Σάββατο, 28 Απριλίου 2018

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 Ο "ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ Γιάννης Τσετσέλης" ενημερώνει για τα νέα της Δίβρης...

Η ολάνθιστη ανοιξιάτικη Δίβρη....


ΑΠΡΙΛΙΟΣ  2018
Ο "ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ
Γιάννης Τσετσέλης"
ενημερώνει για  τα νέα της Δίβρης
(και γύρω χωριών του ιστορικού Δήμου Λαμπείας)

Η ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ
( Έτος 6ο - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 - Aρ. Φύλλου 63)

Όταν ο Δήμος Αρχ.Ολυμπίας, οιυπεύθυνοι κρατικοί παράγοντες, η τοπική κοινωνία και η Κοινότητα  κοιμούνται και αδιαφορούν, εμείς επαγρυπνούμε και ενδιαφερόμαστε...
Και δια της εφημερίδας με τον ανωτέρω τίτλο:
 Θα σας ενημερώνουμε για μικρά και μεγάλα 

θέματα της κωμόπολης 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
            Γιατί διαλέξαμε, αυτό το περίεργο τίτλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας;
            Ο Γιάννης Τσετσέλης, για όσους δεν τον γνώρισαν, ήταν μια εμβληματική μορφή, μια «γραφική» (με την πιο καλή έννοια) φιγούρα της παλιάς καλής Δίβρης που έζησε και άφησε το ίχνος του επί πολλές δεκαετίες τον περασμένο αιώνα. Ενδεχομένως το όνομα «Τσετσέλης» να έχει περάσει σε πολλούς με κάποια απαξία, ως ενός φτωχού, καταφρονεμένου και όχι έξυπνου συμπολίτη μας. Ήταν όμως, από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που άφησαν εποχή στην ιστορική κωμόπολη. Ελπίζουμε να δοθεί ευκαιρία να γράψουμε για την ψυχοσύνθεση, την καλοσύνη και να ξετυλίξουμε κάποιες ενδιαφέρουσες σημαντικές πτυχές της πολυσήμαντης αυτής προσωπικότητας, με τη διήγηση περιστατικών (το πλείστον σπαραξικάρδιων)  που σημάδεψαν όχι μόνο τον ίδιο αλλά όλη την τοπική κοινωνία της Δίβρης. Σήμερα θα περιοριστούμε σε λίγα.
            Ξεκινώντας αυτή τη μόνιμη ενημερωτική στήλη κάνουμε γνωστό στους εκλεκτούς αναγνώστες της «ΝΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ», ότι ο Γιάννης Τσετσέλης ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο επίσημος εκφωνητής, ο τελάλης της Δίβρης, δηλ. ο άνθρωπος που διαλαλούσε με την χαρακτηριστική και πολλές φορές ακατάληπτη φωνή του («ψεύδιζε» λίγο), όλα τα σημαίνοντα γεγονότα και τις ανακοινώσεις (ως είδος μεγαφώνου) που αφορούσαν τοπικά προβλήματα της Κοινότητας, χαρούμενα ή άσχημα νέα της ζωής της κωμόπολης, η αναγγελία προσωπικής εργασίας, η διανομή νερού για άρδευση κλπ, κλπ. Ήταν με λίγα λόγια η φωνή της συνείδησης της «Αγοράς» της Δίβρης. Ο ίδιος σχεδόν μοναχικός στη ζωή του και πάμφτωχος, για πολλές δεκαετίες ήταν ο «θεληματάς» (κι εδώ με την καλή έννοια) για να εξασφαλίζει τον επιούσιον άρτον και μάλιστα έχει μείνει παροιμιώδες σε διβριώτες και παραθεριστές (στους οποίους ήταν συμπαθέστατος) το περιβόητο «τσετσελόσημο» όπως είχε καθιερωθεί να λέγεται το φιλοδώρημα ή μπουρμπουάρ που έπαιρνε   ευχαρίστως όποιο κι αν ήταν και χωρίς γογγυσμόν…

Τα θέματα που θα παρουσιάζουμε θα είναι τηλεγραφικά διατυπωμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα συλλέγουμε, μαζί με τις συνοδεύουσες φωτογραφίες (παλιές και σημερινές) Σε μερικά θα υπάρχει μεγαλύτερη έκταση, ιδίως όταν υπάρχουν γραπτά ντοκουμέντα. Η χαρακτηριστική φωνή του αείμνηστου Γιάννη Τσετσέλη θα αντηχεί στεντόρεια σε λόγγους και λαγκαδιές όπως τότε, τον παλιό καλό καιρό…        Συνεχίζουμε.

 Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ο τελάλης της Δίβρης, Γιάννης 
Τσετσέλης» ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, ΤΩΡΑ ΜΕ 
ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΔΙΒΡΗ»

Η «ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ» του «ΤΕΛΑΛΗ»
ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ...


Με βαρόμετρο την καρδιά
Της  Μαρίας Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Κιθάρα, με βαρόμετρο την καρδιά. το σφύριγμα του δρόμου. Το λουλούδι εσωτερικού χώρου αναστέναξε. Λογομαχούν ίσκιοι στη σιωπή του ονείρου. Γεφυρώνουν τ’ απόλυτο, σφιχτοπλέκουν το φως. Ο ήλιος κροταλίζοντας μας βομβαρδίζει άγχη. Αδιάκοπα βαδίζουμε, ασώματοι παρατηρητές καραβανιών προσφύγων, ανέκφραστοι θεατές του απόλυτου μηδέν. Στα σπλάχνα μας καθρεφτίζεται η απόγνωση της ανύπαρκτης αλήθειας. Ζητιάνοι στην αυλή του Ποτέ ακούμε τα ερωτηματικά να σταλάζουν στο βρώμικο κυπελλάκι του Σήμερα. Η τρεχούμενη ζωή τόσο φθηνά κερματισμένη σε δείχτες χρηματιστηρίων. Άχρηστα όλα. Τα ηρεμιστικά αυτοκτονούν από αυτογνωσία. Η παραφροσύνη λιμάνι και σκέπη μας. Η φρίκη κενή. Οι κρατούντες φυλλοροούν. Αναβράζουν συστήματα νέα. Ο κόσμος κλυδωνίζεται αέναο εκκρεμές, σπονδή αιμάτινη. Κι εγώ ανήμπορη, ψυχομετρώ τραγουδιστά. Ξεφυλλίζω το τεφτέρι του νου, σαλιώνοντας το δάχτυλο. Βυθίζομαι στους χειμάρρους της γαλήνης. Οριοθετώ τον ουρανό αυτόν, που χώρεσε στα λασπόνερα που ξεδίψασαν τις φούχτες μου. Απροκάλυπτα πυροβολώ το αύριο να συντριβεί σε στιγμές αιωνιότητας. Όλα τα ταξίδια πέθαναν. Όλα τα λιμάνια μας φυλακίζουν. Άφθαστο ακρογιάλι ο ύπνος. Αντικρινό νησί ο θάνατος.                       ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ

v Στο πολύπαθο (υπό κατάρρευση) αρχιτεκτονικό Μνημείο του Υδραγωγείου της «ΕΙΣΒΟΡΑΣ» επιτέλους αρχίζουν έργα αναστήλωσης... Θαύμα-θαύμα!!!.
Εδώ ισχύουν οι παροιμίες «κι ο άγιος φοβέρα θέλει» ή «το ζόρι βγάζει λάδι»...
Για το κατεστραμμένο Υδραγωγείο της "ΕΙΣΒΟΡΑΣ" (το εκπληκτικό κτίριο που κατασκεύασε πριν 111 χρόνια (1907) ο ευεργέτης Γεώργιος Δανίκας) ο λόγος..
Επί 4-5 μήνες η κοροϊδία πήγαινε σύννεφο, του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας στους κατοίκους των συνοικιών της Διβρης "Λαζαραδες-Βασιλαιοι" για το Υδραγωγείο τους που έχει καταρρεύσει η οροφή και πίνουν νερό μέσα από το βούρκο!!!...
Αναγκαστήκαμε να στείλουμε σε όλες τις αρμόδιες και υπεύθυνες Αρχές (του Νομού, της Περιφέρειας και τα Υπουργεία) δριμύτατη καταγγελία μας, με την διαμαρτυρία  που μας έστειλαν οι κάτοικοι των 2 συνοικιών.. 
Και Ω!, του θαύματος την επόμενη ξύπνησαν αιφνιδίως (μετά «κακοήθη» ύπνο 4 μηνών…) οι Δημοτικοί άρχοντες (πήγαν επί τόπου οι 2 δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Β. Αρβανίτης και κ. Μαρία Πατσή και ένας υπάλληλος  της ΔΕΥΑ) και η ΔΕΥΑ έτρεξαν στην Δεξαμενή για να πράξουν (;;) αυτό που ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν...
Στο μεταξύ επιστολές διαμαρτυρίας (από τους  κατοίκους Λαζαραδοβασιλαίων, των Α.Α.  και Α.Π.) εστάλησαν και στο Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα που έχει καταγωγή εκ Δίβρης από την γιαγιά του.
Ακόμη και παρεμβάσεις έγιναν στον Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου κ. Μπασκόζο...

Το έγγραφό μας:

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ         Εξαιρ. Επείγον
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία τηλ 6972295293,
 μειλ:sotxsot@gmail.com                        Δίβρη (Λαμπεία) 16 -4-2018
       αρ. πρωτ. 2453

ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΛΑΜΠΕΙΑΣ
Φωνή απόγνωσης και οργής  2 συνοικιών της Δίβρης Ηλείας (Λαζαράδες-Βασιλαίοι) που κινδυνεύει η υγεία τους από το νερό του Υδραγωγείου της «Εισβοράς»!!...
                        Προς
1.    Γεν. Γραμματέα  Αποκεντρωμένης Δ/σης Πελοπ-Δε-Ιον
2.    Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας
3.    Περιφερειακή  Ενότητα Ηλείας
4.    Διευθυντή  Δημόσιας Υγείας Περ. Δυτ. Ελλάδος
5.    Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας ΠΕ Ν. Ηλείας
6. Γεν. Γραμματέα Δημ. Υγείας Υπουργείου Υγείας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1)  Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Αρχ. Ολυμπίας 2) Μέλη ΔΣ της ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας 3) ΜΜΕ 
Κύριοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι
Μόλις λάβαμε την παρακάτω καθολική διαμαρτυρία μαζί με χτεσινές φωτογραφίες των μόνιμων κατοίκων δυο συνοικιών της γενέτειρας Δίβρης, που υδρεύονται από το Υδραγωγείο της «Εισβοράς» για το οποίο και εμείς είχαμε έντονα διαμαρτυρηθεί σε όλους σας με το αρ. 2421/5-1-2018 έγγραφό μας (που επισυνάπτουμε για υπενθύμιση) και κρούουν τον κώδωνα του άμεσου κινδύνου για την υγεία των ίδιων και των παιδιών τους.
Δυστυχώς, όταν προ τριών και πλέον μηνών αναφέραμε την κατάρρευση της οροφής του εν λόγω Υδραγωγείου και επιστήσαμε στους κατ΄ εξοχήν υπεύθυνους Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας και  Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας, όχι μόνο αγνόησαν τις εκκλήσεις μας, αλλά κατά τρόπο βάναυσο και άθλιο κορόιδεψαν τους κατοίκους των δυο συνοικιών ότι δήθεν σε μια εβδομάδα θα αποκαταστήσουν τη βλάβη. Μάλιστα στο σημείο της καταστροφής μετέφεραν υλικά (τσίγκους και σιδηροσωλήνες) τρεις μήνες τώρα, τα υλικά αυτά (όπως δείχνουν οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες) έχουν πεταχτεί εδώ και εκεί (!!!).
Επίσης, στη μια φωτογραφία θα δείτε τον βούρκο του νερού του Υδραγωγείου που αναγκάζονται οι κάτοικοι να πίνουν (!!!) 
Σας στέλνουμε αυτούσια της διαμαρτυρία των κατοίκων:
«Το Σαββατοκύριακο 14/15-4/2018 επισκεφτήκαμε το Υδραγωγείο μας, και αισθανθήκαμε πλήρη απογοήτευση, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι  το απερίγραπτο χάλι του ιστορικού έργου της Εισβοράς από την οποία υδρεύονται, οι συνοικίες μας Λαζαράδων και Βασιλέων.
Η "πρόοδος" των εργασιών επισκευής (που μας είχε υποσχεθεί  ο Δήμος και η ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας πριν 4 μήνες!) αποτυπώνεται κατά το δυνατόν στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες με ημερομηνία 15/4/2018/ και ώρα 11:50 πμ.
Στην 1η φωτογραφία φαίνεται το κατεστραμμένο μέρος της οροφής όπως ακριβώς ήταν αμέσως μετά την ζημιά, πριν 4 μήνες.
Στην 2η φωτογραφία   η κατάσταση του "νερού" καλυμμένο με οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς από αφρικανική λάσπη, γύρη και κάθε είδους βρωμιά και δυσωδία,  η οποία είναι εύκολο να πέφτει στο πόσιμο νερό από την ανοικτή οροφή! Από αυτό το νερό εμείς πίνουμε!!..
Στις 3η και 4η  Φωτογραφίες είναι μερικά τσιγκόφυλα πεταμένα, τα οποία προφανώς προορίζονται για την ....επίλυση του προβλήματος!
Τα σχόλια προφανώς περιττεύουν, απλά και μόνο πρέπει να λάβουν υπόψη οι ιθύνοντες ότι ο κοσμάκης  πίνει νερό καλυμμένο με ίζημα από εισαγόμενη λάσπη και λοιπές βρωμιές και πιθανότατα ψοφίμια και άλλου είδους ...επωφελών  για την υγεία ακαθαρσιών.»
Κύριοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι
(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ανωτέρω, οι κάτοικοι μας παρακάλεσαν να το διαβιβάσουμε σε σας, τα μέλη των ΔΣ Δήμου-ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας   και τα ΜΜΕ).
Αυτή είναι η κατάσταση. Τώρα εσείς έχετε τον λόγο γιαυτή την εγκληματική αδιαφορία εις βάρος της υγείας των συμπολιτών μας που επιδεικνύουν οι υπεύθυνοι στο Δήμο και τη ΔΕΥΑ της Αρχ. Ολυμπίας. Ελπίζουμε να λάβετε τα ενδεικνυόμενα μέτρα, διαφορετικά θα σας βαρύνει και σας η ευθύνη. 
Εν αναμονή ενεργειών και απαντήσεώς Σας     
Μετά τιμής
 ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(ιατρός, εκδότης του περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Κοινωνική Ένωση Αναδημιουργίας»)»
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: 4 φωτογραφίες που έστειλαν οι κάτοικοι και το δικό μας έγγραφο για υπενθύμιση
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο

Σε λίγες μέρες διαπιστώσαμε το πλέον τραγικό.
Σε νέα επίσκεψη μας, είχαμε την ψευδαίσθηση ότι κάποια βελτίωση θα βλέπαμε , έστω και πρόχειρη.... Και συγχρόνως σκεφτόμαστε πριν από 111χρονια κουβάλησαν εκεί με τα ζώα σιδεριές (σε σχήμα Η) και στερέωσαν μια στέγη του Υδραγωγείου ΜΝΗΜΕΙΟΥ με ένα υλικό από τρίμα πωρόλιθου με ασβέστη και ίσως πορσελάνη για να είναι ελαφρύ. Κουβάλησαν τεράστιες ψιλοπελεκημένες πέτρες για να φτιάξουν μια στέψη αριστούργημα κλπ, κλπ.
Και φτάνουμε σήμερα που έχουμε όλα τα μηχανικά μέσα και δομικά υλικά και δεν μπορούμε ούτε ευτελή υλικά (τσίγκους) να διαχειριστούμε.....
Είναι όλα κι όλα 200 μέτρα (350 βήματα μέτρησα) που με ενα μεροκάματο με τον bobo, θα διανοίγονταν ο υπάρχων δρομος να μεταφερθούν τα υλικά να επισκευαστεί η Δεξαμενή, με λίγα λεφτά από αυτές τις 200.000 ευρώ που πήρε η ΔΕΥΑ από το Υπουργείο προσφάτως.....
Και τι λέτε είδαμε; 
Η ανόητη πρώτη παρέμβαση της ΔΕΥΑ....

Να έχει βάλει η υπεύθυνη ΔΕΥΑ καθέτως τα πεταμένα τσιγκόφυλλα, έτσι για το θεαθήναι. Δηλαδή από το κακό στο χειρότερο, γιατί ο βούρκος με τις βρωμιές ίσως ψοφίμια, επικοινωνούσε με τον κύριο όγκο του νερού!!!...


Νέες δικές μας πιο έντονες διαμαρτυρίες σε όλες τις ανωτέρω αρμόδιες Κρατικές αρχές, που τελικά είχαν αποτέλεσμα.  

ΚΑΙ ΤΟΤΕ  ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ!!!...
-Την αμέσως επόμενη πρώτη ημέρα ήρθαν τα μηχανήματα για την διάνοιξη του δρόμου προς το Υδραγωγείο
-Την δεύτερη ημέρα ήρθε επί τόπου ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ και
-Την τρίτη ημέρα, ήρθε συνεργείο και άρχισαν τα έργα…..
Στις 27 Απρίλη, επισκεφτήκαμε και πάλι την «Εισβορά» για να διαπιστώσουμε το … «θαύμα» και πράγματι είδαμε, αυτό που επιδιώκαμε και ζητούσαμε επιμόνως εδώ και πολύ καιρό. Έγινε διάνοιξη του δρόμου των 200μ. πρόσβασης, με μηχανήματα βαρέος τύπου που έσπασαν τους βράχους που είχαν πέσει.
Ο προσφάτως διανοιγμένος δρόμος πρόσβασης 
Και το πλέον εκπληκτικό. Κατέφτασε ο Δήμαρχος κ. Κοτζάς και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Λινάρδος (οι κατ΄ εξοχήν υπεύθυνοι για την κατάντια των υδραγωγείων μας και κωφεύοντες στις δικές μας εκκλήσεις επί χρόνια) και πήγαν να δουν επί τόπου την κατάσταση…
Είδαμε ότι το συνεργείο ξεκίνησε κάποιες εργασίες (δείτε φωτογραφίες). Πέταξαν την γελοιότητα των κάθετων τσίγκων που είχε τοποθετήσει η ΔΕΥΑ, πριν 10 ημέρες, 

Επί τέλους ξεκίνησαν τα έργα αποκατάστασης του
Υδραγωγείου-Μνημείου


εγκατέστησαν επί τόπου γεννήτρια ρεύματος και έκαναν βαθιά τομή απορροής του νερού, για να καθαρίσει η Δεξαμενή από τον βούρκο και τώρα αναμένουμε τη συνέχεια…..

Οι δικές μας προτάσεις για τα έργα αναστήλωσης...
Όπως γνωρίζετε, εμείς θέλουμε όχι μόνο να επισκευαστεί το υπό κατάρρευση Μνημείο για να δίνει καθαρό πόσιμο νερό στους κατοίκους των δυο συνοικιών αλλά και να διατηρηθεί η πρωταρχική αρχιτεκτονική του δομή και ει δυνατόν να πάρει την αρχική μορφή και εμφάνιση. Δηλαδή:
1)    Να στερεωθεί η υπάρχουσα οροφή (περίπου 70τ.μ.) με κοιλοδοκούς ανοξείδωτους.
2)    Να συμπληρωθεί η καταρρεύσασα οροφή (περίπου 12τ.μ.) με πλάκα τσιμεντένια
3)    Να κτιστούν με τις υπάρχουσες πέτρες τα σημεία που έχουν πέσει και να επανατοποθετηθούν οι τεράστιες πελεκητές πέτρες της στέψης  της οροφής που είναι διασκορπισμένες εδώ και εκεί.
4)    Να καθαριστεί μέσα η Δεξαμενή και να γίνει καλλιέργεια της υδρομάστευσης
Υπενθυμίζουμε ότι έχει δείξει ενδιαφέρον για ντο Μνημείο, η Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων ΠΔΕ (πήραμε απάντηση σε έγγραφό μας που έχει γνωστοποιηθεί και στο Δήμο), άρα ας προσέξουν από τον Δήμο μη «φτιάξουν τίποτα λύκους» εκεί γιατί θα μας βρουν απέναντι…
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Λαμπείας κ. Β. Αρβανίτης, κατά πληροφορίες μας,  για το θέμα αυτό έδωσε μάχη στο Δήμο Αρχ. Ολυμπίας για να γίνει ένα σωστό έργο και όχι προχειρότητες. Και αυτό είναι προς τιμή του, αν αληθεύουν οι πληροφορίες μας… 
Εμείς εδώ ήμαστε και θα παρακολουθούμε κάθε εξέλιξη.


v Το ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ , που δικαιούμαστε λόγω του ΜΥΗΕ της Δίβρης παρά το Νόμο και τις εξαγγελίες πάει στις καλένδες ή φτάνουμε στην κορύφωση ενός εμπαιγμού;;
Ξεκινήσαμε (μαζί με άλλες 2-3 Κοινότητες, από τις 260 που έχουν εγκαταστάσεις ΑΠΕ) , εδώ και 4 χρόνια ένα αγώνα και μάλιστα πρωτοστατήσαμε αφού εμείς (το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ) είμαστε οι μόνοι που  πήραμε και επίσημα έγγραφα-απαντήσεις. 

Από έγγραφα χορτάσαμε, ...φως από τη ΔΕΗ δεν βλέπουμε

Ακούσαμε και τις εξαγγελίες Υπουργών Εσωτερικών και Ενέργειας ότι οσονούπω θα έχουμε το ευεργέτημα του ανταποδοτικού τέλους που μας έλεγαν πληροφορίες, ότι θα είναι ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ μέχρι 2000 Κιλοβατώρες ανά λογαριασμό…
Μάλιστα εμείς, δημοσιεύσαμε διθυραμβικά (είναι αλήθεια, ότι εκτεθήκαμε κιόλας) τα έγγραφα αυτά και προετοιμάσαμε τους συμπολίτες μας για να δεχτούν το μεγάλο ευεργέτημα… Ζητώντας όμως προφορικές διευκρινήσεις (καθόσον και το τελευταίο έγγραφο με την υπογραφή του ίδιου του Υπουργού, ήταν διατυπωμένο «περί διαγραμμάτου»), μας πληροφορεί ο αρμόδιος υπάλληλος (που ειρήσθω εν παρόδω συνελήφθη και αδιάβαστος επί του θέματος), ότι το δήθεν μέγα ευεργέτημα είναι ένα «φιλοδώρημα» των 12,70 Ευρώ το χρόνο, ανά νοικοκυριό (!!!)…
            Κατόπιν αυτού στείλαμε  το παρακάτω στο αρμόδιο Υπουργό και περιμένουμε να δούμε τι θα μας απαντήσει.

« ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ           Εξαιρ. Επείγον   
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
ΤΚ 27063 Λαμπεία-Τηλ. 6972295293          Λαμπεία (Δίβρη) 16 Απριλίου 2018 
              Αρ. πρωτ.2452

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ κ. Γεώργιο Σταθάκη

Υπουργέ  μου, εμείς οι κάτοικοι της ορεινής Λαμπείας Ηλείας
Σας επιστρέφουμε το γαλαντόμο  …υπερβολικό «φιλοδώρημα» των 12,70 Ευρώ το χρόνο ανά νοικοκυριό (!!!)   που μας χορηγήσατε ως δήθεν ευεργέτημα – «απόδοση  ειδικού τέλους σε περιοχή όπου λειτουργεί σταθμός ΑΠΕ», του λειτουργούντος ΜΥΗΕ Δίβρης

ΘΕΜΑ: Επιμερισμός ειδικού τέλους στους καταναλωτές της ΤΚ Λαμπείας Ηλείας, όπου λειτουργεί ΜΥΗΕ – Η απάντησή σας σε δικό μας ερώτημα
ΣΧΕΤΙΚΑ: α. Το δικό μας έγγραφο υπ. αρ. 2427/16-1-2018 (και προηγούμενα)
                 β. Η δική σας απάντηση με το έγγραφο υπ. αρ. ΑΠΕΕΚ/ Γ/Φ50.1/170490/27 Φεβρουαρίου 2018

                Αξιότιμε κ. Υπουργέ
            Εδώ και 8 χρόνια περιμέναμε εμείς οι κάτοικοι της Λαμπείας (Δίβρης( Ηλείας, μιας  ορεινής, προβληματικής περιοχής που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (που επισυνάπτουμε) είναι στις 10 πιο φτωχές περιοχές της χώρας, περιμέναμε το πολυδιαφημισμένο «ευεργέτημα» ανταπόδοσης ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ στα νοικοκυριά της Κονότητας, επειδή φιλοξενούμε ένα Μικρό Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο (ΜΥΗΕ) που λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια στο ποτάμι μας (με τα νερά μας, με τις κατασκευαστικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, το δάσος κλπ).
            Βγήκατε στις τηλεοράσεις και τα άλλα ΜΜΕ και εσείς και οι προηγούμενοι Υπουργοί (και των προηγούμενων Κυβερνήσεων) και μας είπατε ότι θα έχουμε εμείς και άλλες 260 Κοινότητες της χώρας, ένα γενναίο ανταποδοτικό «ευεργέτημα» ανά λογαριασμό ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ μέχρι 2000 Κιλοβατώρες!….
            Και αντ΄αυτού (όπως μας πληροφόρησε ο αρμόδιος υπάλληλος κ. Βλαγκούλης που αναγράφεται στην προμετωπίδα της απάντηση σας), εσείς με την υπογραφή σας στο άνω σχετ.(β) έγγραφό σας, μας λέτε ότι κάθε νοικοκυριό από τα 333 της Λαμπείας, δικαιούται το «υπέρογκο» ποσό των 12,70 Ευρώ το χρόνο!!!.... (συνολικό χορηγηθέν ποσό για 4 χρόνια 2010-2014=16.919 Ευρώ)
            Προς τι λοιπόν, ο πρωτάκουστος εμπαιγμός αυτός στους φτωχούς συμπολίτες μας; Απαντήστε κ. Υπουργέ γιατί μας κοροϊδεύετε; Περιμένουμε εναγωνίως.
Με τιμή
Ο πρόεδρος 
ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
(ιατρός, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» και εκδότης του Ιστορικοί-Λαογραφικού περιοδικού «ΔΙΒΡΗ»)
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: το άνω σχετ (α) έγγραφό μας και ο επίσημος πίνακας των πιο φτωχών χωριών. 
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο»

v Τα απίστευτα και σοβαρά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΠΕΊΑΣ – Άμεσος ο κίνδυνος υπονόμευσης αυτού τούτου του ιστορικού Σχολείου μας!...
Λίγο πολύ είναι γνωστά τα θλιβερά γεγονότα που ζήσαμε τον τελευταίο διάστημα στη Δίβρη και την 25η Μαρτίου (με την άρνηση των εκπαιδευτικών να εκφωνήσουν τον πανηγυρικό της ημέρας) και με την κατάληψη του Γυμνασίου από τους μαθητές (λόγω της συμπεριφοράς των καθηγητών τους).
Επειδή όμως τόσο οι διδάσκοντες τα παιδιά μας, όσο και κυρίως οι μαθητές του Λυκείου βρίσκονται στην κρίσιμη φάση της εξεταστικής περιόδου  (Διαγωνισμοί και Πανελλήνιες), θεωρήσαμε σκόπιμο να μη δημοσιοποιήσουμε τώρα τις λεπτομέρειες των γεγονότων αυτών για να μη δημιουργηθεί ο παραμικρός κραδασμός, στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της γενέτειρας… Εμείς, εκ καθήκοντος απευθυνθήκαμε στις καθύλην   αρμόδιες Αρχές και περιμένουμε τις δικές τους ενέργειες, εκ του Νόμου και της Δεοντολογίας….
Παραθέτουμε, ορισμένα αποσπάσματα του επίσημου εγγράφου μας (παραλείποντας κάποια επίμαχα και κρίσιμα σημεία που πρέπει να ερευνηθούν από τις Αρχές)…. Βεβαίως μέχρι τώρα δεν είδαμε καμιά ανταπόκριση από την Δ/νση της Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ηλείας, αλλά έχουμε την υπομονή να περιμένουμε…
Πάντως το κυριότερο που μας απασχολεί και μας πονάει είναι η υπόσταση του Σχολείου μας (Γυμνασίου- Λυκείου Λαμπείας), για να μη συμβεί αυτό που δυστυχώς ζήσαμε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν τότε με παρόμοιες ανόητες ενέργειες συμπεριφοράς, καταργήθηκε το Λύκειο Λαμπείας και εμείς (η ΠΕΕΔ) είδαμε και πάθαμε να το επαναλειτουργήσουμε με αγώνες που κάναμε τότε (τα έγγραφα ντοκουμέντα στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου)….


Διαβάστε αποσπάσματα του εγγράφου μας:.

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ                                 
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία τηλ 6972295293,
 μειλ:sotxsot@gmail.com                            Δίβρη (Λαμπεία) 30 -3-2018
       αρ. πρωτ. 2450

ΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΑΙΤΗΣΗ
                        Προς
            1.Τον Διευθυντή Δ/βαθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας
Βασίλειο Δημητρέλλο
            2. Την Διεύθυνση Π/βάθμιας και  Δ/βαθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Γραφείο Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου

ΘΕΜΑ: Σοβαρά γεγονότα που συμβαίνουν στο ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ (Λυκειακές Τάξεις) ΛΑΜΠΕΙΑΣ Ηλείας, μεταξύ διδασκόντων και μαθητών
Κύριοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι
            Εκ καθήκοντος και εκφράζοντας το κοινό συναίσθημα των συμπολιτών μας, είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε σε σας, μετά τα σοβαρά και  απίστευτα αντιπαιδαγωγικά-αντιδεοντολογικά γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες στο Εκπαιδευτικό ίδρυμα της ιδιαίτερης πατρίδας μας Λαμπείας (Δίβρης) Ηλείας. Και για τα οποία αν δεν λάβετε άμεσα τα εκ του Νόμου και της Δεοντολογίας επιβαλλόμενα μέτρα, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις με συνέπειες, τόσο για τους μαθητές όσο για την υπόσταση (=διάλυση!) αυτού τούτου Σχολείου. Και εξηγούμεθα.
            Εμείς οι πολίτες και δημότες της γενέτειρας, γίναμε κοινωνοί των συμβάντων αυτών, μετά διαμαρτυρίες τόσο των ίδιων των μαθητών, όσο και των γονέων και του συνόλου της τοπικής κοινωνίας της Λαμπείας και θεωρούμε απαραίτητο να σας μεταφέρουμε τα γεγονότα, ώστε και σεις στα πλαίσια των   καθηκόντων σας να έχετε μια σφαιρική ενημέρωση και να πράξετε τα δέοντα.
Μικρό ιστορικό
            Πριν μπούμε στην ουσία αυτής μας της Αναφοράς, για να κατανοήσετε το μέγεθος του θέματος, θα θέλαμε να παραθέσουμε τις δικές μας θέσεις και απόψεις όπως ακριβώς τις αποτυπώσαμε και δημοσιοποιήσαμε με αφορμή δύο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν. Το πρώτο γεγονός ήταν η διαμαρτυρία με ΚΑΤΑΛΗΨΗ του Σχολείου από τους μαθητές-τριες και το δεύτερο η άρνηση όλων των Εκπαιδευτικών του Γυμνασίου-Λυκείου (που είναι ευάριθμοι) στην πρόσκληση του Δήμου να εκφωνήσει, ως είθισται, ένας καθηγητής τον πανηγυρικό της Ημέρας στην Τελετή της εορτής της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Τα οποία δυο γεγονότα υποθέτουμε ότι τα πληροφορηθήκατε.
            (Ακολουθούν τα κείμενα που λόγω της χρονικής συγκυρίας της εξεταστικής περιόδου δεν δημοσιεύουμε τώρα ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………)
Και τώρα ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
Κύριοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι
            Παραθέσαμε τα συμβάντα, όπως τα πληροφορηθήκαμε, τα ερευνήσαμε και τα καταλάβαμε και είπαμε την άποψη μας, χωρίς να παίρνουμε θέση προς καμιά πλευρά των πρωταγωνιστών (εκπαιδευτικοί-μαθητές) και χωρίς «να χαϊδεύουμε αυτιά»…, λέγοντας με παρρησία αυτό που αισθανθήκαμε ως ελεύθεροι ενεργοί πολίτες.
            Όμως, περισσότερες εμπιστευτικές πληροφορίες που λάβαμε αλλά κυρίως μια ανώνυμη, συγκλονιστική 6σέλιδη Επιστολή (σ. που θα σας εγχειρίσουμε εν καιρώ, και εφόσον ξεκινήσετε την επιβαλλόμενη έρευνα) που μας έστειλαν οι μαθητές του Σχολείου, που στην παρούσα φάση δεν ανακοινώνουμε για λόγους ευνόητους, αλλά και η ανάγνωση κάποιων απίθανων …. σχετικών σχολίων των καθηγητών-καθηγητριών του Γυμνασίου-Λυκείου Λαμπειας που διοχέτευσαν στο διαδίκτυο (που επίσης επισυνάπτουμε) μας κάνει να πιστέψουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα από ότι νομίζαμε και βεβαίως οι δικές σας ευθύνες μεγαλύτερες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 
Α. Αναφορικά με την ΚΑΤΑΛΗΨΗ και τα αιτήματα των μαθητών:
(………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….)              
Β. Αναφορικά με την άρνηση των εκπαιδευτικών του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ) ΛΑΜΠΕΙΑΣ να εκφωνήσουν  πανηγυρικό στην Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
            (………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….)  

Μετά την ΕΚΘΕΣΗ των ανωτέρω ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ
(………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….)  
      Και βεβαίως, να έχουμε την απάντησή σας, ώστε και μείς με τη σειρά μας να ενημερώσουμε τα μέλη και τους στους συντοπίτες μας που αναμένουν με αγωνία
Με τιμή
Ο πρόεδρος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ»
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(ιατρός, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» και εκδότης του ιστορικού-λαογραφικού περιοδικού «ΔΙΒΡΗ»)
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: Σχετικά ……..σε φωτ.
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο

v ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΒΡΗΣ. Μια σπουδαία και αξιέπαινη χειρονομία δασκάλων και γονιών !!...
Ήταν μια όαση για μας, η απρόσμενη είδηση που διαβάσαμε στον τοπικό τύπο της Ηλείας.
Οι δάσκαλοι και οι γονείς, με δική τους πρωτοβουλία και δαπάνες έβαψαν με προσωπική εργασία τα κάγκελα περίφραξης του ιστορικού Σχολείου της Διβρης (υπενθυμίζουμε ότι το Σχολείο αυτό λειτούργησε το 1828, η «Ελληνική Σχολή Δίβρης», πρώτο σε όλη την Ηλεία μετά την Επανάσταση του 1821)

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι όχι μόνο το κτίριο ήταν από τις ευεργεσίες φιλοπόλιδων Διβριωτών (πέρα από το κληροδότημα «Συγγρού», βοήθησαν και οι διβριώτες  Αναστ. Γκάβας και Επαμειν. Πετραλιάς) , αλλά η κάλυψη των παντός είδους αναγκών του Σχολείου, το πάλαι ποτέ, ήταν στη φιλοτιμία του «Συνδέσμου των εν Αθήναις Λαμπειέων» (1951-1977) και στη συνέχεια της ΠΠΕΔ (1981- έως 2000 που έδιωξαν το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ από εκεί)  με την βοήθειά μας (παλιότερα) σε σόμπες, σε βιβλία, σε Βραβεία στους μαθητές, σε σχολικά εφόδια και εξοπλισμό , στη δημιουργία λαμπρής αίθουσας Εκδηλώσεων (που κατήργησαν οι κομματικοί ολετήρες με την συνεπικουρία τότε από γονείς και παράγοντες) κλπ, κλπ.
Και βλέπουμε σήμερα με χαρά μας τους γονείς και δασκάλους να πράττουν τα αυτονόητα και σημαντικά!!... και μπράβο τους.
Βλέποντας τέτοιες εικόνες, μας έρχονται στη μνήμη οι δικές μας μαθητικές στιγμές όταν οι φωτισμένοι μας δάσκαλοί μας διαπαιδαγωγούσαν και μας ανέθεταν σε ομάδες και την καλλιέργεια των ανθόκηπων, που σήμερα (όπως βλέπετε) είναι παρατημένοι και ρημαγμένοι, μας έβαζαν να δεντροφυτεύουμε και να ποτίζουμε (όπως η δεντροστοιχία ακακιών προς την Κάτω Γαβροβίκο κλπ) και άλλες επωφελείς εργασίες....
Έχουμε βάσιμες ελπίδες, ότι αρχίζει να κινείται κάτι στα Σχολεία, στη Διβρη, Μήπως η αιτία ένιαι τα πρόσφατα γεγονότα της 25ηςΜαρτιου και η έλευση του εξαιρετικού Διευθυντή της Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας κ. Ζεύλα;;
Πάντως προσδοκούμε  εμείς το καλλίτερο, γιατί τα παιδιά αυτά είναι το μέλλον της ιστορικής  κωμόπολης....

v  Επίσκεψη του Διευθυντή της Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας,  μαζί με τον Αντιδήμαρχο ΔΕ Λαμπείας στο «Λοζίσσο» - Πρόταση  για  ένταξη, ως τόπου επίσκεψης!….
 Με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου ΔΕ Λαμπείας κ. Β. Αρβανίτη (ο οποίος είναι ο υπεύθυνος του Δήμου για το Δημοτικό μας Σχολείο) ο Διευθυντής της Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ζεύλας  επισκέφτηκαν τον ΤΟΠΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ «Πάνω Γαβροβίκος-Λοζίσσος» και του έγινε η πρόταση εκ μέρους του Αντιδημάρχου, να ενταχτεί ο δημιουργούμενος χώρος αυτός για εκδρομικές επισκέψεις εκ μέρους των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της Ηλείας.
            Μαζί με τον κ. Ζεύλα ήταν και επιτελείο ειδικών για έκφραση γνώμης. Από ότι μας πληροφόρησαν, όλοι εκφράστηκαν θετικά για τον ωραίο χώρο  και περισσότερο για το πέτρινο Θεατράκι, ζητώντας  μάλιστα να αυξηθούν περισσότερο οι εξέδρες του ώστε να μπορούν τα Σχολεία να κάνουν και ομαδικές θεατρικές παραστάσεις (!)
            Έγινε και τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Ζεύλα με τον πρόεδρο του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ που αφού εκφράστηκαν ευχές και ευχαριστίες, μας χαροποίησε ιδιαιτέρως η επίσκεψη αυτή…
            Με την ευκαιρία αυτή, ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας για την δημιουργηθείσα όμορφη ξύλινη παραδοσιακή περίφραξη του πλατώματος 
Τοποθετήθηκαν και τα παραδοσιακά ξύλινα
προστατευτικά κάγκελα

και τους υποσχόμαστε ότι στις 19 Αυγούστου που θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια (με «δειπνοσοφιστική» εκδήλωση-έκπληξη) θα δουν και άλλα πράγματα και κυρίως θα διαπιστώσουν ότι ο μικρός ή μεγάλος οβολός που δίνουν, πιάνει τόπο….

v «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ» στη Δίβρη, μετά μια 10ετία εμπαιγμού εκ μέρους του Δήμου και καρκινοβασίας του έργου, βρισκόμαστε πάλι στην «ώρα μηδέν»!!!...
Δεν χρειάζεται να επανέλθουμε στα χιλιοειπωμένα. Άλλωστε οι συμπολίτες μας συνήθισαν και τις κοροϊδίες και υποσχέσεις (ότι π.χ. «σε τρεις μήνες τελειώνει το έργο» και πέρασαν χρόνια…) αλλά και τίμησαν την παρούσα Δημοτική Αρχή με τις ψήφους τους πάνω από 60% (!!) που σημαίνει ότι έχουν …ιώβεια υπομονή και τους αρέσει ο εμπαιγμός.
Όμως, ακούμε εδώ και μήνες ότι «έγινε η τελική συμφωνία με τον εργολάβο και αμέσως μετά το Πάσχα, έρχονται τα συνεργεία για να ξεκινήσουν το έργο κλπ». Μόνο που το Πάσχα πέρασε, αλλά δεν μας είπαν για ποιού έτους το Πάσχα μας λένε!...
Και εκτός από μας που διαμαρτυρόμαστε …δια βίου, κανενός άλλου «δεν ιδρώνει το αυτί», δυστυχώς. Μάθαμε ότι η ομάδα που πήγε στον Περιφερειάρχη (βλ παρακάτω) του έθεσε το θέμα επιτακτικά.
Μακάρι να κάνει κάτι (παρότι  την πρωταρχική και κύρια  ευθύνη έχει ο κύριος του έργου που είναι ο «κοιμώμενος» Δήμος Αρχ. Ολυμπίας) για να μη χαθούν τα κονδύλια της πίστωσης, όπως χάθηκε και η πινακίδα του 2008 που κρύφτηκε από την ντροπή της!...
Η ταμπέλα που τοποθετήθηκε πριν 8 χρονια
(έπρεπε το έργο να τελειώσει το 2013 !...
Η ταμπέλα σήμερα (μετά από 8 χρονια)
κρύφτηκε από την ντροπή της....

(παρεπιμπτόντως δείτε τις σκουριές στο αίθριο
και ένα ...αναρχικό γκράφιτι στον τοίχο)
Ακούσαμε και μια τελευταία παραδοξολογία που ξεπερνάει τα όρια, ότι δήθεν φταίει το Κράτος τώρα, γιατί λέει έχει δεσμεύσει τα χρήματα του ΕΣΠΑ (προφανώς το έκανε …ειδικά για μας για να μας τιμωρήσει) γιαυτό και δεν ξεκινάει το έργο!!!... Τι άλλο θα ακούσουμε.
Μαθαίνουμε επίσης ότι ο εργολάβος πήρε άλλες δυο αναβολές-παρατάσεις από τον Δήμο (πέρυσι και πρόπερσι είχε πάρει άλλες 5 παρατάσεις!!...) οι οποίες βεβαίως είναι παράνομες….

Υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΔΕΙ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ Η ΔΙΒΡΗ, μετά μια σημαντική συνδιάσκεψη στον  Περιφερειάρχη  Δυτ. Ελλάδας κ. Κατσιφάρα;;;
Επιτέλους κινητοποιήθηκαν οι ιθύνοντες της Διβρης και συνεσκέφτηκαν με τον Περιφερειάρχη κ. Απ. Κατσιφαρα σε λίαν υψηλό επίπεδο και από ότι μας είπαν σε μια οργανωμένη σοβαρή συζήτηση. Ήταν εκεί η Δημοτική Σύμβουλος κ. Μ. Πατσή (περιέργως δεν ήταν ο έτερος δημ. Σύμβουλος κ. Αρβανίτης), ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Πάτρας και ο Ταμίας κ.κ. Α. Ηλιόπουλος και Θ. Βέρροιος, ήταν το στέλεχος της Ομάδας Διαβούλευσης Διβρης κ. Θ. Παναγούλης, ήταν και ο εκπρόσωπος Επαγγελματιών της Δίβρης  κ. Α. Πατσής.. Πλήρης ήταν η σύνθεση, και όλοι τους κατά τεκμήριον γνώστες των προβλημάτων.
Εμείς από την πλευρά μας τους ρωτήσαμε εάν συζητήθηκαν ή και λύθηκαν τα τρέχοντα και ζωτικά προβλήματα της Διβρης, π.χ. όπως τα έχουμε κατά καιρούς προβάλει:
1. Για το μολυσμένο τριτοκοσμικό πόσιμο νερό που δίνουν στους κατοίκους τα άθλια Υδραγωγεία μας, συν η πλήρης κατάρρευση της "Εισβοράς" στη γειτονιά της γιαγιάς του κ. Περιφερειάρχη.... Και εάν ζήτησαν την τιμωρία των άμεσα υπεύθυνων Δημάρχου και ΔΕΥΑ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ.
2. Για τον κίνδυνο να κλείσει το Λύκειο Λαμπείας, από την απαράδεκτη και ανάρμοστη συμπεριφορά έναντι στους μαθητές και γονείς εκ μέρους των  εκπαιδευτικών, μετα τα πρόσφατα γεγονότα. ....
3. Για το έργο της "Ανάπλασης" της Αγοράς, που καρκινοβατεί τώρα και 8 χρόνια και γίνεται πρωτοφανής εμπαιγμός από τον υπεύθυνο Δήμο Αρχ. Ολυμπίας....
4. Για το κλειστό στους επισκέπτες εγκαινιασθέν πέρυσι από τον ΠτΔ, Μουσείο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ "Αρχοντικό Πετραλια"....
5. Για τη μη εφαρμογή της Απόφασης του Υπουργείου Υγείας για μόνιμη εγκατάσταση των 2 διορισμένων γιατρών στο Π. Ι. Λαμπειας...
6. Για τα επικίνδυνα φραγμένα γεφύρια και ποτάμια της Διβρης, από όγκους σκουπιδιών... Και το γεφύρι της "Τρισκας" (που είναι άμεσης ευθύνης της ΠΔΕ)
7. Για την αθέτηση της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ (Υπουργείο Ενέργειας και ΔΕΗ) για τη μη απόδοση του ειδικού τέλους ΑΠΕ (λογω του ΜΥΗΕ Διβρης για ΔΩΡΕΑΝ ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι 2000 κιλοβατώρες ανά νοικοκυριό)....
8. Για την απομάκρυνση των ποιμνιοστασίων (στάβλων) από τον ενδιαφέροντα οικιστικό ιστό της τουριστικής Διβρης...
9.Για την αλλαγή των Σχολικών κτιρίων Δημοτικού και Γυμνάσιου Λαμπείας (‘όπως επισήμως προτείναμε με στοιχεία εμείς) για να σταματήσουν τα παιδιά του Γυμνασίου-Λυκείου να κάνουν μάδημα σε άθλιες αίθουσες των 12 τ.μ....
Φανταζόμαστε ότι οι ιθύνοντες, να είχαν και αλλά θέματα να θέσουν.
Όμως αν κρίνουμε, από την «ωραία ατμόσφαιρα» και τα χαμόγελα ικανοποίησης στην αναμνηστική φωτογραφία, θα πρέπει να επέτυχαν ή να πήραν υποσχέσεις για πολλά, δεδομένων και των επικείμενων Αυτοδιοικητικών εκλογών...
Ίδωμεν!...,


Υ. Γ. Το κατωτέρω κείμενο και την φωτ αναδημοσιεύουμε από την σελίδα του συμπολίτη Θ. Βέρροιου.


«Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Πατσή και αντιπροσωπεία της ομάδας διαβούλευσης Δίβρης και του συλλόγου Διβριωτών Πάτρας επισκέφθηκαν τον περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και συζήτησαν μαζύ του προβλήματα του χωριού μας. Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και δρομολογήθηκαν λύσεις σε πολλά από αυτά. Ελπίζουμε να γίνουν πράξεις και να μη μείνουν στα λόγια».
Ορισμένες διευκρινίσεις….
Επειδή πήραμε μέσω Facebook από τον κ. Βέρροιο κάποιες ευγενικές διευκρινήσεις (ότι τέθηκαν τα περισσότερα από τα ανωτέρω-πλην 2 ,είπαν και άλλα πρόσθετα θέματα), και ησυχάσαμε. Περιμένουμε τώρα, την υλοποίηση των  υπεσχημένων από τον κ. Περιφερειάρχη. Βεβαίως, επειδή έχουμε μια εμπειρία δεκαετιών με την ενασχόλησή μας με τα κοινά «κρατάμε μικρό καλάθι», αφού οι συσκεφθέντες δεν είχαν την πρόνοια να δώσουν έστω κάποιο γραπτό ΥΠΟΜΝΗΜΑ για να πάρουν και  γραπτές απαντήσεις, καθόσον οι εξουσιάζοντες συνήθως λένε «έπεα πτερόεντα» (λόγια του αέρα). 
Ελπίζουμε ο κ. Απ. Κατσιφάρας να μας διαψεύσει…
Αναμένουμε, λοιπόν.
                       
v Μια πολύ ....ενδιαφέρουσα ημέρα ταλαιπωρίας στα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ και ο κατηγορούμενος αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας....
Χτες, όπως και αλλού είπα, κατέβηκα στον Πύργο γιατί με κάλεσε ο Εισαγγελέας Ηλείας ως μοναδικό μάρτυρα κατηγορίας σε δίκη κατά του αρμόδιου Αντιδημάρχου Αρχ. Ολυμπίας για την καθαριότητα (αποκομιδή σκουπιδιών κλπ) κ. Γ. Γεωργακοπουλου (δασκάλου το επάγγελμα, παρακαλώ...).
Λοιπόν, πήγα κι εγώ ως πρόεδρος του ΠΚ, αφού η αυτεπάγγελτη εισαγγελική δίωξη κατά του Αντιδημάρχου έγινε το έτος 2015 μετά από εγγραφή διαμαρτυρία του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ
1) Για τους τόνους των σκουπιδιών που είχαν να μαζευτούν τότε για 3-4 μήνες με αποτέλεσμα να μη μπορείς σταθείς από την βρώμα και την δυσωδία, να μολύνονται οι υδροφόροι ορίζοντες του ποσίμου νερού κλπ και
2) Δεν έφτανε αυτό, πήραν την ίδια εποχή απόφαση στη ΔΣ του Δήμου για αύξηση των τελών καθαριότητας κατά 82%!!!!...,
Και για μεν το 2ο θέμα, εμείς (το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ) προσφύγαμε στην Επιτροπή του αρθρ. 151-2 και δικαιωθήκαμε πανηγυρικά και ακυρώθηκε η απόφαση...
Για το 1ο θέμα (σκουπίδια) παραπέμφθηκε ο Αντιδήμαρχος στο Τριμελές Δικαστήριο του Πύργου για να δικαστεί στις 26 Απριλιου 2018 και εγώ ως ευπειθής πολίτης στήθηκα και περίμενα να γίνει η δίκη που ειχε αρ. Πινακίου 12..,.
Και τότε μετά 2 ώρες αναμονή στην αίθουσα έρχεται ο δικηγόρος του κατηγορουμένου και μου λέει: - κύριε Σωτηροπουλε θα ζητήσουμε αναβολή της Δίκης, γιατί ο κ. Γεωργακοπουλος έχει σύσκεψη στο ΣΟΟΠ (!!!!)..... (μάλλον προσχηματική δικαιολογία)
Όμως ο "λειτουργός δάσκαλος" κ. Γεωργακοπουλος, πριν αρχίσει η δίκη ήταν εκεί στο Δικαστήριο και χαριεντίζονταν με το δικηγόρο του!!!... Και δεν είχαν την ευαισθησία (την τσίπα θα έλεγα εγώ) αφού θα ζητούσαν αναβολή (το γνωστό κόλπα για ταλαιπωρία) να με ειδοποιήσουν τηλεφωνικά να μη τραβιέμαι στον Πυργο ή τουλάχιστο να μου το πουν πριν αρχίσει το Δικαστήριο να μη περιμένω μέχρι αργά το μεσημέρι για να γινει η αναβολή.....
Αυτοί είναι οι άθλιοι εξουσιαστές μας δημοτικοί άρχοντες.
Εμ, δεν φτάνει που μας βρωμίζουν και υποσκάπτουν την υγεία μας με τη δυσωδία των σκουπιδιών και το μολυσμένο πόσιμο νερό που μας παρέχουν. Εμ, δεν φτάνει που αυξάνουν τα τέλη καθαριότητας ενώ δεν διαθέτουν ούτε ένα υπάλληλο για να καθαρίζει στοιχειωδώς τα χωριά μας κλπ, κλπ, μας ταλαιπωρεί σκοπίμως κιόλας.....
Εμ, δεν φτάνει που κοροϊδεύει τις Υπηρεσίες του Νομού, οτι στέλνουν συχνά μηχανήματα που καθαρίζουν τα σκουπίδια από τα ρέματα και τα γεφύρια......, δεν υπολογίζουν τίποτα, και εμπαίζουν ακόμη και Κρατικές αρχές...
Λοιπόν, λέω εγώ "κάνε με νύφη να ξαναπροσκυνήσω"  (έλεγα να είμαι συγκαταβατικός) την άλλη φορά στη δίκη όποτε και να γένει, θα τον τακτοποιήσω δεόντως τον κ. Αντιδήμαρχο, αφού ηχούμε στη φαρέτρα μας πολλά "ράμματα για τη γουνα του".....
Βλέπετε χτεσινές  φωτογραφίες των σκουπιδιών 

Χτες, στην κεντρική συλλογή της "Αγοράς" που έγινε μια
...ωραία χωματερή!!...

Και μια χτεσινή εικόνα δίπλα στο ναό του Αγ. Νικολάου...

από τις πάμπολλες που έχουμε από τον απέραντο σκουπιδότοπο της Δίβρης.... Και τότε "που το πάνε το παιδί, χελιδόνι στο κλουβί"!!..,,
Γιαυτο τους υπόσχομαι (εκ καθήκοντος) θα πάω πάνοπλος, να υπερασπιστώ την υγεία των συμπολιτών μου.... Σωτ.Σωτ.

v Μια νέα αξιέπαινη πατριωτική πρωτοβουλία.   Η επισκευή της τρικάναλης ΒΡΥΣΗΣ ΤΟΥ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ» στον Περαμαχαλά….
Το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» στα πλαίσια των δημιουργικών δραστηριοτήτων του, απευθύνθηκε σε φιλοπόλιδες διβριώτες κυρίως από τη συνοικία του Περαμαχαλά για να γίνει προσπάθεια (εφόσον εξοικονομηθούν τα απαραίτητα χρήματα) να επανακατασκευαστεί η αγαπημένη τους βρύση «του Κόκκινου», όπως ήταν στην αρχική της δομή. (σ.σ. το ίδιο προγραμματίζεται και για την άλλη βρύση «Σουλιμπός» στη συνοικία των Καρυανάδων)
Η βρύση «του Κόκκινου» χτίστηκε το έτος 1913 (όπως αναγράφεται στην μαρμάρινη πλάκα) από τον ευεργέτη Θεόδωρο Λυρή που πιθανόν είχε έρθει από την Αμερική. Η βρύση αυτή με τα πολλά κρυσταλλένια νερά είναι η μοναδική στη Δίβρη με τρείς καντάλους που δρόσισε τους επάνω Περαμαχαλίτες επί γενιές και γενιές και οι αναμνήσεις των παλιότερων είναι πολύ έντονες….
Η βρύση του "Κόκκινου", όπως είναι σήμερα
Ο κύριος κορμός της βρύσης είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Χρειάζεται μόνο «καλλιέργεια» της υδρομάστευσης, δημιουργία όπισθεν φρεατίου και παροχή υπερχείλισης. Επίσης να ξαναδημιουργηθεί όπως ήταν αρχικά το τρίγωνο αέτωμα επάνω (χαρακτηριστικό των βρυσών της Δίβρης).
Η θέληση υπάρχει, η πρόταση έγινε από το ΠΚ σε αρκετούς πατριώτες που έδειξαν διάθεση να βοηθήσουν οικονομικά και ηθικά, το ειδικό συνεργείο επισκευής είναι πανέτοιμο και  με λίγα χρήματα… Γιαυτό και από τη στήλη αυτή:

ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ
Στους απανταχού Διβριώτες (κυρίως Περαμαχαλίτες) να δώσουν τον μικρό ή μεγαλύτερο οβολό τους, ώστε να γίνει πραγματικότητα και αυτό το έργο ευποιίας.
«Όσοι πιστοί προσέλθετε»!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου