Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017

Ο «ΚΑΥΤΟΣ» ΜΗΝΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2017 ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ !!!... ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΦΑΤΗ Η ΘΛΙΨΗ ΜΑΣ…Ο "ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ

Γιάννης Τσετσέλης"

ενημερώνει για  τα νέα της Δίβρης 

 Η ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ

( Έτος 5ο - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 - Aρ. Φύλλου 56)

Ο «ΚΑΥΤΟΣ» ΜΗΝΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2017
ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ !!!... ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ,
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΦΑΤΗ Η ΘΛΙΨΗ ΜΑΣ…

«Πράματα και θάματα» συνέβησαν τον μήνα αυτό
στην πάλαι ποτέ ένδοξη κωμόπολη, την καλλίστη νύμφη του Ωλονού, ώστε να σηκωθεί από τον τάφο του ο θυμόσοφος Γιάννης Τσετσέλης και να ανακράξει και πάλι, στεντορία τη φωνή:
«με τον Ζούρλια δικαστή και τον Βιόλα εισαγγελέα,μούτζω το χωριό κυρ Τέλη μου»!...

Για όσους έχουν ακούσει ζωντανά ή από μετάδοση την διαχρονική αυτή φράση του αξέχαστου Γιάννη Τσετσέλη, καταλαβαίνουν τη σημασία της στα σημερινά συμβαίνοντα στη Δίβρη που ξεπερνούν και τα όρια της πιο οδυνηρής φαντασίας. Θα το αντιληφθείτε με τα ιστορούμενα και εικονιζόμενα στη συνέχεια.
Η Δίβρη το τρέχον έτος 2017 τους προηγούμενους μήνες έζησε λαμπρές σημαντικές στιγμές πού θα καταγραφούν στις δέλτους της τοπικής της ιστορίας της, όπως:
Πρώτον, δέχτηκε την επίσκεψη του Αρχηγού του Ελληνικού Κράτους (για δεύτερη φορά στην μακραίωνη ιστορία της, την πρώτη φορά ήταν η επίσκεψη του βασιλιά Όθωνα το 1838) του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου  που εγκαινίασε το Μουσείο «Κέντρο Πολιτισμού και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης -Αρχοντικό Πετραλιά» και δεύτερον, απόλαυσε τον Αύγουστο μια ανεπανάληπτη Μουσική και Πολιτιστική  βραδιά στο «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» (…για  να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας)….
Και να λοιπόν που «έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας» της άνοιξης και του καλοκαιριού και …προσγειωνόμαστε στην πραγματικότητα του Σεπτέμβρη, όπου είναι η αποθέωση των γεγονότων που διαδραματίζονται στο «Αυτόνομον Κρατίδιον της Δίβρης»…
Όσοι παρακολουθούν την παρούσα στήλη, που είναι συνέχεια (όχι βέβαια στον ίδιο βαθμό συνέπειας, σοβαρότητας, αξιοπιστίας και εγκυρότητας) της επί 37 χρόνια έκδοσης του περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» που σταμάτησε δυστυχώς το 2014 για γνωστούς λόγους, ενημερώνονται για τα γεγονότα αυτά που καταγράφονται «για να περισωθεί, ό,τι περισώνεται» στον ευλογημένο τόπο που η μοίρα μας, η θεά φύση και η συγκυρία, μας κληρονόμησαν και που έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού!…
Ας τα παραθέσουμε λοιπόν, κατ΄ αρχήν εντελώς συνοπτικά, ιεραρχώντας την σημασία τους όπως ακριβώς σημαδεύουν την ιστορία, τον πολιτισμό, την ανάπτυξη, την πρόοδο, την ζωή και το μέλλον της γενέτειρας. Σε τίτλους, και σιγά σιγά θα ξετυλίγουμε και θα αναλύουμε στο μέτρο του δυνατού …«τα σχολιανά» του κάθε θέματος για ενημέρωση των συμπατριωτών μας αλλά και των φίλων και θαυμαστών της Δίβρης μας.
1ον θέμα: Η ποιότητα του κοινωνικού αγαθού του πόσιμου νερού που παρέχεται στους κατοίκους της Δίβρης μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα των αναλύσεων. (σ.σ. Σε άλλο αποκλειστικό σημείωμα –όπως έχω υποσχεθεί- θα εξηγήσω στους πολυπληθείς φίλους  αναγνώστες μας, που απορούν πως γίνεται το πεντακάθαρο και κρυστάλλινο νερό που βγαίνει από τον βράχο, να φτάνει βρωμερό και τόσο επικίνδυνο στο ποτήρι μας)
2ον θέμα: Το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης στοιχειώδους  υγειονομικής περίθαλψης και ιατρικής φροντίδας στους κατοίκους, που ενώ έχει επίσημα και στα χαρτιά 2 γιατρούς, στην πραγματικότητα δεν έχει κανένα…
3ον θέμα: Οι «υγειονομικές βόμβες», τα ποιμνιοστάσια μέσα στα σπίτια μας και τα «Ειδοποιητήρια»-ραβασάκια  που πήραν κάποιοι τσοπάνηδες της Δίβρης και οι τραγελαφικές αντιδράσεις τους….
4ον θέμα: Πολλά και ποικίλα μικρο-μεγαλο προβλήματα στο «Αυτόνομον Κρατίδιον της Δίβρης» συνοδευμένα με σκωπτικά ή τραγελαφικά σχόλια και εικόνες εκπάγλου καλλονής που ξεπερνούν τη φαντασία μας….


ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ

v Πρώτο θέμα: ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ, έδειξαν σοβαρή «κοπρανώδη μόλυνση» και στα 10 ληφθέντα δείγματα και από τα 7 Υδραγωγεία της Δίβρης!!...
Την 1η Σεπτεμβρίου 2017, επειδή υποπτευόμαστε την τριτοκοσμική μόλυνση των πόσιμων νερών και βλέπαμε επιπτώσεις (εγώ προσωπικά ως παιδίατρος γαστρεντερίτιδες στα μικρά παιδιά) αλλά και γέροντες, στείλαμε σε όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και Κρατικές αρχές το έγγραφό μας (συνέχεια πολλών άλλων)  με θέμα:
«Εγκληματική ενέργεια εις βάρος της υγείας μας κατά σύστημα και κατ΄ εξακολούθηση από τον Δήμο και ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας, με την παροχή ακατάλληλου πόσιμου νερού με τριτοκοσμική  κοπρανώδη  μόλυνση στους κατοίκους της Τοπικής  Κοινότητας Λαμπείας. Ολιγωρία ή συγκάλυψη; Εκ μέρους των εχόντων τον Β΄ και Γ΄ βαθμό ευθύνης».
 Και ζητούσαμε επιμόνως να μας στείλουν τις αναλύσεις των μικροβιολογικών εξετάσεων των ληφθέντων δειγμάτων από τον Μάρτιο και πέρα. Χωρίς βεβαίως να πάρουμε καμιά απάντηση (παρά την εντολή που έδωσε η Γεν. Δ/νση Δημ. Υγείας ΠΔΕ).
Αναγκαστήκαμε την 21η Σεπτεμβρίου, να υποβάλουμε εκ νέου ΥΠΟΜΝΗΜΑ, ως συμπληρωματικό του άνω εγγράφου μας μετά επιτόπια επίσκεψή μας στα Υδραγωγεία της ΤΚ Λαμπείας και φωτογραφική αποτύπωση της κατάστασής,  με θέμα:
«ΤΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΑ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ, Η «ΚΟΠΡΑΝΩΔΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗ» ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΤΑ ΠΟΙΜΝΙΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ. Και η αλήθεια για την δήθεν «Υγειονομική Αναγνώριση Υδραγωγείων» εκ μέρους της Υγειονομικής Υπηρεσίας Ν. Ηλείας»
Όσοι μας παρακολουθείτε, στο προηγούμενο κείμενό μας στην Ιστοσελίδα αυτή (αλλά και δημοσιεύσεις σε τοπικά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ) θα είδατε το ανωτέρω αλλά και τους «αψευδείς μάρτυρες», τις φωτογραφίες των Υδραγωγείων-υδρομαστεύσεων (που δημοσιεύσαμε) και την θλιβερή κατάσταση τους που αποτελούν την πρώτη και βασική αιτία της τριτοκοσμικής μόλυνσης του πόσιμου νερού που μας παρέχει ο Δήμος και η ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας….

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
            Και ενώ δεν είχε στεγνώσει το μελάνι των ανωτέρω διαμαρτυριών μας, ήρθε η «λυπητερή» από την Υγειονομική  Υπηρεσία Ηλείας που μας έστειλε (κατόπιν επανειλημμένων αιτήσεών μας) το παρακάτω επίσημο έγγραφο λίαν αποκαλυπτικό για το τι συμβαίνει με το δημόσιο αγαθό του πόσιμου νερού όλων (μα όλων !..) των Υδραγωγείων και δικτύων της Δίβρης, που θα διαβάσετε παρακάτω.

Διευκρινίσεις
α. Τα 10 δείγματα πόσιμου νερού ελήφθησαν από την Υγειονομική Υπηρεσία Ηλείας στις 17 Αυγούστου από βρύσες (μέσα από σπίτια και υπαίθριες). Τα αποτελέσματα των εξετάσεων εστάλησαν από τα διαπιστευμένα Εργαστήρια Ιωαννίνων στις 21 Αυγούστου και υποθέτουμε, ότι τα πηραν σε λίγες μέρες, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες και κατ΄ επέκταση ο Δήμος και η ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας. Και ενώ είχαν υποχρέωση (από τους Νόμους, τους αυστηρούς Υγειονομικούς Κανονισμούς και από την Δεοντολογία) να γνωρίσουν άμεσα στους καταναλωτές κατοίκους της Δίβρης, εκείνοι τι έκαναν;
 Η μεν Υγειονομική Υπηρεσία έστειλε στους άμεσα υπεύθυνους Δήμο και ΔΕΥΑ στις 15 Σεπτεμβρίου (βλ έγγραφο) τα αποτελέσματα (εκτός και τους ειδοποίησαν νωρίτερα), ο δε Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, ακόμη και μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους ακόμη!!!... Εγκληματώντας εις βάρος της υγείας τους και ιδιαιτέρως στις ευπαθείς ομάδες (παιδιά, γέροντες, ασθενείς) .
β. Όλα και τα 10 δείγματα και από τα 7 Υδραγωγεία της Δίβρης (και της Μπαρμπότας) έχουν κοπρανώδη μόλυνση (άλλα μικρή, άλλα μεγάλη και άλλα μεγαλύτερη) και είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ και όπως είχε πει παλιότερα ο ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας πολλά από αυτά «δεν κάνουν ούτε για την τουαλέτα, (κοινώς αποχωρητήριο)» και σε τέτοιες περιπτώσεις οι υπεύθυνοι Δήμος και ΔΕΥΑ «πρέπει να χτυπάνε τις καμπάνες να μαθαίνει ο κόσμος τον κίνδυνο και οι υπεύθυνοι να πάνε στον Εισαγγελέα»….
γ. Όπως θα παρατηρήσετε στο έγγραφο, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες Ηλείας στέλνουν τα αποτελέσματα στον Εισαγγελέα Ηλείας (για τα περαιτέρω) και τον Πταισματοδίκη Πύργου που ήδη έχει  ξεκινήσει ανακρίσεις για τους άμεσα υπεύθυνους με βάση συνταχθείσα Δικογραφία από τα προηγούμενα αποτελέσματα κοπρανώδους μόλυνσης του πόσιμου….
δ. Και για πολλοστή φορά, η Υγειονομική Υπηρεσία υπενθυμίζει στους άμεσα υπεύθυνους Δήμο και ΔΕΥΑ, να «λάβουν ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ». Και βέβαια αυτό το τελευταίο έχει καταντήσει το πιο αστείο ανέκδοτο, αφού την εντολή αυτή ο Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κ. Κοτζάς και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Λινάρδος την γράφουν τώρα και πολλά χρόνια «εις τα παλαιότερα των υποδημάτων τους»….
Και τώρα ήρθε, η ενημερωτική (από εμάς και όχι τους αρμόδιους) στιγμή για τους αναγνώστες μας και κυρίως η πλέον σημαντική στιγμή που αφορά την πρώτη και μοναδική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στους συμπατριώτες μας. Αντί  για τους άμεσα υπεύθυνους εμείς «χτυπάμε τις καμπάνες» για την προφύλαξη της υγείας τους και τους καλούμε να αφυπνιστούν και να αποδώσουν τα επίχειρά και να τιμωρήσουν τους άμεσα υπεύθυνους (Δήμο και ΔΕΥΑ) με το τίμημα που τους ανήκει….
Περιμένουμε βεβαίως και την εκ καθήκοντος και του Νόμου αντίδραση όλων των εχόντων τον Β’ και Γ΄ βαθμό ευθύνης (Υγειονομικές Υπηρεσίες του Ν. Ηλείας, Περιφέρειας και Υπουργείου Υγείας) για να δούμε πως θα λυθεί το μείζον και σοβαρό αυτό πρόβλημα και να αποδοθούν επί τέλους οι ευθύνες όθεν ανήκουν.

v Δεύτερο θέμα: Το  μέγα ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ  ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ στους κατοίκους, που ενώ έχει επίσημα και στα χαρτιά 2 γιατρούς, στην πραγματικότητα δεν έχει κανένα!…
Αποτρόπαιο, αλλά και οδυνηρό!!!...
Δείτε το δράμα της Διβρης και της περιοχής, δείτε πως αντιμετωπίζουν το αγαθό της ΥΓΕΙΑΣ μας οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι...

Ενώ στο Ιατρείο της Διβρης πρόσφατα διορίστηκαν επισήμως δυο γιατροί, βλέπουμε αυτή την Ανακοίνωση ντροπή, που λέει ότι ο γιατρός έρχεται που και που μόνο "για να γράψει φάρμακα" (!!!)..., όχι να δει ασθενείς....
Και δεν κουνιέται φύλλο ...., στο "Αυτόνομον Κρατίδιον της Διβρης"...
Έρμη Διβρη, του 2017...
Κάντε σύγκριση (με την κάτω πινακίδα) σας παρακαλώ, να δείτε τι γινόταν στον Υγειονομικό Σταθμό Λαμπείας πριν 50-60 χρόνια!!!'...., και τι γίνεται σήμερα.

Τότε, είχε μόνιμο γιατρό, μαία, αδελφή και βοηθητικό προσωπικό. Είχε καθημερινό ωράριο εργασίας πρωί απόγευμα (ακόμη και Κυριακές), πήγαινε μια φορά την εβδομάδα και στα διπλανά χωριά. Σήμερα, μαθαίνουμε έρχεται κανα δυο ώρες (10π.μ.-12μ.) γράφει καμιά συνταγή και φεύγει!!..., δρομέως άγνωστον για πού.
Και Δήμος, Νομαρχία Ηλείας, Περιφέρεια και παράγοντες «αγρόν αγοράζουν», μέχρι τελικής πτώσεως των άτυχων κατοίκων που βρίσκονται στο έλεος του θεού…

v Τρίτο θέμα: ΟΙ «ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ» δηλαδή ΤΑ ΠΟΙΜΝΙΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ, τα «Ειδοποιητήρια»  που πήραν κτηνοτρόφοι της Δίβρης και οι τραγελαφικές αντιδράσεις τους!…
Γράψαμε  ήδη σε προηγούμενο σημείωμα ότι η Δίβρη και όλος ο κτηνοτροφικός κόσμος, βρίσκεται σε πρωτοφανή αναστάτωση εδώ και 15 μέρες. Αιτία είναι, ότι περίπου 10 κτηνοτρόφοι της κωμόπολης πήραν από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές υπηρεσίες του Νομού Ηλείας τα Ειδοποιητήρια (τα είπαν «ραβασάκια»…) για τα ποιμνιοστάσιά τους που βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό, με διάφορες διαπιστώσεις, παρατηρήσεις, επισημάνσεις και υποχρεώσεις που απορρέουν από τους Νόμους του Κράτους και την (μη) εφαρμογή τους.
            Αυτές οι ειδοποιήσεις προς τους κτηνοτρόφους, έγιναν μετά από επισκέψεις κλιμακίου αρμόδιων υπαλλήλων, της λεγόμενης 3μελούς Επιτροπής Σταυλισμού της ΠΕ του Νομού Ηλείας που πήγαν στη Δίβρη και που συνοδεύτηκαν μάλιστα και με κάποια ευτράπελα περιστατικά, όπως λ.χ. η επιδρομή και το «μαύρισμά» τους με μιλιούνια ψύλλους, όταν τόλμησαν να μπουν στους στάβλους για έλεγχο!...
            Μετά από αυτά γεγονότα, αντί για αφύπνιση και προβληματισμό για το σοβαρότατο θέμα που αφορά την υγεία των συμπολιτών μας και τις τεράστιες ευθύνες των Δημοτικών αρχόντων και της ΔΕΥΑ αλλά και των ίδιων των κτηνοτρόφων που έχουν τα «γρέκια» τους μέσα στα σπίτια, ξεκίνησε το γνωστό …«γαϊτανάκι» για το ποιος είναι πίσω από τις καταγγελίες στους αρμόδιους και υπεύθυνους κρατικούς λειτουργούς, για το ποιος «τους κάρφωσε» στο Υγειονομικό κλπ. Και βεβαίως, αμέσως βρέθηκε ο συνήθης ύποπτος: ο Σωτηρόπουλος!!... (έγραψα με λίγα λόγια την … «Απολογία» μου σε προηγούμενο σημείωμα)…. Και είμαι βέβαιος ότι η έλευση της Επιτροπής -κατά τη γνώμη μας- έγινε από κάποιο «αλληλοκάρφωμα» μεταξύ των ίδιων των κτηνοτρόφων…
Μέχρι που περιήλθε στα χέρια μας το κατωτέρω έγγραφο-ειδοποίηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Νομού (συνοδευόμενο μετά Πρακτικού Ελέγχου της Επιτροπής σταυλισμού) σε κτηνοτρόφο της Δίβρης που έχουμε σβήσει το όνομά του για λόγους ευνόητους (αυτοπροστασίας δικής μας και προστασίας προσωπικών δεδομένων του αποδέκτη).

            Τέτοιο έγγραφο πήρε ικανός αριθμός κτηνοτρόφων της ΤΚ Λαμπείας (περίπου 10 από τους 15-20 που έπρεπε να λάβουν). Στο συνοδευτικό Πρακτικό, όπως θα δείτε αναφέρεται ότι ο Έλεγχος έγινε «…στο πλαίσιο διερεύνησης της από 6-3-2017 καταγγελίας-διαμαρτυρίας του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ»… και όπως ήταν φυσικό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ακόμη και απειλών και άλλων γεγονότων τραγελαφικών με αρκετή δόση επικινδυνότητας (αναφέρομαι σε απειλές με ακατονόμαστες φράσεις και βωμολοχίες, που εκτοξεύτηκαν εναντίον μου δημόσια στο καφενείο από νεαρούς κτηνοτρόφους που συνηθίζουν να περνάνε την ώρα τους εκεί, πίνοντας μπύρα αλλά παράλληλα …απολαμβάνουν (ή περιμένουν) τα ευεργετήματα της επιδότησής τους από Προγράμματα της Ευρώπης και της Ελλαδίτσας… - επ΄ αυτών θα επανέλθουμε εν ευθέτω χρόνω) .
            Βεβαίως, με βάση τα παραπάνω εμείς στείλαμε στις 25 Σεπτέμβρη έγγραφο και επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την Προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ηλείας κ.  Πέγκυ Σπυροπούλου και με ένα μέλος της Επιτροπής Σταυλισμού, και κατ΄ αρχήν τους ευχαριστήσαμε  γιατί επί τέλους, μετά από πολλά χρόνια δικές μας διαμαρτυρίες  έγγραφες και τεκμηριωμένες, ευδόκησε η Υπηρεσία τους μετά το τελευταίο αυτό έγγραφό μας (Μάρτιος 2017) να ξεκινήσει την διερεύνηση του σοβαρού θέματος που έχει σχέση με την υγεία των συμπολιτών μας και την ευνομία.
            Όμως, τους επιστήσαμε την προσοχή, ότι διαβάζοντας προσεκτικά το «Ειδοποιητήριο» προς τους κτηνοτρόφους και γνωρίζοντας εκ του σύνεγγυς την πραγματική κατάσταση των ποιμνιοστασίων της ιδιαίτερης πατρίδας μας, με καλή προαίρεση (κατ΄αρχήν),  κάναμε τις εξής σημαντικές παρατηρήσεις-επισημάνσεις:
1.    Η αντίδραση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ήταν αργοπορημένη περίπου 6-7 μήνες ακόμη και από την τελευταία διαμαρτυρία μας (Μάρτιος έως Σεπτέμβριος) παρά το γεγονός ότι ικανοποιηθήκαμε γιατί ξεκίνησε η διερεύνηση, επί τέλους.
2.    Καθ΄ά πληροφορηθήκαμε ο έλεγχος δεν έγινε σε όλα τα ποιμνιοστάσια εντός του οικιστικού ιστού της Κοινότητας Λαμπείας (μάλιστα σε μια περίπτωση έλαβε ειδοποίηση ένας κτηνοτρόφος και όχι ο διπλανός του στα 15-20 μέτρα !..). Επίσης έλαβαν –και σωστά- ειδοποιητήρια και για ποιμνιοστάσια που είναι εκτός οικισμού.
3.    Παίρνοντας σαν παράδειγμα το ανωτέρω «Ειδοποιητήριο» που ήλθε στα χέρια μας βλέπουμε: α) έκαναν αυτοψία χωρίς να ειδοποιήσουν τον κτηνοτρόφο β) αναφέρουν ότι δεν υπήρχε κοπροσωρός, ενώ στην πραγματικότητα υπήρχε γ) το εν λόγω ελεγχθέν ποιμνιοστάσιο είναι εκτός οικισμού, ενώ στην ίδια συνοικία υπάρχει μεγάλο ποιμνιοστάσιο κοντά σε σπίτια και Υδραγωγεία. Δεν γνωρίζουμε αν πήγαν επί τόπου σε όλα ή πήγαν μόνο σε εκείνα που  τους οδήγησαν;
Και ένα τελευταίο που έχει και την κωμική πλευρά του. Αναφέρουν στο Πρακτικό ότι ο έλεγχος έγινε «καθ΄ υπόδειξη της υπαλλήλου του ΚΕΠ κ. (τάδε)» (!!!). Λυπούμεθα όμως, γιατί το ΚΕΠ Λαμπείας έχει χρόνια να λειτουργήσει καθότιδεν έχει υπάλληλο… Μακάρι να είχε το ΚΕΠ υπάλληλο και ας έκανε λάθος υποδείξεις.
Τέλος τονίσαμε στο έγγραφό μας και στην επικοινωνία μας, έστω και τώρα ευελπιστούμε να εφαρμόσει η Υγειονομική και Κτηνιατρική Υπηρεσία κατά Νόμον και Δεοντολογίαν τα προβλεπόμενα και επιβαλλόμενα, όπως το ζητήσαμε με το υπ. αρ. 2336/6-3-2017  έγγραφό μας. Και να φροντίσουν να  μη γίνει αυτό το «Ειδοποιητήριο» μοχλός αναίτιων παραπόνων ή και απειλών σε διαμαρτυρόμενους και θιγόμενους συμπολίτες μας ή ακόμη λόγος εκμετάλλευσης των κτηνοτρόφων από επιτήδειους, καθόσον πολλοί έσπευσαν στον βουλευτή τους (μάθαμε για επίσκεψη σε Γραφείο Ηλείου βουλευτή) για γλιτώσουν τυχόν επιπτώσεις ή να «διευθετήσουν» το θέμα τους…..
Και παρακαλέσαμε όπως συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησαν, να ελέγξουν εκ νέου όλα τα ποιμνιοστάσια της Λαμπείας (κυρίως τα ευρισκόμενα εντός του οικιστικού ιστού) και να μας απαντήσουν.
Και το σπουδαιότερο να εφαρμόσουν τα δέοντα που δεν είναι άλλο από την σταδιακή απομάκρυνση όλων των ποιμνιοστασίων από τον οικιστικό ιστό της Δίβρης, η οποία επί πλέον είναι «ενδιαφέρων οικισμός» από πολεοδομικής πλευράς και τόπος μελλοντικού σοβαρού τουριστικού προορισμού που εμποδίζουν μεταξύ άλλων και τα ποιμνιοστάσια να αναπτυχτεί για το καλό των κατοίκων.

v Τέταρτον θέμα: Πολλά και ποικίλα ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ «ΑΥΤΟΝΟΜΟΝ ΚΡΑΤΙΔΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ» διανθισμένα με σκωπτικά ή τραγελαφικά σχόλια και εικόνες εκπάγλου καλλονής που ξεπερνούν τη φαντασία μας….
·         Το μικρό νεοκατασκευασθέν ΘΕΑΤΡΑΚΙ μας στο δάσος του "Λοζισσου", (180 θέσεων σε υψόμετρο 1000 μέτρων και με θέα σε όλη τη Δίβρη) έκανε επίσημη πρεμιέρα με ένα κοπάδι από γίδες!!.., Δεν αστειευόμαστε.


Έγινε και η πρώτη πανηγυρική θεατρική παράσταση στο "Λοζισσο", με πρωταγωνίστριες δύο γίδες να απαγγέλουν Όμηρο και Θεόφραστο.... Και από κάτω, να τις αποθεώνουν (βελάζοντας και κτυπώντας τα κέρατα) άλλες φιλοθεάμονες γίδες!!...
Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε την σκηνή.


Υ. Γ. Για τους φιλίστορες, υπενθυμίζουμε ότι σε ένα παρόμοιο αρχαίο θέατρο στις Αιγές (Πελοποννήσου) που υπάρχει μέχρι σήμερα ψηλά πάνω από την Ακράτα (με θέα στον Πατραϊκό κόλπο), ο τοπικός Βασιλιάς έβαλε πυρσούς στα κέρατα ενός κοπαδιού από γίδες (αίγες, εξ ου και Αιγές) το βράδυ και τρόμαξε τον εχθρό που νόμισε ότι ήταν στρατός.....
Λέτε, να δούμε κάτι παρόμοιο στο "Λοζίσσο";;;

·         Επί τέλους... Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ, κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο όλων των Διβριωτων. Τους έφτιαξε ΧΩΡΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ελληνιστί PARKING !!!!.....
Πως έγινε αυτό το θαύμα;;;
Απλά, κατάργησε την μοναδική κεντρική πλατεία της "Αγοράς" και την μετέτρεψε σε ένα χρηστικό παρκινγκ για να παρκάρουν τα αυτοκίνητα και τα μηχανήματα του Δήμου, τα Σχολικά, των ιπτάμενων καθηγητών αλλά και οι κούρσες των γνήσιων νέο-Διβριωτών (οι μη γνήσιοι τα αφήνουν στα σπίτια τους)..,,,

Έτσι, λύθηκε ένα χρόνιο σοβαρό πρόβλημα χαρη στον δραστήριο Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας, και τους δραστήριους Πρόεδρο Κοινότητας και Αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Λαμπειας.... Τους οποίους πρέπει να ευγνωμονούμε!!!!...
Απομένει η τακτοποίηση ενός μικρότερου και άνευ σημασίας προβλήματος. Που θα αποθηκευτούν τα δυο περιττά Μνημεία: το Ηρώον των πεσόντων 1912-1922-1940 και το Μνημείο των Οπλαρχηγών και Αγωνιστών του 1821, για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για το παρκάρισμα των αυτοκινήτων...
Εν όψει, της προσεχούς Εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου ένας αδιόρθωτος Διβριώτης πρότεινε να καταθέσουν οι επίσημοι τα στεφάνια τιμής στους πεσόντες ήρωες, πάνω στο γκρέϊντερ που είναι μονίμως αραγμένο πάνω στην πρώην πλατεία.
Μαθαίνουμε ότι το 1 ψωροεκατομμύριο Ευρώ που είχε διατεθεί για την ανάπλαση της πλατείας και των πεζοδρομίων της «Αγοράς», έχει κάνει φτερά…..
·         Εικόνες ΝΤΡΟΠΗΣ, με το ΠΡΩΤΟ κουδούνι, στο ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ της Ηλείας!!!.....
Έτος πρώτης λειτουργίας του ιστορικού Σχολείου, το 1828
Έτος ΝΤΡΟΠΗΣ το σωτήριον 2017, δηλαδή  μετά 200 χρόνια περίπου που σε λίγα χρόνια θα γιορτάσουμε την Εθνική μας Παλιγγενεσία…
Μια μητέρα που πήγε το παιδί της στο Δημοτικό Σχολείο της Διβρης, είδε τις παρακάτω εικόνες της ΝΤΡΟΠΗΣ που συνάντησε στην σκάλα και την είσοδο στο Σχολείου...


Κι εμείς λέμε ότι αυτές οι εικόνες που συνάντησαν τα «πρωτάκια» αλλά και τα άλλα παιδιά αποτελούν ντροπή για την σύγχρονη εποχή μας, και βεβαίως η ευθύνη πέφτει (άλλος λίγο άλλος πολύ) στους εξής:
-Στον αρμόδιο και υπεύθυνο Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου....
-Στον αρμόδιο Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Λαμπειας...
-Στον αρμόδιο θεματικό Αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Λαμπειας....
-Στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και την Σχολική Επιτροπή Λαμπείας...
-Στους δασκάλους και νηπιαγωγούς του Δημοτικού Σχολείου Λαμπείας....
-Και τέλος στους γονείς των παιδιών, και σε όλους εμάς που βλέπουμε και ανεχόμαστε αυτή την θλιβερή κατάσταση....
Τελικά η λέξη ΝΤΡΟΠΗ, υπάρχει στο σύγχρονο ελληνικό λεξιλόγιο;;;
Και το ακόμη χειρότερο. Σχεδόν όλοι παραπάνω αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τις εικόνες αυτές, άρχισαν να ψάχνουν ποια είναι  η διαμαρτυρηθείσα μητέρα (με ευκολία έριξαν τα βέλη) και όχι να ερευνήσουν ποιος διέπραξε αυτή την θλιβερή και ανήκουστη ενέργεια, όπως είχαν ηθική υποχρέωση. Με απλά λόγια «να κουκουλώσουν» το θέμα και να αφήσουν αλώβητούς κάποιους ανεγκέφαλους που ενώ μένουν ατιμώρητοι αύριο θα κάνουν τρισχειρότερα στα Σχολεία και γενικά στην φιλτάτη πατρίδα….
·         ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ, όμορφα γκρεμίζονται ή ερειπώνονται!... (για να παραφράσουμε τον Μπρέγκοβιτς)
Μια μικρή βόλτα αν κάνει κάποιος στις γειτονιές της Διβρης, θα μελαγχολήσει.
Πήγα, είδα και φωτογράφησα δυο από τα μεγαλύτερα και αξιολογότερα αρχοντικά σπίτια (στη συνοικία "Καρυανάδες") που καταρρέουν ή ερειπώνονται (ευτυχώς οι τάφοι των επιφανών οικογενειών στον Αγ. Δημήτριο με την φροντίδα του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και του ιερέα π. Κωνσταντίνου, μένουν εκεί περιποιημένοι για να θυμίζουν παλιές δόξες) .
Το πρώτο αρχοντικό της μεγάλης πολιτικής οικογένειας των Στεφανόπουλων (που έβγαλε Πρόεδρο Βουλής, Πρωθυπουργό, Υπουργούς, Βουλευτές, Δημάρχους για 150 συνεχή χρόνια) να έχει πάρει την άγουσα προς την οριστική του εξαφάνιση...

 Παρά τον δεκαετή αγώνα που κάναμε (ως ΠΕΕΔ και ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ) να διασωθεί και να αξιοποιηθεί, οι θήλεις κληρονόμοι (εξ αρρενογονίας δεν υπάρχει κανένας!!) και οι διαχειριστές δικηγόροι αρνούνται πεισματικά και ιδού το αποτέλεσμα στη φωτογραφία... (έχει δεν έχει ένα δυο χρόνια ζωής, να μείνει όρθιο ακόμη)
Το δεύτερο, είναι το επίσης αρχοντικό των Κωνσταντόπουλων ή Διβρη (με το παρατσούκλι «Ψωραύτης») που μετανάστευσαν στη Αμερική οι διαπρεπείς επιστήμονες γόνοι Γεώργιος και Δημοσθένης και δημιούργησαν τον μεγάλο διεθνούς ακτινοβολίας εκδοτικό Οίκο "Divry's". 

Κι αυτό το σπίτι, παρότι οι σημερινοί κληρονόμοι το νοιάζονται αλλά αδυνατούν να το ανακαινίσουν, ερειπώνεται επικίνδυνα και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει…
Και δεν είναι τα μοναδικά στην πάλαι ποτέ ανθούσα Δίβρη.
·         ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ "κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου" με περισσή αναλγησία!!.,, Και ιδού!..., τι έκανε η φετινή λειψυδρία στις πηγές και στις βρύσες της Διβρης που συνοδεύτηκε με αποτρόπαιες πράξεις κλοπής του δημόσιου αγαθού....
Δείτε στην φωτογραφία, την παραδοσιακή βρύση του "ΚΟΚΚΙΝΟΥ" στον Περαμαχαλά της Διβρης (τρικάναλη που ανεγέρθηκε το 1913 με δαπάνη Θεόδωροι Λυρή) πως είναι.
Σήμερα, τέλος Αυγούστου με ελάχιστο νερό να τρέχει... 

Τα προηγούμενα χρόνια, τέλος εποχής με το κρυστάλλινο νερό πολλαπλάσιο να τρέχει άφθονο....
Δείτε και την βρύση της «Λίμνας» στους Γκρουστάδες που ανεγέρθηκε το 1926 από τους Ομογενείς της Αμερικής Αφούς Παπανδρικόπουλους και ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων το 1980 από την ΠΕΕΔ και τους απανταχού Γκρουσταδιώτες,

 να μην έχει σταγόνα νερό σχεδόν όλο το καλοκαίρι και λόγω της λειψυδρίας αλλά και κυρίως γιατί κάποιος έκλεβε το νερό για να ποτίζει τα περιβόλια του και στέρησε το νεράκι από μια ολόκληρη γειτονιά και από τα παιδάκια που παίζουν στην ομώνυμη πλατεία.
Ε!, λοιπόν την φετινή δύσκολη χρονιά οι άμεσα υπεύθυνοι για την παροχή πόσιμου νερού δηλ ο Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ, δεν φτάνει που μας ποτίζουν μολυσμένο με κολοβακτηρίδιο πόσιμο νερό, επιτρέπουν κάποιους παπά-παράγοντες να παίρνουν το νερό του "Μοριού" για χλοερούς κήπους του, κάποιους παράνομους κλέφτες του νερού να ποτίζουν τα περιβόλια τους και κάποιους άλλους ασυνείδητους να αφήνουν τα λάστιχα από τα δίκτυα ύδρευσης για να ποτίζουν τους κήπους τους!!!..,
Σταγόνα πόσιμο νερό σε κάποια δίκτυα (που κόβεται συνέχεια) ακόμη και τις υπαίθριες βρύσες που δεν κοβόταν ποτέ....
Και κανείς δεν ενδιαφέρεται, ούτε διαμαρτύρεται. Μόνο κάποιοι ιδιόρρυθμοι φωνάζουν και καταγγέλλουν επισήμως, αλλά "άκρα του τάφου σιωπή" από Δημοτικούς και Τοπικούς άρχοντες και αρχόντισσες!!!!...
Ωιμέ, ωιμέ...., που έκραζαν οι χοροί στις αρχαίες τραγωδίες.
Σημείωση: Για την παράνομη κλοπή του νερού της «Λίμνας», εδέησε μετά έντονες διαμαρτυρίες μας όλο το καλοκαίρι να το τακτοποιήσει η ΔΕΥΑ μόλις προ ημερών (και ενώ έχει τελειώσει η κηπευτική περίοδος!!...) χωρίς βέβαια να προχωρήσουν στα προβλεπόμενα από το Νόμο…
·         Ανέγερση νέου ναΐσκου του Αγ. Δημητρίου, στους Βασιλαίους….
Με την πρωτοβουλία του ιερομόναχου της Άνω Μονής Δίβρης Αρχιμ. Π. Ιωακείμ και την συνεπικουρία πολλών πιστών ξεκίνησε η ανέγερση ενός ακόμη ναού πλησίον στη θέση που υπήρχε παλιά ένας ναΐσκος του Αγ. Δημητρίου που είχε εξαφανιστεί. 

Επαινετή η πρωτοβουλία και η βοήθεια τόσο η οικονομική όσο και η τεχνική (από τον Δημήτρη Πατσή) αλλά και η δωρεά του οικοπέδου από τον Χαράλαμπο Πετρόπουλο. Ο ναός θα ανήκει στην Μονή Χρυσοπηγής Άνω Δίβρης. 
·         Στη μνήμη του ΜΗΤΣΕΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ....
Μια γενναιόδωρη μορφωτική-πνευματική προσφορά στη Βιβλιοθήκη του "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ"
Ένας σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος από την Πάτρα, ο Γ. Ε. μας έστειλε για εμπλουτισμό της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ μας, 5 κούτες εξαιρετικά βιβλία (κυρίως κοινωνικού περιεχομένου) τιμώντας τη μνήμη του εκλιπόντος φίλου του Δημήτρη Α. Ηλιόπουλου (Μητσέα) που ήταν κι αυτός φανατικός βιβλιόφιλος!!!....

Τον ευχαριστούμε θερμά, και υποσχόμαστε μετά την ταξινόμηση και τακτοποίηση θα αναρτήσουμε και την τιμητική πινακίδα (βλ φωτ) σε περίοπτη θέση, για να θυμόμαστε στον αιώνα τον άπαντα, τον αγαπητό μας συμπατριώτη Μητσέα....
·         Έφραξαν τα γεφύρια μας, γέμισαν με σκουπίδια και ψοφίμια τα ποτάμια μας….
Οι Κοινοτικοί μας άρχοντες (που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για το καθάρισμα, την συντήρηση των γεφυριών και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς  και την καθαρότητα των ποταμιών μας)  δεν ενδιαφέρονται ποσώς και «περί άλλα τυρβάζουν και μεριμνούν…».
Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά, αλλά θα περιοριστούμε σε δυο τρία που «βγάζουν μάτι».
-Στην «Αγορά» και πλησίον του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ», το γεφύρι του εκεί ρέματος «Τσερλιάκος» σχεδόν έχει καταρρεύσει από κάτω και δεν έφτανε αυτό κάποιοι ασυνείδητοι έριξαν κλαδιά και σχεδόν έφραξαν την κοίτη  και στη μια μεριά και την άλλη με κίνδυνο σε πρώτη πλημύρα να γίνουν μεγάλες ζημιές…

-Επίσης στο δρόμο προς Μοναστήρι στο γεφύρι που περνάει το ρέμα «Ζημίος» από τους «Βασιλαίους» έχουν πετάξει τόνους σκουπίδια αλλά και σάκους με ψοφίμια μέσα και άλλα από σφάγια και η δυσομία είναι αφόρητη…

-Στο ρέμα κοντά στη βρύση «Πάνω Γαβροβίκος»  έχουν πετάξει ένα τεράστιο ψοφίμι (τράγο) με φοβερή βρόμα που δεν μπορεί να πλησιάσει άνθρωπος…

-Το ρέμα «Διπόταμο» προς την Σβαρνιά, έχει γίνει ένας μεγάλος και θλιβερός  σκουπιδότοπος…


v ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Θάνατοι:
-Έφυγε ο Κανέλλος Αντ. Αμπατζής ετών 66 από τον Περαμαχαλά Δίβρης και κηδεύτηκε στην Αθήνα όπου και διέμενε
-Έφυγε η Τριφώνη (Φώνη) Ιω. Πετραλιά ετών 79 από τη Λαγκάδα  Δίβρης και κηδέυτηκε στην Αθήνα, όπου διέμενε

Βαφτίσεις:
-Ο Νίκος Τούμπλαρης και η Βούλα Καρμπέτα βάφτισαν το παιδί τους και του έδωσαν το όνομα Χαράλαμπος
-Ο Νίκος Σπυρόπουλος και η Βασιλική βάφτισαν το παιδί τους και του έδωσαν το όνομα Δημήτρης

Γάμοι:
-Παντρεύτηκε στην Αθήνα ο Διονύσιος Γ. Αλμπάνης με την εκλεκτή της καρδιά του Μαίρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου