Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΧΙΜΠΑΚΟΥΣΑ", ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ ΤΗΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ...


ΠΈΜΠΤΗ, 24 ΜΑΡΤΊΟΥ 2011


Με το «Πλοίο της Ειρήνης» από τον Πειραιά στην Αίγυπτο


Ήταν η κρίσιμη εποχή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκούσιμα όταν το πλοίο την Ειρήνης έφθασε φέτος στον Πειραιά και είχα το προνόμιο να είμαι ανάμεσα στους επιβάτες, 17 συνέδρους από τα γύρω κράτη για τη συνάντηση προετοιμασίας του φιλόδοξου σχεδίου του ΟΗΕ “Ορίζων 2012” για τη δημιουργία Ζώνης Απαγόρευσης Πυρηνικών στη Μέση Ανατολή.
Το πρωί της 19 Μαρτίου το πλοίο κατέπλευσε στον Πειραιά και ομάδες νεαρών γιαπωνέζων συγκεντρώθηκαν γύρω από το Σύνταγμα με πλακάτ, φωνάζοντας συνθήματα και με μουσικά όργανα καλώντας τους -σε οικονομική κρίση -πλην πάντα φιλότιμους έλληνες «please help Japan»...
Το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα του 4ου δημοτικού σχολείου Ταύρου οι τελευταίοι επιζώντες των ατομικών βομβών "Χιμπακούσα" κατέθεσαν τις εμπειρίες τους, ενώ η  υπογραφόμενη  ως προσκεκλημένη είχα την τιμή να μιλήσω για τις πιθανές επιπτώσεις της Φουκουσίμα και τη σχέση πυρηνικών εργοστασίων και όπλων.
Εν πλω (με ενδιάμεσους σταθμούς την δική μας Μύκονο και το Κουσάντασι - Έφεσο στην Τουρκία) έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση για την κατά τον καλύτερο τρόπο προετοιμασία της Συνόδου του ΟΗΕ καθώς στο έγγραφο του Γεν. Γραμματέα ορίζεται σαφώς ο μεγάλος ρόλος των ΜΚΟ στην πρόοδο αυτής της συνόδου. Μέσα από αυτήν αναδείχθηκαν τα προβλήματα δυσπιστίας στις σχέσεις των πληγωμένων από τις μακρόχρονες συρράξεις λαών της Μέσης Ανατολής, η δυσαρμονία στις σχέσεις αραβικών λαών με τους παλαιστινίους και η νέα κατάσταση που προέκυψε από την επιτυχία της αιγυπτιακής επανάστασης και την επιβολή στρατιωτικής λύσης στον εμφύλιο της Λιβύης. Η δυσπιστία ανάμεσα στις γειτονικές κινήσεις πολιτών είναι τόση ώστε ο αντιπρόσωπος από το Λίβανο δε δεχόταν να καταγραφεί το ότι κάθισε στο ίδιο τραπέζι με εβραίους ειρηνιστές, γιατί μετά από αυτό το γεγονός δε θα μπορούσε να παρουσιαστεί πουθενά στη χώρα του. Από την άλλη πλευρά οι αιγύπτιοι εγκαλούν το Ισραήλ ότι δεν έχει υπογράψει ούτε μια συμφωνία αφοπλισμού και γιαυτό η κοινή γνώμη, αν και ειδικά μετά τη Φουκουσίμα, αμφισβητεί τη χρησιμότητα των πυρηνικών εργοστασίων, επιμένει να υποστηρίζει τον πυρηνικό εξοπλισμό των αραβικών κρατών σαν αντίβαρο στην επιθετικότητα του Ισραήλ. Τόσο η Αίγυπτος, όσο και η Ιορδανία φαίνεται να μην επιθυμούν λύση του παλαιστινιακού, επειδή φοβούνται την επέκταση των παλαιστινίων μέσα στα σύνορά τους. Το 60% των κατοίκων την Ιορδανίας σήμερα είναι παλαιστίνιοι.
Το ταξίδι Πορτ Σαιντ Κάιρο έγινε με κονβόι πούλμαν και συνοδεία βαριά οπλισμένων στρατιωτικά οχημάτων ενώ περιπολικά έκλειναν τις διασταυρώσεις για να κινούνται όλοι με την ίδια ταχύτητα. Πρακτική που εφαρμόστηκε μετά τη τρομοκρατική επίθεση κατά του ελληνικού γκρουπ στο Κάιρο. Σε κάθε πούλμαν υπήρχε αστυνομικός συνοδός και η ξεναγός εκτός από τα ιστορικά στοιχεία ενημέρωνε όχι αυτοσχέδια για τις πρόσφατες εξελίξεις. Έτσι μάθαμε και διασταυρώσαμε και από άλλες πηγές ότι ο Μουμπάρακ αντιστάθηκε στην επιβολή λύσης από το εξωτερικό, αλλά αυθόρμητα παραιτήθηκε μόλις κατάλαβε ότι ο λαός του αυτό επιθυμούσε, ότι ο γιος του είναι χαρισματικός και είναι κρίμα, που δεν μπορεί να τον διαδεχθεί, επειδή περιστοιχιζόταν από διεφθαρμένους. Ο Ελ Μπαραντέι είναι καμένο χαρτί, αφού η τροποποίηση του Συντάγματος, που πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία από την πρωτόγνωρα υψηλή συμμετοχή στην ψηφοφορία του 56% των εγγεγραμμένων. Παρά ταύτα άνεμος αισιοδοξίας πνέει στη χώρα. Παντού κρεμασμένες αιγυπτιακές σημαίες, ο κόσμος στους δρόμους αυθόρμητα χαιρετά τους τουρίστες νεύοντας με το διεθνές σήμα της νίκης, ενώ μέχρι και η γιγαντοαφίσα διαφημίζει ότι Egypt Restart.
Στο Κάιρο έγινε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην πλατεία Ταχρίρ παρουσίαση των Χιμπακούσα. Ο ενδιαφέρον είναι ότι οι Χιμπακούσα παρ’ ότι ήδη στα ετήσια ταξίδια τους σε όλο τον κόσμο έχουν διαδηλώσει μαζί με τα θύματα των ορυχείων Ουρανίου και των ατμοσφαιρικών πυρηνικών δοκιμών για τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας, φέτος βρέθηκαν να απολογούνται επειδή επέτρεψαν στην κυβέρνησή τους να κατασκευάσει πυρηνικά εργοστάσια και υποσχέθηκαν να αγωνιστούν για την αντικατάστασή τους με εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Παρευρέθηκαν στην ανακοίνωση των πορισμάτων του συνεδρίου και πολλοί αιγύπτιοι διπλωμάτες οι οποίοι συζήτησαν το θέμα Orizon 2012 και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν.
Το Πλοίο της Ειρήνης συνεχίζει το τετράμηνο ταξίδι του περιφέροντας το μήνυμα ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Είναι αξιοθαύμαστη η αυτοθυσία και αυτοσυγκράτηση όλου του προσωπικού τόσο στο πλοίο όσο και στο Τόκυο και των επιβατών ακτιβιστών, οι οποίοι ειδικά κάτω από τις τρομερές συνθήκες αυτού του ιστορικού ταξιδιού δεν έπαψαν στιγμή να εργάζονται για τους προγραμματισμένους στόχους τους για την προάσπιση της ειρήνης και ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά. Τους χρωστάμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ.
΄
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου
*(Πρόεδρος του Ελληνικού κλάδου της IPPNW, Διεθνούς Οργάνωσης κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής απειλής, βραβευμένης το 1985 με Νόμπελ Ειρήνης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου