπουλο
-Τον πρόεδρο της Τοπ. Κοινότητας Ορεινής (Μοστενίτσας) κ. Σπ. Μιχαλόπουλο
-Τον εκδότη της εφημ «Πρωινός Μοριάς» Τρίπολης κ. Δημ. Μητρόπουλο
-Όλους τους φίλους και τις φίλες που ήρθαν από μακριά (Πύργο, Πάτρα, Τρίπολη, Μακρίσια, Δούκα) ή από τα γύρω χωριά του ιστορικού πρώην Δήμου Λαμπείας (Τσίπιανα, Νουσά, Μοστενίτσα, Κούμανι, Τριπόταμα) κλπ


Να ευχαριστήσουμε την Συντηρήτρια Έργων Τέχνης, Βιβλίων και Αρχαιοτήτων κυρία Διαμαντούλα Σ. Σωτηροπούλου που  με τόση ζέση και προθυμία ανιδιοτελώς, όχι μόνο έκανε συντήρηση κάποιων μοναδικών κομματιών από την δωρηθείσα συλλογή βιβλίων της κ. Αγγελικής Μανιαδάκη στην Βιβλιοθήκη μας, αλλά επιμελήθηκε και  την Έκθεση που θα εγκαινιάσουμε σε λίγο μέσα στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
Να ευχαριστήσουμε τον καλλιτέχνη αρτοποιό κ. Τάσο Καρνάρο από την Κρέστενα, ευαίσθητο άνθρωπο του πολιτισμού που κάθε χρόνο μας προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ την λαχταριστή μπομπότα.
Να ευχαριστήσουμε το «ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» και τον εκ Δίβρης καταγόμενο ιδιοκτήτη ρέκτη κ. Χρίστο Κανελλακόπουλο (από τη σπουδαία γενιά των διβριωτών Αγωνιστών του 1821 Μερκουραίων) για τον λευκό και κόκκινον ευφραίνοντα οίνον που μας προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ.
Να ευχαριστήσουμε τους συμπατριώτες για τα δώρα τους που θα μπουν στο ΛΑΧΝΟ, τον κ. Θόδωρο Κουρλαμπά από τα Τριπόταμα που πρόσφερε ένα μεγάλο πολυμηχάνημα μίξερ και τον εκ μητρός Διβριώτη κ. Γιάννη Τσομπάρη που πρόσφερε μια κουρευτική μηχανή Αμερικής.
Να ευχαριστήσουμε τις κυρίες Ριτσα Τσίγκανου-Αναστασοπουλου (Γραμματέα της Ένωσης), Σοφία Κορμπάκη και Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου για τα ωραία ντόπια γλυκά που παρασκεύασαν και πρόσφεραν για σας (μπακλαβάς, χαλβάς, ραβανί  και καρυδόπιτα). Και τον κ. Γιάννη Δανίκα για την προσφορά του τσίπουρου.
Να ευχαριστήσουμε και εκείνους που εθελεοντικά βοήθησαν, όπως τους κ.κ. Τάσο Αναστασόπουλο, Θόδωρο Βέρροιο, Μήτσο Πατσή κ.ά.

Τέλος με  την ευκαιρία να πούμε, ότι ο μοναδικός πόρος που έχουμε είναι η ΑΓΑΠΗ σας η αλογάριαστη και οι ΛΑΧΝΟΙ με τα πλούσια δώρα (ένα εξαιρετικό οικολογικό ποδήλατο, το μιχερ, η κουρευτική μηχανή και όλες οι εκδόσεις του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ»). Γιαυτό απευθυνόμαστε στην πατριωτική και φιλική ευαισθησία σας και το φτωχικό βαλάντιο του καθενός, για μια μικρή ενίσχυση. Η κλήρωση θα γίνει με αδιάβλητο ηλεκτρονικό τρόπο.  
Εύχομαι σε όλους σας, να περάσετε μια όμορφη βραδιά.  Σας ευχαριστώ»

Β΄. Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ των 4 Εκπαιδευτικών
Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι
Ερχόμαστε τώρα σε μια σημαντική και άκρως ενδιαφέρουσα στιγμή. Η στιγμή που θα αποδώσει η πατρώα γη Δίβρη την οφειλόμενη ελάχιστη τιμή σε 4 ξεχωριστούς εκπαιδευτικούς λειτουργούς.
Η δική μας πίστη και πεποίθηση είναι ότι ο δάσκαλος μεταξύ των δημόσιων λειτουργών αποτελεί την κορωνίδα, την υψηλότερη βαθμίδα της κοινωνικής-μορφωτκής προσφοράς, ιδιαίτερα σε μικρά χωριά και κωμοπόλεις, όπως η δική μας. Έτσι η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ και το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ στις 4 σχεδόν δεκαετίες της ενεργού πορείας της, τίμησε και βράβευσε σε χωριστές επιτυχημένες τελετές αρκετούς φωτισμένους δασκάλους μας που μετέδωσαν τα φώτα τους στα μικρά διβριωτόπουλα  και άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στο πέρασμά τους από τα Σχολεία της Δίβρης. Όπως π.χ. τον δικό μου αγαπημένο δάσκαλο και ιστορικό συγγραφέα του ανεκτίμητου βιβλίου «Η ΔΙΒΡΗ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ» Νίκο Αναστόπουλο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τον Καθηγητή Μαθηματικών Κωνσταντίνο Μπορδόκα στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, την διβριώτισσα δασκάλα Θεοπίστη Καρυανού-Παναγοπούλου στην Ταβέρνα «ο Πλάτανος» και τον διβριώτη δάσκαλο Νίκο Τσουρούλα επίσης στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.
Θα αναρωτηθείτε, γιατί διαλέξαμε φέτος να τιμήσουμε 4 εξαίρετους εκπαιδευτικούς, τα ονόματα των οποίων  ασφαλώς διαβάσατε στο Πρόγραμμα και σε λίγο θα παρουσιάσουμε κατά την απονομήν της τιμητικής πλακέτας.
Χωρίς πολλές περιστροφές λέμε ότι θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες για αυτές τις 4 εκπαιδευτικές προσωπικότητες, το έργο τους και την προσφορά τους στην Κοινωνία, την Δημοκρατία, τα Γράμματα και τις Τέχνες, αλλά δεν θα το κάνουμε. Αφενός γιατί οι ίδιοι ταπεινοφρόνως και με μεγαλοψυχία το ζήτησαν και αφετέρου για λόγους πρακτικούς οικονομίας του χρόνου, ώστε η ροή του Προγράμματος να είναι ευχάριστη και επαγωγική για όλους μας.
Εν συντομία, θα λεχτούν μόνο τα απαραίτητα εκ μέρους μας και μάλιστα τα έχοντα σχέση με την γενέτειρα Δίβρη. Χωρίζουμε τους τιμώμενους σε δυο κατηγορίες, εντελώς σχηματικά.
Στη μία κατηγορία οι κύριοι κύριοι  Αθανάσιος Φωτόπουλος, καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Λαμπείας τα έτη 1977-78 και  Τάσος Βασιλείου δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Λαμπείας τα έτη 1978-79. Και οι δυο δηλαδή υπηρέτησαν στη Δίβρη πριν 40 χρόνια και έχοντες την σφραγίδα δωρεάς στο μέτωπο, μεταλαμπάδευσαν τη σοφία τους στους μαθητές μας και άφησαν εποχή στο πέρασμά τους.
Στην άλλη κατηγορία, αναφερόμαστε σε δυο από τους καλλίτερους πρεσβευτές της Δίβρης μας. Τον γνωστό πανελληνίως διανοητή κύριο Λαοκράτη Βάσση που μας κάνει την τιμή να είναι για 3η φορά ομιλητής στις δικές Ημερίδες και Συνέδρια, και την κατά δική μας διβριώτισσα δεύτερης γενιάς κυρία Αγγελική Μανιαδάκη που με την εκπλήσσουσα διβριωλατρεία της κατάφερε να ξαναζωντανέψει την αίγλη της παλιάς καλής Δίβρης….

Ας έρθουμε όμως στο προκείμενο.
Θα γίνει τώρα από μένα, μια πολύ σύντομη αναφορά στο κάθε τιμώμενο πρόσωπο και θα αναγνωστεί το περιεχόμενο της πλακέτας. Στη συνέχεια θα επιδοθεί η τιμητική πλακέτα μαζί με ένα ιστορικό τρίπτυχο (από τον διβριώτη Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Νίκο Αναστασόπουλο και την εξ αγχιστείας διβριωτισσα  γιατρό συγγραφέα κ. Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου)  και θα γίνει αντιφώνηση με ένα σύντομο χαιρετισμό από τον κάθε τιμώμενο.

Παρακαλώ τον κύριο Αθανάσιο Φωτόπουλο.



Ποιος από σας δεν γνωρίζει τον πριν λίγα χρόνια Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Φωτόπουλο. Με καταγωγή εκ πατρός από το Σοπωτό Καλαβρύτων, γέννημα θρέμμα του Πύργου, από μικρός παραθέριζε στη Δίβρη και την αγάπησε. Ως καθηγητής Γυμνασίου Λαμπείας άφησε εποχή και συνέλεξε ανεκτίμητο ιστορικό και λαογραφικό υλικό για τη Δίβρη που ακόμη δεν έχει εκδοθεί. Με το περιοδικό «ΔΙΒΡΗ» και το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ άρρηκτοι οι πνευματικοί δεσμοί εδώ και πολλές δεκαετίες. Από αυτό το βήμα άπειρες φορές μόνιμος επίσημος ομιλητής, κυρίως όμως διοργανωτής στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ μας Επιστημονικών Συνεδρίων για την Ιστορία της Ηλείας, ακόμη και ενός Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικών και Ανατολικών Σπουδών που έκανε παγκοσμίως γνωστή τη μικρή μας Δίβρη. Τώρα, ας μου επιτραπεί να πω, ο Φωτόπουλος είναι μια όαση μέσα στην απεραντοσύνη της πνευματικής ξηρασίας που μαστίζει την Ηλεία και ίσως ο μοναδικός εκφραστής και πνευματικός ταγός της. Σήμερα είναι Διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου και εκδίδει τα «Πελοποννησιακά Γράμματα», ένα ετήσιο περιοδικό 1000 σελίδων που τιμά την Ελληνική Γραμματεία.
ΑΘΑΝΑΣΙΩ ΘΕΟΔΩΡΩ, ΤΩ ΦΩΤΟΠΟΥΛΩ
ΑΝΔΡΙ ΑΓΑΘΩ ΠΟΛΛΑ ΤΗΝ ΔΙΒΡΗΝ ΗΛΕΙΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣΑΝΤΙ
ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΧΩΣ ΩΦΕΛΗΣΑΝΤΙ
ΔΙΑΚΟΝΗΣΑΝΤΙ ΕΥΚΛΕΩΣ ΤΗΝ  ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΝ ΕΤΕΣΙ 1978-79 ΕΝ ΤΩ ΙΣΤΟΡΙΚΩ ΓΥΜΝΑΣΙΩ ΛΑΜΠΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΛΛΑΧΟΥ, ΩΣ ΚΑΙ ΕΝ ΤΩ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩ ΠΑΤΡΩΝ
ΕΙΣΕΤΙ ΔΕ ΑΝΑΔΕΙΞΑΝΤΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΝ
ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝΤΙ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΝ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩ ΚΕΝΤΡΩ ΑΥΤΗΣ
ΚΑΤΑΥΓΑΣΑΝΤΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΝ ΚΩΜΟΠΟΛΙΝ 
ΕΙΣ ΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ
ΤΙΜΗΣ ΑΠΑΣΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟΝ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΑΥΤΗΝ
ΕΓΕΝΕΤΟ ΤΟΔΕ ΕΝ ΔΙΒΡΗ ΤΗ 19Η ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017
ΤΟ «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»


Παρακαλώ τον κύριο Τάσο Βασιλείου.



Με τον αγαπητό φίλο Ηπειρώτη Τάσο Βασιλείου γνωριστήκαμε το 1979 όταν πρωτοέστειλε ως δάσκαλος της Δίβρης την συνεργασία του στο περιοδικό «ΔΙΒΡΗ» με θέματα τα παραμύθια και τις παροιμίες της Δίβρης, όπως του τα μετέφεραν οι μικροί μαθητές από τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Στο μικρό διάστημα που θήτευσε στη Δίβρη, έκανε έργο αιώνιο και αξεπέραστο. Εξέδιδε με τους μαθητές του στον πολύγραφο την εφημεριδούλα «Το χωριό μας η Δίβρη» με πλούσια ύλη τοπικής λαογραφίας και παράδοσης που μάλιστα πρόβαλε η τότε μοναδική ΕΡΤ. Γύρισε όλες τις εκκλησίες και τα Μοναστήρια της Δίβρης και κατέγραψε όλες τις μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας εικόνες και έτσι  διέσωσε ένα ανεκτίμητο ιστορικό και θρησκευτικό θησαυρό, γιατί έτσι σταμάτησε η φυγή, η πώληση και η αρχαιοκαπηλία των εικόνων των θρησκευτικών μας Μνημείων. Του χρεωστούμε πολλές χάριτες. Διέπρεψε όταν ασχολήθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα πατρικά του ηπειρώτικα χώματα. Είναι αναγνωρισμένος συγγραφέας πολλών βιβλίων. Προ παντός όμως αγαπάει τη Δίβρη μας που ποτέ δεν ξεχνάει. 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΩ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ, ΤΩ ΒΑΣΙΛΕΙΩ
ΑΝΔΡΙ ΑΓΑΘΩ ΠΟΛΛΑ ΤΗΝ ΔΙΒΡΗΝ ΗΛΕΙΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣΑΝΤΙ
ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΧΩΣ ΩΦΕΛΗΣΑΝΤΙ
ΔΙΑΚΟΝΗΣΑΝΤΙ ΕΥΚΛΕΩΣ ΤΗΝ  ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗΝ  ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΝ  ΕΤΕΣΙ 1978-79 ΕΝ ΤΩ ΙΣΤΟΡΙΚΩ
ΔΗΜΟΤΙΚΩ ΣΧΟΛΕΙΩ ΛΑΜΠΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΛΛΑΧΟΥ ΕΝ ΤΗ ΗΜΕΔΑΠΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΗ
ΕΙΣΕΤΙ ΔΕ ΕΡΕΥΝΗΣΑΝΤΙ, ΑΝΑΔΕΙΞΑΝΤΙ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟΝ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΝ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΝ ΠΛΟΥΤΟΝ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ
ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΑΝΤΙ ΑΥΤΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟΝ
ΤΙΜΗΣ ΑΠΑΣΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟΝ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΑΥΤΗΝ
ΕΓΕΝΕΤΟ ΤΟΔΕ ΕΝ ΔΙΒΡΗ ΤΗ 19Η ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017
ΤΟ «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»

Παρακαλώ τον  κύριο Λαοκράτη Βάσση



Ο Δάσκαλος και Φιλόλογος-συγγραφέας Ηπειρώτης κ. Λαοκράτης Βάσσης είναι πανελληνίως γνωστός για την κοινωνική, πνευματική και αντιστασιακή του δράση σε δύσκολες εποχές της πατρίδας μας, από τα φοιτητικά του ακόμη χρόνια πρώτα στην παιδαγωγική Ακαδημία και στη συνέχεια  στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα πολλά βιβλία του με κοινωνικό, πολιτικό και κυρίως πολιτιστικό περιεχόμενο τυγχάνουν μεγάλης εκτίμησης και απέραντου σεβασμού από την διανόηση και τον πνευματικό κόσμο της χώρας μας. Από όλες τις πλευρές του υγιούς πολιτικού φάσματος της χώρας μας θεωρείται ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο, που ελπίζουμε σύντομα να αξιοποιηθεί για το καλό του λαού μας.  Για πολλά χρόνια διετέλεσε Διευθυντής Σπουδών στα «Εκπαιδευτήρια Γείτονα» και έβγαλε στην κοινωνία στρατιές μαθητών που κυριολεκτικά τον λατρεύουν. Το ότι δέχτηκε να είναι σήμερα ομιλητής είναι η μεγίστη τιμή και ικανοποίηση για μας, αλλά και σεις θα το καταλάβετε όταν ανεβεί στο βήμα σε λίγο. Στις Εκδηλώσεις και Ημερίδες του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ, είναι τρίτη φορά που είναι ομιλητής. Την πρώτη φορά το 2004 στην ΗΜΕΡΙΔΑ για την «Εκεχειρία και τον Ολυμπισμό», την δεύτερη το έτος 2011 και σήμερα με τον λόγο του θα φωτίσει νου και καρδιά. 
ΛΑΟΚΡΑΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΩ, ΤΩ ΒΑΣΣΗ
ΑΝΔΡΙ ΑΓΑΘΩ ΠΟΛΛΑ ΤΗΝ ΔΙΒΡΗΝ ΗΛΕΙΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣΑΝΤΙ
ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΧΩΣ ΩΦΕΛΗΣΑΝΤΙ, ΩΣ ΚΑΛΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΑΥΤΗΣ
ΔΙΑΚΟΝΗΣΑΝΤΙ ΕΥΚΛΕΩΣ ΤΗΝ  ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗΝ, ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΗΝ  ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΝ ΕΝ ΤΗ ΗΜΕΔΑΠΗ
ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝΤΙ ΤΗΝ ΦΙΛΤΑΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΕ ΑΕΝΑΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΙΝ, ΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΝ  ΑΥΤΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΙΝ
ΕΙΣΕΤΙ ΔΕ ΤΙΜΗΣΑΝΤΙ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ ΤΟ ΗΜΕΤΕΡΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΜΕ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΤΙΜΗΣ ΑΠΑΣΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟΝ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΑΥΤΗΝ
ΕΓΕΝΕΤΟ ΤΟΔΕ ΕΝ ΔΙΒΡΗ ΤΗ 19Η ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017
ΤΟ «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»

Παρακαλώ την κυρία Αγγελική Μανιαδάκη-Βαμβακέρη



Τι να πρωτοπούμε για την αγαπημένη μας Αγγελική. Μικρή παιδούλα παραθέριζε με τις αδερφές της στη Δίβρη του 1960, κοντά στη μητέρα της Μαρίκα, τον παππού της δάσκαλο Μιχάλη Αγγελόπουλο-«Μαραθιά» και την γιαγιά της Αγγελική από την αρχοντική οικογένεια Φιλιππόπουλου. Φαίνεται ότι τότε μπολιάστηκε με το «μικρόβιο» της δια βίου διβριολατρείας. Και αφού έδωσε τα εκπαιδευτικά της φώτα ως διακεκριμένη Φιλόλογος σε πολλά Γυμνάσια της χώρας αγκυροβόλησε στα Χανιά της Κρήτης. Όμως ζει και αναπνέει για την Δίβρη των προγόνων της, προσφέρει αενάως αλλά και εμπνέεται από αυτή (ήδη ετοιμάζει την μελοποίηση ενός λυρικού ποιήματος της για την Δίβρη). Πριν δυο χρόνια δωρίζει ένα εξαιρετικό πιάνο το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (που σε λίγο θα πάρει θεϊκή μορφή, στα χέρια του βιρτουόζου πιανίστα κ. Ναχμία) και τώρα δωρίζει στην Βιβλιοθήκη του Πνευματικού μας Κέντρου την ανεκτίμητη συλλογή παλιών και σπάνιων βιβλίων του παππού και της γιαγιάς της που σε λίγο θα εγκαινιάσουμε στην Έκθεση που έχει στηθεί μέσα στο  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΤΩ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ
ΓΥΝΗ ΑΓΑΘΗ ΠΟΛΛΑ ΤΗΝ ΔΙΒΡΗΝ ΗΛΕΙΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣΑΣΗ
ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΧΩΣ ΩΦΕΛΗΣΑΣΗ, ΩΣ ΚΑΛΗ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΑΥΤΗΣ
ΔΙΑΚΟΝΗΣΑΣΗ ΕΥΚΛΕΩΣ ΤΗΝ  ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΝ ΕΝ ΤΗ ΗΜΕΔΑΠΗ
ΕΙΣΕΤΙ ΔΕ ΟΥΣΑ 3ΗΣ ΓΕΝΕΑΣ ΕΚ ΔΙΒΡΗΣ ΕΛΚΟΥΣΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗΝ, ΩΣ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΚΑΣ ΒΑΜΒΑΚΕΡΗ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ,
ΔΑΨΙΛΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ ΕΝΙΣΧΥΣΑΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΥΤΗΣ,  ΔΩΡΙΣΑΣΗ ΚΛΕΙΔΟΚΥΜΒΑΛΟΝ (ΠΙΑΝΟ) ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΥΤΟΥ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΗΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-«ΜΑΡΑΘΙΑ» ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΤΟΡΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΙΜΗΣ ΑΠΑΣΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟΝ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΑΥΤΗΝ
ΕΓΕΝΕΤΟ ΤΟΔΕ ΕΝ ΔΙΒΡΗ ΤΗ 19Η ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017
ΤΟ «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»

***Από κάθε τιμώμενο πρόσωπο, έγινε συγκινητική αντιφώνηση (που θα έχουμε μετά την απομαγνητοφώνηση) και μικρή προσλαλιά από τους επιδόσαντες τις πλακέτες κ. Ν. Αναστασόπουλο και κ. Μ. Αρβανίτη-Σωτηροπούλου


Γ΄.  Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΚΡΑΤΗ ΒΑΣΣΗ σε εικόνες
(η ομιλία του κ. Βάσση, προσεχώς) 





Δ΄. Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ σε εικόνες και βίντεο

https://www.facebook.com/dim.ang.79/videos/1123772294421785/

https://www.facebook.com/maria.sotiropoulou1/videos/10214119510203450/

https://www.facebook.com/dim.ang.79/videos/1121518017980546/







Ε΄. ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ της συλλογής Αγγ. Μανιαδάκη σε εικόνες
(η ομιλία της κ. Μανιαδάκη, προσεχώς) 






ΣΤ΄. ΤΟ «ΔΙΒΡΙΩΤΙΚΟ ΦΙΛΕΜΑ» σε εικόνες





Ζ΄. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ σε εικόνες


ΜΙΑ ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ 

ΟΜΟΛΟΓΙΑ….. (ως αντίδωρο)

Συμπατριώτες, συμπολίτες , φίλες και φίλοι της Διβρης.
Είναι η πρώτη φορά που ένοιωσα τόσο έντονα, ένα παράξενο συναίσθημα μετά τη  μαγική βραδιά της 19 Αυγούστου (έτσι ακριβώς την είπαν όσοι παρακολούθησαν) την ΓΙΟΡΤΗ-μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, και τα υπόλοιπα δρώμενα που εκτυλίχτηκαν στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ....
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ανάμικτο από ικανοποίηση, περηφάνια, συγκίνηση, πατριωτισμό, αγάπη, απαντοχή....
Όχι τόσο για τα καλά λόγια που ακούστηκαν για μένα, άλλα γιατί αυτή η Διβρη που τόσο πολύ κι εγώ έχω κατηγορήσει για κάποιες "παρασπονδίες", χτες έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο και αποθεώθηκε στη συνείδηση των συμμετασχόντων στο 3ωρο της πολιτιστικής και μουσικής πανδαισίας.....
Η συγκινητική βράβευση των 4 φωτισμένων εκπαιδευτικών (Αθανάσιος Φωτόπουλος, Τάσος Βασιλείου, Λαοκράτης Βάσσης και Αγγελική Μανιαδακη). Η συγκλονιστική ομιλία του διανοητή Λαοκράτη Βάσση. Τα εγκαίνια της Έκθεσης της εντυπωσιακής συλλογής παλαιών βιβλίων της Αγγελικής Μανιαδάκη στη Βιβλιοθήκη μας. Και τέλος η θεϊκή φωνή του Μπάμπη Βελισάριου και τα μαγικά χέρια του Δαυίδ Ναχμία στο πιάνο...., Ήταν ο εκρηκτικός συνδυασμός που έστειλε το φιλοθεάμον κοινό στους έβδομους ουρανούς και έδειξε το μεγαλείο της πάλαι ποτέ ένδοξης και ιστορικής κωμόπολης....
Στα ταμπλό στον αύλειο χώρο, ήταν "κρεμασμένη" κυριολεκτικά η μακραίωνη και ενδιαφέρουσα ιστορία αυτού του ευλογημένου τόπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα!!!..., κι εμείς δειλά δειλά προσπαθούμε να πάρουμε ψήγματα από αυτό το υπέροχο κλέος και να τα παρουσιάσουμε στη σύγχρονη εποχή μας...

Αυτό μου το συναίσθημα, θα το κουβαλώ στα λίγα ή περισσότερα χρόνια που απομένουν, ως φυλακτό πολύτιμο και ως ιερή παρακαταθήκη αφού μπορέσαμε να δώσουμε την ευκαιρία στους 300 περίπου ακροατές της Εκδήλωσης να φύγουν με ένα καλό και "γκαρδιακό" λόγο στα χείλη τους και ικανοποίηση στην καρδιά τους, για το έργο μας και περισσότερο για την αγαπημένη μας γενέτειρα Διβρη!.,,,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου