Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019: Ο "ΤΕΛΑΛΗΣ" με την ΤΕΛΙΚΗ (προσωπική μου) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τις Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές στην ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑ και την ΛΑΜΠΕΙΑ


ΑΠΡΙΛΙΟΣ  2019
ο "ΤΕΛΑΛΗΣ "

ΤΕΛΙΚΗ (προσωπική μου) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
για τις Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές
στην ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑ και την ΛΑΜΠΕΙΑ


Η ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ
( Έτος 7ο ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019 - Aρ. Φύλλου 75)

Όταν ο Δήμος Αρχ.Ολυμπίας, οιυπεύθυνοι κρατικοί παράγοντες, η τοπική κοινωνία και η Κοινότητα  κοιμούνται και αδιαφορούν, εμείς επαγρυπνούμε και ενδιαφερόμαστε...
Και δια της εφημερίδας με τον ανωτέρω τίτλο:
 Θα σας ενημερώνουμε για μικρά και μεγάλα 

θέματα της κωμόπολης 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
            Γιατί διαλέξαμε, αυτό το περίεργο τίτλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας;
            Ο Γιάννης Τσετσέλης, για όσους δεν τον γνώρισαν, ήταν μια εμβληματική μορφή, μια «γραφική» (με την πιο καλή έννοια) φιγούρα της παλιάς καλής Δίβρης που έζησε και άφησε το ίχνος του επί πολλές δεκαετίες τον περασμένο αιώνα. Ενδεχομένως το όνομα «Τσετσέλης» να έχει περάσει σε πολλούς με κάποια απαξία, ως ενός φτωχού, καταφρονεμένου και όχι έξυπνου συμπολίτη μας. Ήταν όμως, από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που άφησαν εποχή στην ιστορική κωμόπολη. Ελπίζουμε να δοθεί ευκαιρία να γράψουμε για την ψυχοσύνθεση, την καλοσύνη και να ξετυλίξουμε κάποιες ενδιαφέρουσες σημαντικές πτυχές της πολυσήμαντης αυτής προσωπικότητας, με τη διήγηση περιστατικών (το πλείστον σπαραξικάρδιων)  που σημάδεψαν όχι μόνο τον ίδιο αλλά όλη την τοπική κοινωνία της Δίβρης. Σήμερα θα περιοριστούμε σε λίγα.
            Ξεκινώντας αυτή τη μόνιμη ενημερωτική στήλη κάνουμε γνωστό στους εκλεκτούς αναγνώστες της «ΝΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ», ότι ο Γιάννης Τσετσέλης ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο επίσημος εκφωνητής, ο τελάλης της Δίβρης, δηλ. ο άνθρωπος που διαλαλούσε με την χαρακτηριστική και πολλές φορές ακατάληπτη φωνή του («ψεύδιζε» λίγο), όλα τα σημαίνοντα γεγονότα και τις ανακοινώσεις (ως είδος μεγαφώνου) που αφορούσαν τοπικά προβλήματα της Κοινότητας, χαρούμενα ή άσχημα νέα της ζωής της κωμόπολης, η αναγγελία προσωπικής εργασίας, η διανομή νερού για άρδευση κλπ, κλπ. Ήταν με λίγα λόγια η φωνή της συνείδησης της «Αγοράς» της Δίβρης. Ο ίδιος σχεδόν μοναχικός στη ζωή του και πάμφτωχος, για πολλές δεκαετίες ήταν ο «θεληματάς» (κι εδώ με την καλή έννοια) για να εξασφαλίζει τον επιούσιον άρτον και μάλιστα έχει μείνει παροιμιώδες σε διβριώτες και παραθεριστές (στους οποίους ήταν συμπαθέστατος) το περιβόητο «τσετσελόσημο» όπως είχε καθιερωθεί να λέγεται το φιλοδώρημα ή μπουρμπουάρ που έπαιρνε   ευχαρίστως όποιο κι αν ήταν και χωρίς γογγυσμόν…

Τα θέματα που θα παρουσιάζουμε θα είναι τηλεγραφικά διατυπωμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα συλλέγουμε, μαζί με τις συνοδεύουσες φωτογραφίες (παλιές και σημερινές) Σε μερικά θα υπάρχει μεγαλύτερη έκταση, ιδίως όταν υπάρχουν γραπτά ντοκουμέντα. Η χαρακτηριστική φωνή του αείμνηστου Γιάννη Τσετσέλη θα αντηχεί στεντόρεια σε λόγγους και λαγκαδιές όπως τότε, τον παλιό καλό καιρό…        Συνεχίζουμε.

 Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ο τελάλης της Δίβρης, Γιάννης 
Τσετσέλης» ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, ΤΩΡΑ ΜΕ 
ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΔΙΒΡΗ»


Η «ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ» του «ΤΕΛΑΛΗ»
ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ...

Σταυρό στον Λου .Λου
Μαρίας Αρβανίτη Σωτηροπούλου*

Τον  πρωτογνώρισα  κολλημένο   σ'   ένα   τοίχο.  Μουστάκι λεβέντικο, μάτι σπαθί, χαμόγελο φιλήδονο.
- Όμορφος άντρας, ψιθύρισε λάγνα η φιλενάδα μου.
           - Μπα , δε βαριέσαι, μουρμούρισα.
           - Όμορφο   όνομα,   συνέχισε  κείνη.  Λάμπρος  Λεβέντης. ...Ξέρεις, θα τον ψηφίσω, συμπέρανε άξαφνα, μα αποφασιστικά.
Η μορφή  του  μ'  ακολουθούσε  παντού.  Στα  τρόλεϊ, στους τοίχους,  στον  αέρα.  Τα  πανώ  που  κυμάτιζαν,  τα  τρυκ  που ανέμιζαν, τα ματωμένα γράμματα στις μάντρες και τους τοίχους, τα λευκά γράμματα στην άσφαλτο, όλα για κείνον μου μιλούσαν. Σταυρό  στο   Λάμπρο  Λεβέντη.  Σταυρό  στο Λου  Λου. Σήμα κατατεθέν  όπως  η Μπε Μπε (Μπριτζίτ Μπαρντώ).  
Αυτός  ο   νέος  εκφραστικός  άντρας   σίγουρα  κάποτε  θα θριάμβευε.  Άνοιγα την  εφημερίδα.  Ολοσέλιδη η αισθησιακή μορφή του.  Τα μαλλιά του πίσω  τραβηγμένα άφηναν να φανεί ένα μέτωπο που ξεχείλιζε από ευφυία.
Σε λίγο όλοι μιλούσαν  γιαυτόν.  Ήταν έξυπνος, από κείνους που κάνουν  σωστές  επιλογές.  Ανήκε στο σημαντικότερο πολιτικό συνδυασμό.  Σίγουρα θα θριάμβευε.
            Ε! ναι, λοιπόν. Τον ερωτεύθηκα. Πολλές γυναίκες ερωτεύονται φαντάσματα.  Έναν  ηθοποιό,  έναν εκφωνητή της  τηλεόρασης, ένα γιατρό σε σήριαλ,  ένα δημοσιογράφο σε έγκυρη εφημερίδα. Γιατί όχι άραγε;  Πώς οι άντρες   παθιάζονται με τους κορίτσαρους των πορνοπεριοδικών;  Εμείς οι γυναίκες είμαστε πιο  εγκεφαλικές να πούμε. Ερωτευόμαστε με την ψυχή πιο πολύ, παρά με το κορμί μας. Κι αυτόν τον υποψήφιο πώς να  μην τον αγαπήσεις; 
Τι όμορφα  που τάλεγε  στους  λόγους  του!  Τι  όμορφα που τάγραφε σ'  εκείνα τα χαρτιά που  μας ταχυδρομούσε!

Δικαιοσύνη,   Ειρήνη,  Ενότητα,  Ισότητα  για  τις γυναίκες.
Λιγότερη δουλειά,  περισσότερα λεφτά.  Για μιαν  ανθρώπινη ζωή. Για να πεθάνει η μόλυνση.  Για τη δημοκρατία. Για το μέλλον των παιδιών.  Σταυρό στο Λάμπρο  Λεβέντη.  Σταυρό στο  Λου Λου.
Πώς λοιπόν  να μην  τον ψηφίσεις;  Ποιος θάδινε πιο πολλά;
Ήταν άδικο λοιπόν  που  τον  βγάλαμε  πρωταθλητή  στον εκλογικό μαραθώνιο;  Πρωταθλητή και με απίστευτα μεγάλη διαφορά απ' τους υπόλοιπους! 
            -Ξόδεψε πολλά,  είπαν πικρόχολα οι αντίπαλοί του.
-Και άλλοι ξοδεύουν,  κύριοι! Πλην όμως αυτός αξίζει!
            Γιαυτό  και  θριάμβευσε.   Γιαυτό  και  τον  λατρεύουν  οι ψηφοφόροι  του.  Γιαυτό και τον σταυρώνουν.
            Σταυρό στο Λου Λου
            Είχαν περάσει έξι μήνες απ'  τον εκλογικό του θρίαμβο; Δεν είχαν; Δε θυμάμαι πια.
           Τον  ξανάδα  πρωτοσέλιδο  στην  εφημερίδα.  Είχε  χάσει το λαμπρό   του   βλέμμα,    το    ηδονικό    χαμόγελο.   Φαινόταν τρομοκρατημένος,  μα ψυχρός.  Τα μάτια του  σε  τρόμαζαν. Μάτια παγιδευμένου ζώου.  Φορούσε  χειροπέδες.        Τον  κατηγορούσαν  για  χίλια  δυο   εξωφρενικά  πράγματα. Παιδεραστής,  ομοφυλόφιλος, έμπορος ναρκωτικών, νονός σε ύποπτα κέντρα!
            -Κι έλεγα και γω, λέει εκείνη η φιλενάδα μου, που τόσο τον θαύμαζε.  Πού τα βρήκε τόσα λεφτά νέος άνθρωπος; Έτσι φυτρώνουν τα  λεφτά στο δρόμο,  σα  μαρουλόφυλλα;  Κι έτσι  τα  πετάνε σε χαρτομάνι;
            Καταδικάστηκε.  Αθώος;  Ένοχος;  Πώς  μπορώ  εγώ  να ξέρω; Πλεκτάνη ήταν,  ή αλήθεια; 
            Όλοι οι  ψηφοφόροι τον  παράτησαν  την  ίδια  ώρα.  Σαν το Χριστό του φώναζαν "Σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν".
            Σταυρό,  λοιπόν, ξανά στο Λου Λου, το καμάρι της πόλης μας, την ελπίδα του έθνους.  Μα αυτή τη φορά, αλίμονο, ο σταυρός χαράκωνε την ψυχή και το κορμί του εκλεκτού μας με άπειρες σκιές συρματοπλέγματα.

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ δική μου: Το ανωτέρω λογοτέχνημα γράφτηκε 21-10-82, από την Μαρία Αρβανίτη -Σωτηροπούλου, και αποδείχτηκε ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ τα επόμενα χρόνια!!..

  •    

ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΟΝ "ΤΕΛΑΛΗ"

κατ΄εξαίρεσιν


η ΤΕΛΙΚΗ (προσωπική μου) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Για τις Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές

στην ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑ και την ΛΑΜΠΕΙΑ

Αγαπητοί συνδημότες της Αρχαίας Ολυμπίας
Αγαπητοί συμπατριώτες της Δίβρης
            Σήμερα 3η Μαΐου του σωτηρίου έτους 2019 (όπως σας είχα προαναγγείλει), βρίσκομαι στην ειλικρινή και ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω τα εξής:
1.    Η συγκρότηση του προσδοκώμενου Ψηφοδελτίου του Συνδυασμού μας για την διεκδίκηση  της Δημαρχίας στην Αρχ. Ολυμπία, δεν ευοδώθηκε λόγω του γεγονότος ότι δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 16 υποψήφιων Συμβούλων (με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέσαμε) στην εκλογική περιφέρεια του πρώην Δήμου Αρχ. Ολυμπίας, ενώ είχε εξ αρχής συμπληρωθεί ο αριθμός στις άλλες εκλογικές περιφέρειες των τριών πρώην ορεινών Δήμων Λαμπείας, Λασιώνος και Φολόης. Ειρήσθω εν παρόδω, ότι η γενέτειρά μου Δίβρη δεν προθυμοποιήθηκε να μου δώσει ούτε ένα υποψήφιο, ενώ αιμοδότησε  απλόχερα τους άλλους Συνδυασμούς (Γεωργιόπουλο, Κοτζά, Αηδόνη) με 4 Διβριώτες υποψήφιους, αλλά και με ευάριθμους υποστηριχτές «παράγοντες».
2.    Επίσης, δεν έγινε κατορθωτό να συγκροτήσω και το αναμενόμενο «αυτόνομο» Ψηφοδέλτιο για την Τοπική Κοινότητα Λαμπείας (Δίβρης) στο οποίο θα ήμουν επικεφαλής (μετά την αποτυχία συμπλήρωσης του Δημοτικού ψηφοδελτίου μου), λόγω  απροθυμίας να συμμετάσχει ένας αξιόλογος συμπατριώτης, μοναδικός που είχε τα προσόντα να προσφέρει.
Συνοψίζω με απλά λόγια, ότι δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια πρωτίστως- όπως θυμοσοφικά λέει ο λαός μας- γιατί «μου γύρισαν την πλάτη» οι συμπατριώτες της γενέτειρας Δίβρης και παράλληλα έδρασαν άλλες εξωγενείς επιρροές. Καιρώ τω μέλλοντι, θα γίνουν γνωστές οι ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.
Πάντως εκφράζω ευχαριστίες από καρδιάς, στους λίγους εκείνους που  με θάρρος και παρρησία στήριξαν και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν και τους πάμπολλους που μου ευχήθηκαν επιτυχία, που δεν ήρθε τελικά.
Τέλος, δηλώνω ότι ξαναγυρίζω στα πολύ οικεία για μένα «χωράφια» της αέναης  κοινωνικής προσφοράς και δράσης που ξέρω πολύ καλά να κάνω, εδώ και πολλές 10ετίες. Και εκείνοι που «φοβήθηκαν» μη  θιγούν «τα κακώς κείμενα» της πατρώας γης, ας διασκεδάσουν για λίγο τους φόβους τους… Και «οψόμεθα εις Φιλίππους».
Προς το παρόν, να ευχηθώ τα καλύτερα για τον Δήμο και την Κοινότητά μας.
Με εκτίμηση
Σωτήρης Χαρ. Σωτηρόπουλος
Πολίτης
Υ. Γ. 1: Παραθέτω τρεις εικόνες από την διαχρονική προσωπική μου ανάμιξη εκ καθήκοντος στα Κοινοτικά και Δημοτικά πράγματα της γενέτειρας και ευρύτερα, παρότι ποτέ δεν με ενδιέφερε κάποιο αξίωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε και ζήτησα εύσημα.
Στην 1η εικόνα,

 όταν έβαλε υποψηφιότητα για Δήμαρχος ο αδελφικός μου φίλος (και κατά κοινή ομολογία ο καλλίτερος άνθρωπος της Δίβρης) αείμνηστος Νίκος Κουτσόπουλος, που ήρθε τελευταίος για τον Καποδιστριακό Δήμο Λαμπείας το έτος 1998.

Στην 2η εικόνα

όταν έβαλε υποψηφιότητα για Πρόεδρος Λαμπείας, ο επανελθών στη Δίβρη Κώστας Σκουρλέτης που δεν εξελέγη το έτος 1986

Και στην 3η εικόνα

η δική μου  (τρίτη στη σειρά και «φαρμακερή», αλλά σοβαρή φετινή προσπάθεια χωρίς καν να προλάβουμε και να υποστούμε την βάσανο της ψηφοφορίας…) διπλή (Δημοτική και Κοινοτική) απόπειρα που δεν είχε καλλίτερη τύχη, όπως περιγράφεται ανωτέρω.
Υ. Γ. 2: Για ιστορικούς λόγους,  δημοσιεύω και το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ μου, που είχα έτοιμο να παρουσιάσω για την Κοινότητα Λαμπείας (Δίβρης) σε Συγκέντρωση, αμέσως μετά την κατάθεση του Τοπικού Συνδυασμού μου, που ατύχησε και αυτός.
Υ. Γ. 3: Υπάρχουν βεβαίως πολλά και ποικίλα …«Παραλειπόμενα» στον καμβά της προεκλογικής περιόδου, πολύ ενδιαφέρουσες φάσεις, αποφάσεις, καταφάσεις και αντιφάσεις (και …«αφασίες» βεβαίως) που μπορεί να καταγραφούν τεκμηριωμένα  στον επόμενο «ΤΕΛΑΛΗ» (του Μαΐου) για να μείνουν στην τοπική μας ιστορία. Μέχρι τις εκλογές (σεβόμενος την ιερότητα της Δημοκρατικής Εκλογικής διαδικασίας), ενδεχομένως μόνον ακροθιγώς, να αναφερθούν ορισμένα  ευτράπελα και «πιπεράτα», για να διανθίσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης γνώμης του λαού και  της ελεύθερης  επιλογής των αιρετών αρχόντων μας…..

  ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ
Αν διαβάσετε τις επικεφαλίδες των θεμάτων στις ανωτέρω εικόνες (με εσωτερικό περιεχόμενο, σε συσχετισμό με τα αναφερόμενα στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ μας),  που τότε πριν δεκαετίες προβάλλαμε και διεκδικούσαμε  το 1986, το 1998 και τώρα το 2019, θα δείτε ότι είναι τα ίδια κι απαράλλαχτα (εκτός ελαχίστων π.χ. έλλειψη τηλεφωνικών γραμμών ή πνευματική κίνηση κ.ά. αλλά και κάποιων καινούριων που στο μεταξύ προέκυψαν) και που προσδοκούσαμε να βελτιώσουμε ή να επιλύσουμε από επίσημη θεσμική θέση, αλλά φευ!... Ακόμη και εδώ, ατυχήσαμε. 

Και τώρα:
Μια ( «αχρείαστη») δημοσίευση, μόνο για …τον ιστορικό του μέλλοντος και για τον …περίεργο ή ανήσυχο του παρόντος!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΜΠΕΙΑΣ
«η Δίβρη μου!»

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
του Τοπικού Συνδυασμού με το τίτλο: 
«η Δίβρη μου!»
για την ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΜΠΕΙΑΣ εν όψει των
ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ-ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 
του Μαΐου 2019

Οι δικές μας ΘΕΣΕΙΣ επί των ζωτικών προβλημάτων που πρέπει να ιεραρχηθούν και επιλυθούν,  για να έχει παρόν και μέλλον η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΜΠΕΊΑΣ
          Δίδεται σήμερα στους συμπολίτες μας το συνοπτικό τελικό κείμενο με τις επί μέρους θέσεις μας, που έχει δοθεί εγκαίρως για ενημέρωση στη δημοσιότητα και αποτελεί -όπως όλοι γνωρίζουν- προϊόν μακροχρόνιας ενδελεχούς μελέτης των τοπικών προβλημάτων. Είναι το  απαύγασμα εμπειρίας και ενασχόλησης με διαρκείς και επίμονους αγώνες για τα κοινά της ιδιαίτερης πατρίδας εδώ και δεκαετίες (με θετικά επί το πλείστον αποτελέσματα) στο μέτρο να δυνάμεών μας. Και αυτό αποδεικνύεται μέσα από ντοκουμέντα και γραπτά κείμενα, αλλά και την αναγνώριση από τους συμπατριώτες μας, γιατί συνήθως «μιλάνε» μόνα τους «τα έργα των χειρών μας»!.. 
         Και είμαστε περήφανοι, που παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε κάποιο θεσμικό αυτοδιοικητικό ρόλο (δηλαδή δεν συμμετείχαμε στο Δήμο ή την Κοινότητα), διαχρονικά καταφέραμε παρά πολλά σε ζωτικούς τομείς που έχουν σχέση με την Υγεία (π.χ. Μελιταίος πυρετός, Υδραγωγεία και καθαρό πόσιμο νερό, Γιατρός, Καθαριότητα κλπ), την Παιδεία (π.χ. επαναλειτουργία του καταργημένου Λυκείου κλπ), Προστασία Περιβάλλοντος (δάση, ποτάμια κλπ), Έργα υποδομής και Πολιτισμού  με την συγκινητική συνεισφορά των φιλοπόλιδων Διβριωτών (βρύσες, δρόμους, Εκδηλώσεις πανελλήνιας εμβέλειας για την  Ιστορία, την Παράδοση την Πολιτιστική Κληρονομιά για την ανάπτυξη και ανάδειξη της γενέτειρας,  έργα Αναψυχής κι απαντοχής κλπ)… Και βέβαια δεν πρόκειται εδώ να απαριθμήσουμε όλα εκείνα που προσφέραμε ως ύψιστο καθήκον και χρέος στην πατρώα γη και όχι για να πάρουμε τα εύσημα…      
Έτσι θεωρήσαμε σκόπιμο να γνωστοποιήσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας, ώστε ο κάθε Διβριώτης που θα πάει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα να ξέρει τι ψηφίζει και τι μπορεί να περιμένει. Εάν συμφωνεί, ακολουθεί και ψηφίζει, εάν όχι ας δώσει την πολύτιμη ψήφο του, εκεί που νομίζει.
Άλλωστε, η πικρή εμπειρία των παρελθόντων ετών ελπίζουμε να έχει διδάξει τον κάθε συμπολίτη μας και να βλέπει, ότι η τακτική του δόγματος «μη θίγετε τα κακώς κείμενα». Κάποιοι θέλουν να διαιωνίσουν ακόμη και σήμερα την υπάρχουσα ζοφερή κατάσταση (είτε με συγκεκαλυμμένο τρόπο και με … εκ του πονηρού καθοδήγηση, είτε με πλήρη εξάρτηση από πρώην δοκιμασμένους επίδοξους Δημάρχους ή νέους που χρησιμοποιούν τα παλιά υλικά των προηγούμενων) που κατάντησαν την ιστορική Δίβρη στο σημερινό της χάλι. Είναι γνωστοί και οι «παλαιόκοποι» και οι «νεόκοποι» που διεκδικούν ή θα διεκδικήσουν την ψήφο σας, που οι μεν με την επιζήμια δράση τους ή την εγκληματική αδιαφορία τους, οι δε με την μέχρι σήμερα αδράνεια και τη μη συμμετοχή τους στα κοινά προβλήματα, φέρανε την ιστορική κωμόπολη εδώ που είναι, δηλαδή  «στον πάτο του βαρελιού»…
 Αυτές μας τις θέσεις θα αναλύσουμε διεξοδικά -και θα απαντήσουμε σε κάθε απορία των συμπολιτών μας με καθαρότητα- στη διάρκεια της  προεκλογικής περιόδου σε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ που θα κάνουμε, όπου θα εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας όλες τις πτυχές του Προγράμματος μας,  ακόμη και τις  γνωστές και πολλές φορές συκοφαντικές κατηγορίες που διαδίδουν, οι διάφοροι «επιτήδειοι»…  Μάλιστα θα τις αντιπαραβάλλουμε με τις θέσεις των άλλων Συνδυασμών, από τους οποίους θα ζητήσουμε να μας απαντήσουν σε καυτά ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της κωμόπολης και των κατοίκων της (είτε μένουν μόνιμα εδώ, είτε έχουν τα σπίτια τους και την ψυχή και την έγνοια τους στην γενέτειρα)
         
ΤΑ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ (συνοπτικά)
1. ΘΕΜΑΤΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΜΠΕΙΑΣ
α) Όλες ανεξαιρέτως Υπηρεσίες εξυπηρέτησης του κοινού, ανωτέρου βαθμού (Νοσοκομεία, Δικαστήρια, Πολεοδομία, Εφορεία, Εκπαίδευση, Δασαρχείο, ΔΕΗ, ΟΤΕ), να υπαχθούν στον Πύργο (ή την έδρα του Δήμου Αρχ. Ολυμπία, εφόσον θα υπάρχουν εκεί) και όχι στην Αμαλιάδα  και λόγω μικρότερης χιλιομετρικής απόστασης αλλά και γιατί εκεί είναι ο φυσικός τους χώρος.
β) Άμεσο και επιτακτικό αίτημα, είναι η επαναλειτουργία του ΚΕΠ Λαμπείας για την εξυπηρέτηση των κατοίκων που τρέχουν στο Λάλα ή την Ολυμπία να εξυπηρετηθούν (!!). Προσωρινά, να διοριστεί εκπαιδευμένος υπάλληλος του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας.
2. ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΛΑΜΠΕΙΑΣ - «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
 α) Να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στη Λαμπεία (όπου υπάρχει μια πρώτη υποδομή στον πρώην Υγειονομικό Σταθμό). Μέχρι τότε το Περιφερειακό Ιατρείο της Λαμπείας  να αναβαθμιστεί σε πολυδύναμο και να υπαχθεί στο Κέντρο Υγείας της έδρας του Δήμου, την Αρχ. Ολυμπία και σε δεύτερο βαθμό στο Νοσοκομείο Πύργου και όχι της Αμαλιάδας. Να ενεργοποιηθεί το «Ίδρυμα» και να συντηρηθεί το υπάρχον κτίριο.
β) Να διατεθεί άμεσα το αυτοκίνητο της «Βοήθειας στο Σπίτι» στην Τοπική Κοινότητα Λαμπείας, όπου ανήκει.
γ) Να αυξηθεί το μίσθωμα που δίνει σήμερα συμβολικά το Υπουργείο Υγείας (ή άλλη Υπηρεσία 6η ΥΠΕ) για το κτίριο (ιδιοκτησίας της Τοπικής Κοινότητας)
3.  ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
α) Να ενισχυθεί το Γυμνάσιο-Λύκειο Λαμπείας, με την κατεύθυνση εκεί των απόφοιτων μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κούμανι και του Γυμνασίου Πανόπουλου. Να γίνει αναβάθμιση σε Λύκειο, οι «Λυκειακές Τάξεις» Λαμπείας
β) Να να γίνει η μεταστέγαση του Γυμνασίου – Λυκείου στο τεράστιο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου (με χωρισμό στα δύο των 3 τεράστιων αιθουσών του, πλην της αίθουσας Εκδηλώσεων) και η μεταστέγαση του Δημοτικού Σχολείου (που έχει τώρα λίγους μαθητές) στο κτίριο του Γυμνασίου. Επίσης να γίνει σωστή αξιοποίηση των 2 αυθαιρέτων κτισμάτων (προκατ κατασκευές) που έχουν παρανόμως τοποθετηθεί.
γ) Επειγόντως να κατασκευαστεί δίπλα στο επικίνδυνο γεφύρι  του «Βαμβακά» μια πεζογέφυρα, για ασφάλεια των μαθητών
4.  ΘΕΜΑΤΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
 α) Να συντηρηθούν, φραχτούν και εκσυγχρονιστούν τα υπάρχοντα Υδραγωγεία και δίκτυα ύδρευσης για να μηδενιστεί η τριτοκοσμική μικροβιολογική επιβάρυνση, ώστε να προστατευτεί υγεία των κατοίκων και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Να εφαρμοστούν αυστηρά οι Υγειονομικοί Κανονισμοί και της υγειονομικής αναγνώρισης όπως προβλέπεται. Σε καμιά περίπτωση τοποθέτηση χλωριωτήρων στις αείρροες πηγές της Δίβρης.
β) Να αποκατασταθεί η μεγάλη παρανομία ρουσφετολογικής παροχής του πόσιμου νερού σε ποιμνιοστάσια από την βρύση «Μοριός» και το Υδραγωγείο «Αμπλινιτσι». Παράλληλα να εφαρμοστεί πολύ εύκολη και όχι δαπανηρή λύση παροχής νερού για τις κτηνοτροφικές (και αγροτικές) ανάγκες των κατοίκων (με την κατασκευή τεχνητών υδατολιμνών).
γ) Άμεση σύνταξη και εφαρμογή Κανονισμών Ύδρευσης και  Άρδευσης (με την τοποθέτηση υδρομετρητών κλπ)
δ) Διάσωση και τελική επισκευή του Υδραγωγείου-Μνημείου της «ΕΙΣΒΟΡΑΣ»
5.  ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΠΟΙΜΝΙΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΛΑΜΠΕIΑΣ
α) Να καθαριστούν απ΄ άκρου εις άκρον οι δεκάδες χωματερές στη Λαμπεία και με τη συνεργασία της Αστυνομίας και του Υγειονομικού να τιμωρηθούν οι ρίπτοντες απορρίμματα, ψόφια ζώα και υπολείμματα σφαγείων στα ποτάμια.
β) Να απομακρυνθούν άμεσα σύμφωνα με το Νόμο όλα τα ποιμνιοστάσια από τον οικιστικό ιστό και παράλληλα να ενεργοποιηθούν τα κίνητρα στους κτηνοτρόφους με παροχή πολλαπλών εξυπηρετήσεων (δημιουργία 2-3 κτηνοτροφικών πάρκων με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές με ηλεκτρικό, υδροδότηση και δρόμους πρόσβασης κλπ).
γ) Να αντιμετωπιστεί σοβαρότατο πρόβλημα σε όλες τις συνοικίες με βοθρολύματα  και να προγραμματιστεί και ξεκινήσει έργο «βιολογικού καθαρισμού», τουλάχιστον με έναρξη στην κεντρική «Αγορά» της Δίβρης που το θέμα είναι περισσότερο αναγκαίο.
6. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
 ΑΓΟΡΑ ΔΙΒΡΗΣ - ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
α) Να εφαρμοστεί αυστηρό ωράριο εργασίας και πλήρης αγορανομικός, αστυκτηνιατρικός και υγειονομικός έλεγχος των Καταστημάτων (όπως γινόταν στη Δίβρη,  πριν 4-5 δεκαετίες).
β) Να απαγορευτεί η στάθμευση (πλην προσωρινής για 15΄ για τους διερχόμενους) στον κεντρικό δρόμο της «Αγοράς», καθώς και απαγόρευση επάνω στις πλατείες (όπως π.χ, στη συνοικία «Γκρουστάδες») και πεζοδρόμια.
γ) Να δημιουργηθούν τρεις μεγάλοι χώροι στάθμευσης στο έμπα στο κέντρο και το έβγα της «Αγοράς» και άλλοι μικρότεροι σε υπάρχοντες δημόσιους χώρους (με την ενοικίαση ή εξαγορά των τριών ελεύθερων ιδιωτικών χώρων των Αφών Τύρου, Αχείμαστου και Ηλιόπουλου)  .
7. ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ 111 - ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ
 ΓΕΦΥΡΙΑ - ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
α)  Μέχρις ότου γίνει η τελική έγκριση της Μελέτης και χρηματοδότηση για την  παράκαμψη της Ε.Ο.111, εκτός του οικισμού της Λαμπείας ώστε να μη διαλυθεί  το αρχιτεκτονικό-οικιστικό περιβάλλον της, βελτίωση της υπάρχουσας δημόσιας οδού.
β) Να ανακατασκευαστεί (μεγαλώσει) το λίαν επικίνδυνο γεφύρι της «Τρίσκας», όπως έχει προγραμματιστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
γ)  Να γίνει απόφραξη και καθαρισμός από τον υπεύθυνο Δήμο όλων των γεφυριών, ρεμάτων και αγωγών ομβρίων υδάτων της κωμόπολης
δ) Να γίνει στα πλαίσια του εκτελούμενου ήδη έργου επί της ΕΟ111- προέκταση του πεζοδρομίου ανάντη του δρόμου, από το πρώην Δημαρχείο προς το Δημοτικό Σχολείο και παράλληλα η κατασκευή της πεζογέφυρας στο γεφύρι «Βαμβακάς», για την ασφαλή διέλευση μαθητών και πεζών περιπατητών.
ε) Να ενταχτεί στο έργο «Μονοπάτια ΟΧΕ, Ορεινής Ηλείας» της Αντιπεριφέρειας Ηλείας το ιστορικό μονοπάτι  από το ¨Διαβολογιόφυρο¨ -Μουσείο Περιβάλλοντος – Αγ. Τριάδα- Λοζίσσος
στ) Να συντηρηθούν και ασφαλτοστρωθούν  οι εσωτερικοί δρόμοι με προτεραιότητα μέχρι την Άνω Μονή Δίβρης, προς Γκρουστάδες-Αγ. Τριάδα, προς Βασιλαίους και συνέχεια τις άλλες συνοικίες.
8.  ΙΣΤΟΡΙΚΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  
α) Ο Δήμος σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Εκκλησία και το ΥΠΕΚΑ να φροντίσουν για την ανάδειξη και συντήρηση των Μνημείων πριν καταρρεύσουν και εξαφανιστούν.
β) Να προστατευτούν τα δάση που αποψιλώνονται, οι κρυστάλλινες πηγές και λοιπές φυσικές καλλονές που λεηλατούνται.
γ) Προέχει η εκ νέου συντήρηση εξωτερική και εσωτερική, του Βυζαντινού Μνημείου της Αγ. Τριάδας  (έχει να συντηρηθεί από το 1963) αλλά και επιστημονική Μελέτη των μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας  σπάνιων αγιογραφιών
δ) Να γίνει η σταδιακή απομάκρυνση των 7 Νεκροταφείων της Δίβρης από τον οικιστικό ιστό, με προτεραιότητα αυτό του Βυζ. Ναοί Αγ. Τριάδας (που είναι υποχρεωτικό από την  αρχαιολογική υπηρεσία), για λόγους υγιεινής  και αισθητικής. Υπάρχει δική μας πρόταση για ένα στο Κάτω Μοναστήρι (για Γκρουστάδες, Καρυανάδες, Περδικαράδες), ένα στον Αη-Γιάννη Παλιάμπελα (για Περαμαχαλά, Λαζαράδες, Βασιλαίους) και το 3ο έξω από την Μπαρμπότα.
9. ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ «ΖΟΡΜΠΑ»
ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ «ΠΕΤΡΑΛΙΑ» ΚΑΙ «ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ»  
α) Να ενεργοποιηθεί άμεσα το Κληροδότημα «Ζορμπά», να αποδεσμευτούν τα κατατειθεμένα χρήματα στην τράπεζα και να προικοδοτηθούν τα κορίτσια της Δίβρης σύμφωνα με τους όρους της Διαθήκης ή να γίνει αλλαγή του σκοπού που σήμερα είναι εφικτό.
β) Στο «Αρχοντικό Πετραλιά», Μουσείο- «Κέντρο Πολιτισμού και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης» να τοποθετηθεί από την Δήμο Αρχ. Ολυμπίας υπάλληλος για την καθημερινή υποδοχή και ενημέρωση των επισκεπτών, καθώς και την προστασία του.
γ) Να αναζητηθούν οι κληρονόμοι του αρχοντικού «Στεφανόπουλου», να ζητηθεί η Δωρεά (και εν ανάγκη η συμβολική εξαγορά) του κτιρίου στο Δήμο και εν συνεχεία η διάσωση και αξιοποίησή του.
10.  ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΛΑΜΠΕΙΑΣ
Εδώ είναι μια «χαίνουσα και πονεμένη ιστορία», ένα επιτελεσθέν σκάνδαλο πρώτου μεγέθους στο πρώην Δημαρχιακό Μέγαρο (νυν Κοινοτικό Κατάστημα) που δυστυχώς δεν αξίζει να επανέλθουμε, καθόσον δεν έχει πλέον γυρισμόν ή θεραπεία… Το μόνο που απέμεινε είναι ένα νεκρό κτίριο  που …μπάζει από παντού (κακοτεχνίες, υγρασίες, εγκατάλειψη, άθλια εμφάνιση κλπ, κλπ)
Ας ελπίσουμε να λειτουργήσει «επ΄ αγαθω» της κωμόπολης, της Τοπικής Κοινότητας και Δημοτικής Ενότητας από εδώ και στο εξής.
11.  ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ - ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΣΗΣ
α) Η Λαμπεία παρότι έχει Αστυνομικό Σταθμό, κάθε άλλο παρά υπάρχει επαρκής αστυνόμευση. Χρειάζεται  αγαστή συνεργασία Κοινοτικών και Αστυνομικών αρχών για την τήρηση στοιχειώδους τήρησης τάξης και ασφάλειας. Αναβάθμιση του Αστυνομικού Σταθμού Λαμπείας σε Αστυνομικό Τμήμα.
            β) Το θέμα των Δημοτικών τελών που επιβάλλονται από τον Δήμο στους δημότες είναι ένα χαράτσι- φόρος άναρχος, άδικος και ποτέ ανταποδοτικός. Γνωστόν είναι ότι ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας προσπάθησε να αυξήσει αυθαίρετα τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας στη Λαμπεία. Όχι στις θηριώδεις αυξήσεις του Δήμου.
γ) Το θέμα της ύδρευσης αλλά και της άρδευσης είναι ένα χρόνιο και σοβαρό θέμα που πρέπει επειγόντως να επιλυθεί, μια για πάντα. Άμεση και επιτακτική ανάγκη είναι να γίνουν ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ και για την ύδρευση, με πολύ μικρό πάγιο και Δωρεάν παροχή τόσων κυβικών  που προβλέπουν τα διεθνή στάνταρ για κάθε άτομο και αυστηρό τίμημα για τα υπόλοιπα κυβικά κατανάλωσης με Αθηναϊκές τιμές και για την άρδευση να ρυθμιστεί με το παλιό σύστημα μέσω υδραυλάκων  και κανόνων υδρονομής.
12.  ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ή ΓΗΠΕΔΟ 5Χ5 – ΜΥΗΕ - ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ 
 α) Η Δίβρη απέκτησε πριν 3 δεκαετίες Γήπεδο Μπάσκετ που δεν χρησιμοποιείται από την νεολαία της Δίβρης.
            Έτσι υπάρχει το αίτημα πολλών νέων της Δίβρης και της γύρω περιοχής να μετατραπεί σε Γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 που πρέπει να γίνει.
β) Στη Δίβρη λειτουργεί σχεδόν 20 χρόνια το Μικρό Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο (ΜΥΗΕ) που σύμφωνα με το Νόμο αποδίδει στον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας, ένα ποσοστό του τζίρου της Εταιρείας που δικαιούται να εισπράττει η Κοινότητα Λαμπείας. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια τα δικαιούμενα χρήματα (που είναι ονομαστικά για την Λαμπεία στο ύψος περίπου των 30.000 ευρώ) δεν δόθηκαν στη Δίβρη!!... Τα χρήματα αυτά είναι νομίμως απαιτητά από την Δίβρη, ακόμη και μέσω Δικαστηρίων. Και αυτό πρέπει να διεκδικηθεί από τη νέα Κοινότητα και το Δήμο. 
γ) Επίσης ένα συναφές σοβαρό θέμα που προέκυψε τελευταία είναι ότι η ΔΕΗ υποχρεούται να παρέχει ΔΩΡΕΑΝ κάποιες κιλοβατώρες  ηλεκτρικό ρεύμα στους κατοίκους της Δίβρης, ως ανταποδοτικό τέλος λόγω του ΜΥΗΕ που πρέπει να διεκδικηθεί.
            δ) Πολλοί λίγοι γνωρίζουν το ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ στα Λάμπεια Όρη, με την ενδεχόμενη  τοποθέτηση 23 θηριωδών Ανεμογεννητριών κατά μήκος της οροσειράς της Ανάληψης, που κατά τη γνώμη ειδικών -που εγώ συμμερίζομαι- θα καταστρέψει τη αισθητική του περιβάλλοντος της κωμόπολης με επιπτώσεις στην φυσιολατρική-τουριστική ανάπτυξη. Είναι ένα θέμα που θα θέσει ενώπιον των ευθυνών τους τη νέα Δημοτική και Κοινοτική Αρχή.
13.  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ- ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΙΒΡΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ των 3 ΝΟΜΩΝ ΗΛΕΙΑΣ-ΑΧΑΙΑΣ-ΑΡΚΑΔΙΑΣ
            Η πλούσια από αιώνων βαριά ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ της κωμόπολης επιβάλλει την δημιουργία δύο ακόμη Ιδρυμάτων Ιστορίας, Παράδοσης και  Πολιτισμού, με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών και Εθνικών Προγραμμάτων.
α) Ενός Κοινοτικού ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, σε κατάλληλο χώρο
β) Ενός «ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΙΒΡΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ των 3 ΝΟΜΩΝ ΗΛΕΙΑΣ-ΑΧΑΙΑΣ-ΑΡΚΑΔΙΑΣ».
Η Δίβρη ως γνωστόν, παρότι μικρός τόπος, έχει: 1ον  Το ένδοξο ιστορικό παρελθόν συμμετοχής 100 και πλέον Οπλαρχηγών-Αγωνιστών στο ξεσηκωμό του 1821 με σπουδαίες αγωνιστικές περγαμηνές, με τα περισσότερα Αριστεία Ανδρείας και Φιλικούς και 2ον  το διαχρονικό προνόμιο (από συστάσεως Ελληνικού Κράτους), να κατέχει το ρεκόρ μεγάλου αριθμού πολιτικών προσώπων που τίμησαν το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεκάδες εκλεκτά τέκνα της θήτευσαν και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους από τις  θέσεις Πρωθυπουργού, Προέδρου και Αντιπροέδρου Βουλής, Υπουργών, Βουλευτών, Δημάρχων Πύργου Πάτρας, Λαμπείας, Διοικητού Ηπείρου, Γενικών Γραμματέων κλπ.
Λόγω αυτής της σπουδαίας Κληρονομιάς μπορεί να δημιουργηθεί ένας Εκθεσιακός χώρος, αφενός ανάδειξης και προβολής των διασωθέντων ιστορικών ντοκουμέντων των Οπλαρχηγών-Αγωνιστών της Δίβρης (και των γύρω χωριών) και αφετέρου λόγω της γεωγραφικής θέσης της κωμόπολης, στο σημείο που ενώνονται οι τρεις Νομοί της Πελοποννήσου (Ηλεία-Αχαΐα-Αρκαδία)  και της σύνδεσης (στο μέσον της οδικής αρτηρίας ΕΟ 111 Πατρ        ών-Τριπόλεως και του τουριστικού-ιστορικού άξονα Αρχ. Ολυμπίας-Καλαβρύτων) να φιλοξενήσει το πλούσιο οικογενειακό και πολιτικό Αρχείο που έχει διασωθεί για τους άνδρες και γυναίκες που καταύγασαν και άφησαν έντονο το πολιτικό τους στίγμα και από τους τρεις Νομούς Ηλείας-Αρκαδίας-Αχαΐας.
Θα μπορούσε  να χρησιμοποιηθεί ένα καταπληκτικό παλιό Αρχοντικό σπίτι της Δίβρης, αυτό της μεγάλης οικογένειας των Στεφανοπούλων, που είναι έτοιμο να καταρρεύσει… Ελπίζουμε, εάν ο Δήμος και η Κοινότητα ζητήσει από τους ιδιοκτήτες να πράξουν κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε η άλλη μεγάλη οικογένεια πολιτικών που έδωσε το «Αρχοντικό Πετραλιά», να το παραχωρήσουν για το σκοπό που αναφέρθηκε.
14. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ)
            Στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Λαμπείας, λείπει ένα Γηροκομείο που μπορεί να λειτουργήσει με την οικονομική στήριξη και συνεργασία Δήμου-Κοινότητας, Εκκλησίας, και Συλλόγων  στο Κάτω Μοναστήρι Δίβρης  ή σε άλλο προσφερόμενο ιδιωτικό κτίριο.
15. ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ ΣΤΑ ΛΑΜΠΕΙΑ ΟΡΗ ΤΟ 1944
            Το σπουδαίο αυτό Μνημείο που είναι τώρα ερείπιο, στήθηκε στη Δίβρη , πάνω από το Δημοτικό Σχολείο (τώρα είναι δίπλα και μέσα στο οικόπεδο των κληρονόμων Ηρακλή Φωτεινού) για να φιλοξενήσει τα οστά και ως κενοτάφιο, των νεκρών Αμερικανών αεροπόρων από 4-5 αεροπλάνα που έπεσαν στην περιοχή της Δερβινής και Πορετσού στις 11 Γενάρη του 1944, από άγνωστους λόγους. Πήγαιναν να βομβαρδίσουν τα Γερμανικά πλοία στον Πειραιά. Πρέπει να γίνει η αποκατάσταση του Μνημείου σε δημόσιο χώρο, ακριβώς δίπλα, ώστε να τιμηθούν οι πεσόντες σύμμαχοι και το Μνημείο να γίνει τόπος επίσκεψης Αμερικανών τουριστών, στην κωμόπολή μας.     
           
Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
          Επειδή γνωριζόμαστε καλά, δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα τώρα, για το πως θα λειτουργεί και θα δρά υπέρ του συνόλου των κατοίκων το Τοπικό Συμβούλιο που εσείς καλείσθε να εκλέξετε. Και όχι όπως μέχρι σήμερα που δεν συνεδρίαζε σχεδόν ποτέ.
          Θα έχουμε την ευκαιρία, μέσα σ ένα μήνα που απομένει μέχρι τις Εκλογές να επικοινωνήσουμε και αφού θα δούμε ποιοι άλλοι Συνδυασμοί  θα διεκδικήσουν την ψήφο σας, και τι έχουν να μας πούνε. Μερικοί μπορεί να μη φανερώσουν καν τις προθέσεις τους, άλλοι (όπως ο μοναδικός Συνδυασμός που μέχρι τώρα έχει αναγγείλει την κάθοδό του που ανακοίνωσε ένα γενικόλογο, περιορισμένο και εκλογικά …«στοχευμένο»  Προγραμματισμό) θα κληθούν να πάρουν θέση πάνω σε συγκεκριμένα ζωτικά θέματα και να μας πουν τις μέχρι τώρα δράσεις και εμπειρίες τους, ενώ άλλοι  προσκολλημένοι σε κόμματα και δημοτικές παρατάξεις δεν χρειάζεται να μας πουν τίποτα, γιατί ξέρουμε.

            Διαβάστε λοιπόν με προσοχή τα ανωτέρω θέματα και αποφασίστε με το χέρι στην καρδιά, αλλά και καθαρή την συνείδηση.
Και πάρτε την απόφαση:
Θέλουμε να πάει μπροστά ο ευλογημένος αυτός τόπος που έχει όλα τα προσόντα ή θα αφήσουμε και πάλι «τα άγια των αγίων» σε άσχετους, σε συνήθεις αδιάφορους ή σε νεόκοπους περιστασιακούς «σωτήρες»;

Ο εκ του Νόμου έχων την ευθύνη συγκρότησης του Τοπικού Συνδυασμού της    ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΜΠΕΊΑΣ με την ονομασία: «η Δίβρη μου!»
Σωτήρης Χαρ. Σωτηρόπουλος
Μαζί οι επιλεγμένοι με αυστηρά κριτήρια,  συμπολίτες και συμπολίτισσες ως Τοπικοί Σύμβουλοι που πλαισιώνουν τον δικό μας Συνδυασμό…

***
ΤΕΛΟΣ …και τη Δίβρη δόξα!  
   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου