Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 ο "ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ Γιάννης Τσετσέλης" ενημερώνει για τα νέα της Δίβρης (και τα Εκλογικά)

Το περίφημο καμπαναριό των Αγ. Αναργύρων Γκρουστάδων Δίβρης

ΜΑΡΤΙΟΣ  2019
ο "ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ
Γιάννης Τσετσέλης"
ενημερώνει για  τα νέα της Δίβρης
(και τα Εκλογικά)

Η ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ
( Έτος 7ο ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 - Aρ. Φύλλου 74)

Όταν ο Δήμος Αρχ.Ολυμπίας, οιυπεύθυνοι κρατικοί παράγοντες, η τοπική κοινωνία και η Κοινότητα  κοιμούνται και αδιαφορούν, εμείς επαγρυπνούμε και ενδιαφερόμαστε...
Και δια της εφημερίδας με τον ανωτέρω τίτλο:
 Θα σας ενημερώνουμε για μικρά και μεγάλα 

θέματα της κωμόπολης 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
            Γιατί διαλέξαμε, αυτό το περίεργο τίτλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας;
            Ο Γιάννης Τσετσέλης, για όσους δεν τον γνώρισαν, ήταν μια εμβληματική μορφή, μια «γραφική» (με την πιο καλή έννοια) φιγούρα της παλιάς καλής Δίβρης που έζησε και άφησε το ίχνος του επί πολλές δεκαετίες τον περασμένο αιώνα. Ενδεχομένως το όνομα «Τσετσέλης» να έχει περάσει σε πολλούς με κάποια απαξία, ως ενός φτωχού, καταφρονεμένου και όχι έξυπνου συμπολίτη μας. Ήταν όμως, από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που άφησαν εποχή στην ιστορική κωμόπολη. Ελπίζουμε να δοθεί ευκαιρία να γράψουμε για την ψυχοσύνθεση, την καλοσύνη και να ξετυλίξουμε κάποιες ενδιαφέρουσες σημαντικές πτυχές της πολυσήμαντης αυτής προσωπικότητας, με τη διήγηση περιστατικών (το πλείστον σπαραξικάρδιων)  που σημάδεψαν όχι μόνο τον ίδιο αλλά όλη την τοπική κοινωνία της Δίβρης. Σήμερα θα περιοριστούμε σε λίγα.
            Ξεκινώντας αυτή τη μόνιμη ενημερωτική στήλη κάνουμε γνωστό στους εκλεκτούς αναγνώστες της «ΝΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ», ότι ο Γιάννης Τσετσέλης ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο επίσημος εκφωνητής, ο τελάλης της Δίβρης, δηλ. ο άνθρωπος που διαλαλούσε με την χαρακτηριστική και πολλές φορές ακατάληπτη φωνή του («ψεύδιζε» λίγο), όλα τα σημαίνοντα γεγονότα και τις ανακοινώσεις (ως είδος μεγαφώνου) που αφορούσαν τοπικά προβλήματα της Κοινότητας, χαρούμενα ή άσχημα νέα της ζωής της κωμόπολης, η αναγγελία προσωπικής εργασίας, η διανομή νερού για άρδευση κλπ, κλπ. Ήταν με λίγα λόγια η φωνή της συνείδησης της «Αγοράς» της Δίβρης. Ο ίδιος σχεδόν μοναχικός στη ζωή του και πάμφτωχος, για πολλές δεκαετίες ήταν ο «θεληματάς» (κι εδώ με την καλή έννοια) για να εξασφαλίζει τον επιούσιον άρτον και μάλιστα έχει μείνει παροιμιώδες σε διβριώτες και παραθεριστές (στους οποίους ήταν συμπαθέστατος) το περιβόητο «τσετσελόσημο» όπως είχε καθιερωθεί να λέγεται το φιλοδώρημα ή μπουρμπουάρ που έπαιρνε   ευχαρίστως όποιο κι αν ήταν και χωρίς γογγυσμόν…

Τα θέματα που θα παρουσιάζουμε θα είναι τηλεγραφικά διατυπωμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα συλλέγουμε, μαζί με τις συνοδεύουσες φωτογραφίες (παλιές και σημερινές) Σε μερικά θα υπάρχει μεγαλύτερη έκταση, ιδίως όταν υπάρχουν γραπτά ντοκουμέντα. Η χαρακτηριστική φωνή του αείμνηστου Γιάννη Τσετσέλη θα αντηχεί στεντόρεια σε λόγγους και λαγκαδιές όπως τότε, τον παλιό καλό καιρό…        Συνεχίζουμε.

 Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ο τελάλης της Δίβρης, Γιάννης 
Τσετσέλης» ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, ΤΩΡΑ ΜΕ 
ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΔΙΒΡΗ»


Η «ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ» του «ΤΕΛΑΛΗ»
ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ...

Επιστροφή στον Καιάδα;
Γράφει η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου
Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού (21 Μαρτίου) διάβασα στα ψιλά των ΜΜΕ για μια δημοσκόπηση που έγινε στην καρδιά της "ανθρωπιστικής" Ευρώπης, το Βέλγιο, η οποία με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε ότι για την ευρωστία των ασφαλιστικών ταμείων καλό θα είναι οι υπερήλικες (άνω των 85) να μην έχουν δικαίωμα νοσοκομειακής περίθαλψης. 
Επειδή σε κάποιους μπορεί να φαίνεται απίθανο να νομοθετηθεί αυτός ο ηλικιακός ρατσισμός, ας θυμίσουμε ότι τόσο στο Βέλγιο, όσο και στην Ολλανδία η ευθανασία ακόμη και ανηλίκων είναι νομικά κατοχυρωμένη ως ανθρωπιστικό "δικαίωμα επιλογής". 
Κάποτε οι υπέρμαχοι της Ιπποκρατικής ηθικής, από το Σβάιτσερ μέχρι τους Γιατρούς του κόσμου, θεωρούσαμε  για τα πολιτισμένα κράτη αυτονόητο τη δωρεάν υγεία και παλεύαμε για το δικαίωμα στην περίθαλψη των ανθρώπων στις  φτωχές περιοχές του πλανήτη. 
Σήμερα παρατηρούμε μια αυτοδιάλυση των δομών υγείας σε όλο το δυτικό κόσμο και μια άνευ όρων παράδοση της Ιατρικής στους κανόνες της αγοράς. Μπορούμε σήμερα να παλεύουμε για την ποιότητα περίθαλψης στον Τρίτο κόσμο, όταν δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες ιατρικής κάλυψης στον υποτίθεται πολιτισμένο κόσμο μας; Είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να συνεχίζεται για πολύ η κατασπατάληση πόρων για αισθητικές επεμβάσεις, όταν δεν καλύπτεται δωρεάν ούτε η Ασπιρίνη; Πόσο απέχουμε από τη ναζιστική λογική της θανάτωσης κάθε ανάπηρου ή αδύναμου; 
Δυστυχώς όπως αποδείχθηκε και στις ΗΠΑ με το Healthcare, η απάνθρωπη αυτή λογική δεν είναι ισχύει μόνο για το Βέλγιο, που ψηφίζει όλο και πιο ακροδεξιά. Σήμερα σε όλο τον "πολιτισμένο" κόσμο ο μέσος άνθρωπος νιώθει άνετα τοποθετώντας την Υγεία στο Χρηματιστήριο και πιστεύοντας ότι μόνο όσοι πληρώνουν εισφορές έχουν δικαίωμα στην στοιχειώδη περίθαλψη.
Στόχος της Ιατρικής, από την γέννησή της, σύμφωνα με τα Ιπποκρατικά ιδεώδη είναι η περίθαλψη των πασχόντων και η προστασία των ασθενών με κάθε τίμημα. Σήμερα βιώνουμε τον παραλογισμό να καλείται ο γιατρός να παρέχει ιατρική φροντίδα ανάλογη με την ασφαλιστική κάλυψη και όχι με τις ανάγκες υγείας του κάθε ασθενούς. Ο γιατρός έχει εκπαιδευθεί να αντιμετωπίζει την παντοδυναμία του θανάτου με μικρές καθημερινές νίκες της τέχνης του, με μια παράταση του εφήμερου της υγείας απέναντι στην αέναη επιδρομή των ασθενειών. Κάθε ζωή που κερδίζεται είναι για την Ιατρική πολύτιμη. Κάθε ζωή, φίλου ή εχθρού, από το νεογέννητο μέχρι τον αιωνόβιο, από την Αφρική και την Υεμένη μέχρι την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχει την ίδια αξία.
Αν και είναι κοινό μυστικό ότι στα νοσοκομεία με τις λίστες αναμονής της εντατικής οι νέοι (όπως είναι φυσικό) προηγούνται των ηλικιωμένων και η πρόσβαση σε εξειδικευμένες τεχνικές απαιτεί γερό πορτοφόλι, η θεσμοθέτηση αυτού του ηλικιακού ρατσισμού είναι το πρώτο βήμα επιστροφής σε Καιάδα και Άουσβιτς. 


                       ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ

v Στον ΤΟΠΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ "Ανοικτό ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΛΟΖΙΣΣΟΣ" !...
Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες, όπου για πρώτη φορά παρουσιάζονται τα δύο νέα όργανα (τραμπάλα, και ελατήριο) της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ, που ολοκληρώθηκε.... Να σημειωθεί, ότι η επισκεψιμότητα στο χώρο αυτό από μικρούς και μεγάλους μέρα με τη μέρα αυξάνεται και αυτό είναι το πλέον ευχάριστο.


Και ένα ακόμη πιο ευχάριστο. Ο Δασάρχης μας κ. Λάττας, δήλωσε δημόσια ότι θα πραγματοποιηθεί η υπόσχεση που είχε δώσει και θα τοποθετήσει ένα ξύλινο κιόσκι στο πλάτωμα του «Λοζίσσου» μαζί με τραπέζια, για τις εκδρομικές εξορμήσεις των επισκεπτών!!... Τον ευχαριστούμε θερμά και από την στήλη αυτή.
Τώρα δείτε τα νέα όργανα και μια πανοραμική φωτογραφία.


v ΑΙΤΗΜΑ για την επαναλειτουργία του ΚΕΠ Λαμπείας…
Στείλαμε στη νέα Υπουργό. Κυρία Ξενογιαννακοπούλου το παρακάτω έγγραφο με την παράκληση να ικανοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα της Διβρης και περιχώρων.
            Διαβάστε το:
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ – ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία Ηλείας Τηλ 6972295293
    Αρ. πρωτ. 2487                                                      Λαμπεία (Δίβρη) 15-3-2019                                               
ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΑΙΤΗΜΑ
                        Προς
                        Την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης
                                    Κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
ΘΕΜΑ: Ανάγκη επαναλειτουργίας ΚΕΠ στην κωμόπολη Λαμπείας (Δίβρης) Ηλείας
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ
            Παρακολουθώντας την σοβαρή δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο σας και τον άψογο τρόπο που αντιμετωπίζετε τα προβλήματα της αρμοδιότητάς σας, θεωρήσαμε απαραίτητο να απευθυνθούμε  απ΄ ευθείας  σε σας, αφού δεν βρίσκουμε ανταπόκριση στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές καθύλην αρμόδιες αρχές (ΠΔΕ και Δήμος Αρχ. Ολυμπίας, όπου υπάγεται η Τοπική Κοινότητα Λαμπείας).
            Η ιστορική κωμόπολη Λαμπείας (Δίβρης) βρίσκεται στην καρδιά της πλέον Ορεινής Ηλείας, σε υψόμετρο άνω των 1000μ. από συστάσεως Ελληνικού Κράτους -Διοικητικό, Μορφωτικό και Οικονομικό κέντρο της περιοχής-, είχε όλες της Δημόσιες Υπηρεσίες εξυπηρέτησης, οι οποίες σιγά σιγά «ξηλώθηκαν», όπως δυστυχώς έγινε σε όλη τη χώρα. Παρέμειναν μόνο το Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο Λυκειακές Τάξεις, ο Αστυνομικός Σταθμός και τα ΕΛΤΑ που και αυτά κινδυνεύουν.
            Στα μέσα της 1ης  δεκαετίας του 2000, μετά από πολλούς αγώνες καταφέραμε να λειτουργήσει το ΚΕΠ και μάλιστα τα πρώτα χρόνια με μεγάλη επιτυχία, εξυπηρετώντας με τον καλλίτερο τρόπο τους ορεινούς κατοίκους όχι μόνο της Λαμπείας (Δίβρης) αλλά και όλα τα χωριά τής γύρω ορεινής περιοχής Ηλείας (ακόμη της όμορης Αρκαδίας και Αχαίας), καθώς και τους διερχόμενους (μέσω της 111 Εθνικής Οδού Πατρών-Τριπόλεως και Αρχ. Ολυμπίας-Καλαβρύτων) επισκέπτες.
 Το ΚΕΠ Λαμπείας, μετά λειτουργία περίπου 5 ετών σταμάτησε να λειτουργεί λόγω μη διορισμού υπαλλήλου και πλήρους αδιαφορίας του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας από το 2010. Έτσι οι ατυχείς συμπολίτες μας τρέχουν για να εξυπηρετηθούν στην έδρα του Δήμου (απόσταση 45 χλμ) στον Πύργο (65χλμ) ή την Πάτρα (80χλμ). Χωρίς να υπάρχει συγκοινωνία και μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες (χιονοπτώσεις κλπ)….
Γιαυτό Κυρία Υπουργέ, κάνουμε έκκληση σε σας:
 Να επαναλειτουργήσει το ΚΕΠ Λαμπείας, με μόνιμο υπάλληλο για να λήξει η ταλαιπωρία των ορεινών ξωμάχων συμπολιτών μας. Θα σας είμαστε υπόχρεοι να ενεργήσετε τα δέοντα και να πάρουμε την απάντηση σας 
Μετά  τιμής
Ο πρόεδρος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ»
Σωτήρης Χ. Σωτηρόπουλος
(ιατρός, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»)
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο

v Πρωτοφανείς καταστροφές των Δασών μας και πινακίδων προστασίας, από ασυνείδητους…. Διαμαρτυρία στο ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ
Μετά την πρωτοφανή ενέργεια κάποιων ολετήρων του Δάσους και «λεβεντονιών» παραβατών των Νόμων, να καταστρέψουν με ντουφεκιές τις πινακίδες που είχε τοποθετήσει πέρυσι το Δασαρχείο για την προστασία του δάσους και την συστηματική καταστροφή ελατοδάσους στον «Πόντο» (αλλά και πουρναριών στη «Σβαρνιά»), στείλαμε το παρακάτω έγγραφο διαμαρτυρίας.
Είναι αλήθεια ότι αμέσως ευαισθητοποιήθηκε η Δασική Υπηρεσία και ξανάβαλε αμέσως  νέες πινακίδες και παράλληλα ξεκίνησε την επιβαλλόμενη ανακριτική διαδικασία  για την αποκάλυψη και τιμωρία των δραστών που επισύρει ποινή φυλάκισης 2 ετών … Ελπίζουμε να βρεθούν και να τιμωρηθούν, όχι μόνο οι δράστες της καταστροφής των πινακίδων αλλά και των ελάτων και πουρναριών.
Διαβάστε το έγγραφο:
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ – ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία Ηλείας Τηλ 6972295293
    Αρ. πρωτ. 2486                                                      Λαμπεία (Δίβρη) 13-3-2019
                                                   
ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΑΝΑΦΟΡΑ
                        Προς τον Δασάρχη Πύργου
                                    Κον Παναγιώτη Λάττα -ΠΥΡΓΟΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. ΔΕ Λαμπείας  2. Κοινότητα Λαμπείας 3. Αστυν. Σταθμό Λαμπείας

ΘΕΜΑ: Καταστροφή πινακίδων του ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ- Κατά σύστημα και κατ΄ εξακολούθηση κλαδονομή δάσους ελάτων και πρίνων στη Δίβρη (Λαμπεία) – Πλήρης εγκατάλειψη του δασικού δρόμου προς το ελατοδάσος Λαμπείας
Αξιότιμε Κε Δασάρχη
            Με θλίψη μας, σας ενημερώνουμε ότι δυστυχώς συνεχίζεται το εγκληματικό έργο κάποιων ασυνείδητων συμπατριωτών μας ή ξένων περαστικών, εις βάρος των δασών της κωμόπολης Δίβρης. Αυτό διαπιστώσαμε μετά αυτοψία που κάναμε «στον τόπο των εγκληματικών ενεργειών» το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς και είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε εκ καθήκοντος.
Α. Κατέστρεψαν τις ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ του ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ Πύργου!!....
Κάποιοι ασυνείδητοι (ή μάλλον συνειδητοί εγκληματίες του δάσους και της ευνομίας) ντουφέκισαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς και με μανία δύο πινακίδες που είχε βάλει το Δασαρχείο Πύργου για την προστασία των δασών μας.
Μια στη θέση "Σβαρνια" και μια στη θέση Αη-Γιώργης στα "Φεφελαίικα" της συνοικίας Λαζαροβασιλαιων...Επισυνάπτουμε τις φωτογραφίες για να «θαυμάσετε» (όπως και μείς) την ...λεβεντιά και την παλιανθρωπιά των ολετήρων....


Βεβαίως γνωρίζουμε ότι εσείς προσωπικά Κε Δασάρχη κάνετε ότι είναι δυνατόν για την προστασία των δασών μας. Γνωρίζουμε επίσης ότι το προσωπικό του Δασαρχείου είναι ελλιπές, πλην όμως, θα πρέπει και οι περιοδεύοντες δασικοί υπάλληλοι να εντείνουν την επιτήρηση για φύλαξη των δασών μας με περισσότερη αυστηρότητα και συνέπεια.
 Ελπίζουμε, πολύ σύντομα να ξεκινήσει ανακριτική έρευνα για την αποκάλυψη των δραστών και την παραδειγματική τιμωρία τους, όπως προβλέπει ο Νόμος....
Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για βοηθήσουμε (όπως πρέπει να φροντίσει η Αστυνομία, ο Δήμος και η Κοινότητα Λαμπείας)  για την αποκάλυψη των εγκληματιών αυτών που σίγουρα είναι ή κυνηγοί ή τσοπάνηδες που βόσκουν εκεί κοντά τα ζώα τους ή άλλοι "λεβέντες" (που δεν φοβούνται το Νόμο) και τους ....ενοχλούσαν οι πινακίδες. Δεν θέλουμε να σας υποδείξουμε τον τρόπο που θα ενεργήσουν τα δασικά όργανα για να βρουν τους δράστες, αλλά με λίγη προσπάθεια θα σταματήσουν αυτή την ασυδοσία.
Β. Εγκληματική και διαρκής καταστροφή του ελατοδάσους Λαμπείας
            Ως γνωστόν το μοναδικό δάσος ελάτων στο Νομό Ηλείας (αυτό των «Ιερών Λαμπείων Ορέων» κατά Όμηρον, Παυσανίαν, Στράβωνα κλπ) και ιδιαίτερα στην περιοχή «Πόντου-Αγ. Παντελεήμονος» Δίβρης, οσημέραι  γερνάει και εξαφανίζεται σιγά σιγά.
Δεν φτάνει μόνο η κλιματική αλλαγή που ξηραίνει τα μικρά έλατα, έρχεται μετά η ασύδοτη βόσκηση που  εξαφανίζει τα φυόμενα ελατάκια, συνεχίζει η κλαδονομή («κλάρισμα») και τα τελειώνει το φονικό αλυσοπρίονο. Και όλα αυτά υπό το (μη) «άγρυπνο» βλέμμα των αδιάφορων συμπολιτών μας αλλά και ενίοτε και των δασικών σας οργάνων….
Μόλις προχτές σε μια επιτόπια επίσκεψή μας στην περιοχή του «Πόντου» είδαμε τις φρέσκες κλάρες ελάτων κάτω από αποψιλωμένα έλατα, που σε λίγο καιρό θα μας αφήσουν χρόνους… Κάποιες επισυναπτόμενες φωτογραφίες μας, για του λόγου το αληθές.


Το ίδιο εξακολουθεί να γίνεται (μετά μια μικρή ανάπαυλα, όταν μπήκαν προ τριμήνου οι πινακίδες) στο δάσος της «Σβαρνιάς». Οι δυο κτηνοτρόφοι είναι πάλι μέσα συνέχεια για βόσκηση και μάλιστα ο ένας «δουλεύει» το πριόνι στα νεαρά πουρνάρια όπως στο παρελθόν…
Γ. Εγκατάλειψη του δασικού δρόμου προς άνω Μονή Δίβρης και ελατοδάσος
            Ο δασικός δρόμος που οδηγεί προς την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής Άνω Δίβρης, στον «Πόντο» και συνέχεια προς το διάσελο Αη-Γιώργη- Αστρά, έχει κυριολεκτικά κλείσει για τα μικρά αυτοκίνητα των επισκεπτών του δάσους  και είναι ….ορθάνοικτος για φορτηγά και τα 4Χ4 των καταστροφέων του δάσους με το αλυσοπρίονο.
            Τα ρείθρα απορροής των ομβρίων (γράνες) έχουν εξαφανιστεί, οι νεροφαγιές έχουν διαλύσει το οδόστρωμα που είναι αδιάβατο για  μικρά αυτοκίνητα, οι βράχοι πέφτουν και δεν απομακρύνονται.
            Γνωρίζετε βεβαίως, ότι αυτός ο δρόμος είχε «εργολαβικές αμαρτίες» όταν διατέθηκαν σοβαρά κονδυλια που πήγαν στον αέρα, αλλά μια συντήρηση στοιχειώδης εκ μέρους του Δασαρχείου (με τα μηχανήματα που διαθέτει) είναι απαραίτητη εκ μέρους σας ενέργεια.
Αξιότιμε Κε Δασάρχη
            Είμαστε βέβαιοι ότι εσείς θα πράξετε τα δέοντα. Το ελατοδάσος της Δίβρης (αλλά και τα άλλα δάση)  είναι το θεάρεστο δώρο και η «προίκα» της Φύσης στη γενέτειρά μας και θα κάνουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας να τα προστατέψουμε. Και θέλουμε το Δασαρχείο Πύργο να εντείνει τις προσπάθειές του προς αυτή την κατεύθυνση.
            Επίσης, επαναφέρουμε το αίτημα για την επαναλειτουργία του Δασοφυλακείου Λαμπείας (που υπήρχε προ αιώνων)  με μόνιμο δασοφύλακα και παρακαλούμε να το επανεξετάσετε.
Μετά  τιμής
Ο πρόεδρος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ
Σωτήρης Χ. Σωτηρόπουλος
(ιατρός, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»)
Υ.Γ. Το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο

v Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στη ΔΙΒΡΗ, η εθνική μας επέτειος την 25η Μαρτίου
Η φετινή γιορτή στη Δίβρη ήταν καλλίτερη από άλλες χρονιές. Είχε βέβαια και κάποια "παραλειπόμενα..." που δεν χρειάζεται να τα πούμε…
Η Δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου χοροστατούντων των αιδ. ιερέων παπαΒασιλη Γαρδίκη και παπαΚωστα Αρβανίτη, την παρουσία προσκυνητών και των Σχολείων μας, έγινε:
-Με τον χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Λαμπείας Βασ. Αρβανίτη (που είπε λίγα και καλά).
-Με την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον συμπατριώτη Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Νίκο Αναστασόπουλο


με μια εμπνευσμένη ομιλία που εντυπωσίασε και άφησε καθηλωμένο το ακροατήριο γιατί πέραν των τεκμηριωμένων ιστορικών στοιχείων αναφέρθηκε και στη μεγάλη συμβολή της Δίβρης στον Αγώνα του 1821 που πρώτη φορά άκουσαν οι συμπολίτες μας

Στη συνέχεια έγινε η δέηση στα Μνημεία των Ηρώων στη ανακαινισμένη κεντρική πλατεία και η κατάθεση στεφάνων με την εξής σειρά.


-Εκ μέρους του Δήμου ο Αντιδήμαρχος Β. Αρβανίτης
-Εκ μέρους της Αστυνομίας ο αστυνομικός Ι. Γιαννακόπουλος
-Κατέθεσε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Ν. Αναστασόπουλος
-Εκ μέρους του Συλλόγου Διβριωτών Αθήνας η Μ. Πάτση ....
-Εκ μέρους του "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΊΒΡΗΣ" ο Σ. Σωτηρόπουλος (κατέθεσε στο μνημείο των Οπλαρχηγών και Αγωνιστών του 1821, που αναγέρθηκε το 1986 από την ΠΕΕΔ)
-Το Νηπιαγωγείο Λαμπείας
-Το Δημοτικό Σχολείο Λαμπείας
(που είπαν και ηρωικά της ημέρας ποιήματα)
-Και το Γυμνάσιο και το Λύκειο Λαμπείας
(Εκτός αυτό του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ τα άλλα στεφάνια κατετέθησαν -και σωστά-  στο περίφημο Ηρώον που αναγέρθηκε το 1924, από τον «Προοδευτικό Σύνδεσμο Δίβρης» και είχε φιλοτεχνηθεί από τον διάσημο γλύπτη Ευ. Αρμακόλα)
Κατόπιν έγινε η καθιερωμένη παρέλαση στον κεντρικό δρόμο της "Αγοράς" από τους μαθητές και τις μαθήτριες


Τέλος στην πλατεία χόρεψαν τα παιδιά των Σχολείων με λεβεντιά και χάρη.
Και του χρόνου καλλίτερα.
Δείτε φωτογραφίες.
(Με την ευκαιρία θυμόμαστε)
Και μια συγκινητική ιστορία των παιδικών μας χρόνων στην Εθνική Γιορτή της 25ης Μαρτίου 1954....(πριν 65 χρόνια!!)
Τότε, ανήμερα της επετείου (καλή ώρα σαν φέτος) στο Δημοτικό μας Σχολείο μετά την παρέλαση γινόταν μεγάλη γιορτή στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού μας Σχολείου. Με ποιήματα και ηρωικά σκετς όλων των μαθητών πάνω στη πρόχειρα στημένη σκηνή.
Όλη σχεδόν η τοπική κοινωνία παρούσα.... (όχι όπως σήμερα που σχεδόν απουσιάζει)
Η δασκάλα μας η αείμνηστη Θεοπίστη Καρυανού, πρωτοδιόριστη και με όρεξη ετοίμασε τα σκηνικά, βρήκε στολές εθνικές που ντύθηκαν οι ...ηθοποιοί.
Επάνω στη σκηνή παιζόταν το γνωστό ηρωικό θέμα της σφαγής της Χίου του Βίκτωρος Ουγκώ "το Ελληνόπουλο"....
Μέσα στο χαλασμό της σφαγής ο αφηγητής μαθητής Λάκης Δ. Τσάμης απαγγέλλει με στόμφο και επιδεξιότητα το: "Τούρκοι διαβήκαν χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα η Χίος τόμορφο νησί μαύρη απομένει ξέρα....."
Και απευθύνεται σε μένα, τον γράφοντα.
(που είχα ντυθεί "Ελληνόπουλο", μικρό, αδύνατο, τρεμουλιασμένο και καθόμουνα με την φουστανελλίτσα μου, κλαμένο σε μια γωνιά... , και τότε πετάγεται από το ακροατήριο η Ελένη του Γιωργακελου που ήταν γειτόνισσα μου, και φωνάζει: Παναγία μου, ο Σωτηράκης το παιδί τρέμει λιποθυμάει κυρία Θεοπιστη ..., που λέει της Ελένης ένα παρατεταμένο σοουυττττ...)
Αφού έγινε σιωπή....
Τότε ο αφηγητής Λάκης Τσάμης συνεχίζει και μου λέει :
"Τι θέλεις άμοιρο παιδί, τι θέλεις να σου δώσω για μην κλαίς λυπητερά, τιθελες ταχα νάχεις κλπ κλπ...."
Κι εγώ εκεί που ήμουν κλαμένος και τρεμάμενος, του λέω με στεντόρεια φωνή μέχρι τον ουρανό:
"Βόλια, μπαρούτι θέλω να !!!...."
Και τότε ξέσπασε σε χειροκροτήματα το ακροατήριο και σε κάποια μάτια το δάκρυ πήγε κορόμηλο.....
Ήταν μια από τις συγκλονιστικές στιγμές της παιδικής ασήμαντης ζωής μου.... (σ.σ. ο φίλος και συμμαθητής Λάκης Τσάμης είναι κάπου στη Βραζιλία, Καναδά δεν ξέρω, κι εγώ σήμερα εδώ και αναθυμιέμαι με νοσυαλγία.....)
"η σφαγή της Χίου"
Δείτε και τον περίφημο πίνακα του Ντελακρουά.

v Που πάνε τα λεφτά του ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ;
Πάνε για τα πυρόπληκτα χωριά στις φονικές πυρκαγιές του 2007; Ή μήπως πάνε για ....προεκλογικά έργα;;;
Ερώτημα κάνουμε.
Τρεις μήνες πριν τις εκλογές, πολύ ωραίες οι εξαγγελίες του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας δια του αρμόδιου κ. Αντιδημαρχου!..,.. Έργα να δεις (δρόμους, ηλεκτροφωτοσμούς, υδρεύσεις κλπ)
Να σας ρωτήσω όμως κάτι απλό, πόσα από τα χωριά αυτά στα οποία γίνονται τα ...προεκλογικά έργα, κάηκαν στις φονικές πυρκαγιές του 2007 και χρησιμοποιείτε τα λεφτά του ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ;;;


Περιμένουμε απάντηση, γιατί διαφορετικά θα κάνουμε την ερώτηση στις αρμόδιες Διοικητικές, Δικαστικές και Ελεγκτικές Αρχές....
Εμείς το δρόμο τον ξέρουμε, όπως ξέρουμε ότι η προεκλογική σας εξαγγελία, την τελευταία στιγμή, ποιο σκοπό εξυπηρετεί.

v Το έργο της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ της «Αγοράς» της Δίβρης, παραμένει μεσοτελειωμένο…
Ερημιά και περισυλλογή στη Δίβρη του Μάρτη. Το ευχαριστιέσαι περπατώντας το πεζοδρόμιο της "Αγοράς" προς την πλατεία. Δυστυχώς έγινε μια πρόχειρη βελτίωση της ανακαινισμένης πλατείας (για τις ανάγκες της εθνικής γιορτής)...

Αλλά το έργο έχει σταματήσει εδώ και μήνες (λόγω χειμώνος) και να δούμε πότε θα τελειώσει...
Ήδη, βλέπουμε κάποιες πρώτες φθορές και καταλήψεις πεζοδρομίων, ενώ υπολείπονται πολλά.
Έχει μείνει το κομμάτι από το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και πέρα, το τελείωμα της πλατείας, ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και πολλά άλλα...
Και τα προς διαμόρφωση πάρκινγκ μένουν ανακατωμένα και αναξιοποίητα.
Φαίνεται ούτε η προεκλογική περίοδος δεν βοηθάει!!...

v Ένας ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΣ (τρομοκρατικός;) Εμπρησμός..., έξω από το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»!!...
Πριν 6 χρόνια...., 27 Μαρτίου 2013
ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ!!!..,,
Στις 27 Μαρτίου 2013 κάποιοι ανεγκέφαλοι, προέβησαν το μεσονύκτιο, σε μια αποτρόπαιη πράξη εναντίον μου που τότε χαρακτηρίστηκε "τρομοκρατικός εμπρησμός" του αυτοκινήτου μου που ήταν σταθμευμένο στην αυλή του "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ"...., ενώ εμείς είμαστε μακριά.
Από θαύμα, και την άμεση επέμβαση παρατυχόντος Μηχανικού που τόλμησε και έσβησε τη φωτιά (είχαν ανάψει οι εμπρηστές ένα 5κιλο δοχείο με βενζίνη, που ευτυχώς κύλισε ανάποδα) και ειδοποίησε Αστυνομία και πυροσβεστική τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες και πρόλαβε το παρανάλωμα του πυρός στο κτίριο του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και των παρακείμενων οικιών της "Αγοράς"....


Δυστυχώς, η τρομοκρατική εμπρηστική ενέργεια μέχρι σήμερα δεν αποκαλύφθηκε με την αδράνεια της Αστυνομίας, ενδεχομένως και της Πυροσβεστικής και του Δασαρχειου και την συγκάλυψη των δραστών, όπως έγραψε τότε η εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", αποδίδοντας την αποτρόπαιη πράξη σε κάποιους μαφιόζους που ήθελαν να ροκανίσουν κάποια κρατικά 4 εκατομμύρια ευρώ σε δεντροφυτεύσεις δάσους στο "Λάμπειον Όρος" (περιοχή "Κλινίτσες") που ποτέ δεν κάηκε!!!!...
Επίσης, κανείς από τους ντόπιους (γείτονες κλπ) δεν βοήθησε στην εξιχνίαση του εγκλήματος....
Έγιναν δύο φορές "ανακρίσεις" από την Δικαιοσύνη και δυο φορές μπήκε η υπόθεση στο Αρχείο.
Να σημειωθεί ότι στις 23 Μαρτίου 2013 έδωσα κατάθεση στον Ανακριτή, λέγοντας ότι "ποτέ δεν κάηκε δάσος στη Δίβρη, στις "Κλινίτσες" και στις 27 Μαρτίου έγινε ο εμπρησμός του αυτοκινήτου μου!!!... Και ο νοών νοήτω.
Πάντως, προσωπικά, αισθάνθηκα ανακούφιση γιατί λίγο ήταν το κακό που έγινε και που μπορούσε να ήταν καταστροφικό για το "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ" και την ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ μας, και βεβαίως τις απώλειες σε ανθρώπινες ψυχές και περιουσίες....

 ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ:
Έφυγε, η εκλεκτή συμπατριώτισσα Κική Κωνστ. Νικολοπούλου, ετων 74 από τους Περδικαράδες Δίβρης και κηδεύτηκε στην Αθήνα όπου διέμενε, 

v Τα ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΑ και ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ τεκταινόμενα σε Ολυμπία και Λαμπεία…
Α΄ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΊΑΣ
·         Γεώργιος Γεωργιόπουλος (προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ και ….ολίγον από ΣΥΡΙΖΑ)
Φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει ένα ρεύμα αποδοχής και από το γεγονός ότι  έχει πάρει το μεγαλύτερο μέρος (τα 3/5!...) των σημερινών Συμβούλων του απερχόμενου Δημάρχου κ. Κοτζά, και 2 μεγαλοστελέχη του πρώην Δημάρχου κ. Αηδόνη, όλοι δοκιμασμένα και εν πολλοίς «φθαρμένα» πολιτικά κεφάλαια  (πολυσυλλεκτικός και δεν ξέρω αν του βγει σε καλό..). Αυτό βέβαια κατά την ταπεινή μου άποψη δεν φέρνει τίποτα σπουδαίο, καθόσον υπάρχει κίνδυνος «να αλλάξει ο Μανωλιός και βάλει τα ρούχα του αλλιώς» (!!)…, με το απλό σκεπτικό ότι αφού επί 9 χρόνια ως Σύμβουλοι του Κοτζά δεν έπραξαν τίποτα ή έδρασαν αρνητικά, γιατί θα είναι καλλίτεροι τώρα με την νέα ηγεσία; Χωρίς να αμφιβολία όμως, ότι χειρότερα από αυτό που υπήρχε μέχρι τώρα δεν θα γίνει, αφού η κατάσταση έχει φτάσει στο ναδίρ….
·         Γεώργιος Αηδόνης (προσκείμενος στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)
Επίσης ο μέχρι τώρα αρχηγός της Αξιωμ. Αντιπολίτευσης (με αρνητική πορεία τόσο ως Αντιπολίτευση, όσο και στο παρελθόν ως Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας) κινείται δραστήρια, πάλι με παλιά υλικά (με λίγες εξαιρέσεις) διεκδικεί θέση για να πάει στον 2ο γύρο με απρόβλεπτες εξελίξεις…, εάν επικρατήσουν «ανίερες συμμαχίες».
·         Ευθύμιος Κοτζάς (προσκείμενος στο ΚΙΝΑΛ και άλλες …δημοκρατικές δυνάμεις)
Δυσκολεύεται ο σημερινός Δήμαρχος ακόμη και να συγκροτήσει Ψηφοδέλτιο, αφού μετά την «αυτομολία» (προς Γεωργιόπουλο) της πλειοψηφίας των Συμβούλων της Παράταξης του, κινδυνεύει (από ότι λέγεται)  να μη μετάσχει στις Εκλογές. Προσωπικά πιστεύω ότι  τελικά θα κατέβη (παρότι ακόμη δεν ανακοίνωσε ονόματα), αφού έχει στα χέρια του τον («αμαρτωλό» θα έλεγα, με επώνυμους ρουσφετολόγους) οργανωτικό μηχανισμό του Δήμου…., που συνεχίζει το «θεάρεστο ανθρωπιστικό» του έργο με διορισμούς, με διανομή τροφίμων και αναγγελία έργων με ξένα κόλλυβα (βλ. ανωτέρω ΤΑΜΕΙΟ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ»…
·         Γιώργος Τζαβάρας (προσκείμενος στο ΚΚΕ)
Σεμνός και αθόρυβος, αλλά με περιορισμένες εκλογικές δυνατότητες η Παράταξή του, ανακοίνωσε  τους πρώτους 10 υποψήφιους Συμβούλους με σύνθημα «να κάνουμε τη διαφορά», ευελπιστεί σε μια καλή παρουσία.
·         Σωτήρης Σωτηρόπουλος (προσκείμενος …«τω Αγνώστω, πολιτικώ θεώ»)
Ενημερώνω για τη πορεία του Συνδυασμού μας.
Ήδη συμπληρώθηκαν οι υποψήφιοι Σύμβουλοι στους 3 ορεινούς πρώην Δήμους (τώρα Δημοτικές Ενότητες Λαμπείας, Λασιώνος, Φολόης). Και μέχρι αυτή τη στιγμή λιγότεροι από τους μισούς Συμβούλους για την ΔΕ Αρχ. Ολυμπίας (που χρειαζόμαστε 17).... και βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες για την ποσόστωση του 40%, σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.
Το πλέον ευχάριστο για μένα, είναι ότι οι ευχαρίστως προσελθόντες και επιλεγέντες Σύμβουλοι (άνδρες και γυναίκες) έχουν τα προσόντα, τις προϋποθέσεις και όρους που θέσαμε για την συμμετοχή τους στο Ψηφοδέλτιο.
Ευελπιστούμε να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 27 τουλάχιστον, που απαραίτητα προβλέπει ο νέος Νόμος...
Η Ανακοίνωση του τελικού καταλόγου των Συμβούλων, θα γίνει σε Συγκέντρωση στις 3 Μαϊου (τρεις ημέρες πριν την προθεσμία υποβολής στο Πρωτοδικείο)

Β΄ ΤΟΠΙΚΟΙ «ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ» ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΕΊΑΣ

Τα "αυτόνομα" Ψηφοδέλτια της Τοπικής ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΜΠΕΙΑΣ αρχίζουν να  συγκροτούνται σιγά σιγά...
Ήδη συγκροτήθηκε ο λεγόμενος "νεανικός" Συνδυασμός με 17 ονόματα (15 άρρενες και 2 θήλεις) υποστηρικτών  νεαρών στη ηλικία συμπολιτών μας, εκ των οποίων θα επιλεγούν για το Τοπικό Συμβούλιο 5 ή 7... Ήδη κυκλοφόρησαν την πρώτη Διακήρυξη τους με τον τίτλο «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ», η σύνθεση της οποίας προκάλεσε διάφορα συναισθήματα στους συμπατριώτες (σ.σ. πάντως υποστηρίζεται από ανθρώπους του υποψήφιου Δημάρχου κ. Γεωργιόπουλου, αλλά -είδαμε σε μια ανάρτηση έκπληξη- και από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Αηδόνη!…)
Μάλιστα η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ» έκαναν την πρώτη τους επίσημη συνάντηση στο πρώην Δημαρχείο Λαμπείας δηλαδή στο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ (παρόντες Π. Αβράμης, Β. Ηλιοπούλου, Β. Θεοδωροπούλου, Δαμιανός Γαρδίκης, Δ. Δανίκας ο κεντρικός πυρήνας κ.ά.) . Προφανώς, πήραν από τώρα …τα κλειδιά της Κοινότητας, για να κάνουν προπόνηση στη μελλοντική διακυβέρνηση της Δίβρης, εκφράζοντας από τώρα την σιγουριά τους για την επιτυχία τους (ή όπως το είπε ένας εκ των εμπνευστών και υποστηρικτών τους "θα σαρώσουν σαν μπουλντόζα και θα βγάλουν και τους 5 συμβούλους", βλ. παρακάτω).!!....
Μέχρι τώρα, παρά τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις δεν έχει ανακοινωθεί άλλο τοπικό Ψηφοδέλτιο.
Υ.Γ. Όταν θα έρθει η ώρα θα γίνει η αποτίμηση των Ψηφοδελτίων, των Προγραμμάτων τους ως και των ονομάτων που τα απαρτίζουν (σύμφωνα με τι δικές μας απόψεις και θέσεις)

Τέλος….
(Προσωπική ομολογία, προς στην τοπική Κοινωνία της γενέτειρας)*
Μια ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ σε Καφενείο της Δίβρης που ομολογώ με «σημάδεψε».
«Είναι ντροπή -είπε κάποιος- εμείς οι ξενόφερτοι να θέλουμε να κυβερνήσουμε το χωριό»(!!!) , εννοώντας ως «ξένους» εμάς που δεν μένουμε μόνιμα στη Δίβρη…
Η κάθοδός μου το τριήμερο της Αποκριάς στη γενέτειρα Δίβρη με δίδαξε πολλά, με πληροφόρησε αρκετά και με προβλημάτισε ακόμη περισσότερο.
Θα αρκεστώ στη συζήτηση που έχει «φουντώσει» (τρόπος του λέγειν) γύρω από τη συγκρότηση του 5μελούς «Αυτόνομου» Ψηφοδελτίου για την Κοινότητα Λαμπείας (θα εξηγηθώ γιατί λέω το «ψηφοδέλτιο» και όχι τα «ψηφοδέλτια») που συζητείται ευρύτατα….
Ας έρθουμε λοιπόν, στα Κοινοτικά της ιστορικής κωμόπολης Δίβρης (Λαμπείας).
Μετά την 26η Δεκεμβρίου 


που έγινε μια σχετικά πετυχημένη σύναξη (χωρίς τη συμμετοχή κανενός νέου συμπατριώτη από αυτούς της «ΠΡΩΤΟΠΒΟΥΛΙΑΣ ΝΕΩΝ» ) στο «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» με πατριωτική προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα αξιόλογο Ψηφοδέλτιο (αυτόνομο, χωρίς παραταξιακές ή άλλες εξαρτήσεις) δεν υπήρξε καμμιά απολύτως εξέλιξη (πλην κάποιων συζητήσεων που συμμετείχα κι εγώ). Και ξαφνικά πριν δύο εβδομάδες κυκλοφόρησε ευρέως η φήμη ότι οι νέοι του χωριού (συμπαθέστατοι κατά τα άλλα, ως συμπατριώτες και συμπατριώτισσες) μαζί με ένα μεγαλύτερο συμπολίτη στην ηλικία από την Μπαρμπότα (που φέρεται ως επικεφαλής) συγκροτούν τοπικό συνδυασμό… Ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα γιατί το έμαθα τελευταίος (όπως πάντα σε τέτοιες διεργασίες) καθόσον είχα άμεσο ενδιαφέρον, αφού εκτός από δημότης Λαμπείας, είμαι και υποψήφιος για Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας.
Όταν πήρα την παραπάνω πληροφορία από 2-3 πηγές, έγραψα στο Facebook ένα σχόλιο καλοπροαίρετο με αρκετό χιούμορ αλλά και εκφράζοντας τις δικές μου πεποιθήσεις τι περιμένω εγώ από ένα τέτοιο Συνδυασμό και μάλιστα νέων ανθρώπων. Και βέβαια εμμέσως, εξέφρασα επιφυλάξεις αν μπορούν να ανταποκριθούν κάποια από τα ονόματα στο σοβαρό και υπεύθυνο πόστο της Διοίκησης μιας Κοινότητας, όπως είναι της Δίβρης. Ενδόμυχα πίστευα, ότι ήταν μόνο φήμη και ένας νεανικός ενθουσιασμός, αν όχι απότοκο του «αθάνατου διβριωτικου χιούμορ» ή ακόμη ακόμη μια προσπάθεια αντιπερισπασμού στην έτσι κι αλλιώς θλιβερή κατάσταση που επικράτησε εδώ και δυο Κοινοτικές θητείες στη Δίβρη…
Την Καθαρά Δευτέρα, όμως σε μια δημόσια συζήτηση (που βρέθηκα εντελώς τυχαία) στο Καφενείο δηλαδή την… «Εκκλησία του Δήμου» σοβαροί και μορφωμένοι συμπατριώτες (Α.Η. και Θ.Π.) που δείχνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα προβλήματα του χωριού με βεβαίωσαν ότι πράγματι είναι γεγονός η κίνηση αυτή των νέων να αναλάβουν τα ηνία της Κοινότητας… Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα με το σκεπτικό τους (σεβαστό καθόλα) ότι «πρέπει οι νέοι να ενεργήσουν μόνοι τους, να μη τους κόψουμε εμείς τη θέληση για να μη λένε ότι εμείς οι μεγαλύτεροι τους καθοδηγούμε». Περισσότερο με εξέπληξε η αιτιολογία αυτού του σκεπτικού (που είχε μια ανεξήγητη επιθετική απολυτότητα από τον ένα εκ των συνομιλητών μου) που θα σας πω εν ολίγοις.
Μάλιστα και οι δύο λίγο πολύ με εγκάλεσαν (σχεδόν με …«μάλωσαν») γιατί έκανα το άνω αναφερόμενο σχόλιο στο Facebook !!..., και με κατηγόρησαν ότι αποθαρρύνω (sic!) τα παιδιά. Επίσης μου μετέφεραν και την εντύπωση που αποκόμισε από το σχόλιο μου μία μορφωμένη κοπέλα εκ των νεαρών υποψηφίων, που είπε ότι είμαι «κακούλης»(!..), που είναι η υποκοριστική εκδοχή του «κακός» (Δεν μου κακοφάνηκε, γιατί είναι μια τρυφερή επιφώνηση και γιατί θυμήθηκα ότι και ο αλήστου μνήμης Δήμαρχος Παπανικολόπουλος, θέλοντας να με μειώσει είχε πει το αμίμητο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο «τώρα καταλαβαίνω γιατί εσείς οι Διβριώτες τον λέτε Σωτηράκη, γιατί είναι μικρός, ελάχιστος, ασήμαντος»(!!!). Ας είναι….
Μάταια προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι δεν είχα τέτοια πρόθεση. Άλλωστε ποιος είμαι εγώ που θα σταματούσα μια τόσο ενθουσιώδη κίνηση, λέγοντας την χαρακτηριστική φράση του μεγάλου τιμονιέρη της Κίνας Μάο Τσε Τουγκ «ας αφήσουμε όλα τα λουλούδια να ανθήσουν»…(βέβαια στο τέλος, τα λουλούδια ήταν η …«χήρα του Μάο» και η κατάληξη στη σφαγή της πλατείας Τιεναμέν!). Εξηγώντας τους παράλληλα, πως εγώ προσωπικά αντιλαμβάνομαι ποια προσόντα πρέπει να έχει ο Πρόεδρος και το Τοπικό Συμβούλιο μιας Δίβρης, που δεν είναι όποια κι όποια Κοινότητα…. Και ενώ η συζήτηση συνεχιζόταν, πότε με αστεία πότε με σοβαρότητα (όπως γίνεται σε συζητήσεις του Καφενείου) άκουσα από τους δυο συνομιλητές μου -σημειωθήτω και οι δυο είναι υποστηριχτές του υποψήφιου Δημάρχου Γεωργιόπουλου- να λένε ορισμένα πράγματα, που μου φάνηκαν τόσο παράδοξα που με προβλημάτισαν σοβαρά και με στενοχώρησαν πολύ (χωρίς να το δείξω βέβαια).
Θα θυμηθώ κάποια σκόρπια από τα λεχθέντα (που εκφράστηκαν όχι με συγκατάβαση αλλά με φανατισμό και απόλυτη πίστη εκ μέρους τους), που με συγκλόνισαν και κατάλαβα γιατί έχουν βάλει υπό τη συμπαθητική «ομπρέλα» τους (πιστεύω πλέον ότι οι ίδιοι είναι οι εμπνευστές και γεννήτορες αυτού του νεανικού Ψηφοδελτίου) και τους στηρίζουν αναφανδόν. Εντελώς συνοπτικά και όσο μπορώ να θυμάμαι, υποστήριξαν:
1. «Μπορεί να μην έχουν ασχοληθεί αυτοί οι νέοι μέχρι σήμερα με τα κοινά προβλήματα της Δίβρης, τώρα που θα μπουν μέσα και θα μάθουν και θα κάνουν….» (σ. σε δική μου επιφύλαξη ότι ποτέ δεν τους είδα να ασχολούνται με τα κοινά)
2. «Είναι ντροπή εμείς οι ξενόφερτοι να θέλουμε να κυβερνήσουμε τη Δίβρη, αυτοί μένουν εδώ αυτοί έχουν το δικαίωμα…» (σ. σε δική μου παρατήρηση ότι έχουμε φωτεινά παραδείγματα λεγόμενων «ξένων» και πολύ επιτυχημένων Κοινοταρχών π.χ. στη Στρεζοβα, στη Γιάρμενα κλπ)
3. «Το ψηφοδέλτιο αυτό θα σαρώσει (σ. ειπώθηκε ακριβώς η λέξη) σαν μπουλτόζα και δεν θα τολμήσει να κατέβει άλλο ψηφοδέλτιο και θα πάρει και τους 5 Συμβούλους…»
4. «Εσύ δεν πρόκειται να πάρεις ούτε ένα σύμβουλο…». (σ. σε δική μου αναφορά ότι αν δεν με ικανοποιεί το προτεινόμενο, θα κατεβάσω δικό μου τοπικό ψηφοδέλτιο, όπως έχω το δικαίωμα, να πάρω έστω ένα σύμβουλο να ακούγεται μια φωνή). Ούτε ο στοιχειώδης σεβασμός σε ένα μεγαλύτερο στην ηλικία, τουλάχιστον….
5. «Εδώ, το ψηφοδέλτιο αυτό των νέων θα το ψηφίσουν οι μεγαλύτερες οικογένειες (που τις ονομάτισε κιόλας)  της Δίβρης γιαυτό και θα βγει…» (σ. σε δική μου ερώτηση, δηλ θα μας διοικούν οι μεγάλες οικογένειες;)…
Ειπώθηκαν και άλλα πολλά, που δεν θυμάμαι ή δεν θέλω να θυμάμαι.
Έφυγα, χαμογελαστός (όπως το καλούσε η ημέρα) αλλά μέσα μου κάτι «έσπασε». Αναλογιζόμενος, αφού οι δυο βαρύγδουποι συνομιλητές μου διαπνέονται από τέτοιες αντιλήψεις για τα Κοινοτικά τεκταινόμενα ( της «ΜΕΓΑΛΗΣ Διβρης Μορέος») ψιθύρισα τους στίχους του τραγουδιού, του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι
«… Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θαλλάξει ποτέ»!...
Αλλά στην άλλη γωνία (ως συνήθως) συνήλθα και συνέχισα το δρόμο μου…
*Ένας «ξενόφερτος» Διβριώτης που είναι στο χωριό 8 μήνες το χρόνο (σωματικώς) και 12 μήνες (ψυχικώς)
Υ. Γ. Η επισυναπτόμενη φωτογραφία είναι συμβολική, τι συνέβαινε στη Διβρη το 1956 και τι συμβαίνει σήμερα. Ποια ήταν τότε η Δίβρη και ποια είναι σήμερα….












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου