Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ ΤΟ 1984 ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ...


έφυγε η μεγάλη Δομνα Σαμιου
           
Σε ηλικία 84 ετών έφυγε η μεγάλη ερμηνεύτρια και ερευνήτρια του δημοτικού τραγουδιού Δόμνα Σαμίου. Τίμησε το γνήσιο δημοτικό τραγούδι, αλλά και το κοινό την τίμησε με εκδηλώσεις λατρείας. Εμείς (εννοώ το περιοδικό «ΔΙΒΡΗ» και η ΠΕΕΔ  είμαστε περήφανοι γιατί αρχές της δεκαετίας του 1980 πριν 28 χρόνια, στα πλαίσια των 5ήμερων εορτών του «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ» πραγματοποιήσαμε  μεγάλη Συναυλία το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Δίβρης, με την συμμετοχή της αξέχαστης και μοναδικής Δόμνας Σαμίου και το περίφημο χορευτικό «Τσαούλη-Λιακατά». Ήταν μια κορυφαία και ανεπανάληπτη Εκδήλωση, όπου η εκλιπούσα έδωσε τα εκ βάθους καρδίας συγχαρητήριά της στην Ένωση και η αμοιβή της ήταν σχεδόν συμβολική… Ας είναι καλά από εκεί ψηλά που μας βλέπει και θα μας τραγουδάει…






Η μεγάλη Δόμνα Σαμίου με την θεΙκή φωνή της ερμηνεύει και διδάσκει
το αθάνατο, γνήσιο δημοτικό τραγούδι
Και τώρα απολάυστε ένα από τα τραγούδια της αξέχαστης και παντοτινής μεγάλης Δόμνας Σαμίου.

http://www.youtube.com/watch?v=3_XgX930v_Y

Δόμνα Σαμίου - Έχε γεια Παναγιά - Domna Samiou


28,552 
   
Uploaded by  on Jun 25, 2010
Τραγούδι από την Κωνσταντινούπολη.
Απόσπασμα από τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Τάουν Χολ του Σίδνεϊ, το 1984, στο πλαίσιο του 5ου Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ.
Τη Δόμνα Σαμίου συνοδεύουν οι μουσικοί: Πέτρος Αθανασόπουλος-Καλύβας, κλαρίνο, Αλέκος Παύλου-Αραπάκης, βιολί, Νίκος Καρατάσος, σαντούρι, Μαθιός Βεντούρης, λαούτο, Μιχάλης Κλαπάκης, τουμπελέκι.

Το τραγούδι «Έχε γεια Παναγιά» μου το πρωτόπε ο Αχιλλέας Ζαφειρόπουλος, αδελφός μιας καλής μου φίλης που είχα πρωτοσυναντήσει δεκαεπτά - δεκαοκτώ χρονών στην Κωνσταντινούπολη, το 1970. Μάλιστα, εκ των υστέρων, γύρω στα 1998, ένας άλλος φίλος μου από την Ίμβρο μου είπε ότι ο στίχος δεν ήταν «Έχε γεια Παναγιά» αλλά «Έχε γεια, πάντα γεια». Κατά πόσον είναι σωστό κι αυτό δεν ξέρω, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο ανώνυμος λαός αλλάζει κάτι το οποίο δεν του πάει καλά σ' ένα τραγούδι. Δόμνα Σαμίου (2000).

Περιλαμβάνεται στο LP «Έχε γεια Παναγιά» (1974)http://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.albums&id=6 και το CD «Η Δόμνα Σαμίου στο Μέγαρο Μουσικής» (1999).

Για περισσότερες πληροφορίες της συναυλίας: http://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.concerts&id=250

Στο Γαλατά ψιλή βροχή και στα Tαταύλα μπόρα
βασίλισσα των κοριτσιών είναι η μαυροφόρα.

Έχε γεια Παναγιά, τα μιλήσαμε
όνειρο ήτανε, τα λησμονήσαμε.

Στο Γαλατά θα πιώ κρασί στο Πέρα θα μεθύσω
και μες απ' το Γεντί Kουλέ κοπέλα θ' αγαπήσω.

Γεντί Kουλέ και Θαραπιά, Tαταύλα και Nιχώρι
αυτά τα τέσσερα χωριά 'μορφαίνουνε την Πόλη.
  •  likes, 1 dislikes

1 σχόλιο:

  1. Δικαίως, αγαπητέ φίλε Σωτήρη, αισθανόσαστε υπερηφάνεια με την προσφορά στους συμπατριώτες σας.
    Διαβάζοντας το πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Βουνού (1984), μπορώ πλέον να καταλάβω τον προοδευτικό του χαρακτήρα. Σε μια εποχή όπου το σκυλάδικο ήταν ο "μοντέρνος" τρόπος διασκέδασης, εσύ κόντρα στην κυρίαρχη πολιτιστική κακογουστιά, αντιπαρέβαλλες τη γνήσια και αφτιασίδωτη λαϊκή παράδοση με τη γεμάτη μαστοριά δημοτική μουσική, την οποία ανέσυρε από τη νεοελληνική ανυποληψία η εμβληματική Δόμνα Σαμίου. Η Σαμίου με μοναδικό τρόπο ερμήνευσε αυθεντικά τον θαμμένο αυτό λαϊκό θησαυρό.
    Μπορεί σήμερα η Σαμίου να ένιαι αποδεκτή στη μικροαστική μας ηθική, τότε όμως φάνταζε ως αιρετική στην κυρίαρχη πνευματική- καλλιτεχνική αισθητική.
    Η δική μου σκέψη πηγαίνει στο πως κατόρθωσαν λιγοστοί άνθρωποι, μέσα από ανυπέρβλητες δυσκολίες, να οργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις.
    Είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά που προσφέρατε ήταν αποτέλεσμα προσωπικού αγώνα και αγωνίας ανθρώπων σαν τον Σωτήρη Σωτηρόπουλου και αυτή προσωπική θυσία καθιστά την προσφορά αυτή ανεκτίμητη.
    Στάθης Χριστοδουλόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή