Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΜΑΪΟΣ 2015, Ο "ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ Γιάννης Τσετσέλης" σας ενημερώνει...

Η ιστορική πλατεία της "λίμνας", με την ομώνυμη βρύση που θα μπορούσε
να δεχτεί την προτομή που Αλέκου Παναγούλη, καθόσον στη συνοικία των
"Γκρουστάδων" είδαν το φως και μεγάλωσαν οι πρόγονοί του....   


Ο "ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ


Γιάννης Τσετσέλης" 


σας ενημερώνει-


ΜΑΪΟΣ 2015...

 
 Η ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ

( Έτος 3ο - Μαϊος 2015 - Aρ. Φύλλου 28

Όταν ο Δήμος Αρχ.Ολυμπίας, οιυπεύθυνοι κρατικοί παράγοντες, η τοπική κοινωνία και η Κοινότητα  κοιμούνται και αδιαφορούν, εμείς επαγρυπνούμε και ενδιαφερόμαστε...
Και δια της εφημερίδας με τον ανωτέρω τίτλο:

 Θα σας ενημερώνουμε για μικρά και μεγάλα 

θέματα της κωμόπολης και θα επεμβαίνουμε


ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
            Γιατί διαλέξαμε, αυτό το περίεργο τίτλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας;
            Ο Γιάννης Τσετσέλης, για όσους δεν τον γνώρισαν, ήταν μια εμβληματική μορφή, μια «γραφική» (με την πιο καλή έννοια) φιγούρα της παλιάς καλής Δίβρης που έζησε και άφησε το ίχνος του επί πολλές δεκαετίες τον περασμένο αιώνα. Ενδεχομένως το όνομα «Τσετσέλης» να έχει περάσει σε πολλούς με κάποια απαξία, ως ενός φτωχού, καταφρονεμένου και όχι έξυπνου συμπολίτη μας. Ήταν όμως, από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που άφησαν εποχή στην ιστορική κωμόπολη. Ελπίζουμε να δοθεί ευκαιρία να γράψουμε για την ψυχοσύνθεση, την καλοσύνη και να ξετυλίξουμε κάποιες ενδιαφέρουσες σημαντικές πτυχές της πολυσήμαντης αυτής προσωπικότητας, με τη διήγηση περιστατικών (το πλείστον σπαραξικάρδιων)  που σημάδεψαν όχι μόνο τον ίδιο αλλά όλη την τοπική κοινωνία της Δίβρης. Σήμερα θα περιοριστούμε σε λίγα.
            Ξεκινώντας αυτή τη μόνιμη ενημερωτική στήλη κάνουμε γνωστό στους εκλεκτούς αναγνώστες της «ΝΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΒΡΗΣ», ότι ο Γιάννης Τσετσέλης ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο επίσημος εκφωνητής, ο τελάλης της Δίβρης, δηλ. ο άνθρωπος που διαλαλούσε με την χαρακτηριστική και πολλές φορές ακατάληπτη φωνή του («ψεύδιζε» λίγο), όλα τα σημαίνοντα γεγονότα και τις ανακοινώσεις (ως είδος μεγαφώνου) που αφορούσαν τοπικά προβλήματα της Κοινότητας, χαρούμενα ή άσχημα νέα της ζωής της κωμόπολης, η αναγγελία προσωπικής εργασίας, η διανομή νερού για άρδευση κλπ, κλπ. Ήταν με λίγα λόγια η φωνή της συνείδησης της «Αγοράς» της Δίβρης. Ο ίδιος σχεδόν μοναχικός στη ζωή του και πάμφτωχος, για πολλές δεκαετίες ήταν ο «θεληματάς» (κι εδώ με την καλή έννοια) για να εξασφαλίζει τον επιούσιον άρτον και μάλιστα έχει μείνει παροιμιώδες σε διβριώτες και παραθεριστές (στους οποίους ήταν συμπαθέστατος) το περιβόητο «τσετσελόσημο» όπως είχε καθιερωθεί να λέγεται το φιλοδώρημα ή μπουρμπουάρ που έπαιρνε   ευχαρίστως όποιο κι αν ήταν και χωρίς γογγυσμόν…

Τα θέματα που θα παρουσιάζουμε θα είναι τηλεγραφικά διατυπωμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα συλλέγουμε, μαζί με τις συνοδεύουσες φωτογραφίες (παλιές και σημερινές) Σε μερικά θα υπάρχει μεγαλύτερη έκταση, ιδίως όταν υπάρχουν γραπτά ντοκουμέντα. Η χαρακτηριστική φωνή του αείμνηστου Γιάννη Τσετσέλη θα αντηχεί στεντόρεια σε λόγγους και λαγκαδιές όπως τότε, τον παλιό καλό καιρό…        Συνεχίζουμε.


 Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ο τελάλης της Δίβρης, Γιάννης 
Τσετσέλης» ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, ΤΩΡΑ ΜΕ 
ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΔΙΒΡΗ»

ΜΑΪΟΣ 2015
Φωτο – Ρεπορταζ

v Πλησιάζει η παραδοσιακή γιορτή στον «Αγ. Παντελεήμονα-Πόντο» στις 27 Ιουλίου... Ίδωμεν!.
Η μαγευτική τοποθεσία στο ελατοδάσος Λαμπείας "Πόντος-Αγ. Παντελεήμων" που ενέπνευσε τον ποιητή Θεόδωρο Ξυδη που έγραψε επί τόπου το 1930, την ποιητική του Συλλογή "Έλατα θεία, έλατα", τον ύμνο που διαβάζετε στο κάτω δεξιό σημείο της εικόνας. 
Η μαγευτική περιοχή "Πόντος" με την ομώνυμη βρύση
Εδώ, από αιώνων γινόταν η πλέον αυθεντική παραδοσιακή γιορτή της Διβρης και των γύρω χωριών. Την δεκαετία του 1970 η γιορτή "εξέπνευσε"... Την αναβίωσε πανηγυρικά
η ΠΕΕΔ το 1980-1986 με το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ».

Έκτοτε περιέπεσε στα χέρια της Κοινότητας και του Δήμου Λαμπείας-Αρχ. Ολυμπίας και δυστυχώς παρεκτράπηκε από την παράδοση και τελικά αυτοκαταργήθηκε...
Για φέτος, άδηλον τι θα συμβεί!..
Υ. Γ. Την εικονιζόμενη βρύση με τα κρύα κρυσταλλένια νερά έχει ανακαινίσει η ΠΕΕΔ

v Μια σημαντική και πρωτόγνωρη κοινωνική προσφορά και δράση στη Δίβρη...
Πρωτοφανής η κινητοποίηση των Διβριωτών για τον ευπρεπισμό των βρυσών. Το αποτέλεσμα θαυμάσιο. Θυμίζει παλιές καλές ημέρες της κωμόπολης προσωπικής εργασίας και θυσιών.
Ο "Κάτω Γαβριβίκος" πριν και μετά...
Ο "Μοριός" πριν και μετά....
Στη βρύση "Κοσμόπουλου" επί το έργον....
 Πρωταγωνιστές οι διαμένοντες στην Πάτρα επιστήμονες και άλλοι διβριώτες, έδωσαν το παράδειγμα που ακολούθησαν πολλοί νέοι και νέες....
Μπράβο σε όλους, με την ευχή η ευγενής αυτή προσπάθεια και άμιλλα να έχει συνέχεια...

v Ο συμπολίτης Νίκος Α. Αναστασόπουλος, έλαμψε με την παρουσίαση του βιβλίου του στα Γιάννενα...
Ήταν μια σημαντική Εκδήλωση στα Γιάννινα, όπου παραβρεθήκαμε και καμαρώσαμε ένα εκλεκτό τέκνο της Δίβρης (εκ μητρός) του Νίκου Αναστασόπουλου της Ρίτσας και του Τάσου (εκ Καλουσίου), Λέκτορα της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, όπου στην ωραία αίθουσα της Ζωσιμαίας Σχολής παρουσιάστηκε το τελευταίο βιβλίο του «Η Ισραηλιτική Λέσχη Ιωαννίνων κατά το Μεσοπόλεμο». Διαπρεπείς οι παρουσιαστές, ο Φιλόλογος και διανοητής Λαοκράτης Βάσσης, ο ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Λάκης Παπαϊωάννου, ο Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Νικολάου και η (δική μας)  Συγγραφέας Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου.
Στην επάνω φωτογραφία ο συγγραφέας στο βήμα
 και στο πάνελ οι διαπρεπείς ομιλητές.
Στη κάτω η μητέρα του συγγραφέα δέχεται συγχαρητήρια

Θερμό και λίαν επαινετικό χαιρετισμό απεύθυναν  ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι εκπρόσωποι του «Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων. Το εκλεκτό και πυκνό το ακροατήριο των Γιαννίνων χειροκρότησαν και συνεχάρησαν τον νέο επιστήμονα που τον περιβάλλουν με μεγάλη εκτίμηση και αγάπη.
Στην θρυλική Λίμνη των Ιωαννίνων, ο συγγραφέας Ν.Α.
με την μια εκ των παρουσιαστών του βιβλίου του Μ.Α-Σ.
Ας ελπίσουμε να μην τον ...απορροφήσουν εξ ολοκλήρου τα Γιάννινα, γιατί τον χρειάζεται και η Δίβρη μας.
Ευχόμαστε πάντα τέτοια και γρήγορα επιστημονική ανέλιξη, στα ανώτατα επίπεδα του Πανεπιστημίου.  

v Εκδήλωση  Τιμής και Μνήμης στην Αρχαία Ολυμπία
Για το μεγάλο τέκνο της ΘΡΥΛΟ ΠΑΤΡΗ (Δημήτριο Παναγιωτακόπουλο) από το Μάγειρα Ολυμπίας.

 Μια μεγάλη φυσιογνωμία άγνωστη στο πλατύ κοινό που έφερε στην επιφάνεια ο αδελφός του διαπρεπής ψυχίατρος Κώστας με την καταλυτική βοήθεια του Καθηγητή Ιστορίας και Προέδρου της Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών Αθανάσιου Θ. Φωτόπουλου. Ομιλητές την Εκδήλωση ήσαν εκτός από τον κ. Αθ. Φωτόπουλο, ο δόκτωρ Ιστορίας κ. Ιωάννης Κάππος και ο Φιλόλογος κ. Σωκρ. Μάσσιας...
Το πολυπληθές ακροατήριο έμεινε εμβρόντητο από τις αναφορές για τον ταλαντούχο ποιητή Θρύλο Πάτρη, που από την ηλικία των 16 ετών άφησε ανεκτίμητο θησαυρό για την "Δημοτική Ποίηση στην Ηλεία" αλλά και δοκίμια για την Ελληνική Ιστορία που αποκαλύφθηκε τελευταία σε υπόγειο του πατρικού σπιτιού του στο Μάγειρα...

ο ΘΡΥΛΟΣ ΠΑΤΡΗΣ, έμεινε στην Ιστορία και για την συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες του λαού κατά των Γερμανών κατακτητών με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση. Και πλήρωσε με την ζωή του την αγνή ιδεολογία του, όταν σκοτώθηκε στη "μάχη της Κάπελης" κατά την διάρκεια του Εμφυλίου σπαραγμού το έτος 1949, σε ηλικία 29 μόλις ετών. 
Στην χτεσινή Εκδήλωση, μοιράστηκαν δωρεάν και δύο βιβλία του Θρύλου Πάτρη που εξέδωσαν και πρόσφεραν οι στενοί συγγενείς (οι αδελφές του και τα ανήψια του) του μεγάλου Ηλείου ανδρός που παρέστησαν χτες, μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα.
Η Εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας στην αίθουσα του Δημαρχείου, που τίμησε έστω και με κάποια καθυστέρηση τον μεγάλο συμπολίτη τους.
Να σημειωθεί, ότι η πρώτη δημόσια Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στον ΘΡΥΛΟ ΠΑΤΡΗ έγινε πριν από πολλά χρόνια στο "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ" (με την φροντίδα του κ. Φωτόπουλου), παρουσία και τότε των συγγενών του, όπου μοιράστηκε ΔΩΡΕΑΝ η πρώτη έκδοση του βιβλίου του.
(στην φωτογραφία στο βήμα είναι ο ομιλητής Αθ. Φωτόπουλος και στο πάνελ οι ομιλητές Ιωάννης Κάππος, Σωκρ. Μάσσιας και ο Αντιδήμαρχος κ. Γεωργ. Δεββές και δεξιά σε πρώτο πλάνο,  η φωτογραφία του τιμώμενου ΘΡΥΛΟΥ ΠΑΤΡΗ)

v Προγραμματίζεται Εκδήλωση Τιμής, στον εκ Δίβρης καταγώμενο Αλέκο Παναγούλη και με ανέγερση της προτομής του...
Πληροφορούμεθα ότι με πρωτοβουλία της «Επιτροπής Διαβούλευσης και Στήριξης Διβριωτών» και άλλων συμπολιτών, προγραμματίζεται διοργάνωση ΗΜΕΡΙΔΑΣ για να τιμηθεί η ήρωας της Δημοκρατίας Αλέκος Βασιλείου Παναγούλης που έλκει την καταγωγή εκ Δίβρης. 

Σημαντική και επαινετή η πρωτοβουλία, καθόσον θα πρέπει τα εξέχοντα και διάσημα τέκνα της Δίβρης που μάλιστα έχουν διεθνή αναγνώριση, να τυγχάνουν  Τιμής και Μνήμης.
Να θυμίσουμε ότι «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» και το περιοδικό «ΔΙΒΡΗ», είχε πριν πολλά χρόνια κάνει σε ειδική ΗΜΕΡΙΔΑ αφιέρωμα στον Αλέκο Παναγούλη, με μεγάλη επιτυχία.   Επίσης κατά καιρούς είχαμε προτείνει να στηθεί η προτομή του στην πλατεία της «Λίμνας» και να γίνουν προς τιμήν του αθλητικές και άλλες Εκδηλώσεις την ημέρα του γιορτασμού της επετείου της «Μάχης στο Πούσι», χωρίς συνέχεια λόγω κάποιων ενστάσεων. Αλλά γιαυτό το θέμα περισσότερες λεπτομέρειες, σε επόμενο κατατοπιστικό σημείωμά μας.
Ακόμη υπήρξε παλιότερη πρότασή μας για να στηθεί, με πολλή αυστηρή επιλογή,  η προτομή στα πλέον διάσημα τέκνα της Δίβρης ή μεγάλους ευεργέτες (π.χ. σε Οπλαρχηγό Ηγούμενο Άνω Μονής Δίβρης, σε Πρωθυπουργό, Υπουργό-Λογοτέχνη, Συγγραφέα παγκόσμιας εμβέλειας κ.ά.) αλλά δεν ευοδώθηκε. Μάλιστα κάποιοι μικρόψυχοι, αντέδρασαν σε δική μας πραγματοποιηθείσα πρωτοβουλία ανέγερσης προτομής του Νίκου Γ. Σωτηρόπουλου που κοσμεί σήμερα την είσοδο του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ»...

v Επίκειται «ψυχρολουσία» για το περιβόητο έργο του 1.000.000 Ευρώ «Ανάπλαση-πεζοδρόμηση του  κεντρικού δρόμου Δίβρης»;;;
  Πληροφορίες ... «ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ» μας λένε ότι  μάλλον θα υποστούμε ψυχρολουσία εμείς οι διβριώτες που περιμένουμε εδώ και 6 χρόνια το έργο της  Ανάπλασης του δρόμου της «Αγοράς», της Πλατείας κλπ. Αφού η κοροϊδία από το Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας «πήγε σύννεφο» που κάθε λίγο και λιγάκι ...ξεκίναγε το έργο με δηλώσεις του, αφού το έργο που προβλεπόταν ως πεζόδρομος μήκος 1,5 χιλιομέτρων (από βρύση «Γαβροβίκος» μέχρι βρύση «Μοριός») ...κόντυνε σιγά σιγά στο 1/10 δηλ. περίπου στα 150 μέτρα (από σπίτι Κοσμόπουλου μέχρι Πλατεία), αφού η πρώτη «μαϊμού» Μελέτη (...ζωγραφιά την είπαν) ακυρώθηκε και έγινε πρόχειρα μια δεύτερη, αφού φτάσαμε στο τέλος της προθεσμίας που ήταν το 2013 και πήρε παράταση 2 χρόνια μέχρι το 2015, αφού και τώρα φτάνουμε στο τέλος του 2015 και κινδυνεύουμε να χαθεί οριστικά το έργο....
Τι μαθαίνουμε; Σήμερα γίνεται Συμβούλιο στο Δήμο Αρχ. Ολυμπίας για «επικαιροποίηση της Μελέτης» όπου προβλέπεται και μείωση του αρχικού ποσού κατά 150.00 Ευρώ (!!!).
Αλλά, κρατηθείτε!, λίγο μέχρι που  να διασταυρώσουμε μια άλλη πληροφορία της τελευταίας στιγμής που αν αληθεύει τότε η λέξη «ψυχρολουσία» δεν θα είναι αρκετή...    

v Οι επιζήσαντες Γιαπωνέζοι «Χιμπακούσα» του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι  στο Προεδρικό Μέγαρο και την Βουλή των Ελλήνων....
Και μια (εξ αγχιστείας) διβριώτισσα στην οργάνωση, την υποδοχή και την προσφώνησή τους...
Στις 13 Μαΐου 2015, το Προεδρικό Μέγαρο της χώρας μας άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται τους "Χιμπακούσα"
και τους οργανωτές
ομάδα «Χιμπακούσα» (επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι), με την ευκαιρία της επίσκεψης στον Πειραιά, του «Πλοίου της Ειρήνης», ακόμα μια φορά. 
Η Πρόεδρος της Βουλής με τους "Χιμπακούσα" και τους
οργανωτές
Μαζί τους και ο Άαρον Τόβις, συντονιστής της παγκόσμιας κίνησης «Δήμαρχοι για την Ειρήνη» , που έχει στις τάξεις της 6.700 δημάρχους, καθώς και εκπρόσωποι ελληνικών οργανώσεων για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό.
Πρώτη φορά, η Βουλή των Ελλήνων, με πρωτοβουλία της Προέδρου του Σώματος, Ζωής Κωνσταντοπούλου, έκανε ειδική συνεδρίαση για τους «Χιμπακούσα», παρουσία και του Πρέσβη της Ιαπωνίας στη χώρα μας, στη διάρκεια της οποίας πήραν το λόγο όλα τα κόμματα (με την αναμενόμενη εξαίρεση της «Χρυσής Αυγής»), και δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν τόσο ο Πάνος Τριγάζης ως Πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ, 
Από τη Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Επάνω, στο βήμα
η Μαρία Αρβανίτη-
Σωτηροπούλου. Κάτω, οι τιμώμενοι "Χιμπακούσα"
παρακολουθούν
όσο και η Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, με την ιδιότητά της ως Προέδρου της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής», κλάδου της ιδρυθείσης το 1982 και τιμημένης με Νόμπελ Ειρήνης το 1985, Διεθνούς Οργάνωσης IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War), η οποία ξεκίνησε με δύο προέδρους ως συμπροέδρους, ένα σοβιετικό και έναν αμερικανό γιατρό, ώστε να σηματοδοτηθεί η αντίθεση στον ψυχρό πόλεμο και η απαίτηση υπέρβασής του. Ίσως πουν οι αναγνώστες, διαβάζοντας τα προαναφερθέντα, ότι «άλλα πράγματα μας καίνε τώρα και μας τσουρουφλίζουν». Πράγματι, στις μέρες μας, έχουν απόλυτη προτεραιότητα τα οικονομικο-κοινωνικά προβλήματα του λαού και του τόπου, αλλά μη ξεχνούμε ότι ειρήνη δεν είναι μόνο η απουσία του πολέμου. Είναι και η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κοινωνική δικαιοσύνη. Όπως λέει ο ποιητής μας Τάσος Λειβαδίτης, «αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος/ δεν θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο». Και μην ξεχνούμε ότι ο αγώνας για την ειρήνη είναι στο DNA της αριστεράς, είναι και αντιφασισμός, διότι «φασισμός σημαίνει πόλεμος (σ.σ. από Ανακοίνωση του ΠΑΔΟΠ) .

v Το «Μένουμε Ελλάδα» σε Δίβρη, Μοστενίτσα, Νουσά...
Η δημοφιλής εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» με εκλεκτό συνεργείο βρέθηκε αυτό το μήνα στα χωριά μας. Πρέπει να το ομολογήσουμε ότι ο λόγος της επίσκεψης του τηλεοπτικού τιμ στην περιοχή μας ήταν το «πανηγύρι του Αγ. Ιωάννου του Θεολογου» στο βουνό της Μοστενίτσας.
Έτσι για «χάρη του βασιλικού ποτίστηκε και η γλάστρα»..., «βασιλικός» η Μοστενίτσα (Ορεινή) αφού φρόντισε ο εξ Ορεινής συμπατριώτης Αλέξης Μπαρζός Δεξιοτέχνης καμέραμαν) και έτσι ....«ποτίστηκαν και οι γλάστρες» Δίβρη και Αστράς.
Μέχρι αυτή τη στιγμή είδαμε το πρώτο κομμάτι, για την νεροτριβή της Μοστενίτσας. Ένα καταπληκτικό βίντεο με τις γυναίκες του χωριού, καλογυρισμένο που πρέπει να το δείτε όλοι στο επισυναπτόμενο, από το 46 λεπτό και πέρα...


26Μαΐ2015 – Μένουμε Ελλάδα 26 Μαΐου 2015 16:23 «Εκπομπή 71η» Το «Μένουμε Ελλάδα», η μοναδική καθημερινή ζωντανή εκπομπή που προβάλλει τον τουρισμό, τον πολιτισμό και στηρίζει την Περιφέρεια και...
WEBTV.NERIT.GR



 Να δούμε τα άλλα κομμάτια που θα παιχτούν προσεχώς, τι θα λένε (το πανηγύρι στο βουνό, στη Δίβρη – όπου ρωτήθηκε και ο πρόεδρος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ»- και στη Νουσά...)
Ας «Μένουμε Ελλάδα» και περιμένουμε.   

v Εκλογές και νέο προεδρείο στον «ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ». Και δυο περίεργες «συμπτώσεις»...
Το σημείωμά μας αυτό (ελπίζω να μη παρεξηγηθεί) έχει σχέση πρώτον με την είδηση του νέου ΔΣ του ΣΔΑ για ενημέρωση των συμπατριωτών και  δεύτερον για δυο περίεργες ...«συμπτωματικές» περιπτώσεις.
Στις 13 Μαΐου  έγινε Γεν. Συνέλευση του ΣΔΑ, ενώπιον μεγάλου αριθμού Διβριωτών και φίλων της Δίβρης (όπως προβλέπει το Καταστατικό τους) που υπερέβησαν τους 120.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εξελέγη, συγκροτήθηκε σε σώμα έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Ιωάννης Αντ. Αμπατζής
Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Παντ. Αμπατζής
Γεν. Γραμματέας: Νίκη Ιω. Αμπατζή
Ταμίας: Αλμπάνης Διον. Στέλιος
Ειδ. Γραμματέας: Παναγούλη Κων. Μαρία
Μέλη: Βορρίσης Δημ. Χρίστος, Παναγόπουλος Νικ. Μηνάς, Πετρόπουλος Γεωργ. Στάθης, Σκουρλέτης Χαρ. Σπύρίδων

Σεβόμενοι την δημοκρατική διαδικασία εκλογής, δεν θα μπορούσαμε να μη σχολιάσουμε καλοπροαίρετα, κάποια περίεργα πράγματα:
1) Ως προς την σύνθεση του νέου ΔΣ
α. Από τα 9 μέλη του ΔΣ, οι 5 είναι από τον συνοικισμό του Περαμαχαλά!...
β. Από τα 9 μέλη του ΔΣ, οι 6 είναι συγγενικά πρόσωπα!... (Πρόεδρος ο πατέρας, Γεν. Γραμματέας η κόρη, Αντιπρόεδρος ο ανεψιός, Ταμίας και δυο μέλη  συγγενείς)
Τώρα θα μου πείτε που είναι το περίεργον; Έλα ντέ!... (καθόσον προϋπήρξαν και άλλες περιπτώσεις οικογενειακής άσκησης εξουσίας όπως π.χ. των Κένεντυ της Αμερικής, των Κάστρο της Κούβας, των Λεπέν της Γαλλίας, των Κιμ Ιλ Σουγκ της Βορ. Κορέας, άντε και των δικών μας Παπανδρέου, Καραμανλή, Μητσοτάκη....)
2) Ως προς την πινακίδα Ανακαίνισης της βρύσης «Κάτω Γαβροβίκος»  
Εντελώς τυχαία προσέξαμε (με την ευκαιρία φωτογράφισης μετά τον καθαρισμό των βρυσών) ότι  η πινακίδα που έχει τοποθετηθεί από τον ΣΔΑ στη βρύση του «Κάτω Γαβροβίκου» όταν έγινε πριν πολλά χρόνια μια στοιχειώδης ανακαίνιση, αναγράφει ημερομηνία «ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1977». Και  το περίεργο είναι ότι ο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ» μετονομάστηκε έτσι (από «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ ¨Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ¨» που ήταν το πρώτο όνομα), με απόφαση του Ιουνίου 1977 και καταχωρήθηκε στο Μητρώο Σωματείων τον Οκτώβριο του 1977 (!!!), όπως φαίνεται στο παρατιθέμενο επίσημο έγγραφο του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Επάνω η μαρμάρινη πλάκα (ΦΛΕΒΑΡΗΣ 1977)
Κάτω το επίσημο έγγραφο (ΙΟΥΝΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1977)
Τώρα πως συνέβη, να γίνει η ανακαίνιση της βρύσης 5-10 μήνες (!!)  πριν πάρει το νέο όνομα ο Σύλλογος, απορίας (και θυμηδίας) άξιον...   
  
v Ένας ξεκαρδιστικός διάλογος των "Εθελοντών Αλληλέγγυων Δίβρης" με τον δικό μου Κυρ Μέντιο!!!...
Όλα ξεκίνησαν όταν οι ανώνυμοι και ...άφαντοι "Αλληλέγγυοι Διβρης" υπέκλεψαν φωτογραφίες μου και τις ανάρτησαν στη σελίδα τους, χωρίς να λένε την πηγή προέλευσης. Όπως ήταν φυσικό παραπονέθηκα ότι δεν είναι σωστό να  κάνουν  τέτοιες υποκλοπές, το αρνήθηκαν και είπαν, ότι δήθεν τις έχουν βγάλει μέλη τους....
Μετά από αυτό ξεκίνησε ένας διάλογος ξεκαρδιστικός με τον γνωστό μας Κυρ Μέντιο (το γνωστό γαϊδουράκι του Τσώτσου...) που αξίζει το κόπο να διαβάσετε:

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ:
-Θα σας παρακαλέσω να σταματήσετε την προβοκάτσια και όλα αυτά τα δήθεν . Η προσπάθεια μας είναι να ενώσουμε το χωριό σε αυτές τις δύσκολες εποχές και αυτού του είδους οι ενέργειες δεν βοηθάνε καθόλου . Θα ήταν πολύ χρήσιμο όμως να βοηθήσετε και εσείς σε αυτό τον σκοπό για το καλό του χωριού μας και όλων μας . Δεν είμαστε αντίπαλοι με κανένα και δεν έχουμε καμία ιδιοτέλεια .



ΚΥΡ ΜΕΝΤΙΟΣ:
-Άλλα λόγια ν´ αγαπιώμαστε. Για την ταμπακέρα τίποτα!..,
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν ουτε οι δρασεις σας, ούτε οι "πολύχρωμες μούντζες" του σηματός σας. Απλά, δεν ανέχομαι τις "μασκοφορούσες" μεγαλοστομίες και τις εκ του ασφαλούς της ανωνυμίας ηχηρές (αν οχι πονηρές) ΔΗΘΕΝ (με κεφαλαία τώρα) αγάπες σας, σε ενα ιστορικό κεφαλοχώρι που δεν έχετε την τύχη να το γνωρίζετε.... Ούτε κατά διάνοιαν!
Καταφέρατε, επιζητώντας την "Ένωση του χωριου", να σας κοροϊδεύουν και οι πέτρες της Διβρης (ή καλλίτερα οι ...ευυπόληπτοι οπλίτες του "Αυτόνομου Κρατιδίου της Διβρης" που λέω κι εγώ), και όχι η αφεντιά μου που ξέρει και σέβεται.
Τώρα μπορείτε να σβήσετε τα δύσκολα σημεία, για σας.
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ:
-Υπάρχει 14 μελή συντονιστική επιτροπή που αποτελείτε από Διβριωτες και που ξέρουν την Διβρη πολύ καλά .
ΚΥΡ ΜΕΝΤΙΟΣ:
-Συντονιστική!!!!!..,, κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει....... 14, δύο, ο εξής ένας (και αυτός ανορθόγραφος, με το συμπάθιο)
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ:
-δεν καταλαβαίνω ???
ΚΥΡ ΜΕΝΤΙΟΣ:
.- (τελεία παύλα)
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ:
-ποιο το υπονοούμενο ?? δεν το έχω !!

Υ. Γ. Εδώ τελείωσε ο διάλογος, αφού κατά την συνήθεια τους οι μασκοφόροι "Εθελοντές αλληλέγγυοι Διβρης" με στρουθοκαμηλισμό, έσβησαν τα σχόλια...

v ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Θάνατοι:
-Έφυγε ο Γιώργος Ιω. Παπακωνσταντόπουλος, ετών 57 από τα Τσίπιανα. Κηδεύτηκε στην Πάτρα όπου και διέμενε
-Έφυγε ο Γιάννης Β. Τσιγγανος (Σταμόγιαννης), ετών 94 από τους Περδικαράδες Δίβρης. Κηδεύτηκε στη Μπαρμπότα, όπου διέμενε.





Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΠΩΣ ...«ΚΑΗΚΑΝ» ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ...



ΠΩΣ ...«ΚΑΗΚΑΝ» ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ !!...
ΕΝΑ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΒΡΕΘΗΚΕ ... «ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ»

            Το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» και το περιοδικό «ΔΙΒΡΗ» (που έχει διακόψει προς το παρόν την 3μηνη κυκλοφορία του) άρχισε να κάνει κάποιες πρώτες σκέψεις και να προβληματίζεται, μήπως καταφέρει και πραγματοποιήσει για το φετινό καλοκαίρι του 2015, τη συνέχεια των 5ήμερων Εκδηλώσεών που είχε ξεκινήσει το 1979-80 και τερμάτισε το έτος 1986 (για λόγους που έχουν γίνει γνωστοί και δεν θέλουμε να επαναλάβουμε).
            Οι 5ήμερες αυτές Εκδηλώσεις που σημειωθήτω είχαν τεράστια απήχηση και επιτυχία, είχαν τον τίτλο «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ» και τα τελευταία 4 χρόνια ονοματίστηκαν ως 1ον, 2ον , 3ον και 4ον και εκεί σταμάτησαν.
Οι εκδηλώσεις αυτές είχαν ως επίκεντρο (γιαυτό άλλωστε ξεκίνησαν, με παράκληση και προτροπή των Διβριωτών της εποχής εκείνης με πρωτοπόρο ΣΥΜΠΟΛΊΤΗ, τον αείμνηστο και αξέχαστο κουρέα Αργύρη Κοσμά):
α) Την αναβίωση της παραδοσιακής Γιορτής του «Αγίου Παντελεήμονος στον «Πόντο» (συνήθως με μουσικό συγκρότημα και τραγουδιστή τον Χρίστο Πανούτσο), καθόσον σε ειδικό άρθρο του Καταστατικού της «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ» αναφέρεται ρητά ότι «Η ΠΕΕΔ ως επίσημη καλοκαιρινή Εκδήλωση έχει την Γιορτή στον Αγιο Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου».
Και τις άλλες 4 ημέρες γύρω από αυτή την ημερομηνία γινόντουσαν και άλλες δράσεις, όπως
β) Μια μεγάλη Συναυλία (π.χ. με Δόμνα Σαμίου, Λάκη Χαλκιά κλπ)
γ) Θεατρική παράσταση
δ) Ημέρα Υγείας (με πολυμελές κλιμάκιο Γιατρών ειδικοτήτων στον Υγειονομικό Σταθμό και Οδοντογιατρών)
ε) Παράσταση Καραγκιόζη και ταχυδακτυλουργού
στ) Διαγωνισμός Ζωγραφικής παιδιών
στ) Εγκαίνια κατασκευής βρυσών («Λίμνας»)
ζ) Διαπρεπή χορευτικά συγκροτήματα («Τσαούλη-Λιακατά» κλπ)
 η) Λαογραφική Έκθεση (στο περιστύλιο και την αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου)
θ) Ανέγερση και αποκαλυπτήρια Μνημείου διβριωτών Οπλαρχηγών και Αγωνιστών του 1821


Έκτοτε (1987) και μέχρι σήμερα, όπως γνωρίζετε, κάναμε Εκδηλώσεις μιας ή δυο ημερών, στο «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» (ΗΜΕΡΙΔΕΣ, Επιστημονικά Συνέδρια, Τιμής και Μνήμης, Εκθέσεις παλιών Φωτογραφίων, Εφημερίδων και Ιστορικών ντοκουμέντων  κλπ) περίπου μια-δυο κάθε χρόνο.

Οι σκέψεις και επιθυμίες μας για το φετινό καλοκαίρι ασφαλώς επηρεάζονται αρνητικά από την δεινή οικονομική κατάσταση που όλοι περνάμε, αλλά και την αλλαγή στο μεταξύ της νοοτροπίας που υπάρχει στην σημερινή κοινωνία της ιδιαίτερης πατρίδας μας Δίβρης (αλλά και τους συμπατριώτες της διασποράς) που είναι συνυφασμένη με τα διατρέξαντα πολιτιστικά γεγονότα τα τελευταία 30 χρόνια που ανέτρεψαν τα προηγούμενα και πάλι με επίκεντρο την γιορτή του Αγ. Παντελεήμονος στο ελατοδάσος του «Πόντου» (θα γίνει ιδιαίτερη μνεία  παρακάτω)
Και τώρα μέσα στις σκέψεις υπήρχε  ο δικός μας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ, που θα είχε διαφορετικό χαρακτήρα από αυτόν των τεσσάρων προηγούμενων «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ», όσον αφορά την κατανομή των δράσεων χρονικά αλλά και ποιοτικά.

(ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ φετινός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ με την επωνυμία)
«5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ – ΔΙΒΡΗ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015»

Α)  26 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
-Πρωί (8-10π.μ.), Εκκλησιασμός στα δυο εξωκκλήσια της Αγ. Παρασκευής (Γκρουστάδες και Βασιλαίοι)
-Πρωί (11π.μ.-1μ.μ.), Εγκαίνια της βρύσης του «Πάνω Γαβροβίκου»
-Απόγευμα (7-9μ.μ.), Εκδήλωση στο «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» με θέμα: «Η Εκκλησιαστική Ιστορία και τα τιμημένα ράσα της Δίβρης από αιώνων – Ειδικό αφιέρωμα στους 4 παπάδες της Δίβρης (Παπαποστόλης, Παπανίκος, Παπακώστας, Παπανδρέας)» και τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Χρυσοπηγής Άνω Δίβρης (Παρθένιος), με απονομή τιμητικής πλακέτας στους συγγενείς τους.

Β)  27 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
-Πρωί (8-10π.μ.) Εκκλησιασμός στο εξωκλήσι του Αγ. Παντελεήμονος στο ελατοδάσος Λαμπείας.
-Πρωϊ (11π.μ.-3μ.μ.) Αναβίωση της παραδοσιακής Γιορτής στον «Πόντο», με τον τρόπο ακριβώς όπως η ΠΕΕΔ πραγματοποιούσε την 6ετία 1980-1986 (διαλεχτό μουσικό συγκρότημα δημοτικών τραγουδιών, ΔΩΡΕΑΝ προσφορά γεύματος στους ξένους, με το ψήσιμο αρνιών της σούβλας κλπ – (με την παράκληση και προτροπή, οι ντόπιοι καλό είναι να έχουν δικό τους κουμάντο, όπως παλιά )
-Απόγευμα-βράδυ, ενδεχομένως το ίδιο μουσικό συγκρότημα θα μεταφερθεί στην «Αγορά» της Δίβρης για συνέχιση της διασκέδασης (χωρίς καμιά δική μας συμμετοχή, αλλά μπορεί να γίνει με την συμφωνία-ευθύνη ενός επαγγελματία ή την κοινοπραξία των ταβερνών της Δίβρης)

Γ)  16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
-Πρωί (10π.μ.-12μ.) Πανδιβριώτικη συγκέντρωση στο «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» νέων Επιστημόνων και Φοιτητών-Σπουδαστων 1ης, 2ης, 3ης γενιάς που μένουν μακριά από τη Δίβρη, και θα κληθούν να αναπτύξουν το θέμα: «Πως εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε τη γενέτειρα των προγόνων μας»

Δ)  22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ
-Απόγευμα (6μ.μ.-10μ.μ.) ΗΜΕΡΙΔΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΓΟΡΤΗ στο «ΠΝΕΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ»
            α) Μουσική βραδιά με τη συνοδεία ηλεκτρονικού πιάνου (που θα ξεκινήσει και θα παρεμβάλλεται καθόλη τη διάρκεια) προσφορά συμπολίτιδος
            β) Ανάπτυξη από ειδικό Τουρκολόγο Καθηγητή Ιστορίας του θέματος «ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΒΡΗ» με στοιχεία που προκύπτουν από τα Οθωμανικά κατάστιχα και την απογραφή του έτους 1461
            γ) Δεύτερο θέμα: « Η ιστορική οικογένεια των εκ Δίβρης Μερκουραίων Αγωνιστών και η σημερινή της συνέχεια»
            Θα επακολουθήσει το γνωστό και καθιερωμένο  «διβριώτικο φίλεμα» (μπομπότα με τουλουμοτύρι»

Ε)  23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
-Πρωί (10π.μ.-;), «Ημέρα Υγείας» στον πρώην «ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΛΑΜΠΕΙΑΣ» με κλιμάκιο γιατρών ειδικοτήτων που θα αποτελείται από εθελοντές συμπολίτες διβριώτες ή από τα διπλανά χωριά γιατρούς, που θα εξετάσουν ασθενείς από τη Δίβρη και τα γύρω χωριά (κατά το πρότυπο του προηγούμενου, της δεκαετίας του 1980)

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Που στάλθηκαν με Επιστολή κατ΄ αρχήν –εμπιστευτικά- στους άλλους δυο Πολιτιστικούς Συλλόγους της Δίβρης, Αθήνας και Πάτρας
            Όλες οι παραπάνω δράσεις θα γινόντουσαν (αν τελικά συμφωνούσαν οι άλλοι Σύλλογοι, κυρίως για την Γιορτή στον Άγιο Παντελεήμονα) με την απόλυτη ευθύνη του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ», πλην αυτής στον «Πόντο» που θα εξηγηθεί. Αν βεβαίως κάποιος από τους αποδέκτες Πολιτιστικούς Συλλόγους της Επιστολής ή την Κοινότητα Λαμπείας και τον Δήμο, θέλει να βοηθήσει επικουρικά (εννοώ σε προσφορά προσωπικής εργασίας ή οικονομικής συνεισφοράς) θα είναι ευπρόσδεκτα με χαρά...
            Υπήρχε όμως (υπό σκέψιν) και μια δράση που πρέπει να συζητηθεί, εάν γίνεται δεκτή από τους Συλλόγους, τους πολίτες της Δίβρης, την Κοινότητα Δίβρης (ή τον Δήμο), το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ι. Μ. Χρυσοπηγής Άνω Δίβρης και αυτή είναι η Γιορτή στον Αγ. Παντελεήμονα. Θα εξηγηθώ, όσο καλλίτερα μπορώ.
            1. Όπως αναφέρθηκε, τη Γιορτή αυτή προτιθέμεθα να πραγματοποιήσουμε με τον τρόπο που έγιναν και στα 4 προηγούμενα «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ» και που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τις επόμενες γιορτές που ανέλαβαν αργότερα η Κοινότητα Λαμπείας και στη συνέχεια ο Δήμος Λαμπείας (με αποτέλεσμα σιγά-σιγά να ευτελιστεί).
            Μπορούμε εντελώς επιγραμματικά να υπενθυμίσουμε ορισμένα στοιχεία, για όσους δεν τα έζησαν τότε: α) ψήναμε περίπου 20 αρνιά της σούβλας και τα μοιράζαμε στον κόσμο υποδειγματικά με την βοήθεια εξαίρετου διβριώτη ταβερνιάρη των Αθηνών (του αείμνηστου Βασίλη Πατσή), μέλους του ΔΣ της ΠΕΕΔ β) μοιράζαμε περίπου 150-200 κιλά κρασί (απαγορευόταν αυστηρά η μπίρα) γ) μοιράζαμε με απλοχεριά ψωμί από διβριώτικους φούρνους, ένα βαρέλι ντόπιο τυρί, και άφθονες ντομάτες δ) το εκλεκτό μουσικό συγκρότημα (Πανούτσος, Θεόφιλος, Ζαφειρόπουλος, Ιατρόπουλος κλπ) δεν το πληρώναμε, αλλά  υπήρχε συμφωνία ό,τι «ρίξουν στα όργανα» οι χορεύοντες ε) είχαμε αρκετά δώρα-λαχνούς που κάλυπταν ένα μέρος των εξόδων μας στ) δεν επιτρέπαμε με αυστηρότητα να πλησιάσουν στο χώρο των εκδηλώσεων μικροπωλητές ή πωλητές και ψήστες (σουβλάκια, μπίρες κλπ), εκτός από το λουκούμι δίπλα στη βρύση του «Πόντου», όπου μπορούσαν να παγώνουν και τα καρπούζια τους... ζ) όλες οι εργασίες γίνονταν σε εθελοντική βάση με προσωπική εργασία  και δεν  πληρώναμε ούτε δεκάρα τσακιστή σε εργάτες ή ατζέντηδες της αρπαχτής... (εκτός βεβαίως των υλικών π.χ. κρέας, αφίσες, φυλλάδια κλπ).
Ούτε εμείς είχαμε βοήθεια ή  παίρναμε δεκάρα τσακιστή, ως ενίσχυση από τον Κοινοτικό ή Κρατικό κορβανά!!!.. Και παρόλα αυτά, πρέπει να τονίσουμε ότι στο τότε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και αφίσα μας, βάζαμε συμβολικά ότι οι Εκδηλώσεις γίνονταν «με την συνεργασία της Κοινότητας Λαμπείας» (!!)
            2. Όταν κάναμε τις παραπάνω σκέψεις και προτάσεις, γνωρίζαμε ότι αυτοί οι όροι, είναι πολύ δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να γίνουν αποδεκτοί σήμερα, εκτός και συμβεί κάποιο «πατριωτικό θαύμα» (και παρόλα αυτά, πιστεύαμε στα πατριωτικά θαύματα).
            3. Σε υποθετική περίπτωση (το θαύμα που λέγαμε) που γινόντουσαν δεκτοί οι όροι, η Εκδήλωση στον Άγιο Παντελεήμονα θάχε ένα σημαντικό κόστος που τότε (1980-86) μεν καλύπταμε από τις συνεισφορές των συμπατριωτών και από τον λαχνό, σήμερα είναι αδύνατο να επωμισθούμε αυτό το βάρος. Επομένως (μόνο για τον Αγ. Παντελεήμονα) θα χρειαζόμαστε βοήθεια. Εδώ, εάν ο Δήμος ήθελε να συνεισφέρει αυτά που δικαιούται η Δίβρη, ας βοηθούσε έστω και με 1-2 χιλιάδες Ευρώ (αυτά μας έφταναν).
            4. Τώρα, υπάρχει η καθιερωμένη Εκδήλωση το «Χορευτικό Σεργιάνι», το οποίο εμείς για λόγους που έχουμε εξηγήσει πλειστάκις δεν μας  αφορά. Αφού το θέλουν πολλοί ας γίνει μια και έχει καθιερωθεί. Τα περασμένα χρόνια ως γνωστόν (με στοιχεία που βγαίνουν από επίσημα έγγραφα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» κόστιζε από 15.000 Ευρώ μέχρι 8.000 Ευρώ, τελευταία...) Αστρονομικό ποσό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, που πιστεύουμε ότι θα περιοριστεί για φέτος. Θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν για τον Αγ. Παντελεήμονα (που στο κάτω-κάτω είναι η μοναδική παραδοσιακή γιορτή της Δίβρης) το ποσό των  1-2.000 Ευρώ... Εμείς ευχαρίστως θα τα δεχόμαστε και θα βάζαμε την Γιορτή υπό την αιγίδα της Τοπ. Κοινότητας Λαμπείας και του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας, για να έχει μεγαλύτερο κύρος.. Μάλιστα θα μπορούσαμε κι εμείς να βοηθήσουμε (λόγω επικοινωνίας που έχουμε) το «Σεργιάνι» να εμπλουτιστεί και με το χορευτικό συγκρότημα της Δίβρης Φθιώτιδας (που έχει γίνει πανελλαδικά διάσημο), εάν βεβαίως έχει διαθέσιμο χρόνο και καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης. Θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να έλθουν οι αδελφοί Διβριώτες για τρίτη φορά στη δική μας Δίβρη (η πρώτη ήταν σε ένα από τα  «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ», και η δεύτερη πριν 4-5 χρόνια)
            5. Βεβαίως  εάν δεν γινόταν συμφωνία από όλους για την Γιορτή στον Αγ. Παντελεήμονα, εμείς θα την αφαιρέσουμε από το Πρόγραμμά μας και ας γίνει όπως θέλουν οι επιθυμούντες...

Η ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ
(τα ανωτέρω στάλθηκαν με εμπιστευτική Επιστολή  μόνο για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Δίβρης, με την επισήμανση: «ΠΡΟΣΟΧΗ! η παρούσα είναι άκρως ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ, σε επίπεδο των επικεφαλής των ΔΣ»)
            Όχι μόνον δεν υπήρξε θετική ή αρνητική (εννοείται, μόνο ως προς την Γιορτή στον Αγ. Παντελεήμονα, για την οποία ζητήσαμε συμμετοχή ή συνδιοργάνωση ή έστω και την Ημέρα Υγείας) ανταπόκριση από τους Προέδρους των άλλων δυο Πολιτιστικών Συλλόγων της Δίβρης («ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ» και «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ ¨η ΑΓ. ΤΡΙΑΣ¨»). Αντίθετα δημιουργήθηκαν κάποιες –αθέλητες πιστεύουμε- αψυχολόγητες καταστάσεις, όπως ολιγωρία στην απάντηση, κάποιες δημόσιες ανακοινώσεις (το «εμπιστευτική» πήγε περίπατο...) με όχι συνετούς χαρακτηρισμούς που μας απογοήτευσαν πολύ. Μπορούμε να πούμε κατά κάποιο τρόπο ... «έκαψαν» εν τω γενάσθαι, ακόμη και τις σκέψεις που ρομαντικά κάναμε για κοινή Εκδήλωση. Και όντως το προσδοκώμενο ... «θάμα», έγινε γρήγορα «παραθάμα»...

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ....
            Πριν ανακοινώσουμε ποιες από τις παραπάνω Σκέψεις μας μπορούν να πραγματοποιηθούν –«θεού θέλοντος και καιρού και ...Σόϊμπλε επιτρέποντος»- το φετινό καλοκαίρι στο «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ», θέλουμε να πούμε γιατί οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στα χωριά μας φθίνουν, υποβαθμίζονται και αλλοιώνουν την τοπική ιστορία και παράδοση.
·        Λείπει παντελώς ο εθελοντισμός και η προσωπική εργασία, η κοινωνική συμμετοχή και δράση... Αυτά σήμερα είναι «είδος εν ανεπαρκεία» ή μάλλον εξέλιπαν παντελώς...
·        Όλοι έμαθαν να «αρμέγουν» το Κρατικό ή Δημοτικό ταμείο, ώστε όλα να πληρώνονται και μάλιστα με ...γαλαντομίες που εκμεταλλεύονται οι διάφοροι αντζέντηδες της μίζας και της αρπαχτής (αναφέρθηκαν τα εξωφρενικά ποσά για τα περασμένα «Σεργιάνια» και τις παλιότερες Γιορτές στον Αγ.  Παντελεήμονα με τις 20σαριές και 30νταριές χιλιάδες Ευρώ στον αέρα!!...)
·        Όλοι έμαθαν και κατάντησαν τις παραδοσιακές γιορτές μας, μια ευκαιρία για άγρια επαγγελματική εκμετάλλευση του «άρπα κόλα» και όχι για παράλληλη λελογισμένη παροχή υπηρεσιών, με νόμιμο κέρδος...
·        Απόδειξη (πέρα από τα θλιβερά συμβάντα των τελευταίων ετών) σε μια πρόσφατη συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας για το θέμα, οι διχογνωμίες και οι έντονες αντιπαραθέσεις για τις φετινές Εκδηλώσεις το καλοκαίρι, δεν είχαν αντικείμενο την συζήτηση για την άψογη διοργάνωση και την ποιότητά τους, αλλά «πόσα θα πάρουν από τον Δήμο και πως θα τα μοιράσουν, πως θα κερδίσουν οι επαγγελματίες, πως θα κατανείμουν τις σουβλακο-τσικνο-χοιροφαγίες...» και άλλα ευτράπελα και αδιανόητα που δεν τιμούν την ιστορική Διβρη...

Μετά τις εξελίξεις αυτές το «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ», ανέκρουσε πρύμνα και προσγειώθηκε στην σκληρή πραγματικότητα. Σε λίγες μέρες, θα ανακοινώσει και επισήμως αν θα κάνει και ποιες από τις παραπάνω Εκδηλώσεις που είχε ως σκέψη στον «ρομαντικό Προγραμματισμό» μας. Ποιά πιθανότητα υπάρχει, εάν και εφόσον το επιτρέχουν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, ώστε οι Εκδηλώσεις μας να στεφθούν από επιτυχία όπως έχουμε στο παρελθόν πραγματοποιήσει, θα γίνει σύντομα γνωστό..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
(ΟΙ ΔΥΟ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΙΣ ΑΝΩΤΈΡΩ, είναι οι υπ.αρ. Α΄ και Δ΄)

 26 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

-Πρωί (8-10π.μ.), Εκκλησιασμός στα δυο εξωκκλήσια της Αγ. Παρασκευής (Γκρουστάδες και Βασιλαίοι)
-Πρωί (11π.μ.-1μ.μ.), Εγκαίνια της βρύσης του «Πάνω Γαβροβίκου» (αν έχουν περατωθεί οι εργασίες)
-Απόγευμα (7-9μ.μ.), Εκδήλωση στο «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ» με θέμα: «Η Εκκλησιαστική Ιστορία και τα τιμημένα ράσα της Δίβρης από αιώνων – Ειδικό αφιέρωμα στους 4 παπάδες της Δίβρης (Παπαποστόλης, Παπανίκος, Παπακώστας, Παπανδρέας) και τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Χρυσοπηγής Άνω Δίβρης (Παρθένιος)», με απονομή τιμητικής πλακέτας στους συγγενείς τους.

22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ

-Απόγευμα (6μ.μ.-10μ.μ.) ΗΜΕΡΙΔΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΓΟΡΤΗ στο «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ»
            α) Μουσική βραδιά με τη συνοδεία ηλεκτρονικού πιάνου (που θα ξεκινήσει και θα παρεμβάλλεται καθόλη τη διάρκεια της Εκδήλωσης) προσφορά συμπολίτιδος
            β) Ανάπτυξη από ειδικό Τουρκολόγο Καθηγητή Ιστορίας του θέματος: «ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΒΡΗ» με στοιχεία που προκύπτουν από τα Οθωμανικά κατάστιχα και την απογραφή του έτους 1461» (εάν εξασφαλίσουμε την έλευση του κ. Καθηγητή)
            γ) Δεύτερο θέμα: « Η ιστορική οικογένεια των εκ Δίβρης Μερκουραίων Αγωνιστών και η σημερινή της συνέχεια»
         Θα επακολουθήσει το γνωστό και καθιερωμένο  «διβριώτικο φίλεμα» (μπομπότα με τουλουμοτύρι»)