Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

ΚΑΛΑ!, ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ… Θα χάσουμε τώρα και το Υποθηκοφυλακείο Λαμπείας;



ΚΑΛΑ!, ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ…
Θα χάσουμε τώρα και το Υποθηκοφυλακείο;
            Βαλθήκανε να τα ξεθεμελιώσουν όλα. Δεν φτάνει που τους ορεινούς Ηλείους τους εξαποστέλλουν στο Πελόπιο, γιατί εν ψυχρώ κατάργησαν ένα από αρχαιότερα Ειρηνοδικεία της χώρας (πρωτολειτούργησε το 1836, στην Δίβρη έδρα και πρωτεύουσα της Επαρχίας Διποταμίας ως «Ειρηνοδικείον Ψωφίδος» - βλ. φωτοτυπία του ΦΕΚ 1836) 
Ιδού, ένα ανεκτίμητο ντοκουμέντο. Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (έτος 1836) που
αναγγέλλει την ίδρυση του "Ειρηνοδικείου Ψωφίδος-Δίβρης" στη τότε Επαρχία
Διποταμίας (με πρωτεύουσα τη Δίβρη) και λειτούργησε επί  177 συναπτά έτη.

Τώρα κινδυνεύει και το Υποθηκοφυλακείο Λαμπείας. 
Θύματα αυτής της εξοργιστικής ισοπέδωσης των εντολοδόχων της οικονομικής καταιγίδας ήσαν πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας, αλλά η περίπτωση της Δίβρης δεν έχει προηγούμενο, αφού ούτε η Χούντα το κατάργησε παρότι το επεχείρησε, ούτε ο Υπουργός Θανάσης Κανελλόπουλος που επίσης ήθελε να το απομακρύνει.
Εμείς μόνοι και μοναδικοί κάναμε τον αγώνα τον καλό για να το σώσουμε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Και είναι κρίμα που η κατάργηση έγινε επί Υπουργού Δικαιοσύνης του κ. Αντ. Ρουπακιώτη, του σεμνού παλιού αγωνιστή της Δημοκρατίας (στη φωτογραφία σε ένα φιλικό στιγμιότυπο με τον εκδότη της «ΔΙΒΡΗΣ» και την σύζυγό του Μαρία, σε παρουσίαση βιβλίου της δεύτερης), αλλά και επί Γενικού Γραμματέως του ίδιου Υπουργείου του καταγώμενου  από τη Δίβρη  Μαρίνου Σκανδάμη!... Και πάλι κρίμα.
Παλιές καλές φιλικές στιγμές του εκδότη του περιοδ. "ΔΙΒΡΗ" με το πρώην Υπουργό
Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη (επί Υπουργίας του οποίου, δυστυχώς καταργήθηκε
το Ειρηνοδικείον Λαμπείας)
Τώρα λοιπόν, παρότι το Υποθηκοφυλακείο δεν συμπαρασύρεται από το Ειρηνοδικείο και παρότι υπήρξε μια κατ΄ αρχήν  ενέργεια να φιλοξενηθεί το Υποθηκοφυλακείο Λαμπέιας στο σχεδόν κενό κτίριο του πρώην Δημαρχείου Λαμπείας, φημολογείται ότι κι αυτό θα καταργηθεί. Ήδη η Υποθηκοφύλακας Λαμπείας (Συμβολαιογράφος Πελοπίου) κ. Μπουφαρδέα πλέον δεν έρχεται ούτε μια φορά την εβδομάδα στη Δίβρη (όπως γινόταν μέχρι τώρα), έχει μεταφέρει μέρος του Αρχείου στο Πελόπιο και πρέπει οι Ορεινοί Ηλείοι να ταλαιπωρούνται διπλά, κυρίως οι ηλικιωμένοι!...

Πρέπει να γίνει γενικός ξεσηκωμός. Κυρίως από τον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας (εδώ βεβαίως, υπάρχει …σιγή, δυστυχώς), από τους φορείς αλλά από εμάς τους απλούς ενεργούς πολίτες. Γιατί πέραν της ταλαιπωρίας των συμπατριωτών μας για ένα συμβόλαιο κλπ, κινδυνεύει να εξαφανιστεί και το Αρχείο του Υποθηκοφυλακείου που αποτελεί μια ανεκτίμητη κιβωτό ιστορικής μνήμης και απαντοχής 177 ολόκληρων χρόνων (1836-2013) που πρέπει να γίνει αντικείμενο αναδίφησης και  επιστημονικής έρευνας. 

Η πρόσφατη Επιστολή του "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ" στον εκ καταγωγής διβριώτη Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ                                 
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία τηλ 6972295293                       Δίβρη (Λαμπεία) 3 -7-2013
       αρ. πρωτ. 2113

                                    Προς
                        Τον Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης
                                                Κον Μαρίνο Σκανδάμη
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, Μεσογείων 96 ΑΘΗΝΑ-ΤΚ 115 27

ΘΕΜΑ: Το Υποθηκοφυλακείον Λαμπείας (Δίβρης) Ηλείας, μετά την κατάργηση του ιστορικού Ειρηνοδικείου Λαμπείας

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ Γραμματέα
            Ο λόγος της επικοινωνίας μας είναι διπλός. Πρώτον να χαιρετίσουμε ένα τρίτης γενιάς συμπατριώτη, εκ της ιστορικής οικογενείας των εκ Δίβρης ελκόντων την καταγωγή Σκανδαμαίων και δεύτερον για να σας θέσουμε υπόψη το άνω αναφερόμενο ΘΕΜΑ, λόγω της θεσμικής ιδιότητάς σας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
            Ως προς το πρώτο, ασφαλώς γνωρίζετε τους δεσμούς του Συλλογικού φορέα της Δίβρης, που έχω την τιμή να προεδρεύω με την συνόλη σχεδόν οικογένεια των Σκανδαμαίων από πολλών ετών. Η πρώτη φιλική γνωριμία μας ήταν με τον αείμνηστο συγγραφέα Ανδρέα Σκανδάμη (ο οποίος υπήρξε και δραστήριο μέλος του «Συλλόγου Φιλοπροόδων Νέων Δίβρης» (1935-1940) και στη συνέχεια με πλείστα όσα μέλη της οικογενείας σας με αποκορύφωμα τον προ καιρού εκλιπόντα σπουδαίο άνθρωπο Γιάννη Σωτ. Σκανδάμη, διατελέσαντα επί σειράν ετών Αντιπρόεδρος της Ενώσεώς μας. Μάλιστα σας γνωρίζω ότι  και δική μου προ-γιαγιά ήταν η  Φρόσω Σκανδάμη (εκ της οικογενείας σας) που παντρεύτηκε τον   προ-πάππον μου Ηρώδη Ιωαννίδη, Ειρηνοδίκη  Λαμπείας τον προπερασμένο αιώνα.
            Ως προς το δεύτερο και σημαντικό άνω θέμα που απασχολεί τους απανταχού συμπολίτες μας διβριώτες, αλλά και όλους τους ορεινούς Ηλείους. Όπως είναι γνωστόν τον περασμένο χρόνο η Πολιτεία κατάργησε μαζί με άλλα και το ιστορικό Ειρηνοδικείο Λαμπείας που λειτούργησε συνεχώς από το 1836. Εμείς απευθυνθήκαμε σε όλους τους διατελέσαντες Υπουργούς Δικαιοσύνης με στοιχεία και ντοκουμέντα τονίζοντας το άδικο της κατάργησης αυτής, χωρίς αποτέλεσμα. Ιδιαιτέρως στενοχωρηθήκαμε γιατί η οριστική κατάργηση πραγματοποιήθηκε επί Υπουργού Δικαιοσύνης του αγαπητού μας εκλεκτού αγωνιστή της Δημοκρατίας (και φιλτάτου σε μένα προσωπικά, βλ. και σελίδα 16, του επισυναπτόμενου «Τιμής Ένεκεν» σε σας περιοδικού μας «ΔΙΒΡΗ») κ. Αντώνη Ρουπακιώτη αλλά και επί της δικής σας θητείας ως Γ.Γ. του ίδιου Υπουργείου. Τώρα, πλέον αυτή η αδικία έγινε με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου μας και η υπαγωγή μας στο Πελόπιο (15χλμ από τον Πύργο!!) και είναι δεδομένη η ταλαιπωρία των ξωμάχων όλης της ορεινής περιοχής.
            Όμως, Κε Γενικέ θέλουν να καταργήσουν και το Υποθηκοφυλακείον Λαμπείας για να επαυξήσουν τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες  των συμπολιτών μας. Ενώ υπάρχει άπλετος χώρος για την στέγασή του (στο κενό πλέον νεόδμητο κτίριο του μόλις προσφάτως επίσης καταργηθέντος πρώην Δήμου Λαμπείας, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας για την στέγαση). Η διορισμένη Υποθηκοφύλακας Λαμπείας δεν μεταβαίνει στη Λαμπεία πλέον και αναγκάζονται οι συμπολίτες μας, πάμφτωχοι και κατατρεγμένοι να τρέχουν στο Πελόπιο επίσης για ένα συμβόλαιο ή άλλο δικαιοπρακτικό χαρτί. Και το πλέον σπουδαιότερο: Εάν παρ΄ ελπίδα μεταφερθεί αλλού το Υποθηκοφυλακείον είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα χαθεί δια παντός και ο συλλογικός θησαυρός μνήμης του Αρχείου του Υποθηκοφυλακείου 150 και πλέον χρόνων (συμβόλαια, προικοσύμφωνα και άλλα σπουδαία έγγραφα) ανεκτίμητης ιστορικής και λαογραφικής αξίας. ΄
Γιαυτό σας παρακαλούμε θερμά, με όποιο τρόπο θεωρείτε πλέον πρόσφορο και αποτελεσματικό να παρέμβετε για να παραμείνει στη Δίβρη το Υποθηκοφυλακείον Λαμπείας. Η συμβολή σας σε αυτό το θέμα θα είναι σημαντική και η συνεισφορά στην γη των προγόνων σας τεράστια.
Εμείς βεβαίως στο μέτρο των δυνατοτήτων μας θα πράξουμε το δέον, πλην και οι γνώσεις μας είναι ανεπαρκείς και οι προσβάσεις μας περιορισμένες. Βεβαίως και το φλέγον θέμα του Ειρηνοδικείου ακόμη μας απασχολεί και δεν καταθέτουμε τα όπλα, καθόσον το «διβριώτικο δαιμόνιο» (με την καλή έννοια) δεν στέρεψε ακόμη και θα διεκδικήσουμε την επανασύστασή του, όπως κάναμε επί Χούντας που και εκείνη το κατάργησε …
Εν αναμονή απαντήσεώς σας και όποιων ενεργειών εσείς νομίζετε ότι πρέπει να γίνουν.

Μετά τιμής και ευχαριστιών
Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(ιατρός, εκδότης του ιστορικου-λαογραφικου περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» - e mail: sotxsot@gmail.com)

Υ.Γ. Το παρόν μαζί με το περιοδικό «ΔΙΒΡΗ», θα σταλεί και μέσω ΕΛΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου