Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Ενδιαφέρουσα φωτογραφική αναδρομή από το 1828 μέχρι το 1955…
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Ενδιαφέρουσα φωτογραφική αναδρομή 
από το 1828 μέχρι το 1955…

Η κινητικότητα γύρω από το Λυκειακό Παράρτημα (Λυκειακές Τάξεις) Λαμπειας Ηλείας και οι απόψεις-θέσεις της ΠΕΕΔ

Η «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ» και  το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» έστειλε το παρακάτω έγγραφο:
Προς
1.    Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδος
2.    Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας
3.    Δ/ντή 2ου Γραφείου Εκπαίδευσης Ηλείας
Με ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: α. Δήμο Αρχ. Ολυμπίας, β. Γυμνάσιο-Λύκειο Λαμπείας, γ.  Ενδιαφερόμενους Πολιτιστικούς Συλλόγους και άλλους φορείς, Δίβρης και πέριξ ορεινών χωρίων Ηλείας-Αχαϊας-Αρκαδίας

Αξιότιμοι κύριοι αρμόδιοι
            Με αφορμή πρόσφατη πρόταση του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας για την αναβάθμιση του Λυκειακού Παραρτήματος (Λυκειακές Ταξεις) της ιδιαίτερης πατρίδας μας Δίβρης σε πλήρες Λύκειο, αλλά και σύσκεψη για το ίδιο θέμα που έγινε στις 10-11-2012 στο πρώην Δημαρχιακό Κατάστημα Λαμπείας (με τη συμμετοχή του αρμόδιου για την Εκπαίδευση Αντιδημάρχου Αρχ. Ολυμπίας, Τοπικών αιρετών, Πολιτιστικών Συλλόγων και διαφόρων  άλλων «παραγόντων» -όπου εμείς δεν προσκληθήκαμε), θέλουμε κι εμείς εκ καθήκοντος να πούμε την άποψή μας επί του θέματος.
Το αρχιτεκτονικό κόσμημα του Συγγρείου "Παρθεναγωγείου"
κτίσμα του 1907, επί Υπουργού Παιδείας του διβριώτη
Ανδρέα Στεφανόπουλου, όπως ήταν την περίοδο της γερμανικής Κατοχής
            Εκ προοιμίου αναφέρουμε, ότι το ενδιαφέρον και η έγνοια της Ενώσεώς μας για τα εκπαιδευτικά θέματα και τα Σχολεία της περιοχής μας χρονολογείται από πολλών δεκαετιών (στο σύντομο ιστορικό κατωτέρω θα αναφερθούμε εν ολίγοις) και ως εκ τούτου θεωρούμε χρέος μας να τοποθετηθούμε και να βοηθήσουμε και στο προκείμενο σοβαρό θέμα. Πριν μπούμε στις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της λειτουργίας του μελλοντικού αναβαθμισμένου Λυκείου Λαμπείας, θεωρούμε χρέος μας να δώσουμε κάποιες πληροφορίες που θα είναι χρήσιμες στη λήψη της όποιας απόφασης.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
            Η από αιώνων εκπαιδευτική πορεία της Δίβρης είναι σε όλους γνωστή. 

Το καταπληκτικό και συγκινητικό κείμενο του πρώτου δασκάλου της "Ελληνικής Σχολής Δίβρης"
ιερομονάχου  Αγαπίου  το έτος 1828-1830, πρώτου Σχολείου της Ηλείας, που αξίζει να το διαβάσουμε
όλοι οι σημερινοί εκπαιδευτικοί και μη. Είναι έγγραφο προς την"Σεβαστήν Διοίκησιν"

Στο πρώτο μέρος αναδημοσίευση το έτος 1955 στην εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" Πύργου
του ανωτέρω χειρογράφου  εγγράφου του δάσκαλου Αγαπίου , προς την "Σην Διοίκησιν".
Στο δεύτερο μέρος, ένα μικρό απόσπασμα εγγράφου του Επιτρόπου 'Ηλιδος, πρωτοφιλικού Παν.
Αναγνωστόπουλου από την Ανδρίτσαινα, προς ενημέρωση του Κυβερνήτη Ιω. Καποδίστρια
που αποκαλύπτει ότι οι Διβριώτες προηγήθηκαν όλων των άλλων Ηλείων στην λειτουργία Σχολείου.  
Ιδού! το απόσπασμα που κάνει περήφανους  τους απανταχού διβριώτες
για την εκπαιδευτική "πρωτειά" στην Ηλεία...

Έτος 1912. Μια Τάξη μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Δίβρης με το δάσκαλό τους
Σαρατσόπουλο . Στη μέση  πρώτη σειρά ο Τάσης Καζάζης
(μετέπειτα Δήμαρχος Πύργου) 
Έτος 1913, ο Διευθυντής του Σχολαρχείου Δίβρης (Σχολάρχης) Τσίλης
με τους μαθητές του
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ιστορικών Μελετών κ. Αθ. Φωτόπουλος μας έστειλε το παρακάτω σημείωμα. Ευχαριστούμε
Διόρθωσε το όνομα του σχολάρχη του έτους 1913. Δεν είναι Τσίλης αλλά Τσίχλης. Ήταν μαθηματικός από την Αιγιάλεια , ο δε γιος του ήταν ο γνωστός στρατηγός Γ. Τσίχλης, τον οποίο γνώριζα προσωπικά.
Αθαν. Θ. φωτόπουλος
Έτος 1918. Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δίβρης  με τους δασκάλους
τους. Ο ένας εξ αυτών (αριστερά) είναι ο διβριώτης Μιχάλης Φωτεινός

Έτος 1925. Οι μαθήτριες του Παρθεναγωγείου Δίβρης (Δημοτικού Σχολείου Θηλέων)
με τη δασκάλα τους Κατίνα Κωνσταντινίδου-Πορετσάνου (ο μοναδικός άρρην
μικρός, ο γιος της δασκάλας Κωστάκης)
Δεκαετία του 1930. Ο διβριώτης δάσκαλος Νίκος Τσουρούλας με
τους μαθητές της Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δίβρης.
Στη Δίβρη λειτούργησε το έτος 1828 το πρώτο Ελληνικό Σχολείο της Ηλείας («Ελληνική Σχολή Δίβρης»), στη Δίβρη λειτούργησε το έτος 1900 το πρώτο Υποδιδασκαλείο της Ηλείας, στη Δίβρη λειτούργησε Σχολαρχείο μέχρι το 1930 και εν τέλει λειτούργησε το Γυμνασιακό Παράρτημα (Γυμνάσιο Λαμπείας) το έτος 1954 μέχρι και σήμερα.
Το ευχαριστήριο τηλεγράφημα του προέδρου Κοινότητας Δίβρης Ιω.
Πετραλιά προς τον ταμία του Συνδέσμου των εν Αθήναις Λαμπειέων
Κων. Ζώτο (πρόεδρος ήταν ο Νίκος Σωτηρόπουλος) επί τη ενάρξει
λειτουργίας του Γυμνασίου Λαμπείας το 1954
Στη εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου, οι μαθητές του Γυμνασίου το 1955, με
τους καθηγητές τους με εθνικές φορεσιές στην κεντρική είσοδο του κτιρίου
όταν ήταν στις δόξες του...
Σχολικό έτος 1954-1955, οι μαθήτριες της Α' Τάξης του Γυμνασίου  Λαμπείας
με τους 2 καθηγητές τους Θεοδ. Χαλούλο και Σπήλ. Μενούνο
Σχολικό έτος 1955-1956, οι μαθητές του Γυμνασίου Λαμπείας σε εκδρομή τους
στο Πάνω Μοναστήρι Δίβρης με τους καθηγητές τους
 Κων/νο Μπορδόκα και Γεωργ. Κατσούλα
Ο "Σύνδεσμος των εν Αθήναις Λαμπειέων-Διβριωτών" βραβεύει τους αριστείς μαθητές
του Γυμνασίου Λαμπείας, σε εποχές δύσκολες αλλά δημιουργικές...
Η Δίβρη κατέκτησε και μια άλλη εκπαιδευτική "πρωτειά". Λειτούργησε την
δεκαετία του 1950 το πρώτο Νηπιαγωγείο
στην "Αγροτολέσχη", με δασκάλα την  περίφημη Ερμιόνη
            Το Λυκειακό Παράρτημα Λαμπείας (Α΄ και Β΄ τάξεις), με δική μας (της ΠΕΕΔ) επίμονη πρόταση και επιτυχή παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας και με τις αποφάσεις του ΥΠΕΠΘ αρ. Δ/28958/9-9-1981 και Δ4/566/8-91982 λειτούργησε από το 1981 μέχρι το 1983, οπότε μετά από αδιανόητη  συμπεριφορά εκπαιδευτικών λειτουργών, αδιαφορία των γονέων μαθητών και πρόταση του τότε Νομάρχη Ηλείας  (που στηρίχτηκε σε σκοπιμότητες) διακόπηκε η λειτουργία του, δηλ. καταργήθηκε  με την υπ. αρ. ΥΠΕΠΘ Δ4/762/4-7-1983 απόφαση.
            Το έτος !984 και πάλι με την δική μας δυναμική παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας ο τότε Υφυπουργός Παιδείας αείμνηστος Πέτρος Μόραλης εκδίδει την υπ. αρ. Δ4/ 698/5 Οκτωβρίου 1984 περί «Επαναλειτουργίας του Λυκειακού Παραρτήματος Λαμπείας». Ήταν μια γενναία και δίκαιη απόφαση του τότε Υφυπουργού που ικανοποίησε το περί δικαίου αίσθημα των συμπολιτών μας και έκφραση σεβασμού στην εκπαιδευτική παράδοση της Δίβρης.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Έκτοτε, από το 1984 μέχρι σήμερα, λειτουργεί το Λυκειακό Παράρτημα (που ονοματίζεται «Λυκειακές Α΄, Β΄, Γ΄ Τάξεις») με τις γνωστές δυσκολίες του.
 Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών λειτουργών που διορίζονται είναι υπερβολικός (ξεπερνά την 12κάδα!!!...) και αναντίστοιχος με τον αριθμό των μαθητών που είναι πολύ μικρός. Και δυστυχώς (όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα) οι περισσότεροι καθηγητές είναι «ιπτάμενοι» κατά το κοινώς λεγόμενο (διαμένουν Πύργο, Πάτρα και αλλαχού και μετακινούνται καθημερινά στη Δίβρη) με αποτέλεσμα -εκ των πραγμάτων- την ελλιπή εκπαιδευτική προσφορά τους.
Ο αριθμός των μαθητών είναι λίαν περιορισμένος και μη αυξανόμενος (όπως έγινε σε άλλα πλησίον Λύκεια, Λάλα, Σιμόπουλο κλπ.), εκ του γεγονότος ότι οι ψηφοθηρικές-πελατειακές λογικές Πολιτικών και Νομαρχιακών παραγόντων,  δεν υπήγαγαν στο Λύκειο Λαμπείας (όπως ήταν λογικό και με σεβασμό στην ιστορική παράδοση) με την υποχρεωτική εγγραφή των αποφοίτων μαθητών του Γυμνασίου Πανόπουλου (αλλά τους κατεύθυναν στο Λύκειο Σιμόπουλου) και των αποφοίτων του δυναμικού Δημοτικού Σχολείου Κούμανι στο Γυμνάσιο Λαμπείας (τους κατεύθυναν στο Γυμνάσιο Λάλα που και χιλιομετρικά είναι μακρύτερα και παραδοσιακά φοιτούσαν στο Γυμνάσιο Λαμπείας).
Βεβαίως, πάντα υπήρχε το κτιριακό πρόβλημα στο Γυμνάσιο-Λύκειο Λαμπείας και η ανεπάρκεια των χώρων για στέγαση στο πρώην «Παρθεναγωγείο». Η εμβαλωματική πρόχειρη αναγκαστική λύση που προκρίθηκε την δεκαετία του 1980 με το χώρισμα των 2 αιθουσών (πάλι με φροντίδα και δαπάνη δική μας δηλ. της ΠΕΕΔ) δυστυχώς μονιμοποιήθηκε από τους υπεύθυνους και αρμόδιους, παρά τις συνεχείς  επί σειρά ετών διαμαρτυρίες μας. Οι άθλιες «αίθουσες κλουβιά» των 12-15 τ.μ., έγιναν καθεστώς και έκτοτε δεν «ιδρώνει το αυτί» κανενός (Κοινοταρχών, Δημάρχων, Νομαρχών, Εκπαιδευτικής Κοινότητας, Συλλόγων Γονέων κ.ά.). Μάλιστα χάθηκαν και τα 60 εκατομμύρια δραχμές που είχαν κοπεί για την κατασκευή νέου Διδακτηρίου στην περιοχή «Πορετσάνου» (οικόπεδο 4 στρεμμάτων) από αδιαφορία και σκοπιμότητες των πρώην Δημάρχων.  Δεν είναι του παρόντος για εκτενή αναφορά στην «αμαρτωλή» προκατασκευσμένη δήθεν  «αίθουσα φυσικών επιστημών» με τις τόσες πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές παρανομίες και λοιπές αλόγιστες και αδιαφανείς δαπάνες…
Τέλος με την ευκαιρία αυτή, θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών και την δυσμενή τύχη του Σχολικού Λεωφορείο Λαμπείας. 
Το πρώτο στην Ελλάδα κυκλοφορήσαν (σε Δημόσιο Σχολείο) Σχολικό Λεωφορείο
στο Γυμνάσιο - Λύκειο Λαμπείας, το έτος 1998. Μια μεγάλη Δωρεά και επιτυχία
της ΠΕΕΔ που σήμερα απεμπολούν οι ασεβείς...
Εμείς με θυσίες δωρίσαμε στο Γυμνάσιο-Λύκειο Λαμπείας, το έτος 1998 το πρώτο κυκλοφορήσαν στην Ελλάδα Σχολικό λεωφορείο σε Δημόσιο Σχολείο, ένα προνόμιο αποκλειστικό που παραχώρησε ο τότε Υπουργός Μεταφορών  στην ιδιαίτερη πατρίδα μας. Και αυτό το προνόμιο, ο σημερινός δήμος Αρχ. Ολυμπίας το αποποιήθηκε και δρομολόγησε το Σχολικό Λεωφορείο για την μεταφορά των οδοκαθαριστών!!... ή άλλες χρήσεις. Μάλιστα η μεταφορά των μαθητών τώρα γίνεται με ένα συμβατικό Λεωφορειάκι, που δεν χωρά τους μαθητές (σαν σαρδέλες μεταφέρονται), χωρίς καμιά προβλεπόμενη προδιαγραφή για σχολικό αυτοκίνητο. Εμείς –ως έχοντες έννομο συμφέρον- θα ζητήσουμε διοικητικές και ποινικές ευθύνες γιαυτό το επιτελεσθέν ανοσιούργημα και παρακαλούμε την δική σας εκ καθήκοντος παρέμβαση.

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΠΕΙΑΣ
            Μας χαροποίησε τα μέγιστα η πρόταση το Δήμου Αρχ. Ολυμπίας για την αναβάθμιση των «Λυκειακών Τάξεων» Λαμπείας σε πλήρες Λύκειο. Και η χαρά μας γίνεται μεγαλύτερη γιατί επί τέλους ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα         ένα όνειρο και επιθυμία δεκαετιών. Εμείς κατά καιρούς απαιτούσαμε από την Πολιτεία (στη διάθεσή σας παλιότερα έγγραφα) την λειτουργία πλήρους Λυκείου και κάναμε τεκμηριωμένες προτάσεις, πλην χωρίς αποτέλεσμα.
            Τώρα που κατά τα φαινόμενα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, με την έναρξη της συζήτησης για την ικανοποίηση του αιτήματος, θέλουμε να πούμε τη γνώμη μας τόσο για την ανάπτυξη και βιωσιμότητα του Λυκείου από πλευράς αριθμού μαθητών, όσο και για τις άμεσες ενέργειες για τις στεγαστικές ανάγκες του.
            Α. Ως προς την ενίσχυση του αριθμού μαθητών στο Γυμνάσιο - Λύκειο Λαμπείας
            Ήδη παραπάνω έγινε μια μικρή αναφορά. Επαναλαμβάνουμε πως θα επιτευχθεί.
 1. Κατεύθυνση των μαθητών του Γυμνασίου Πανόπουλου (περιφέρεια π. Δήμου Λασιώνος) στο πλήρες Λύκειο Λαμπείας.
 2. Κατεύθυνση  των μαθητών του πολυάριθμου και δυναμικού Δημοτικού Σχολείου Κούμανι στο Γυμνάσιο Λαμπείας, που θα αιμοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό το πλήρες Λύκειο Λαμπείας.
 3. Μετά από συνεννόηση, και χωρίς να δημιουργήσει άλλου είδους προβλήματα σε άλλες εκπαιδευτικές περιφέρειες και με τη δική τους συγκατάθεση, την κατεύθυνση των μαθητών του, σε απόσταση 13 χλμ, λειτουργούντος Γυμνασίου Ψωφίδος (Τριποτάμων) Αχαϊας, στο πλήρες Λύκειο Λαμπείας.  Σημειωθείτω ότι το Σχολικό λεωφορείο της Λαμπείας, υποχρεωτικά περνάει καθημερινά από την Ψωφίδα.
 4. Επίσης μετά από συνεννόηση και με δική τους συγκατάθεση, θα μπορούσαν να κατευθύνονται οι μαθητές Λυκείου των πλησίστιων χωριών της γειτονικής Αρκαδίας (Παραλογγών, Καραδαρίτσι, Βελημάχι, Βιδιάκι που κατά παράδοση φοιτούσαν τις δεκαετίες 1950-1960-1970-1980 στο Γυμνάσιο Λαμπείας) εάν το επιθυμούν.
Β. Ως προς τις άμεσες στεγαστικές ανάγκες του Γυμνασίου - Λυκείου Λαμπείας.
            Θα ήταν ευχής έργο ο Δήμος και η Πολιτεία γενικότερα να δημιουργήσει ένα νέο Διδακτήριο Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου στη Λαμπεία που κάποτε πρέπει να γίνει. Επειδή όμως στις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολο, προτείνομε ως άμεση και εύκολα πραγματοποιήσιμη λύση:
Το καταπληκτικό "Σύγγρειο" Δημοτικό Σχολείο Δίβρης, επίσης  κτίσμα του 1907,
επί Υπουργού Παιδείας του διβριώτη Ανδρέα Στεφανόπουλου που μπορεί
με ευκολία και άνεση να φιλοξενήσει το αναβαθμισμένο Λύκειο Λαμπείας 
 1. Να χρησιμοποιηθεί το μεγάλο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Λαμπείας για την στέγαση των μαθητών του Γυμνασίου-Λυκείου. Το Δημοτικό Σχολείο (που πριν πολλές δεκαετίες φιλοξενούσε μέχρι και 300-350 μαθητές) διαθέτει 4 μεγάλες αίθουσες και ένα Γραφείο δασκάλων. Προτείνουμε η μεγάλη αίθουσα των 110 περίπου τ.μ.,   να παραμείνει όπως είναι ως αίθουσα Εκδηλώσεων και άλλων χρήσεων. Οι άλλες τρεις αίθουσες των 55-60τ.μ. μπορεί εύκολα να χωριστούν σε 6 αίθουσες των 30 τ.μ. περίπου, όπως άλλωστε προβλέπεται από τις υποχρεωτικές προϋποθέσεις που έχει επιβάλλει το Υπουργείο Παιδείας για σχολικές αίθουσες 30 τ.μ. Η μετατροπή είναι εύκολη και όχι δαπανηρή και εμείς (δηλ. η ΠΕΕΔ ) είχαμε προτείνει το σχέδιο την εποχή που ήθελαν να εκδιώξουν (και το πέτυχαν) .το στεγασθέν  επί 20ετία «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» που δυστυχώς τότε δεν θέλησαν και εμπόδισαν κάποιοι «παράγοντες» της Δίβρης που σήμερα …κόπτονται για το πλήρες Λύκειο. Λοιπόν, το χώρισμα θα γίνει ακριβώς στη μέση με γυψοσανίδες και ισχυρή μόνωση. Η είσοδος θα είναι εντελώς ανεξάρτητη  για κάθε μία από τις 6 αίθουσες. Αρκεί, να γίνουν πολύ εύκολα πόρτες τα ακριανά  παράθυρα που είναι στα προπύλαια δηλ. πλησίον στη μεγάλη αίθουσα και το Γραφείο αντιστοίχως, όποτε έχουμε 6 τέλειες αίθουσες για τις τρεις Τάξεις του Γυμνασίου και τις τρεις του Λυκείου.
 2. Το Δημοτικό Σχολείο να μεταφερθεί στο κτίριο του Γυμνασίου («Παρθεναγωγείου»). Να ξηλωθούν άμεσα τα άθλια «κλουβιά», να ανοίξει η επίσημη ΝΑ είσοδος και να στεγαστούν οι δυο ή τρεις Τάξεις στις 2 μεγάλες αίθουσες και προσωρινά  η 3η στην παράνομη προκατασκευασμένη αίθουσα. Και αυτά μέχρι τη δημιουργία του νέου Διδακτηρίου, οπότε το εκπληκτικό αρχιτεκτόνημα μπορεί να μετατραπεί σε Πολιτιστικό Κέντρο Δίβρης .
Κύριοι αρμόδιοι
            Αυτές είναι οι δικές μας προτάσεις.  Ελπίζουμε να βοηθήσουν ώστε να οδηγηθείτε στις σωστές αποφάσεις.
            Εν αναμονή ενεργειών σας και απαντήσεως σε μας

Με τιμή
Ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(εκδότης του ιστορικου-λαογραφικου περιοδικού «ΔΙΒΡΗ», πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»)
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο

2 σχόλια:

 1. Κυρ’ Σωτήρη μου σᾶς συγχαίρω. Ἐξαιρετικὰ ἐμπεριστατωμένο τὸ ρεπορτὰζ γιὰ τὴν ἱστορία τῆς παιδείας στὴν Δίβρη. Ἐξαιρετικὲς καὶ οἱ φωτογραφίες. Ἔχω τὴν ἐντύπωση, ὅτι στὴν πρώτη καὶ στὴν τρίτη κατὰ σειρὰν φωτογραφία, ὁ δάσκαλος ἐξ ἀριστερῶν εἶναι τὸ ἴδιο πρόσωπο. Τοὺς μαθητὲς μήπως πρέπει νὰ τοὺς ταυτοποιήσεις; Μήπως ὑπάρχουν σπουδαῖες προσωπικότητες τῆς πολιτικῆς καὶ κοινωνικῆς μας ζωῆς ἀνάμεσά τους, καὶ ἐκτὸς τοῦ Τάση Καζάζη;
  Μὲ τιμὴ
  Δη Καν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστώ από καρδιάς Κυρ Δημήτρη Κανελλόπουλε
  Τα λόγια ενός άρτι βραβευθέντος εκδότη του περιοδικού "ΟΡΟΠΕΔΙΟ" με Κρατικό Βραβείο, έχουν κύρος και βάρος.
  Όσο για τους δασκάλους που αναφέρεις, δεν είναι το ίδιο πρόσωπο (ο ένας είναι διοπτροφόρος και με στρωμένο μουστάκι, ο άλλος με ολίγη φαλάκρα και τσιγγελωτό μουστάκι. Μόνο στο σακάκι μοιάζουν και εκεί με διαφορές, το ένα με τσέπη και το κουμπί κοντά στο στο πέτο... Και οι δυο όμως άρχοντες που εμπνέουν τον σεβασμό...
  Σωτ Σωτ

  ΑπάντησηΔιαγραφή