Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ» ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΩΝ ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ…


Απλοί συνειδητοί πολίτες, αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, δυο Ηλείοι βουλευτές και ο Τύπος δείχνουν σημαντικό ενδιαφέρον για το θέμα.

Η από 23 Φεβρουαρίου 2011 «Ανοιχτή Επιστολή» του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ για «να διασωθεί έστω και στο πάρα ΄5, το ιστορικό «αρχοντικό» της μεγάλης πολιτικής οικογένειας των Στεφανοπούλων στη Δίβρη Ηλείας», που απευθυνόταν σε όλους τους αρμόδιους πολιτειακούς, πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς παράγοντες, στον Τύπο και τους απλούς  πολίτες είχε σημαντική απήχηση και ανταπόκριση. Συγκεκριμένα:
α. Ουσιαστικό και συγκινητικό το ενδιαφέρον απλών συνειδητών και συμπολιτών που μας τηλεφώνησαν ή έγραψαν δείχνοντας την μεγάλη ευαισθησία τους και προθυμία να βοηθήσουν. Θα μεταφέρουμε ενδεικτικά μόνο το μήνυμα που έστειλε ο κ. Δ.Κ. διαπρεπής συμπολίτης της διανόησης που μάλιστα έχει μια σπουδαία πορεία ζωής και αγώνων στον αριστερό χώρο, μας γράφει: «Σωτήρη, ...Άστο το κράτος. Αυτό είναι που καταστρέφει τον Ελληνισμό! Βάλε μπροστά να πιάσουμε την Ομογένεια, τους Διβριώτες και Ηλείους όπου γης. Κι ακόμη όλους τους ευαίσθητους ρωμηούς, επιχειρηματίες κ.α. ιδιώτες. Άσε όλα τ' άλλα, γιατί μου μοιάζουν κινήσεις σαν αυτές των επιδοτούμενων από το κράτος που εσύ πρώτος έχει καταγγείλει. Βάλε μπροστά να αναδείξουμε την ιστορία των Στεφανοπουλαίων, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθετήσεως». Όταν υπάρχουν τέτοιοι ενεργοί πολίτες, εμείς ελπίζουμε και συνεχίζουμε.
β. Η προϊσταμένη της Γεν. Δ/νσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού  κ. Ευγ. Γατοπούλου, με το υπ. αρ. 32335/734/31-3-2011 έγγραφό της προς το Πνευματικό Κέντρο μας ενημερώνει: «η ΥΝΕΜΤΕΔΕ έχει καταγράψει το κτίριο ως αξιόλογο της περιοχής, το οποίο έχει δεχθεί σοβαρές αλλοιώσεις, διατηρώντας την αυθεντικότητά του και έχει εντάξει στον προγραμματισμό του έργου για τον χαρακτηρισμό του ως μνημείου…». Είναι μια πρώτη ευοίωνη απάντηση και ελπίζουμε σύντομα να είναι πιο ουσιαστική για τη διάσωση του ιστορικού «αρχοντικού». Επίσης η Γεν. Δ/νση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, και η Δ/νση Περιουσίας Οικονομικών ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, έστειλαν τα έγγραφά τους προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες Πολιτισμου και Τουρισμού.
γ. Ευαισθητοποιήθηκαν (μόνο) δύο Ηλείοι βουλευτές  που με βάση την ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης, η Βουλευτής Επικρατείας της Ν. Δημοκρατίας κ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Γιώργος Κοντογιάννης έκαναν ΑΝΑΦΟΡΑ-ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή των Ελλήνων και πήραν απάντηση από τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Νικητιάδη με περιεχόμενο περίπου το ίδιο με το έγγραφο της κ. Γατοπούλου που αναφέρθηκε παραπάνω.
Μάλιστα η κ. Αυγερινοπούλου που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον με προσωπικό τηλεφώνημα στο πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης με σημαντικές προτάσεις, σε Δελτίο Τύπου που απέστειλε σε όλα τα ΜΜΕ προχωρά ακόμη περισσότερο επισημαίνοντας: «Ασαφής η απάντηση για την τύχη του Αρχοντικού Στεφανόπουλου που έδωσε ο Υφυπουργός κ. Νικητιάδης, χωρίς να δίνεται κανένας χρονικός ορίζοντας έναρξης και ολοκλήρωσης της διαδικασίας… Κτίρια, όπως το αρχοντικό των Στεφανόπουλων, με μεγάλη πολιτιστική και αρχιτεκτονική αξία πρέπει να προστατεύονται κατά προτεραιότητα, προς όφελος της ιστορικής μνήμης και της τοπικής κοινωνίας…».
δ. Ο Τύπος και ιδιαίτερα ο ηλεκτρονικός (πορτάλ, ιστοσελίδες στο Ίντερνετ) δημοσίευσαν και ανέδειξαν το θέμα. Ο τοπικός Τύπος της Ηλείας σε μικρό βαθμό («ΑΥΓΗ» Πύργου, «ΠΑΤΡΙΣ», «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ»), ο Αθηναϊκός Τύπος αλλά κυρίως ο ηλεκτρονικό Τύπος (Ίντερνετ), όπως «ΟΡΕΙΝΗ ΗΛΕΙΑ», «ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ», «ΠΥΡΓΟΣ ΝΙΟΥΣ» κ.ά., έδωσαν έμφαση και έκαναν γνωστό το θέμα με τον καλλίτερο  τρόπο. Να σημειωθεί ότι η ανάρτηση στην δική μου ιστοσελίδα είχε πολλά … «κλικ»!!...
Τώρα, χρειάζεται να οργανωθεί η εκστρατεία διάσωσης με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Το ελπίζουμε, και σύντομα θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.
Δίβρη 29-4-2011

.Ο πρόεδρος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ»
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(εκδότης του ιστορικού –λαογραφικου περιοδικού «ΔΙΒΡΗ»)
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου