Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

Ο «ΤΕΛΑΛΗΣ» ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΙΘΑΝΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΔΙΒΡΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ...


Ο «ΤΕΛΑΛΗΣ» ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΙΘΑΝΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΑ  ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΔΙΒΡΗΣ ΚΑΙ  ΔΗΜΟΥ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ...
«Ω!, Αρχαία Ολυμπία, Ολυμπιονικών χώρα
τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα...»
(παράφραση του ποιήματος του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΗ:
«Ω, Ελλάς ηρώων χώρα τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα»)

Ο Δημοτικές, Περιφερειακές και Ευρωεκλογές τέλειωσαν. Καλό θα είναι και από το βήμα του «Τελάλη» να κάνουμε μιαν αποτίμηση των αποτελεσμάτων αυτών, μια και θα έχουν άμεση ή έμμεση   επίδραση στη ζωή μας και θα σημαδέψουν το μέλλον μας.
Επειδή κατά ευτυχή ή δυστυχή συγκυρία είχα εμπλοκή στα αυτοδιοικητικά πράγματα του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας  (τόλμησα να εκφράσω την επιθυμία να  είμαι υποψήφιος Δήμαρχος της παγκόσμιας Ολυμπιακής πρωτεύουσας) είμαι γνώστης κάποιων λιαν ενδιαφερουσών πτυχών που αξίζει τον κόπο να καταγραφούν και μείνουν ...στας δέλτους της τοπικής ιστορίας τόσο της γενέτειρας Δίβρης όσο και του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας.
Και θα ξεκινήσω με τα προεκλογικά συμβάντα, τα εκλογικά και μετεκλογικά γεγονότα και θα τελειώσω με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις, τόσο της 18ης  Μαΐου όσο και της 25ης Μαΐου.

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ, Η «ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ «ΛΑΜΟΓΙΕΣ»...
          Δεν πρόκειται να μπούμε σε λεπτομέρειες γιατί δεν θα θέλαμε να καταναλώσουμε χώρο και ... «φαιά ουσία» που άλλωστε δεν διαθέτουμε σε επάρκεια. Μπορούμε όμως να σταχυολογήσουμε τα πλέον ενδιαφέροντα.
           
ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ:
            Στην αρχή ξεκίνησαν περίπου ...μια ντουζίνα υποψήφιοι Δήμαρχοι (μεταξύ των οποίων και ο υποφαινόμενος), αλλά στην πορεία  οι περισσότεροι  κ.κ. Γεωργιόπουλος, Σκαρτσιάρης, Φλέσσας, Παντελάκος, Στασινόπουλος κ.ά. (πλην εμού) αποσύρθηκαν και εντάχτηκαν σε ιερές ή ανίερες συμμαχίες. Παρέμειναν μόνο τέσσαρες.
·        Θύμιος Κοτζάς (ο απερχόμενος Δήμαρχος, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ ...και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις). Κατάφερε το ακατόρθωτο. Πρώτον, πήρε την στήριξη του αντιπάλου του αρχηγού της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του κ. Χρ. Δρακόπουλου της Ν. Δημοκρατίας (στρατηγός της Αστυνομίας ε.α.), συμμετείχε στο ψηφοδέλτιό του και ο έτερος της Αντιπολίτευσης κ. Παν. Παντελάκος της Ν. Δημοκρατίας (επίσης αξιωματικός του Στρατού ε.α.), αλλά και ο πρώην αντιδήμαρχος του πρώην Δήμαρχου της Αρχ. Ολυμπίας κ. Αηδόνη, κ.  Παν. Φλέσσας  επίσης της Ν. Δημοκρατίας... Του έφυγε μόνο το δεξί του χέρι ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Θοδ. Παπαηλιού που «πήδηξε τον φράχτη» και ένας καλός σύμβουλός του ο κ. Πατέλης...
·        Γιώργος Αηδόνης (ο πρώην Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, υποστηριζόμενος από την Ν. Δημοκρατία ...και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις). Επειδή του έφυγαν προβεβλημένα στελέχη της παράταξής του, απορφανισμένος κατέφυγε να προσεταιριστεί πρόσωπα  όπως π.χ. τον χαραχτηρισμένο ως «όνειδος» πρώην Δήμαρχο Λαμπείας κ. Παν. Παπαζαφείρη (γνωστό ως «Καραφωτιά»), ένα πρώην ορκισμένο εχθρό του Ολύμπιο τον κ. Καραχάλιο και άλλους τινές που προσχώρησαν λόγω αντίθεσης με τον δήμαρχο Κοτζά...
·        Θόδωρος  Παπαηλιού (ο απερχόμενος Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ). Εδώ είναι η πλέον χαραχτηριστική περίπτωση που χρήζει κοινωνικής- ψυχολογικής ανάλυσης. Δεξί χέρι του κ. Κοτζά, περιέργως «πήδηξε το φράχτη» αυτομολήσας. Προϊόν ενός ανεκδιήγητου και άθλιου «πολιτικού» παιχνιδιού στο οποίο δυστυχώς πρωταγωνίστησαν πρώην επώνυμοι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι (κ.κ. Σπ. Φωτεινός και Θουκ. Κοσμόπουλος) με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας και Ολυμπίας. Περισσότερα παρακάτω... 
·        Γιώργος Τζαβάρας (ο υποψήφιος του ΚΚΕ). Ένας πολύ ενδιαφέρων νέος, μορφωμένος με δική του δουλειά  και καλή παρουσία που κέρδισε τις συμπάθειες...

ΜΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
            Εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω ένα δικό μου άρθρο που είδε το φως της δημοσιότητας πριν αρκετούς μήνες  με τον τίτλο «Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΌΝΤΩΝ ενός Ηλείου υποψηφίου Δημάρχου...» (βλ.  http://sotirissotiropoulos.blogspot.gr/2014/04/blog-post.html). Και έπεσα «διάνα» μέσα στις προβλέψεις μου
-Ο Θύμιος Κοτζάς, κατάφερε να αναδειχτεί «λαϊκός ήρωας» με τα σκουπίδια της Αρχ. Ολυμπίας που έπνιγαν και πνίγουν ακόμη όλα τα χωριά του Δήμου του. Πιάστηκε ως «τσιλιαδόρος» να ρίχνει τα σκουπίδια στον ποταμό Αλφειό, οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στο αυτόφωρο, παραπέμφθηκε για κακούργημα, πλήρωσε 50.000 ευρώ για να μη προφυλακιστεί, και επευφημήθηκε από τους «χαχόλους» οπαδούς του (αλλά και από επώνυμους πρώην Δημάρχους π.χ. τον κ. Σπ. Φωτεινό). Έγινε θλιβερό αντικείμενο δυσφήμησης του παγκόσμιας ακτινοβολίας Δήμου, από όλα τα διεθνή ΜΜΕ (CNN κλπ). Εξαπέλυσε εργολάβους με μπουλντόζες για παροχή προεκλογικών ρουσφετολογικών δώρων (χάντρες και καθρεφτάκια...) στους ιθαγενείς δημότες του. Συγκρότησε υπερ-πλήρες ψηφοδέλτιο και στον κορμό και στις Τοπικές Κοινότητες.
-Ο Γιώργος Αηδόνης, κατάφερε να ξεχαστούν παλιές «αμαρτίες» του από την θητεία του ως πρώην Δημάρχου, π.χ. στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 (κάτι για τις εκτροπές των πυροσβεστικών αεροπλάνων από τον Αρχαιολογικό χώρο προς στα ξενοδοχεία) και άλλα τινά που του καταλογίζουν κλπ, κλπ. Μπόρεσε παρά τον απορφανισμό που υπέστη από στελέχη της παράταξής του κουτσά-στραβά να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο. Βεβαίως, το βασικό επιτελείο των υποψηφίων  του, ήταν εκείνο που συμπορεύτηκε σε αγαστή συνεργασία και ψήφιζε όλες, μα όλες τις αποφάσεις του κ. Κοτζά.
-Ο Θόδωρος Παπαηλιού, είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Την τελευταία στιγμή (με τρόπο ανοίκειο, που ως γνωστόν  εκών άκων ενεπλάκη και ο υποφαινόμενος που ευτυχώς ως «πονηρός ορεσίβιος διβριώτης», ...έστριψε δια του αρραβώνος)   «εστέφθη» εκλεκτός του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ που είχε την μεγαλύτερη εκλογική βάση στο Δήμο. Κατάφερε το πλέον απίθανο. Να μη μπορέσει να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο στους π. Δήμους Λασιώνος (καθόλου) και Λαμπείας, ενώ στο π. Δήμο Φολόης που είχε θητεύσει Δήμαρχος έβαλε μόνο συγγενικά του πρόσωπα (!!). Παρακάτω, τα απίθανα αποτελέσματα που δεν έχουν προηγούμενο.
-Ο Γιώργος Τζαβάρας, έδωσε μια γενναία, αξιοπρεπή, αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων μάχη. Συγκρότησε ένα ευπρόσωπο ψηφοδέλτιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δίβρη υπερέβη την στενή κομματική γραμμή και προέκρινε ως Τοπικό Σύμβουλο ένα συμπαθές και δραστήριο άτομο ΑΜΕΑ,  τον κ. Δημ. Αμπατζή και κατάφερε να αυξήσει την κομματική του δύναμη.

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ «ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
            Για την ιστορία, θα επιχειρήσουμε να δώσουμε το προφίλ και τα «προσόντα» κάποιων εκ των υποψηφίων Συμβούλων που επελέγησαν από τους επίδοξους Δημάρχους στον πρώτον τη τάξει (ας μου επιτραπεί) στην Ελλάδα, Δήμο της Αρχ. Ολυμπίας. Θα αναφερθούμε εντελώς ενδεικτικά σε ορισμένους εξ αυτών (όσους υπέπεσαν στην αντίληψή μας) και βεβαίως χωρίς καμιά διάθεση διαπόμπευσης ή κατηγορίας... Η κύρια ευθύνη βεβαίως ανήκει στους υποψήφιους Δημάρχους που τους επέλεξαν.
            Το κυριότερο χαραχτηριστικό της πλειοψηφίας των προκριθέντων υποψήφιων Συμβούλων (και στον κορμό, κυρίως όμως στις Τοπικές Κοινότητες) είναι ότι οι συνδημότες αυτοί δεν είχαν ποτέ στη ζωή τους ασχοληθεί με τα κοινά προβλήματα. Αντίθετα κάποιοι ήσαν και είναι καταστροφικοί, επικίνδυνοι, σαλτιμπάγκοι και εν γένει ... «πονηροί πολιτευτές». Αλλά ας δούμε μερικά παραδείγματα (για λόγους ασφαλείας και ευγενίας, θα γράψουμε τα αρχικά τους ονόματα ανάκατα με τα επώνυμα) :
·        Η πρώτη και σεβαστή κατηγορία είναι κάποιοι (οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους) έμποροι, καλλιεργητές, διακινητές και χρήστες (το λιγότερο) ψυχοααπολαυστικών βοτάνων και ουσιών. Φιγουράρουν σε όλα σχεδόν τα ψηφοδέλτια, κυρίως όμως σε εκείνο που θριάμβεψε. (π.χ. Κ., Σ., Γ., Π., Τ., Γ., Μ. και άλλοι). Μερικοί και με τη «βούλα» Αστυνομίας και Δικαιοσύνης.
·        Η δεύτερη  κατηγορία είναι κάποιοι εκχερσωτές, καταπατητές, καταστροφείς του δάσους της Φολόης, λαθροϋλοτόμοι.  Φιγουράρουν σε όλα σχεδόν τα ψηφοδέλτια, κυρίως όμως σε εκείνο που θριάμβεψε. (π.χ. Ε., Π., Μ., Α.  και άλλοι). Μερικοί και με τη «βούλα» Αστυνομίας και Δικαιοσύνης.
·        Η τρίτη κατηγορία είναι κάποιοι «δραστήρια και προβεβλημένα» στελέχη Οικολογικών, Φυσιολατρικών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, «οικολογούντες» και «φυσιολατρούντες» κατά δοκούν μεν, πλην χειροκροτητών του «λαϊκού ήρωα» Δημάρχου των σκουπιδιών. (π.χ. Ν., Ρ., Σ., Α. και άλλοι) αλλά και άφωνοι μπροστά στις χωματερές της Φολόης του προφυλακισμένου εργολάβου Καράμπελα.
·        Η τέταρτη και μεγαλύτερη κατηγορία (κυρίως επίδοξων Τοπικών προέδρων και Συμβούλων) είναι κάποιοι με το προσόν των χαρακτηρισμένων ως «όνειδος», κομματικών γυρολόγων, πρώην καταδικασμένων για φόνο, αλκοολικών της ταβέρνας, εχόντων το «χάρισμα» της κοπρολαλίας-βωμολοχίας,  Χρυσαυγιτών και άλλων κάθε λογής ρεμπεσκέδων της συμφοράς, που προσέτρεξαν για το «αξίωμα» και το μισθό.

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ «ΔΩΡΑ»-«ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΛΕΣ» που λειτούργησαν ως τυράκι στην φάκα ή ως δόλωμα για την μεγάλη ψαριά...
            Πέραν της θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που απέτυχε σε όλους τους τομείς, όπως κατά καιρούς έχουμε αναπτύξει και σχολιάσει, να δούμε τι συνέβη την προεκλογική περίοδο εν τάχει.       
Κυρίως αφορά τον απερχόμενο Δήμαρχο κ. Κοτζά που διέθεσε ξεδιάντροπα τον μηχανισμό του Δήμου και τα χρήματα του φορολογούμενου δημότη, με πλήθος παρανομιών που επισύρουν σοβαρές ποινικές (ήδη έχει παρέμβει ο Εισαγγελέας), πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις και  για να εισπράξει τις ψήφους του ανυποψίαστου ή συνειδητά «κλεπταποδόχου» κουτοπόνηρου δημότη και το πέτυχε. Ευθύνες βεβαίως φέρουν και οι άλλοι υποψήφιοι που ή τους βόλευε η επανεκλογή του Κοτζά ως Δημάρχου ή και εκείνοι «χάιδευαν τα αυτιά» των ψηφοφόρων ή ήσαν ανεπαρκείς να αποκαλύψουν τη μεγάλη «λαμογιά» (σ.σ. δεν μου αρέσει αυτός ο νεολογικός όρος, αλλά εδώ ταιριάζει γάντι...)
            Από που όμως να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε. Έτσι, στα πεταχτά:
Ø  Το μεγαλύτερο και αθλιότερο δόλωμα ήταν αυτό: «Υδροδότηση σε όλα τα μαντριά (γρέκια) της Ορεινής Ηλείας». Και όχι μόνο έπιασε τόπο αλλά και τροφοδότησε με χιλιάδες κτηνοτροφικές ψήφους τον Συνδυασμό του κ. Κοτζά, εκμαύλισε συνειδήσεις τοπικών παραγόντων (ακόμη και μορφωμένων π.χ. στη Γιάρμενα). Και ξέρετε ποιο ήταν το δόλωμα; Μια δυο κουλούρες μονοσωλήνιο σε μπλε χρώμα (π.χ. στην Δίβρη, βλ. φ ωτογραφία) 

που την τελευταία εβδομάδα ξεφόρτωναν αυτοκίνητα του Δήμου ή των εργολάβων και ένα μηχάνημα για την μεταφορά του νερού και στο τελευταίο μαντρί... Μάλιστα σε ορισμένα χωριά (π.χ. Κούμανι, Γιάρμενα, Πέρσαινα ίσως και αλλού) έθαψαν τους σωλήνες και τους συνέδεσαν κιόλας με δίκτυα ύδρευσης οικιών!!!.  Και βέβαια, οι παρανομίες φτάνουν τους έβδομους ουρανούς (χωρίς άδειες εκτέλεσης έργου, χωρίς Τεχνική και Περιβαλλοντική Μελέτη, χωρίς αδειοδοτήσεις από ΔΕΣΕ,  Δασαρχείο, Αρχαιολογική Υπηρεσία, Υπηρεσία Διαχείρισης Υδάτων κλπ). Και το σπουδαιότερο σε πλήρη αντίθεση και αγνόηση της αρμόδιας Υπηρεσίας ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας (!!!).
Τώρα, το δόλωμα το τσίμπησαν τα ψάρια, το τυράκι της φάκας το έφαγαν οι ποντικοί. Ο κ. Κοτζάς, θριάμβευσε και βγήκε Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή με τις ψήφους της πλέον Ορεινής Ηλείας, που του έδωσαν ποσοστά 60-70-80 μέχρι 90%, σε αντίθεση με τα πεδινά χωριά που τα ποσοστά ήσαν κάτω του 50% (!!!), -περισσότερα στοιχεία παρακάτω, στην ανάλυση των αποτελεσμάτων. Το δε εκτελεστικό όργανο (δηλ. ο μπραζέρης και ατζέντης) που διαπραγματεύτηκε και  έπεισε τους τσοπάνηδες, ένας ασήμαντος Κουμαναίος που λίγο πριν τις εκλογές τοποθετήθηκε πρόεδρος της ΔΕΥΑ, πήρε περίπου 1200 ψήφους!!!. (ΠΡΟΣΟΧΗ!!, ο κύριος αυτός είναι  πρόεδρος, όχι Διευθυντής. Ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Μηχανικός κ. Σαρακιώτης, έστειλε στο «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» επίσημο έγγραφο με το οποίο βεβαιώνει ότι δεν έχει καμιά απολύτως ανάμειξη στα παραπάνω πατρατράγουδα και συγχαίρει την ΠΕΕΔ για την δημιουργική παρέμβαση στα θέματα). Μέσα στη Δίβρη ο Κουμαναίος Σύμβουλος πήρε κάπου 90 ψήφους, δηλ. οι διβριώτες κτηνοτρόφοι-χάνοι που τσίμπησαν, τον τίμησαν δεόντως...   
Ø  Τα άλλα δολώματα και «τυράκια» στη φάκα της κάλπης είναι γνωστά και από το παρελθόν. Την τελευταία βδομάδα πριν τις εκλογές μπετονιέρες με τσιμέντα, για ιδιωτικούς δρόμους, μάντρες και αυλές στους υπηκόους. Τα μηχανήματα σε ένα πρωτόγνωρο «οργασμό», όργωναν κυριολεκτικά τα χωριά και οι εργολάβοι των απευθείας αναθέσεων από τον Δήμαρχο (με μπρατζέρηδες και ατζέντηδες τους θεματικούς Αντιδημάρχους) έριχναν εδώ κι εκεί 5-10 μέτρα τσιμέντο κλπ, εξαργυρώνοντας τα εκλογο-γραμμάτια που την Κυριακή μεταφράστηκαν σε ψήφους στον θριαμβευτή Δήμαρχο... Να δούμε εδώ τι θα πει ο Εισαγγελέας που ενημερώθηκε από την Αστυνομία.
Ø  Δεν έλειψαν όμως και οι γνωστές και μη εξαιρετέες υποσχέσεις τύπου «Μαυρογιαλούρου» για διορισμούς, αμαρτωλές εργολαβικές αναθέσεις κλπ. Αυτά βεβαίως τα «κόλπα», αφορούν και τους λοιπούς  υποψήφιους (πλην ίσως τον υποψήφιο του ΚΚΕ) και αναλόγως με την ...πειθώ που διέθεταν έδρασαν, χωρίς αιδώ και σεβασμό στην προσωπικότητα των δημοτών.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ...«ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΩΝ» ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ
            Εμείς δεν πρόκειται να επεκταθούμε πέραν των ορίων του Δήμου και της γενέτειρας γης Δίβρης. Παρότι πιστεύουμε ότι στην παντέρμη Ελλάδα κάτι παρόμοιο θα συνέβη, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο. Ενδεχομένως η περίπτωση του θριαμβευτικά εκλεγέντος Δημάρχου μας κ. Κοτζά να μη έχει ταίρι, πλην ίσως εκείνου της Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου... Αλλά ο Πανταζής δεν είναι Δήμαρχος της Παγκόσμιας Ολυμπιακής πρωτεύουσας, αλλά της γνωστής πανελληνίως Σούγκαρ Τάουν... Ας είναι.
            Ευτυχώς, που έγιναν την δεύτερη Κυριακή οι Ευρωεκλογές για να κάνουμε συγκρίσεις που κατά το κοινώς λεγόμενο «βγάζουν μάτι»!... Και εξηγούμεθα., με κάποια λίγα στοιχεία και συμπεράσματα, εντελώς συνοπτικά:

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ
            Πρώτον:  Όπως αναφέρθηκε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Κοτζάς βγήκε από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 53,07%. Τη νίκη του δεν την έδωσαν τα χωριά του τόπου καταγωγής και διαμονής του, αλλά τα χωριά της πλέον Ορεινής Ηλείας (οι λόγοι αναφέρθηκαν παραπάνω). Τα ποσοστά που πήρε ήσαν:
Στον πρώην δήμο Λαμπείας πήρε 70% (με πρωτοπόρο το ακριτικό χωριό Αστράς-Νουσά 80% , και μετά την ...εύανδρο Δίβρη 63%)  στον πρώην Δήμο Λασιώνος πήρε 60% (με πρωτοπόρο την ακριτική Κυόβρυση-Δερβινή περίπου 90% !.), στον πρώην Δήμο Φολόης πήρε 50% και στον πρώην Δήμο Αρχ. Ολυμπίας επίσης 50% (και μέσα στην πόλη της Ολυμπίας πήρε μόνο 38%)...            
            Τα πλέον απίθανα και αξιοπερίεργα:
 α) Ο κ. Κοτζάς, ως ΠΑΣόκος, δεν είχε καμιά σοβαρή κομματική στήριξη αφού το κόμμα αυτό (όπως αποδείχτηκε την επόμενη Κυριακή στις Ευρωεκλογές) έχει ελάχιστη δύναμη, (ένα 10%)...
β)  Ο κ. Κοτζάς, είχε στις πλάτες του ένα κακούργημα για περιβαλλοντικό έγκλημα με τα σκουπίδια στον Αλφειό, είχε κληθεί από τον Εισαγγελέα για την μόλυνση του πόσιμου νερού στη Λαμπεία, είχε αρνητικά δημοσιεύματα για το «δωράκι» στον Αντιδήμαρχό του Γεωργακόπουλο να διορίσει πριν λίγες μέρες Μηχανικό στο Δήμο και άλλα πολλά...
γ)  Οι εκλογείς τον ψήφισαν με τα σκουπίδια βουνά να «κοσμούν» τα χωριά τους και να «ευφραίνουν» τις αισθήσεις τους...
δ) Οι πλειονότητα των υποψηφίων Συμβούλων του κ. Κοτζά (κορμού και τοπικών) ήσαν ανυπόληπτα πρόσωπα στις τοπικές κοινωνίες, όπως περιγράφτηκαν παραπάνω στην «Ακτινογραφία» ή ευκαιριακών κομματικών γυρολόγων που ενσωμάτωσε ...
ε) Θα ήταν παράλειψη εάν δεν σημειώναμε εδώ κάποιες πρωτιές (ίσως σε πανηλειακό ή πανελλαδικό επίπεδο). Εκείνη η «δημοκρατική» Κρυόβρυση-Δερβινή πάλι έκανε το θάμα της, έδωσε στον στον Κοτζά το 90% των ψήφων της, όπως είχε δώσει επί δεκαετίες στο ΠΑΣΟΚ (θυμάστε το πλέον «πράσινο» χωριό!) πάλι 80-90%, όπως επίσης με την ίδια ευκολία έδινε τις δεκαετίες 1950-60 στον δεξιό Στεφανόπουλο πάλι 80-90%... Κι εκείνος ο «ακροδεξιός» Αστράς-Νουσά τώρα ...ανέβλεψε και ψήφισε Κοτζά σε ποσοστό 80%...
           
            Δεύτερον: Ο τρίτος κατά σειρά επιτυχίας εκλεγείς κ. Παπαηλιού, αποτέλεσε ένα φαινόμενο που χρήζει περεταίρω έρευνας και ανάλυσης (ψυχολογικής και κοινωνικής). Ήρθε τρίτος και καταϊδρωμένος παίρνοντας το ... αστρονομικό ποσοστό 5,78% και 650 ψήφους όλους κι όλους, σε όλο το Δήμο. Ακόμη –όπως προσφυώς είπε ένας συνδημότης μας- και ένα ξύλινος ή χάρτινος  να ήταν στη θέση περισσότερο θα έπαιρνε... 
            Τα πλέον απίθανα και αξιοπερίεργα:
α) Είναι χαρακτηριστικό, ότι  ενώ είχε την πιο μεγάλη κομματική στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού το κόμμα αυτό (όπως αποδείχτηκε την επόμενη Κυριακή στις Ευρωεκλογές) είχε την σοβαρότερη δύναμη που έφτασε στο 30%...
β)  Στο π. Δήμο Φολόης  που είχε χρηματίσει Δήμαρχος για μια τετραετία (και την δεύτερη έχασε για 3 ψήφους) αποδοκιμάστηκε πανηγυρικά. Ακόμη και στο ίδιο του το χωριό (την Νεμούτα) δεν ψηφίστηκε...
γ) Όντας το δεξί χέρι του Δημάρχου Κοτζά, ως πειθήνιος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου) ψήφιζε όλες τις αποφάσεις του (νόμιμες και παράνομες), όταν «πήδηξε τον φράχτη» δεν υπολόγισε ότι απομακρυνόμενος του Ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται...
δ) Πρωτάκουστο για Δημοτικές εκλογές. Δεν μπόρεσε να βρει Συμβούλους στις δυο μικρότερες Εκλογικές Περιφέρειες (Λασιώνος και Λαμπείας)...

            Τρίτον: Για τους δυο άλλους υποψήφιους τον δεύτερο κατά σειρά επιτυχίας κ. Αηδόνη και τον τέταρτο κ. Τζαβάρα δεν έχουμε να πούμε και πολλά «απίθανα και αξιοπερίεργα».
            Ο πρώην Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κ. Αηδόνης πήρε το αξιοπρεπές ποσοστό του 37,01%, παρά την φτώχεια (και την απροσεξία για κάποιες επιλογές) του ψηφοδελτίου του και το «προπατορικό αμάρτημα» της σύμπλευσης του βασικού επιτελείου του στο προηγούμενο ΔΣ του Κοτζά.  Διέθετε και αυτός ένα μηχανισμό αλλά και κάποιους αξιόλογους Συμβούλους που μπήκαν όμως από αντίδραση σε Κοτζά και Παπαηλιού, αλλά δεν μπόρεσε να σταματήσει το εκλογικό «τσουνάμι»...
            Και ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπέιρωσης» (ΚΚΕ) κ. Τζαβάρας, άφησε καλές εντυπώσεις και πήρε ένα πολύ καλό ποσοστό  4,13%...

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΒΡΗ
             Η πάλαι ποτέ ένδοξη και ξακουστή Δίβρη, «βρυσομάνα» Πολιτικών που καταύγασαν το Πανελλήνιο  και επιφανών Δημάρχων, στις φετινές Δημοτικές εκλογές ... «έδωσε τα ρέστα της». Και θα εξηγηθούμε γιατί το λέμε, χωρίς καμιά παρεξήγηση. Το τελευταίο έχει να κάνει και με τη δική μου έκφραση επιθυμίας να κατέβω κι εγώ υποψήφιος και να διεκδικήσω τον Δημαρχιακό θώκο. Νομίζω ότι με μια επιστολή εξέθεσα επαρκώς τους λόγους της απόσυρσης της υποψηφιότητάς μου. Με τα γεγονότα όμως που μεσολάβησαν και  τα εκλογικά αποτελέσματα που βγήκαν (και ιδιαίτερα μετά τις Ευρωεκλογές) δικαιώνουν απόλυτα –για μένα- τον τίτλο: απόσυρση=λύτρωση... (σ.σ. και ας μη προτρέξουν μερικοί να πουν την γνωστή παροιμία «όσα δεν πιάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια»...).
Για του λόγου το αληθές μερικά «απίθανα και αξιοπερίεργα» εντός Δίβρης τώρα.

Σε προηγούμενη δημοσίευση-ανάρτηση με τίτλο: «Άνδρες Δίβρης, τραγοσκελείς και ψωραπόγονοι ...» ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ» ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ ΗΛΕΙΑΣ (βλ. http://sotirissotiropoulos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_19.html) κάναμε μια σκωπτική-χιουμοριστική παρουσίαση της προεκλογικής περιόδου στη Δίβρη.

Για την ιστορία και μόνον. Μερικά εκλογικά και μετεκλογικά:

·        Ποτέ άλλοτε, στα πρόσφατα εκλογικά χρονικά της Δίβρης δεν υπήρξε τόσο μεγάλη  απόσταση ψήφων μεταξύ πρώτου και δεύτερου Συνδυασμού (Κοτζάς 267, Αηδόνης 119)
·        Ποτέ άλλοτε, δεν υπήρξε την πρώτη Κυριακή  τέτοια και τόση κινητοποίηση εκλογέων (μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής η διαφορά των ψηφισάντων ήταν τεράστια, 120 λιγότεροι την δεύτερη!) . Ακόμη και ανήμπορες γριές κουβάλησαν (κάποιος είπε «την τάδε γριά την έφεραν στην «τζιβιέρα»!.., εγώ πάντως δεν είδα). Ιδιαίτερα  οι συνοικίες Βασιλαίοι και Μπαρμπότα σύσσωμες (προφανώς θα είχαν μεγάλη υποχρέωση γιατί ο Κοτζάς, δεν τους πήγε τον δρόμο στον «Βάσκο»-Αγ. Παρασκευή..., ή άλλο τι)
·        Ποτέ άλλοτε στα εκλογικά χρονικά της Δίβρης υπήρχε τόση μεγάλη αναντιστοιχία προτίμησης σε πρόσωπα και κόμματα. Ο Κοτζάς εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ (που την άλλη Κυριακή στη Δίβρη πήρε 10%) έλαβε την πρώτη 63%!!! (267 ψήφους). Ο Παπαηλιού εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ (που την άλλη Κυριακή στη Δίβρη πήρε 40%) έλαβε  την πρώτη 1,42%!!! (6 μόνο ψήφους).
·        Αυτό κι αν είναι εκλογικός «μαζοχισμός». Οι διβριώτες κατάφεραν να ψηφίσουν και να βγάλουν (με μικρή παραλλαγή) τους ίδιους και τους ιδίους εκπροσώπους στο Δημοτικό και  Τοπικό Συμβούλιο που έβριζαν και κατηγορούσαν για ανικανότητα, ανεπάρκεια, για απαράδεκτη προς τα έξω συμπεριφορά...
·        Κατάφεραν επίσης να επαναλάβουν και πάλι  την ...«πατροπαράδοτη» (βλέπε παλιότερα εκλογή Δημάρχων του Νουσαϊτη Παπανικολοπόπουλου, και του Μοστενιτσάνου Παπαζαφείρη)  προτίμησή τους σήμερα, σε μη διβριώτες υποψήφιους (π.χ. του Νουσαϊτη Αρβανίτη και του Κουμαναίου Λινάρδου...)
·        Τέλος η προσπάθεια που έγινε από 2-3 επώνυμους διβριώτες (που αυτοαποκλήθηκε «Επιτροπή Διαβούλευσης Διβριωτών») όχι έπεσε στο κενό, αλλά επιδείνωσε την ήδη υπάρχουσα κατάσταση και επιβεβαίωσε τη γνωστή ρήση «αν δεν σπάσεις αυγά δεν φτιάχνεις ομελέτα»...
Και εις άλλα με υγείαν!... ή καλλίτερα αύριο τα κλαίνε.  «Άνδρες Δίβρης...»

ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ – ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Από ένα γέροντα του Ξηρόκαμπου Ολυμπίας -που αναφέρεται και σε μένα...
(την δημοσιεύουμε αυθεντική όπως την έγραψε, με την ορθογραφία γιατί έτσι έχει μεγαλύτερη αξία)
ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΣΑΣ ΜΙΛΑΕΙ
«ο τελάλης της Δίβρης Γιάννης Τσετσέλης»


Η ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ

( Έτος 2ο - Μάϊος 2014 - Aρ. Φύλλου 19

Όταν ο Δήμος Αρχ.Ολυμπίας, οιυπεύθυνοι κρατικοί παράγοντες, η τοπική κοινωνία και η Κοινότητα  κοιμούνται και αδιαφορούν, εμείς επαγρυπνούμε και ενδιαφερόμαστε...
Και δια της εφημερίδας με τον ανωτέρω τίτλο:

 Θα σας ενημερώνουμε για μικρά και μεγάλα 

θέματα της κωμόπολης και θα επεμβαίνουμε

ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
            Γιατί διαλέξαμε, αυτό το περίεργο τίτλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας;
            Ο Γιάννης Τσετσέλης, για όσους δεν τον γνώρισαν, ήταν μια εμβληματική μορφή, μια «γραφική» (με την πιο καλή έννοια) φιγούρα της παλιάς καλής Δίβρης που έζησε και άφησε το ίχνος του επί πολλές δεκαετίες τον περασμένο αιώνα. Ενδεχομένως το όνομα «Τσετσέλης» να έχει περάσει σε πολλούς με κάποια απαξία, ως ενός φτωχού, καταφρονεμένου και όχι έξυπνου συμπολίτη μας. Ήταν όμως, από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που άφησαν εποχή στην ιστορική κωμόπολη. Ελπίζουμε να δοθεί ευκαιρία να γράψουμε για την ψυχοσύνθεση, την καλοσύνη και να ξετυλίξουμε κάποιες ενδιαφέρουσες σημαντικές πτυχές της πολυσήμαντης αυτής προσωπικότητας, με τη διήγηση περιστατικών (το πλείστον σπαραξικάρδιων)  που σημάδεψαν όχι μόνο τον ίδιο αλλά όλη την τοπική κοινωνία της Δίβρης. Σήμερα θα περιοριστούμε σε λίγα.
            Ξεκινώντας αυτή τη μόνιμη ενημερωτική στήλη κάνουμε γνωστό στους εκλεκτούς αναγνώστες της «ΝΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ», ότι ο Γιάννης Τσετσέλης ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο επίσημος εκφωνητής, ο τελάλης της Δίβρης, δηλ. ο άνθρωπος που διαλαλούσε με την χαρακτηριστική και πολλές φορές ακατάληπτη φωνή του («ψεύδιζε» λίγο), όλα τα σημαίνοντα γεγονότα και τις ανακοινώσεις (ως είδος μεγαφώνου) που αφορούσαν τοπικά προβλήματα της Κοινότητας, χαρούμενα ή άσχημα νέα της ζωής της κωμόπολης, η αναγγελία προσωπικής εργασίας, η διανομή νερού για άρδευση κλπ, κλπ. Ήταν με λίγα λόγια η φωνή της συνείδησης της «Αγοράς» της Δίβρης. Ο ίδιος σχεδόν μοναχικός στη ζωή του και πάμφτωχος, για πολλές δεκαετίες ήταν ο «θεληματάς» (κι εδώ με την καλή έννοια) για να εξασφαλίζει τον επιούσιον άρτον και μάλιστα έχει μείνει παροιμιώδες σε διβριώτες και παραθεριστές (στους οποίους ήταν συμπαθέστατος) το περιβόητο «τσετσελόσημο» όπως είχε καθιερωθεί να λέγεται το φιλοδώρημα ή μπουρμπουάρ που έπαιρνε   ευχαρίστως όποιο κι αν ήταν και χωρίς γογγυσμόν…

Τα θέματα που θα παρουσιάζουμε θα είναι τηλεγραφικά διατυπωμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα συλλέγουμε, μαζί με τις συνοδεύουσες φωτογραφίες (παλιές και σημερινές) Σε μερικά θα υπάρχει μεγαλύτερη έκταση, ιδίως όταν υπάρχουν γραπτά ντοκουμέντα. Η χαρακτηριστική φωνή του αείμνηστου Γιάννη Τσετσέλη θα αντηχεί στεντόρεια σε λόγγους και λαγκαδιές όπως τότε, τον παλιό καλό καιρό…        Συνεχίζουμε.


ΜΑΪΟΣ 2014

Φωτο – Ρεπορταζ

ΑΛΛΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ ΤΟ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

v ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΜΠΕΙΑΣ, από τον «Σύλλογο Διβριωτών Αθήνας»
Ο «Σύλλογος Διβριωτών Αθήνας» (ΣΔΑ), συνεχίζοντας της παράδοση των Συλλόγων των ξενιτεμένων Διβριωτών, πρόσφερε εξοπλισμό σημαντικής αξίας στο Ιατρείο της Δίβρης α) Ένα πολυκάναλο Καρδιογράφο που έχει την δυνατότητα να μεταβιβάζει με την μέθοδο της τηλε-Ιατρικής τα καρδιογραφήματα των ασθενών σε οργανωμένα Καρδιολογικά Κέντρα για πληρέστερη διάγνωση β) Ένα κλίβανο αποστείρωσης εργαλείων.
Η παράδοση της ΔΩΡΕΑΣ έγινε ενώπιον της Επιτροπής του Ιατρείου (βλ. Φωτογραφία), από τον πρόεδρο κ. Γιάννη Αμπατζή. 

Δυστυχώς παρότι οι νέο-διβριώτες προσκλήθηκαν να παραστούν στην επίσημη παράδοση-παραλαβή δεν προσήλθαν, ούτε και οι εκπρόσωποί μας στο Δήμο (Αντιδήμαρχος, Αντιπρόεδρος ΔΣ, πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας κ.λπ). Είναι κι αυτό δείγμα έλλειψης σεβασμού και αδιαφορίας που χαραχτηρίζει τους απόντες...
Συγχαίρουμε εγκαρδίως τους γενναίους δωρητές, που όπως αναφέρθηκε συνεχίζουν την παράδοση και ελπίζουμε να βρουν μιμητές
Υπενθυμίζουμε ότι το Ιατρείο Λαμπείας («Υγειονομικός Σταθμός») είναι δημιούργημα των Συλλόγων. Το δώρισαν οι εν Αμερική Διβριώτες και Ηλείοι (Σύλλογος Διβριωτών Γούστερ Μασσαχουσέτης ΗΠΑ, Ομοσπονδία των εν Αμερική Ηλείων) και τότε την δεκαετία του 1950 πρωταγωνίστησε ο «Σύνδεσμος των εν Πάτραις Λαμπειέων ¨η Αγ. Τριάς¨» (πρόεδρος Βασ. Ρουμελιώτης), βοήθησε ο «Σύνδεσμος των εν Αθήναις Λαμπειέων ¨ο Αγ. Παντελέημων¨» (πρόεδρος Νικ. Σωτηρόπουλος) που συνεχώς φρόντιζαν για το εξοπλισμό του Ιατρείου. Μετά την σκυτάλη πήρε η σημερινή «Πανελλήνια Εκπολιτιστική Ένωση Διβριωτών» (πρόεδρος Σωτ. Σωτηρόπουλος) που επίσης είχε δωρίσει Μικροβιολογικό και άλλο  εξοπλισμό και τέλος την όλη ευθύνη έχει αναλάβει  ο επαναδραστηριοποιηθείς «Σύνδεσμος των εν Πάτραις Λαμπειέων ¨η Αγ. Τριάς¨» (πρόεδρος ο Αγγ. Ηλιόπουλος) που με ιδιαίτερη θέρμη και θυσίες ανακαίνισε και ευπρέπισε το Ιατρείο μας.  

v ΜΙΚΡΑ-ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ
·        Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις Δημοτικές Εκλογές της 18ης Μαΐου, εξελέγησαν:
Σύμβουλοι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο από την Εκλογική Περιφέρεια Λαμπείας
ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (εκ Νουσάς, της νικήτριας παράταξης του κ. Κοτζά)
ΠΑΤΣΗ ΜΑΡΙΑ (εκ Δίβρης-Κακοταρίου, της παράταξης του κ. Αηδόνη)
Στην Τοπική Κοινότητα Λαμπείας, σύμβουλοι
ΑΒΡΑΜΗΣ ΜΗΤΣΟΣ και ΠΑΤΣΗΣ ΜΗΤΣΟΣ (από την παράταξη του κ. Κοτζά)
      ΠΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (από την παράταξη του κ. Αηδόνη)

·        Το Παντοπωλείο (Μίνι-μάρκετ) του Γεωργ. Ηλιόπουλου, πήρε άδεια και διαθέτει άρτον (και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας) σε καθημερινή βάση και είδη σφολιάτας..

v ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
-Έφυγε ο Μίμης Γεωργόπουλος (σύζυγος της εκ Δίβρης Ελένης Κ. Καρυανού από του Γκρουστάδες) ετών 93 και κηδεύτηκε στην Αθήνα όπου και διέμενε
-Έφυγε η εκ Δίβρης καταγώμενη Καίτη Μερκούρη, ετών 95 και κηδεύηκε στο Κορακοχώρι Πύργου όπου και διέμενε
-Έφυγε η Μαγδάλω Ιω. Βελησσάρη, ετών 88, από τους Καρυανάδες Δίβρης όπου και κηδεύτηκε

v ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
Περνώντας τυχαία στο σημείο πάνω από το Δημοτικό Σχολείο Λαμπείας, είδα κάποιον με ρούχα δουλειάς να βάφει και να περιποιείται το Εικονοστάσι του Αγ. Νικολάου που βρίσκεται εκεί (βλ. Φωτογραφίες). Είναι αλήθεια ότι δεν τον γνώρισα και σκέφτηκα, να!, δεν πρόλαβε να βγει η νέα Τοπική Κοινότητα Λαμπείας (και ο υπερψηφισθείς στη Δίβρη Δήμαρχος κ. Κοτζάς), έσπευσαν να στείλουν εργάτη του Δήμου να βάψει το Εικονοστάσι (να σημειώσω ότι Εικονοστάσι όπως είναι σήμερα είναι έργο δια χειρός του αείμνηστου Γεώργη Κοσμόπουλου –Μουριάρη ή Μαραγκού). Και να πω την αλήθεια, είπα μέσα μου το βάφουν για αναπέμψουν ευχαριστίες στην Άγιο για την εκλογική επιτυχία τους...

Έλα όμως που έπεσα έξω. Ο καλός άνθρωπος που έβαψε το Εικονοστάσι ήταν ο αγαπητός Πάνος Κουλέτος από τον Περαμαχαλά, όπως διαπίστωσα αργότερα. Ένας συμπολίτης μας δίνει το καλό παράδειγμα της εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς και δράσης. Φαντάζομαι ότι ο Πάνος δεν το έκανε για «να σώσει την ψυχή του», αλλά από την ψυχή και την καρδιά του... Τέτοιες πράξεις αξίζουν τους επαίνους μας και μακάρι να βρουν μιμητές. Αν όλοι, όσοι αγαπάμε τον τόπο μας, διαθέσουμε λίγο από τον χρόνο μας (και το ελάχιστο υστέρημά μας) να ομορφύνουμε το ιστορικό χωριό μας που κοντεύει να γίνει «η παλιοψάθα των ατίμων...» για να θυμηθούμε και τον μπάρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη..
Και για να μη χαλάσω στην ωραία χειρονομία του Πάνου Κουλέτου, άλλη φορά θα σας διηγηθώ μια προσωπική ιστορία, πως τοποθετήθηκε 

στο Εικονοστάσι αυτό η υπάρχουσα εικόνα του Αγίου Νικολάου το έτος 1954, δηλ. πριν 60 χρόνια... ΣΩΤ


v ΟΙ ΒΑΝΔΑΛΟΙ ...ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΟ ΗΡΩΟΝ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ!...
Ντροπή!, και πάλι ντροπή. Για μια ακόμη φορά οι βάνδαλοι (νέο-διβριώτες; Δεν ξέρουμε) και πάλι ιεροσύλησαν πάνω στα Μνημεία και Ηρώων και Αγωνιστών, στην κεντρική πλατεία της Δίβρης. Όπως βλέπετε στη φωτογραφία ξεκόλλησαν και έριξαν κάτω το ένα από τα τέσσερα κολωνάκια του Ηρώου των πεσόντων. 

Έτσι η πανάθλια σε εμφάνιση πλατεία συμπλήρωσε την θλιβερή εικόνα της και δεν συγκινείται κανένας, ούτε Δημοτική Αρχή, ούτε Αστυνομία, ούτε τοπική κοινωνία. Πέρυσι είχαν σπάσει με μανία το άλλο κολωνάκι, ακριβώς διαγωνίως και μάλιστα το είχαν πετάξει κάτω από τα κάγκελα σε ύψος 10 μέτρων... Παλιότερα, είχαν σπάσει (μπροστά στα μάτια της «κοιμωμένης» Αστυνομίας) στην μαρμάρινη στέψη του άλλου Μνημείου των Οπλαρχηγών-αγγωνιστών του 1821. Τι να πούμε πλέον. Αιδώς Διβριώτες!!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου