Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019 ο "ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ Γιάννης Τσετσέλης" ενημερώνει για τα νέα της Δίβρης...



ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ  2019
ο "ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ
Γιάννης Τσετσέλης"
ενημερώνει για  τα νέα της Δίβρης


Η ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ
( Έτος 7ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ  2019 - Aρ. Φύλλου 78)

Όταν ο Δήμος Αρχ.Ολυμπίας, οιυπεύθυνοι κρατικοί παράγοντες, η τοπική κοινωνία και η Κοινότητα  κοιμούνται και αδιαφορούν, εμείς επαγρυπνούμε και ενδιαφερόμαστε...
Και δια της εφημερίδας με τον ανωτέρω τίτλο:
 Θα σας ενημερώνουμε για μικρά και μεγάλα 

θέματα της κωμόπολης 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
            Γιατί διαλέξαμε, αυτό το περίεργο τίτλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας;
            Ο Γιάννης Τσετσέλης, για όσους δεν τον γνώρισαν, ήταν μια εμβληματική μορφή, μια «γραφική» (με την πιο καλή έννοια) φιγούρα της παλιάς καλής Δίβρης που έζησε και άφησε το ίχνος του επί πολλές δεκαετίες τον περασμένο αιώνα. Ενδεχομένως το όνομα «Τσετσέλης» να έχει περάσει σε πολλούς με κάποια απαξία, ως ενός φτωχού, καταφρονεμένου και όχι έξυπνου συμπολίτη μας. Ήταν όμως, από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που άφησαν εποχή στην ιστορική κωμόπολη. Ελπίζουμε να δοθεί ευκαιρία να γράψουμε για την ψυχοσύνθεση, την καλοσύνη και να ξετυλίξουμε κάποιες ενδιαφέρουσες σημαντικές πτυχές της πολυσήμαντης αυτής προσωπικότητας, με τη διήγηση περιστατικών (το πλείστον σπαραξικάρδιων)  που σημάδεψαν όχι μόνο τον ίδιο αλλά όλη την τοπική κοινωνία της Δίβρης. Σήμερα θα περιοριστούμε σε λίγα.
            Ξεκινώντας αυτή τη μόνιμη ενημερωτική στήλη κάνουμε γνωστό στους εκλεκτούς αναγνώστες της «ΝΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ», ότι ο Γιάννης Τσετσέλης ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο επίσημος εκφωνητής, ο τελάλης της Δίβρης, δηλ. ο άνθρωπος που διαλαλούσε με την χαρακτηριστική και πολλές φορές ακατάληπτη φωνή του («ψεύδιζε» λίγο), όλα τα σημαίνοντα γεγονότα και τις ανακοινώσεις (ως είδος μεγαφώνου) που αφορούσαν τοπικά προβλήματα της Κοινότητας, χαρούμενα ή άσχημα νέα της ζωής της κωμόπολης, η αναγγελία προσωπικής εργασίας, η διανομή νερού για άρδευση κλπ, κλπ. Ήταν με λίγα λόγια η φωνή της συνείδησης της «Αγοράς» της Δίβρης. Ο ίδιος σχεδόν μοναχικός στη ζωή του και πάμφτωχος, για πολλές δεκαετίες ήταν ο «θεληματάς» (κι εδώ με την καλή έννοια) για να εξασφαλίζει τον επιούσιον άρτον και μάλιστα έχει μείνει παροιμιώδες σε διβριώτες και παραθεριστές (στους οποίους ήταν συμπαθέστατος) το περιβόητο «τσετσελόσημο» όπως είχε καθιερωθεί να λέγεται το φιλοδώρημα ή μπουρμπουάρ που έπαιρνε   ευχαρίστως όποιο κι αν ήταν και χωρίς γογγυσμόν…

Τα θέματα που θα παρουσιάζουμε θα είναι τηλεγραφικά διατυπωμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα συλλέγουμε, μαζί με τις συνοδεύουσες φωτογραφίες (παλιές και σημερινές) Σε μερικά θα υπάρχει μεγαλύτερη έκταση, ιδίως όταν υπάρχουν γραπτά ντοκουμέντα. Η χαρακτηριστική φωνή του αείμνηστου Γιάννη Τσετσέλη θα αντηχεί στεντόρεια σε λόγγους και λαγκαδιές όπως τότε, τον παλιό καλό καιρό…        Συνεχίζουμε.

 Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ο τελάλης της Δίβρης, Γιάννης 
Τσετσέλης» ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, ΤΩΡΑ ΜΕ 
ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΔΙΒΡΗ»


Η «ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ» του «ΤΕΛΑΛΗ»
ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ...

Μαθητική παρέλαση = αρμονική συμπόρευση στα χνάρια των ηρώων
Της Μαρίας Αρβανίτη-Σωτηροπούλου

Έγινε πια έθιμο η αντιπαράθεση για τις μαθητικές παρελάσεις. Κι ενώ φέτος δεν υπήρξαν αντιδράσεις για την εθνικότητα ή το χρώμα των σημαιοφόρων (ας είναι καλά ο δικός μας Αντετοκούμπο), ούτε ενδυματολογικά κουτσομπολιά, υπήρξαν οι καταγγελίες για απαράδεκτο αποκλεισμό Ελλήνων ρομά μαθητών από την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και το αριστοφανικό παρατράγουδο με τις χορεύουσες μαθήτριες στη Ν. Φιλαδέλφεια και το αντιμιλιταριστικό τους μανιφέστο.
Είναι φαίνεται στο DNA μας να υπερβάλουμε με φανατισμό, πάντα διχασμένοι.
Ας θυμίσουμε ότι δεν μιλάμε για στρατιωτικές, αλλά για μαθητικές παρελάσεις. Η σύνδεση των παρελάσεων με το Μεταξά είναι απλοϊκή. 
Παρελαύνω σημαίνει κινούμαι μαζί με άλλους, συμπορεύομαι. Κάτι τέτοιο γινόταν πάντα ιστορικά στην Ελλάδα συνοδεία παιάνων, τουλάχιστον από τον 7ο πΧ αιώνα τόσο στην ολιγαρχική Σπάρτη όσο και στην δημοκρατική Αθήνα, για να τιμηθούν οι πρόγονοι. 
Παγκόσμια, παρελάσεις γίνονταν για να γιορταστούν στρατιωτικές (από τους Ρωμαίους, μέχρι τον κάθε δικτάτορα σήμερα) ή άλλες ιδεολογικές νίκες, (οι πρωτομαγιάτικες πορείες στη Σ. Ένωση και τους δορυφόρους της ήταν παρελάσεις, ενώ οι λιτανείες είναι η θρησκευτική τους έκφραση), ή διεκδικήσεις, όπως κάνουμε σε πορείες συνδικαλιστικές, διεκδικητικές ή ειρήνης μέχρι ν’ αρχίσουν τα παρατράγουδα και ο χημικός πόλεμος. 
Οι μαθητικές παρελάσεις μετά τον πόλεμο ήταν για τους Έλληνες κατά τις εθνικές γιορτές η γνησιότερη δημόσια μαζική κοινωνική έκφραση του σεβασμού στους προγόνους. 
Δεν είναι μόνο η σχολική γιορτή, που πρέπει να εκπαιδεύει τα παιδιά μας μέσα από τέχνη (θέατρο, απαγγελίες, χορό) για τις θυσίες των ηρώων και την ανάγκη ετοιμότητας όλων μας για κοινούς αγώνες και αυτοθυσία,  δεν είναι η κατάθεση στεφάνων και οι δοξολογίες, που συνήθως αφορούν μόνο τους εποχιακά επώνυμους. 
Το ότι όλη η οικογένεια σε κάθε χωριό και πόλη συγκεντρώνεται με ήλιο ή χιόνι να καμαρώσει τα παιδιά, που προσπαθούν να βαδίσουν στα χνάρια των ηρώων είναι σημαντικό μάθημα ελληνικής παράδοσης και δημοκρατίας, ειδικά σε μιαν εποχή, που όλα ισοπεδώνονται από την πολυπολιτισμικότητα του Διαδικτύου. Οι ίδιες οι πρόβες για την παρέλαση διδάσκουν την αρμονική συμπόρευση όλων, πίσω από το σύμβολο της πατρίδας. 

Παρατηρούσα και φέτος τα λιγοστά παιδιά της Δίβρης, που ετοιμαζόντουσαν για να παρελάσουν υπερήφανα σαν ελληνόπουλα. Για περίπου 10 λεπτά η δασκάλα τους έκανε προθέρμανση σημειωτόν «Ένα το αριστερό, ένα το αριστερό» μέχρι να πάρουν το ρυθμό, και ενώ πίσω οι μαντράχαλοι του Λυκείου δυσανασχετούσαν (αυτοί όπως είναι φυσικό για την ηλικία τους πίστευαν ότι τα ξέρουν όλα και ότι η παραφωνία είναι θρίαμβος στη μάχη κατά του κατεστημένου). 
Βέβαια όταν το σημειωτόν έγινε βάδην κάποια παιδιά μπερδεύτηκαν, όμως όλα χειροκροτήθηκαν θερμά από την τοπική κοινωνία.


Γιατί αυτό είναι η μαθητική παρέλαση. Προσπάθεια συμπόρευσης, μάθημα ανοχής, το να ταιριάξει το βήμα σου με το βήμα των πρώτων, πίσω από ένα κοινό σύμβολο, τη σημαία, το να αντιληφθείς ότι έξω από το ατομικό, υπάρχει και το κοινωνικό συμφέρον και ότι  σε μια εποχή ακραίων κλυδωνισμών, θα επιβιώσουμε σαν ελληνικός λαός, περήφανος για την ιστορική του προσφορά, μόνο κρατώντας το σωστό, κοινό για όλους, βήμα. 


                       ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ

v ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς την νέα Δημοτική Αρχή Αρχαίας Ολυμπίας - «Θέματα και προβλήματα της ιδιαίτερης πατρίδας μας Λαμπείας (Δίβρης) Ηλείας»
Αφού περιμέναμε 50 ημέρες από τότε που ανέλαβε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, εκ καθήκοντος πριν λίγες ημέρες αποστείλαμε πλήρες ΥΠΟΜΝΗΜΑ με τα ζωτικά προβλήματα της Δίβρης που τα ταξινομούμε σε 15 Θεματικές ενότητες. Παράλληλα ζητάμε συνάντηση για να ερμηνεύσουμε διά ζώσης  πως εννοούμε εμείς τη διεκδίκηση και λύση τους.
Σήμερα στους αναγνώστες μας απανταχού συμπολίτες, παρουσιάζουμε το προλογικό μας σημείωμα και ….την ακροτελεύτια φράση μας. Προσεχώς, θα γνωστοποιήσουμε το πλήρες κείμενο των αιτημάτων και τυχόν εξέλιξη, εάν και εφόσον υπάρξει..
Διαβάστε: 
«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία τηλ 6972295293                                       Λαμπεία (Δίβρη) 17-10-2019
       αρ. πρωτ. 2512
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
                                    Προς τον αξιότιμο
                        Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας κ. Γεώργιο Γεωργιόπουλο
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σωτήρη Παπαηλιού (προς ενημέρωση όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου)
     2. Πρόεδρο και μέλη της Τοπικής Κοινότητας Λαμπείας

«Θέματα και προβλήματα της ιδιαίτερης πατρίδας μας
Λαμπείας (Δίβρης) Ηλείας»
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
            Κατ΄ αρχήν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας και του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» ευχόμαστε καλή δουλειά και ευόδωση του σοβαρού έργου που αναλάβατε με την δημοκρατική ψήφο του λαού του Δήμου της Αρχ. Ολυμπίας.
Προλογικά
            Εμείς μεταφέροντας το κοινό αίσθημα και τις απόψεις των συμπολιτών - μελών μας και εφαρμόζοντας τις καταστατικές αρχές του Συλλόγου μας, στην πρώτη αυτή επικοινωνία μας θέλουμε να σας κάνουμε κοινωνούς των επειγόντων και ζωτικών θεμάτων και προβλημάτων της ιδιαίτερης πατρίδας μας Λαμπείας (Δίβρης) και εκείνων της ευρύτερης περιοχής ορεινής Ηλείας που επηρεάζουν τη ζωή και την ανάπτυξη των κατοίκων της.
            Η εκ καθήκοντος ενασχόληση με τα κοινά ως ενεργών πολιτών, η μακροχρόνια πείρα μας και γνώση των προβλημάτων του τόπου μας πιστεύουμε θα βοηθήσουν και το δικό σας δύσκολο έργο. Είμαστε πρόθυμοι και υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε σε πνεύμα αλλληλοκατανόησης με τη νέα Δημοτική Αρχή, παρότι εμείς δεν έχουμε κάποιο αυτοδιοικητικό θεσμικό ρόλο, ει μη μόνον τον διακαή πόθο να προσφέρουμε στην πατρώα γη. Και πάνω σε αυτή τη βάση θα δώσουμε τις τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις μας που τις έχουμε επεξεργαστεί επί σειρά ετών και που δυστυχώς δεν ελήφθησαν υπόψη από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές των απελθόντων «Καποδιστριακών» και «Καλλικρατικών» Δήμων, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση σοβαρότατων προβλημάτων, την εγκατάλειψη και τον μαρασμό των φτωχών, άγονων μα περήφανων ιστορικών χωριών της πλέον ορεινής Ηλείας.
            Γνωρίζετε (το ελπίζουμε), ότι κάναμε εδώ και πολλά χρόνια τον «αγώνα τον καλό» για τη δημιουργία ενός ορεινού Δήμου (Λαμπείας, Φολόης, Λασιώνος) λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μας αλλά η Πολιτεία (και λόγω της αβελτηρίας των πρώην «ορεινών» Δημάρχων) δεν ευδόκησε να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας. Πλην όμως, εμείς οι Λαμπειείς, χαρήκαμε που έστω και την τελευταία στιγμή το 2010 ενταχτήκαμε στο Δήμο της Παγκόσμιας Ολυμπιακής πρωτεύουσας (ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΊΑΣ) γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβιώσουμε και να αναπτυχτούμε μέσα στον ευρύτερο δήμο. Μάλιστα, σχεδόν προφητικά, είχαμε προτείνει σε κοινή ΗΜΕΡΙΔΑ που κάναμε σε συνεργασία με τον Δήμο της Αρχ. Ολυμπίας το έτος 2004, την ανάγκη αυτοδιοίκητής ένωσης Αρχ. Ολυμπίας-Ορεινής Ηλείας σε «Συμπολιτεία Δήμων» για την δημιουργία ενός ισχυρού Πολιτιστικού-Αναπτυξιακού δίπολου ΟΡΕΙΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΣ, που δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε τότε.
            Σήμερα ήλθε το πλήρωμα του χρόνου με την δική σας δημαρχία -αφού περάσαμε μια θλιβερή εποχή απαξίωσης και πλήρους εγκατάλειψης  για τους κατοίκους της γενέτειρας Δίβρης (και των πέριξ χωριών) επί 9 ολόκληρα χρόνια, επί Δημαρχίας Κοτζά-  να φανούν οι καρποί αυτής της ιδέας σε όλους τους τομείς της Ανάπτυξης, του Πολιτισμού και  της ανάδειξης του ιστορικού-τουριστικού άξονα Αρχ. Ολυμπίας - Δίβρης - Καλαβρύτων. Με την αξιοποίηση των ιστορικών Μνημείων και των αισθητικών δασών, του ελατοδάσους Λαμπείας και γενικά του Ερύμανθου, του δρυοδάσους Φολόης, την οικοτουριστική   σύνδεση Αρχ. Ολυμπίας-Ορεινής Ηλείας για παράταση του χρόνου παραμονής των επισκεπτών στα πλαίσια της οικονομικής ανάπτυξης της στο σύνολο του Δήμου, την εφαρμογή βιολογικής κτηνοτροφίας και γεωργίας κλπ, ελπίζουμε να ανακάμψουν τα χωριά του Δήμου.
            Παρακάτω, εκθέτουμε σε θεματικές ενότητες προς ενημέρωσή σας τα γενικά και ειδικά προβλήματα που πρέπει να απασχολήσουν το Δημοτικό σας Συμβούλιο και τα οποία πρέπει να επιλυθούν ορισμένα άμεσα ή σε βάθος χρόνου στο σύνολο. Όσα εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Δήμου σύμφωνα με το Νόμο και τις δυνατότητες που θα έχετε και να προβληθούν και προωθηθούν στην επίσημη Πολιτεία όσα ανήκουν στις ευθύνες του Κράτους.
 Εκ προοιμίου σας αναφέρουμε, ότι πολλά από αυτά θέματα και προβλήματα έχουν τεθεί με τεκμηριωμένα στοιχεία στις απελθούσες Δημοτικές Αρχές Λαμπείας, και Αρχ. Ολυμπίας, αλλά ή αγνοήθηκαν παντελώς ή υπήρξε αρνητική στάση (όλα τα έγγραφα με τα αιτήματα μπορείτε να αναζητήσετε στο Αρχείο του νέου Δήμου, εάν δεν έχουν ριφθεί στον κάλαθο των αχρήστων από τις δυο προηγούμενες Δημοτικές Αρχές). Στο μεταξύ, βέβαια, προέκυψαν και νεώτερα προβλήματα. Επίσης υπάρχουν εκκρεμούντα σοβαρά θέματα στην Αντιπεριφέρεια Ν. Ηλείας (πρώην Νομαρχία) και Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, για τα οποία επίσης θα σας ενημερώσουμε.
Η κάθε θεματική ενότητα αναπτύσσεται με λίγα λόγια και τις επί μέρους λεπτομέρειες και επεξηγήσεις θα δώσουμε εν καιρώ, είτε γραπτώς είτε δια ζώσης σε συνάντηση μαζί σας μας που ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ δια του παρόντος που ελπίζουμε σύντομα να πραγματοποιηθεί, αφού πρώτα μελετήσετε τα θέματα και ενημερωθούν οι επι μέρους υπηρεσιακοί παράγοντες και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι.

ΤΑ ΖΩΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΙΤΗΜΑΤΑ της Λαμπείας (Δίβρης)
…………………………………………………………………………………………………………………….. (παρατίθενται τα ΑΙΤΗΜΑΤΑ σε 15 Θεματικές Ενότητες)
Ελπίζουμε να μελετήσετε ενδελεχώς και με προσοχή τα ανωτέρω, ώστε στη συνάντηση (που προσδοκούμε να ορίσετε σε εύλογο και σύντομο χρόνο) να γίνει σωστή και σοβαρή δια ζώσης συζήτηση, για την ιεράρχηση των ενδεδειγμένων λύσεων
Με τιμή
Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
Υ.Γ. 1: Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο
Υ.Γ. 2: Το παρόν ΥΠΟΜΝΗΜΑ να γνωστοποιηθεί στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου»


v Στη Δίβρη, η Εθνική Γιορτή της 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ....
(ήταν μια ανεξήγητη ...χαρμολύπη !!)
Ο φετινός εορτασμός της Εθνικής επετείου, έγινε με περισσότερα αρνητικά και ελάχιστα θετικά. "Κάθε πέρυσι και καλλίτερα", όπως συνηθίζουμε να λέμε.
Για φέτος παραθέτουμε κάποιες διαπιστώσεις και εικόνες.
·         Ώρα 9 το πρωί 

(μετά την "τρίτη καμπάνα" και την Δοξολογία), μέσα στον τεράστιο Μητροπολιτικό ναό, είχαν προσέλθει περίπου μόνο 10 άτομα...
·          Ώρα 9:15 
Ήρθε το Δημοτικό Σχολείο με τις 2 δασκάλες του, με τη σημαία και συντεταγμένα...
·          Ώρα 9:40 

Κατέφτασαν πρώτα κάποια κορίτσια του Γυμνασίου-Λυκείου (που μπαινόβγαιναν) και μετά από λίγο μπουλουκηδόν κάποια αγόρια χωρίς τη σημαία που έσπευσαν ευθύς να κάτσουν στις κενές καρέκλες...
·          Ώρα 10, μπήκε η σημαία του Γυμνασίου -Λυκείου με την σημαιοφόρο και άλλα 4 παιδιά και τρεις καθηγητές τους...
Στο μεταξύ το εκκλησίασμα (εκτός μαθητών) αυξήθηκε κατά καμιά 20σαριά άτομα ακόμη, κυρίως γυναίκες!!!...
Φέτος, είδαμε και ένα θετικό «φαινόμενο», να κρατάνε τα μανουάλια μικρά παιδιά
και μπράβο τους, αλλά έλειπε από μια τέτοια γιορτή ο 3ος ιερέας της Δίβρης ο π. Ιωακείμ... Παρόντες ήταν και  χοροστάτησαν ο π. Βασίλειος και ο π. Κωνσταντίνος.

Κατά την διάρκεια  τη Τελετής εντός του ναού.
·         Πρώτος εκλήθη από τον ιερέα (εθιμικά) ο Αντιδήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κ. Β. Αρβανίτης 

που (όπως ο ίδιος έχει καθιερώσει) έκανε σύντομο πανηγυρικό και αναφώνησε τα "Ζήτω η 28η Οκτωβρίου, ζήτω το Έθνος και ζήτω η Ελλάς"...
Μας έκανε άσχημη εντύπωση το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος της Κοινότητας (της "Πρωτοβουλίας ΝΕΩΝ"!!) δεν παρέστη, ως όφειλε.... Καθώς δεν διακρίναμε και τα υπόλοιπα νεοεκλεγέντα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου !!!... (μπορεί και να ήσαν και να μη τους είδαμε)
·         Τον κεντρικό πανηγυρικό της Ημέρας εξεφώνησε η Γυμνασιάρχης κ. Νεκτ. Κουτσοπούλου, με ένα σωστά λεκτικά δομημένο λόγο, αλλά με λίαν περίεργο -για μένα, ως προσωπική άποψη- περιεχόμενο.... Εκτός των άλλων σημαντικών που είπε, διάβασε και αποσπάσματα από το Ημερολόγιο του δικτάτορα Μεταξά (sic!), δεν ακούστηκαν καν οι λέξεις «φασισμός» και ναζισμός»… Προσπάθησε κατά κάποιο τρόπο  να αποδομήσει  την καθιέρωση από την Ελλάδα εορτασμού της ημερομηνίας στην έναρξη του αγώνα κατά του Κατακτητή (σε αντίθεση όπως είπε με τους άλλους λαούς που γιορτάζουν τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου)…
Ενώ βεβαίως σωστά γιορτάζεται η Εθνική μας επέτειος στην έναρξη (1940-41) του πολέμου, καθότι ήταν η μεγάλη δόξα της Ελλάδας που κατανίκησε τον φασίστα εισβολέα Μουσσολίνι, νίκη που υμνήθηκε παγκοσμίως!… (σ.σ. έχει τελευταία ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, για τα διάφορα πάνελ -συνήθως σε …«αμπελοφιλοσοφική» βάση- βεβαίως και όχι για «πανηγυρικούς ης Ημέρας»)…  
(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Να δούμε πότε, μια τέτοια μέρα θα γίνει αναφορά και των δικών μας Διβριωτών ηρώων που έπεσαν ή πολέμησαν στον πόλεμο του 1940…)    

Κατάθεση στεφάνων-παρέλαση:
·         Στην νέα ημιτελή πλατεία 

έγινε δέηση και κατέθεσαν στεφάνια α) ο Αντιδήμαρχος κ. Αρβανίτης (και πάλι άφαντος ο νέος εκ Μπαρμπότας Πρόεδρος της Κοινότητας, που έπρεπε να καταθέσει πρώτος στεφάνι στο Ηρώον, δυστυχώς ακολουθώντας τα χνάρια του προκατόχου του), β) ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Μαρούντας, γ) από τον Αστυνομικό Σταθμό ο κ. Γιαννακόπουλος, δ) από τον Σύλλογο Διβριωτων Αθήνας ο πρόεδρος κ. Τόλιος. Κατέθεσαν στη συνέχεια με λεβεντιά και χάρη 

 τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου (που είπαν και ποίημα) και το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές Τάξεις.
Ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος.
·         Τέλος έγινε η παρέλαση στον κεντρικό δρόμο της "Αγοράς"

 από τα παιδιά του Δημοτικού (κάπου 15) και του Γυμνάσιου-Λυκείου (κάπου 20)!!... Δυστυχώς φέτος, μετά από χρόνια μας έλειψαν από την παρέλαση τα μικρά του Νηπιαγωγείου που είχαν τη χάρη τους, με τις εθνικές στολές...
Οι επίσημοι περιέργως παρακολούθησαν την παρέλαση στην άκρη, μακριά από το κέντρο που ήταν μαζεμένος ο περισσότερος κόσμος....
Πάντως τόσο στην Πλατεία, όσο και την παρέλαση φέτος είχε πολύ κόσμο, περισσότερο από άλλες χρονιές που χειροκρότησαν τα παιδιά...
Και επειδή μίλησα για θετικά και αρνητικά, τα δεύτερα υπερτερούν κατά πολύ των πρώτων... (αυτό, στην κρίση του καθενός)
Τώρα δείτε και κάποιες εικόνες.

v ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ... Και για τη Διβρη μας, είναι ένδοξη και ηρωική η ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 !...
Είχαμε και μεις , όπως άλλωστε όλη η Ελλάδα του δικούς μας ΗΡΩΕΣ ή όπως έλεγε ο ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος "τους δικούς μας Χριστούς τους δικούς μας Άγιους"…
Αλήθεια, πόσοι από τους νεο-Διβριωτες ή τους κορυβαντιούντες επήλυδες γνωρίζουν ότι και η μικρή Διβρη σήμερα (και η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΒΡΗ Μορέος, του παρελθόντος) έδωσε και ηρωικά πεσόντες και πολεμιστές στον αγώνα κατά του τερατώδους φασισμού και του ναζισμού στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41.... (που σήμερα κάποιοι ανιστόρητοι επίσημοι της Πολιτείας και της Εθνικής Παιδείας, βαφτίζουν "λαϊκισμό και εποχές βίας και μίσους" ή «εθελοντισμό» !!!).
Σε αυτό τον τιτάνιο αγώνα του Έθνους, 

είχαμε ένα ηρωικό παλικάρι -μεταξύ των άλλων- τον ΘΟΔΩΡΟ Κ. ΓΑΡΔΙΚΗ που η θυσία του έγινε θρύλος, εκεί στα βουνά της Βορ. Ηπείρου!!... Είχαμε και πολλούς πολεμιστές στη πρώτη γραμμή που εμείς βρήκαμε και παρουσιάζουμε κάθε χρόνο στην εθνική επέτειο φωτογραφικά και αλλά ντοκουμέντα...
Ελάχιστος φόρος ΤΙΜΗΣ ΚΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ είναι η παράθεση αυτών των ντοκουμέντων. Δυστυχώς, ούτε η Εκπαιδευτική Κοινότητα της Λαμπείας, ούτε η Κοινοτική και Δημοτική Αρχή ούτε η Τοπική Κοινωνία της Διβρης, ευδόκησε μέχρι σήμερα να αναδείξει αυτή την ηρωική κληρονομιά... Και συνεχίζει άβουλη και μοιραία!!..
Εμείς, εννοώ η ΠΕΕΔ και το "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ" συμμετέχουμε με αυτό το σημείωμα νοερά και σιωπηρά, στη ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ χωρίς να καταθέτουμε στεφάνι στο ΗΡΩΟΝ της πλατείας, σε συνειδητή ένδειξη βουβής διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση της ιστορικής μνήμης...
Δείτε τη φωτογραφία του ηρωικού παλληκαριού, 
δείτε το αυθημερόν ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ της Στρατιωτικής Αρχής (που εμείς πρώτοι αποκαλύψαμε) ,
 δείτε το σημείωμα για τον ηρωικό θάνατο του Θόδωρου Κ. ΓΑΡΔΙΚΗ (γραμμένο από τον σπουδαίο πατριώτη Καθηγητή ΑΠΘ Αργύρη Πετρονώτη), 
δείτε την χαροκαμένη μάνα του παλληκαριού θειά-Κωσταντινιά, 
δείτε κάποιους από τους πολεμιστές,
 δείτε και επιστολικά δελτάρια συμπολιτών μας από το Μέτωπο....

v Τα 30 και πλέον ποιμνιοστάσια-«υγειονομικές βόμβες» μέσα στα σπίτια της Δίβρης και ο εμπαιγμός της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας…
Επειδή, στο θέμα αυτό που από ετών έχουμε θέσει επιτακτικά στις αρμόδιες και συναρμόδιες αρχές και προκλητικά μας αγνοούν και μας εμπαίζουν, ενώ παράλληλα κάνουν κατά το δοκούν και επιλεκτικά ενέργειες (δηλ άλλους κτηνοτρόφους ελέγχουν και σε άλλους χαρίζονται) επανήλθαμε με το παρακάτω και παρακαλούμε διαβάστε:

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ              (ΕΠΕΙΓΟΝ)      
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ           
 «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία τηλ 6972295293               Λαμπεία (Δίβρη) 29-10-2019
       αρ. πρωτ. 2513 

ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς
1.    Γεν. Γραμματέα  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοπ-Δυτ Ελ-Ιονίου
2.    Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας

ΘΕΜΑ: Το από ετών ΑΙΤΗΜΑ μας για την απομάκρυνση των 30 και πλέον ποιμνιοστασίων-«υγειονομικών βομβών»,  από τον οικιστικό ιστό
της Λαμπείας (Δίβρης) Ηλείας
–Αγνόηση και εμπαιγμός εκ μέρους της Δ/νσης Κτηνιατρικής Π.Ε.Ηλείας

ΣΧΕΤΙΚΑ: α. Η υπ. αρ 2496/ 27-5-2019 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ μας
                  β. Το υπ. αρ. 119810/13-6-2019 έγγραφο της Αποκεντρ.Δ/σης-Γεν. Δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας
                   γ. Το υπ. αρ. 209163/11-7-2019 εγγρ.της Δ/νσης Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας
                   δ. Το υπ. αρ. 309983/21-10-2019 εγγρ.της Δ/νσης Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας

Αξιότιμοι κύριοι αρμόδιοι
            Πριν 5 μήνες, αποστείλαμε προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές με εξαιρετικώς Επείγον έγγραφό μας ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ με
«ΘΕΜΑ: Όχι μόνο δεν απομακρύνθησαν οι υγειονομικές «βόμβες», δηλ  τα ποιμνιοστάσια μέσα από τα σπίτια της Λαμπείας (Δίβρης), αλλά πρόσφατα έγιναν εκ μέρους σας και πρωτοφανείς («προεκλογικές»!!) έγγραφες επιλεκτικές ειδοποιήσεις κτηνοτρόφων Λαμπείας για «συμμόρφωσή» τους και ενσωματωμένες αναφορές για το «Πνευματικό κέντρο Διβρης», με αποτέλεσμα λίαν επικίνδυνες συνέπειες για την ζωή και την υπόστασή μας επειδή κάναμε σχετικές καταγγελίες πριν 2 χρόνια!!!... 
Με ΣΧΕΤΙΚΑ: τα υπ. αρ. 2336/6-3-2017 και 2379/25-9-2017 έγγραφά μας (και παλαιότερα)»
(σ.σ. Για υπενθύμιση σας επισυνάπτουμε το ανωτέρω σχετ. (α) έγγραφό μας)

            Δυστυχώς, η καθύλην αρμόδια Δ/νση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ηλείας όχι μόνο μας αγνόησε και δεν μας απαντά στο πεντάμηνο αυτό (όπως άλλωστε το ίδιο πράττει εδώ και πολλά χρόνια) αλλά αγνοεί προκλητικά και εσάς τους ιδίους, χωρίς να ενεργεί κατόπιν των δικών σας υποδείξεων, όπως παραγγέλλετε στο άνω σχετ. (β) έγγραφό σας.
            Αντίθετα η Δ/νση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ηλείας, μετά ενάμισυ μήνα, απαντά σε σας με το άνω σχετ.(γ), μετατοπίζοντας την αρμοδιότητα στην «Επιτροπή Σταυλισμού» (που ειρήσθω, είναι υπό την εποπτεία της !...)
            Και εδέησε με το άνω σχετ.(δ) έγγραφο της 21 Οκτωβρίου 2019, μετά 5 μήνες να ενημερώσει  την Γεν. Δ/νση Εσωτ. Λειτουργίας,  για τις «απόψεις που διατυπώνει η Επιτροπή Σταυλισμού», τις οποίες απόψεις όμως, δεν κοινοποιεί και σε μας που είμαστε οι καταγγέλλοντες και άμεσα ενδιαφερόμενοι!!!...   Γιατί άραγε;
Κύριοι αρμόδιοι
            Το σοβαρό θέμα αυτό με τρεις και πλέον δεκάδες παράνομα ποιμνιοστάσια μέσα στα σπίτια μας, που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες την κωμόπολη της Δίβρης (που σημειωθείτω είναι «ενδιαφέρων πολεοδομικός οικισμός» και ορεινό θέρετρο), υποσκάπτει την υγεία των συμπολιτών μας, μολύνει τους υδροφόρους ορίζοντες  και το πόσιμο νερό με τριτοκοσμικές επιβαρύνσεις, τραυματίζει την τοπική οικονομία διώχνοντας τους τουρίστες-επισκέπτες με την αφόρητη δυσοσμία και τα μιλιούνια του ψύλλους (οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος θα σας το επιβεβαιώσουν), δεν πάει άλλο….
            Πέρα από το ηθικό θέμα που προέκυψε εξ αιτίας της απαράδεκτης συμπεριφοράς των αρμόδιων της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Ηλείας  και υποστήκαμε τις συνέπειες που περιγράφονται, είναι κυρίως και θέμα εφαρμογής των Νόμων και της Δεοντολογίας που καταστρατηγούνται κατάφορα.  Επομένως έχετε υποχρέωση να παρέμβετε άμεσα και αποτελεσματικά.
            Επίσης παρακαλούμε να έχουμε και μείς για να λάβουμε γνώση  τι περιέχει το Πρακτικό με Νο 83/2019 της Επιτροπής Σταυλισμού, εάν βεβαίως δεν αποτελεί Κρατικό μυστικό Υψίστης Ασφαλείας…  
Εν αναμονή ενεργειών και  άμεσης απαντήσεώς σας.
Με τιμή
Ο πρόεδρος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» 
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(γιατρός, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ") 
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο»
ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΟ: το άνω σχετ.(α)»


v Ο ιστορικός ΠΛΑΤΑΝΟΣ της πλατείας της «Λίμνας» που καρατομήθηκε μπορεί από σημείο αναφοράς που ήταν, να γίνει σημείο επίσκεψης…
Τα συμβάντα είναι γνωστά με την τύχη του ιστορικού (για το πως ξεράθηκε από λειψυδρία ή δολιοφθορά;). Και αυτό το οικτρό τέλος του, μας έκανε να κάνουμε στους αρμόδιους την παρακάτω πρόταση που θα προσπαθήσουμε να φέρουμε εις πέρας….
«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ                                 
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία τηλ 6972295293,                Δίβρη (Λαμπεία) 20  -9 -2019
  μειλ:sotxsot@gmail.com    
αρ. πρωτ. 2508
Προς
1. Δασάρχη Πύργου κ. Π. Λάττα
2. Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας κ. Γ. Γεωργιόπουλο
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Απανταχού συμπατριώτες και φίλους της Δίβρης.
ΘΕΜΑ: Πρόταση-Απόφαση για να μείνει στην αιωνιότητα
Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΣ της γειτονιάς Γκρουστάδες Δίβρης
Γνωρίζετε καλά (άλλωστε μπορεί να σας ενημερώσει ο θεματικός Αντιδήμαρχος ΔΕ Λμπείας κ. Αρβανίτης)  ο ιστορικός πλάτανος καρατομήθηκε βάναυσα (αφού πριν δολοφονήθηκε από επήλυδες νεο-Διβριώτες), παρά τις υποδείξεις του παρόντος δασικού υπαλλήλου.... Και τώρα στέκει, βουβός, άβουλος και μοιραίος!...

Αποφασίσαμε, να προβούμε σε μια ρηξικέλευθη ενέργεια για να ξαναδώσουμε "ΖΩΗ" στον πλάτανο της καρδιάς μας, με ένα ακόμη έργο ευποιιας στη γενέτειρα..
Ήρθαμε σε επαφή με διαπρεπή καλλιτέχνη ξυλογλύπτη, ο οποίος προτίθεται να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο ξυλόγλυπτο Μνημείο πάνω στον εναπομείναντα κορμό του Πλάτανου, με συμβολική αμοιβή.
Η ιδέα μας είναι, να αποτυπωθούν ανάγλυφα στον κορμό, μεγάλες μορφές της Δίβρης και να αναγραφούν ιστορικά κείμενα της κωμόπολης, όπως π.χ. ο φοβερός όρκος των Διβριωτών του 1755, το κείμενο του πρώτου Σχολείου της Δίβρης και της Ηλείας το 1828, τα εγκωμιαστικά λόγια του μεγάλου Γερμανού Φιλοσόφου  φον Βιλαμόβιτς το 1873  κλπ
Θα ξεκινήσουμε (όπως πάντα) εξόρμηση ενημέρωσης των απανταχού Διβριωτών για να δώσουν την συνεισφορά αγάπης κι απαντοχής στην γενέτειρα ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΒΡΗ...
Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε τους θεσμικούς υπεύθυνους και αρμόδιους (Δασάρχη και Δήμαρχο) να φροντίσουν να μη θιγεί ο κορμός όπως αποτυπώνεται στη φωτογραφία!....
Θα σας κρατάμε ενήμερους για κάθε εξέλιξη.
Με τιμή
Ο πρόεδρος του "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΈΝΤΡΟΥ ΔΊΒΡΗΣ"
Σωτήρης Σωτηρόπουλος

v ΣΥΜΒΑΊΝΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΑΝΔΡΟΝ ΔΙΒΡΗΝ ΗΛΕΙΑΣ...  Μοιράζουν τρόφιμα («επισιτιστικό Πρόγραμμα» το λένε!!...) σε 37 «πτωχές» οικογένειες της Δημοτικής Ενότητας Λαμπείας…
"Εις τας περί λύχνων αφάς"... (που λέγανε οι καθαρευουσιάνοι)... 'Η "αφεσπέρας"... (που έλεγε μια εξ αγχιστείας θεία στη Σαντορίνη)... 'Η αποβραδίς... που απλά λέμε εμείς,
είδαμε (με τα μάτια μας) να βγαίνουν από το Κοινοτικό Κατάστημα Λαμπείας (πρώην "αμαρτωλό" Δημαρχείο) κάποιοι "ευυπόληπτοι" πολίτες της Διβρης, με κάτι σακούλες φορτωμένοι!!!..
Ειλικρινά, λόγω του μισοσκόταδου δεν διακρίναμε πρόσωπα αλλά μόνον σιλουέτες...(μάθαμε για μερικούς την επομένη, με το φως της ημέρας)
Τι περιείχαν οι σακούλες δεν γνωρίζουμε (φήμες λένε για λάδι, μακαρόνια, ρύζι, τυρί κλπ).
Γιατί άραγε τα μοίραζαν βραδιάτικα παραμονές της Εθνικής Γιορτής; Αναρωτηθήκαμε, μήπως εν όψει της Εθνικής Γιορτής έστειλε ο νέος Δήμος ή η νέα Κυβέρνηση πεσκέσια στην έρμη τη Δίβρη;

Ελπίζουμε οι ιθύνοντες άρχοντες, να μας ενημερώσουν με λεπτομέρειες να μάθουμε, τι πως και ποιος πήρε αυτά τα «πεσκέσια». Έτσι από περιέργεια.
Υποθέτουμε στις σακούλες δεν θα ήσαν μέσα, σημαιάκια για την παρέλαση. Κάτι καλό "αναχρηκό" (πούλεγε η γιαγιά μου) θα είχαν μέσα...
Νεότερες πληροφορίες, μας λένε ότι από το λεγόμενο «επισιτιστικό Πρόγραμμα» της Πολιτείας, παίρνουν τρόφιμα  37 δικαιούχοι από όλη την Δημοτική Ενότητα Λαμπείας (Δίβρη, Νουσά, Μοστενίτσα), αλλά ποιοι παίρνουν και με ποια κριτήρια;
Μας είπαν το «θεο-τρελό» ότι υπάρχει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που συμπληρώνουν εκείνοι που δικαιούνται που βεβαίως πρέπει να είναι πάμπτωχοι για να μπουν στον «επισιτισμό»… Δηλαδή, λέω εγώ, να λένε «το ψωμί ψωμάκι»!!!... Έλα όμως που οι πάμφτωχοι και κατά τεκμήριο αγγράμματοι, πενόμενοι γέροντες και χήρες γυναίκες και μη έχοντες ιδέα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες και άλλα τέτοια διαβολικά του ίντερνετ, εκ των πραγμάτων δεν μπαίνουν στο Πρόγραμμα!!… Αλλά μπαίνουν,  μου λένε, κάποιοι «πτωχοί» οικονομισάριοι (έτσι μου τους περιέγραψαν οι …αδιόρθωτοι διβριώτες) που κάθε άλλο παρά πεινασμένοι είναι… Ίσως οι σιλουέτες που είδαμε με τα μάτια μας, το βράδυ εκείνο, να είναι τέτοιοι «ενδεείς» που δεν δηλώνουν εισόδημα πάνω από 3000 ευρώ το χρόνο, λένε κάποιοι άλλοι κακεντρεχείς Διβριωτες!... Τι λες, ρε παιδάκι μου;… (πούλεγε ο αξέχαστος Τραμπάκουλας, Χαρυ Κλιν).
Ελπίζω να μάθουμε και τα ονόματα και βεβαίως, πως και με ποιο τρόπο διαχειρίζονται το σοβαρό θέμα, οι  διανέμοντες αβέρτα τις σακούλες με τρόφιμα δημοτικοί μας άρχοντες….

Υ. Γ. Θυμάμαι μικρό παιδί, τέτοιες ώρες βραδιάτικα (τότε με το λυχνάρι), την δεκαετία του 1950 παραμονές εκλογών οι ντόπιοι κομματάρχες (τότε Στεφανοπουλικοί και Πετραλικοί), μοίραζαν "καμιά σάκινα αλεύρι", αλλά βρε αδερφέ τότε ήταν και φτώχια και βεβαίως για να πάρουν την ψήφο...
Σήμερα, εκλογές δεν είναι, πολύ λίγη φτώχεια βεβαίως υπάρχει (αλλά δεν παίρνει!!), τότε τι είναι; Μυστήριο...

v Τα "ΣΤΟΛΙΔΙΑ" της ντροπής..., στο πολύπαθο «έργο Ανάπλασης» της Αγοράς της Δίβρης που γίνεται το «γεφύρι της Άρτας» εδώ και 10 χρόνια!...
Ξαφνικά, είδαμε να …ομορφαίνει η "Αγορά" της Δίβρης, με τα νέα της στολίδια!!...
Δεν ξέραμε αν τα έβαλαν για την 28η Οκτωβρίου ή για Χριστουγεννιάτικα δέντρα...
Ούτε για το ένα ούτε για το άλλο, βεβαίως.... Αλίμονο.
Μετά από έντονες διαμαρτυρίες (και δικές μας) αναγκάστηκε να έλθει ο εργολάβος του πολύπαθου έργου της "Ανάπλασης" και εδέησε να βάλει προστατευτικά σήματα γύρω από τα εξέχοντα σίδερα που είχαν τοποθετήσει εδώ και πολλούς μήνες πάνω στα πεζοδρόμια, όπου θα στερεωθούν τα φωτιστικά, εάν βεβαίως και όποτε τοποθετηθούν!!!...
Αποτέλεσμα ήταν να πέσει και να τραυματιστεί ένας συμπολίτης (Γ. Β.) και να κινδυνεύουν καθημερινά οι περιπατητές στα πεζοδρόμια (εκεί που δεν είναι ήδη κατειλημμένα, από τους καταστηματάρχες!) για να έλθουν οι υπεύθυνοι... Βεβαίως οι εντόπιοι Κοινοτικοί και Δημοτικοί μας άρχοντες, "κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου", πάνω στις πρόσφατες εκλογικές δάφνες τους...
Αλλά αυτά τα "στολίδια" σηματοδοτούν και κάτι άλλο πολύ πιο σοβαρό. Ότι το πολύπαθο έργο, πηγαίνει στις καλένδες!!!, αφού πλησιάζει ο χειμώνας και μπορεί να σταματήσει οριστικά!!!.... Δεν μας φτάνει που ξεκίνησε μετά 8 χρόνια (από την αδιαφορία του προηγούμενου Δημάρχου που μας κορόιδευε, αλλά ψηφιζόταν απλόχερα αππο του Διβριώτες…), και αν αληθεύουν οι πληροφορίες μας τώρα βρήκαν εμπόδια από το Υπουργείο για κάποιες παράτυπες ενέργειες (π.χ. το ύψος των φωτιστικών στύλων κλπ) και δυστυχώς κινδυνεύει να μείνει αμανάτι στον αιώνα τον άπαντα!!!!....
Αφερίμ λεβέντες μου. Τώρα, θα περιμένουμε την άνοιξη για τη συνέχιση του έργου!!... Όπως λέγανε παλιότερα οι θυμόσοφοι προγονοί μας, «απέ Μάη, πατέρα…»

v Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι 1οι αγώνες ορεινού ανώμαλου δρόμου ''Δίβρις The Hard Trail'' στα «ιερά» Λάμπεια Όρη, στις 22 Σεπτεμβρίου.
Ένα σημαντικό ορειβατικό φυσιολατρικό- αθλητικό δρώμενο πραγματοποιήθηκε στη Δίβρη με πρωτοβουλία του «Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου  Αρχαίας Ολυμπίας-Φολόης» και τη συνεργασία πολλών άλλων Ορειβατικών και Φυσιολατρικών Συλλόγων.
Ήταν μια οργανωμένη Εκδήλωση που έλαβαν μέρος πολλοί αθλητές ανώμαλου δρόμου από όλη των Ελλάδα που εντυπωσίασε τόσο με την συμμετοχή αθλητών, όσο και με το επίπεδο της άψογης διεξαγωγής.

Καθοριστική και αξιέπαινη ήταν η εθελοντική προσφορά ντόπιων νέων που συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία. Όμως, ένα τέτοιο γεγονός δεν αγκαλιάστηκε όπως έπρεπε από την τοπική κοινωνία («τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα…»), αλλά ούτε πήρε την δημοσιότητα που του άξιζε από τα τοπικά και Αθηναϊκά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Θα ήταν ευχής έργο, ένα τέτοιο δρώμενο να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός (όπως είναι ο στόχος των διοργανωτών) που θα δώσει ζωντάνια στη Δίβρη και θα προβάλλει  στο πανελλήνιο τα κάλλη των περήφανων ιστορικών βουνών μας και συγχρόνως θα κινητοποιήσει την τοπική νεολαία για συμμετοχή σε τέτοια σπουδαία και επωφελή έργα…
Το ελπίζουμε.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση των διοργανωτών:
" Λάμπεια όρη,...ο κύριος ορεινός όγκος της Ηλείας.
Ένας τόπος παρθένος κι ακατέργαστος..
Ελατοσκεπή μονοπάτια, σκληροτράχηλες πλαγίες και κορυφές με θέα μου κόβουν την ανάσα!

Στις 22 Σεπτεμβρίου η Ηλεία φιλοξένησε για πρώτη φορά έναν αυθεντικό αγώνα ορεινού τρεξίματος που τα είχε όλα!
Η Δίβρη, μέσω του ''Δίβρις The Hard Trail'', υποδέχτηκε τους πρώτους της αθλητές, όπου μια ''τυπική'' αγωνιστική Κυριακή τους, έγινε για εμάς η σπίθα για νέες προκλήσεις κι απαιτήσεις.
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Φολόης - Αρχαίας Ολυμπίας, δεσμεύεται πως ο αγώνας του 2020 θα είναι, σε κάθε του σημείο, καλύτερος ως προς τους αγωνιζόμενους αλλά και καθένα που στηρίζει αυτή μας τη προσπάθεια.
Συγχαρητήρια στους πρώτους νικητές των 2 διαδρομών μας Νικόλαο Ροδόπουλο Nikos Rodopoulos (νικητής 30χλμ) και Ιωάννη Κανελλόπουλο (νικητής 14χλμ).
Ευχαριστούμε ΟΛΟΥΣ τους αθλητές που βρέθηκαν στη γραμμή εκκίνησης και τα λόγια τους στον τερματισμό, μας γέμισαν χαρά!
Τα λόγια είναι περιττά για τους εθελοντές, που για πάνω από 12 ώρες στάθηκαν στο πόστο τους(γραμματεία, σταθμοί τροφοδοσίας, σημεία κατεύθυνσης, κλπ) εξυπηρετώντας το πέρασμα των αθλητών. Η συμβολή τους ήταν ο μισός αγώνας!
Ευχαριστούμε πολύ τον Παύλο Γορανίτη Pavlos Goranitis, για τη χρονομέτρηση, τα μοναδικά μετάλλια και έπαθλα και τη πολύτιμη βοήθειά του.
Αρωγός σε όλη τη προσπάθεια ήταν η οικονομική και υλική υποστήριξη των χορηγών μας, τους ευχαριστούμε ΟΛΟΥΣ!
Ήδη για εμάς ξεκινάει ο σχεδιασμός του επόμενου αγώνα, με ανανεωμένη διαδρομή, φρεσκαρισμένα μονοπάτια, πλήρης σταθμούς κι ασφαλή σηματοδότηση..
Ραντεβού το Σεπτέμβρη του 2020..."
      Υ.Γ. Μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση (και περηφάνεια βεβαίως), το γεγονός ότι οι διοργανωτές διάλεξαν για λογότυπο προβολής της Αθλητικής Εκδήλωσης, τη λέξη DIVRIS εκ του Δίβρις (τριτόκλιτο του Δίβρις-εως, που βρίσκουμε σε ιστορικά κείμενα για την ετυμολογία της ονομασίας της κωμόπολης)….

v ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Θάνατοι:
-Έφυγε η Κατίνα Χρ. Παπαχρονοπούλου, ετών 95 από τους Περδικαράδες Δίβρης, όπου και κηδεύτηκε.
-Έφυγε ο Λάμπης Δ. Αμπατζής, ετών 72 από τον Περαμαχαλά Δίβρης, όπου και κηδεύτηκε
-Έφυγε η Νικούλα Αντ. Αμπατζή, ετών 91 από τον Περαμαχαλά Δίβρης όπου και κηδεύτηκε
-Έφυγε η Μαρία Δ. Δανίκα, ετών 92 από τους Καρυανάδες Δίβρης, όπου και κηδεύτηκε
-Έφυγε η Μιμίκα (Μπεμπέκα) Δ. Μπίρμπα, ετών 89, από τους Καρυανάδες Δίβρης όπου και κηδεύτηκε

Βαφτίσεις:
-η Νίκη Σ. Σωτηροπούλου και ο Κώστας Καραμιχάλης, βάφτισαν την δεύτερη κόρη τους στην Αθήνα και της έδωσαν το όνομα Ευαγγελία-Ολυμπία (…κατά κόσμον Εβίτα)

Ιδού!, μια διβριώτισα αρχόντισσα
πριν 160 χρονια...

Η Κανέλλα Παπακωνσταντοπούλου
(μητέρα των Ελπιδοφόρου, Θάνου και Κωνσταντίνου και γιαγιά της Ανθούλας Τάση Καζάζη) σε φωτ γύρω στα 1860


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου