Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ....


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
"ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ"
27063 Λαμπεία - Τηλ 6972295293                                                         Δίβρη 2-3-2011
 αρ. πρωτ. 1948

ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΠΕΊΑΣ  ΗΛΕΙΑΣ              

                Προς το αξιότιμο Υπουργό Δικαιοσύνης
                        Κύριο Χάρη Καστανίδη
ΚΟΙΝΟΠ: Προϊστάμενο Πρωτοδικείου Ηλείας

Κύριε Υπουργέ
    Με έκπληξη και λύπη πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο και την δικαιολογημένη έκφραση διαμαρτυρίας του Δημάρχου της Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθ. Κοτζιά, ότι υπάρχει σκέψη κατάργησης του Ειρηνοδικείου Λαμπείας που λειτουργεί στην ιδιαίτερη πατρίδα μας από από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους.
    Είμαστε υποχρεωμένοι να Σας υπενθυμίσουμε ότι συνεστήθη το έτος 1836 στην πρωτεύουσα της τότε Επαρχίας Διποταμίας Δίβρη, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της απομεμακρυσμένης περιοχής της ορεινής Ηλείας και στην αρχή όμορες περιοχές Αρκαδίας και Αχαΐας (βλ. σύσταση σε επισυναπτόμενο ΦΕΚ  του έτους 1836 και έτερο κατάταξη σε τάξη του 1839).
    Έκτοτε και αδιαλείπτως λειτούργησε μέχρι την δεκαετία του 1970, ότε η Χούντα των συνταγματαρχών, εν μια νυκτί το κατήργησε και με ανόητους υπολογισμούς το εξαπέστειλε στην Κοντοβάζαινα Αρκαδίας (!!!), όπου ναι μεν επί χάρτου ήταν σε ευθεία γραμμή στα 10 χιλιόμετρα, αλλά για να εξυπηρετηθούν οι ατυχείς ορεινοί Ηλείοι έπρεπε να πάνε μέσω Πύργου σε απόσταση 150 χιλιομέτρων και τρεις ημέρες ταλαιπωρία!!!. Τότε (επί Χούντας) ξεσηκωθήκαμε και το Ειρηνοδικείο επανήλθε αμέσως στη Λαμπεία. Δεύτερη απόπειρα κατάργησης εγένετο το έτος 1990 επί Υπουργού Δικαιοσύνης αείμνηστου  Αθ. Κανελλόπουλου, ο οποίος αντιληφθείς έγκαιρα το μέγα ολίσθημα κάποιων κακών συμβούλων του, δεν το απομάκρυνε.
    Κύριε Υπουργέ
    Το θέμα δεν είναι τοπικιστικό αλλά ουσίας. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα ζηλώσετε ...την δόξα εκείνων που επεχείρησαν να το καταργήσουν στο παρελθόν, αλλά θα σταθμίσετε το συμφέρον και την σωστή εξυπηρέτηση των κατοίκων της ακριτικής, άγονης μα ιστορικής και περήφανης περιοχής μας που κρατιέται "με τα δόντια' στην αναπτυξιακή, πολιτιστική και δημογραφική της πορεία. Είμαστε βέβαιοι ότι θα πράξετε το δέον και δεν θα ακούσετε τη φωνή εκείνων που απεργάζονται δεινά για τους λίγους που έχουν απομείνει φύλακες των χωριών μας και θέλουν την ...αστυφιλική βολή τους. Και γαία πυρί μυχθήτω...
Εν αναμονή των σωστών αποφάσεών και απαντήσεώς Σας
Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(ιατρός, εκδότης του ιστορικου-λαογραφικού περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Κοινωνική Ένωση Αναδημιουργίας»

Υ.Γ. το παρόν να πρωτοκολληθεί και καταστεί δημόσιο έγγραφο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου