Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΚΑΘΕ 2η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΣΑΣ ΜΙΛΑΕΙ «ο τελάλης της Δίβρης Γιάννης Τσετσέλης», Η ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ...


ΚΑΘΕ 2η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΣΑΣ ΜΙΛΑΕΙ
«ο τελάλης της Δίβρης Γιάννης Τσετσέλης»,
Η ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ

Όταν ο Δήμος Αρχ.Ολυμπίας, οιυπεύθυνοι κρατικοί παράγοντες, η τοπική κοινωνία και η Κοινότητα  κοιμούνται και αδιαφορούν, εμείς επαγρυπνούμε και ενδιαφερόμαστε...
Και δια της εφημερίδας με το τίτλο:
«ο τελάλης της Δίβρης Γιάννης Τσετσέλης»

 Θα σας ενημερώνουμε για μικρά και μεγάλα θέματα της κωμόπολης και θα επεμβαίνουμε
           
ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
            Γιατί διαλέξαμε, αυτό το περίεργο τίτλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας;
            Ο Γιάννης Τσετσέλης, για όσους δεν τον γνώρισαν, ήταν μια εμβληματική μορφή, μια «γραφική» (με την πιο καλή έννοια) φιγούρα της παλιάς καλής Δίβρης που έζησε και άφησε το ίχνος του επί πολλές δεκαετίες τον περασμένο αιώνα. Ενδεχομένως το όνομα «Τσετσέλης» να έχει περάσει σε πολλούς με κάποια απαξία, ως ενός φτωχού, καταφρονεμένου και όχι έξυπνου συμπολίτη μας. Ήταν όμως, από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που άφησαν εποχή στην ιστορική κωμόπολη. Ελπίζουμε να δοθεί ευκαιρία να γράψουμε για την ψυχοσύνθεση, την καλοσύνη και να ξετυλίξουμε κάποιες ενδιαφέρουσες σημαντικές πτυχές της πολυσήμαντης αυτής προσωπικότητας, με τη διήγηση περιστατικών (το πλείστον σπαραξικάρδιων)  που σημάδεψαν όχι μόνο τον ίδιο αλλά όλη την τοπική κοινωνία της Δίβρης. Σήμερα θα περιοριστούμε σε λίγα.
            Ξεκινώντας αυτή τη μόνιμη ενημερωτική στήλη κάνουμε γνωστό στους εκλεκτούς αναγνώστες της «ΝΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ», ότι ο Γιάννης Τσετσέλης ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο επίσημος εκφωνητής, ο τελάλης της Δίβρης, δηλ. ο άνθρωπος που διαλαλούσε με την χαρακτηριστική και πολλές φορές ακατάληπτη φωνή του («ψεύδιζε» λίγο), όλα τα σημαίνοντα γεγονότα και τις ανακοινώσεις (ως είδος μεγαφώνου) που αφορούσαν τοπικά προβλήματα της Κοινότητας, χαρούμενα ή άσχημα νέα της ζωής της κωμόπολης, η αναγγελία προσωπικής εργασίας, η διανομή νερού για άρδευση κλπ, κλπ. Ήταν με λίγα λόγια η φωνή της συνείδησης της «Αγοράς» της Δίβρης. Ο ίδιος σχεδόν μοναχικός στη ζωή του και πάμφτωχος, για πολλές δεκαετίες ήταν ο «θεληματάς» (κι εδώ με την καλή έννοια) για να εξασφαλίζει τον επιούσιον άρτον και μάλιστα έχει μείνει παροιμιώδες σε διβριώτες και παραθεριστές (στους οποίους ήταν συμπαθέστατος) το περιβόητο «τσετσελόσημο» όπως είχε καθιερωθεί να λέγεται το φιλοδώρημα ή μπουρμπουάρ που έπαιρνε   ευχαρίστως όποιο κι αν ήταν και χωρίς γογγυσμόν…
Η άνω καταπληκτική φωτογραφία είναι του συμπολίτη Χρύσανθου Ταβλά που μας την παραχώρησε ευχαρίστως.

Τα θέματα που θα παρουσιάζουμε θα είναι τηλεγραφικά διατυπωμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα συλλέγουμε. Σε μερικά θα υπάρχει μεγαλύτερη έκταση, ιδίως όταν υπάρχουν γραπτά ντοκουμέντα. Η χαρακτηριστική φωνή του αείμνηστου Γιάννη Τσετσέλη θα αντηχεί στεντόρεια σε λόγγους και λαγκαδιές όπως τότε, τον παλιό καλό καιρό… Αρχίζουμε.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013
v  Κάποιες φήμες που δεν επιβεβαιώθηκαν, ούτε έτυχαν δημοσίευσης στις τοπικές εφημερίδες,  λένε ότι συνελήφθη νεαρός διβριώτης να καλλιεργεί μερικά δενδρύλλια ινδικής κάνναβης (χασίς) στη Δίβρη. Αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση ή την διάψευση.
v  Την 1ην Ιουλίου, εορτή των Αγ. Αναργύρων θα χοροστατήσει στον ομώνυμο ναό των Γκρουστάδων (έτος κτίσεως 1831) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, ο οποίος θα παραθερίσει επί ένα μήνα στην Άνω Μονή Δίβρης, συνεχίζοντας την πατροπαράδοτη τακτική των προκατόχων του μακαριστών Μητροπολιτών Αντωνίου και Αθανασίου
v  Ξεκίνησε χτες (27-6-13) η νέα περίοδος στις «Κατασκηνώσεις της Ι.Μ. Ηλείας, στο Κάτω Μοναστήρι της Δίβρης» Ήδη ήλθαν και εγκαταστάθηκαν τα πρώτα κορίτσια για να δώσουν όπως κάθε χρόνο μια δροσερή νεανική ανάσα στην «μαραμένη» και έρημη Δίβρη. Μπράβο στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας που συνεχίζει αυτό το θεάρεστο έργο.
v  Ο πρόεδρος του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ ΛΑΜΠΕΙΈΩΝ» κ. Άγγελος Ηλιόπουλος, και εκ των πρωταγωνιστών (μαζί με τον κ. Θεοδ. Παναγούλη) για το πολυδιαφημισμένο έργο «Ανάπλαση Κεντρικού Δρόμου της ¨Αγοράς¨», μας πληροφόρησε ότι παρότι του είχαν υποσχεθεί πως οι αρμόδιοι του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας θα έρχονταν στη Δίβρη για ενημέρωση των δημοτών, δεν φάνηκαν ακόμη… Λέτε, να είναι κι αυτό ένα «όνειρο θερινής νυκτός»;
v  Ο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ ΛΑΜΠΕΙΈΩΝ» έχει πρόθεση να κάνει έργο στην βρύση του «Πόντου» στον Αγ. Παντελεήμονα στα έλατα, με υδρομάστευση αλλά και δημιουργία πλακόστρωτου μπροστά στον κάνταλο της βρύσης. Συγχαρητήρια και πάντα τέτοια έργα. Υπενθυμίζουμε ότι την βρύση ανακαίνισε για τελευταία φορά η ΠΕΕΔ το έτος 1982, όταν πραγματοποιούσε τότε τα «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ».
v  Ο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ» σε εκλογές εξέλεξε νέο   Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτή τη φορά μπήκε νέο αίμα, κυρίως επεκράτησε ο Περαμαχαλάς με συμμετοχή πέντε μελών στους εννέα. Ο απελθών Πρόεδρος κ. Ιω. Αμπατζής αδιαμφισβήτητος ξαναεκλέχτηκε και πάλι πρόεδρος και τώρα θα έχει ως σημαντικό δυναμικό βοηθό του το νέο Αντιπρόεδρο τον κ. Αποστ. Στ. Αβράμη. Ευχόμαστε επιτυχίες.
v  Ο δυναμικός επιχειρηματίας συμπολίτης κ. Τηλέμαχος Φωτεινός, συνεχίζει και τελειώνει το νέο ΜΙΚΡΟ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ (ΜΥΗΕ) στον Πηνειό (Κακοταραίϊκο ποτάμι), χωρίς καμιά αντίδραση από τους ντόπιους (για περιβαλλοντικούς ή άλλους λόγους) και συνεχίζει ακάθεκτος.
v  Η κεντρική Πλατεία της «Αγοράς» είναι σε άθλια κατάσταση (χορτάρια, σκουπίδια, πλάκες σπασμένες κλπ) και σαν να μη έφτανε αυτό κάποιοι «λεβέντες» έσπασαν και το ένα μαρμάρινο κολωνάκι του Ηρώου και το πέταξαν κάτω από την πλατεία σε βάθος δέκα μέτρων (!!!). Εδώ και δυο-τρεις  μήνες ουδενός ιδρώνει το αυτί να το φέρει πίσω… Όμως η ΠΕΕΔ φρόντισε και ανανέωσε την «χρυσή» γραφή στα ονόματα των Οπλαρχηγών και Αγωνιστών του 1821 που αναγράφονται στο Μνημείο που η ίδια έστησε το έτος 1986.
v  Εδώ και χρόνια έχει σπάσει το δίκτυο ύδρευσης στη θέση μεταξύ των σπιτιών Αγγελόπουλου και Βέρροιου στην «Αγορά» και μάταια ενοχλούν την Δήμο Αρχ. Ολυμπίας και τους Τοπικούς Κοινοτικούς Δημοτικούς παράγοντες, ουδείς ενδιαφέρεται. Το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» έστειλε υπεύθυνο αυστηρό έγγραφο  στην ΔΕΥΑ Α.Ο. και αναμένει.
  •  Προ καιρού άγνωστοι έκλεψαν τις καμπάνες δυο εξωκλησιών. Της "Παναγιάς στα Μπάλτα" στα Καλύβια προς τον Πύργο και της "Αγιαναγκάθης" (Αγία Αγαθή) στα Περαμαχαλίτικα Καλύβια-Κρασάπιδα. Οι άθλιοι δράστες δεν εντοπίστηκαν ακόμη. 
v  Την μεθεπόμενη Παρασκευή, περισσότερα νέα από τον «τελάλη»…

Και τώρα μια νέα σημαντική επιτυχία του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ» μέσα από επίσημα έγγραφα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ                                 
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία τηλ 6972295293                   Δίβρη (Λαμπεία) 31 -5-2013
       αρ. πρωτ. 2107

                                    Προς
                        1. Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας κ. Ευθ. Κοτζιά
                        2. ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας
                        3. Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Χαρ. Καφύρα
                        4. Τμήμα Υγιεινής Ν. Ηλείας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: α. Τοπική Κοινότητα Λαμπείας
                              β. Πολιτιστικούς Συλλόγους Λαμπείας (Δίβρης)
                             
ΑΙΤΗΣΗ – ΑΝΑΦΟΡΑ

ΘΕΜΑ: α) Επικινδυνότητα Υδραγωγείων και δικτύων ύδρευσης Λαμπείας εν όψει της θερινής περιόδου
β) Στην ύπαιθρο οι σωλήνες ύδρευσης Υδραγωγείου «Λίμνας» συν. Γκρουστάδων

Κύριοι αρμόδιοι
            Είναι γνωστή από το απώτερο και πρόσφατο παρελθόν, η κατάσταση των Υδραγωγείων και δικτύων ύδρευσης της Λαμπείας (Δίβρης), με λίαν επικίνδυνη μόλυνση του πόσιμου νερού και τριτοκοσμικές τιμές κολοβακτηριδίου. Στο Αρχείο του Δήμου υπάρχουν οι δειγματολογικές λήψεις εξέτασης των νερών και τα αποτελέσματα του ΚΕΕΔΥ Αθηνών (που έχουν κοινοποιηθεί από το Τμήμα Υγιεινής και στον κ. Εισαγγελέα Ηλείας) που δείχνουν την εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων του πρώην Δήμου Λαμπείας, που δυστυχώς συνεχίζεται και σήμερα στον νέο «Καλλικρατικό Δήμο». Υπενθυμίζουμε τις πρωτόδικες καταδίκες (πολύμηνες φυλακίσεις) των Δημοτικών αρχόντων για το θέμα αυτό που δυστυχώς δεν συνέτισαν τους συνεχιστές τους επικεφαλής των Δήμων και υπεύθυνους υπαλλήλους.
            Επειδή  βρισκόμαστε εν όψει της θερινής περιόδου και τα μολυσμένα πόσιμα νερά θα πολλαπλασιάσουν με γεωμετρική πρόοδο τις τιμές του κολοβακτηριδίου με επιπτώσεις κυρίως στα μικρά παιδιά και τους γέροντες. Και επειδή δεν θέλουμε, να ενεργοποιήσουμε Εισαγγελική παρέμβαση για τους υπευθύνους (προηγούμενους και σημερινούς), παρακαλούμε να ενεργήσετε κατά Νόμον και δεοντολογία για την προστασία των δημοτών μας.
            α) Να φροντίσετε τα προβλεπόμενα από τις ΚΥΑ και τις Υγειονομικές Εθνικές και Ευρωπαϊκές Διατάξεις για τον καθαρισμό, την συντήρηση των Υδραγωγείων και των δικτύων ύδρευσης
            β) Να λάβετε τώρα δείγματα μικροβιολογικής και βιοχημικής εξέτασης των πόσιμων νερών που θα αποσταλούν στο ΚΕΕΔΥ ή άλλο διαπιστευμένο Κρατικό Εργαστήριο και να μας γνωστοποιήσετε τα αποτελέσματα προς ενημέρωση των μελών συμπολιτών μας που ανησυχούν
            γ) Να καλύψετε με όλους τους κανόνες (κάτω από τη γη) τους σωλήνες ύδρευσης του Υδραγωγείου «Λίμνας» της συνοικίας Γκρουστάδων που σε απόσταση περίπου 300 μέτρων «βόσκουν» (εδώ και χρόνια!!) στην ύπαιθρο, εκτεθειμένες στον ήλιο (βλ. επισυναπτόμενη φωτογραφία). 
Ιδού!, οι σωλήνες "βόσκουν" στην ύπαιθρο εδώ και χρόνια, το νερό θερμαίνεται
και το κολοβακτηρίδιο πάει στα ύψη. Το πίνουν τα παιδάκια που παίζουν στην
Πλατεία της "Λίμνας" 
Από την υπαίθρια βρύση στην πλατεία της «Λιμνας» πίνουν νερό κυρίως τα μικρά παιδιά που παίζουν εκεί και κινδυνεύουν από γαστερεντερίτιδες. Διαφορετικά, (και μη προς κακοφανισμόν σας) θα προσφύγουμε στις Εισαγγελικές, Ελεγκτικές και Διοικητικές Αρχές εφόσον αμελήσετε.
            Εν αναμονή των ενεργειών σας και απαντήσεως στην Αίτησή μας.
Ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(ιατρός, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» και εκδότης του περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» - μεϊλ: sotxsot@ gmail.com)
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο


Και η άμεση απάντηση της Τ.Υ.Π. και Π. και εντολή 
προς την ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας προς υλοποίηση του έργου




5 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Σωτήρη
    Τα σύγχρονα μέσα δημοσιότητας (ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, μεγάφωνα και μικροφωνικές εγκαταστάσεις αφαίρεσαν το οξυγόνο που ζωογονούσε τα πνευμόνια των τελάληδων οι οποίοι με στεντόρεια φωνή διαλαλούσαν τα μικρά και μεγάλα περιστατικά των τοπικών κοινωνιών. Η προσφορά των τελάληδων ήταν σημαντική και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παλιότερα υπήρχαν και πολλοί αγράμματοι που αδυνατούσαν να διαβάζουν ανακοινώσεις.
    Επλίζω η φωνή του "Σύγχρονου τελάλη" να φτάνει στα αυτιά των αρμοδίων. Καλοδεχούμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Αγαθοκλή.
    Ειλικρινά χαίρομαι με τον ωραίο τρόπο που προσεγγίζεις το θέμα του παλιού τελάλη.
    Δυστυχώς ο "σύγχρονος τελάλης" ηχεί εις ώτα μη ακουόντων... Πλην, εσύ, εγώ, οι λίγοι ιδιόρρυθμοι και περίεργοι θα συνεχίσουμε ως ..."ενοχλητικές Αρστοφανικές μύγες" να ξυπνάμε που και που τους καρεκλοκένταυρους της όποιας εξουσίας.
    Μ΄εκτίμηση Σωτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο και μόνο από τον τίτλο που διάλεξες σου εύχομαι καλή επιτυχία γιατί για μένα ο Γιάννης ο Τσετσέλης ήταν ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος μόνο που όταν ζούσε οι τότε δήθεν σοβαροί τον είχαν στο περιθώριο, αυτή σου η κίνηση είναι φόρος τιμής γι αυτόν και πάλι συγχαρητήρια .

    Τηλέμαχος Φωτεινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλο ξεκινημα Σωτηρη!
    Ευχομαι μακροημερευση της νεας στηλης που ηταν απαραιτητη.
    Ευρηματικος ο τιτλος!
    Καλη συνεχεια λοιπον, με ευθυτητα αλλα και διακριτικοτητα και βεβαια αποφυγη της "ραδιο αρβυλας".
    Αγγελος Ηλιοπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχάριστη η αποδοχή. Όταν μάλιστα προέρχεται από ...υποψιασμένους και συνειδητούς συμπολίτες. Το "ράδιο αρβύλα" είναι ξένο προς τα εμά ήθη (εκτός και ο ηλεκτρονικός ή άλλος δαίμων παρεισφρήσει (...συνταβλιζόμενος από περίσσευμα από το κακώς εννοούμενο διβριώτικο χιούμορ κάποιων νεο-διβριωτών)
    ΣωΤ Σωτ ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή