Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020 ο "ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ Γιάννης Τσετσέλης"

Ο πανέμορφος μικρός καταρράκτης της Δίβρης
Λίγα μέτρα πριν το θρυλικό "Διαβολογιόφυρο"...


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ  2020
ο "ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ
Γιάννης Τσετσέλης"

·       ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΣΟΒΑΡΆ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΕΑ  ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ
(μεγάλης έκτασης θεματογραφία και όποιος αντέξει να τη διαβάσει...)



Η ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ
( Έτος 8ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ  2020 - Aρ. Φύλλου 83)

Όταν ο Δήμος Αρχ.Ολυμπίας, οιυπεύθυνοι κρατικοί παράγοντες, η τοπική κοινωνία και η Κοινότητα  κοιμούνται και αδιαφορούν, εμείς επαγρυπνούμε και ενδιαφερόμαστε...
Και δια της εφημερίδας με τον ανωτέρω τίτλο:
 Θα σας ενημερώνουμε για μικρά και μεγάλα 

θέματα της κωμόπολης 

"με το Βιόλα Δικαστή και το Ζούρλια Εισαγγελέα, μούτζω το χωριό κυρ Τελη μου"
Γ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
            Γιατί διαλέξαμε, αυτό το περίεργο τίτλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας;
            Ο Γιάννης Τσετσέλης, για όσους δεν τον γνώρισαν, ήταν μια εμβληματική μορφή, μια «γραφική» (με την πιο καλή έννοια) φιγούρα της παλιάς καλής Δίβρης που έζησε και άφησε το ίχνος του επί πολλές δεκαετίες τον περασμένο αιώνα. Ενδεχομένως το όνομα «Τσετσέλης» να έχει περάσει σε πολλούς με κάποια απαξία, ως ενός φτωχού, καταφρονεμένου και όχι έξυπνου συμπολίτη μας. Ήταν όμως, από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που άφησαν εποχή στην ιστορική κωμόπολη. Ελπίζουμε να δοθεί ευκαιρία να γράψουμε για την ψυχοσύνθεση, την καλοσύνη και να ξετυλίξουμε κάποιες ενδιαφέρουσες σημαντικές πτυχές της πολυσήμαντης αυτής προσωπικότητας, με τη διήγηση περιστατικών (το πλείστον σπαραξικάρδιων)  που σημάδεψαν όχι μόνο τον ίδιο αλλά όλη την τοπική κοινωνία της Δίβρης. Σήμερα θα περιοριστούμε σε λίγα.
            Ξεκινώντας αυτή τη μόνιμη ενημερωτική στήλη κάνουμε γνωστό στους εκλεκτούς αναγνώστες της «ΝΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ», ότι ο Γιάννης Τσετσέλης ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο επίσημος εκφωνητής, ο τελάλης της Δίβρης, δηλ. ο άνθρωπος που διαλαλούσε με την χαρακτηριστική και πολλές φορές ακατάληπτη φωνή του («ψεύδιζε» λίγο), όλα τα σημαίνοντα γεγονότα και τις ανακοινώσεις (ως είδος μεγαφώνου) που αφορούσαν τοπικά προβλήματα της Κοινότητας, χαρούμενα ή άσχημα νέα της ζωής της κωμόπολης, η αναγγελία προσωπικής εργασίας, η διανομή νερού για άρδευση κλπ, κλπ. Ήταν με λίγα λόγια η φωνή της συνείδησης της «Αγοράς» της Δίβρης. Ο ίδιος σχεδόν μοναχικός στη ζωή του και πάμφτωχος, για πολλές δεκαετίες ήταν ο «θεληματάς» (κι εδώ με την καλή έννοια) για να εξασφαλίζει τον επιούσιον άρτον και μάλιστα έχει μείνει παροιμιώδες σε διβριώτες και παραθεριστές (στους οποίους ήταν συμπαθέστατος) το περιβόητο «τσετσελόσημο» όπως είχε καθιερωθεί να λέγεται το φιλοδώρημα ή μπουρμπουάρ που έπαιρνε   ευχαρίστως όποιο κι αν ήταν και χωρίς γογγυσμόν…

Τα θέματα που θα παρουσιάζουμε θα είναι τηλεγραφικά διατυπωμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα συλλέγουμε, μαζί με τις συνοδεύουσες φωτογραφίες (παλιές και σημερινές) Σε μερικά θα υπάρχει μεγαλύτερη έκταση, ιδίως όταν υπάρχουν γραπτά ντοκουμέντα. Η χαρακτηριστική φωνή του αείμνηστου Γιάννη Τσετσέλη θα αντηχεί στεντόρεια σε λόγγους και λαγκαδιές όπως τότε, τον παλιό καλό καιρό…        Συνεχίζουμε.

 Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ο τελάλης της Δίβρης, Γιάννης 
Τσετσέλης» ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, ΤΩΡΑ ΜΕ 
ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΔΙΒΡΗ»

Η «ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ» του «ΤΕΛΑΛΗ»

ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ...

Γιατροί και μάγοι
Της Μαρίας Αρβανίτη Σωτηροπούλου*

Κάνει το πτυχίο τον γιατρό; Νά το ερώτημα που προβάλλει με αφορμή την τραγική (λόγω των θανάτων που προκάλεσε) περίπτωση του τσαρλατάνου που οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Δεν είναι η πρώτη ή η τελευταία περίπτωση. Την εποχή της άσκησης από τους γιατρούς μιας τεχνοκρατικής ιατρικής, όλο και περισσότεροι στρέφονται σε μοντέρνους μάγους θεραπευτές, που με την πειθώ επιτυγχάνουν εκεί όπου τα φάρμακα έχουν αποτύχει.

Για τον ασθενή (και η πλειοψηφία των νόσων έχουν ψυχοσωματικό υπόβαθρο) το αποτέλεσμα μετρά και όχι τα πτυχία τού θεραπευτή - η διαμάχη ιατρικής και μαγείας είναι παλιά όσο και η ιατρική επιστήμη και καθόλου σπάνια μέχρι τις μέρες μας. Αντίθετα με κάποιους που υποπίπτουν στην τυπική περίπτωση αντιποίησης επαγγέλματος, επειδή στερούνται πτυχίου ή δεν έχουν καταφέρει να το αναγνωρίσουν μέσω του πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ (πλήθος μετανάστες γιατροί από τις ανατολικές χώρες εργάζονταν επί πολλά χρόνια σαν «αποκλειστικές» στα νοσοκομεία μας) ή το αγόρασαν σε κάποιο πανεπιστήμιο της Σικελίας, υπάρχουν και τσαρλατάνοι με όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά, όπως ήταν εκείνη η περίπτωση του οδοντιάτρου που έβαζε βίδες συνεργείου σε στοματικά μοσχεύματα..., γιατροί Ευρωπαίοι που νόμιμα σε πολυτελή ξενοδοχεία εξετάζουν με ραντεβού ασθενείς, κυρίως καρκινοπαθείς, και τους ληστεύουν πουλώντας φρούδες ελπίδες ή άνθρωποι που καταφέρνουν να πείσουν βασιζόμενοι στην πίστη και εκμεταλλευόμενοι τα ΜΜΕ (π.χ. περίπτωση Καματερού).
Όλοι έχουν φανατικούς οπαδούς, όπως κάθε μάγος. Άλλωστε και η ιπποκρατική ιατρική αξιοποιούσε τον ψυχολογικό παράγοντα. Τα ασκληπιεία ήταν κτισμένα σε υποβλητικούς τόπους, προηγείτο κάθαρση και, μετά από νηστεία, η καθ’ ύπνον εμφάνιση του Ασκληπιού που έθετε τη διάγνωση της νόσου και τη θεραπεία. Ο Ιπποκράτης στο «Περί αρχαίης ιητρικής» εκφράζει τη σχέση της ιατρικής με την παραϊατρική (βελονισμός, ομοιοπαθητική) που θα πρέπει να είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική, υπό τον όρο ότι ασκείται για το καλό του ασθενούς και όχι από τσαρλατάνους που θέλουν μόνο να πλουτίσουν από τον ανθρώπινο πόνο.
Το φαινόμενο των τσαρλατάνων -γιατρών και μη- δεν πρόκειται να εκλείψει, αλλά, αντίθετα, θα επιδεινώνεται όσο η τεχνολογία επικρατεί του ανθρωπισμού.
Παρ’ ότι μας τάζουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν τον ίδιο τον Χριστό από τον χημικό τύπο του DNA του, είμαστε σίγουροι ότι ο άνθρωπος είναι πολύ περισσότερο από γενετικό υλικό.
Αν η ιατρική δεν ξαναδεί τον άνθρωπο σαν ενιαία ψυχοσωματική οντότητα, αν δεν πάψει να τον τεμαχίζει σε ειδικότητες που η μία αγνοεί πλήρως το αντικείμενο της άλλης, οι τσαρλατάνοι θα πλουτίζουν και η ιατρική θα έχει χάσει εντελώς την αξιοπιστία της σαν θεραπεύτρια όλων των ανθρώπων, ακόμη κι αν καταφέρει να δημιουργεί στα εργαστήρια βιονικούς υπερανθρώπους.
* Η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου είναι γιατρός βιοπαθολόγος.


ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ

v «Τι είχες Γιάννη, τί είχα πάντα»!... Η ΜΌΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΎ ΤΩΝ ΥΔΡΑΓΩΓΕΊΩΝ ΤΗΣ ΔΊΒΡΗΣ, καλά κρατεί…
Εμείς κάνουμε τον αγώνα μας και  δικαιωνόμαστε στις διαμαρτυρίες μας. Νοιαζόμαστε τους συμπολίτες μας αλλά οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι αδιαφορούν εγκληματικά για την υγεία μας, αποκρύπτοντας την πραγματικότητα.
Μικρό (και πονεμένο) ιστορικό
Είναι γνωστοί οι μακροχρόνιοι αγώνες μας εδώ και 22 χρόνια, όταν πρωτοανακαλύψαμε ότι τα πάλαι ποτέ  ξακουστά και κρυστάλλινα νερά της Δίβρης, επιβαρύνονται από το κολοβακτηρίδιο (λόγω της άμεσης μόλυνσης από τις κοπριές των ζώων και της άθλιας κατάστασης των Υδραγωγείων μας και των δικτύων παροχής), με αποτέλεσμα ενώ το νεράκι του θεού βγαίνει πεντακάθαρο από τον βράχο, φτάνει στο ποτήρι μας με τέτοια τριτοκοσμική μόλυνση που όπως είχε πει παλιότερα ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Υγείας «δεν κάνει ούτε για τις τουαλέτες»(!!)…
Πέρασαν τα χρόνια.  Ένας Δήμαρχος καταδικάστηκε σε 32 μήνες φυλάκιση στον Πύργο, πήγε στην Πάτρα και αθωώθηκε.   Οι επόμενοι Δήμαρχοι ξέφυγαν την τιμωρία με διάφορους τρόπους (και το παραδικαστικό κύκλωμα κλπ τερτίπια) μέχρι που μεταβίβασαν την ευθύνη στην ΔΕΥΑ... Ο προηγούμενος Πρόεδρος  της ΔΕΥΑ σε λίγες εβδομάδες είναι κατηγορούμενος σε δύο δίκες (1η και 27η Οκτωβρίου), μετά αυτεπάγγελτη δίωξή του από τον Εισαγγελέα Ηλείας !!... Και δυστυχώς καμιά συμμόρφωση για τους σημερινούς, όπως θα δείτε παρακάτω που εξακολουθούν το ίδιο βιολί της εγκληματικής αδιαφορίας για την υγεία των δημοτών τους, ενώ (όπως επανειλημμένα, εμείς έχουμε πει τη λύση) είναι πανεύκολο και χωρίς μεγάλη δαπάνη, να παρέχουν καθαρό πόσιμο νερό στους συμπολίτες μας
Τα (σπουδαία) σημερινά…
Αλλά ας έρθουμε στα τελευταία «χαμπέρια» για το σοβαρό αυτό θέμα, γιατί τα προηγούμενα τα έχετε ακούσει και διαβάσει, όχι από τους καθύλην αρμόδιους (δηλ Δήμο, Κοινότητα και ΔΕΥΑ ) αλλά από εμάς τους ενεργούς πολίτες που κοντεύουμε να γίνουμε «γραφικοί» με την επιμονή μας, κάνοντας το καθήκον και το χρέος μας.
Ο νέος Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχ. Ολυμπίας …«αγρόν αγοράζουν» για το σοβαρότατο αυτό θέμα.
Η άμεσα υπεύθυνη ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας, όχι μόνον αγνοεί τις κατά καιρούς έγγραφες διαμαρτυρίες μας αλλά τελευταία  ξεπέρασε κάθε όριο ανευθυνότητας και επικινδυνότητας !!!...
Ενώ είναι υπεύθυνη για την τριτοκοσμική μόλυνση του πόσιμου νερού που πίνουμε στη Δίβρη, εξακολουθεί (τώρα με επίσημο τρόπο, εγγράφως) να μας εμπαίζει....
1.    Εμείς ζητήσαμε εκ καθήκοντος (και από την Υγειονομική Υπηρεσία Ηλείας και από την ΔΕΥΑ) με επίσημο έγγραφο τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών εξετάσεων από τα δείγματα που πήρε το Υγειονομικό από τα Υδραγωγεία και βρύσες της Δίβρης τέλος Ιουλίου.
Διαβάστε:
«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ                                       ΕΠΕΙΓΟΝ
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
 ΛΑΜΠΕΙΑ 27063 - Τηλ. 6972295293
 Μειλ: sotxsot@gmail.com                                                                                       
          Αρ. πρωτ. 2547  
                                                                          Λαμπεία (Δίβρη) 1η Σεπτεμβρίου 2020
                                    Προς
                        1.Τον Δήμαρχο και ΔΣ Αρχ. Ολυμπίας
                        2. Πρόεδρο και ΔΣ της ΔΕΥΑ Αρχ.  Ολυμπίας
                        3. Δ/νση Δημ. Υγείας ΠΕΗ- Τμήμα Περιφερειακής Υγιεινής και Υγειονομικού ελέγχου Ηλείας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:  Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Β. Γιαννόπουλο
ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΣΗ χορήγησης αποτελεσμάτων δειγματοληψιών νερού ανθρώπινης κατανάλωσης από την Τ.Κ. Λαμπείας (Δίβρης)
ΣΧΕΤΙΚΑ:  ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Υπουργείου, υπ. αρ. πρωτ. Δ1δ/Γ.Π. οικ. 37251 της 20-52019
Κύριοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι
            Παρακαλούμε όπως το συντομότερο δυνατόν να μας γνωστοποιήσετε τα αποτελέσματα εξετάσεων για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης της ιδιαίτερης πατρίδας μας από τις δειγματοληψίες που έχετε πάρει. Τελευταία ενημέρωση που είχαμε ήταν με το υπ. αρ. 194437/2386/15-7-2019 έγγραφο της Δ/νσης Δημ. Υγείας και Κοιν. Μέριμνας Π.Ε.Ηλείας (που διακρίνεται για την συνέπειά της).
            Βάσει της άνω σχετ. εγκυκλίου θέλουμε να ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα τόσο της τελευταίας εξέτασης που πραγματοποίησε κλιμάκιο του Υγειονομικού Ηλείας περί το τέλος Ιουλίου 2020, από τα πιστοποιημένα επίσημα Εργαστήρια, όσο και τυχόν προηγούμενων (που δεν λάβαμε γνώση από ληφθείσες υδροληψίες, από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Υγιεινής Ν. Ηλείας)  για όλα τα Υδραγωγεία  και τις υπαίθριες κρήνες της κωμόπολης Δίβρης.
Θέλουμε εκ καθήκοντος να ενημερώσουμε κι εμείς τα μέλη και τους συμπολίτες μας γιατί μας το ζητούν, όπως κάνουμε πάντα μεριμνώντας για την προστασία της υγείας τους.
            Εν αναμονή σύντομης απαντήσεώς σας 
Μετά τιμής, ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(ιατρός, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ) 
Υ.Γ. το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο»

                2. Η ΔΕΥΑ (που εδώ και μήνες δεν μας απαντούσε) τώρα ταχύτατα, αντί να μας στείλει αυτό που ζητούσαμε μας έστειλε τα δικά της αποτελέσματα (του Ονολογου-Χημικου  που ό Δήμος έχει αναθέσει να κάνει εξετάσεις) που και σε αυτά 4 δείγματα (από Υδραγωγεία «Πλάκας», «Χλοβοτίτσι», «Εισβορά» Ραχης και Καρλετσαίικα) από τα ληφθέντα 11, έχουν σοβαρή μόλυνση. Και μάλιστα μας λένε ότι είναι ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ (!!!) προς πόσιν, σε μια εγκληματική για την υγεία μας αναφορά, χωρίς να έχουν ενημερώσει τους κατοίκους απ' τις αρχές Ιουλίου (εδώ και δυόμισι μήνες!..) για τα μολυσμένα νερά!!!!.... και βεβαίως δεν έλαβαν τα επιβαλλόμενα μέτρα....
Δείτε ένα μόνο μικρό δείγμα της ανευθυνότητας, της ανοησίας και επικινδυνότητας.
Διαβάστε τα ψιλά γράμματα που δείχνουν ανευθυνότητα και  επικινδυνότητα
Λενε "ΚΑΤΆΛΛΗΛΟ το πόσιμο νερό από μικροβιολογικης απόψεως"(!!!)

Μάλιστα ο ιδιώτης Χημικός  (που και αυτός είναι συγκατηγορούμενος με τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑ) κάνει περιττές ιστοχημικές εξετάσεις δυο σελίδων για κάθε δείγμα!!...
Αλλά επ΄ αυτού θα υποστούν (υποθέτουμε) τον πρέποντα καταλογισμό ευθυνών
3.    Εμείς ξαναστέλνουμε το επίσημο έγγραφο μας, ζητώντας τα αποτελέσματα του Υγειονομικού, και η ΔΕΥΑ μας απαντά ότι "σας στείλαμε τις απαντήσεις", προφανώς γιατί, για 2η φορά, δεν διάβασαν τι ζητούσαμε...
4.    Και τότε αφού επανήλθαμε εδέησε η ΔΕΥΑ, να μας στείλει τα αιτηθέντα αποτελέσματα από τις υδροληψίες που είχε κάνει το Υγειονομικό Ηλείας και τα είχε στείλει για εξέταση στο Τμήμα Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, δηλ. τα πλέον αξιόπιστα (για μας και τους ειδήμονες ) Εργαστήρια.
Ιδού!... η πραγματικη αλήθεια
Και τι μας λένε αυτές οι εξετάσεις; Ότι όλα τα δείγματα (9 τον αριθμό) παρουσιάζουν μικροβιολογική μόλυνση με κολοβακτηρίδιο, εντερόκοκκο και κολοβακτηριοειδή και το σπουδαιότερο: κρίνουν τα νερά ΑΚΑΤΆΛΛΗΛΑ για ανθρώπινη κατανάλωση (!!!), διαψεύδοντας τις εξετάσεις της ΔΕΥΑ…..
Και αφού οι υπεύθυνοι Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑ, δεν τα ανακοίνωσαν όπως είχαν υποχρέωση στους κατοίκους και να λάβουν αμέσως τα αυστηρά μέτρα που προβλέπουν οι Υγειονομικοί Κανονισμοί και οι οδηγίες της Ευρωπαικής Ένωσης, σας ενημερώνουμε εμείς, όπως πάντα.
Διαβάστε τώρα τι λέει το Πανεπιστήμιο των Πατρών
Όλα τα δείγματα ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ για ανθρώπινη κατανάλωση!!!....
Παραθέτουμε αυτούσιο το έγγραφο της Υγειονομικής Υπηρεσίας Ηλείας, με δυο μόνο παρατηρήσεις. Η πρώτη, όπως βλέπετε το Υγειονομικό διαβιβάζει τις εξετάσεις με την μόλυνση απευθείας στη Δικαιοσύνη για τα περεταίρω. Και δεύτερη, ότι εκτός της «Πλάκας» που υδροδοτεί τον μισό Περαμαχαλά που έχει μεγάλη επιβάρυνση τα άλλα δείγματα είναι μεν μολυσμένα (γιατί το όριο είναι το μηδέν -0%) αλλά με κάπως μικρότερες επιβαρύνσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα (κυρίως για παιδιά, γέροντες και ασθενείς). Γιαυτό το τελευταίο έχουμε κάποιες υποψίες που έχουν σχέση με την ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη ρίψη επικίνδυνου χλωρίου, αλλά δεν είναι του παρόντος.
Μετά τα επίσημα εκτεθέντα, βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα……


v Βάνδαλοι κατέστρεψαν τον σταυρό του οικογενειακού τάφου επιφανούς Διβριώτη !...
Μια ακόμη ΝΤΡΟΠΉ στο "Αυτόνομον Κρατίδιον της Δίβρης"..

Μια τυχαία επίσκεψη μου (για άλλο λόγο) στο Νεκροταφείο του ναού του Αγίου Δημητρίου της συνοικίας των Καρυανάδων Δίβρης, με έφερε μπροστά σε ένα θλιβερό γεγονός...


Είδα στον οικογενειακό τάφο των Κωσταντόπουλων, τον μαρμάρινο σταυρό που ήταν εκεί από το 1903 να είναι κομματιασμένος !!!... Εκεί έχει ενταφιαστεί ένας από τους πρώτους γιατρούς της Δίβρης ο X. Κωνσταντόπουλος (ή με το προσωνύμιο "Ψωραύτης") με την γυναίκα του που μάλιστα όπως γράφει ο σταυρός "εγεννήθη εν Αθήναις, το γένος Κοπίδου"!.., των οποίων το αρχοντικό είναι ακόμη όρθιο στους Καρυανάδες (ιδιοκτησίας σήμερα Αδαμ. Ρουμελιώτη).
Οι θαμμένοι στον τάφο, ήσαν οι γονείς των γνωστών στο παγκόσμιο Εκδοτικό στερέωμα Αδελφών ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΩΝ ή Divry,ς όπως ήταν γνωστοί από το μεγάλο εκδοτικό οίκο που είχαν στην Νέα Υόρκη (με τα γνωστά Ελληνοαγγλικα λεξικά και λοιπά βιβλία για την Ομογένεια της Αμερικής).
Τους διάσημους αυτούς Διβριωτες τιμήσαμε προ ετών στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΔΊΒΡΗΣ σε Ημερίδα με ομιλητή τον Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Νίκο Αναστασόπουλο....
Μάλιστα πριν δύο χρόνια, εμείς καθαρίσαμε και πάλι τους 2 τάφους επιφανών Διβριωτων που είναι δίπλα δίπλα δηλ. των ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΩΝ και της μεγάλης πολιτικής οικογένειας των ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΩΝ (και ο ενοριακός ιερέας, προς τιμήν του,  π. Κωνσταντίνος έβαψε και τα κάγκελα) και τώρα έγινε αυτό που περιγράφω και θα δείτε στις φωτογραφίες.
Λοιπόν εμείς τιμώντας τη μνήμη των επιφανών συμπολιτών μας καθαρίσαμε και πάλι τους 2 τάφους και αποκαταστήσαμε τον σταυρό που κατέστρεψαν οι βάνδαλοι....


v Η μέριμνα για τα ΣΧΟΛΕΊΑ ΜΑΣ.
Και ένα ΕΠΕΊΓΟΝ ΕΡΩΤΗΜΑ και ΠΑΡΆΚΛΗΣΗ για το Γυμνάσιο-Λύκειο Λαμπείας…

Προς όλους τους υπεύθυνους Εκπαίδευσης του Νομού Ηλείας και του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας.
Πληροφορηθήκαμε, ότι πολλά παιδιά από το γειτονικό χωριό Αντρώνι θέλουν να έλθουν στη Δίβρη. Ο ένας λόγος είναι ότι ταλαιπωρούνται με το λεωφορείο που περνάει όλα τα χωριά (περνάει από Κερτιζα-Τσιπιανα-Δερβινη) για να πάει μετά Πανόπουλο και Σιμόπουλο!... Η απόσταση από την Δίβρη είναι μόλις 16 χιλιόμετρα, και το αυτοκίνητο πάει για τα παιδιά της Μπαρμπότας στα 10χλμ...
Και ο δεύτερος λόγος, είναι που θέλουμε να αναβιώσει η παράδοση (της δικής μου εποχής και αργότερα) όπου όλα τα παιδιά του Αντρωνίου και όλων των γύρω χωριών ερχόντουσαν στο Γυμνάσιο της Δίβρης...

Αλλά οι καθυλην αρμόδιοι, τι λένε και τι κάνουν;
1. Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηλείας
2. Ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας
3. Η Δημοτική Ενότητα Λαμπείας
4. Η Τοπική Κοινότητα Λαμπείας.
5. Η τοπική Κοινωνία των Πολιτών
Νομίζουμε ότι θα πρέπει να φροντίσουν να διευκολυνθούν τα παιδιά για να δυναμώσει το Γυμνάσιο-Λυκειο Λαμπείας, μη τρέχουμε πάλι όπως κάναμε το 1983 στο Υπουργείο Παιδείας για την λύση και αποκατάσταση.... Περιμένουμε.
ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ
 Επειδή βλέπουμε σε δελτία Τύπου (με συνοδεία φωτογραφιών) απανωτές συσκέψεις  των αρμόδιων Αντιδημάρχων Παιδείας με τους υπεύθυνους της Εκπαίδευσης Ηλείας κλπ,  ρωτάμε: Μήπως θυμήθηκαν οι αρμόδιοι αυτοδιοικητικοί να τους θέσουν το μέγα πρόβλημα με τις αίθουσες "κλουβιά" των 10τ.μ. που κάνουν μάθημα τα παιδιά του Γυμνασιου-Λυκειου Λαμπείας;
Θα ήταν ευχής έργο αν έβλεπαν το πάγιο αίτημα μας από ετών σε όλες τις Δημοτικές αρχές και στη σημερινή από τον Οκτώβριο του 2019... (με συγκεκριμένες προτάσεις για τη λύση του προβλήματος)

v Διαρκής φροντίδα για τα  ΜΝΗΜΕΊΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ !... Και ΕΚΚΛΗΣΗ για βοήθεια προς επέκταση.
Με την κάθοδό μου στη Δίβρη, ανανέωσα τα («χρυσά») γράμματα του ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΠΛΑΡΧΗΓΩΝ- ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ του 1821 από τη Δίβρη.



 Και βεβαίως θα συνεχίσουμε να το φροντίζουμε  και αν μπορέσουμε θα το επεκτείνουμε, εν όψει μάλιστα των εορτών του χρόνου για τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας , που εμείς ως «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» θα πρωταγωνιστήσουμε μακριά από ...ωραιοποιημένες, ανιστόρητες και κρατικοδίαιτες φανφάρες.
Το Μνημείο αυτό, στήθηκε εκ καθήκοντος από εμάς, την ΠΕΕΔ, το έτος 1986.
Δίπλα του είναι στο περικαλλές ΗΡΩΟΝ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ 1912-22 και 1940-41 φιλοτεχνηθέν από τον διάσημο γλύπτη Ευ. Αρμακόλα που είχε ανεγερθεί το 1924, επί Προεδρίας του μεγάλου τέκνου της Δίβρης Βάσσου Στεφανόπουλου...
Επειδή το Μνημείο μας έχει εγχάρακτους γεγραμμένους ("χρυσοίς γράμμασι") μόνο 40 Οπλαρχηγούς-Αγωνιστές (τόσοι ήταν γνωστοί τότε) και επειδή στο μεταξύ η επιστημονική ιστορική έρευνα έχει αποκαλύψει άλλους 60, δηλ φτάνουν σε σύνολο τους 100 (!!!), κάνουμε προσπάθειες να βρούμε τα χρήματα (όπως πάντα από τις συγκινητικές συνεισφορές των συμπατριωτών και φίλων της Δίβρης) να συμπληρώσουμε το ΜΝΗΜΕΊΟ με δύο παράπλευρες στήλες, για την αναγραφή όλων των ονομάτων των ηρωικών προγόνων μας...
Έτσι σήμερα κάνουμε ΕΚΚΛΗΣΗ και σαλπίζουμε:
"όσοι πιστοί, στην αγνή πατριωτική κληρονομιά και φιλοτιμία, προσέλθετε ως φιλοπόλιδες χορηγοί..."
Περιμένουμε κάθε ευγενική χειρονομία.

Υ.Γ. Όπως βλέπετε, επειδή αγαπάμε την γενέτειρα ΔΊΒΡΗ, ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ σκεφτόμαστε να ΚΆΝΟΥΜΕ....

v ΜΕΡΕΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΎΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΦΙΛΤΑΤΗ ΓΕΝΈΤΕΙΡΑ ΔΙΒΡΗ....  "τα καλά, τα κακά και τα άσχημα..." νέα.
Την φετινή δύσκολη (λόγω οικονομικής κρίσης και πανδημίας κορονοιού) χρονιά, η μεγάλη γιορτή της Παναγίας στη Δίβρη, είχε μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα....
Το τριήμερο (14-15-16) η Δίβρη (όπως υποθέτω και τα άλλα χωριά) κατακλύστηκε από πολύ κόσμο, συμπατριώτες της ξενιτιάς αλλά και περαστικούς που έκαναν μια στάση να δροσιστούν εδώ στην πανέμορφη κωμόπολη.... Ζωντάνεψαν τα χωριά μας, ακούστηκαν παιδικές φωνές, είδαμε πολλά και σφριγηλά νέα παιδιά!!...
Εκφράζοντας όπως πάντα προσωπικές απόψεις αλλά και ένα μέρος του κοινού αισθήματος (ως εκπρόσωπος ενός πολιτιστικού φορέα) θα πω εν τάχει, τι είδα αυτές τις ημέρες με τυχαία σειρά, και με συνοδεία κάποιων εικόνων:
·         Κυκλοφόρησαν πολλοί άνθρωποι στην "Αγορά" της Δίβρης, στην πλειοψηφία τους νέοι και νέες που ακόμη κι εγώ που συχνάζω τον περισσότερο καιρό εδώ, δεν γνωρίζω. Πιθανόν είναι νύφες, γαμπροί με τα παιδιά τους, και είναι ευχάριστο που έρχονται -έστω για λίγο- και να αγαπήσουν τον τόπο των προγόνων τους και νάρχονται... Επίσης πάρα πολλά αυτοκίνητα που δεν έβρισκαν χώρο να σταθμεύσουν προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο, ως συνήθως άναρχο...
·         Παρατήρησα, παρότι επίσημη μέρα και γιορτή, η αμφίεση (ένδυση) των κυκλοφορούντων ήταν πολύ πρόχειρη και ανατσούμπαλη, κάτι που παρατηρείται π.χ. στις παραλίες (βερμούδες, "καυτά" σορτσάκια, σαγιονάρες, τρύπια παντελόνια άνδρες και γυναίκες κλπ που "βγάζει τη γλώσσα" στην παλιά (και νέα) ανέχεια και φτώχεια... Ας είναι...
·         Η μη πραγματοποίηση Εκδηλώσεων (λόγω μέτρων προστασίας της υγείας) ανάγκασε τον κόσμο να συνωστίζεται στα υπάρχοντα Καφενεία-Ταβέρνες χωρίς όρους προφύλαξης... Αλλά και κανένας έλεγχος από τους αρμόδιους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα (και επικίνδυνο) ήταν το θέαμα μετά μια τελετή μνημοσύνου που ήταν ο κόσμος ο ένας πάνω στον άλλο.... Πάντως, έστω και για δύο μέρες δούλεψαν καλά και τα μαγαζιά της Δίβρης.
·         Ευχάριστη νότα ήταν (έπεσε στην αντίληψη μου λόγω γειτονιάς) η ωραία Εκδήλωση μικρών παιδιών (με μουσική και χαρούμενες φωνές) στην πλατεία της "ΛΙΜΝΑΣ" στους Γκρουσταδες, που μάλιστα την είχαν διακοσμήσει με πανό "ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ" και την προσέχουν....

·         Έγινε και μια ενδιαφέρουσα Ημερίδα στα Τριπόταμα για την "Προστασία του Ερυμάνθου και την Ανάπτυξη των παραερυμανθιων χωριών". 

Πολλοί οι προσκεκλημένοι επίσημοι αλλά λίγοι οι παρόντες (ήταν μόνο δύο βουλευτές, ένας Δήμαρχος, δύο Αντιδήμαρχοι και ο Δασάρχης Ηλειας, ένας πρόεδρος Κοινότητας) και απλοί πολίτες, πολλοί ακτιβιστές-οικολόγοι, λίγοι οι παρόντες ενδιαφερόμενοι. Κυρίως απουσίαζαν οι ντόπιοι κάτοικοι των χωριών μας αλλά παντελώς οι Τοπικές Κοινότητες... Καλή η διοργάνωση και καλή η εισήγηση των διοργανωτών με προεξάρχουσα την μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωση "το Σχολείο" (Βιδιάκι), καλή συζήτηση που εν τέλει εντοπίστηκε στο Μικρό Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο που προβλέπεται να γίνει στον Ερύμανθο (περιοχή Μοστενιτσας-Διβρης-Παραλογγων ) με εκατέρωθεν διαφορετικές απόψεις και μικρή εκτροπή (της συζήτησης)... Αλλά όλα χρειάζονται και γίνονται σε παρόμοιες συνάξεις. Ακούστηκαν και υπερβολές (και μεγάλα λόγια) ένθεν και ένθεν αλλά κάτι καλό έμεινε στους λίγους ακροατές και κάποιους γύρωθεν περίεργους.... Προσωπικά, λόγω μεγάλης εμπειρίας και μακροχρόνιων αγώνων για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (σχετικές Ημερίδες στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΈΝΤΡΟ ΔΊΒΡΗΣ, Ανεμογεννήτριες στα Λαμπεια Όρη, ΜΥΗΕ στα ποτάμια μας, προστασία Δασών και ποταμιών, καθαρό πόσιμο νερό κλπ) που μάλιστα δεν είχαμε καμμιά συμπαράσταση ούτε της τοπικής Κοινωνίας, ούτε της Κονοτικης-Δημοτικης Αρχής, έτσι προτίμησα να ακούσω μόνο και να σιωπήσω... Προς το παρόν, θα δοθεί η ευκαιρία να πω την άποψη μου...

·         Και το πρώην ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ (τώρα ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ κατάστημα) εγένετο ΕΠΟΧΙΑΚΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ !!!!... Αφού (ευτυχώς μετά τις έντονες δικές μας αντιδράσεις και την κατακραυγή των απλών κατοίκων της Δίβρης) γλίτωσε το Ιατρείο μας, να μεταβληθεί σε «Πυροσβεστείον»!… Εις χαράν όμως και ικανοποίησιν των ιθυνόντων (Δημου-Κοινοτητας και "Ιδρύματος Ιατρείου") και τινών αναμορφωτών της φιλτάτης Δίβρης, στεγάστηκε στο Κοινοτικό Κατάστημα με δαπάνη του Δήμου (δηλ ημών των φορολογουμένων)....

Ιδού!, το θέαμα εξωτερικά με πινακίδα εις περίοπτον θέσιν και το όχημα υποποδίως... (και εσωτερικά η "σουίτα" της ...γαλαντόμου φιλοξενίας των πυροσβεστών μας).... Αναμέναμε αλλά δεν είδαμε λαμπρά εγκαίνια. Και για να μη παρεξηγηθώ. Καλοδεχούμενο το εποχιακό «Πυροσβεστικό Κλιμάκιο», αλίμονο αν δεν λέγαμε μπράβο… Πλην όμως ως Κρατική Υπηρεσία  θα έπρεπε να στεγαστεί αλλού. Όχι στο Ιατρείο αλλά ούτε και στο πρώην Δημαρχικό Μέγαρο που έγινε για άλλη χρήση και σκοπό (και βεβαίως για το μέλλον, αν ποτέ χρειαστεί π.χ. για Δημαρχείο Ορεινής Ηλείας, για το ΚΕΠ, για το Υποθηκοφυλακείο κλπ)
·         Η είδηση έπεσε ως «βόμβα» στη Δίβρη. Ο συμπολίτης επιχειρηματίας Τηλέμαχος Φωτεινός δήλωσε επισήμως ότι προτίθεται η Εταιρεία των ΜΥΗΕ Βάσεκραφτ ΑΕ. προτίθεται να μισθοδοτήσει εξ ιδίων ΓΙΑΤΡΟ που θα δέχεται ΔΩΡΕΑΝ τους ασθενείς των τριών χωριών της ΔΕ Λαμπείας (!!!). 

Ήδη, βρέθηκε και ο γιατρός (με καλό ιατρικό βιογραφικό και εμπειρία). Ζήτησε από το «Ίδρυμα Ιατρείου» ο νέος γιατρός να στεγαστεί στο υπάρχον κτίριο του Ιατρείου και το αίτημα έγινε δεκτό.. Μάλιστα – και αυτό είναι έκπληξη- το «Ίδρυμα» τον τοποθέτησε στην νέα σύνθεση Διοικητικού του Συμβουλίου.   Το ιατρείο (πρώην "ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΌΣ ΣΤΑΘΜΌΣ ΛΑΜΠΕΙΑΣ") μετά την αμμοβολή που έγινε με την φροντίδα (και δαπάνη) του κ. Τηλ. Φωτεινού και πάλι λάμπει στην εξωτερική του όψη....Σύμφωνα με πληροφορίες μας έγινε και νέα βαφή και προβλέπεται προμήθεια  ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού, για να δεχτεί το νέο γιατρό που θα μισθοδοτεί ιδίαις δαπάναις.  Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Φωτεινού επιθυμία του είναι να αναβιώσει η λειτουργία του πάλαι ποτέ ανθηρού ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΌΥ ΣΤΑΘΜΟΎ...Να το δούμε και να (μη) το πιστέψουμε!..

·         Όπως ήταν φυσικό και επιβαλλόμενο λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία 

ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ  και η προετοιμασμένη καλά φετινή Εκδήλωση του «Πνευματικού κέντρου Δίβρης» που θα δείτε στο έντυπο που είχαμε ετοιμάσει…

·         Η ανακατασκευή της υδρομάστευσης και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της παραδοσιακής βρύσης «ΠΟΝΤΟΣ» Αγ. Παντελεήμονος στο ελατοδάσος Λαμπείας, έγινε πραγματικότητα…

 Οι συντελεστές (που φρόντισαν και δαπάνησαν) είναι ο «Σύνδεσμος των εν Πάτραις Λαμπειέων», ο «Σύλλογος Διβριωτων Αθήνας» και το Ηγουμενοσυμβουλιο της Άνω Μονής Δίβρης. Αξίζουν συγχαρητήρια και έπαινοι σε όλους τους παραπάνω, από μας που στο παρελθόν είχαμε κι εμείς (η ΠΕΕΔ) ανακαινίσει τρεις φορές την χιλιοτραγουδισμένη βρύση.

·         Νέοι κοινοτικοί υπάλληλοι στη Δίβρη. Στους «ωφελούμενους» οι δυο νεοπροσληφθέντες από τον Δήμο.

 Οι  κ. Κώστας Δριβέλος από την Αγορά και κ.  Χρήστος Αβράμης από την Μπαρμπότα, θα δούμε ποιον νευραλγικό τομέα της Κοινότητας Λαμπείας θα επανδρώσουν.


v Οι πυρκαγιές στην περιοχή Ορεινής Ηλείας ... Και η εξωφρενική απόφαση-απαίτηση του Δήμου που έγινε δεκτή από την Πολιτεία να «κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» 4 χωριά του πρώην Δήμου Λασιώνος !!!...
Η μια πυρκαγιά ξέσπασε στην θέση «Παλαιοφυτιά» του χωριού της Ορεινή (Μοστενιτσα) μικρής έκτασης που ετέθη γρήγορα υπό έλεγχο... Και μια άλλη στη Σπαρτουλιά Αντρωνίου με επέκταση προς την Κερτίζα, κάπως μεγαλύτερης έκτασης που και αυτή με πολύ προσπάθεια  έσβησε σε δυο ημέρες με την παρέμβαση εναέριων και επίγειων μέσων.

Για λόγους πραγματικούς αλλά και συμπεριφοράς των Δημοτικών και Κρατικών Αρχών θα αναφερθούμε για την πρόσφατη πυρκαγιά στον πρώην Δήμο Λασιώνος....
Παρακολουθήσαμε όλοι με προσοχή τα συμβάντα σε αυτή την πυρκαγιά, που δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, που όμως έχει και μελανά σημεία που σιγά σιγά αποκαλύπτονται και ντροπιάζουν εκείνους όπως την πρόβαλαν…
 Εγώ προσωπικά με αίσθημα ευθύνης, έστειλα το παρακάτω στους καθύλην αρμόδιους, δηλαδή, τους: 1.Υπουργο Εσωτερικών 2. Γεν. Γραμ. Αποκεντρ. Διοίκησης 3. Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος  Και σε όλα τα μέσα ΜΜΕ, με θέμα:
«Κήρυξαν χωριά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δεν κάηκαν ούτε σπίτια ούτε περιουσίες;»
ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΕΣ ΚΑΙ ΤΈΤΟΙΕΣ ΜΑΞΙΜΑΛΙΣΤΙΚΕΣ (υπερβολικές, για όσους δεν καταλαβαίνουν) ΚΑΙ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΉΣΕΙΣ;;;
Επανέρχομαι στο θέμα πρώτον γιατί τέτοια θέματα αφορούν όλους της δημότες και όχι μόνο όποιους επλήγησαν (αν επλήγησαν) και δεύτερον εκφράζοντας ως πολίτης μια άποψη, δέχτηκα ορυμαγδό επικρίσεων με φωνασκίες και απειλές, χωρίς επιχειρήματα.
Διαβάζοντας το σημερινό δημοσίευμα

 της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας του Νομού «ΠΑΤΡΙΣ» με δηλώσεις από επίσημους παράγοντες αυτοδιοικητικούς αλλά και απλούς κτηνοτρόφους, νομίζω ότι όλοι υπερβαίνουν τα εσκαμμενα και εν τέλει χάνουν το όποιο δίκιο έχουν, ζητώντας χωρίς λόγο «τον ουρανό με τ΄αστρα» από την έτσι κι αλλιώς χειμαζόμενη Πολιτεία.
Και εξηγούμαι:
1.    Κάηκε όντως σε αυτή την πυρκαγιά μια αρκετά μεγάλη έκταση μεταξύ Αντρωνιου και Αγ. Κυριακής (Κερτιζας). Όχι της Αγ. Τριάδας (Μποκοβινας) και Κακοταριου...
Πόση ήταν η έκταση; Κατά τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Βασιλόπουλο 3.500 στρέμματα. Κατά της κτηνοτρόφους 9.500 !(!!).... Πόση ήταν τέλος πάντων η έκταση; Ακριβώς δεν ξέρουμε.
2. Ήταν δασική; Ήταν χορτολιβαδική δημόσια; Ήταν ιδιωτική περιουσία; Κανείς δεν λέει....
3. Είναι βέβαιο ότι σπίτια δεν κάηκαν (τα χωριά από μακριά την έβλεπαν), ζωικό κεφάλαιο δεν κάηκε, σταυλικες εγκαταστάσεις δεν κάηκαν...
4. Ο μόνος εκ των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πλησίασε κάπως την αλήθεια είναι ο θεματικός Αντιδήμαρχος Λαμπείας και αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας (καθυλην αρμόδιος).... Καθότι δεν επλήγησαν 4 χωριά αλλά μόνο δύο και εκτός οικισμού και μάλιστα υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό... Από ποιους άραγε; Της το βρει η έρευνα και γρήγορα.
5. Ο Δήμος «βασιλικότερος του βασιλέως», έσπευσε να ζητήσει την κήρυξη 4 χωριών σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»(sic!) Και το πέτυχε γιατί ο λαϊκισμός περισσεύει στην Κεντρική Πολιτική Προστασία!!!....
Μαθαίνω ότι ήταν ένα «δωράκι» του Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ηλείου κ. Παπαγεωργίου (!!), αν είναι αλήθεια ακόμη χειρότερα...
Και μάλιστα ο Δήμαρχος πήρε εύσημα για τα ευεργετήματα (ΔΕΚΟ, δάνεια, Εφορεία κλπ) που θα έχουν οι (μη) πληγέντες υπήκοοι, οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να με απειλήσουν κιόλας,ότι θα με πάνε να δω «μαύρο χιόνι» (να χαίρεται της οπαδούς του)....
6. Και τώρα με τη άδεια και προτροπή του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης πήραν φόρα όλοι οι κτηνοτρόφοι και ζητάνε όλοι (και των 4 χωριων παρακαλώ) ζωοτροφές και αλλού είδους ενισχύσεις!..
7. Αλήθεια, αυτή η καμένη περιοχή ήταν ο μοναδικός της περιοχής «ευλογημένος βοσκότοπος» που όλα μα όλα τα γιδοπρόβατα και των 4 χωριών πήγαιναν εκεί και μόνο εκεί να βοσκήσουν από Μποκοβινα μέχρι Αντρώνι και από Κακοταρι μέχρι Κερτιζα!!!.... Και τώρα όλοι στερήθηκαν την βοσκή!!....
Φίλοι κτηνοτρόφοι
Είσθε μια συμπαθής τάξη που υποφέρει με χιόνια κι αγριοκαίρια, με χαμηλό εισόδημα και εκμεταλλευόμενοι στυγνά από ζωέμπορους και τυροκόμους... Και εγώ έχω πολλούς λόγους να της κατανοώ.
Αλλά, μη χρησιμοποιείτε αθέμιτα μέσα και ανακρίβειες και μη γινόσαστε θύματα των πολιτικάντηδων που προσωρινά «της χαϊδεύουν τα αυτιά» με δήθεν διευκολύνσεις και ζωοτροφές λες και έχει πέσει χιόνι 1 μέτρο και δεν μπορούν να ξεμυτίσουν τα ζωντανά της. Αυτή θα ήταν «κραυγή απόγνωσης», όχι η σημερινή....
Να ζητάτε αυτά που δικαιωματικά της ανήκουν (συγκεκριμένες ατομικές ζημιές) και μη υποκύπτετε σε αυτά που είδαμε παλιότερα που το ΤΑΜΕΊΟ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ το έφαγαν οι ημέτεροι, με τα τριχιλιαρα της ντροπής που πήραν μη πυρόπληκτοι. Και βεβαίως οι πελατειακές σχέσεις των Δημάρχων και Συμβουλων καλά κρατούν....

Και βεβαίως για την μεγάλη περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή δεν άκουσα λέξη, ούτε από της ιθύνοντες ούτε από την τοπική Κοινωνία.
Παρακαλώ τον σοβαρό Δασάρχη της να της πει πόση και ποια έκταση κάηκε.
Και αν γίνεται έρευνα για τυχόν εμπρηστές και αν πράγματι κήρυξε την καμένη περιοχή αναδασωτέα.
Τέλος απευθύνομαι ως ενεργός πολίτης της δημοτικούς και κοινοτικούς άρχοντες επιτέλους της απογαλακτιστούν από το σύνδρομο του «χάιδεματός των αυτιών» των δημοτών τους, γιατί δεν θα της βγει σε καλό, όχι από της αλλά από εκείνους που κάποια στιγμή θα της πάρουν χαμπάρι....
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
Πολίτης και δημότης ΛΑΜΠΕΙΑΣ
Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΝΩΝΙΚΗ ΈΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑΣ»

Η πικρή αλήθεια για την πυρκαγιά στην Σπαρτουλιά, η δικαίωση των δικών μου ερωτημάτων - ενστάσεων και οι απειλές που δέχτηκα…
            Και ήρθε η ώρα των αποκαλύψεων και της πραγματικότητας των συμβάντων, οι νέες απαιτήσεις των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές κλπ, αλλά και οι απειλές. Εντελώς συνοπτικά:
1.    Πληροφορίες μας λένε ότι η καμένη περιοχή δεν υπερβαίνει τα 1200 στρέμματα (έτσι διαψεύδονται κατηγορηματικά τόσο ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης που είπε για 3.500 στρέμματα όσο και οι κτηνοτρόφοι που είπαν για 9.500 στρέμματα. Ήθελα να ξέρω μετά τις επίσημες καταγραφές που θα ανακοινωθούν που θα πάνε να κρυφτούν…
2.    Η έκταση που κάηκε (δασική και χορτολιβαδική και πολύ μακριά από τους οικισμούς) ανήκει κατά 90% στο Αντρώνι και κατά 10% στην Αγ. Κυριακή (Κερτίζα). Τα δύο άλλα «κηρυχθέντα σε έκτακτης ανάγκης» χωριά Κακοτάρι και Αγ. Τριάδα (Μποκοβίνα) είδαν τη φωτιά από 5-10 χιλιόμετρα μακριά (!!)…, όπως και όλοι εμείς.
3.    Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής (που πράγματι υποφέρουν) ζητάνε όλοι και των 4 χωριών ζωοτροφές  λόγω της πυρκαγιάς και όχι τα πραγματικά τους δικαιώματα….
4.    Ένας οπαδός (και συνώνυμος του Δημάρχου, ονόματι Γιώργος Γεωργιόπουλος) με απείλησε ότι θα με τρέξει «στο μαύρο  χιόνι»!!...

 Ο Δήμαρχος προκληθείς από μένα αν συμφωνεί ή όχι, δεν απάντησε….  

Αυτά προς το παρόν και θα δούμε αν το «χάιδεμα στ΄αυτιά» θα συνεχιστεί.
Πάντως εμείς επιμένουμε ότι πρέπει ΝΑ ΚΗΡΥΧΤΟΥΝ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ οι πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές των χωριών της Ορεινής Ηλείας...
Αλλιώς, θα έχουμε το ανάλογο: "Σεισμός=Σωσμός"!!...
Λοιπόν.... Συμπάσχουμε κι εμείς για τα πυροπληκτα χωριά της περιοχής μας.
Όμως, μήπως θα πρέπει να διερευνήσουν αν οι πυρκαγιές αυτές είναι εμπρησμοί "κατά λάθος εξεπίτηδες" για εκχέρσωση ή καταπάτηση ή δημιουργία μελλοντικών βοσκοτόπων ;;;
Λέω, μήπως;
Μαθαίνω ότι ο Δασάρχης κ. Π. Λαττας θα κηρύξει τις πληγείσες περιοχές αναδασωτέες και χίλια ΜΠΡΆΒΟ του!.... Για να δούμε τέλος, τι θα βγάλει η έρευνα...
Και όχι να έχουμε επανάληψη του γνωστού σλόγκαν "Σεισμός=Σωσμός", και ο νοων νοητω.....

v ΕΡΓΑ ο Λαός!!.... Και κοσμογονία ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ στα χωριά μας!!!...
Μια ακόμη εξαγγελία του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας για οδοποιία στα χωριά μας.
Αυτή τη φορά, ευχάριστη, όχι ως πραγματοποίηση αλλά ως αναγγελία έγκρισης 500.000 ευρώ για έργα οδοποιίας σε κάποια χωριά από τα τα 41 του Δήμου μας.
Σωστός ο πανηγυρισμός σε όλα τα ΜΜΕ, δικαιολογημένος ο ενθουσιασμός των κατοίκων των χωριών αυτών. Είναι αλήθεια ότι το οδικό δίκτυο στα χωριά μας είναι σε άθλια κατάσταση και από κάπου θαπρεπε να ξεκινήσει.
Όμως έγινε ιεράρχηση σύμφωνα με τις ανάγκες των χωριών μας; Δεν θέλω να είμαι άδικος γιατί σε πολλά από τα χωριά που προτιμήθηκαν δεν ξέρω σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι δρόμοι τους.
Αν κρίνω από την προβαλλόμενη φωτογραφία ενός δρόμου στα δημοσιεύματα με κάποια ραγίσματα, αντιπαραθέτω, μια δική μας φωτογραφία από τη συνοικία "Βασιλαιοι" Δίβρης, 

για να δουν εκεί στην Αρχ. Ολυμπία ένα εντελώς αδιάβατο δρόμο ως ένα παράδειγμα...
Για να δούμε, που θα πάνε τα λεφτά που μας έδωσε ο κ Καραμανλής!..
Και μια δεύτερη πομπώδης εξαγγελία, περί ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ.
Σε τι διαφέρουν από τους προηγούμενους οι σημερινοί; Μόνο στο περιτύλιγμα (γιατί στο εσωτερικό απλά "έβαλαν τα ρούχα αλλιώς") Εδώ και δέκα (10) χρόνια δεν μπορούν να τελειώσουν την ΑΝΆΠΛΑΣΗ της Δίβρης, εξαγγέλλουν νέες...
Το προαιώνιο πολιτικάντικο δόγμα "θα σας κάνω και ποτάμια" ζει και βασιλεύει.
Και μη βρεθούν πάλι οπαδοί σας να μας λοιδορήσουν και να μας απειλήσουν γιατί λέμε ελεύθερα τη γνώμη μας.
Εμείς λέμέ:
 -Φτιάχτε πρώτα Υδραγωγεία και δίκτυα για καθαρό και φτηνό πόσιμο νερό, φτιάχτε πρώτα εσωτερική οδοποιία, σώστε πρώτα τα πρώην σχολικά κτίρια από τον αφανισμό τους, φροντίστε πρώτα την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και των ρεμάτων από τα σκουπίδια και τα ψοφίμια, προστατεύτε πρώτα τα δάση και τα ποτάμια μας, φροντίστε πρώτα να έχουν ΓΙΑΤΡΌ, δάσκαλο,, γεωπόνο, κτηνίατρο, βάλτε πρώτα συγκοινωνία εξυπηρέτησης... κλπ, κλπ ων ουκ έστιν αριθμός ελλείψεων.
Και μετά κάντε και τις πομπώδεις εξαγγελίες για αναπλάσεις γιατί μέχρι που θα τις κάνετε, δεν θα υπάρχει άνθρωπος να τις δει....
ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ, άντε παράκληση.
Οι καλοί και συνετοί Δημοτικοί άρχοντες πρώτα τα φτιάχνουν και μετά τα διαφημίζουν....

Επιτέλους!!!... Η"ΑΝΆΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΆΣ" της Δίβρης, γίνεται...., Έστω και με καθυστέρηση 10 ετών.
(σ.σ. θεωρώ υποχρέωσή μου να πω ολίγα τινά για την περίφραξη του αύλειου χώρου του "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΎ ΚΈΝΤΡΟΥ ΔΊΒΡΗΣ" που θα μπορούσε να ονομαστεί η μάνδρα ...."των στεναγμών" ή η μάνδρα "των θαυμαστών"!.....)
Λοιπόν τώρα που τελειώνουν τα έργα ανάπλασης και πεζοδρόμησης έξω από το "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΔΊΒΡΗΣ"
Και επειδή υπήρξαν συμπατριώτες, άλλοι (οι περισσότεροι) που είπαν "μπράβο, γίνεται ένα κόσμημα στην Αγορά" .... Υπήρξαν όμως και κάποιοι που μεμψιμοιρούσαν εδώ και καιρό ή και μιλούσαν με κακεντρέχειια, όπως:
-ο Σωτηρόπουλος δεν αφήνει να γίνει το πεζοδρόμιο....
-η μάνδρα είναι παράνομη και έχει πάρει δημόσιο χώρο, πρέπει να κατεδαφιστεί...
-τώρα που γίνεται (είπαν κάποιοι ντόπιοι μόνιμοι κάτοικοι) έπρεπε να μπει ακόμη μέσα ακόμη ένα μέτρο....
- (το χειρότερο και μάλιστα από συλλογικό παράγοντα της Αθήνας) γιατί να φτιάξει ο Δήμος την μάνδρα για χατίρι του Σωτηρόπουλου (sic!)...
Επιγραμματικά για το ιστορικό:
1. Ήμουν από τους πρώτους που έστειλε επίσημο έγγραφο από το 2015 (στη διάθεση καθενός) στο Δήμο ότι παραχωρώ όσο οικόπεδο χρειάζεται για να γίνει πλατύ πεζοδρόμιο . Και παραχώρησα από 1,5 μέτρα μέχρι 70 πόντους δηλ σύνολο 27τ.μ. από το οικόπεδο, παρότι η Απόφαση του Δήμου και του Υπουργείου ήταν "τα έργα θα γίνουν επί των προϋπαρχόντων πεζοδρομίων"(!!)
2. Για τους έχοντες την κακεντρέχεια: Έχω επίσημο έγγραφο της Πολεοδομίας (και μάλιστα με υπογραφή Διβριωτη μηχανικού) ότι η οικοδομική μου γραμμή που κληρονόμησα από τον πρώην ιδιοκτήτη, είναι ακριβώς εκεί που υπήρχε η παλιά μάνδρα....
Επίσης, όσον αφορά την δαπάνη κατασκευής της μάνδρας, θα δώσω την αποστομωτική απάντηση που έδωσε στο Καφενείο ο Αντιδήμαρχος κ. Αρβανίτης που είπε σε ερωτώντα ανόητο: " τώρα δεν θα κάνω απολογισμό στο Καφενείο".... Εγώ έχω να του πω πολύ περισσότερα πως έγινε....





Τώρα εγώ και οι συντοπίτες μου καμαρώνουμε και την μάνδρα και το πεζοδρόμιο που ομορφαίνει την γενέτειρα...

Και εις άλλα με υγεία, και ευχή για την σύντομη αποπεράτωση του συνολικού έργου της ΑΝΆΠΛΑΣΗΣ!!!.. Τώρα γίνονται τα έργα στην κεντρική πλατεία  (πεζούλια, βρύση, αποχέτευση όμβριων κλπ). Απομένει ο ηλεκτροφωτισμός, κάποιο μονοπατι από Μοριό προς Λαγκάδα και κάγκελα σε σημεία του πεζοδρομίου… Άντε να δούμε, να τελειώνει επιτέλους και το καλό στον κόσμο!....   Και βεβαίως τα ωραία πεζοδρόμια να είναι χρηστικά και στη διάθεση των περιπατητών (ντόπιων και ξένων) και όχι βρώμικα και κατειλημμένα…..

v Να γιατί πρέπει να ευγνωμονούμε εκείνους τους φιλοπόλιδες Διβριωτες που έσωσαν τα ΜΝΗΜΕΊΑ μας....
Ο Βυζαντινός ναός της Αγ. Τριάδας Δίβρης είναι ένα σπουδαίο ΜΝΗΜΕΊΟ. Το αγλάισμα του Μνημειακού πλούτου της κωμόπολης....
Γι'αυτό -και θα εξηγήσω- χρωστάμε απέραντη ευγνωμοσύνη σε εκείνους που φρόντισαν να σωθεί και να ανακαινιστεί το Μνημείο αυτό που την δεκαετία του 1950 ήταν έτοιμο να καταρρεύσει και να καταστραφούν οι ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής αξίας αγιογραφίες του.



Λοιπόν οι τότε Διβριωτες με τον ενοριακό ιερέα Παπαποστόλη Μιχαλόπουλο προσέτρεξαν στον Πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Αθήναις Διβριωτων Νίκο Σωτηρόπουλο (που ήταν ο ιθύνων νους και δημιουργός- ευεργέτης έργων της Δίβρης σε όλους τους τομείς) και ζήτησαν την βοήθεια του, να σωθεί ο Βυζαντινός ναός.
Ο Νίκος Σωτηρόπουλος μαζί με τον Πολύβιο Στεφανόπουλο παρακάλεσαν τον τότε Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης (επι Γεωργίου Παπανδρέου) Στέφανο Στεφανόπουλο που φρόντισε ώστε με την επιστασία του Καθηγητή Πολυτεχνείου Στίκα, το 1963 εστάλη στη Δίβρη συνεργείο εκλεκτών συντηρητών που έσωσαν κυριολεκτικά την Αγ. Τριάδα από την καταστροφή. Έγινε επιμελημένη αναστήλωση και συντήρηση των αγιογραφιών από τον καλλίτερο συντηρητή που είχε συντηρήσει και το Ιλίου Μέλαθρον στην Αθήνα.
Μετά την Αγ. Τριάδα συντήρησαν και τις αγιογραφίες της Άνω Μονής και της Κάτω Μονής Δίβρης.....
Έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα εσωτερικά, παρά μόνο στην στέγη κατά καιρούς (από εμάς πρόχειρα) και περισσότερο πριν 2 χρόνια με την φροντίδα του Συλλόγου των Πατρών. Αλλά οι πολύτιμες αγιογραφίες θέλουν και πάλι συντήρηση.
Ευχής έργο ήταν που έγινε στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΔΊΒΡΗΣ το 2010, επιστημονική Ανακοίνωση από τον διαπρεπή αρχαιολόγο Δήμ. Αθανασούλη (16 σελίδες που περιέχεται στα ΠΡΑΚΤΙΚΑ του Επιστημονικού Συνεδρίου), αλλά μόνο Μελέτη στο ναοδομικό μέρος. Επίσης στο ίδιο Συνέδριο έκανε σπουδαία αναφορά και ο Σύνεδρος μοναχός Συμεών της Μονής Χρυσοποδαρίτισσας... Χρειάζεται όμως, να γίνει και Μελέτη με Επιστημονική έρευνα-ανάδειξη και των σπουδαίων αγιογραφιών....
Γιατί τα λέω όλα αυτά;
Γιατί αν αυτοί οι σπουδαίοι Διβριωτες δεν φρόντιζαν, θα είχε εγκαταλειφθεί και καταστραφεί το μοναδικό σπουδαίο αυτό βυζαντινό Μνημείο, όπως έγινε σε πάμπολλα Μπημεί της χώρας που βλέπουμε συχνά στην Τηλεόραση που έχουν εγκαταλειφθεί και καταστραφεί....
Γι' αυτό και η ΕΥΓΝΩΜΟΣΎΝΗ μας είναι απέραντη στους παραπάνω. Εμείς έχουμε χρέος να τους μιμούμεθα στο διηνεκές.

v Βρύση "ΠΑΝΩ ΓΑΒΡΟΒΙΚΟΣ" – Θεατράκι «ΛΟΖΙΣΣΟΣ» - Βρύση «ΜΟΡΙΟΣ»

·         Η ανακατασκευασθείσα ιστορική βρύση Πάνω Γαβροβίκος τη φετινή χρονιά της γενικής λειψυδρίας διψάει....Φέτος χιόνια στη Δίβρη δεν έπεσαν, όλες οι πηγές φυσικής ροής ελάττωσαν τα νερά τους ή σχεδόν στέρεψαν...

Και η δική μας βρύση το ίδιο... Ελάχιστο νερό αυτή την εποχή.
·         Και το φετινό καλοκαίρι το πέτρινο "ΘΕΑΤΡΆΚΙ ΛΟΖΙΣΣΟΣ" είχε και πάλι την τιμητική του....
Όπως κάθε χρόνο, μια ομάδα γυναικών με επικεφαλής την γιατρό κ. Ευρυδίκη Πέττα (καταγωγή από το Πέττα Γορτυνίας) ήλθαν στη Δίβρη και διέμειναν στο Ξενοδοχείο κάνοντας σεμινάριο Υγιεινής Διατροφής και παράλληλα περιηγούνται τα αξιοθέατα της κωμόπολης...

 Και φέτος με παρακάλεσαν να τους ενημερώσω για την ιστορία της Δίβρης και ο, τι άλλο σχετικό με την γενέτειρα μας. Πράγματι η ενημέρωση-συζήτηση έγινε στον τόπο Αναψυχής "Λοζισσος"...
Επίσης,  έγινε επίσκεψη-ξενάγηση στον ΤΟΠΟ ΑΝΑΨΥΧΉΣ "Πάνω Γαβροβικος - Πέτρινο Θεατράκι ΛΟΖΙΣΣΟΣ",

 της αθεράπευτης διβριολάτρισσας κ. Αγγελικής Μανιαδακη μαζί το ζεύγος από την Γαλλία Γιώργου Κ. Σωτηροπουλου και της Γαλλίδας γυναίκας του Ναντίν, του Νικου Γαβριήλ και Διαμ. Ηρ. Σωτηροπουλου που αγαπάνε πολύ την φίλτατη γενέτειρα, καθώς και πολλών άλλων Διβριωτων  και φίλων της Δίβρης με τα παιδιά τους που συχνά πυκνά ανεβαίνουν εκεί.
·         Και η βρύση Μοριός, έχει φέτος πολύ λίγα νερά.
 Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι σχεδόν στέρεψε η δεξαμενή άνωθεν της βρύσης, με αποτέλεσμα όχι μόνο να έχει εξαφανιστεί ο μικρός όμορφος  καταρράκτης αλλά και να μην έχει νερό για να παίρνουν με βυτία οι κτηνοτρόφοι (γιατί οι αξιότιμοι κ.κ. του Δήμου και ΔΕΥΑ διοχετεύουν αυθαίρετα κα ιπαρανόμως το λίγο νερό, στα 3χλμ για τους κήπους, στα «Κουτσοφιλιππαίικα» καλύβια!..)

v ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ''2ος ΔΙΒΡΙΣ hard trail race 2020''
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
H οργανωτική επιτροπή του ''2ος ΔΙΒΡΙΣ hard trail race 2020'' σας ενημερώνει πως οι αγώνες στις 20 Σεπτεμβρίου ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ κανονικά! 

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΑ θα υπάρξει ένας περιορισμός στις επόμενες εγγραφές. Με την έως τώρα πορεία των εγγραφών οι εναπομείνασες είναι +70 άτομα/31,4χλμ και +50 άτομα/9,2χλμ. Ελπίζουμε σε άρση των μέτρων ώστε ακόμα περισσότεροι φίλοι να βρεθούμε μαζί στη σκιά των βουνών!
Ραντεβού στα Λάμπεια όρη!!

v Πριν 180 χρόνια η Δίβρη, είχε ΔΑΣΟΝΟΜΕΙΟ και ΔΑΣΑΡΧΗ !!!... Σήμερα τι;
Τα δάση και τα βουνά μας δεν άλλαξαν από τότε μέχρι σήμερα. Όπως αποκαλύπτεται από τα ΦΕΚ (ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΉΣΕΩΣ) του 1843, η Δίβρη Ηλείας, είχε ΔΑΣΟΝΟΜΕΊΟ ένα από τα 4 που είχε η Ηλεία (τα άλλα 3 ήταν του Πύργου, του Αλή Τσελεπή-αργοτερα Αμαλιάδα, και Λεχαινών).....



Είχε η Δίβρη και διορισμένο ΔΑΣΑΡΧΗ, τον Ανθυπολοχαγό Μακρόπουλο !...
Σήμερα, έχουμε μόνο τον πολύ δραστήριο Δασάρχη μας κ. Παναγιώτη Λάττα (τι να κάνει κι αυτός, χωρίς η Πολιτεία να διορίζει επαρκές προσωπικό) αλλά στη Δίβρη δεν υπάρχει προστασία των Δασών μας. Δεν έχει ούτε μόνιμο δασοφύλακα (ενώ υπάρχει οργανική θέση), αλλά που και που εμφανίζεται κανά αυτοκίνητο του Δασαρχείου Πύργου, πλην όμως....
Δείτε τα ντοκουμέντα των ΦΕΚ της εποχής εκείνης.

v Ο πλέον λαοφιλής πολιτικός και σπουδαίος  λογοτέχνης ΒΑΣΣΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, οπαδός του Παναθηναϊκού από το 1020…
Τι βρίσκει κανείς, στο "διαβολικό" Facebook !!!...
Ότι ο δικός μας, ο λαοφιλέστερος πολιτικός που πέρασε ποτέ,

 ΒΑΣΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ήταν λέει οπαδός του Παναθηναϊκοί!!!, από το 1920 (δηλαδή από ηλικίας 18 ετών)
Υ.Γ. Το δημοσίευμα, βέβαια εκτός από την Βικυπαιδεια, χρησιμοποιεί ως πηγή (κυρίως) και την δική μου προσωπική Ιστοσελίδα....
Δείτε το:

v ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ…
-Έφυγε ο Λάκης (Δημήτρης) Ανδρ. Πατσής ετών 57 από τους Γκρουστάδες Δίβρης, όπου και κηδεύτηκε
-Έφυγε ο Αγγελής Παναγιωτόπουλος, ετών 63 από τη Δίβρη, όπου και κηδεύτηκε.
-Έφυγε ο Διονύσης  Καρατζάς ετών 66 από τον Περαμαχαλά Δίβρης, όπου και κηδεύτηκε.
-Έφυγε η Ελένη Αναστοπούλου ετών 94 από τους Περδικαράδες Δίβρης, όπου και κηδεύτηκε.
- Έφυγε η Μάρω Νικολοπούλου-Βετούλα. Μετά τιτάνιο αγώνα με τα από ετών προβλήματα της υγείας της... Δραστήρια πολίτις, και με ευαισθησία στην λαϊκή παράδοση, αφήνει πίσω της μια σπουδαία ιδιωτική συλλογή λαογραφικού υλικού στο σπίτι τους στη Δίβρη. Παρούσα στις κοινωνικές πολιτιστικές δράσεις πρόσφερε πολλαπλώς και πάντα παρακολουθούσε τις Εκδηλώσεις του "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΎ ΚΈΝΤΡΟΥ ΔΊΒΡΗΣ", εξ ου και η φωτογραφία 

(στη δεύτερη σειρά των καθισμάτων με το σύζυγό της Γιάννη)
-Έφυγε ένας σπουδαίος διβριολάτρης από την Άνδρο, ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΛΑΣ...
Ο φίλος Μιχάλης Χαλάς που γνώρισα στη Δίβρη όταν πριν πολλά χρόνια παραθέριζε μαζί με παρέα στην οποία ήταν και μια άλλη μεγάλη μορφή της Δίβρης την Αδαμαντία Σταυροπούλου-Αλγιανακιδου, ήταν λάτρης της Δίβρης.... Πολυπράγμων, εξαιρετικός συγγραφέας και έξω καρδιά...
Περισσότερο όμως ήταν η ψυχή του δικού του τόπου την Άρνη της Βόρειας Άνδρου, που μας είχε φιλοξενήσει μαζί με την Μαρία και ξεναγήσει στο νησί του...

Θυμάμαι ένα σπουδαίο περιστατικό εκεί στο χωριό του. Με έβαλε με το ζόρι να ψάλλω σε μια σημαντική γιορτή (Δεκαπενταύγουστος ήταν). Τι να κάνω κι εγώ ανέβηκα στο ψαλτήρι!!!... Και όταν τελείωσε η λειτουργία με συνιστούσε στον κόσμο ότι είμαι διάσημος ψάλτης στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης (ήταν μέγας χιουμορίστας) και οι καημένοι οι χωρικοί το πίστεψαν και το τι τεμενάδες μου έκαναν, δεν λέγεται!!!.....

Κι εγώ έλεγα μέσα μου, "που να ξέρατε ότι στον δικό μου τον τόπο με έχουν αφορίσει από το ψαλτήρι της Δίβρης"...
Α!, Ρε Μιχάλη εκεί πάνω που είσαι, σίγουρα θα έχεις ξεκαρδιστεί από τα γέλια...
Ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει.

ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Γεννήσεις:
-Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος και η Ελένη Μπαντούνα απόκτησαν το δεύτερο παιδί τους, κορίτσι
-Η Χριστίνα Λάγαρη και Γιώργος Τόλιος απόκτησαν το πρώτο παιδί τους, κορίτσι
-Ο Τάσος Καρμπέτας και η Άντζελα απόκτησαν κορίτσι.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ
ΕΦΥΓΕ ΜΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
Ο Σάκης Γουβιάς....
Ο Πύργος χάνει τον πραγματικό Πολίτη και τον αγνό πατριώτη Σάκη Γουβιά....
Άφησε εποχή στο πέρασμά του...
 Λυπάμαι που δεν μπορώ να τον αποχαιρετήσω από κοντά... Θα τον συνοδεύουν όμως τα περιστέρια του Επαρχείου που είχε υιοθετήσει...
Στην οδό των Μακάρων που βαδίζει θα τον προϋπαντήσουν επώνυμοι και ανώνυμοι Ηλείοι...
Ο Σάκης Γουβιάς ήταν η φωνή της συνείδησης του μέσου πολίτη της Ηλείας. Τολμηρός, ανιδιοτελής, πολυγραφότατος στον τοπικό Τύπο εκπροσωπούσε και ήταν άριστος γνώστης του παλιού καλού Πύργου. Θερμός θαυμαστής του "Προέδρου" -όπως έλεγε- του Ηλείου Πρωθυπουργού Στέφανου Στεφανόπουλου γνώριζε από κοντά τον Πολιτικό, τον Άνθρωπο σε όλες τις πτυχές της ζωής του (και κάθε μέρα μαζί με άλλους Πυργιωτες, άναβε το καντήλι του στο Νεκροταφείο).
Είχαμε την τιμή να είναι ένας εκ των ομιλητών 

στην "ΗΜΕΡΙΔΑ -Πολιτικό Μνημόσυνο" που κάναμε το 2012 στον Πύργο, για τους Διβριωτες την καταγωγή πολιτικούς Στέφανο και Βάσσο Στεφανόπουλους, από όπου είναι και η φωτογραφία με την ομιλία του στο περιοδικό "ΔΙΒΡΗ" (τ.138, Δεκ. 2012)

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ, ΑΛΛΑ «ΓΚΑΡΔΙΑΚΑ»
Βίντεο από την Δίβρη με αγάπη…
Ο φίλος ΘΟΔΩΡΉΣ ΚΌΛΛΙΑΣ από το Γιαννιτσοχωρι της Επαρχίας Ολυμπίας μας προσφέρει όλα τα ΑΦΙΕΡΏΜΑΤΑ σε βίντεο (6 σε 1), από πρόσφατη τη περιήγηση που έκανε στη Δίβρη.... Με τον ευρηματικό τίτλο: ΜΕΤΑ-ΔΙΒΡΙΑΝΑ....
(σ. εδώ  είναι όλα συγκεντρωμένα. Για όλους τους συμπατριώτες και φίλους της Δίβρης που δεν τα είδαν, σε αναρτήσεις μου στο Facebook)
Είναι ένας ερασιτέχνης του ανιδιοτελούς φωτορεπορτάζ, πλην αυθόρμητος, απρόβλεπτος και ασυμβίβαστος αγνός αγωνιστής που καταφέρνει πολλούς "εξουσιαστές" να χάνουν τον ύπνο τους από τα αιχμηρά διεκδικητικά του δημοσιεύματα, στην δική του σελίδα αλλά συχνά και στον τοπικό Τύπο της Ηλείας... Μπορεί να λέει κάποια υπερβολικά για την «αφεντιά μου», αλλά είναι ειλικρινής και ίσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου